Dodaj do ulubionych

Śliczna - nowe bloki

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 22:22
Czy jest ktoś kto kupił tam mieszkanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.07, 12:43
      tak .bardzo dobra lokalizacja
      • agaciula Re: Śliczna - nowe bloki 21.09.07, 19:38
        Witam,
        Dzis dostałam pismo od Leoparda o rozwiązaniu umowy. Jesli chodzi o zaproponowaną przez dewelopera cesje to chciałam ostrzec ze firma Instal Kraków nic na ten temat nie wie, poprostu nikt z Leoparda niepofatygował sie, zeby im to zaproponować i nie przedstawił wzoru takiej umowy, więc I.K nawet nie wien na cesje czego miałaby sie zgodzić!!!
        Pozatym najprawdopodobniej finalizacja inwestycji będzie sie zajmowała jakaś inna firma, której zostanie ona wkródce sprzedana. Zawsze zostaje zwrot wplaconej dotychczas kwoty, ale sa to zamrozone pieniadze, które mogły na siebie pracować, pomijając oczywiści koszty umowy notarialnej.
        Bardzo proszę o kontakt jeśli ktoś jest w podobnej sytuacji. Wiem ze podpisano ok 60 umów przedwstępnych.
        • Gość: Beti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.07, 21:30
          Taki jesteś pewnien, że zwrot kasy wchodzi w grę? Czy oni jej
          przypadkiem nie wydali na budowę?
          • Gość: Ed Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.07, 08:08
            Jakiś prawnik niedawno twirdził, że umowa notarialna gwarantuje
            zawsze otrzymanie mieszkania. Moze sie wypowie teraz.
            • Gość: Beti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.07, 19:00
              Wcale nie gwarantuje tylko daje lepszą pozycję niż przy zwykłej
              umowie cywilno-prawnej. A w tym wypadku to nic nie dawała przecież
              Leopard sprzedawał coś co nie było jego własnością.
              • Gość: juko Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.07, 20:54
                Jesli Instal bedzie sprzedawal mieszkania, to w jego interesie jest
                aby zatrzymac klientow, przeciez ich kasa jest w bloku
                • Gość: zaniepokojony Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.chello.pl 23.09.07, 14:17
                  ja niestety jestem w podobnej sytuacji - leopard sie zapytal o moj
                  stosunek do umowy i powiedzial ze sa gotowi przeniesc ja na innego
                  inwestora - bylo to bardzo lakoniczne
                  ale jak widze nie ma jeszcze innego inwestora
                  a ja juz mam kredyt, juz poszla pierwsza transza
                  rezygnacja z umowy bedzie mnie kosztowala kilka tysiecy (splata
                  kredytu), a przyznanie kredytu takze kosztowalo kilka tysiecy
                  wiec ja bym chetnie poszedl do innego inwestora - ale kiedy on
                  bedzie?
                  • Gość: Beti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.07, 14:57
                    Owszem kasa ludzi jest wbudowana w mury (tak wynika z dostępnych
                    informacji), ale Instal oświadczył, że nie zwróci tej kasy
                    Leopardowi, bo zatrzymuje ją na poczet roszczeń odszkodowawczych.
                    Kwoty, które się przewijaja to kupa kasy nawet dla spółki akcyjnej.
                    Skąd by mieli nagle wziąć tyle kasy? Spodziewali się raczej otrzymać
                    resztę ceny i pewnie już mieli zaplanowane co z tą kasą zrobią.
                    Pewnie więc nie będą operować żywą gotówką tylko spróbują
                    skonstruować wielostronne porozumienia i umowy cesji, tak żeby
                    Leopard lub inny kupiec był w stanie przejąć wszystkie zobowiązania
                    i należności związane z tą inwestycją, dokonają kompensat i wszystko
                    będzie dobrze. Oczywiście pod warunkiem, że całą akcja dokona się w
                    miarę szybko, czas tu nikomu nie służy. Kupca na iwestycję za 120
                    mln zł nie znajduje się z dnia na dzień, a po tym jak Leopard sobie
                    nie poradził, następni nabywcy powinni mierzyć siły na zamiary.
                    • Gość: red Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.ghnet.pl 25.09.07, 13:23
                      wygooglalem cosik takiego:

www.digipoint.pl/sliczna/
                      Wnioski same sie nasuwaja.
    • Gość: kk Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 08:37
      Kupiłem mieszkanie na Slicznej i nie wiem czy lepiej wycofać się z
      umowy czy czekać na rozwój sytacji.
      • Gość: zaniepokojony Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.chello.pl 26.09.07, 17:11
        dzisiaj dostalem odpowiedz od instal krakow
        pisza ze potrzebuja jeszcze jakies 14 dni na dogadanie sie ( przez kancelarie )
        i te wszystkie prawne rzeczy aby przejowac ludzi - czyli chca, ale czy sie dogadaja?
        • Gość: beti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 17:39
          Ta strona dla osiedla Śliczna już kiedyś funkcjonowała (zanim
          pojawiły się rozmowy o sprzedaży inwestycji Leopardowi), ale nigdy
          jej nie odblokowali. Wątpię żeby Instal zdecydował się na kończenie
          tej inwestycji skoro podobno rozpoczął następne osiedle. Chyba kasa
          ze Ślicznej będzie im potrzebna, żeby robić tą drugą inwestycję i
          wygodniej byłoby im sprzedać całość Ślicznej.
          • Gość: red Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.ghnet.pl 26.09.07, 19:40
            W Leopardzie dowiedzialem sie, ze podobno jest jakis zainteresowany inwestor do przejecia Slicznej. Pisma zas rozeslali aby "oszacowac" ile umow jest do przekazania cesja.
            Rozwiaznie umowy jest raczej srednim pomyslem zwazywszy na koszty (notariusz, bank itp w plecy).
            Prawnie umowa z Leopard jest wazna. Dlatego w przypadku braku realizacji musza placic odsetki karne, mozna tez ich pozwac o dodatkowe odszkodowanie. Powazny problem moze pojawic sie gdy Leopard postanowi zbankrutowac...
            Dzwonilem tez do Instal i twierdzili, ze negocjują i to kwestia 2-3 tygodni do koncowych ustalen odnosnie inwestycji.

• Gość: woocash83 Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 20:59
              W dniu dzisiejszym rozmawialem z prawnikiem na temat zaistnialej sytuacji.
              Delikatnie dal do zrozumienia, ze dla wlasnego bezpieczenstwa lepiej poswiecic
              pare tysiecy, niz stracic kilkaset. Firma Leopard w obliczu zagrozenia
              zwiazanego z koniecznoscia zaplacenia kary 20 mln o ktorym informuje firma
              Install, moze chciec ogloscic upadlosc.
              • Gość: Beti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 21:41
                Prawnik generalnie ma rację, trudno jedak stwierdzić na ile jego
                koncepcja jest wykonalna czyli po polsku mówiąc czy jeżeli odstąpisz
                od umowy to Leopard będzie w stanie zwrócić ci twoją kasę, jeżęli
                już ją wbudowali. Firma Instal też już się chyba pokapowała, że
                trafili na niezbyt poważnych gości i pewnie będą woleli dostać coś
                niż nic, zwłaszcza, że sprzedadzą tą inwestycję drugi raz i jakiś
                zysk osiągną może nie taki jak planowali ale to sobie na
                odszkodowaniu odbiją. Pewnie biorą pod uwagę możliwość ucieczki
                firmy Leopard przez zobowiązaniami w bankructwo, chociaż dla
                Leoparda raczej nie byłoby to korzystne, bo te inwestcje które
                realizuje mają znaczny potencjał, może uda im się wynegocjować
                rozłożenie tej kary na jakiś dłuższy okres, bo z pozyskaniem
                zewnętrznego fiansowania może być problem, jeżeli faktycznie te
                obligacje, którymi leopard się często finansuje są oprocentowane na
                taki lichwiarski procent to znaczy, że ich standing w oczach
                instytucji finansowych raczej nie jest świetlany.
                • Gość: woocash83 Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 22:05
                  Odstapic, ale na zasadzie porozumienia, w tym wypadku tansakcja powinna odbyc
                  sie praktycznie z reki do reki, czyli przelew natychmiast po podpisaniu takiego
                  oswiadczenia/porozumienia. Ogolnie rzecz biorac dla Leoparda wygodnie by bylo
                  gdybysmy wszyscy sie okreslili pisemnie tzn. albo rezygnujemy z umowy, albo
                  oczekujemy na nowego inwestora, poniewaz wtedy maja podkladke, ze
                  zaakceptowalismy taki stan rzeczy.
                  • Gość: Beti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 13:04
                    No taaaak, że też ja na to nie wpadłam. Ty im dajesz oświadczenia,
                    że odstępujesz a oni tobie forsę tak od ręki. Od razu po twoim
                    wyjściu wypisują przelew :-)))). Po prostu mówisz i masz ;-) Zajrzyj
                    na drugie forum Leoparda, dla Wierzbowej, pilnie ci potrzebny
                    kontakt z realem.
                    • Gość: red Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.ghnet.pl 27.09.07, 18:08
                      czy ktos orientuje sie ile Leopard sprzedal mieszkan na Slicznej?
                      przegladalem inne fora ...
                      - o co chodzi z tymi hipotekami na Śliczną powiazanymi z Wierzbowa i Twardowskiego? Czy ktos moze strescic?

• Gość: Beti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 22:34
                        Na jednym z forów czytałam, że ok. 80 lokali, ale nie wiem czy to
                        prawda.
                        • Gość: kk Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.07, 08:52
                          okolo 60
                          • Gość: Ers Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 09:39
                            Jak na razie to talko plotkujecie. Czy ktoś odstąpił od umowy a
                            Leopard odmówił mu zwrotu pieniędzy - to jest konkret i chciałbym o
                            takiej sutyacji wiedziec.
                            • Gość: mm Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 11:18
                              ja odstapilem 3 10 mija miesiac od chwili zerwania umowy.
                              • Gość: j-mund Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.net 03.10.07, 16:14
                                sprzedali 68 mieszkan.
                                zgodnie z podpisanymi przez nas umowami przedwstępnymi mają 30 dni na zwrot
                                kasy. lepoard zapowiada ze odda, ale nie gwarantuje czy za miesiac , czy moze za
                                kilka ;/ generalnie to nie wiem jak moglem byc tak glupi i zdecydowac sie na
                                taką przygode...
                                Mam pytanie do osób ktore odstąpiły od umowy mając kredyt w banku. Czy
                                dowiadawaliście sie jak bedą rozliczane odsetki?
                                • Gość: Beti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.07, 23:46
                                  Odsetki będą rozliczane noramlnie jak przy każdym kredycie... czy
                                  masz w umowie jakieś zapisy, że jak firma cię puści kantem to bank
                                  się nad tobą ulituje?
                                  • Gość: j-mund Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.net 04.10.07, 00:58
                                    razem z kredytem podpisałem cesję wierzytelności na leoparda, na wypadek gdyby
                                    mieszkanie zostało sprzedane przez developera komuś innemu. A na pewno tak sie
                                    stanie.
                                    • Gość: Beti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 06:46
                                      Nie znam treści umowy cesji, o której piszesz więć nie wiem jaka
                                      wierzytelność jest przedmiotem przelewu. Leopard nie jest
                                      właścicielem nieruchomości, jest nim dalej Instal a jego żadne
                                      umowy, w których sam nie jest stroną nie wiążą.
                                      • Gość: red Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.ghnet.pl 04.10.07, 08:22
                                        To nie jest tak do konca, ze Instal'u nic nie wiaze.
                                        W koncu jako wlasciciel inwestycji dali pelnomocnictwo dla Leoparda
                                        do prowadzenia sprzedazy.
                                        Teraz zatem powinni przejac te umowy.
                                        • Gość: j-mund Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.net 04.10.07, 10:58
                                          powinni, nie powwinni. Na pewno sie nami zainteresują i umowy podpiszą juz
                                          zupelnie nowe. Dla mnie obecnie najważniejsze jest aby leopar4d oddal mi moje
                                          pieniadze. ;/
                                          • Gość: ll Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.07, 11:45
                                            Z informacji uzyskanej od Instal wynika, że w tym miesiącu
                                            najprawdopodobniej przejmą do dalszej sprzedazy mieszkania oraz
                                            przejmą umowy z LEOPARDA
                                            • Gość: j-mund Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.net 06.10.07, 18:16
                                              czy to informacja z sekretariatu czy może od członka zarządu?
                                              Chciałbym żeby to trwało tylko miesiąc..
                                              • Gość: red Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.ghnet.pl 08.10.07, 08:52
                                                Informacja raczej sprawdzona
                                                ... w komunikatach ze spółek giełdowych z 5.10.07:

Raport bieżący 41/2007

Zarząd Instal Kraków S.A. informuje, że w dniu 04.10.2007 roku zawarł z Firmą Inwestycyjną Leopard S.A. z siedzibą w Krakowie oraz Przedsiębiorstwem Budownictwa Przemysłowego Chemobudowa-Kraków S.A. z siedzibą w Krakowie porozumienie trójstronne, na mocy którego strony porozumienia dokonają rozliczenia stanu inwestycji oraz w którym Firma Inwestycyjna Leopard S.A. przenosi z powrotem na rzecz Instal Kraków S.A. wszelkie prawa i obowiązki wynikające z podpisanych z Przedsiębiorstwem Budownictwa Przemysłowego Chemobudowa-Kraków S.A. umów, o których Instal Kraków S.A. informował w raportach bieżących nr 6/2006 i 47/2006 (dotyczących kompleksowego wykonania budynków mieszkalnych wielorodzinnych w Krakowie przy ul. Ślicznej), i przeniesionych na rzecz Firmy Inwestycyjnej Leopard S.A. na mocy porozumienia trójstronnego z dnia 23.02.2007 roku (raport bieżący 10/2007).
                                  • Gość: j-mund Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.net 27.10.07, 10:45
                                    Mam dobrą informację dla wszystkich.

Od 5 listopada Instal Kraków czyli
                                    właściciel ślicznej rozpoczyna sprzedaż mieszkań.Pojawiły sie już ogłoszenia w
                                    gazecie. Punkt sprzedaży będzie sie znajdować na Fabrycznej 6/3 z tego co
                                    pamiętam. Klienci Leoparda będą przejmowani , podpisując nowe umowy, na te same
                                    mieszkania co wcześniej!!

Dlatego osoby , które zawarły umowę z Leopardem proszone sa o zgłaszanie się do
                                    Instalu !!
                                    instalkrakow.pl/kontakt.htm
                    • Gość: wilk Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 17:22
                      Proponuję przeczytać ostatni raport Instal Kraków na stronie GPW -
                      Instal Kraków.Pozdrawiam
                      • Gość: Beti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 23:23
                        Wygląda na to, że Leopard wtopił 20 mln zł, a jeszcze dodatkowo musi
                        doprowadzić do rozliczenia tych kwot, które przyjął od nabywców
                        lokali i rozwiązać umowy, więc chyba Instal nie chce przejąć tych
                        umów przez cesje i dokonać kompensaty z należnościami wobec
                        Leoparda. Ciekawe czy Leo ma z czego wyłożyć na zwrot wpłat jeżeli
                        umów było ponad 60 więc to może być duża kwota.
                        • Gość: red Re: Śliczna - nowe bloki IP: 193.108.177.* 21.11.07, 14:19
                          ma bo w budowe zainwestowal ponad 26 mln.
                          Zatem Instal powinien im ponad 6,5 mln zwrocic albo ...rozliczyc sie w przejmowanych klientach
                          • Gość: Ers Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.prz.rzeszow.pl 21.11.07, 16:39
                            Uzyskanie kary umownej to nie jest taka prosta sprawa i wymaga
                            długich procesów. Instal zapewne może sobie pomarzyć o 20 mln,
                            zwłaszcza jeżeli sam nie zrealizowął wszystkich postanowien umowy
                            przewstępnej, co zdaje sie miało miejsce...
                            • Gość: sowaq Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.07, 12:21
                              mieszkania sa gotowe...
                              • Gość: Anti Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.07, 13:34
                                Tyle, że nie można ich kupić ze względu na roszczenie w księgach
                                wieczystych
                                • Gość: bb Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.07, 11:22
                                  mozna .instal jest wlascicielem.
                                  • Gość: Jasiek Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.telnet.krakow.pl 29.08.08, 10:43
                                    Jak teraz to prawnie wygląda? Czy kupowanie od instalu tu mieszkania ma sens?
                                    • Gość: gg Re: Śliczna - nowe bloki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.08, 15:46
                                      najlepsza lokalizacja w europie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka