27.10.03, 15:44
taki podobny do krokusa...znacie? A gdzie widzieliście ostatnio? Kwitł?
trudny
Obserwuj wątek
    • roomtsays Re: Zimowit 27.10.03, 18:25
      Zimowit zime wita, a krokus ja zegna... Kilka dni temu przy pewnej poludniowej
      granicy widzialem lany ziemowitow. Pikne! ;o)))
      • peteen Re: Zimowit 27.10.03, 18:27
        przed moim domem miałem pięć zimowitów jeszcze tydzień temu...
    • ciupazka Re: Zimowit 27.10.03, 21:23
      trudny2002 napisał:

> taki podobny do krokusa...znacie? A gdzie widzieliście ostatnio? Kwitł?
      > trudny

U mnie tyz kwitnon, hale nie wiym, cy go juz nie zmroziyło.
      Cosik mi sie widzi, abo mi sie ino zdaje, ze potrzebujys kwiotecka zimowita
      i cebulke..., abo inksyj roślinki o silnym działaniu farmakologicznym. Podom
      ci pore, mogom sie nie ino Tobie Trudny przydać. Ftoz wiy? Jakby co, abo co,
      to takie som i co gorse, nieftore ś nik tyz mom... Moze sie kie
      przydadzom..., choć nikomu źle nie zycem...

Sanowny Ponie Trudny! Pozwolis, ze dom Ci wykaz roślin trujących nawet w
      małych dawkach: azalia, bluszcz, naparstnica, cebulki hiacynta (liście i kwiaty
      w większych dawkach), kaladium, filodendron, fikusy, difenbachia (jej sok
      zawiera strychninę), krotony.

Trujące rośliny ogrodowe:

Rododendron, konwalia, hortensja, łodyga i kłącze irysa, naparstnica,
      ostrokrzew, hiacynt, nasiona i liście cisu japońskiego,
      ostróżka polna, wawrzyn, wilcze łyko, nasiona powoju, oleander, liguster,
      liście rabarbaru, groszek pachnący (zwłaszcza nasiona),
      liście krzaków pomidorów i innych psiankowatych (np. ziemniaków), owoce psianki
      paprykowej, strąki wistarii, cisy, jemioła,
      poisencja, złotokarp, kocierpka, narcyz, cebulki żonkili, bez czarny (owoce),
      zimowit, pierwiosnek kubkowaty-prymula (dotknięcie może wywoływać podrażnienie)

Mos do wyboru do koloru, na choćjaki cas. Zimowit miyndzy nimi tyz jest. Cy jo
      dobrze Cie rozumiym? Hehe...
      Telo.Pozdr.
      Hej!

• Gość: Ciupazka Re: Zimowit IP: *.it / 62.233.189.* 10.11.03, 14:04
        Colchicum autumnale - nazwa kojarzy się z Kolchidą, uważaną w starożytności za
        ojczyznę trucizn i trucicieli. Nawiązuje do właściwości tej rośliny:

" Nie tylko bydłu, psom i innym zwierzętom, ale i ludziom jest trucizną
        wewnętrznie zażyta: po niej szczęka się kurczy, język drętwieje, wargi się
        rozpalają, ślina znacznie płynie, mocz gwałtownie i z bólem odchodzi, żołądek
        pali, wnętrzności, głowa nadzwyczajnie boleją; szczkawka, pragnienie wielkie,
        apetyt zepsowany, biegunka wielka, co wszystko się częstokroć śmiercią kończy.
        Podobnież się dzieje od kwiatów i nasienia. Ratunkiem tu jest ocet, albo inny
        kwas obficie zażyty, także mleko oraz enemy obficie oleyne, mleczne"

Tak skutki zatrucia zimowitem opisuje w swym "Dykcyonarzu roślinnym" Krzysztof
        Kluk.

Pomimo właściwości roślina ta jest objęta ochroną gatunkową. Cenna roślina
        ozdobna. Na pastwiskach jest omijana przez dorosłe bydło i konie, dla których
        jest toksyczna. Kozy i owce nie są wrażliwe, jednak mleko tych zwierząt
        pasionych na trawie z domieszką ziemowitów jest toksyczne. Opisywane były
        również zatrucia dzieci nasionami zjedzonymi podczas sianokosów.

W lecznictwie mają zastosowanie nasiona, rzadziej bulwa - jako surowiec do
        otrzymywania kolchicyny, ktorej zawartość w nasieniu wynosi os 0,2 - 1,2% a w
        bulwie ok. 0,2%. Bulwy zbiera się jesienią, a nasiona w miarę dojrzewania,
        suszy w warunkach normalnych (cień, przewiew) w temp.do 40 stopni i z nich
        otrzymuje kolchicynę ( preparaty stosowane przy atakach dny moczanowej, od 1000
        lat).

Zimowit - roślina magiczna, noszenie bulw w kieszeni miało zapobiegać bólowi
        zębów i chorobom.
        Mam nadzieję, że Ci, którzy byli zainteresowani zimowitem, będą już
        wszystko wiedzieli.
        Telo.Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka