Dodaj do ulubionych

Dziś sie wkurzyłam!!!!!!!!! SKANDAL!!!!!!!!!!!!!!!

02.12.03, 00:08
Jak co rano poszłam na przystanek na skrzyzowaniu ulic Saska i Płaszowska na
autobus linii 125, który odjezdża o 7:25.
Kiedy dochodziłam do przystanku zauwazyłam odjeżdżający autobus. Była godzina
7:22. Trzy minuty przed czasem!!!!!!!!! Z powosu czerwonego swiatła dla
pieszych nie mogłam go dogonić.
Autobus odjechał, a ja zostałam zmuszona do zadzwonienia po taksówkę. Kurs do
centrum kosztował mnie 12 zł.
Czy ktoś wie do kogo mogę wysłac rachunek za taksówkę i zażądac zwrotu
pieniędzy?
I jeszcze jedno pytanie: do czego słuzy rozkład jazdy??? (bardzo często
autobusy odjeżdżają przed czasem z przystanku na Rondzie Grzegórzeckim w
kierunku Złocienia)

PS. Zegazek mi dobrze chodzi, bo sprawdzałam czas z taksówkarzem, z kolegą z
pracy i z zegarynką.
Obserwuj wątek
    • Gość: Voith Re: Dziś sie wkurzyłam!!!!!!!!! SKANDAL!!!!!!!!!! IP: 5.2.* / *.chello.pl 02.12.03, 00:13
      Moje skromne zdanie:
      po1: wychodź wcześniej (5 minut)
      po2: u Ciebie minuta na zegarku w jedną stronę, w autobusie w drugą - już masz tylko minutę przed czasem, a to moze być wina pustego przebiegu
      po3: rozkłady na przystankach są ORIENTACYJNE, nigdy nie da się trafić idealnie, szczególnie że kierowca nie ma rozpisanego czasu na każdym z nich
      po4: skargi są na www.mpk.krakow.pl
      po5: wątpię czy ktokolwiek zwróci Ci za TAXI - to jest wręcz śmieszne
      • zielone-jabluszko Re: Dziś sie wkurzyłam!!!!!!!!! SKANDAL!!!!!!!!!! 02.12.03, 00:24
        Gość portalu: Voith napisał(a):

> Moje skromne zdanie:
        > po1: wychodź wcześniej (5 minut)
        Rano liczy się każda minuta. Mogę wyjść wcześniej w południe, albo wieczorem.

> po2: u Ciebie minuta na zegarku w jedną stronę, w autobusie w drugą - już
        masz tylko minutę przed czasem, a to moze być wina pustego przebiegu
        Niech MPK kupi kierowcom porządne zegarki. Tymbardziej, że moja godzina
        zgadzała się z trzema innymi zegarkami.

> po3: rozkłady na przystankach są ORIENTACYJNE, nigdy nie da się trafić
        idealnie, szczególnie że kierowca nie ma rozpisanego czasu na każdym z nich
        Według mnie rozkłady sa po to żeby ich przestrzegać. A czemu kierowcy nie mają
        rozpisanego rozkładu jazdy? Za duzy wydatek dla MPK?

> po4: skargi są na www.mpk.krakow.pl
        > po5: wątpię czy ktokolwiek zwróci Ci za TAXI - to jest wręcz śmieszne
        To nie jest śmieszne! Wydałam na bilet miesięczny duzo, ciężkozarobionych
        pieniędzy. Gdybym ja tak pracowała jak pracuje większość kierowców MPK już
        dawno wyleciałabym z pracy.

• Gość: Voith Re: Dziś sie wkurzyłam!!!!!!!!! SKANDAL!!!!!!!!!! IP: 5.2.* / *.chello.pl 02.12.03, 21:04
          zielone-jabluszko napisała:

> Gość portalu: Voith napisał(a):
          >
          > > Moje skromne zdanie:
          > > po1: wychodź wcześniej (5 minut)
          > Rano liczy się każda minuta. Mogę wyjść wcześniej w południe, albo wieczorem.

to trzeba wstać 5 minut wcześniej! :P

>
          > > po2: u Ciebie minuta na zegarku w jedną stronę, w autobusie w drugą - już
          > masz tylko minutę przed czasem, a to moze być wina pustego przebiegu
          > Niech MPK kupi kierowcom porządne zegarki. Tymbardziej, że moja godzina
          > zgadzała się z trzema innymi zegarkami.
          >

a w Autobusie zgadza się ze wszystkimi autobusami z zajezdni, mimo iż są niezależne - i z czym podskakujesz? z 3 marnymi zegarkami??? ROTFL

> > po3: rozkłady na przystankach są ORIENTACYJNE, nigdy nie da się trafić
          > idealnie, szczególnie że kierowca nie ma rozpisanego czasu na każdym z nich
          > Według mnie rozkłady sa po to żeby ich przestrzegać. A czemu kierowcy nie mają
          > rozpisanego rozkładu jazdy? Za duzy wydatek dla MPK?

a co, MPK ma zrobić rozkłady z dokładnością do setnych czy tysięcznych części sekundy? np na Piastów przejazd z jednego przystanku na drugi zajmuje niecałą minutę i teraz dwie możliwości:
          dasz na nich o minutę różny rozkład - alo autobus na któryś się spóźni, albo będzie na którymś za wcześnie, albo dajesz ten sam czas na obydwu - skutek - jak na jeden dojedzie w końcówce minuty, mna drugim będzie spóźniony

> > po4: skargi są na www.mpk.krakow.pl
          > > po5: wątpię czy ktokolwiek zwróci Ci za TAXI - to jest wręcz śmieszne
          > To nie jest śmieszne! Wydałam na bilet miesięczny duzo, ciężkozarobionych
          > pieniędzy. Gdybym ja tak pracowała jak pracuje większość kierowców MPK już
          > dawno wyleciałabym z pracy.

zaręczam Ci że wylatuje się za takie coś z pracy, trzeba to jednak jeszcze udowodnić... a poza tym: spraw, żeby na każdym przystanku codziennie było tyle samo pasażerów, na trasie tyle samo aut i zero korków to pogadamy o dokładności jazdy, swoją drogą takie wymagania jak w MPK to rzadko się zdarzają... ale to nie miejsce na taką dysputę
    • Gość: SW Re: Dziś sie wkurzyłam!!!!!!!!! SKANDAL!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 03:28
      A moze on byl opozniony o 7 minut wzgledem rozkladu jazdy z powodu duzych
      korkow w druga strone lub stania w korku do skrzyzowania ul. Półanki/Botewa z
      powodu przejazdow kolejowych w Biezanowie? O tej porze 125 w kierunku Szpitala
      Rydygiera jedzie co 10 minut wiec uwazam ze nalezalo wyjsc na tyle wczesnie
      zeby zdarzyc nawet na poprzedni kurs. Argument pt. rano kazda minuta jest cenna
      to moze ja moglbym przedstawiac, jako ze jest 3:22 a ja wlasnie zuzywam cenne 2
      minuty na odpowiedz na Twojego posta zamiast szykowac sie do pracy. Zamiast
      strzelac focha i dzwonic po taxi trzeba bylo poczekac te pare minut na nastepny
      autobus ktory bylby najpozniej za 10 minut a byc moze wczesniej z racji
      opoznien powstalych wzgledem rozkladu jazdy. A na rozkladzie ladnie jest
      napisane "Zakłócenia w ruchu powodują zmiany czasów odjazdów" wiec od razu nie
      wpadalbym w taka panike i pieniactwo.

Pozdrawiam
      SW
      • Gość: Yasioo Re: Dziś sie wkurzyłam!!!!!!!!! SKANDAL!!!!!!!!!! IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 02.12.03, 10:32
        Oczywiście, że był spóźniony. Nie ma takiej możliwości, żeby był nadśpieszony
        aż 3 minuty. Na 125 pomiary były robione w zeszłym roku, niemożliwym jest, żeby
        nagle kierowcy zaczęli jeździć aż o tyle szybciej.
        To samo na Rondzie Grzegórzeckim - na pewno był spóźniony, bo korek od Ronda
        Mogilskiego sięga nieraz aż do Pilotów skutecznie opóźniając kursy nawet o
        kilkanaście minut.
        Na przyszłość polecam wyjście 2 minuty wcześniej, które pozwoli zaoszczędzić
        nawet 12 złotych. Średnio 2 piwa na minutę :)
        • Gość: mouset Re: Dziś sie wkurzyłam!!!!!!!!! SKANDAL!!!!!!!!!! IP: 149.156.15.* 02.12.03, 13:43
          hehe, dobre, dobre nadspieszony 125, chyba z 10 lat temu jak jeździł z Rynku
          Pogórskiego
          • Gość: Karol37 Re: Dziś sie wkurzyłam!!!!!!!!! SKANDAL!!!!!!!!!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.03, 19:14
            A ja Ci radzę napisz do "BRAVO". Oni tam mają psychologów i innych
            specjalistów. Napewno Ci wszystko wyjaśnią, mało tego jak dobrze pójdzie to
            jeszcze wydrukują w rubryce "Mój pierwszy raz".
            • locutas Re: 02.12.03, 20:57
              a co, ty masz takie bogate doswiadczenia zwiazane z bravo i rubryka moj
              pierwszy raz? cotygodniowa lektura, co prawiczku? hihihi
              • Gość: Karol37 Re: IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.03, 22:17
                A żebyś wiedział pajacu! Co tydzień czytam tam różne bzdury wypisywane przez
                takich pajaców jak TY WIELKI LOVELASIE! Poza tym już ci dziś Meg napisała
                SPADAJ, chyba umiesz czytać PAJACU ZŁAMANY.
                • Gość: mouset Re: IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 03.12.03, 08:30
                  Szkoda słów Karol, locutas to tchórz złamany, występuje jeszcze jako inna osoba
                  no ale cóż
      • Gość: Voith Re: Dziś sie wkurzyłam!!!!!!!!! SKANDAL!!!!!!!!!! IP: 5.2.* / *.chello.pl 02.12.03, 21:09
        komentarz Fassiego, dyktowany między kęsami chleba :P :
        125 jeździ co 10 minut, więc teoretycznie mogłabyś wyjść na wcześniejszy i nic by się nie stało (najwyzej byś się nie umalowała)

125 na tym odcinku nie bywa nadspieszony o 3 minuty, a opóźniony o 7

a to tak na marginesie, komentarz zainspirowany przez SW:
        jakbym ja wychodził tak jak Ty (zielone_jabłuszko), czyli 3 minuty przed planowannym odjazdem, to do pracy bym zapitalał na piechty, bo z przewozami i nockami różnie bywa, a zaręczam że jeżdżą dużo rzadziej od 125 :P
    • Gość: jaś wędrowniczek Re: Dziś sie wkurzyłam!!!!!!!!! SKANDAL!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.03, 20:02
      Ja do pracy (lub dzie indziej) wychodzę zawsze z pewnym zapasem czasu i nie
      mam problemów typu "odjechał dwie czy trzy min. wcześniej).
      Zastanów się, jeżeli autobus np. wypadnie z kursu z powodu awarii teoretycznie
      wina przewoźnika, ale pomyśl realnie co MPK ma zrobić? Zapewne wg Ciebie za
      każdym kursowym powinien jechać rezerwowy?, a najlepiej żeby jechał jeszcze
      prze Twoje mieszkanie, przepraszam przez mieszkanie sąsiada, żeby Tobie nie
      przeszkadzało.
      Troszeczkę samokrytyki.
      Ciekaw jestem czy Ty w pracy jesteś bez skazy.
      Dziwne, że społeczeństwa, które żyją dłużej w demokracji (zachód) nie mają
      takich problemów pomimo, że komunikacja w ich wydaniu jest czasami gorsza od
      krakowskiej np Anglia.

• Gość: Misiek K Re: Dziś sie wkurzyłam!!!!!!!!! SKANDAL!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 02.12.03, 20:05
        slowa takie jak "dojrzale", "demokratyczne", "normalne"
        nie dotycza spraw tego kraju :/ gorzkie, ale prawdziwe

a panience bije wielkie brawo po prostu i z mety dziekuje za uwage
        • Gość: Yasioo Re: Dziś sie wkurzyłam!!!!!!!!! SKANDAL!!!!!!!!!! IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 02.12.03, 23:17
          Niestety, smutna to prawda. Jesteśmy społeczeństwem, które robi się coraz
          bardziej roszczeniowe nic w zamian nie dając. Nie wspominając już o posiadaniu
          niekiedy podstawowej wiedzy i umiejętności, czy to z zakresu komunikacji
          miejskiej, czy innych...
          Pocieszam się tylko faktem, że w Krakowie nie jest tak źle. Ostatnio często
          bywam w Wawie i dopiero tam można się napatrzyć... Aż się człowiek czasem
          cieszy, że znów jest w swoim bagienku :)
      • Gość: Locutus ROTFL IP: *.lama.net.pl / 195.150.172.* 03.12.03, 00:59
        Ja wychodzę bez zapasu, ale mam ten komfort, że kiermani z pętli odjeżdżają
        zazwyczaj punktualnie... a jak się czasem spóźnię, to nie rozpaczam, tylko
        wsiadam do następnego :-P

Zielone Jabłuszko mnie powaliło na kolana...

Pzdr.
        LOKI
        • Gość: mouset Re: ROTFL IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 03.12.03, 08:32
          Jedno mam tylko zastrzezenie: jak autobus jest nadspieszony np 10 minut,
          polecam uwadze GDR ostatni 277, "normą" jest 5 minut, ale kiedyś bylo 10 ,
          jeszcze jeden taki wybryk i zgłoszę to
          • Gość: piter Re: ROTFL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.03, 15:05
            wedlug prawa przewozwego przewoznik adpowiada za spoznienie do wartosci
            transportu zastepczego ale za nadspieszenie za cala strate - nawet kilku
            milionow $ - spoznienia czasem nie da sie uniknac ale nadspieszenie zawsze mozna
            zredukowac
            • Gość: Misiek K megaROTFL!!! IP: *.chello.pl 03.12.03, 20:49
              ze co ???????????????

przepraszam, ale mialem te ustawe w reku kilkukrotnie i az sie pokusilem o jej
              glebsze poznanie i jak zyje to nie pamietam zeby byla tam tak idiotyczna
              regulacja jak podales?
              co to znaczy "odpowiada do wartosci transportu zastepczego" ???? bo wedlug
              zasad wykladni literalnej to znaczy ze jego odp. odszkodowawcza jest limitowana
              wartoscia rynkowa autobusu jaki podstawi jako rezerwe? (proste ze wtedy kazdy
              by woz drabiniasty podstawil...)

ku mojej wlasnej edukacji popraw mnie jesli sie myle:
              art 62 ustawy prawo przewozowe stanowi w ustepie 1 odpowiedzialnosc przewoznika
              za przedwczesny odjazd srodka transportu na zasadzie winy domniemanej.
              ustep 2 przewidujac odpowiedzialnosc za opoznienie - limituje ja do winy
              umyslnej lub razacego niedbalstwa. nie ma w prawie przewozowym zadnych
              kwotowych ograniczen co do odszkodowania!!! przy czym odszkodowanie obejmowac
              moze zdaje sie zarowno szkode rzeczywista jak i utracone korzysci. ciezar
              dowodu - wedlug ogolnej zasady 6 kc.
              czy cos sie zmienilo???
              • kuba203 Re: megaROTFL!!! 04.12.03, 19:21
                Gość portalu: Misiek K napisał(a):

> co to znaczy "odpowiada do wartosci transportu zastepczego" ???? bo wedlug
                > zasad wykladni literalnej to znaczy ze jego odp. odszkodowawcza jest limitowana
                >
                > wartoscia rynkowa autobusu jaki podstawi jako rezerwe? (proste ze wtedy kazdy
                > by woz drabiniasty podstawil...)

Bo mnie wczoraj 11 uciekła, w związku z tym zażądam odszkodowania w wysokości wartości rynkowej składu 627+626, który jeździł wczoraj na rezerwie :D Tylko, cholera, mam pecha, że akurat nie był to żąden skład po NG, wtedy bym dostał większe odszkodowanie, ROTFL:DD
            • Gość: Misiek K Re: ROTFL IP: *.chello.pl 03.12.03, 20:59
              poza tym druga sprawa - zeby dostac to milionowe odszkodowanie nalezaloby
              udowodnic ze sie ponioslo milionowa szkode.
              powodzenia!!!
              • Gość: ADAŚ Re: ROTFL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 21:12
                autorowi pomysłu proponuję udać się do najbliższej kolektury Lotto.
                Tam się może szybciej poszczęścić hihihi.
    • Gość: bobo Re: Dziś sie wkurzyłam!!!!!!!!! SKANDAL!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.03, 16:54
      Mam pytanie do znawców tematu.
      Jadę np z Matecznego do Malborskiej. Po drodze są trzy przystanki na żądanie.
      Jeżeli autobus zatrzyma się na wszystkich to na Malborską przyjedzie o czasie.
      Co ma zrobić kierowca skoro na zadnym się nie zatrzymuje teoretycznie zyskuje
      3 minuty, jak powinien jechać żeby na Malborskiej być o czasie?, a może
      powinien odstać przed Malborską. Może jeszcze jechać i np. zatrzymać się na
      zielonym swietle czekając na czerwone czy wyjść z wozu oglądając np. koła i
      udawac awarię, a powyrównaniu czasu jechać normalnie.
      Ciekawe, że na Zachodzie "w nienormalnym" społeczeństwie nadspieszenie albo
      opóźnienie dochodzące do 5 minut jest normalne tylko w "normalnym"
      społeczeństwie jest nienormalne.
      • Gość: GS Re: Dziś sie wkurzyłam!!!!!!!!! SKANDAL!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 02:07
        Z tym nadspieszeniem i związanymi z tym problemami przesiadkowymi np. w
        Hildesheim (Niemcy) poradzili sobie w dość prosty, choć wymagający miejsca
        sposób. Na jednej z głównych dróg gdzie na jednym przystanku zbiega się z
        różnych kierunków kilka linii mają przystanek długi chyba na 100-200 metrów. W
        jednym czasie zjeżdżają się autobusy z różnych kierunków. Jak któryś przyjedzie
        za wcześnie to wręcz wyłącza silnik i czeka - nawet kilka minut. Ludzie w tym
        czasie spokojnie się przesiadają. Gorzej jak się spóźni ... choć biorąc pod
        uwagę wydzielone pasy i przystanki nawet w centrum tylko na żądanie - jest to
        raczej niemożliwe.
        Pamiętam że kiedyś wracałem nocnym 601 do NH i na Głównym stał właśnie kilka
        minut (a jechał prawie pusty). Inna sprawa, że w nocy mógł sobie na taki luksus
        pozwolić ...
    • Gość: Ania Re: Dziś sie wkurzyłam!!!!!!!!! SKANDAL!!!!!!!!!! IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 03.12.03, 18:07
      A co ma zrobić ktoś, kto musi się przesiąść z jednego srodka komunikacji na
      drugi?
      Często jeżdżę z ul. Starowislnej autobusem nr 184. Na Starowiślną muszę
      przyjechać tramwajem. I bardzo często zdarza sie, że 184 jedzie przed czasem (2-
      3 minuty). Nie jest to autobus opóźniony, bo następny w kolejności jedzie
      punktualnie. Więc jeżeli ten byłby opóźniony to jeden nie jechałby w ogóle. Nie
      mam mozliwości przyjechać wcześniejszym tramwajem (musiałabym się zwalniać z
      pracy parę minut wczesniej.... a to nie wchodzi w grę).
      To bardzo przyjemne uczucie.... widzieć z dojeżdżającego do przystanku tramwaju
      odjeżdżający przed czasem autobus. Na następny trzeba niestety dość długo
      czekać.... szczególnie w zimie jest to uciążliwe.
      • Gość: bobo Re: Dziś sie wkurzyłam!!!!!!!!! SKANDAL!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.03, 18:39
        Nie jestem ideałem, ale nie mam tych problemów. Pracę rozpoczynam o 7:00. Jadę
        dwoma autobusami.

Mam taką alternatywę.
        Wychodzę z domu na autobus 6:15 jadę 20 minut i 6:40 mam przesiadkę poczym
        jestem o 6:55 w pracy.
        Z tego rozkładu widać, że jest to pewne ryzyko (wystarczy zwykła awaria i
        jestem spóźniony).
        Wychodzę w związku z tym 15 minut wcześniej i mam pełny komfort. Nie denerwuję
        się brakiem autobusu co do sekundy, zdążam spokojnie na przesiadkę nie biegam
        z jednego przystanku na drugi z paniką w oczach, że autobus ucieka.
        Wychodzę z założenia, że to nie uciekł autobus tylko ja nie zdążyłem. Co robię
        w pracy skoro jestem około 18 minut wcześniej. Ano robię spokojnie kawę
        przeczytam gazetę, lub p o b a j c z ę. Względnie rzucę okiem w internet i
        wyluzowany przystępuję o 7:00 do pracy.
        Radzę postępować podobnie. Trzeba wstać 15 minut wcześniej, a nie dolegiwać do
        końca, a zaczniesz dzień bez stresu.
        Pozdrawiam.

• Gość: bobo Re: Dziś sie wkurzyłam!!!!!!!!! SKANDAL!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.03, 18:50
        Przecież 184 kursuje z częstotliwością 15 do 19 minut. Więc kto każe Ci się z
        pracy zwalniać? Nie przesadzaj jeżeli zdaży Ci się poczekać te parę minut.
        Z Twojej wypowiedzi wynika, że nawet wczesniejsze wyjście z pracy nic Ci nie
        da, tylko cała operacja z przesiadką przebiegnie w taki sam sposób, 15 minut
        wczesniej.

Byłem ostatnio w Wiedniu i pytam znajomego czemu na zdacydowanej większości
        przystanków autobusowych nie ma wiat. Przecież deszcz śnieg sa bardzo
        dokuczliwe. Wiesz co mi odpowiedział? "Po co wiata zeby została zniszczona?
        przecież kazdy ma parasol." Cholera dziwne ludzie i nawet nie nadają, że musza
        czekać.
        • Gość: Ania Re: Dziś sie wkurzyłam!!!!!!!!! SKANDAL!!!!!!!!!! IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 03.12.03, 20:35
          Ja do pracy zdążam na styk. Wcześniejszym autobusem nie jeżdżę, bo wtedy
          zazwyczaj musiałabym stać pod biurem (moją firmę otwierają dopiero o 7:55) i u
          mnie poranna kawka nie wchodzi w grę.
          Ale jeśli chodzi o powrót.... dla mnie 20minutowe czekanie na przystanku to
          duża strata czasu. Wolałabym byc punktualnie i wcześniej dac dzieciom obiad,
          zamiast tracić do na bezsensowne stanie na przystanku.
          • Gość: mouset Re: Dziś sie wkurzyłam!!!!!!!!! SKANDAL!!!!!!!!!! IP: *.ghnet.pl 03.12.03, 22:20
            Gość portalu: Ania napisał(a):

> Ja do pracy zdążam na styk. Wcześniejszym autobusem nie jeżdżę, bo wtedy
            > zazwyczaj musiałabym stać pod biurem (moją firmę otwierają dopiero o 7:55)

Straszne, prawdziwy dramat, koniecznie napisz o zmianę rozkładu 184
    • Gość: ADAŚ Zastanawia mnie jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 21:07
      czy "zielone jabłuszko" to ta sama dziewica co ostatnio narzekała jak ciota na
      forum. Boże - tyle facetów macie i żaden Was nie chce żerżnąć.
      Do czego ten świat zmierza ???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka