Gość: oli IP: *.devs.futuro.pl 30.11.08, 22:50 Jedno i drugie miasto jest bardzo prowincjonalne. Bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zas Re: Między Krakowem a Warszawą - ludzie z Interci IP: *.chello.pl 01.12.08, 00:35 A najbardziej miejskie są twoje Kielce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leeloo2002 Re: Między Krakowem a Warszawą - ludzie z Interci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 22:12 Odezwę sie w sprawie Kielc bo jako urodzona w Kielcach czuję się wywołana do odpowiedzi. Od 14 lat mieszkam w Warszawie a pochodzę z Kielc i uważam że w o ile ktoś ma pracę, to w Kiecach ma większy komfort życia niż w Warszawie. I Kielce, w przeciwieństwie do Warszawy mają prawdziwe centrum. Bo co w Warszawie można uznać za centum?. Centrum Handlowe Złote terasy + Dworzec, Starówkę, Stację metra Centrum czy może Krakowskie przedmieście itd? Warszawa ma power i energię, ale z drugiej strony jest męcząca i po wojnie straszna wizualnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Między Krakowem a Warszawą - ludzie z Intercity IP: *.bj.uj.edu.pl 01.12.08, 09:34 Oprocz Warszawy i Krakowa sa jeszcze inne miejscowosci w Polsce, nie az tak zageszczone;warto sie zastanowic,czy wlasnie tam nie umiejscowic sie...W Krakowie i Warszawie ciasno;nawet chodzic po ulicach trudno. Bezsens tak sie "upychac". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antos no bez takich numerów na sniadanie IP: *.ghnet.pl 01.12.08, 10:55 człowiek po śniadaniu a Gazeta mu takie kaszaloty serwuje - więcej wyczucia - żeby takimi maszkarami zepsuć cały tydzień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madry niestety ladne laski sa za glupie IP: *.resetnet.pl 14.12.08, 11:05 zeby sie moc wypowiadac w gazecie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podróżny Między Krakowem a Warszawą - ludzie z Intercity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 13:13 To takie bez sensu gadania. Próba dojścia do jakichś wniosków, do których dojść nie można. Ta otwartość zamkniętość itd. sztuczne podziały. Warszawa musi być troche inna, bo jest stolicą i ogromnym w porównaniu z Krakowem, miastem. Sciąga, czy to sie podoba czy nie zdolniejszych i cwańszych ludzi z całej Polski. zgadzam sie, że Warszawiacy sa bardziej zorganizowani i jest tam troche mniej bałaganu niż w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Między Krakowem a Warszawą - ludzie z Interci IP: 78.158.102.* 14.12.08, 14:07 najobrotniejszych i najcwanszych sciaga zagranica, dopiero potem jest warszawka - ludzie w warszawce do najinteligentniejszych nie naleza skoro nie wyjechali do londynu czy dublina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwwgd debil IP: *.net.autocom.pl 14.12.08, 18:51 A wylacznie inteligentni wyjechali do UK? Obudz sie;))))))))))))))) Dla Twej informacji: w Polsce mozna LEGALNIE zarabiac gigantyczna kase. Ale tego tez nie pojmiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kretyn Re: debil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 21:06 Pewnie że można. W Bangladeszu i Burkina Faso też się da. Tylko że po pierwsze, większości normalnych ludzi nie chodzi o "gigantyczną" kasę, a tzw. przyzwoite zarobki, a po drugie, UK oferuje o wiele więcej możliwości uzyskania i przyzwoitych zarobków, i dużej kasy, niż Polska, Bangladesz i Burkina Faso. Jeśli to się kiedyś zmieni, to zmieni się również kierunek emigracji między tymi krajami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lifciarz Re: debil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 22:39 Inteligentny zrobi i w Polsce. Reszta musi jechac do UK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Między Krakowem a Warszawą - ludzie z Intercity IP: *.icpnet.pl 14.12.08, 03:36 Gazeta wszystkim miastom takie porownania serwuje? Niedawno porownywali Poznań i Wrocław - bo my wydzieramy sobie inwestycje :P Prawda jest taka, że dzisiaj wiekszosc Polakow jest taka sama, bez znaczenia czy Krakus, Warszawiak, Poznaniak czy Wroclawianin. Kilkadziesiat lat temu te różnice były widoczne jeszcze - bardziej pozostalosci po zaborach, ale dzisiaj sa bardzo male - chociaz nie powiem, ze w Poznaniu gospodarnosc jako taka pozostala (nie oszczednosc :)), "nie masz cwaniaka nad Warszawiaka" tez jest raczej aktualne :) O "centusiach z Krakowa" nie wypowiadam się, bo niestety nie było mi dane bliżej poznać tego miasta i mieszkancow - bylem raptem kilka razy :) Dla jasnosci - Warszawe troche znam, ale nie dlatego, ze tam mieszkam lub pracuje - po prostu bywam od czasu do czasu. Poznania dobrowolnie nie opuszcze, a juz na pewno nie dla plastikowej palmy na srodku ronda...:) To samo radze Wam - Kraków to piękne miasto (Jesli musialbym sie wyprowadzic z Poznania to tylko do Prawdziwej Stolicy Polski, a nie tej "plastikowej" :)) Pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jood Re: Między Krakowem a Warszawą - ludzie z Interci IP: 219.239.37.* 14.12.08, 05:25 To nie są żadne porównania - zauważ, że w artykule nie ma słowa komentarza od redakcji. To są po prostu przedstawione odczucia i opinie różnych ludzi. Ktoś mówi, że woli Warszawę, bo..., a ktoś inny mówi, dlaczego woli Kraków. Tak walczy się ze stereotypami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Między Krakowem a Warszawą - ludzie z Interci IP: *.lublin.enterpol.pl 14.12.08, 07:12 cały naród buduje swoją stolicę - kto sponsoruje biednej Warszawie metro? Przecież nie buduje ze swoich pieniędzy. Dodatkowo w Warszawie żyją i wydają pieniądze tysiące urzędników opłacanych przez cały naród. Kraków też w sumie nie ma co narzekać - ma przynajmniej autostradę i obwodnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jood Re: Między Krakowem a Warszawą - ludzie z Interci IP: 219.239.37.* 14.12.08, 08:03 A co to ma do rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niga Re: Między Krakowem a Warszawą - ludzie z Interci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 10:25 Tak, jasne, bo tylko twój Lublin sam sobie wszystko funduje z własnego budżetu - drogi dojazdowe, kolej, inwestorów z zagranicy, programy pomocowe Unii Europejskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus w Warszawie Re: Między Krakowem a Warszawą - ludzie z Interci IP: *.gprs.plus.pl 14.12.08, 08:52 Walczy ze stereotypami? Ci akurat w wiekszosci opowiadają sie za Warszawą. Bez problrmu można wysmarować podobny artykulik i zamiescic zdjecia osob, które uważają Warszawe za najwiekszy syf. Ten artykul to poprostu mielenie tego samego tematu do znudzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tk Między Krakowem a Warszawą - ludzie z Intercity IP: *.net.autocom.pl 14.12.08, 13:47 Intercity jako dom - to pyszny kawał! Te brudne pociągi (zdarzyło mi sie ostatnio wsiąść rano w Krakowie do pociągu , gdzie obie toalety w wagonie I kl. były nieczynne - jak wyglądało w środku nie chcę pisać - tyle, że pięknie były wydrukowane kartki - "Awaria"). Spóźniająće sie pociągi Gdynia- Wwa (bez zapowiedzi dla czekających na peronach) - po prostu całośc z innej epoki cywilizacyjnej. Państwo jest niestety za słsbe, żeby rozpędzić te wszystkie "spółki", które powstały tylko dla mnożenia dyrektorskich stanowisk. Odpowiedz Link Zgłoś
enty_ent Re: Między Krakowem a Warszawą - ludzie z Interci 14.12.08, 15:21 Poznałem kiedyś dziewczynę, dla której pociągi to był właśnie taki drugi dom. Potrafiła "mieszkać w pociągu" przez tydzień, codziennie budząc się w innym mieście, kąpiąc na innej pływalni. Zima czy lato. Zupełnie bez różnicy. Śmiała się, że IC są niewygodne ("fotele lotnicze"), że za szybko jeżdżą ("nie zdążę się wyspać"), że są za drogie i brudne prawie jak dalekobieżne pośpiechy którymi się zachwycała. Spotkałem ją po raz pierwszy niemal rok temu. 31 grudnia. Na trasie Gdynia-Kraków. Kilka miesięcy później widziałem jak wysiadała z pociągu w Poznaniu. Ciekawi mnie, czy jeszcze jeździ. Przypuszczam, że przejęcie przewozów pośpiesznych przez spółkę IC i niekorzystna 'rewolucja' w cenach i zakresie obowiązywania biletów sieciowych pokrzyżowały jej plany. Pozdrowienia dla Ti (mam nadzieję, że nadal 'on rails'). :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Tarnowska Między Krakowem a Warszawą - ludzie z Intercity IP: *.rev.libertysurf.net 14.12.08, 14:21 Lubię pociągi bez względu na ich prędkość czy komfort jazdy; jedyne co mi sie nie podoba to cena biletów na icki. Za drogie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Między Krakowem a Warszawą - ludzie z Interci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 15:53 jak jade z Krakowa do Warszawy , to potem sie modle "Boze spraw , zebym nigdy nie wrocil do Krakowa" jak ja nie znosze tych obludnych , brudnych centusiow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =^.^=__)? Re: Między Krakowem a Warszawą - ludzie z Interci IP: 212.160.172.* 14.12.08, 17:07 To wynocha w podskokach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sean North Między Krakowem a Warszawą - ludzie z Intercity IP: *.range86-146.btcentralplus.com 14.12.08, 17:01 straszni materialisci cytowani w tym artykule... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc zyczliwy Kraków - Warszawa: Ludzie z Intercity IP: *.socal.res.rr.com 14.12.08, 17:04 mieszkam od wielu lat za granica , co mnie zastanawia w Polakach w tak w Polsce oraz mlodej emigracji to pogon za pieniedzmi, naczelnym i jedynym motywem dzialan Polakow sa pieniadze, czy to wynika z ogromnej biedy, czy braku wiary ze zycie moze byc piekne bez pieniedzy bo zycie jest wartosciowe jezeli jest milosc dla innego czlowieka dziecka, matki , zony , siostry , brata. Czy wartosc milosci lub przyjazni mozna kupic pieniedzmi. Wspolczesni Polacy obudza sie za 20 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc LA Re: Kraków - Warszawa: Ludzie z Intercity IP: *.socal.res.rr.com 14.12.08, 17:32 od 20 lat mieszkam w wielkim Los Angeles, pisze wielkim poniewaz moj dom jest okolo 80 km od tzw centrum ,czyli downtown.W Los Angeles moze sie zmiescic 10 Warszaw, nie starczy calego zycia zeby zwiedzic to miasto, uwazam ze jest to wilekie miasto,lubie tu mieszkac bo nie musze jezdzic do downtown jak tylko raz -dwa razy w miesiacu jak chce zobaczyc swiatla wielkiego miasta.Miasto dostarcza wszystko co mozesz sobie wysnic ale wole mieszkac daleko od zgielku i mas ludzkich , tego nie lubie, lubie ja ja kontroluje moje zycie. Dlatego te dyskusje gdzie jest lepiej w Warszawie czy Krakowie czy Radomiu sa dla mnie obce.Co moze byc np takie ciekawe w ciaglym pospiechu, obcieraniu sie o ludzi i agresywnymi swiatlami reklam bilbordow wielkiego miasta ktore cie codziennie atakuja. W wielkich miastach zyja niestey ludzie biedni , zycze wiec aby zamieszkali na obrzezach , znalezli tam prace i przyjezdali do miasta aby pojsc do dobrej resaturacji czy do teatru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Między Krakowem a Warszawą - ludzie z Intercity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 18:40 czuję się rozczarowana wyborem autora akurat takich przykładów, chyba nie jeździ za często Intercity? ;) I chyba zabrakło pomysłu na wnioski i jakieś głębsze przemyślenia. A naprawdę wśród tytułowych Ludzi z Intercity można znaleźć bardzo ciekawe osobistości.... Zresztą - kto jeździ to wie ;) Pozdrowienia dla tych, których ciagle spotykamy w piatki i niedziele o tych samych godzinach na peronach, w Warsach... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona 3 godziny x 2 IP: *.aster.pl 14.12.08, 20:54 właśnie jutro jadę Warszawa-Kraków -Warszawa na konferencję o zdrowiu migrantów. 6 godzin na podróż bez ITC byłoby dużo dłużej. Szkoda, że nie mogę zostać na kilka dni, pospacerować, pójść do teatru i na koncert - lubię Kraków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LODZERMENSCH Kraków - Warszawa: Ludzie z Intercity IP: 212.191.172.* 15.12.08, 22:30 A mówią, że tylko łodzianie wyprowadzaja sie do Warszawy... Pozdrawiam, dumny ze swojej Łodzi, łodzianin Odpowiedz Link Zgłoś