Dodaj do ulubionych

Wiara a moralność!

IP: *.tktelekom.pl 08.04.13, 11:57
Mam do was pytanie które nasunęło mi się po wizycie wysokiego duszpasterza w naszym mieście!-otóż Dlaczego za wiarę trzeba płacić-wierząc płacimy za chrzest za ślub za pogrzeb ..etc..-sam wysoki rangą przewodnik duchowy namawiał do pomocy ubogim oddając im część tego co mamy i prosił też o wsparcie dla kościoła-gdzie tu logika to jak ja wierzę to znaczy mam utrzymywać kościół i dawać biednym i co mam w zamian nic bo jak dam na tacę dam na biednych to i tak przy ślubie pogrzebie będę musiał sowicie zapłacić nikt tego nie będzie pamiętał że daję bo np.chcę na kościół co niedziela i obdarzam pokrzywdzonych przez los na codzień ,bo jak przyjdzie co do czego nagle wszyscy tracą pamięć i chcą za posługę za wspomniane wydarzenia w życiu człowieka rozumiem iż gdybym nie chodził do kościoła nie dawał na tacę co wtedy moja stawka za np.pogrzeb by urosla do niebotycznych sum bo przez powiedzmy pięć lat nie dawałem na kościół.
Nasunęło mi się też jedno pytanie w związku z kościołem czy jezus stąpając po ziemi brał opłaty za naukę ,chrzest,uzdrowienie cierpiących-jakoś się nie doczytałem -ale za to widziałem przez okno naszych wybrańców wiary jak pędzą swoimi szybkimi brykami na które w życiu mnie nie będzie stać!
Jakie jest wasze zdanie na ten temat!?
Możecie mnie zbluzgać iż jestem innowiercą wiary i bezbożnikiem ale odniesie się to do tego co napisałem!
Obserwuj wątek
    • Gość: znajoma Re: Wiara a moralność! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.13, 12:05
      Jezus piszemy wielką literą. Pozdrawiam
    • Gość: wezyr Re: Wiara a moralność! IP: *.play-internet.pl 08.04.13, 12:08
      No ciekawy temat hm? muszę się nad tym zastanowić zanim poważnie tu napiszę -daje do myślenia! jakoś nigdy się nad tym nie zastanawiałem!
    • Gość: forumowicz Re: Wiara a moralność! IP: *.tktelekom.pl 08.04.13, 12:11
      Tutaj treść się liczy nie składnia czy ortografia nikt nie jest idealny! w swoim postępowaniu czy choćby pisaniu na tym forum -jeśli ci to ulży co jest domeną omijania tematu to napiszę JEZUS!
      • Gość: znajoma Re: Wiara a moralność! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.13, 12:13
        Dziękuję:-) Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego dnia:-)
        • ja-tarzan Re: Wiara a moralność! 08.04.13, 14:43
          Należy oddzielić moim zdaniem kwestie wiary od kwestii funkcjonowania instytucji Kościoła.

Sam fakt wyznawania wiary, a nawet obrzędów z nią związanych to jedno, a ponoszenie kosztów funkcjonowania swojej parafii to drugie.

Łączenie tych dwóch spraw jest błędem moim zdaniem, choć zupełnie zrozumiałym, gdy tak człowiek zaczyna dochodzić do wniosku, że niektórzy księża zbytnio biznesowo traktują swoje powołanie i misję.

... i to w dużej mierze dzięki wiernym lub z ich pomocą ... bo jeśli ktoś ich wspiera w przekonaniu, że tak trzeba, że chrzest musi kosztować, a wotum dziękczynnym najmilszym Bogu jest budowa "kapiącej złotem świątyni", że Franciszek nie odróżnia skromności od dziadostwa, no to czemu się dziwić? ;)

• Gość: ozzy Re: Wiara a moralność! IP: *.rzeszow.vectranet.pl 08.04.13, 16:45
            Kościół przekonuje, że bóg musi istnieć, by mogły funkcjonować zasady etyki. Tymczasem uzależnienie zasad etyki od istnienia boga, nagrody za dobre uczynki w postaci nieba i kary za złe czyny w postaci piekła to absurd, ponieważ brak wiary w religię nie jest równoznaczny z odrzuceniem zasad moralnych. Do miłości bliźniego religia nie jest potrzebna. A przymus płacenia za wymyślony bilet do nieba jest niemoralne.
            • zgaduj.zgadula Re: Wiara a moralność! 12.04.13, 21:55
              zgadzam się z tobą w zupełności
    • Gość: bekalosz Re: Wiara a moralność! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 08.04.13, 16:42
      Drogi "forumowiczu" to takie proste.Jesteśmy Kościołem wszyscy i dlatego mamy obowiązek dbać o Niego zarówno w dziedzinie duchowej jak i materialnej. Kościół to instytucja Boska składająca się z grzeszników, stąd różne "błędy i wypaczenia" grzechy zarówno wśród ludu Bożego jaki Kapłanów. Ale wyobraź sobie ojca licznej rodziny, którego dzieci są różne, jedne lepsze, drugie gorsze a czasem złe. Ale jedzenie dostaję każdy. Dziwi mnie że budowle kapiące złotem widzicie tylko w Kościele? Otwórzcie oczy!
      • Gość: Do Bekalosza Re: Wiara a moralność! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.13, 18:12
        Jesteś mądrym człowiekiem, pozdrawiam:-)
      • ja-tarzan Re: Wiara a moralność! 08.04.13, 19:44
        >Dziwi mnie że budowle kapiące złotem widzicie tylko w Kościele? Otwórzcie oczy!

Nie tylko ... ale te widać w wątku o kościele.
        Jeśli wątek dotyczy rozpasania władzy, to widać inne "budowle kapiące złotem".

• ja-tarzan Re: Wiara a moralność! 08.04.13, 19:52
        > Ale wyobraź sobie ojca licznej rodziny, którego dzieci są różne, jedne lepsze, drugie gorsze a
        > czasem złe. Ale jedzenie dostaję każdy.

Nie trafiony przykład.

Tu nie chodzi o krytykę systemu, w którym Kościół jest utrzymywany z datków wiernych.

Tu chodzi o krytykę rozpasania. Biskupów żyjących w pałacach, jeżdżących samochodami za 200 tys. (argument,że takim się da pojeździć kilka lat zakrawa na absurd), budowania kolejnych świątyń (choć kościoły nie są przepełnione) za miliony i nazywanie ich wotum dziękczynnym dla Boga, budowanie takiej świątyni a obok aquaparku, gdzie turyści mieli by zostawiać pewnie miliony rocznie ... ku chwale Boga, co?

Nie twierdzę, że Kościół nie powinien otrzymywać pieniędzy, przecież to naturalne, ale czy nie sądzisz, że takiej przesady w "biznesie" i chciwości jest zbyt wiele? Nigdy nie masz wątpliwości, czy dany kapłan nie przesadza?
        Czy sądzisz, że cała ta kasa, która krąży w tej instytucji w 100% jest pożytkowana sensownie i z powodów prawdziwych potrzeb?
        Że nie ma nadużyć?

A skoro tak, bo jak sam przyznajesz tacy kapłani są, to co mamy zrobić? Cicho siedzieć i pozwolić, by "prali brudy w prywatności", między sobą, czy jako członkowie tego kościoła możemy, a może powinniśmy wpływać na tych, co błądzą?

• mar1mar1 Re: Wiara a moralność! 09.04.13, 09:16
          Sam osobiście gdy miałbym wybór i pieniądze to wolałbym kupić auto za 200 i jeździć z 10 lat bez dokładania złotówki (oprócz normalnej eksploatacji - bo za chwilę wyjedziesz z kolejnym głupim argumentem) niż za 50 a później co trochę dokładać bo buda by się sypała!
          Na wota dają ludzie którzy chcą (zapewne nie ty) więc nie ma problemu, przynajmniej dla ciebie!
          Bardzo dobry pomysł z rekreacją dla pielgrzymów - sam byłem kilka razy pątnikiem i napewno skorzystałbym z okazji zdrowej rekreacji zostawiając przy okazji co nieco grosz na szczytne cele ale jak pisałem zapewne nie dajesz na to więc dla ciebie chyba nie powinno być problemu - no chyba że przez zwykłą zawiść i nienawiść @tarzanku lubisz sobie popluć to tu to tam!
          • ja-tarzan Re: Wiara a moralność! 09.04.13, 21:21
            > Sam osobiście gdy miałbym wybór i pieniądze to wolałbym kupić auto za 200 i jeź
            > dzić z 10 lat bez dokładania złotówki (oprócz normalnej eksploatacji

Przez 10 lat możesz jeździć autem za np. 70 tysięcy i dołożyć 5.

> Na wota dają ludzie którzy chcą (zapewne nie ty) więc nie ma problemu, przynajm
            > niej dla ciebie!

Gdy się buduje świątynię za 200 milionów, to nie mów mi, że to jest to czego Bóg od wiernych oczekuje.

Wielu ludzi czuje presję środowiska, nie zaprzeczysz chyba, że w 2-tysięcznej wsi chodząca po domach rada parafialna otrzymuje kasę jedynie do tych, którzy chcą dawać i widzą sens takiej inwestycji.

Widzisz sens budowania kolejnych świątyń?

> Bardzo dobry pomysł z rekreacją dla pielgrzymów - sam byłem kilka razy pątnikie
            > m i napewno skorzystałbym z okazji zdrowej rekreacji zostawiając przy okazji co
            > nieco grosz na szczytne cele ale jak pisałem zapewne nie dajesz na to więc dla
            > ciebie chyba nie powinno być problemu - no chyba że przez zwykłą zawiść i nien
            > awiść @tarzanku lubisz sobie popluć to tu to tam!

Drogi Marmarze,

Jeśli nazywamy to inwestycją w rekreację i budujemy kompleks, prowadzimy działalność gospodarczą, płacąc podatki, to jest bardzo fajnie, nie mam nic przeciwko.

Gdy robimy to samo pod płaszczykiem wotum dziękczynnego, a więc inwestorów mamy za darmo i jeszcze pewnie korzystamy z ulg podatkowych, a potem tłuczemy kasę, to jest moralnie złe ... a ponoć na chwałę Boga to się robi ;)
            Przecież Twoja rekreacja była rekreacją, a nie elementem pielgrzymowania, prawda?

O taką hipokryzję mi chodzi. To nie kwestia zawiści, czy zazdrości.

I nie nazywaj tego opluwaniem, bo nie używam wobec nikogo obelg.
            Przedstawiam swoje argumenty, Ty przedstawiaj swoje.

To, że nazwiesz moje opluwaniem nie uświęci Twoich racji.

... tu już bywał taki, co to mu się wydawało, że jak mi nawyzywa od bolszewików, czy lewaków, to zaraz mu racje przyznam.

Mam swój pogląd na funkcjonowanie Kościoła i tyle.

• zgaduj.zgadula Re: Wiara a moralność! 12.04.13, 21:58
            wypowiedź prawdziwego katolika
      • Gość: ludBożyiKapłani Re: Wiara a moralność! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 09.04.13, 22:59
        Ortografia mówi wszystko o twojej hierarchii wartości: "ludu Bożego jaki Kapłanów".
        Drobna poprawka, nie wszyscy "jesteśmy Kościołem"!
        Byłbym Ci bardzo wdzięczny, gdybyś zechciał przeprowadzić bardziej szczegółową egzegezę własnych słów: "Ale wyobraź sobie ojca licznej rodziny, którego dzieci są różne, jedne lepsze, drugie gorsze a czasem złe. Ale jedzenie dostaję każdy. Dziwi mnie że budowle kapiące złotem widzicie tylko w Kościele?" Dlaczego "budowle kapiące złotem w Kościele" to nic nadzwyczajnego? Czy to jest ten ideał?
        Otwórzcie oczy!
      • Gość: caro Re: Wiara a moralność! IP: *.rzeszow.vectranet.pl 10.04.13, 10:36
        Wierni tylko w teorii tworzą Kościół, a w rzeczywistości są tylko dawcami kasy bez wpływu na działalność szamanów.
    • Gość: i już Re: Wiara a moralność! IP: *.smsiarkowiec.pl 08.04.13, 18:05
      a ja nie płacę, nawet nie pytam, ile co kosztuje, tylko mówię Bóg zapłać. Lekarzom też nie daję kopert ani prezentów, gdy idę do placówki NFZ. I żyję :) Od czasu do czasu daję Kościołowi ile chcę, ale nie pod presją, tylko z własnego wyboru. Ostatnio nawet ksiądz po kolędzie wymawiał się, że "a może wam ciężko...", choć nie narzekaliśmy i pewnie nie wyglądamy na nędzarzy. Moim zdaniem, to kwestia naszego podejścia do sprawy - a jak kto daje, niech nie narzeka, że biorą
      • Gość: :) Re: Wiara a moralność! IP: *.tktelekom.pl 08.04.13, 18:43
        Black or red

Zaraz, zaraz
        ta czy tamta, wszystkie expo,
        jedne w, inne bez,
        szarżują
        na prawo i lewo.

Tylko noc się liczy,
        ciemno i głucho,
        pobożni już śpią.
        Hulaszczość tarza się
        w purpurze .

Jesteś w epicentrum,
        szalony do granic
        szczyt emocji ,
        apogeum tuż, tuż,

i już po ...
        teraz czas ubrać się
        w pokorę.
        • Gość: daj na tacę Re: Wiara a moralność! IP: *.tktelekom.pl 08.04.13, 19:50
          Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne wobec praw Kościoła. Żadna religia nie może im przeczyć, odwołując się do prawa boskiego; przeciwnie każda religia powinna być posłuszna prawom ustanowionym przez naród.
          (Tadeusz Kościuszko)
    • Gość: wezyr Re: Wiara a moralność! IP: *.play-internet.pl 08.04.13, 21:52
      Pierona dalej nie wiem co odpowiedzieć to dość trudne pytanie i nie każdy może tak od tak odpowiedzieć na takie pytanie-z jednej strony z czego mają się utrzymywać a z drugiej strony dlaczego ja akurat mam ich utrzymywać-każdy wie nawet typowy ateista że i tak kiedyś rodzina będzie robiła wszystko aby zaspokoić ciekawość ludzką po naszej śmierci aby pogrzeb był z księdzem i na cmentarzu za odpowiednią gażę to taki model psychologii tzw tłumu i reakcji na sytuację! to też takie troszkę szykanowanie finansowe bo jak np.syn czy corka idzie do komuni musisz się wyspowiadać i dać do koszyczka swoją dolę bo jak nie to wstyd dla biskupa oczywiście ktory machnie ręką i powie że twoje dziecko przyjęło komunię czy chrzest-wiem praca jak każda inna! z drugiej strony kazda wiara jest finansowana poprzez wiernych i na tym w wiekszości bazuje w dzisiejszym świecie to nie nowość-kurde trudne pytanie jeszcze jak się zastanowię to dopiszę!
    • mar1mar1 Re: Wiara a moralność! 09.04.13, 08:54
      Ludzie sami dają na budowę na prezenty prymicyjne, na Kościół - nikt ich nie zmusza! Żaden ksiądz nie pcha nikomu ręki do kieszeni na siłę!
      Ksiądz to taki sam człowiek jak każdy inny, je, wydala, ubiera się i ma takie same potrzeby finansowe jak każdy z nas! W dodatku Kościół robi wiele dobrego za pieniądze które ludzie z dobrej woli dają! Nie biorę tutaj pod uwagę kapłanów czy hierarchów którzy swoim zachowaniem czy postępowaniem zaprzeczają godności swojego stanu. To temat na osobną dyskusję. Zresztą wiara z kasą nie ma nic wspólnego, Chrystus pan wyraźnie nauczał aby takich "słuchać lecz nie naśladować". Nawet bez grosza przy duszy możesz pójść do Kościoła i porozmawiać sobie z Bogiem przed Najświętszym Sakramentem i zapewniam cię że nikt ci za to nie policzy z kieszeni! Wiarę i modlitwę oraz pomoc Boga masz za friko przez całe życie!
      Czy Chrystus Pan brał pieniądze? Przecież miał skarbnika i pieniądze szły na cele - po dzisiejszemu charytatywne! A utrzymanie apostołom i Panu dawali ludzie którym głosił Ewangelię (kłania się tutaj czytanie Pisma św.) Zresztą wcześniej do Kościoła oprócz kasy przynosiło się rózne dobra materialne aby dać utrzymanie temu Kościołowi i kapłanom dopiero później wszedł zwyczaj dawania zwykle tylko pieniędzy ze względów praktycznych!
      • Gość: wezyr Re: Wiara a moralność! IP: *.play-internet.pl 09.04.13, 10:19
        -Przecież miał skarbnika !-
        Możesz mi to bardziej przybliżyć!
        • mar1mar1 Re: Wiara a moralność! 09.04.13, 14:48
          Niesławny Judasz był tym który trzymał kasę (przy okazji podkradając na panienki i pijaństwo)
          • Gość: ozzy Re: Wiara a moralność! IP: *.rzeszow.vectranet.pl 09.04.13, 16:34
            Płaćcie, płaćcie baranki. Wasze skatowane religijnymi bredniami mózgi nie są w stanie pojąć, że szamani uczynili z was płatnych pachołków wymyślonego bóstwa.
            • mar1mar1 Re: Wiara a moralność! 09.04.13, 18:49
              Kiedyś, może nawet za chwilę, przekonasz się czy Bóg istnieje. A płacić to i tak płacisz.My przynajmniej płacimy za to w co wierzymy, ty nie wierzysz a i tak płacisz - więc kto tu jest większym pachołkiem - że lepszego określenia nie użyję!?
              • Gość: aza Re: Wiara a moralność! IP: *.tktelekom.pl 09.04.13, 19:41
                Nauka uwolniła człowieka od lęku przed bogami.
                (Lukrecjusz)
                ale tobie mar1mar1 to nawet psychiatra nie pomoże daj Boże amen !
                • mar1mar1 Re: Wiara a moralność! 09.04.13, 20:06
                  „Uniwersytet rozwija wszystkie zdolności, między innymi głupotę.”
                  i jeszcze
                  „Można być mądrym, nie przeczytawszy ani jednej książki; wierząc zaś we wszystko, co jest napisane w książkach, nie można nie być głupcem.”

Lubisz cytaty to powinieneś wiedzieć kto zacz rzekł chyba że bezmyślnie kopiujesz aby poprzeć swoje mierne wypociny!
                  • Gość: aza Re: Wiara a moralność! IP: *.tktelekom.pl 09.04.13, 20:47
                    głupcem to jesteś ty mar1mar1 , ja wierzę w krasnoludki wiesz !
                    Wydrwigrosze w sutannach zabiegają gorliwiej o rzeczy tego świata niż sprawy nieba...
                    to odpowiedz inteligencie katolicki czyj to jest cytat ?
                    • mar1mar1 Re: Wiara a moralność! 09.04.13, 21:27
                      Twój "krasnoludku"!

Koniec dyskusji bo jak mówi Sokrates
                      "Takie czasy nastały, że jak chcesz z kim mądrym pogadać, musisz rozmawiać sam ze sobą"

Idź potrolować na kafeterie to najlepsze miejsce dla mędrców twojego pokroju!
                      • Gość: aza Re: Wiara a moralność! IP: *.tktelekom.pl 09.04.13, 21:52
                        Kościół to najbogatsza firma na świecie, handluje towarem, którego nikt nigdy nie widział.
                        Tylko ty jeden mar1mar1-ku widziałeś ten towar ! po jakiej dawce trawki?
                      • Gość: Krasnoludek Re: Wiara a moralność! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 10.04.13, 00:39
                        "Twój "krasnoludku!"?

Nie, Żeromskiego, gigancie!
                        Idź, potrollować na "Naszym Dzienniku". "To najlepsze miejsce dla mędrców twojego pokroju!!"
              • Gość: ozzy Re: Wiara a moralność! IP: *.rzeszow.vectranet.pl 11.04.13, 09:40
                Niestety, w naszym porąbanym kraju nawet ateiści w podatkach muszą się dokładać do szamańskich guseł, ale trwająca laicyzacja powoli wymusi zmiany w finansowaniu religii. Nadchodzi czas, że tylko naiwne barany będą utrzymywać swoich szamanów i żaden bóg temu nie przeszkodzi.
    • Gość: pierniiwiatrak Re: Wiara a moralność! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 12.04.13, 00:02
      A co ma piernik do wiatraka?
      • Gość: miro Re: Wiara a moralność! IP: *.rzeszow.vectranet.pl 12.04.13, 08:53
        Jak to co ma? Wiatrak może się wypierniczyć. Ot co.
        • Gość: bekalosz Re: Wiara a moralność! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 12.04.13, 18:24
          Wieki mijają a Msza Święta odprawia się nadal. Kochani moi Pan Bóg dał człowiekowi WOLNĄ WOLĘ i powiedział mu"że możesz ale nie musisz zapanować nad grzechem".To bardzo proste rozumowanie. Pamiętać tylko należy ze że obrażanie innych świadczy tylko źle o obrażających.A jeśli chodzi o koniec wiary w Boga przypomnę tyko cytat niesławnej pamięci Władysława Gomułki "Za parę lat ścieżki do kościołów zarosną" W demokratycznym ustroju, każdego człowieka i każdą instytucję można a nawet należy krytykować za popełniane błędy, tylko faktyczne a nie wymyślone. Kończąc proponuje powrócić do klasyków: Mickiewicza, Sienkiewicza,Herberta.Tuwima może się Wam to przydać.
          • Gość: ozzy Re: Wiara a moralność! IP: *.rzeszow.vectranet.pl 12.04.13, 23:10
            O ile dobrze pamiętam, Tuwim żądał listów uwierzytelniających od boga.
          • Gość: Niesamowite! Re: Wiara a moralność! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 15.04.13, 23:36
            Tuwima też? Niesamowite!
            Nawet Herbert? Trudno dziwić się, zresztą!

Zbigniew Herbert - Homilia

Na ambonie mówi tłusty pasterz
            i cień pada na kościelny mur
            a lud boży zasłuchany zapłakany
            płoną świece - blaski ikon - milczy chór

płyną słowa nad głowami się unoszą
            jaki dziwny ma ten kapłan głosu organ
            ani żeński ani męski ni anielski
            także woda z ust płynąca to nie Jordan

bo dla księdza - proszę księdza - to jest wszystko takie proste
            Pan Bóg stworzył muchę żeby ptaszek miał co jeść
            Pan Bóg daje dzieci i na dzieci i na kościół
            prosta ręka - prosta ryba - prosta sieć

może tak należy mówić ludziom cichym ufającym
            obiecywać - deszcze łaski - światło - cud
            lecz są także tacy którzy wątpią niepokorni
            bądźmy szczerzy - to jest także boży lud

proszę księdza ja naprawdę Go szukałem
            i błądziłem w noc burzliwą pośród skał
            piłem piasek jadłem kamień i samotność
            tylko Krzyż płonący w górze trwał

i czytałem Ojców Wschodu i Zachodu
            opis raju przesłodzony - zapis trwogi -
            i sądziłem że z kart książek Znak powstanie
            ale milczał - niepojęty Logos

pewnie ksiądz mnie nie pochowa w świętej ziemi
            - ziemia jest szeroka zasnę sam
            i odejdę w dal - z Żydami odmieńcami
            bezszelestnie zwinę cały kram

na ambonie mówi w kółko pasterz
            mówi do mnie - bracie mówi do mnie - ty
            ale ja naprawdę chcę się tylko zastrzec
            że go nie znam i że smutno mi
    • Gość: anka Re: Wiara a moralność! IP: *.play-internet.pl 12.04.13, 21:36
      Bekalosz-nie pij jak piszesz proszę!!!
      • Gość: bekalosz Re: Wiara a moralność! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 13.04.13, 19:32
        Bóg zapłać za życzliwe komentarze!
        • Gość: Ok!kalosz Re: Wiara a moralność! IP: *.tktelekom.pl 13.04.13, 21:45
          no proboszcz na więcej cię nie stać ,robisz z pana Boga kasjera ?
        • Gość: Niesamowite Re: Wiara a moralność! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 16.04.13, 00:52
          Nie ma za co! a właściwie to, jak odpowiadać na "Bóg zapłać"? Jest jakaś odpowiedź? Ku chwale Ojczyzny?

Zbigniew Herbert
          Homilia

Na ambonie mówi tłusty pasterz
          i cień pada na kościelny mur
          a lud boży zasłuchany zapłakany
          płoną świece - blaski ikon - milczy chór

płyną słowa nad głowami się unoszą
          jaki dziwny ma ten kapłan głosu organ
          ani żeński ani męski ni anielski
          także woda z ust płynąca to nie Jordan

bo dla księdza - proszę księdza - to jest wszystko takie proste
          Pan Bóg stworzył muchę żeby ptaszek miał co jeść
          Pan Bóg daje dzieci i na dzieci i na kościół
          prosta ręka - prosta ryba - prosta sieć

może tak należy mówić ludziom cichym ufającym
          obiecywać - deszcze łaski - światło - cud
          lecz są także tacy którzy wątpią niepokorni
          bądźmy szczerzy - to jest także boży lud

proszę księdza ja naprawdę Go szukałem
          i błądziłem w noc burzliwą pośród skał
          piłem piasek jadłem kamień i samotność
          tylko Krzyż płonący w górze trwał

i czytałem Ojców Wschodu i Zachodu
          opis raju przesłodzony - zapis trwogi -
          i sądziłem że z kart książek Znak powstanie
          ale milczał - niepojęty Logos

pewnie ksiądz mnie nie pochowa w świętej ziemi
          - ziemia jest szeroka zasnę sam
          i odejdę w dal - z Żydami odmieńcami
          bezszelestnie zwinę cały kram

na ambonie mówi w kółko pasterz
          mówi do mnie - bracie mówi do mnie - ty
          ale ja naprawdę chcę się tylko zastrzec
          że go nie znam i że smutno mi
          • Gość: ozzy Re: Wiara a moralność! IP: *.rzeszow.vectranet.pl 16.04.13, 09:35
            Dla ludzi wierzących jedynym powodem przestrzegania zasad współżycia społecznego i norm moralnych ( których korzenie sięgają nota bene starożytnej Grecji, Rzymu, a które rozwinęły się w Oświeceniu wbrew Kościołowi) jest nagroda/kara niewidzialnej istoty. Religia od zawsze działa w oparciu o wywoływanie strachu przed gniewem boskiej istoty i uczy niesamodzielności intelektualnej w sprawach wartości.
            • Gość: fiś Re: Wiara a moralność! IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.13, 16:09
              Klęknijmy i ani pary z gęby, bo wiecie... no... rozumiecie:
              www.youtube.com/watch?v=w5iFtsjLneA&NR=1&feature=endscreen
              jeden z komentarzy:
              "Tak wyglada nowo mowa czyli gadanie o niczym pod postacią gadania o pojęciach abstrakcyjnych i branie za to kasy a nie za oranie i sianie w pocie czoła."
              • Gość: Piś Re: Wiara a moralność! IP: 185.4.227.* 16.04.13, 21:41
                drogi "fiś" jesteś naprwdę fiśnięty ( leczenie w Tworkach lub Jarosławi nie pomoże ci ) Polak "katolyk" wierzy w dekalog 10 przykazań :
                windows7forum.pl/10-cech-prawdziwego-katolika-12352-t
                • Gość: bekalosz Re: Wiara a moralność! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 17.04.13, 23:03
                  Nie nudzą Was te nieustanne ataki na Kościół i katolików. Myślę ze macie za to płacone i dlatego jak na taśmie produkcyjnej, robicie(piszecie) bez przerwy to samo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka