Dodaj do ulubionych

Wymiana dowodów: internet skróci kolejki

31.07.07, 23:36
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: profDieKulture Wymiana dowodów: internet skróci kolejki IP: *.chello.pl 01.08.07, 00:10
      Czy ktos moze mi wytlumaczyc z jakiej racji, placac juz dziesiatki licznych
      podatkow, musze dodatkowo placic 30 zeta za wymiane dowodu na nowy? Ja dowod juz
      posiadam(stary)i w zupelnosci on mi wystarcza, a Panstwo skoro naklada na mnie
      obowiazek wymiany na nowy, samo powinno za to zaplacic. Rozumiem, ze musze
      placic za nowe prawo jazdy (traktowane zapewne jakis przywilej, rarytas), ale
      dowod osobisty to podstawowy dowod tozsamosci, ktorego wyrobienie powinno byc
      pokrywane z naszych podatkow, a nie przez nakladanie dodatkowych oplat. Ja sie w
      ogole dziwie, ze media nie podjely tego watku, a z takim zaangazowniem
      interesuja sie pobytem poslanki Lewandowskiej na plazy w Egipcie. Zenada.
      Zostaje chyba tylko emigracja....
      • Gość: Antykomunista Ja Ci wyjaśnię Dobry Człowieku... IP: *.ists.pl 01.08.07, 11:11
        "Czy ktos moze mi wytlumaczyc z jakiej racji, placac juz dziesiatki licznych
        > podatkow, musze dodatkowo placic 30 zeta za wymiane dowodu na nowy?"

Wyjaśniam: SOCJALIZM.

"a Panstwo skoro naklada na mnie
        > obowiazek wymiany na nowy, samo powinno za to zaplacic"
        - żartujesz, państwo to TY (Ty, ja, wszyscy razem, czyli my). Jeżeli domagasz
        się, by państwo za Ciebie płaciło, to tym samym domagasz się aby zapłacić
        podwójnie - owe 30 pln + zrzutka dla urzędników, którzy będą zbierać podatki na
        ten cel. Cena wzrośnie według mych szacunków do ok. 100 pln i prawdopodobnie
        któryś z etatystyczno-socjalistycznych rzadów to wprowadzi. Przekonasz się
        (poniewczasie), że miałem rację...

Prawidłowe Twoje pytanie powinno brzmieć: "po co w Polsce wprowadzać w ogóle
        jakieś dowody osobiste"? Jak też inne numery identyfikacyjne i systemy kontroli
        niewolników.
        • Gość: DieProfKulture Re: Ja Ci wyjaśnię Dobry Człowieku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 22:59
          Domagam sie aby zaplacilo za mnie z tych pieniedzy, ktore juz zebralo. A panstwo
          to nie ja i Ty i my wszyscy, to przede wszytskim instytucje polityczne. Ja, Ty i
          my wszyscy tworzymy spoleczenstwo, spolecznosc, a jak wykazano spolecznosc nie
          jest tozsama z panstwem. Innymi slowy spoleczenstwo moze istniec bez panstwa -
          przyklad: Romowie. A czy dowody sa potrzebne? ...trudne zagadnienie.Pzdr
      • Gość: etteila Re: Wymiana dowodów: internet skróci kolejki IP: *.eranet.pl 01.08.07, 11:58
        Ja też zwlekałam dosyć długo z wymianą dowodu, przerażała mnie wizja
        gigantycznych kolejek w urzędzie i zmarnowanego conajmniej jednego dnia. Więc
        wybrałam się któregoś dnia o 14 i co się okazało. Jest tam około 10 boxów do
        których trzeba mieć bloczki - faktycznie dostępne w wystanej kolejce przed 8
        rano. Jeden box wydaje bloczki o 15 i przyjmuje pomiedzy 15 a 18 tylko 50 osób
        (taki mają limit).Wypełniłam wniosek, zapłaciłam i stanęłam w tej kolejce po
        bloczki. Ale zerknęłam obok do boxów w których głównie urzędnicy zajmowali się
        piciem kawy. Nie wspomnę że tutaj w tej kolejce utworzyły się już listy, ludzie
        zaczęli napawać się tą sytuacją jak za czasów PRL-u krzycząc : ta Pani była za
        mną, a ten Pan w czarnym był za Panem w niebieskim i tym podobne. Weszłam zatem
        do jednej z "pijących kawę urzędniczek" i zapytałam grzecznie czy była by tak
        uprzejma przyjąć mnie skoro jest wolna. Przyznam że nie uczyniła tego z
        entuzjazmem ale sprawę załatwiłam w 10 minut i to było dla mnie najważniejsze.
        Co się okazało: ludzie którzy pobrali bloczki rano po prostu nie przyszli na
        wyznaczoną godzinę i stąd porobiły się wolne miejsca. Nadmienię może tylko tyle
        że żaden z wolnych urzędników nie wyszedł ze swojego boxu i nie poinformował
        utworzonej kolejki o takiej możliwości.
        Wychodząc zadowolona z urzędu powiedziałam innym biedakom z kolejki żeby
        podążyli moim krokiem więc wszyscy tłumnie rzucili się na boxy z "pijącymi
        kawkę"urzędnikami.
        Takie zafundowane przyjemności urzędowe prowokują do niekonwencjonalnych
        rozwiązań z naszej strony.
        Wszystkich serdecznie pozdrawiam i życzę szczęścia (nie tylko w urzędach;))
    • Gość: Gość Trzecia prawda Ks. Tischnera IP: *.tpnet.pl 01.08.07, 04:04
      Stałem miesiąc temu 3 godziny aby złożyć wniosek. Na wczoraj miałem termin
      odbioru. Kolejka była na 7 godzin. A przecież na chłopski rozum przy odbiorze
      powinno być mniej, bo pani urzędnik nie musi sprawdzać czy wszystko dobrze
      wpisane. Na razie zrezygnowałem. Ja pracuję i tyle czasu tracić nie będę przez
      KRETYŃSKI POYMYSŁ Z WYMIANĄ DOWODÓW RAZ NA 10 LAT (30 zł x 30 mln na tanie
      państwo) za upodlające stanie w kolejkach bo urzędasy nie potrafią nic
      zorganizować, a myślą o tym dopiero jak się wali). Niech moi mój gotowy dowód
      przyślą pocztą
    • istna Kusi mnie, żeby poczekać do wprowadzenia tego 01.08.07, 12:15
      systemu rejestracji przez internet, ale wewnętrzny głos przestrzega, że to
      będzie gorszy burdel, niż teraz..
      • annalogia12 re 01.08.07, 14:32
        a ja sie zastanawiam, po co urzedowi po raz kolejny potrzebny moj akt slubu -
        zgubili? wyrzucili? oddali na makulature?
        ile razy kurcze blade bede im te papiery jeszcze nosic???
    • pastor 01.08. UMK Wielicka 01.08.07, 17:21
      Było fajnie, stałem 4 godziny, interweniowała ochrona i Straż Miejska. Nie
      wiem, czy w języku polskim istnieją słowa, które chciałbym wypowiedzieć pod
      adresem osób odpowiedzialnych za procedurę składania wniosków o wydanie dowodu.
      Tyle w temacie.
      • gugcia a ja mam staly adres na wsi i w urzedzie w Zielon 01.08.07, 17:42
        kach 2 lata temu zalatwilem bez kolejki. Trzeba sie wynosic na wies, tam raj.
        • mikolaus a ja musze z aktem urodzenia przyjsc 01.08.07, 18:02
          To jakis absurd, zameldowanie mam gdzie indziej niz miejsce urodzenia-czyzby w
          bazach danych byl burdel?
      • Gość: Jacek Powiedz: Dziękujemy ci Majchrowski!!!! IP: *.ghnet.pl 01.08.07, 22:20
        Dziękujemy ci o wielki prezio Majchrowski !!
    • Gość: taki jeden oni mają jakieś limity IP: *.bie.lama.net.pl 01.08.07, 19:27
      A ja myślę że urzędasy w tych boksach mają jakieś limity na dany dzień.
      Inaczej sie tego wytłumaczyć nie da. Gość sztucznie przeciąga załatwienie
      sprawy, klepie w komputer tak powoli jakby się dopiero uczył klawiatury,
      analizuje wniosek jakbym sie co najmniej o unijną dotacje starał i cały czas
      zerka na zegarek.
      W efekcie siedzę tam 15 minut, choć spokojnie wystarczyłoby 5 minut.
    • Gość: lajkonik dowod IP: *.ists.pl 01.08.07, 21:59
      Fakt, że zenująca jest ta kolejka,ale to zalezy w którym dniu.
      Przyszedłem o godz.7.45. WÓWCZAS JESZCZE NIE FUNKCJONOIWAŁ DODATKOWY BUDYNEK
      URZĘDU NA WIELICKIEJ Stałem na końcu kolejki, o ósmej otworzono drzwi. Ludzie
      szli spokojnie po kolei, nikt się nie wpychał. Kiedy dotarlismy na I piętro
      magistratu (częśc ludzi została na parterze w Wydziale Komunikacyjnym) DOSTAŁEM
      BLOCZEK NA GODZ. 10.30.
      Nie tak tragicznie.Gorzej z informacja nie ma żadnej.Żaden urzędnik jej nie
      udziela. Kiedy dzień wcześniej przyjechałem żeby się czegoś dowiedziec, bez
      skutku.
      Jedynie od życzliwych ludzi można się czegoś dowiedziec. TO JEST SKANDAL, bo
      tak naprawde z pismenych informacji na drzwiachnic nie wynika. a najbardziej
      cierpią ludzie starsi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka