Gość: Stefan IP: *.autocom.pl 04.09.08, 22:16 U mojej babci sześc lat temu stało się identycznie. I co? I nic. Babcia ma od tego czasu mieszkanie bez balkonu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bla Balkony opadły z hukiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 10:34 Nadzor Budowlany interesuje sie, jak zwykle, po czasie . To nie pierwszy i nie ostatni przypadek . A Administrator powinien poniesc odpowiedzialnosc karna i finansowa za zaniedbanie . Kazdy robi co mu sie zywnie podoba a nie to co do niego nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konfidenci do paki Balkony opadły z hukiem IP: 91.198.177.* 05.09.08, 10:51 do wiezienia sasiadow donosicieli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Balkony opadły z hukiem IP: 83.2.195.* 05.09.08, 12:19 To jest wlasnie ten wasz piekny Krakow, z ktorego jestescie tacy dumni. Tak wyglada od podszewki, doslownie! To miasto jest po prostu w swej brzydocie ohydne. Rownac sie z nim na tym polu moga jedynie jeszcze oslawione Katowice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bn Re: Balkony opadły z hukiem IP: *.gprs.plus.pl 05.09.08, 16:50 A Wrocław - byłem tam niedawno i takiego nagromadzenia okropnych zrujnowanych kamienic nie widziałem nigdzie w świecie - a zjeździłem go trochę Odpowiedz Link Zgłoś
teraz_juz_spokojniej Re: Balkony opadły z hukiem 05.09.08, 20:02 Gość portalu: bn napisał(a): > A Wrocław - byłem tam niedawno i takiego nagromadzenia okropnych > zrujnowanych kamienic nie widziałem nigdzie w świecie - a zjeździłem > go trochę to jeszcze zajrzyj do Łodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Balkony opadły z hukiem 05.09.08, 20:51 Czytałem kiedyś, chyba w Rzepie, takie zestawienie dotyczące komunalnych kamienic. Nominalnie i chyba też procentowo najgorzej wypada Wrocław, Łódź też b.źle. Kiepsko jest w Warszawie, Krakowie, nieco lepiej (tzn. mniej kiepsko) w Katowicach i Poznaniu. Ogólnie jednak jest źle - zaniedbania okresu PRL są ogromne i wiele budynków trzeba będzie po prostu wyburzyć (tylko w Łodzi czy Wrocku są takich setki). Szkoda, wielka szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Balkony opadły z hukiem IP: *.eranet.pl 05.09.08, 12:40 Kolega Administratora budynku? Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Balkony opadły z hukiem 05.09.08, 14:27 > Powiatowym Urzędem Zabytków. Nie ma czegoś takiego :/ /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
comrade Kraków to kuriozum 05.09.08, 14:28 50 metrów od Wawelu stoja kamienice z których odpada tynk całymi płatami - gołe cegły widać. I nie jest to pojedynczy przypadek. Wartość nieruchomości w tym miejscu jest ogromna. Inwestując w remont można tą wartość zwiększyć niewspółmiernie do wydanych na remont pieniędzy. Jendak nie robi się tego - nigdy tego nie byłem w stanie zrozumieć dlaczego tak wiele kamienic w prestiżowych i drogich lokalizacjach znajduje się w opłakanym stanie. W najlepszym stanie w Krakowie są obecnie... bloki, nawet te z lat 80tych! Odpowiedz Link Zgłoś
bucefal76 Hej Panie Kurioizum 05.09.08, 14:43 Remont takiej kamienicy wykonany zgodnie z wytycznymi konserwatora zbytów kosztuje więcej niż remont bloku na 50 mieszkań z lat 70 - 80. Przy tym najemcy mieszkań po ostatnich podwyżkach płacą za 1m2 nawet 3 - 4 mniej niż mieszkańcy bloków na obrzeżach miasta płacili przez wszystkie lata od zasiedlenia. Odpowiedz Link Zgłoś
comrade Re: Hej Panie Kurioizum 05.09.08, 14:57 > Remont takiej kamienicy wykonany zgodnie z wytycznymi konserwatora zbytów > kosztuje więcej niż remont bloku na 50 mieszkań z lat 70 - 80. A dlaczego kosztuje więcej? Moze warto przywołac casus Palikota ktory wyremontował kamienice olewając przepisy :) > Przy tym najemcy mieszkań po ostatnich podwyżkach płacą za 1m2 nawet 3 - 4 mnie > j > niż mieszkańcy bloków na obrzeżach miasta płacili przez wszystkie lata od > zasiedlenia. Właśnie to nazywam kuriozum. W normalnym kraju w kamienicy w ścisłym centrum miast jest wysoki standard oraz wysoki czynsz ale kamienice są odpicowane na błysk. Im dalej od centrum tym gorszy standard i niższe czynsze. W Krakowie - paradoks: w scislym centrum rudery ktorych nikomu nie oplaca sie remontowac. Dziwne ze w dziesiatkach zachodnioeuropejskich miast OPŁACA sie i centra miast wygladaja tam przepieknie. Odpowiedz Link Zgłoś
comrade Re: Hej Panie Kurioizum 05.09.08, 15:00 Dodam ze cały moj wywod opiera sie na fakcie iż w centrum Krakowa (a o nim mowię) ceny gruntu i nieruchomosci wcale nie sa juz wiele niższe niż w porownywalnych wielkoscią miastach w europie!! Rozumiałbym jakby Kraków był miastem 3ciego świata i grunt w centrum byłby tani jak barszcz bo nikt by nie chciał mieszkać/inwestowac w takim miejscu. Ja po prostu nie rozumiem dlaczego na gruncie wartym ciężkie pieniądze stoją kamienice (tez warte duze pieniądze) które są w stanie rozsypki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadek Re: Hej Panie Kurioizum IP: *.chello.pl 05.09.08, 15:37 Co z tego , że mam kamienicę jak nie mam kasy na remont, bo czynsze lokatorów sa niskie, a nie mogę żuli wywalić na ryj z MOJEJ kamienicy? Za co mam ją remontować??? Kretyńskie przepisy to i dupiate kamienice - państwo marnuje MÓJ majątek, a ja nawet kredytu nie mogę wziąć, bo go z czynszów nie spłacę. Wymyśliłeś , cholera - jednym słowem tylko sprzedać bogatszemu filantorpowi, który dla żuli wyremontuje kamienicę, żeby się miasto cieszyło? Odpowiedz Link Zgłoś
opiniodawca Re: Hej Panie Kurioizum 05.09.08, 15:43 Pierwsze primo: kamienienice w centrach miast Polski maja czesto nieuregulowany stan prawny: czesc dawnych wlascicieli zostala wywieziona do KZ, czesc musiala uciekac w popolochu, balaganu dopelnila gospodarka mieszkaniowa w PRL poglebiajac chaos wlasnosciowy. Teraz spadkobiercy dochodza swoich praw, ale wiadomo, ze sprawa nie jest latwa- takze z uwagi na polityke- vide cala afera ze Steinbach. Drugie primo: prawo najmu. Mieszkancow nie da sie eksmitowac na bruk- nalezy im zapewnic lokal zastepczy. Czesto "starzy" mieszkancy nie placa czynszu stad tez rentownosc takiej kamienicy rowna jest zero, badz kilka procent. Konsekwencja tego jest stan techniczny budynku: brak kasy= brak remontow i inwestycji. Zaznaczyc tu trzeba, ze podobne regulacje prawne istnieja innych krajach europejskich i Polska nie odstaje tu wcale. opiniodawca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student ekonometry Re: Hej Panie Kurioizum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 18:33 czy widziales kilka tygodni temu wielkie plakaty na przystankach mpk? reklamowal sie na nich spoleczny komitet odnowy zabytkow krakowa (czy cos podobnego) i chwalil sie swoimi dotychczasowymi sukcesami w zakresie remontu krakowskich zabytkow: wawel, 54 koscioly, 30 zakonow i kilkanascie kamieniec..... pieniadze na remonty zabytkowych budynkow sa, ale sa takze ze rozdysponowywane, gdyz w tym komitecie glowne miejsce zajmuje kler - dokladnie macharski. za publiczne pieniadze remontuje sie budynki kultu religijnego, pozwolenia stosowne uzyskiwane sa w bardzo szybkim tempie, a tymczasem swiecka czesc miasta sypie sie na oczach. glupie przepisy dotyczace renowacji i wyrzucania lokatorow, ktorzy nie placa dopelnaiaj reszty.. nie ma kasy na tego typu inwestycje.. a bardzo szkoda. w wielu miastach na 'zachodzie' europy bylem i faktycznie tam zabytkowe centra wygladaja przepieknie! nie tylko przy samym rynku ale takze w dalszej odleglosci. ciezko to pisac ale nasz kraj tak jak i wieksza czesc polakow jest zacofany i glupi. pozdrawiam myslacych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Hej Panie Kurioizum IP: 91.200.92.* 05.09.08, 21:20 Bardzo często sprawy własności kamienic są do końca nie wyjaśnione. Istnieje wiele sprzecznych dowodów, różne wykładnie prawne (np. o tzw. nacjonalizacji), nieznana liczba procesujących się ze sobą spadkobierców. Nawet jeśli zapadnie jakiś wyrok, to nie ma końca różnym rewizjom, kasacjom i apelacjom. W tej sytuacji ludzie boją się wkładać pieniądze w coś, co należy nie wiadomo, do kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Hej Panie Kurioizum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.08, 21:51 Chłopie, sam nie jestem za bardzo religiljny, ale nie wiem o czym Ty pleciesz.. Kler widzę staje się obsesją wielu internautów :) Niezła paranoja. Mnie juz ten internautowy najazd na tzw. "kler" szczerze mówiąc męczy. Masz konkrety, masz zarzuty, to wal do prokuratury. Jak w normalnym trybie postępowania. Formułki, seriale, tv publiczna lub nie. Kto Ci to wszystko wmawia? Poznasz ciut środowiska, to powiesz jak jesz naprawdę. A jest tak, że każdy z nas ma jakieś przewinienia, każdy jest człowiekiem.. Poświęciłbyś swoje życie jakiejś służbie? Pomyśl.. Wielu z Tych "czarnych" również czuje, również ma dylematy, są ludźmi tak jak my, poświęcili się za wartości które otrzymali od rodziców. I tyle. Dla mnie szacunek.. Nie mówię, że sa nieomylni. Nikt z nas nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Hej Panie Kurioizum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.08, 21:34 Nie, najczęściej nie o to chodzi. Zagmatwana jest sprawa własności wielu kamienic, bywają nieuregulowane kwestie spadkowe, niektórych właścicieli nie sposób namierzyć, etc.. Albo kłótnie i niezgoda między nimi. Albo sytuacja, kiedy ktoś nie mieszka pod danym adresem i nie reaguje na pisma. Często, szczególnie na Kazimierzu, ale nie tylko, ludzie są rozsypani po całym świecie, nie wiadomo czy żyją, etc. To jest myślę problem niejednej opustoszałej kamienicy na Grodzkiej, Krowoderskiej, na Kazimierzu czy Podgórzu.. Owszem, konserwator potrafi, ale naprawdę, da się czasem dogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Właściciel hej panie comrade IP: *.devs.futuro.pl 07.09.08, 22:39 Kamienice są obskurne bo siedzą tam lokatorzy z przydziału. Jako towarzysz (comrade) powinniście zatem wziąć ich stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
niebored 50 metrow od Wawelu...odpowiadam dlaczego! 05.09.08, 20:52 Jestem wspolwlascicielem kamienicy w samym centrum blisko Wawelu i problemy z remontem ciagna sie w nieskonczonosc! Jest kilka przyczyn: 1. Lokatorzy z przydzialu 2. Wlasciciele, czest nowi ktorzy odziedziczyli ale ich nie stac na remont mieszkan ani kamienicy. Ciagle zalegaja z podstawowymi oplatami ( woda, gaz, a remontowego czesto nie placa ) 3. U mnie musialem sam sobie wyremontowac balkon bo mialem dosc czekania az sie wszyscy zgodza. Na reszte balkonow i to od oficyny, gdzie ludzie czest chodza jest nakaz prokuratorski na remont ale kazdy pierdzieli! 4. W koncu niektorzy maja kase ale jak ich ktos nie pogoni nie sa chetni na rzadne remonty. Sam tego nie rozumiem i jestem bliski wyremontowania samemu kamienicy. Nie chodzi tylko o remont ale tez ocieplenie. Koszt takiego remontu naprawde szybko sie zwroci. 5. Uwazam ze miasto powinno blizej sie przyjrzec wspolnotom, i zmosic do remontu. Jesli nie to ewakuacja budynku z powodu bezpieczenstwa. Zastepcze mieszkanie. Tylko nalezy to robic powoli i po jednej kanienicy by nie zabraklo zastepczych mieszkan :) Jesli to sa nowi wlasciciele uwierzcie mi pieniadze sie znajda! Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Kraków to kuriozum 05.09.08, 20:57 > nigdy tego nie byłem w stanie zrozumieć dlaczego tak wiele kamienic w > prestiżowych i drogich lokalizacjach znajduje się w opłakanym stanie. Kłania się historia i warunki społeczne odziedziczone po PRL. Po pierwsze - wiele/większość kamienic jest obarczona lokatorami z kwaterunku. Płacą grosze, a jak nie płacą to i tak ich nie można wywalić. A utrzymanie budynku, zwłaszcza remonty, to bardzo kosztowna sprawa. Po drugie - nie wiem jak w Kraku, pewnie podobnie, ale w Katowicach gros zarządzanych przez miasto kamienic ma nieuregulowany stan prawny. Właściciel zaginął albo różne takie. W efekcie nie opłaca się w to pakować kasy, nie bardzo można sprzedać, generalnie nie ma co z tym zrobić :| Podejście miejskich włodarzy też robi swoje. W przypadku prywantych kamienic poza wspomnianymi niskimi przychodami rolę odgrywją indywidualne cechy właściciela (ktoś nie będzie dbał o budynek bo nie, a nieudolne państwo polskie nie potrafi z tym nic zrobić), jego interesy (woli np. zrujnować budynek, najlepiej niech się zawali i wtedy opchnąć działkę lub coś postawić). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek zaplanowane przez mafię wyburzanie kamienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 19:06 kamienice, zwłaszcza te w najlepszych lokalizacjach są niszczone przez mafię, która kupuje większościowy pakiet udziałów lub całość, potem nie licząc się z wiecznie zaskoczonym lub w ogóle nie zainteresowanym (nie wiem) Urzędem Konserwatorskim nie podejmuje remontów, specijalnie wpuszcza wodę do budynków, zęby zawalić stropy, podpala, pozwala by budynki rozbierali złomiarze i gnieździł się tam element ludzki spod ciemnej gwiazdy, wszystko po to żeby wykurzyć mniejszościowych właścicieli i lokatorów, doprowadza budynek do stanu zagrożenia, potem pisze do Urzędu, ze już nie ma rady, trzeba budynek rozebrać, szanowne urzędy włacznie z Konserwatorskim rozkładają ręce, och zepsuła sie kamienica, no to nie ma rady trzeba wybudować nowe bloki; a że stosowne lobby działa na rzecz nie uchwalania planów zagospodarowania odstępuje się od kontynuacji planów zwłaszcza tych w centrum na rzecz indywidualnych oderwanych od lokalnego kontekstu decyzji administracyjnych to mamy miasto koszmarków architektonicznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: Balkony opadły z hukiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.08, 14:53 czy w kazdym miescie ul. "Zacisze" to taka zulernia? W lodzi jest podobnie, choc moze troche lepiej. balkony nie spadają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Balkony opadły z hukiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 15:01 Przez 60 lat budynki były przez państwo polskie dewastowane. Od 2004 roku czyli od kiedy zniesiono częściowo kwaterunek a pozostał zapis w ustawie , że właściciel ma dać mieszkanie lokatorowi ( tylko skąd go weźmie)jak chce remontować. Nie da się w 5 lat nadrobić 60 lat zniszczeń. Państwo nadal nie czuje się zobowiązane do rekompensaty za użytkowanie cudzej własności. Odpowiedz Link Zgłoś
bogiemslawiena Re: Balkony opadły z hukiem 05.09.08, 15:47 A to ciekawe, że jeden z lokatorów ironizuje, że miał być remont. Dziwne, że w ogóle ma pretensje płacąc tak niski czynsz za mieszkanie lokatorskie, ma pretensje, że remontu nie ma. Jak mu się nie podoba, niech sobie sam remontuje. No tak - ale trzeba zapłacić fundusz remontowy. Albo wziąć się do roboty i kupić własne. Ale nie - w tej zasranej Polsce każdy tylko czeka, aż mu podadzą na tacy... Współczuję właścicielowi kamienicy, a wszystkim lokatorom radzę wziąć się do uczciwej pracy. Moja babcia zmarła, gdy miała 52 lata. Wybudowała w tym czasie sama, bez męża, 3 domy. Nikt jej nic nie dał. Dlatego tak szybko zmarła. Dlatego irytuje mnie, gdy jakiś burak popeerelowski jęczy, że mu źle w odgórnie nadanym!!! Albo że właściciel sobie rości prawo do nieruchomości, którą mu ukradło poprzednie Państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Balkony opadły z hukiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 17:58 To się skończy chyba dopiero wtedy, gdy ci lokatorzy wymrą. A jaki będzie do tego czasu stan kamienic, trudno powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
tadjan Balkony opadły z hukiem 05.09.08, 16:30 panowie dziennikarze, nie nazywajcie rudery - kamienicą.... Odpowiedz Link Zgłoś
emelem1 najwyższy czas 05.09.08, 16:33 by wreszcie wszystkie stare rudery sie rozleciały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;; Re: najwyższy czas IP: 79.97.244.* 05.09.08, 16:44 masz racje- w pierwszej kolejnosci Twoja stara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;; Re: najwyższy czas IP: 79.97.244.* 05.09.08, 16:50 nie pisalem o kamienicy.... Odpowiedz Link Zgłoś
emelem1 Re: najwyższy czas 05.09.08, 17:08 to Ty wyślij swoja starą pod dworzec, zwalą ją jak należy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;; Re: najwyższy czas IP: 79.97.244.* 05.09.08, 17:21 jadnak zrozumailes...odpowiedz nawet smieszna, troche dlugo myslales szkoda, ze to Ty jestes fanem zwalania i wyburzania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witus Ale o co ci chodzi koles? IP: *.3-85.cust.bluewin.ch 05.09.08, 19:25 Ze nazwal twoja matke stara? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;; Re: Ale o co ci chodzi koles? IP: 79.97.244.* 05.09.08, 19:35 nastepny ''niekumaty'' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;; Re: Ale o co ci chodzi koles? IP: *.ver.airbites.pl 05.09.08, 20:36 odezwał sie kumaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Ot, krakowski zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 16:43 ...przed którym każda nowa rzecz w mieście musi chylić czoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me polskie dziadowstwo IP: 99.180.106.* 05.09.08, 16:58 smrod, brod,ubustwo i nikomu nie chce sie nic robic -taka jest ta cala Polska. Oczywiscie kasa jest zeby pomagac zabijac biednych Irakijczykow i Afganow na rozkaz zydowstwa amerykanskiego i koncernow zbrojeniowych i naftowych. Dzieci gloduja,ludzie zebraja po smietnikach,pelno bezdomnych a te moski udaja partnerow hameryki - przyczepilo sie gowno do okretu i mowi 'plyniemy'. Po latach mieszkania na Zachodzie ilekroc przyjedzam do Polski udzerza mnie ten syf polski - drogi gorsze niz za Gierka,wszytko szare i blade,ploty koslawe i szczerbate echhhhh szkoda gadac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Balkony opadły z hukiem IP: 12.71.21.* 05.09.08, 17:24 Inspektorat Nadzoru Budowlanego jest nastepnym przykladem niemocy naszego miasta. Informowany o zagrozeniach z reguly nie reaguje. Odpowiedz Link Zgłoś
amhu Balkony opadły z hukiem 05.09.08, 17:44 Podczas któregoś mego pobytu w Krakowie zamieszkałem w hotelu "Pod Róża" na starym Mieście. Hotel bardzo przyzwoity poza widokiem z okna na zaplecze krakowskich kamieniczek wypucowanych od frontu. Od zaplecza jest to jeden obraz nędzy i rozpaczy - odrapane, walące się ściany, jakieś komórki i składziki, brud, syf i malaria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigoss Balkony opadły z hukiem IP: *.chello.pl 05.09.08, 18:32 Panstwo polskie remontuje Koscioly inni niech licza na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciowa Balkony opadły z hukiem IP: *.cust.tele2.se 05.09.08, 18:50 Heh... niedlugo Krakow bedzie jak Havana... piekna, naprawde piekna i niebezpieczna, na moich oczach odpadl kawal balkonu na zatloczona ulice, cud ze nikomu sie nic nie stalo. Mialam wrazenie ze kubanczycy sa do tego przyzwyczajeni i w odpowiednim momencie odskakuja w bok, a turystow bylo niewielu. Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 i wy się dziwicie, że do tej dziury 05.09.08, 19:29 nie przyjedzie żaden szanujący się turysta? Odpowiedz Link Zgłoś
malpiarnia Re: i wy się dziwicie, że do tej dziury 05.09.08, 20:31 o spadajacych balkonach pisalem dwa lata temu nastepny bedzie przy ul.Wielopole , jest to budynek jednorodzinny cud , ze jeszcze sie to nie stalo i co? tam nie ma lokatorow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata a kto administruje? miasto przecież!!! IP: *.aster.pl 05.09.08, 20:30 dlaczego nic nie robią, a zgarniają horrendalne czynsze??? Kiedy nastanie tu prawo i porządek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec ja tam mieszkalem!!! IP: *.ghnet.pl 05.09.08, 21:20 Ha ha! Ja tam mieszkalem i wlasnie _na_ten_ balkon wychodzilem z kolegami na papieroska!!!! :)))) Ale zawsze jedna noga zostawala w srodku (nie na balkonie), bo widac bylo ze sa w takim stanie, ze moga runac w kazdej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cuba Unia daje Polsce m. in. fundusze na odbudowe miast IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.09.08, 22:16 ... a w Polsce te pieniadze znikaja w prywatnych kieszeniach pewnych panow. To nic dzwnego, ze fasady razem z balkonami dalej beda sie osypywac. A owi panowie stawiaja sobie prywatnie palace. Na razie glupia ta Unia. Ale jeszcze troche czasu wspolpracy z Polska, to i ona nauczy sie rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: //;\\ co to jest Powiatowy Urząd Zabytków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 22:26 matole - redaktorze, weź się do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: co to jest Powiatowy Urząd Zabytków IP: *.gprs.plus.pl 05.09.08, 22:46 Myślę, że Pani dzienikarce chodziło o Powiatowy urząd konserwacji zabytków w krakowie. Ale większej tragedi niż spadające balkony myślę, że niema. nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: co to jest Powiatowy Urząd Zabytków IP: *.gprs.plus.pl 05.09.08, 22:49 Myślę, że chodziło tu o powiaty urząd konserwatora zabytków czy jakoś tak. Ale myślę, że ta pomyłka nie jest większą trahedią niz spadające balkony, chyba że się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnikGW Balkony opadły z hukiem IP: *.gprs.plus.pl 06.09.08, 00:08 Zdjęcia są przerażające, podziwiam mieszkańca kamienicy że odważył się zgłosić taką sytuację do wyborczej wiadomo, że jeżlei nazwisko nie zostało zmienione będzie miał przechlapane z właścicielem od którego wynajmuje mieszkania. Zastanawiam się jednak nad konsekwencjami, czy zostaną wycięgnięte.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda chcecie wiedziec jak to z tymi balkonami bylo? IP: *.ghnet.pl 06.09.08, 03:01 Po pierwsze: wszystkie zdjecia (i balkony) sa od "dziedzinca". Caly ten gruz i w ogole syf jest na tylach kamienicy. Od ulicy kamienica prezentuje sie w miare przyzwoicie. Po drugie: po jednej stronie dziedzinca juz od daaaawna balkonow nie ma, ktos chyba je kiedys usunal wlasnie po to zeby na kogos przypadkiem nie spadly. :) Po trzecie: te ktore runely byly w tak fatalnym stanie, ze nikt rozsadny na nie nie wchodzil. Wiec nie zagrazaly ani mieszkancom (rozsadek podpowiadal zeby trzymac sie od nich z daleka) ani przechodniom (bo tak jak pisalem, te balkony byly na tylach kamienicy). Po czwarte: ostatnie zdjecie podpisane "Ul. Zacisze 14 - Stan obecny kamienicy" troche nietrafny, bo zdjecie nie pokazuje sciany gdzie balkony spadly, tylko te sciane gdzie balkonow nie ma od wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ....... Re: chcecie wiedziec jak to z tymi balkonami bylo IP: *.gprs.plus.pl 06.09.08, 18:07 Po czwarte: ostatnie zdjecie podpisane "Ul. Zacisze 14 - Stan obecny kamienicy" > troche nietrafny, bo zdjecie nie pokazuje sciany gdzie balkony spadly, tylko te > sciane gdzie balkonow nie ma od wielu lat. Jak nie ma od lat? jak zdjecia przez mieszkańca robione są na przeciwko podwórka i widać tam balkon. Więc rozumiem, że mozesz bronić właściciela, ale administratora ale nikt głupi nie jest i wszystko widać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <....> brak balkonu IP: *.gprs.plus.pl 06.09.08, 23:08 Zastanawiam się gdzie byli lokatorzy mieszkań, którym zerwały się balkony? Nie wiem jak ludzie, którzy mieszkają w tej kamienicy, ale trochę dziewne, że niezauważyli brak balkonu. Ja bym chyba zauważyła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qwe Re: Balkony opadły z hukiem IP: *.chello.pl 07.09.08, 16:40 Bardzo drogie koszty remontu, na który inwestor musi uzyskać stosowne warunki i pozwolenia z UMK i WUKZ, nieuregulowany stan własnościowy, czynsze regulowane ustawą a nie wolnym rynkiem sprawiają, że niegdyś piękne budynki Starego Miasta popadają w ruinę i są antyreklamą Krakowa. Na końcu tej niemocy i marazmu, pozostanie tylko jedno rozwiązanie - rozbiórka. Odpowiedz Link Zgłoś