shogun Rektorzy: studia płatne dla wszystkich 26.10.07, 09:24 Czy ten rektorzyna to nie z tych, ktorzy nie tak dawno apelowali, zeby wynajmujacy mieszkania w Krakowie i calej Polsce ulzyli studentom wynajmujac mieszkania za bezcen. Co za hipokryzja. Ja jednak popieram go na calej linii, tak jak wszystkie inicjatywy prowadzace do samozniszczenia chorego i nieprzyjaznego systemu edukacji publicznej, ktora przyciaga w rownym stopniu najlepszych i najgorszych tylko dlatego, ze jest bezplatny. Odpowiedz Link Zgłoś
sajm Rektorzy: studia płatne dla wszystkich 26.10.07, 09:28 Szanowne rektory! PRzez kilkanaście, może kilkadziesiat ostatnich lat korzystaliście z przywilejów bezpłatnego systemu edukacji. Za studia nie zapłaciliście zapewne grosza, jeśli studiowaliście w Polsce. Potrzebne są badania i rozwój... Cóż , trzeba zakasać rękawy i wziąć się do roboty. W Kapitale Ludzkim jest w cholerę kasy na badania i rozwój, tylko trzeba napisac projekt, pokazać jakie są cele badania, jaki będzie z niego pożytek... Ale jeśli trzyma sią każdego z habilitacją, który jest nie do ruszenia, trzeba sfinasować jego stanowisko przacy, dac trochę fuch znajomym - no to oczywiści że łatwiej jest brać kaskę od studentów. Można robić co się chce - bo uczelnia jest autonomiczna. Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZLILIANA Re: Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 09:32 Dobrze że stać cie , ale spróbuj pomyslec o rodzicach , którzy mają zdolne dzieci takie jak moje i studiują w innych miastach.Koszty utrzymania , stancja to jest bardzo duże obciżenie a gdyby jeszcze doszła odpłatność za studia, moje dzieci poprostu nie studiowały by a zaznaczam że moje zarobki nie sa najniższe.Nie mam zasiłku rodzinnego ,dzieci nie maja stypendiów socjalnych , bo dochody przekraczają magiczne progi.Na poczatek nalezy stwozyc system socjalny realny, następnie zbudowac gospodarke która będzie w stanie zapewnic miejsca pracy dla studentów w trybie dziennym aby mogli dorobić , a wówczas wprowadzac odpłatności.A jeśli nie to wylane zostanie dziecko z kapiela a Polska w sprawach edukacji będzie tzrecim światem nie obrażając trzeciego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Liberałowie z PO (POpaprańcy) przeciw narodowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 13:25 Jak zwykle tępy i dogmatyczny liberał POkazal swoją gębę i wyciąga rękę PO pieniądze. Nie im (PO) pieniędzy nie damy. POkazemy im figę (bez maku). Precz z PO) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: *.gsi.de 26.10.07, 09:34 placenie za studia niczego niezmieni najpierw reforma szkol wyzszych a potem mozna myslec o pieniadzach. dobrze by bylo zrobic audyt przez niezalezana firme np uj zeby wiedziec co naprawde trzeba zrobic dla poprawy pozimu szkol wyzszych. wiecej pieniedzy nic tu nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Icek studia juz teraz są drogie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 13:22 Przecież stancja czy lichy akademik kosztuje krocie a wyzywienie, ksiazki, pomoce, inne opłaty. Juz teraz nie kazdego na nie stać. Platforma ograniczy liczbę studentów w sposób istotny i tak zrobi, ze studia będą tylko dla bardzo bogatych (dla nich oczywiście studia będą bezpłatne). Ale my nie pozwolimy na to, nie pozwolimy na POpaprane rządy PO, POpaprańców z PO. Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Rektorzy: studia płatne dla wszystkich 26.10.07, 09:40 Pierdu ! Pierdu ! A czy Wy Panowie Rektorzy zapłaciliście narodowi za studia ? Wam się należało bo jesteście Rektorami ! Wszyscy jesteście, przykro to mówić wychowankami socjalizmu. Wychowaliście się i wykształ culi za pieniądze narodu. Między innymi moje. Dumą tego narodu od czasu królewszczyzn była nie odpłatna nauka. Naród, Państwo, może łożyć stoso wne środki na uczelnie, jeżeli ministrem finansów nie będą Zyty, a prem ierami kaczologi. Jeżeli władze będą roztropnie wydawać publiczny grosz to na uczelnie nie braknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 09:44 Boże! to na studia też do Irlandii?! Za co Polska nas tak nienawidzi????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 09:52 A czy wielkie magnificencje tzn. rektorzy tez placili za studia?? w krajach UE studia sa wspolfinansowane przez studentów z tym ze potencjalny student jest w stanie zarobic uczciwe pieniadze na te studia!!! a w Polsce piec czy siedem zlotych na godzine niestety ledwo starcza na jedzenie, nie mowiac juz o mieszkaniu i innych "przyjemnościach" zyciowych. Stypendia naukowe i socjalne to tzw jalmuzna od państwa. Drodzy Panistwo Rektorzy zarabiający 30 tysiecy miesiecznie oddajcie 25 tysiecy na studentów. za piec tysiecy wyzyjecie. przemyślcie wasze propozycje. Wasze umysły sa juz chyba tak wypaczone ze nie potraficie realnie myślec. zycze powodzenia w tworzeniu tzw utrudniajacych ustaw ktore oczywiscie wam beda pasowaly, bo bedziecie miec wiecej kasy. a za ktore zaplaci biedny polski student. podsumowujac powiem tyle: pogarda złodziejstwo chamstwo- z reszta szkoda sie tu juz rozpisywac, kazdy wie o co chodzi. z pozdrowieniami dla wszystkich magnificencji kłaniamy sie wam nisko do stóp i całujemy wasze przepiekne buty najlepszych marek, obyscie na drugim swiecie nie zalowali waszych postepowan na ziemii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogór Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: 212.87.26.* 26.10.07, 09:53 Odpłatność jako wyrównywanie szans?! Czy ja dobrze słyszę?! A co do stypendiów, widziałem to "od środka". Dostają je... najbogatsi. Nóż się w kieszeni otwiera, gdy słyszę o wyrównywaniu szans przy pomocy stypendiów! Te "stypendia" dotychczas funkcjonowały jako kieszonkowe dla dzieci bogatych rodziców. Teraz staną się barierą dla "hołoty". Czyli koniec z dostępem do wiedzy? A czy ktoś pomyślał, że istnieją całe dziedziny, gdzie wciąż po długich i trudnych studiach człowiek zarabia jak za PRL? Po wprowadzeniu odpłatności taki człowiek nie będzie w stanie posłać swoich dzieci na uczelnię, i stracimy możliwość odnowienia kadry naukowej... bo jakoś nie sądzę, aby bogacze posyłali swoje dzieciaki na biologię czy geologię po to, aby potem egzystowały w warunkach żywcem wyjętych z czasów Gomułki. Zresztą po co komu w Polsce nauka - widać to chociażby po wymienionych pensjach i po poziomie finansowania badań. Minęło 18 lat, a "wolna" Polska wciąż nie dojrzała, aby myśleć na własny rachunek. Lekarstwa się sprowadzi... Projekty się kupi... W końcu nikt nie każe nam wychylać się i iść w pierwszym szeregu. Możemy bezpiecznie przysnąć na tyłach... Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Rektorzy: studia płatne dla wszystkich 26.10.07, 10:03 Gość portalu: matka studenta napisał(a): > Bo jakoś w > system stypendialny nie wierzę. Tak, to można storpedować każdy pomysł! Co to znaczy "nie wierzę". Po wprowadzeniu odpłatności pojawia sie dużo dodatkowych pieniędzy. Przeznaczenie jej części na stypendia nikogo "nie boli", nikomu nie ujmuje. Czesne minus ułamek na stypendia jest nadal korzyścią dla systemu. Zresztą, nie chodzi tylko o stypendia, można mówić też o dogodnych kredytach, spłacanych wtedy, gdy absolwent osiągnie odpowiednio wysokie zarobki. Jest ryzyko, że kredyt nie zostanie zwrócony, ale to znów to samo. Ci co odniosą względny sukces i zaczną spłacać dostarczą NOWY strumień pieniędzy do systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczmarek.e Rektorzy: studia płatne dla wszystkich 26.10.07, 10:08 Nreszcie, nie będę płacić moich podatków za kształcenie fachowców, którzy po skończneiu studiów wyjadą z kraju i tam będą pracować. Sytuacja będzie jasna - zapłaciłeś za naukę nie masz długu wobec społeczeństwa, które łożyło na twoje kształcenie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bartekprawdanieistnieje Re: Rektorzy: studia płatne dla wszystkich 26.10.07, 10:51 Nie będziesz płacił podatków?Oszlałeś?Myślisz,że jak zrobią studia płatne dla wszystkich,to budżet państwa przestanie finansować uczelnie????Ile ty masz latek?Zapłacą wszyscy studenci,skarb państwa dołoży tyle,co do tej pory,albo jeszcze więcej,a rektorzy i wykładowcy będą jeszcze większe pany ,niż do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
wodni.k Re: Rektorzy: studia płatne dla wszystkich 26.10.07, 10:14 Gość portalu: matka studenta napisał(a): > Super. Do tej pory inwestowałam w edukację dziecka A ktore to uczelnie we wszystkich krajach UE sa platne wg panow rektorow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajkopisarz Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: *.chello.pl 26.10.07, 10:21 Opowiem wam bajkę. Jaś - obywatel Bajkolandii - nie chciał iść do wojska, to zaczepił się o uczelnię. Na bezpłatną się nie dostał, to skorzystał z możliwości uczenia się za kasę. Ale uczyć mu się też nie chciało. Zaczęły się więc problemy z zaliczeniami. Jaś sprytny był i szybko zauważył, iż takie problemy mają również inni. Skrzyknął więc grupkę i wybrali się w rektoraty. Odchodzimy z uczelni a z nami odchodzi nasza KASA. Znajdziemy uczelnię na której będą nas szanować (czytaj naszą KASĘ). Rektor liczyć potrafił i uczelnię opuścił wymagający Pan Profesor. Jaś w spokoju szczęśliwie skończył studia. Jego ojczyzna mogła się pochwalić, że ma coraz bardziej wykształcone społeczeństwo. I wszystkim żyło się szczęśliwie. Aż któregoś dnia jakiś idiota zaproponował zlikwidowanie uczelni sprzedających dyplomy. Zadzwonił budzik. Wyskoczyłem spod kołderki. Ale miałem dziwny sen, dobrze, że już się obudziłem. Na pewno pójdę na wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sandra Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 10:23 No to mamy klops.... Studiowałam odpłatnie - bo wydawało się, że szkoła prywatna oferuje lepszą edukację, później studiowałam na uczelni państwowej - poziom nauczania rzeczywiście niekoniecznie wysoki, pomimo sław i znanych nazwisk... jednak uważam, że odpłatność za studia, to w pewien sposób przekreślanie szans ludzi biednych - czyli kwadratura koła. Bo nie dość, że nie maja kontaktów, czy wpływowych Rodziców, to możliwość edukacji też zostanie im zabrana... Może od razu utwórzmy getta... Bo na dłuższą metę - to po prostu odbieranie szans... Stypendia? Jakie stypendia - wybitny student dostaje w tej chwili 200,00 zł. Co z tym zrobić? Wynajęcie mieszkania to 1 000,00- zł/mc. Zero szans dla młodych ludzi. Startować będą z kredytem studenckim...Potem dopakują go kredytem na mieszkanie... A potem to juz tylko kulka w łeb.... Ludzie! Opanujcie się! Stwórzcie nam, MŁODYM, w końcu jakiesz szanse funkcjonowania w tym kraju!!! Jak mozna żyć za 1800,00 zł miesięcznie? Rektorzy. politycy - spróbucie tak chociaż rok!!!! I jeszcze dodajcie sobie kredyt na 30 lat do spłaty za 30m2 mieszkanie. Fajnie? A potem postarajcie się za to utrzymać Rodzinę, dziecko wyślijcie na dodatkowy angielski i pomóżcie Rodzicom, bo ich renty czy emerytury też głodowe, więc jak trzeba jekieś lekarstwo wykupić, to należy im pomóć!!! To życie w Polsce. I choć nie chcaiłabym stąd wyjeżdżać, to jednak myślę o tym już coraz częściej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student pracujacy Bardzo dobry pomysl Panie Rektorze! IP: 195.150.133.* 26.10.07, 10:38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2rokownik Zgadzam sie IP: 195.150.133.* 26.10.07, 10:40 Zgadzam sie z tym pomyslem! To zdecydowanie krok do przodu. Moze dzieki temu studenci zaczna w koncu szanowac studia. A kto jest przeciwko to znaczy ze jest po prostu ograniczonym NIEROBEM!! Odpowiedz Link Zgłoś
zbig76 Re: Zgadzam sie 26.10.07, 13:31 o jakim nieróbstwie mówisz - studia są po to zeby studiować a nie pracować - sam się za darmo wykształciłes a innym zabierasz? Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista warto sensownie podyskutować o tym pomyśle 26.10.07, 10:28 Wbrew pozorom, nie jest on głupi. Jestem pracownikiem jednej z krakowskich uczelni i mam zajęcia zarówno ze studentami dziennymi, jak i wieczorowymi i zaocznymi (płatne). Co prawda ogólny poziom prezentowany przez studentów na dziennych jest wyższy, ale co zwraca uwagę to przede wszystkim zasobność ich portfeli. Przeciętnie studenci na dziennych noszą lepsze, markowe ubrania, jeżdżą lepszymi samochodami, używają częściej nowoczesne gadżety (najnowsze modele komórek i laptopów). Natomiast na zaocznych widać wyraźnie, że studiują częściej ludzie z biedniejszych rodzin. Tymczasem to oni właśnie za studia dodatkowo płacą (bo przecież za studia płacimy wszyscy - z naszych podatków). To nie jest moim zdaniem sprawiedliwe. A już w szczególności nie jest sprawiedliwe, gdy jedni studiują na dwóch kierunkach za darmo (zjawisko obecnie niemal powszechne, coraz częściej są też "trzy-kierunkowcy"), a drudzy płacą za zaoczne (pracując w tygodniu i zarywając weekendy na zajęcia). Można rozważyć system z tzw. bonem edukacyjnym - po udanym egzaminie maturalnym młody człowiek dostaje możliwość ukończenia JEDNEGO kierunku studiów dziennych, ale jest z tego rozliczany (w razie dziekanek, urlopów, powtarzania roku - musi płacić). Za dodatkowe kierunki - należało by wprowadzić odpłatność. Acha, jest jeszcze jeden plus opłat za studia. Ludzie cenią bardziej to, za co muszą zapłacić. Darmowe studia często są traktowane jako zabawa, zaoczni studenci mimo częstokroć niższego poziomu są o wiele bardziej pracowici*. *Mówię tu o moich, subiektywnych doświadczeniach wynikających z pracy ze studentami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: 80.51.167.* 26.10.07, 10:37 Jestem stanowczo przeciw! pochodze z malego miasta do najblizszego miasta w ktorym jest uniwersytet mam 150 km. moi rodzice juz teraz musza wielu rzeczy sobie odmowic zebym mogla studiowac. niestety nie dostaje zadnego stypendium poniewaz nie mieszcze sie w kryteriach przyznawania stypendium. moi rodzice sa schorowani, a widomo, ze aby leczyc sie w Polsce trzeba miec pieniadze. gdybym miala placic za studia to na pewno nie starczyloby im na leki. nie wyobrazam sobie tego zeby w Polsce mozna bylo wprowadzic platne studia. juz samo urzymanie mnie w miescie kosztuje mnie 550 zl. to jest 60% renty mojego taty. Jesli zrobiliby to niestety podejrzewam, ze masa mlodych ludzi musialaby zrezygnowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: *.13.rev.vline.pl 26.10.07, 10:48 W Szwecji studia bezpłatne, w Austrii, w Niemczech - ale Polaczki niech płacą Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Rektorzy: studia płatne dla wszystkich 26.10.07, 10:51 Witam, Jestem za tym pomysłem;)Sama studiowałam wieki temu, ale moich rodziców stać by było na zapłacenie za moją edukację. Za moich studenckich czasów nie było uczelni prywatnych, ale studia zaoczne i wieczorowe,owszem, były... Podczas gdy ja balowałam, zarywałam zajęcia na studiach dziennych, moi koledzy z zaocznych ciężko harowali na swoją edukację. Gdzie tu sens i logika? Ja miałam śniadanko do łóżeczka, własny pokój w domu rodzicielskim, jednym słowem "życie jak w Madrycie", a oni? Żeby wynająć pokój w Warszawie,najeść się, kupić książki musieli iść do pracy na etacie i biegać na studia wieczorowe-płatne. Z chęcią zapłacę za edukację mojej córki, bo mnie na to stać, a tym samym dołożę się do puli stypendialnej dla studentów z ubogich rodzin, by mogli normalnie studiować, a nie biegać po pracy z wywieszonym jęzorem na studia.A moja córka jak będzie orłem, to też dostanie porządne stypendium naukowe. To jest dla mnie wyrównywanie szans. Pozdrawiam, Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 12:14 Moja córka studiuje na płatnych studiach na państwowej uczelni - 4 tys za semestr.Studiuje w systemie dziennym więc pracowac nie może, studia b.trudne więc i weckendowa praca nie zawsze wchodzi w grę. Nie byłoby mnie na to stać z nauczycielskich pensji gdyby nie pomoc też niezbyt bogatej rodziny.granice dochodów przy których należy sie stypendium socjalne są śmieszne nie mówiąc o kwocie jaką dostała za wysoką średnią.Mój syn nie mógłby studiować gdyby wprowadzono odpłatność bo nie byłoby nas stać. Nie wierzę w uczciwy system stypendialny w naszym dość biednym kraju (ze nie wspomnę o kredytach) więc proszę nie opowiadac bzdetów o wyrównywaniu szans. Odpowiedz Link Zgłoś
lucasbielenda Studia platne = bedziemy studiowac w weekendy ;] 26.10.07, 10:51 Nie tak dawno nalozylo panstwo podatek na uczelnie teraz rektorzy chca zeby wszyscy placili. Jak bym mial placic za studia i odrazu mowie ze wole zaoczne. Jeden z dr ktory mnie uczyl powiedzial tak: "Student jest najmniej potrzebna jednostka naukowa na uczelni" Nie wierze w stypendia socialne, dostana je ci ktorzy nic nie zarabiaja w Polsce tylko ktorzy maja dochody za granica. wiadomo wyjechalo nas miliony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja3 Re: Studia platne = bedziemy studiowac w weekendy IP: *.KREDKA.ds.uni.wroc.pl 26.10.07, 10:55 tez uwazam, ze stypendia nie pomoga wszystkim...ja na pewno go nie dostane, a jesli bedzie trzeba placic za studia jakas wyzsza cene to po prostu bede musiala z nich zrezygnowac.swietnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luzo Rektor - stanowisko społeczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 10:53 No i macie swoją PO. Jeśli ten pomysł się zrealizuje to proponuję aby stanowisko rektora stało się stanowiskiem społecznym. Rektorzy nie będą otrzymywali pensji i sprawiedliwości stanie się zadość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ankh Fajnie - już bym nie mogła studiować IP: *.sds.uw.edu.pl 26.10.07, 10:54 Gdyby nie stypendium socjelne, jakie dostaję, nie byłoby mnie stać na studia. Rodzice kasy nie mają, a praca przynajmniej na 1. lub 2. roku studiów dziennych jest prawie niemożliwa (za dużo godzin do wyrobienia). Z całym szacunkiem, może faktycznie uczelnie nie mają pieniędzy, ale niech mi nikt kitu nie wciska, że to jest "wyrównywanie szans". Bzdura!!! Zdolne dzieciaki z biednych rodzin nie będą miały szans. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: *.37.udn.pl 26.10.07, 10:54 A czy rektorzy PŁACILI za Studia ? Nie...hahaha to niech najpierw oddadzą kasę to porozmawiamy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 10:58 Smutno mi to czytać, bo chyba ludzie którzy są za, nie wiedzą co mówią. Już teraz studentom z biednych rodzin jest ciężko utrzymać się finansowo na studiach i to tych dziennych, zwłaszcza jeśli studiują poza miejscem zamieszkania. Muszą już od pierwszego roku rozpocząć pracę, bo marne stypendia socjalne nie wystarczą nawet na zapłacenie akademika.Dorywcza praca pochłania im dużo czasu wolnego więc chcąc nie chcąc odbija się to na ich ocenach a co za tym idzie- mogą zapomnieć o stypendium naukowym. Sama kiedyś tak studiowałam więc wiem co mówię. Nie wyobrażam sobie jeszcze dodatkowych opłat w postaci czesnego, bo pewnie studia pozostały by w moim życiu tylko nie spełnionym marzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. A ja popieram! IP: *.chello.pl 26.10.07, 11:04 Popieram platne studia, ale oczywiscie z "ale": 1. Skonczy sie system feudalno-socjalny na uczelniach. W tej chwili kazdy kto jest doktorem moze miec zapewniona ciepla posadke na uczelni, chocby byl beznazdiejnym dydaktykiem. A jak jest nie daj Boze profesorem, to juz jest calkiem swieta krowa. I ci "starzy" blokuja czesto szanse mlodym, nie prowadza zadnych badan, a jesli juz, to projekty prowadzone sa w modelu z lat dawnych - w ten sposob nasze uczelnie nie sa w stanie konkurowac z uczelniami zagranicznymi, gdzie naprawde wymysla sie cos pozytecznego. Nie mowie juz o badaniach prowadzonych przez firmy prywatne, bo te sa lata swietlne przed uczelniami i de facto np. w IT to prywatne firmy, a nie uczelnie ustalaja teraz normy. Wielokrotnie bylem swiadkiem, jak "profesor" mieszal z blotem doktoranta-asystentach przy studentach, bo np. "zle mu zainstalowal windows" (a np. po prostu nie potrafil otworzyc pliku pdf). To po to jest doktorantem? Zeby instalowac profesorowi windowsy? Albo inny przyklad: oddaje prace w postaci zabezpieczonego przed kopiowaniem pliku PDF - slysze "ja panu tego nie przyjme, prosze mi to przyniesc w Wordzie". Pomijajac ze nie mam Worda, temat pracy ktora oddawalem jakos dziwnie byl zbiezny z praca doktorska wykladowcy (jeszcze nie ukonczona). 2. Wszystkie badania sa sponsorowane - przez grant z Unii, przez firmy prywatne. Jest okreslony termin kiedy trzeba przedstawic wyniki . To zapobiega przechowalni nierobow i ich utrzymywaniu przez studentow i podatnikow. Ten system dobrze sprawdza sie na zachodzie - badania sa w formie normalnych projektow, z okreslonym budzetem, zasobami, kalendarzem itp. Dzieki temu sa rezultaty. Jak ktos nie ma nic ciekawego do zaproponowania, by moc znalesc sponsora - do widzenia. Moze wrocic za pare lat, jak bedzie mial lepszy pomysl. 3. Stypednia moga byc powiazane z forma kredytu studenckiego (dlaczego - ponizej): Mysle ze dzieki temu: a) studia beda duzo tansze i lepiej beda przygotowywaly, zniknie zgraja nierobow ktorzy tylko "przechowuja sie" na uczelniach b) znikna kierunki ktore stanowia 5-letnia przechowalnie dla studentow - jak trzeba bedzie placic za studia, albo co gorsza oddac czesc kredytowanego stypendium, moze rodzice i dzieci zastanowia sie 2 razy, co im da studiowanie bibliotekoznawstwa c) nasze uczelnie zaczna w koncu cos wymyslac, produkowac, rzeczy przydatne w zyciu i swiecie nowoczesnych technologii, byc po prostu konkurencyjne pod wzgledem badan. Jak dalej bedzie tak jak jest, to nawet za 100 lat zaden Polak nie bedzie mial szans na Nobla innego niz z literatury i pokoju. I na koniec motto: Nie kazdy MUSI byc magistrem. Nie kazdy MOZE byc inzynierem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca PIS Re: A ja popieram! IP: *.koperfam.pl 26.10.07, 11:09 Nie rozumiem czemu mamy placic za nauke doroslych ludzi. Jak ktos nie ma kasy niech idzie najpierw do pracy zarobi albo wezmie kredyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Studia powinny byc płatne. Wtedy studiowaliby ci IP: *.59.jawnet.pl 26.10.07, 11:09 ktorzy chcą zdobyc konkretny zawod i potem znalezliby pracę, a nie wszyscy, bo papierek jest dobrze widziany. I studiują co się da, nawet jak wiedzą, ze po tym kierunku trudno znalezc pracę. I siedzą tacy bzrobotni absolwenci i narzekają, ze panstwo nie zapewnia im pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Studia powinny byc płatne. To oczywiste !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 12:17 Wtedy studiowaliby tylko dzieci prominentnych działaczy PO i SLD - najbogatsi ludzie w Polsce. Oni powinni mieć dostęp do wszystkich studiów. nawet uważam , że tylko dla PO i SLD studia powinny być bezpłatne. A wszyscy inni powinni słono płacić za studia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Studia powinny byc płatne. To oczywiste !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 12:54 płatne studia popiera i propaguje rektor UJ, który jest zwolennikiem PiS, lustracji itp. wiec proszę nie odwracać kota ogonem. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Chyba nie słyszałaś o prywatnych uczelniach. 27.10.07, 01:14 Tam dopiero się studiuje "dla papierka" mimo czesnego. Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Rektorzy: studia płatne dla wszystkich 26.10.07, 11:14 A ja zainwestowałam dużo w studia wieczorowe - bo za późno zdecydowałam się na drugi kierunek - i teraz mimo że dużo za nie płacę, mam ograniczone prawo do korzystania z usług uczelni (nie mam prawa do lektoratów, okrojony w stosunku do dziennych program bez formalnej możliwości uzupełniania - wszyscy, zwłaszcza urzędnicy, a to od nich zależy, czy mogę coś zaliczyć, czy nie, robią wielkie oczy i pytają: a po co to pani? przecież pani nie ma tego w programie). Na dodatek to, o czym myślałam, czyli przeniesienie się na dzienne po jednym roku czy semestrze na podstawie średniej, okazało się mrzonką: biurokracja jest ponoć taka, że większość osób się zniechęca. I pewnie o to chodzi: żebyśmy dalej płacili. I to jest niesprawiedliwe. To są studia "nieprzyszłościowe", dla zapaleńców, a na moim płatnym roku są ludzie nie gorsi od dziennych - i oni w tej chwili mimo że płacą mają gorszy program studiów i mniej praw. Dlatego powszechna odpłatność jest OK! Do "matki studenta": jeśli pani syn będzie się dalej świetnie uczył, to powinien się utrzymywać ze stypendium naukowego, a nie socjalnego czy też z państwowej kasy jak teraz. Bo równie świetnie uczący się student z płatnych studiów nie ma teraz szans na to, żeby jakikolwiek system stypendialny zniwelował mu czesne, o jakiejś nadwyżce nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: *.lodz.dialog.net.pl 26.10.07, 11:19 wyrównywanie szans??? co za bełkot.. Nie bardzo rozumiem tą logike. Mówi sie, ze juz teraz zadne studia nie sa darmowe, ze za wszystkie trzeba płacic, ze na dziennych studiuja bogatsi. I nagle mówi sie tez: skoro juz teraz sa płatne, to wprowadzmy płatne dla wszystkich. Jesli wiec będą bardziej płatne, to jakim cudem będą mniej płatne dla biedniejszych??? W jaki sposob płatne studia będą mnie mniej kosztować od tych bezpłatnych? Chyba jestem głupi, że tego nie rozumiem. Co to za argument, ze na dziennych sa bogaci, a na zaocznych biedni. Biedni płacą, a bogaci nie. To w koncu bardziej chodzi o to, żeby Ci biedni nie płacili, czy zeby zabrać bogatym? Mam wrazenie, że kryterium dostania sie na dzienne bylo owo bogactwo. A nie wiedza. Nie rozumiem tego narzekania, przy przymowaniu na dziennie nie badano poziomu dochodow moich rodzicow, tylko sprawdzali wiedze. Kryterium wiedzy tez jest złe? Bo jedni sa zdolniejsi, inni mniej, a przeciez wszyscy musza miec po rowno? Chodzi o rowny dostep do studiow, czy do mmagistra? Po to sie uczylem, zeby dostac sie na bezplatne. Jesli teraz wszystkie beda płatne, to po co sie uczyc?I tak zapłace, czy bede mial zajecia rano czy wieczorem. Stypendia? jakie stypendia? Nie bardzo podoba mi sie pomysl, ze najpierw ktos mi cos zabierze, zeby potem oddac. Stypendia socjalne w tej chwili to farsa. Nie dziwie sie, ze dostaja bogaci, jak wystarczy miec działalnosc gospodarcza i nie wykazaywac dochodu. Paranoja!! Czy studia bezpłatne sa drozsze od zaocznych? Nie jestem do konca przekonany. Jesli zarabiałbym przyslowiowy 1000 zl, a studia kosztowalyby 500 zl na miesiac, to ja juz wole byc na dziennych, uczyc sie i miec stypendium naukowe, troche sobie dorabiac i wychodzi na to samo. Z drugiej strony, jesli sie studiuje z dala od miejsca zamieszkania, te koszty diametralnie wzrastaja. Wtedy taniej na zaocznych (co do wieczorowych nie jestem przekonany). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka studenta Re: Rektorzy: studia płatne dla wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 12:42 Do "matki studenta": jeśli pani syn będzie się dalej świetnie uczył, to powinie > n > się utrzymywać ze stypendium naukowego, a nie socjalnego czy też z państwowej > kasy jak teraz. Bo równie świetnie uczący się student z płatnych studiów nie ma > teraz szans na to, żeby jakikolwiek system stypendialny zniwelował mu czesne, o > jakiejś nadwyżce nie wspominając. Czy wiesz, ile wynosi stypendium naukowe?? Czy sądzisz, że wprowadzony system naukowy zniweluje różnicę po wprowadzeniu odpłatności za studia?? Pragnę zauważyć, że napisałam coś, czego nikt do tej pory z czytających nie zauważył. JA PŁACIŁAM ZA EDUKACJE DZIECKA - wiedząc, że za darmo często dostaje się byle co i byle jak. Roczna opłata za szkołę wynosiła ponad 5 tys. złotych. JA PŁACIŁAM ZA SZKOŁĘ DZIECKA - pomimo, że płacę podatki. Dobrze zarabiam i płacę wysokie podatki, z których część idzie na studia nie tylko dla mojego syna. Dlaczego ludzie radzący sobie finansowo (i ich potomstwo) są tak znienawidzeni w tym kraju. Czy jest to jakaś forma nienawiści ciemniaków?? Rodzice biednego studenta płaca podatki niskie, albo nawet nie płacą wcale. Ja płacę bardzo wysokie podatki. Nie korzystałam ze szkolnictwa państwowego (poza podstawówką), nie korzystam z państwowej służby zdrowia. A moje dziecko - nawet na tym forum jest obrzucane obelgami w stylu: synalek bogatych rodziców (z wydźwiękiem pejoratywnym). Komuś, kto mówi o balowaniu na studiach - proponuję postudiować matematykę stosowaną. Syn, chociaż wie, że rodziców stać - wybrał bardzo trudne studia. Obserwując syna i jego kolegów z roku, nie bardzo wyobrażam sobie, gdzie tu miejsce na pracę. Pracują w wakacje. W ciągu roku jest to niemożliwe. My damy radę go utrzymać, ale ilu ludzi z jego roku będzie musiało zrezygnować. Wyrównywanie szans będzie wówczas polegać na zwiększaniu absolwentów marketingu z uniwersytetów w koziej Wolce, ponieważ na studia bardzo trudne i pracochłonne niewielu będzie stać. A bogatym leniom nie bedzie chciało uczyć. Bogate lenie studiują za pieniądze - wierzcie mi, wiem coś na ten temat - i śmieją się z dziennych studentów prawa, że będą w kancelarii jego tatusia tyrać za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkuś piszecie głupoty IP: *.zamosc.mm.pl 26.10.07, 11:44 Studia zaoczne są w tej chwili tańsze od dziennych bezpłatnych! Dodatkowo zaoczni mają możliwość przez 5 dni w tygodniu pracować. Na bezpłatnych takiej mozliwości nie ma. Zostają jedynie weekendy. czyli 2 dni. 5 jest większe od 2. utrzymanie na studiach dziennych kosztuje więcej niż opłacenie zaocznych! tak jest n a wielu kierunkach. Wprowadzenioe studiów płatynych doprowadzi do sytacji, gdzie nikt nie będzie chciał studiować dziennie. Bo po co? Skoro i tak ma płacić? To lepiej 5 dni pracować i 2 się uczyć, niż odwrotnie. Na dzienne pódą tylko bogaci, którzy pracowac nie muszą! Dodadm jeszcze tylko, że nie wszytskie kierunki da się studiować zaocznie!!! Moje dziecko chce studiowac medycynę! odpłatnie to koszt 90 tysciecy za 6 lat studiów.1500 zł miesięcznie. Wybaczcie, ale ja zarabiam mniej, niż mujsiałbym dać dziecku. Moje dziecko nie pojdzie zatem na wymarzone studia, jesli będą odpłatne. I nie piszcie o stypendiach naukowywch itp. Bo biedni tego nie dostają! A jeśli dostaja to w ilości głodowej. Jestem PRZECIWNY studiom płatnym, bo chce zeby moje dzieci skonczyly studia. Nie jestem ojcem o wygorowanych ambicjach! Czy chce wiele?! Odpowiedz Link Zgłoś