striker1989 23.11.08, 16:03 Witam.. Mam pytanie dotyczące ogrzewania, a dokładniej jego płatności. Płatność za ogrzewanie jest nałożona z góry, czy nalicza się ja poprzez licznik zużytego ciepła? Dodam, że mieszkam w Pradze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubus_ek Re: Ogrzewanie 23.11.08, 21:04 Opłata wliczona jest jako zaliczka w czynsz. Płacona przez cały rok. Pe sezonie jest rozliczenie mediów i wg wskazania licznika GJ-uli jeżeli zebrane zaliczki przez cały rok wystarczyły na pokrycie wskazania to sie cieszymy, jeżeli nie to dopłata :). Ja po zeszłorocznej dopłacie przeszedłem na ogrzewanie elektryczne w mieszkaniu. ;) Ciekawe co na to powie zarządca jak odczyta identyczny stan licznika po zimie jak przed zimą <hahaha>. Pozdr..... Odpowiedz Link Zgłoś
dd48 Re: Ogrzewanie 24.11.08, 10:56 ogrzewanie jest bardzo DROGIEEEEEEEEEEEEEE!. Nie wiem skąd birą teny za GJ. Odpowiedz Link Zgłoś
barcelonczyk2 Re: Ogrzewanie 24.11.08, 12:50 Na twoim miejscu zglosilbym to zarzadcy (nawet wymusil, ze ja rezygnuje z ogrzewania wspolnego). Zgodnie z ustawa mieszkanie musi byc ogrzewane. Temperatura nie moze spasc ponizej jakiejs tam temperatury. Poniewaz odczytaja u Ciebie zerowa roznice w GJ to przyjma ze mieszkanie jest nieogrzewane (czyli, ze ogrzewaja cie sasiedzi). W poprzednim roku w takich przypadkach (wiele mieszkan nie bylo zasiedlonych wiec i ogrzewanie wylaczone) policzyli 50% zuzycia mieszkania o podobnej wielkosci i w podobnym polozeniu. Tak wiec mozesz wyjsc na tym bardzo na minus. Jak juz bedziesz po roznowie z zarzadca to moze sie podzielisz ich uwagami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magstu Re: Ogrzewanie 21.07.09, 01:00 Witam, Poszukuje podstaw prawnych na ktore powolal sie zarzadca przy nalozeniu oplat w wysokosci 50% przy zerowym zuzyciu licznikow. Mieszkam teraz w budynku, ktory w polowie jest niezamieszkaly i rozliczenie ostatniego sezonu grzewczego mnie dobilo... Bardzo licze na pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
kubus_ek Re: Ogrzewanie 22.07.09, 21:37 Z tego co wiem w paryżu było 3 osoby które wniosły pozew do sądu w sprawie za naliczanie ogrzewania właśnie w ten sposób. Mieszkania były puste, wskazania było zero. Sprawę wygrali, ale tylko tyle mi wiadomo, gdzieś na forum był o tym post. Szukaj a znajdziesz. Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
domi_i_ja Re: Ogrzewanie 24.11.08, 16:59 > Ciekawe co na to powie zarządca jak odczyta identyczny stan licznika po zimie j > ak przed zimą <hahaha>. Ja wlasnie jestem przykladem osoby, ktora placila 50% sredniego zuzycia majac zakrecony licznik i nie korzystajac z ogrzewania wiec na twoim miejscu tak bym sie nie cieszyla...Musisz miec kaloryfery wlaczone na conajmniej 2 a jak nie masz to Twoja strata bo i tak zaplacisz Odpowiedz Link Zgłoś
czy.ja.wiem Re: Ogrzewanie 25.11.08, 23:27 Ja za zeszly rok dostalem zwrot cos ok. 1400PLN- z powodu lekkiej zimy, a nie oszczedzam na ogrzewniu.I raczej nie martwil bym sie odczuciami p. Szczurek po odczycie zuzycia ciepla a raczej wielkoscia rachunku z Enionu a zapowiada sie tym razem na dluga zime;) Odpowiedz Link Zgłoś
barcelonczyk2 Re: Ogrzewanie 13.08.09, 12:41 Pewnie masz mieszkanie srodkowe i sasiedzi ci grzeja mieszkanie. Mieszkania narozna, na parterze oraz na samej gorze maja wieksze zuzycie. Juz sie spotkalem z blokami, ktore maja wspolczynniki korygujace. Bardziej niekorzystnie usytuowane mieszkania maja inny mnoznik przy wyliczaniu zuzycia ciepla. W takim systemie to pewnie nie mialabys tej nadplaty. Odpowiedz Link Zgłoś
moby_krk Re: Ogrzewanie 26.08.09, 19:27 W Atenach sama różnica w opłacie za CO kształtuje się następująco pierwszy semestr 2009r. 1GJ-64,99zł ostatni kwartał 2008r.-51,72zł Odpowiedz Link Zgłoś