Gość: lEn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.08, 08:41 mieszkam w centrum wieliczki - jakbym chcial miec internet z TP to za nie bardzo wypasione lacze musialbym dac prawie 180zl miesiecznie - dostepnosc jest ale troche jakby droga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: francjosef Szybki internet w całej Małopolsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 08:46 Telekomunikacja Polska będzie partycypować ?? Paranoja. W Pawlikowicach pod Wieliczką, gdzie buduje się multum nowych domów odpowiedź TPSA w sprawie najzwyklejszego telefonu stacjonarnego brzmi -brak infrastruktury. A na pytanie kiedy? -nie wiemy. Tak IM zależy na klientach. A nie mówiąc o innych operatorach stacjonarnych. Też ich brakuje. Dlatego mam poważne zastrzeżenia do tego pzredsięwzięcia z udziałem TPSA. Uważam, że operatorzy komórkowi chętnie wydzierżawią swoje łącza i wieże tam gdzie to będzie konieczne. Mentalność TPSA jako całej firmy tkwi jeszcze głęboko w realnym socjaliźmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Szybki internet w całej Małopolsce IP: *.tpnet.pl 10.03.08, 09:06 Widać, że nie masz pojęcia jakie są problemy z prowadzeniem inwestycji telekomunikacyjnych. Pracuję w kablówce. Przygotowania (różne uzgodnienia projektowe, papierkowe) do wciągnięcia światłowodu o długości 1km w istniejącą kanalizacje teletechniczna zajęły nam rok. Samo wciągnięcie kabla i montaż wszystkich urządzeń - 2 tygodnie. Pomyśl ile czasu potrzeba na budowę wszystkiego od podstaw. Może tam w ogóle nie ma w odpowiedniej odległości centrali tel. albo skończyła się jej pojemność. Masz pojęcie ile kosztują "zabawki" montowane w takiej centrali? Czy to się kiedykolwiek zwróci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francjose Re: Szybki internet w całej Małopolsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 09:38 Jeśli chodzi o TPSA drogi Marcinie nie trafiło na biednego. To operator narodowy. Może twoja firma będąc prywatną w 100 % kierować się będzie zyskiem i tylko zyskiem. A wracając do sedna sprawy, którą poruszyłem powyżej. Wiem jakie są możliwości, wiem jak wygląda infrastruktura w okolicy Pawlikowic, wiem ile jest wiązek itp itd., ile wolnych parek 9 tam jest tylko sieć napowietrzna). Dlatego dalej będę twierdził, że w TPSA panuje w niektórych strukturach mentalność socjalistyczna. I dlatego moje obawy o internet szerokopasmowy. To tak jak komuś kto ma wstręt do pracy nakazać byc szefem brygady pracującej na akord. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonzo Re: Szybki internet w całej Małopolsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 20:39 zwrócić się raczej zwróci, bo przecież zapotrzebowanie na szybki internet jest coraz większe z każdym miesiącem (chociaż może kwartał będzie lepszym terminem referencyjnym). oczywiście, że sprzęt kosztuje, ale jeśli firmy telekomunikacyjne inwestują grube miliony to ich na to zwyczajnie stać. większą przeszkodą jest pewnie polska biurokracja, bo trzeba sporo pewnie dać w łapę żeby cokolwiek w rozsądnym terminie zrobić. a jak ktoś ma już tepsę pod domem, to może zawsze sobie Netię podłączyć na liniach tepsy - wyjdzie na pewno taniej niż 180 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mako A kiedy szybki internet w centrum Krakowa????? IP: 193.200.146.* 10.03.08, 11:08 Mieszkam w Łagiewnikach (3km od Wawelu) i od 1,5 roku nie mam żadnej możliwości podpięcia się do sieci. TPsa odmawia bo brakuje jednego słupa, Netia odmawia bo nie ma tam nic. TPsa musi (chyba nawet ustawowo) podłączyć telefon w ciągu 10 miesięcy ale że słupa nadal nie ma to płacą mi co miesiąc odszkodowanie... Fajnie że będzie internet w całej Małopolsce ale co z Krakowem? Aby mieć internet może będę musiał się wyprowadzić z miasta bo w samym Krakowie są czarne dziury internetowe.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsl plus Za taki stan sieci podziękuj Strężyńskiej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 13:32 Tepsa przestała inwestować w rozwój infrastruktury, ponieważ na rozbudowywaną sieć za darmochę wchodzą tzw. operatorzy niezależni. Jeśli nie zmieni się polityka rządu w tym zakresie, to nic dobrego tych, którzy jeszcze nie mają przyzwoitego neta nie czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mako Re: Za taki stan sieci podziękuj Strężyńskiej. IP: 193.200.146.* 10.03.08, 13:44 Pracujesz w tepsie że takie rzeczy gadasz? Bez uwolnienia pętli lokalnej nie było by żadnej konkurencji i ceny z kosmosu. Nie opłaca się tepsie postawić tego jednego słupa a płacić co miesiąc kilkadziesiąt złotych odszkodowania to się opłaca? Myślę że akurat w moim przypadku rachunek ekonomiczny nie ma żadnego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsl plus W tym rzecz, by ciężar budowy infrastruktury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 13:53 ponosili wszyscy uczestnicy rynku telekomunikacyjnego.Pewnie się ktoś z rządzących ocknie , jak ręka w nocniku zanurzona bedzie po bark. (pracuję u dostawcy sprzętu telekomunikacyjnego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mako Re: W tym rzecz, by ciężar budowy infrastruktury IP: 193.200.146.* 10.03.08, 14:26 Tyle że tepsa prowadziła, prowadzi i prowadzić będzie praktyki dalekie od wolnorynkowych a w każdym demokratycznym kraju coś takiego jest karane. Gigantyczna przewaga tepsy nie została uzyskana w wolnorynkowych warunkach więc państwo musi pomóc albo poczekamy jeszcze 40 lat aż znacząca konkurencja się wreszcie pojawi. Faktem jest że dla tepsy to nie jest wygodne ani tanie ale za to dobre dla klienta. Poza tym nie obawiaj się o opłacalność inwestycji tepsy bo przy miażdżącej przewadze Neostrady nad resztą konkurentów zdecydowanie najwięcej zysków z rozbudowanej infrastruktury i tak popłynie do tepsy. Poza tym to dzięki UKE i oddechowi konkurencji tepsa zlikwidowała limity na Neo czy oddzieliła telefon od internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecik Szybki internet w całej Małopolsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.08, 19:13 Ciekawe czy biorą pod uwagę Libiąż bo ja za chwile zostanę bez internetu a na TPSA nie można już liczyć. Tak więc zapraszam wszystkie firmy do LIBIĄŻA! Oczywiście mam nadzieję, że ten internet dotrze na peryferia mojego miasta bo obecnie mieszkam w domu jednorodzinnym i tutaj jest problem z dostępem do internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TakTak Re: Szybki internet w całej Małopolsce IP: *.hsd1.il.comcast.net 03.08.08, 06:34 ecik? trzeba bylo nie szczekac jak to wam jest zle w wojewodztwie katowickim przenosic sie do lajkonikow, to bys moze mial ten internet z regionu slaskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Microbi Szybki internet w całej Małopolsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 21:48 Szanowni Państwo. Artykuł o takiej treści ukazał się już chyba rok temu. O czym w nim mowa? O tym, że prawie każdy mieszkaniec... Dziś też może już prawie każdy mieszkaniec... A to, że nie każdy mieszkaniec może skorzystać, bo widocznie nie spełnia warunków przyłączenia (jak np. ja od 5 lat TP SA nie może przenieść linii telefonicznej do mojego nowego domu - Bochnia, wypłacili odszkodowanie itd.), bo nie ma słupa, bo mieszka na zadupiu... Warto zapytać, co znaczy prawie każdy... Jak zakwalifikować się do „każdego” a nie do „prawie każdego” Odpowiedz Link Zgłoś