Gość: Ola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 22:22 Czy jest ktoś kto kupił tam mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.07, 12:43 tak .bardzo dobra lokalizacja Odpowiedz Link Zgłoś
agaciula Re: Śliczna - nowe bloki 21.09.07, 19:38 Witam, Dzis dostałam pismo od Leoparda o rozwiązaniu umowy. Jesli chodzi o zaproponowaną przez dewelopera cesje to chciałam ostrzec ze firma Instal Kraków nic na ten temat nie wie, poprostu nikt z Leoparda niepofatygował sie, zeby im to zaproponować i nie przedstawił wzoru takiej umowy, więc I.K nawet nie wien na cesje czego miałaby sie zgodzić!!! Pozatym najprawdopodobniej finalizacja inwestycji będzie sie zajmowała jakaś inna firma, której zostanie ona wkródce sprzedana. Zawsze zostaje zwrot wplaconej dotychczas kwoty, ale sa to zamrozone pieniadze, które mogły na siebie pracować, pomijając oczywiści koszty umowy notarialnej. Bardzo proszę o kontakt jeśli ktoś jest w podobnej sytuacji. Wiem ze podpisano ok 60 umów przedwstępnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.07, 21:30 Taki jesteś pewnien, że zwrot kasy wchodzi w grę? Czy oni jej przypadkiem nie wydali na budowę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.07, 08:08 Jakiś prawnik niedawno twirdził, że umowa notarialna gwarantuje zawsze otrzymanie mieszkania. Moze sie wypowie teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.07, 19:00 Wcale nie gwarantuje tylko daje lepszą pozycję niż przy zwykłej umowie cywilno-prawnej. A w tym wypadku to nic nie dawała przecież Leopard sprzedawał coś co nie było jego własnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juko Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.07, 20:54 Jesli Instal bedzie sprzedawal mieszkania, to w jego interesie jest aby zatrzymac klientow, przeciez ich kasa jest w bloku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaniepokojony Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.chello.pl 23.09.07, 14:17 ja niestety jestem w podobnej sytuacji - leopard sie zapytal o moj stosunek do umowy i powiedzial ze sa gotowi przeniesc ja na innego inwestora - bylo to bardzo lakoniczne ale jak widze nie ma jeszcze innego inwestora a ja juz mam kredyt, juz poszla pierwsza transza rezygnacja z umowy bedzie mnie kosztowala kilka tysiecy (splata kredytu), a przyznanie kredytu takze kosztowalo kilka tysiecy wiec ja bym chetnie poszedl do innego inwestora - ale kiedy on bedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.07, 14:57 Owszem kasa ludzi jest wbudowana w mury (tak wynika z dostępnych informacji), ale Instal oświadczył, że nie zwróci tej kasy Leopardowi, bo zatrzymuje ją na poczet roszczeń odszkodowawczych. Kwoty, które się przewijaja to kupa kasy nawet dla spółki akcyjnej. Skąd by mieli nagle wziąć tyle kasy? Spodziewali się raczej otrzymać resztę ceny i pewnie już mieli zaplanowane co z tą kasą zrobią. Pewnie więc nie będą operować żywą gotówką tylko spróbują skonstruować wielostronne porozumienia i umowy cesji, tak żeby Leopard lub inny kupiec był w stanie przejąć wszystkie zobowiązania i należności związane z tą inwestycją, dokonają kompensat i wszystko będzie dobrze. Oczywiście pod warunkiem, że całą akcja dokona się w miarę szybko, czas tu nikomu nie służy. Kupca na iwestycję za 120 mln zł nie znajduje się z dnia na dzień, a po tym jak Leopard sobie nie poradził, następni nabywcy powinni mierzyć siły na zamiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.ghnet.pl 25.09.07, 13:23 wygooglalem cosik takiego: www.digipoint.pl/sliczna/ Wnioski same sie nasuwaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 08:37 Kupiłem mieszkanie na Slicznej i nie wiem czy lepiej wycofać się z umowy czy czekać na rozwój sytacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaniepokojony Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.chello.pl 26.09.07, 17:11 dzisiaj dostalem odpowiedz od instal krakow pisza ze potrzebuja jeszcze jakies 14 dni na dogadanie sie ( przez kancelarie ) i te wszystkie prawne rzeczy aby przejowac ludzi - czyli chca, ale czy sie dogadaja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 17:39 Ta strona dla osiedla Śliczna już kiedyś funkcjonowała (zanim pojawiły się rozmowy o sprzedaży inwestycji Leopardowi), ale nigdy jej nie odblokowali. Wątpię żeby Instal zdecydował się na kończenie tej inwestycji skoro podobno rozpoczął następne osiedle. Chyba kasa ze Ślicznej będzie im potrzebna, żeby robić tą drugą inwestycję i wygodniej byłoby im sprzedać całość Ślicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.ghnet.pl 26.09.07, 19:40 W Leopardzie dowiedzialem sie, ze podobno jest jakis zainteresowany inwestor do przejecia Slicznej. Pisma zas rozeslali aby "oszacowac" ile umow jest do przekazania cesja. Rozwiaznie umowy jest raczej srednim pomyslem zwazywszy na koszty (notariusz, bank itp w plecy). Prawnie umowa z Leopard jest wazna. Dlatego w przypadku braku realizacji musza placic odsetki karne, mozna tez ich pozwac o dodatkowe odszkodowanie. Powazny problem moze pojawic sie gdy Leopard postanowi zbankrutowac... Dzwonilem tez do Instal i twierdzili, ze negocjują i to kwestia 2-3 tygodni do koncowych ustalen odnosnie inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woocash83 Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 20:59 W dniu dzisiejszym rozmawialem z prawnikiem na temat zaistnialej sytuacji. Delikatnie dal do zrozumienia, ze dla wlasnego bezpieczenstwa lepiej poswiecic pare tysiecy, niz stracic kilkaset. Firma Leopard w obliczu zagrozenia zwiazanego z koniecznoscia zaplacenia kary 20 mln o ktorym informuje firma Install, moze chciec ogloscic upadlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 21:41 Prawnik generalnie ma rację, trudno jedak stwierdzić na ile jego koncepcja jest wykonalna czyli po polsku mówiąc czy jeżeli odstąpisz od umowy to Leopard będzie w stanie zwrócić ci twoją kasę, jeżęli już ją wbudowali. Firma Instal też już się chyba pokapowała, że trafili na niezbyt poważnych gości i pewnie będą woleli dostać coś niż nic, zwłaszcza, że sprzedadzą tą inwestycję drugi raz i jakiś zysk osiągną może nie taki jak planowali ale to sobie na odszkodowaniu odbiją. Pewnie biorą pod uwagę możliwość ucieczki firmy Leopard przez zobowiązaniami w bankructwo, chociaż dla Leoparda raczej nie byłoby to korzystne, bo te inwestcje które realizuje mają znaczny potencjał, może uda im się wynegocjować rozłożenie tej kary na jakiś dłuższy okres, bo z pozyskaniem zewnętrznego fiansowania może być problem, jeżeli faktycznie te obligacje, którymi leopard się często finansuje są oprocentowane na taki lichwiarski procent to znaczy, że ich standing w oczach instytucji finansowych raczej nie jest świetlany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woocash83 Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 22:05 Odstapic, ale na zasadzie porozumienia, w tym wypadku tansakcja powinna odbyc sie praktycznie z reki do reki, czyli przelew natychmiast po podpisaniu takiego oswiadczenia/porozumienia. Ogolnie rzecz biorac dla Leoparda wygodnie by bylo gdybysmy wszyscy sie okreslili pisemnie tzn. albo rezygnujemy z umowy, albo oczekujemy na nowego inwestora, poniewaz wtedy maja podkladke, ze zaakceptowalismy taki stan rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 13:04 No taaaak, że też ja na to nie wpadłam. Ty im dajesz oświadczenia, że odstępujesz a oni tobie forsę tak od ręki. Od razu po twoim wyjściu wypisują przelew :-)))). Po prostu mówisz i masz ;-) Zajrzyj na drugie forum Leoparda, dla Wierzbowej, pilnie ci potrzebny kontakt z realem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.ghnet.pl 27.09.07, 18:08 czy ktos orientuje sie ile Leopard sprzedal mieszkan na Slicznej? przegladalem inne fora ... - o co chodzi z tymi hipotekami na Śliczną powiazanymi z Wierzbowa i Twardowskiego? Czy ktos moze strescic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 22:34 Na jednym z forów czytałam, że ok. 80 lokali, ale nie wiem czy to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.07, 08:52 okolo 60 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ers Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 09:39 Jak na razie to talko plotkujecie. Czy ktoś odstąpił od umowy a Leopard odmówił mu zwrotu pieniędzy - to jest konkret i chciałbym o takiej sutyacji wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 11:18 ja odstapilem 3 10 mija miesiac od chwili zerwania umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j-mund Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.net 03.10.07, 16:14 sprzedali 68 mieszkan. zgodnie z podpisanymi przez nas umowami przedwstępnymi mają 30 dni na zwrot kasy. lepoard zapowiada ze odda, ale nie gwarantuje czy za miesiac , czy moze za kilka ;/ generalnie to nie wiem jak moglem byc tak glupi i zdecydowac sie na taką przygode... Mam pytanie do osób ktore odstąpiły od umowy mając kredyt w banku. Czy dowiadawaliście sie jak bedą rozliczane odsetki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.07, 23:46 Odsetki będą rozliczane noramlnie jak przy każdym kredycie... czy masz w umowie jakieś zapisy, że jak firma cię puści kantem to bank się nad tobą ulituje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j-mund Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.net 04.10.07, 00:58 razem z kredytem podpisałem cesję wierzytelności na leoparda, na wypadek gdyby mieszkanie zostało sprzedane przez developera komuś innemu. A na pewno tak sie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 06:46 Nie znam treści umowy cesji, o której piszesz więć nie wiem jaka wierzytelność jest przedmiotem przelewu. Leopard nie jest właścicielem nieruchomości, jest nim dalej Instal a jego żadne umowy, w których sam nie jest stroną nie wiążą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.ghnet.pl 04.10.07, 08:22 To nie jest tak do konca, ze Instal'u nic nie wiaze. W koncu jako wlasciciel inwestycji dali pelnomocnictwo dla Leoparda do prowadzenia sprzedazy. Teraz zatem powinni przejac te umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j-mund Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.net 04.10.07, 10:58 powinni, nie powwinni. Na pewno sie nami zainteresują i umowy podpiszą juz zupelnie nowe. Dla mnie obecnie najważniejsze jest aby leopar4d oddal mi moje pieniadze. ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ll Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.07, 11:45 Z informacji uzyskanej od Instal wynika, że w tym miesiącu najprawdopodobniej przejmą do dalszej sprzedazy mieszkania oraz przejmą umowy z LEOPARDA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j-mund Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.net 06.10.07, 18:16 czy to informacja z sekretariatu czy może od członka zarządu? Chciałbym żeby to trwało tylko miesiąc.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.ghnet.pl 08.10.07, 08:52 Informacja raczej sprawdzona ... w komunikatach ze spółek giełdowych z 5.10.07: Raport bieżący 41/2007 Zarząd Instal Kraków S.A. informuje, że w dniu 04.10.2007 roku zawarł z Firmą Inwestycyjną Leopard S.A. z siedzibą w Krakowie oraz Przedsiębiorstwem Budownictwa Przemysłowego Chemobudowa-Kraków S.A. z siedzibą w Krakowie porozumienie trójstronne, na mocy którego strony porozumienia dokonają rozliczenia stanu inwestycji oraz w którym Firma Inwestycyjna Leopard S.A. przenosi z powrotem na rzecz Instal Kraków S.A. wszelkie prawa i obowiązki wynikające z podpisanych z Przedsiębiorstwem Budownictwa Przemysłowego Chemobudowa-Kraków S.A. umów, o których Instal Kraków S.A. informował w raportach bieżących nr 6/2006 i 47/2006 (dotyczących kompleksowego wykonania budynków mieszkalnych wielorodzinnych w Krakowie przy ul. Ślicznej), i przeniesionych na rzecz Firmy Inwestycyjnej Leopard S.A. na mocy porozumienia trójstronnego z dnia 23.02.2007 roku (raport bieżący 10/2007). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j-mund Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.net 27.10.07, 10:45 Mam dobrą informację dla wszystkich. Od 5 listopada Instal Kraków czyli właściciel ślicznej rozpoczyna sprzedaż mieszkań.Pojawiły sie już ogłoszenia w gazecie. Punkt sprzedaży będzie sie znajdować na Fabrycznej 6/3 z tego co pamiętam. Klienci Leoparda będą przejmowani , podpisując nowe umowy, na te same mieszkania co wcześniej!! Dlatego osoby , które zawarły umowę z Leopardem proszone sa o zgłaszanie się do Instalu !! instalkrakow.pl/kontakt.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilk Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 17:22 Proponuję przeczytać ostatni raport Instal Kraków na stronie GPW - Instal Kraków.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 23:23 Wygląda na to, że Leopard wtopił 20 mln zł, a jeszcze dodatkowo musi doprowadzić do rozliczenia tych kwot, które przyjął od nabywców lokali i rozwiązać umowy, więc chyba Instal nie chce przejąć tych umów przez cesje i dokonać kompensaty z należnościami wobec Leoparda. Ciekawe czy Leo ma z czego wyłożyć na zwrot wpłat jeżeli umów było ponad 60 więc to może być duża kwota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re: Śliczna - nowe bloki IP: 193.108.177.* 21.11.07, 14:19 ma bo w budowe zainwestowal ponad 26 mln. Zatem Instal powinien im ponad 6,5 mln zwrocic albo ...rozliczyc sie w przejmowanych klientach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ers Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.prz.rzeszow.pl 21.11.07, 16:39 Uzyskanie kary umownej to nie jest taka prosta sprawa i wymaga długich procesów. Instal zapewne może sobie pomarzyć o 20 mln, zwłaszcza jeżeli sam nie zrealizowął wszystkich postanowien umowy przewstępnej, co zdaje sie miało miejsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowaq Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.07, 12:21 mieszkania sa gotowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.07, 13:34 Tyle, że nie można ich kupić ze względu na roszczenie w księgach wieczystych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.07, 11:22 mozna .instal jest wlascicielem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiek Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.telnet.krakow.pl 29.08.08, 10:43 Jak teraz to prawnie wygląda? Czy kupowanie od instalu tu mieszkania ma sens? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.08, 15:46 najlepsza lokalizacja w europie Odpowiedz Link Zgłoś