Dodaj do ulubionych

Segregują uczniów według sprawności fizycznej

IP: *.autocom.pl 17.10.08, 23:47
Uważam, że pomysł tego dyrektora jest bardzo dobry. Ja sama zawsze byłam do dupy z WFu i pamiętam, ile stresu mnie te zajęcia kosztowały, właśnie przez to, że musiałam w nich uczestniczyć razem z tymi wszystkimi sportowymi gwiazdami. Dużo lepiej bym się czuła, gdybym miała w grupie osoby podobnie łamagowate.
Obserwuj wątek
    • milko75 To chyba dobrze? 18.10.08, 00:06
      Zaraz, zaraz. Przecież z wypowiedzi rodziców wyraźnie wynika, że nie
      przeszkadza im segregacja na WF tylko wręcz przeciwnie chcieliby
      podobnego podziału, ze względu na umiejętności, na innych
      przedmiotach?
      Co złego jest w takim podziale? Nie róbcie ludziom wody z mózgu.
      W ramach walki ideologicznej GW promowało już jednego postępowca
      (Simon Mol). Nie sądzicie, że wystarczy?
      • ar.co Re: To chyba dobrze? 18.10.08, 16:26
        Ty, zdaje się, na zajęciach z czytania ze zrozumieniem znalezłeś się
        w grupie "nie wie, jak otworzyć książkę". Tekst mówi chyba dość
        wyraźnie:
        "Prócz wuefu ich dzieci zostały podzielone na grupy na lekcjach
        informatyki i języka angielskiego. - Tylko że to nie znajomość
        komputera czy językowe umiejętności decydowały o przydziale do grupy
        z tych przedmiotów, lecz sprawność fizyczna."
        Może zanim zaczniesz pisać bzdury, spróbujesz zrozumieć o czym
        piszesz?
      • Gość: Candlekeep Re: To chyba dobrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 21:30
        Całkowicie zgadzam się z opiniami o robieniu z tej sprawy taniej
        sensacji.
        Czekam, aż jakiś dziennikarz zacznie podnosić larum, że w szkołach
        dzieci są segregowane ze względu na wiek...
        Głupota ludzka nie zna granic :-\
        • Gość: mk candlekeep IP: *.chello.pl 19.10.08, 08:46
          masz bardzo fajny, zagraniczny nick i pusto w głowie. Duzo czytaj, a moze
          zaczniesz rozumiec co czytasz.
      • Gość: SV Re: To chyba dobrze? IP: *.eranet.pl 19.10.08, 10:18
        Bardzo dobrze robi. Trzeba oddzielic spasione zepsute dzieci nowobogackich od zdrowej reszty.
    • Gość: Desperado Moim zdaniem - dobry pomysł IP: *.ghnet.pl 18.10.08, 00:19
      Kiedyś, wiele lat temu sam byłem w szkole uczniem słabym fizycznie i
      nie nadążałem za tempem nadawanym przez nauczycieli WF-u. Wprawdzie
      chodziłem na gimnastykę wyrównawczą ze wględu na przebyte choroby,
      ale niewiele to pomagało. WF był dla mnie koszmarem, znienawidzonymi
      lekcjami. Niestety większość wuefistów bezwzględnie mnie poganiała,
      nie zważając na moje problemy (na szczęście nie wszyscy).
      Oceny z WF-u psuły mi świadectwo, dopiero w szkole średniej wuefiści
      podciągali mi ocenę za moje starania.
      Dlatego uważam, że taki podział na grupy treningowe ze względu na
      stopień sprawności fizycznej ma sens i pozwoli uniknąć słabszym
      fizycznie uczniom niepotrzebnego wysiłku i stresu.
    • Gość: gosc Re: Segregują uczniów według sprawności fizycznej IP: *.84-48-45.nextgentel.com 18.10.08, 07:11
      Wydaje się, że najważniejsze w tej informacji jest to że dyrektorem
      jest działacz PIS-u. Te artykuły czasami są naprawdę żnujące. A
      nawiązujęc do samej sprawy segregacji, to jeśli ktoś porównuje nas
      do Chin, to włąsnie w czasach socjalizmu wszyscy byli równani w dół.
      Jeśli ktoś jest słabszy a chce trfić do lepszej grupy to niech po
      prostu więcej ćwiczy po lekcjach. A jeśli nie może , z różnych
      powodów, to w grupie słabszych ruchowo uczniów na pewno będzie czuł
      się lepiej. Niech chore ambicje rodziców( a w tym wypadku akurat
      jakieś polityczne przepychanki) nie dodają dzieciom dodatkowego
      stresu - one mają go w szkole wytarczająco dużo.
      • Gość: szamot Re: Segregują uczniów według sprawności fizycznej IP: *.centertel.pl 18.10.08, 08:00
        Super pomysł
        Nie wiem o co chodzi?????
        Cwiczenia zawsze powinny byc pod umiejetnosci i wydolnosc ucznia
        co za bzdury pisze pan redaktor :)
        • ar.co Re: Segregują uczniów według sprawności fizycznej 18.10.08, 16:27
          Ćwiczenia z angielskiego czy informatyki "pod umiejętności i
          wydolność" z WF? Gratuluję logiki.
      • Gość: znawca Re: Segregują uczniów według sprawności fizycznej IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.08, 19:51
        zupelnosci sie z toba zgadzam ze cala ta sprawa ma kontekst
        polityczny Pan Burda jest osoba prawa nie uwiklana w srodowiskowe
        bagno wiec jest osoba niewygodna jego wklad w rozwoj fizyczny dzieci
        i mlodziezy jest bogaty on w przeciwienstwie do innych dyr szkol
        czynnie przyczynia sie do rozwoju fizycznego dzieci i takich ludzi
        burmistrz Kracik pozbawia naleznych dodatkow to jest poprostu kpina
        z uczciwych ludzi
        • Gość: Jonek Re: Segregują uczniów według sprawności fizycznej IP: 156.17.55.* 19.10.08, 11:34
          Pan dyrektor nie jest "swój" więc trzeba go ud...pić. Ciekawe
          dlaczego dopiero teraz, po 3 latach "wykryto" tą aferę. Podejrzewam,
          że ktoś czegoś od niego chciał a pan dyrekto na to sie nie zgodził.
          Ale to moje osobiste domysły.
    • nauczyciel.4 Segregują uczniów według sprawności fizycznej 18.10.08, 08:05
      No i bardzo dobrze! Dyrektor szkoły zauważył jedną z możliwości profilowania
      nauczania. Ja niestety nie miałem takiej możliwości - musiałem ćwiczyć razem z
      fizolami, którzy byli dobrzy TYLKO z wuefu. Jedynym problemem dyrektora
      omawianej szkoły jest fakt przynależności do PiS-u.
    • Gość: znafca dobre IP: *.chello.pl 18.10.08, 08:45
      Z tego co ja pamietam w moich szkolach dzielono nas wlasnie ze wzgledu na poziom
      zaawansowania jezykowego :P krotko mowiac na bogatych i biednych. Wtedy to
      nikomu nie przeszkadzalo.
      • Gość: nauczycielka Re: dobre IP: 78.131.137.* 18.10.08, 09:27
        "Z tego co ja pamietam w moich szkolach dzielono nas wlasnie ze wzgledu na poziom
        zaawansowania jezykowego :P krotko mowiac na bogatych i biednych."

Nie bądź demagogiem; mam wielu uczniów, którzy są w tzw. lepszej (to uczniowie
        tak ją nazywają) lepszej grupie językowej i nie chodzą na żadne dodatkowe kursy;
        po prostu systematycznie i mądrze się uczą . Co ciekawe ci sami uczniowie (nie
        korzystający z korepetycji) są bardzo dobrzy lub dobrzy z matematyki, poniewaz
        osiagnięcia z tego przedmiotu również są pochodną systematyczności i logicznego
        myslenia.Niestety na matematyce nie ma podziału na grupy, ze szkodą dla w.w. uczniów
        • Gość: znafca Re: dobre IP: *.chello.pl 18.10.08, 11:45
          Jaka demagogia? Mowie jak bylo u mnie w liceum. W lepszej grupie byly osoby z
          miasta przewaznie bogatsze. Natomiast w gorszej byly osoby ze wsi. Jak sobie tak
          przypomne to w mojej klasie gdzie osoby ze wsi stanowily okolo polowy skladu
          osobowego, tylko jedna byla w lepszej grupie z angielskiego. Wiec nie opowiadaj
          mi tu bajek ze mozna madrze sie uczyc, skoro my bogatsi bylismy juz na starcie
          duzo bardziej zaawansowani, niz biedniejsi.
          • Gość: xi0 Re: dobre IP: *.acn.waw.pl 18.10.08, 23:58
            Znafca dobrze mówi, dać mu piwa ;) Problemem są właśnie takie
            podziały, które pogłębiają rozwarstwienie. Podział ze względu na
            sprawność fizyczną wydaje się rozwiązaniem genialnym w swojej
            prostocie.
          • Gość: ff Re: dobre IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.10.08, 00:01
            taaa.... takie rzeczy to tylko w erze. Ja co prawda jestem na ostatnim roku
            studiów i daleko mi do 'starości' ale powiem ci tak, że za moich czasów właśnie
            osoby ze wsi uczyły się lepiej i bardziej systematycznie od bogatych i
            rozpieszczonych dzieciaków z miasta, które ciągle miały problemy ze wszystkim.

Nie mówię tu, że każde dziecko ze wsi dobrze się uczy i coś do tego ma majętność
            rodziców. Ba! Nawet osoby bogate, biorące swego czasu korepetycje ze wszystkiego
            co się dało, ciągle nie mogły nadrobić materiału, jaki realizowała garstka
            ambitniejszych uczniów. Gdyby nie oni, pewnie nauczyłbym się zdecydowanie
            więcej. A tak lipa. Pomysł segregacji uczniów ze względu na możliwości i chęci
            do nauki to moim zdaniem strzał w dziesiątkę i rodzice niepotrzebnie się burzą.

Lepsza grupa sportowa to pewnie elita intelektualna kraju i w ich grupie na
            pewno poziom jest zdecydowanie wyższy od osób z innych grup... śmiech na hali.

Ja co prawda z WF-u dobry byłem, szczególnie lubiłem sporty nie-drużynowe. Bo
            jakoś bieganie za kawałkiem szmaty albo piłki nie bardzo mnie interesowało. Za
            to podnoszenie ciężarów, bieganie na czas, skakanie czy też ćwiczenia na
            'kółkach', 'skrzyni' czy 'trapezie' miałem opanowane do perfekcji.

W dzieciństwie też chodziłem na gimnastykę korekcyjną ze względu na lekkie
            skrzywienie kręgosłupa - dziś kręgosłup mam dobry i nadal lubię biegać po kilka
            kilometrów dziennie z psem. Aktywnie pływam. Kończę bardzo ciężkie studia (tzn
            nie takie dla samego papieru).

Jak widać segregacja nie zawsze się spradza.

Poza tym sami rodzice mówią o swoich pociechach, że chcą być takie jak
            rówieśnicy. No to niech, kurcze, zaczną z nimi trenować. Chłopakom dać łopatę
            albo młotek do ręki, albo i siekierę i niech popracuje przy domu, wyrobi sobie
            masę mięśniową i spać będzie lepiej. A dziewczynie - niech się przejdzie po
            zakupy, niech pobiegnie (dosłownie) na pocztę, niech coś ze sobą zrobi, to
            nadrobi braki z WF'u. Jestem tego żywym przykładem - sam chciałem się podciągnąć
            (choć warunki były żadne) z wychowania fizycznego i mi się udało. Samą
            systematyczną pracą. I wcale nie odbyło się to kosztem nauki, bo zawsze dużo się
            uczyłem, a tak zamiast leżeć 2 godziny po obiedzie i odpoczywać, to przed
            obiadem robiłem serie ćwiczeń i jakoś poszło.

Skoro dziecko ma protezę - dobrze. Ma trudniej. Ale to jest dziecko - wystarczy
            odrobina zaangażowania rodziców, odpowiednia pomoc specjalisty (może lekarza
            medycyny sportowej, fizjoterapeuty?) i to dziecko będzie w stanie NORMALNIE się
            rozwijać. Ale trzeba chcieć. Dla mnie to oczywiste - rodzicom się po prostu nie
            chce wyrwać dzieci z ich szarej i nudnej egzystencji. A zakup roweru/rolek/deski
            to można w dzisiejszych czasach o kant tyłka rozbić, bo wątpię by dziecko od
            razu wiedziało, jak na czymś takim trenować i będzie jeździć wyłącznie
            rekreacyjnie.

Ludzie - poprawcie siebie, a nie tylko widzicie wady u innych!
      • Gość: Szymon Re: dobre IP: *.range81-129.btcentralplus.com 18.10.08, 15:02
        Och ktoś tutaj ma chyba kompleksy. przynajmniej innie nie musieli się przez
        ciebie nudzieć na zajęciach. u mnie w liceum też był podział (na 13 grup), i
        przez cełe 3 lata nie poznałem osoby która by miała do tego jakiś problem.
        • Gość: znafca Re: dobre IP: *.chello.pl 18.10.08, 16:54
          Hahaha. Kompleksy. Czlowieku wez zrozum co ja tutaj napialem a pozniej komnetuj.
          Żenujace.
    • befana3 Re: Segregują uczniów według sprawności fizycznej 18.10.08, 09:44
      Nie chcę nikogo obrażać, ale powinno się czytać tekst ze zrozumieniem, a
      pojawiło się juz kilka postów, które wskazują na coś innego... Rodzice nie mają
      nic przeciw podziałowi na zajęciach wf - problem polega na tym, że istnieje też
      podział na innych zajęciach - np. angielskiego, ale dokonany na podstawie
      wyników osiąganych na zajęciach wf a nie angielskiego!!!!!!!!!!!!
      Miłej soboty wszystkim!
      • Gość: ona Re: Segregują uczniów według sprawności fizycznej IP: *.chello.pl 18.10.08, 09:57
        Bzdura U mnie szkole podstawowej i sredniej nigd nie bylo zadnego podzialu Nie
        byl potrzebny bo nauczyciele oceniali nie umiejetnosciach Jak widac bylo ze ktos
        jest len i dlatego unika cwiczen to mial gorsza ocene a jak ktos sie starl a nie
        wychodzilo mu to to tez mial 5 tak jak osoba ktora wykonala zadanie bo miala
        wieksze predyspozycje
      • adam_mich Re: Segregują uczniów według sprawności fizycznej 18.10.08, 10:19
        No, ale poziom na takich lekcjach informatyki i angielskiego to jest
        chyba wyższy ?
    • Gość: ~~~ Segregują uczniów według sprawności fizycznej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.08, 09:56
      Nie dajmy się ogłupić tępej propagandzie GW. Najważniejsze że dyrektor jest
      działaczem PiS-u. To bezwzględnie trzeba ożenić z takimi pojęciami jak
      "segregacja" "Chiny ludowe" "rasizm" etc.
      W szkole byliśmy podzieleni i na trzy grupy. Osobno chodziliśmy na języki obce,
      na informatykę właśnie i "drobniejsze" przedmioty. Podział był wprowadzony w/g
      alfabetu: od A do G, od H do O i od O do Z. Wszak to też dyskryminacja, ze
      względu na posiadane nazwisko. Segregacja, Chiny ludowe, Rasizm, totalitaryzm,
      anty-demokracja, ach, och!
      Głównym problemem jest to że dyrektor jest z PiS-u.
    • Gość: baszan Segregują uczniów według sprawności fizycznej IP: *.chello.pl 18.10.08, 10:28
      skąd to zamieszanie ? pomysł całkiem dobry. Młodzież i tak sama
      dokonuje weryfikacji w sporcie i jest to dla słabszych dużo bardziej
      bolesne.
    • drakaina Segregują uczniów według sprawności fizycznej 18.10.08, 10:42
      Ćwiczenie na wuefie razem ze znacznie sprawniejszymi jest jednym z powodów
      kompleksów, więc chyba lepiej, że jest taki podział? A uczenie się
      angielskiego w gronie dużo słabszych w ogóle mija się z celem - więc podziały
      tak, ale na każdym przedmiocie inne. Zresztą chyba o to chodzi części rodziców.

--
      ferengis.blox.pl
      antiquitates.blox.pl
    • Gość: Karolek Re: co kto lubi, zawsze segr. po mjątku IP: *.chello.pl 18.10.08, 11:02
      A ja poproszę do grupy w której nie ma WF-u i religii, to mnie osłabia
      intelektualnie. Za to poproszę o 2 lekcje polskiego
    • Gość: tomek i dobrze IP: *.chello.pl 18.10.08, 11:59
      Latem codziennie widzę ohydny cellulit i wylewające się brzuchy. Widzicie
      spaślaka i śmiejecie się, zobaczycie kogoś z dużą nadwagą to wciągacie brzuch.
      Jak wchodzicie do Mc'donalds i widzicie grubasa to zamawiacie mniejszy zestaw
      a w skrajnych przypadkach odechciewa wam się jeść.

Tysiące głupich rodziców wypisuje zwolnienia swoim dzieciom z wf. Kolejne
      grupy tłustych, słabych żałosnych ludzi bez charakteru.
      Idźcie jeść swoje chipsy i odwalcie się od tego dyrektora. Może uratuje kilka
      lub kilkadziesiąt przed stoczeniem się w świat ludzi boczków.
    • Gość: rex33 Segregują uczniów według sprawności fizycznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 12:35
      Innego zdania są rodzice.... No tak, w Polsce każdy uważa się za specjalistę od oświaty. Ciekawe, czy tak samo znają się na leczeniu albo na naprawie pralek automatycznych.
    • Gość: k Prześladują go bo jest z pisu IP: *.kolornet.pl 18.10.08, 12:53
      to atak na demokrację.
    • jowita81 Segregują uczniów według sprawności fizycznej 18.10.08, 13:47
      Czy ten człowiek był kiedykolwiek dzieckiem i czy ma choć odrobinę empatii z
      dziećmi niekoniecznie super sprawnymi.Dzieci zawsze bardzo boleśnie podział na
      lepszych i gorszych.I szczerze powątpiewam,ze ów dyrektor jest pedagogiem.
      • Gość: wer Re: Segregują uczniów według sprawności fizycznej IP: *.kolornet.pl 18.10.08, 15:52
        Takie podziały i tak się pojawią samoczynnie. Ja w podstawowce zawsze byłem
        mega-pierdołą jeśli chodzi o WF i zdecydowanie lepiej bym się czuł mogąc
        rywalizować z mi podobnymi :)
      • Gość: do jowity Re: Segregują uczniów według sprawności fizycznej IP: *.chello.pl 18.10.08, 20:21
        jowita81 napisała:

> Czy ten człowiek był kiedykolwiek dzieckiem i czy ma choć odrobinę empatii z
        > dziećmi niekoniecznie super sprawnymi.Dzieci zawsze bardzo boleśnie podział na
        > lepszych i gorszych.I szczerze powątpiewam,ze ów dyrektor jest pedagogiem.

tak byl dzieckiem i to pewnie dzieckiem ktory byl slabeuszem i pewnie
        wprowadzajac to chcial oszczedzic podobnym jemu slabeuszom szykan i drwin na wf
        widizz w tym zbrodnie?
    • Gość: Belfer Jedyna szansa indywidualizacji gdy klasy 25-35os.! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 14:16
      Ludzie się różnią, uczniowie też!W talentach i upodobaniach.Po co
      ich politpoprawnie pakować do jednego wora???
    • Gość: Szymon To przecież wyjdzie wszystkim na dobre. IP: *.range81-129.btcentralplus.com 18.10.08, 14:58
      moim zdaniem to świetny pomysł. Nie tylko dzieci bardziej uzdolnione nie będą
      spowalniane przez te mniej zdolne. A jeśli chodzi o w-f, to właśnie te
      'słabsze' dzieci najbardziej z tego skorzystają. będą w końcu mogły pograć
      sobie w piłkę. bo inaczej byłyby tylko popychadłami - ja jeszcze pamiętam
      czasy podstawówki, i zawsze było tak, że mniej sprawni fizycznie koledzy byli
      odsyłani na bok.

A pani której córka chodzi do grupy cyrkowej - polecam znaleźć córce zajęcie,
      w którym będzie się mogła wykazać umiejętnościami które posiada, a nie mamić
      jej oczy. i tak nie zostanie nigdy gwiazdą cyrkową, a pewnie ma wiele innych
      talentów. i o to właśnie w całej tej sprawie chodzi.
    • Gość: www Segregują uczniów według sprawności fizycznej IP: *.216.81.34.dyn.user.ono.com 18.10.08, 15:23
      I dobrze.Nie wiem czemu grubasy albo inni maja psuc wszystkim wf.
    • ar.co Segregują uczniów według sprawności fizycznej 18.10.08, 16:32
      Artykuł jak artykuł, natomiast intrygujące jest, że niemal wszyscy
      komentujący najwyraźniej go nie zrozumieli (albo poprzestali na
      przeczytaniu tytułu, czego nie wykluczam) - bo w przeciwnym wypadku
      nie potrafię zrozumieć, w jaki sposób można pochwalać jako słuszne
      postępowanie kogoś, kto podział na grupy na zajęciach z informatyki
      czy języka obcego uzależnia od wyników osiąganych na WF. A tak
      najwyraźniej robi ten dyrektor, chwalony przez znaczną część
      forumowiczów.
      • Gość: no1intoxicated! Re: Segregują uczniów według sprawności fizycznej IP: 88.220.188.* 18.10.08, 18:23
        Ułóż mądralo plan w którym dzieci będą dzielone na grupy odpowiednio do poziomu
        swego zaawansowania z jęz., informatyki i wf-u i to na jednej zmianie najlepiej,
        ale bez okienek. Problem to nie jest że podział jest z WF-u a nie ang. Jeśli
        przynajmniej 1 osoba w szkole ma ambicje to świetnie, a że z pis-u, no to
        segregacja i zamach na demokrację. Gazeta się macza w bajorku aż żal
        BTW, jestem anglistą i nie cierpię PISu
      • Gość: do ar.co Re: Segregują uczniów według sprawności fizycznej IP: *.chello.pl 18.10.08, 20:25
        z reguy w czwartej klasie jeszcze nikt nie mial za duzego kontaktu z angielskim
        wiec podzial na lepszych i gorszych w tym przypadku nie ma znaczenia bo i tak
        korzystaja z tych samych ksiazek roznica jest tylko w tym ze maja innych
        nauczycieli tak samo z informatyka wiec jazgot o lepszych i gorszych grupach na
        angielksim jest bez sensu
      • Gość: xi0 Re: Segregują uczniów według sprawności fizycznej IP: *.acn.waw.pl 18.10.08, 23:54
        Dyrektor wpadł na genialny pomysł. Przecież klasy i tak trzeba
        dzielić na grupy. Opisywana selekcja w niczym nie przeszkadza na
        zajęciach językowych/informatyce. A co z wf-ami? Idealnie byłoby
        gdyby dzieciaki mogły same decydować do której grupy chcą chodzić.
        Wtedy znika presja bycia lepszym/gorszym. Zyski są olbrzymie -
        dzieciaki czują się dobrze w swoich grupach, program może być
        odpowiednio dostosowany, a co za tym idzie nie zniechęca do zajęć.
        (Ja nigdy nie miałem problemów z wfami, ale z doświadczenia wiem, że
        dla niektórych był to koszmar). Zyskują więc ci którzy wybrali
        słabsze grupy. Jednocześnie dzieciaki zapisane do silniejszej grupy
        też mają lepiej - spocą się, ale będą rozwijały się odpowiednio do
        swoich możliwości.

Ja naprawdę nie widzę tu problemu.
    • Gość: kiki Segregują uczniów według sprawności fizycznej IP: *.net.autocom.pl 18.10.08, 16:45
      Bardzo dobrze że jest taki podział.Dzieci mniej sprawne nie są narażane na
      złośliwości,mogą ćwiczyć w odpowiednim tempie i myślę że większość dzieci
      akceptuje taki podział.Przypomnijmy sobie jak czuły się dzieciaki przez które
      np.drużyna przegrała.Można by awansować do sprawniejszej grupy te dzieci które
      poprawiły swoją sprawność.Nie przesadzajmy całe życie jest "segregacją".Ktoś
      musi piec chleb,robić i naprawiać buty,leczyć ludzi,prowadzić badania
      naukowe.Niektórzy rodzice wierzą że ich dziecko wszystko potrafi.Blisko do nerwicy.
    • Gość: 15lutego Segregują uczniów według sprawności fizycznej IP: *.suw.airbites.pl 18.10.08, 16:53
      Podział na lekcjach WF jest zrozumiały, a jako że lekcje angielskiego i informatyki też są z poziałem na grupy to w tym czasie gdy jedna ma Wf, druga ma język itp..

równie dobrze mógłby być podział ze względu na zaawansowanie języka angielskiego - ale wtedy nie byłoby takiego rabanu że na WF dzieci są dzielone ze względu na angielski - bo WF jest zbyt częśto przedmiotem marginalnym
    • Gość: xarte Segregują uczniów według sprawności fizycznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 17:36
      z wfem rewelacyjny pomysl, tak powinno byc wszedzie. natomiast dzielic dzieci na
      innych przedmiotach ze wzg. na sprwanosc fizyczna - to zakrawa na faszyzm.
    • Gość: maro23 Segregują uczniów według sprawności fizycznej IP: 193.59.101.* 18.10.08, 17:39
      durni rodzice wszędzie widzą krzywdę swojego dziecka. zaraz larum, prasa,
      krzyki o segregacji, a nie potrafią spojrzeć prawdzie w oczy, że ich dzieci są
      kalekami a co to znaczy na lekcji wf dostosować ćwiczenia do możliwosci
      dziecka, to wymysł urzedasów którzy nie uczyli w szkole,moje dziecko lubiało
      cwiczyć w grupie osób o podobnej sprawności bo nie siedział na ławie tylko
      grało. pochodzę z innej części Polski i burmistrza Niepołomic znałem tylko z
      mediów z dobrej strony. Zajete przez niego stanowisko w tej sprawie przekreśla
      go w moich oczach
      • Gość: & 22 Re: Segregują uczniów według sprawności fizycznej IP: *.multi-play.net.pl 18.10.08, 18:21
        Istota szkoły integracyjnej polega na tym, aby w niej młodzież integrować, a nie
        segregować.To nie jest zwykła placówka oświatowa lecz ukierunkowana w procesie
        dydaktyczno-wychowawczym na integrację.W takiej placówce jest inaczej
        zorganizowane nauczanie, poprzez wprowadzenie do zajęć lekcyjnych drugiego
        nauczyciela wspomagającego proces integracji. Każda lekcja prowadzona jest przez
        dwóch nauczycieli. Ten drugi jest psychologiem lub po pedagogice specjalnej, by
        pomóc tak nauczycielowi prowadzącemu jak też przede wszystkim uczniowi
        Stąd,takie placówki są też inaczej finansowane.W tej szkole albo zapomniano o
        jej profilu, lub nie rozumie się istoty integracji.Chyba, że jest integracyjną
        tylko z nazwy i poprzez niedofinansowanie nie ma na zajęciach nauczyciela
        wspomagającego, bo nie ma środków finansowych na jego zatrudnienie.A to już
        całkiem inna sprawa i dotyczy raczej organu założycielskiego, a nie dyrekcji.
        • Gość: Jonek Ale mylisz pojęcia IP: 156.17.55.* 19.10.08, 11:13
          Kaleka moz nazwać osobe niepełnosprawną wymagającą integracji z
          osobami sprawnymi. Ale kalekami nazywa sie często osoby spezające
          większość dnia przed TV lub komputerem, pochłaniające olbrzymie
          ilości chipsów i innych takich frykasów. Te drugie osoby nie
          wymagają pomocy lekarza odpowiedzialnego za intergracje ale raczej
          potrzebują dyscypliny ze strony rodziców, więcej ruchu i
          odpowiedniego odżywiania. Dlaczego dzieci lubiące sport, ruch mają
          cierpieć przez grubasów ledwie nadążających np. za piłką na boisku?
          • Gość: rtffvcvbgvvbbv Re: Ale mylisz pojęcia IP: 82.177.124.* 22.10.08, 10:54
            Moim zdaniem Pan Burmistrz Stanisław Kracik to geniusz w robieniu coś z niczego
            . Rewelacyjny strateg i człowiek od , którego po Kazimierzu Wielkim powstała
            potęga Niepołomic. Taki potężny umysł a dał się uwikłać w sprawy Pana Dyrektora
            i Pani .......... Niech sami se to rozwiążą bo robią se nazłość . Na pana czeka
            Kraków , który nie chce takich spraw. pozdrawiam.
    • Gość: felix Segregują uczniów według sprawności fizycznej IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.08, 19:41
      wystarczy krzykliwy naglowek i juz gotowa afera mam pytanie co
      robili tzw zatroskani rodzice 3lata temu kiedy pMarek uruchomil swoj
      nowatorski program czym zajmuje sie pWieczorek ze jest tak
      zbulwersowana zaistniala sytuacja przeciez to ona jest
      odpowiedzialna za oswiate w gminie mysle ze 3lata to sporo zeby
      skargi rodzicow dotarly do pani dyrektor cos mi sie wydaje ze cala
      ta afera ma inny wymiar kogo u diaska interesuje to jakie inne
      funkcje sprawuje pMarek skadinad wiem ze pMarek jest bardzo uczciwym
      i prawym czlowiekiem i dobro dzieci szczegolnie lezy mu na sercu i
      nie posadzam go o zle intencje w tej kwestii mozna przeciez
      spokojnie cala sprawe przedyskutowac a nie odbierac mu dobrego
      imienia
    • Gość: ja komentarz redaktorzyny IP: *.chello.pl 18.10.08, 20:29
      komentarz redaktorzyny jest zalosny ale co sie dizwic jest kobieta i tak
      naprawde nic nie wie o tym co sie dzieje w szkole na wf w chlopiecej grupie ale
      oczywsice redaktorzyna wie wszystko najlepiej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka