Dodaj do ulubionych

Cała prawda o krakowskich pączkach

IP: 82.177.125.* 30.01.08, 22:01
błagam, podpowiedzcie gdzie można w centrum Krakowa dostać pączki z jakimś
innym nadzieniem niż marmolada z róży!!

Obserwuj wątek
    • Gość: Ponczusiowy Misio Cała prawda o krakowskich pączkach IP: *.ists.pl 30.01.08, 22:21
      I takie artykuły proszę Szanownych Państwa chce się czytać. Nie chodzi o treść ale styl i poczucie humoru :)
      • sammler Re: Cała prawda o krakowskich pączkach 31.01.08, 10:17
        Gość portalu: Ponczusiowy Misio napisał(a):

> I takie artykuły proszę Szanownych Państwa chce się czytać. Nie
        chodzi o treść
        > ale styl i poczucie humoru :)

Zgadzam się :)

Sam.
        • Gość: Leccinum Re: Cała prawda o krakowskich pączkach IP: *.ftj.agh.edu.pl 31.01.08, 14:16
          E tam, za pierwszym razem było to zabawne, ale utrzymywanie tej samej maniery
          przez kilka lat jest żenujące.
      • Gość: ojciec Re: Cała prawda o krakowskich pączkach IP: 78.16.99.* 31.01.08, 20:06
        przyłączam się do tego głosu! więcej takiego stylu na gazecie! brawo!
      • Gość: tymek Re: Cała prawda o krakowskich pączkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.08, 13:36
        Ten styl już się nam wszystkim przejadł.
        Dość już tych złośliwości, panie Wojciechu.
        Tylko Pana rodzinie się to podoba.
        • henio56 cukiernia Długa 29 09.02.08, 16:05
          są pączki z adwokatem
    • Gość: Eremita Obrzydlistwa krakowskie pt paczek z różą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 22:33
      Niestety krakowskie ciasta są ohydne. Na placach jednej ręki
      policzyc mozna wspaniałe wyroby cukierniczne, które mozna nabyć
      praktycznie w całym kraju z wyjątkiem Krakowa. na szczęście znalezłam
      cukiernię na szpitalnej Adama Sowy. I radze wszystkim spróbuj tam
      cokolwiek, a nigdy więcej nie tkniesz gniotów z
      krakowskich "znakomitych" cukierni.
      • Gość: Jaga Re: Obrzydlistwa krakowskie pt paczek z różą IP: *.chelmnet.pl 31.01.08, 15:21
        Oj,racja,racja.Ja mieszkam w Gdansku i jego wyroby ciesza sie bardzo
        duzym powodzeniem.Dla scislosci.firma P.A.Sowy znajduje sie w
        Bydgoszczy.
      • Gość: rybka Nemo moze byc gorzej ... IP: *.dsl.club-internet.fr 31.01.08, 15:52
        Mam okazje kazdego roku degustowac paczki francuskie.
        Konfitura z rozy jest tu czyms zupelnie obcym!
        Nadzienie .. hmmm najpopularniejsze: Nutella, dzem malinowy lub jablkowy - zgroza!
        Jednak to co przyniosl dzis do domu malzonek, przeszlo moje najgorsze
        oczekiwania o paczku: KWADRATOWE przekladance ( TAK! krojone jak kanapka w
        poprzek!) z musem z jablek. Mysle, ze taki wyrob cukierniczy bije na glowe nawet
        paczka z Tesco!
        W tym roku nie mialam mozliwosci samodzielnego wykonania, w przyszlym roku
        smazenie OBOWIAZKOWE!
      • Gość: daro Re: Obrzydlistwa krakowskie pt paczek z różą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 20:16
        halagarda i adamek ma najlepsze pączki! Mięciutkie i słodkie!!! A nie jakieś gorzkie i suche!
    • Gość: haha Re: Cała prawda o krakowskich pączkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 22:39
      Nie da rady - to Kraków więc nadzienie tylko (niestety) różane. Moja mam robi z
      wiśniami wyjętymi z nalewki :) To są pączki :)
      A co do artykułu - owszem dowcipny - jak zawsze, ale jak zwykle nie uwzględniono
      kilku świetnych cukierni... Cóż - strata tylko dla redaktorów, ale kryteria ocen
      są marnej jakości - jak może smakować stary kapeć zwany pączkiem od Bliklego?!
      Szczęście, że ja mam swoich faworytów - i po nie właśnie, jutro się udam. W
      końcu testuję je cały rok :)
    • waleciontko e tam pączki... 30.01.08, 22:46
      nie ma to jak chrust czy faworki jak kto woli.. no i nie przylepisz sie potem do
      niczego jak po pączkach cały oblepiony lukrem bleeeeee ;P zjem jutro jabłko
      lepiej ;p
      • Gość: hihih Re: e tam pączki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 22:52
        NAjlepsze są pączki o Zaborowskich ze Sławkowskiej.
    • Gość: olamanola Re: Cała prawda o krakowskich pączkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 23:06
      hm...
      są jeszcze pączki z czekoladą w piekarni przy pl.Dominikańskim i w sieci sklepów
      Oczko
      ;) smacznego
    • Gość: Seledynowy Rycerz A mnie te z Tesco bardzo smakują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 00:03
      A mnie te z Tesco bardzo smakują. Czy coś ze mną jest nie tak?
      • Gość: :-) Re: A mnie te z Tesco bardzo smakują IP: *.chello.pl 31.01.08, 01:52
        Nie! mi akurat z tesko nie smakują, ale też zdarza mi sie lubić
        dziwne rzeczy, np czekoladę na wagę, która bardziej smakuje jak
        margaryna niż jak czekolada - a ja jem ją tonami :D wszystko to
        kwestia indywidualna!!!

A tam do któregoś komentarza - Sowa to z północy, mam pod domem tą
        cukiernie, raz tylko kupiłem i więcej nie mam zamiaru :)
    • Gość: xxx Cała prawda o krakowskich pączkach IP: *.ipt.aol.com 31.01.08, 01:51
      Jedyny wyrób cukierniczy z Krakowa, który mogę polecić to strucla wiedeńska z
      cukierni koło przejścia pod Sukiennicami (od strony Ratusza, po prawej). Od
      pączków z perfumami, zwanymi "różą" robi mi się mdło.
    • Gość: m. na pohybel róży! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 02:02
      O rany! A myslalam ze to tylko ja tak mam. Lubie paczki, ale mieszkam w Krakowie
      od 7 lat i jem tylko gdy wyjezdzam, tu sa po prostu niesmaczne. A tej rozy nie
      da sie jesc! W gole jesli chodzi o slodycze i ciasta, to tak, jak w krakowskich
      kawiarniach mozna zjesc naprawde dobre ciasta, to w krakowskich cukierniach
      jakos nie.
    • Gość: eeeee Re: Cała prawda o krakowskich pączkach IP: *.wolfson.cam.ac.uk 31.01.08, 02:08
      hehe swietny art;
      czytając czulem sie jakbym krakowskimi pączkami się wlasnie zajadał;
      tych w Anglii jesc sie po prostu nie da;

• oscuronegro Gdzie mozna kupic dobre paczki w Londynie -CZYTAJ! 31.01.08, 16:57
        A gdzie mieszkasz? Jesli jestes w okolicach Dalston, to wejdz do
        sklepu Mr.Bagel's ktory jest na tamtejszym placu handlowym
        naprzeciwko stacji kolejowej Dalston. Ja tam zwykle kupowalem vanila
        donut's - bardzo dobre byly. A Jam donuts to prawie takie jak w
        Polsce. No chyba ze juz ten sklep nie istnieje... Ostatnio bylem tam
        pare lat temu
    • mlody-inwestor Ale bieda ! A gdzie paczki z pudrem zamiast lukru? 31.01.08, 02:12
      Czyby nie potrafili w krakowie robic poaczkow z cukrem pudrem zamiast lukru na wierzchu ?

Ale i tak nic nie przebije paczkow z budyniem.
      • Gość: Sileia Są i pączki bez róży, są i dobre wypieki. IP: *.fema.krakow.pl 31.01.08, 03:48
        Ja tam uwielbiam pączki z budyniem (ale tych z advocatem już nie).

Bezapelacyjnie najlepsze są te z cukierni Michałek - maleńkie, ale wspaniałe. Niestety, cukiernia ta dość późno się otwiera (koło 9h), więc trzeba będzie odstać swoje w kolejce.

Co do pączków bez róży - na Karmelickiej (między Bagatelą a Batorego, idąc w stronę Alei - po prawej stronie) jest taka cukiernia (niestety nie pamiętam nazwy, przez okno widać spore wnętrze z dość długą chłodnią/ladą), w której sprzedawane są pączki z kilkoma rodzajami nadzienia, może więc róży się uniknie.

A, jeszcze we Flerynce (jedna na Floriańskiej niedaleko bramy, druga na Długiej koło Nowego Kleparza) są przepyszne donuty - bardziej to oponki niż pączki (dziurka, brak nadzienia - ale nie mają serowego posmaku), ale naprawdę dobre.

Co do dobrych wypieków zaś... Jest parę dobrych wypieków w Krakowie. Np. Kilka fajnych ciast ma Cukiernia Michalscy (zwłaszcza te z truskawkami, np. babeczki - ale to raczej sezonowe wypieki), jedna z sieci cukierni, której nazwy niestety nie pamiętam - jeden sklep na Rajskiej (od strony Dolnych Młynów), drugi naprzeciwko Sądu Administracyjnego, innych nie znam - charakterystyczna rzecz - sprzedają tak rogale marcińskie) ma też pyszne wyroby. Podobnie Cukiernia Michałek na Krupniczej - bardzo dobre wyroby.
        Z sieci bardziej "piekarnianych" - w Domu Chleba jest pyszna rolada budyniowa i kremówki z nadzieniem budyniowym (ale już pozostałych wyrobów cukierniczych nie polecam - chleby mają b. dobre, ale dział cukierniczy im raczej kuleje).
        • lucusia3 Re: Są i pączki bez róży, są i dobre wypieki. 31.01.08, 10:14
          Cukiernia na Rajskiej rzeczywiście ma dobre - ale tylko ciastka, ciasta i torty to już trzeba przemyśleć, chleb całkowicie odradzam, głównie polepszacze. Paczki bez róży są na Krupniczej, ale nie w Michałku, ale w cukierni bliżej Alei.
          • Gość: Sileia Re: Są i pączki bez róży, są i dobre wypieki. IP: *.fema.krakow.pl 31.01.08, 14:24
            Kupowałam tam (na Rajskiej) tort czarny las, całkiem dobry był. I jakieś
            pojedyncze ciasta (tzn. sprzedawane na sztuki). Chleba co prawda nigdy, więc nie
            wiem czy mają dobry, ale mają pyszne rogale marcińskie. :-)

Cukiernia bliżej Alei to ta na rogu Krupniczej i Loretańskiej?

Znam jedną jedyną cukiernię, gdzie ciasta są naprawdę fenomenalne. Po prostu
            boskie, nic im nie dorównuje. Tyle że to Nowa Sacher w Stalowej Woli. To nie
            sieciówka, mają zdaje się tylko jeden sklepik i boskie wypieki, tj. też ciasta,
            a nie tylko ciasteczka (lekkie śmietanowo-owocowe nadzienia).
      • kumite Re: Ale bieda ! A gdzie paczki z pudrem zamiast l 31.01.08, 11:04
        Paczek musi byc z lukrem! z cukrem pudrem sa nie dobre...
    • carolinuss :) 31.01.08, 07:52
      pośmiałam się na początek dnia.

Zaraz wyruszam smażyć moje chrusty i pączki z marmoladka i cukrem pudrem:).
      Komisja zbiera się popołudniu.

Miłego dnia:).
      • kjkk do Carolinuss ;o) 31.01.08, 08:21
        I wypatrzyłam Koleżankę i to jeszcze w Taaakich Smakowitych
        Okolicznościach! Udanych wyrobów i czekam usilnie na @
        Wszystkiego Smacznego! :-)

p.s. mnie tam smakuja wszystkie paczki, jakie mi sie w Tłusty
        Czwartek trafia ;-)))
        • carolinuss Re: do Carolinuss ;o) 31.01.08, 13:56
          Cześć Perełko:), ja to tak z mailem na bakier, ale jak tylko sie odsmażę, to sie
          poprawię i wynurzę mailowo:).

Uściski i oklaski;)
    • Gość: jsq To mają być Pączki? IP: *.ramtel.pl 31.01.08, 09:17
      I właśnie dlatego nie jem pączków w tłusty czwartek w krakowie... blee nie wyglądają one apetynie.
      Wszystkich miłośników pączkowego szaleństwa zapraszam do Oświęcimia na rynek do cukierni A.Kołaczek - najlepsze pączki na południe od Gdańska ;)
    • Gość: Magda Przeor dominikanów????? IP: *.66.pxs.pl 31.01.08, 09:31
      A od kiedy to o. Grzegorz jest przeorem dominikanów?
      Przeorem jest o. Adam Sulikowski.
      • Gość: espina Re: Przeor dominikanów????? IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.08, 09:47
        Pani Magdo, tam między "przeor" a "o. Grzegorz Chrzanowski" jest
        przecinek :)
        • Gość: Magda Re: Przeor dominikanów????? IP: *.66.pxs.pl 31.01.08, 14:48

Interpunkcja to kolejna słaba strona tego artykułu.
          Bogna Blankenberg jest szefowa restauracji Orient Ekspres, a Adam
          Chrząstowski szefem restauracji Ancora, a gdyby wszystkich
          pooddzielac przecinkami, to z 3 osób zrobiłoby sie 6 (1 - Bogna B.
          2 - szefora Orient Expresu, 3 - przeor OP, 4 - o.Grzegorz, 5 - Adam
          Ch., 6 - szef Ancory) ;-)
    • Gość: zzggg Re: Cała prawda o krakowskich pączkach IP: 81.219.116.* 31.01.08, 09:59
      kiedyś pączki z adwokatem były na Politechnce Krakowskiej
    • Gość: smakosz Cała prawda o krakowskich pączkach IP: 212.244.47.* 31.01.08, 10:03
      trzy lata temu zatrułem sie pączkami z tesco! przez dwa lata nie
      mogłem na nie patrzeć! ale dzisiaj może zjem jednego...
    • Gość: AWu taak Krakowskie Paczki IP: *.chello.pl 31.01.08, 10:24
      rok 2001, tlusty czwartek w Krakowie...

paczek z wygladu swierzy, cieplutki
      ale po ugdyzieniu od razu czujesz ze cos nie tak
      marmolada w srodku ma forme landrynka o temperaturze 200 stopni...
      w srodku z plynna lawa marmoladowa gotujaca sie...

co sie okazalo?
      w Krakowie w tlusty czwartek dawali stare paczki odswierzone w mikrofalowce...
      jezyk mialem poparzony przez tydzien...

i to jest cala prawda o krakowskich paczkach..
      • Gość: m Re: taak Krakowskie Paczki IP: *.171.131.164.crowley.pl 31.01.08, 15:07
        Musiales/las zle trafic:)
    • kati_p Re: Cała prawda o krakowskich pączkach 31.01.08, 10:32
      Na prawdę lubię Wasz ranking, ale czemu co roku oceniacie te same pączki??? Może
      posłuchajcie sugestii internautów (które co roku się pojawiają) i zmieńcie
      niektóre cukiernie.
      Na przykład Michalscy- wiadomo, że wstrętne pączki. Tesco- a kto to kupuje???

Ja proponuję cukiernię Józefa Wilka, Hala Targowa, Plac na Stawach i gdzieś
      jeszcze... ja dla mnie najlepsze pączki.
      U Pietruszki na Jagiellońskiej też są dobre. To tak niedaleko od waszej redakcji! :P
      • Gość: haha Re: Cała prawda o krakowskich pączkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 14:27
        Wlasnie napisalam powyzej o moich podejrzeniach co do wyboru cukierni...
        A zwlaszcza jeśli chodzi o Bliklego... Hmmm, zadziwiające...
        Michalscy - ohydni - a w dodatku 3 lata temu w tlusty czwartek sprzedano mi
        pączki z poprzedniego dnia (leżały ładnie w koszyczku).
        Nie będę sugerować innych cukierni - jeszcze redaktorzy dadzą niskie noty (bo na
        przykład cukiernia nie da "bonusowego" za reklamę) a mi akurat zależy, żeby moja
        ulubiona dalej trzymała poziom :)
    • hihiboy Cała prawda o krakowskich pączkach 31.01.08, 11:41
      ja polecam pączki od kameckich ze starowiślnej (są z różą i z adwokatem, z
      lukrem i z cukrem pudrem)

dobreńkie własnie wsumwam piątego, przedemną jeszcze 7, kawka i do kolejki
      spowrotem :D
    • infineaa Re: Cała prawda o krakowskich pączkach 31.01.08, 11:47
      Fajny, całkiem rzetelny ranking, ale trochę mało przebadanych pączków ;)

Ja w tym roku pierwszy raz przetestowałam pączki z piekarni Kurek (z ul.
      Ślicznej). Całkiem udane :) Ładnie wypieczone, pachnące, z właściwie różanym
      nadzieniem. Co ważne - nie za słodkie. Ciasto dobre, w przeciwieństwie do
      niektórych gąbczasto-kluchowatych wynalazków. Szprycowane, nie klejone. Ale
      niestety tylko w wersji z cukrem pudrem - trzeba więc sobie odpuścić oddychanie
      przy jedzeniu ;)

Pozdrawiam,
      Infinea
    • Gość: Kris Re: Cała prawda o krakowskich pączkach IP: 80.68.236.* 31.01.08, 12:24
      Subiektywny ranking jakby na to nie patrzeć.

www.netmagazine.pl
    • Gość: ola2 Cała prawda o krakowskich pączkach IP: *.kolornet.pl 31.01.08, 12:37
      Skąd pomysł, że to jest żółta, tłusta bułka - tutaj jury przesadziło. Nie
      zgadzam się z opinią, że pączki z tesco są okropne itp. po pierwsze można tam
      kupić parę smaków ( np: nadzienie z czekoladą, adwokatem), po drugie są z lukrem
      i ze skórką z pomarańczy. I wyglądają identycznie jak z cukierni Blikle. I
      przyznam się szczerze smakują nawet lepiej.
    • Gość: m Cała prawda o krakowskich pączkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 13:08
      Ze śmiechu boli mnie brzuch, więc pewnie kilka pączków już spaliłam! Cieszę się,
      że są ludzie, którzy tak refleksyjnie podchodzą do tradycji jedzenia pączków. U
      mnie w domu są robione ręcznie, z nadzieniem różanym. Babcia karmi nas tymi
      lekkimi, rozpływającymi się w ustach, z pewnością niekalorycznymi :) delicjami,
      a my zjadamy po 15 sztuk na raz i ani śladu bólu brzucha! To się dopiero nazywa
      Tłusty Czwartek!
    • greebo2 co do kryteriów oceny... 31.01.08, 13:43
      Wysoka komisja powinna jednak skosztować raz w życiu prawdziwego,
      świeżutkiego pączusia - takiego delikatnie puszystego co gniecie się
      od samego trzymania... lekkiego jak piórko i z powidełkiem
      prawdziwym w środku... To by nie pisała o "sprężystym" cieście -
      które choć powszechne w Krakowie zdecydowanie nadaje się wyłacznie
      do odbijania od ściany za pomoca rakiety tenisowej...
      W Krakowie nie ma pączków. Są bułki smażone w towocie...
      Pączki to w Cieszynie ;)
      • Gość: lcx Re: co do kryteriów oceny... IP: *.isk.net.pl 31.01.08, 13:52
        Albo w Kielcach... mlask.
    • Gość: basiunia Cała prawda o krakowskich pączkach IP: *.ds4.agh.edu.pl 31.01.08, 14:14
      a najlepsze paczusie sa kolo Miasteczka studenckiego AGH ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka