bogusia_my 15.07.08, 20:44 zamierzam w najbliższy czwartek udać się do Tyńca.Napiszcie drodzy Krakowianie jak tam dotrzeć z dworca pks? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pan.yabu Re: Którędy doTyńca? 15.07.08, 20:53 ja nie wiem co kobiety w tym Tyńcu widzą, jest wielu lepszych tancerzy od niego... Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia_my Re: Którędy doTyńca? 15.07.08, 21:01 ponawiam pytanie- jak dotrzec do Benedyktynów? ..... K.Tyniec jak dla mnie mało przystojny ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic Re: Którędy doTyńca? 15.07.08, 21:53 Bezpośrednio z Dworca nie ma nic. Do Tyńca jedzie autobus 112 (Tyniec Kamieniołom) z Ronda Grunwaldzkiego, a na rondo (okolice Wisły i Wawelu, więc łatwo poznasz) z dworca dojedziesz autobusem 179 albo tramwajem 19 i 22 (przystanki "Dworzec główny" lub "dworzec główny zachód (galeria)") mpk Kraków ma dosyć dobrą stronę internetową, więc tam się możesz upewnić www.mpk.krakow.pl/default.aspx?docId=859 Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia_my Re: Którędy doTyńca? 15.07.08, 21:54 bardzo dziekuje za pomoc Łodzianka Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_hiszpan Re: Którędy doTyńca? 15.07.08, 21:55 bogusia_my napisała: > ponawiam pytanie- jak dotrzec do Benedyktynów? > ..... > K.Tyniec jak dla mnie mało przystojny ;-) Qrtka! Wszystko Ci napisałem i mi zjadło, wrrrrrrrrrrr... Pod Dworcem wsiadasz w tramwaj linii "19", jedziesz nim (kierunek Borek Fałęcki) do przystanku "Most Grunwaldzki" www.mpk.krakow.pl/default.aspx?docId=154 tam przesiadasz się (od miejsca w którym wysiadasz 100 m w kier pd/pd/zach.Obok stara kapliczka) na autobus "112", do Tyńca. www.mpk.krakow.pl/default.aspx?docId=154 Nim jedziesz do przystanku, trzeciego od końca, pn "Tyniec" (dla niepoznaki (c:) Autobus - dalej w lewo, a Ty - w prawo. Piechotką 10 minut. Po 10 minutach: po prawej cmentarz, po lewej skosem pod górkę - Opactwo, prosto - nad Wisłę. Ładnie. Kup sobie plan za 5 pln, nie zbiedniejesz, a pamiątka zostanie (c: Powodzenia. DH Odpowiedz Link Zgłoś
agulah1 Re: Którędy doTyńca? 16.07.08, 11:35 Witaj. Polecam rejs statkiem po Wiśle do Tyńca, rejs trwa 3 godziny. Można zostać w Tyńcu i wrócić następnym rejsem. Trzeba tylko bilet zachować. Bardzo fajny i miły rejs. Ja płynęłam w niedziele o godz. 13 statek wypływa z pod mostu Grunwaldzkiego. Rejs w obie strony kosztował 30 zł jedna osoba. Polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
agulah1 Re: Którędy doTyńca? 16.07.08, 11:43 "Nimfa" to najstarszy, pływający po Wiśle statek pasażerski. Jego barwna historia początkiem sięga lat 50-tych ubiegłego wieku i obfituje w niezliczone, cieszące się wielkim powodzeniem rejsy szlakiem krakowskich zabytków. Odbywały się na nim wspaniałe imprezy, koncerty i zabawy. Do dziś „Nimfa” wzbudza wielki sentyment u jej dawnych stałych bywalców. Przychodzą tu nadal wraz ze swoimi rodzinami, przyprowadzają wnuczęta i wspominają piękne chwile spędzone na „Nimfie” w czasach swojej młodości. Niedzielne rejsy do Tyńca lub na Bielany stały się tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie i na trwałe wpisały się w kalendarz krakowskich rodzin. Wawel, Krakowski Kazimierz, Kościół na Skałce, Klasztor oo. Kamedułów na Bielanach, Tyniec oglądane z pokładu „Nimfy” dodadzą wyjątkowego uroku Waszym wspomnieniom z Krakowa. Trzygodzinny rejs do Tyńca - od poniedziałku do soboty o godz. 10 (w niedziele i święta w godz. 10, 13 i 17). Na trasie zobaczymy: Wzgórze Wawelskie, Plac na Groblach, Most Dębnicki, Klasztor Norbertanek, Kopiec Kościuszki, Most Zwierzyniecki, Willę Szyszko-Bohusza, Klasztor Kamedułów, Wodociągi, Bielany, Śluzę, Tyniec. Ceny biletów: 30 zł normalne ; 20 zł ulgowe (dzieci i młodzież do lat 15) Podaje numer kontaktowy (012)422-08-55 Odpowiedz Link Zgłoś
luccio1 Re: Którędy doTyńca? 16.07.08, 21:19 Jest jeszcze inny wariant - z włączeniem PKP. Jedziesz z Krakowa do Skawiny - pociągami do Zakopanego, Suchej Beskidzkiej, Wadowic przez Kalwarię, - albo do Oświęcimia przez Spytkowice; jeśli jest to pociąg osobowy spółki "Przewozy Regionalne", bilet kosztuje Cię 2,50 (na Skawinie właśnie kończy się I strefa kolejowa wokół miasta - niestety, bilet nie jest wspólny z MPK). Wysiadasz w Skawinie, idziesz kawałek w kierunku jazdy i ze stacji w prawo - i jesteś na skawińskiej ulicy Tynieckiej, czyli drodze Skawina-Tyniec. Idziesz tą drogą, po jakimś czasie wychodzisz na wał prawobrzeżny nad rzeką Skawinką; tak idąc, znajdujesz się po jakimś czasie tuż nad Wisłą, mając po prawej ręce wał, po lewej za rzeką wieś Piekary; idziesz, idziesz - i napotykasz tuż nad rzeką stok wzgórza Grodzisko - możesz wspiąć się na nie (na płaskim zalesionym szczycie zobaczysz jeszcze obwałowania ziemne dawnego grodu), a potem do drogi Skawina-Tyniec już w Tyńcu, mając opactwo przed oczyma; albo dalej wzdłuż Wisły - w którymś momencie znajdziesz się u stóp opactwa! Można też ze Skawiny podwieźć się do Tyńca - jeśli to jest dzień powszedni (ani sobota, ani niedziela, ani święto) - autobusem 203; na niego należałoby mieć w pogotowiu bilet aglomeracyjny za 2,60 (u kierowcy kosztuje drożej). Odpowiedz Link Zgłoś