Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 10:37 Hehe, no ja także jako dziecko mówiłam Kopiec Kopciuszki. A śpiewałam "spała na wysokości"... :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stasieczek5 Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty 25.04.09, 12:16 Z uwagi na proces dziecinnienia biorę dodatek na dzieci. I zapewne z tego powodu mojego autorstwa lapsusikiem jest: GRYMAS PLEMP. pozdrawiam przekręcaczy !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Re: Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: *.chello.pl 25.04.09, 12:20 no albo - "Maryja Panna, Maryja Panna PORONIŁA Syna". niestety - ale zaslyszane w rzeczywistosci.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bioja Re: Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.09, 12:55 bardzo fajnym projektem gromadzącym i promującym słowotwórstwo jest schroniskodlaslow.pl/ - co prawda to już nie tylko dziecięce przekręty, ale niektóre są naprawdę genialne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atx Re: Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: *.mas.airbites.pl 25.04.09, 14:50 Z kolei u mnie w firmie powstaja protorypy - czyli takie prototypy, ktore jakos nie chca zadzialac... Odpowiedz Link Zgłoś
turbo_wesz Re: Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty 28.04.09, 08:26 busełka - bułeczka z masełkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.09, 13:01 a moje dziecko modli się: "Chleba naszego POPRZEDNIEGO..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: 64.46.248.* 27.04.09, 19:28 Ja w modlitwie (Zdrowas Mario) mowilem : "I modl sie za nami grzecznymi" , bo przeciez bylem grzeczny i nie grzeszylem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: *.net.autocom.pl 25.04.09, 12:41 Zawsze mnie ciekawiło jak facet może robić za sekretarkę. Bo sekretarz brzmi prawie jak przedszkolanek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kriss6 Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: *.w80-13.abo.wanadoo.fr 25.04.09, 14:05 a ja długo się zastanawiałem co to jest "nacudja" :D "Nacudjo nasza, alleluja"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johny Re: Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: *.autocom.pl 25.04.09, 14:26 Ja śpiewałem "Chytry Umfu godny czci" - brzmi lepiej niż hymn triumfu, no i jest chytry i zarazem godny czci. To już coś :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuska Re: Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: 149.156.67.* 25.04.09, 16:21 a moja koleżanka śpiewała: "Chytry KUNG-FU dzięki ci!" :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: *.centertel.pl 25.04.09, 14:14 a ja jak byłam mała, zawsze po pogrzebie szłam z rodzicami na konsultacje zamiast na konsolacje. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty 25.04.09, 14:52 Gość portalu: gg napisał(a): > a ja jak byłam mała, zawsze po pogrzebie szłam z rodzicami na > konsultacje zamiast na konsolacje. ***************************** Ja natomiast upierałem się, że msze adwentowe to rolady, a nie roraty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baobab Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: *.autocom.pl 25.04.09, 15:45 "nie wódź nas na poduszenie, ale nas zbaw ode złego" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balbina Re: Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: *.centertel.pl 27.04.09, 10:56 I NIE BUDŻ NAS na pokuszenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Patison błędne skojarzenia @ Forum Humorum IP: *.chello.pl 28.04.09, 05:47 Hehe, podoba mi się "protoryp" i "nie budź nas na pokuszenie". Artykuł trafił na jedynkę, więc pewno dopiszecie jeszcze coś ciekawego :) Od ponad 5 lat jest na Forum Humorum ciągle żywy wątek błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że..., który ma już ponad 1000 postów - niewyczerpane źródło przekrętów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Patison Re: błędne skojarzenia @ Forum Humorum IP: *.chello.pl 28.04.09, 06:09 Można tam np. przeczytać o dziecięcym przekonaniu, że hydrant, to... pommnik nurka :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Patison Re: błędne skojarzenia @ Forum Humorum IP: *.chello.pl 28.04.09, 06:11 *pomnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moctruch Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: *.autocom.pl 25.04.09, 15:48 Bóg się rodzi, Moctruch leje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rocco Re: Hahahaha IP: *.devs.futuro.pl 25.04.09, 16:32 W końcu 100 procent komentarzy z dobrym smakiem,co sie nigdy nie zdarzyło chyba.A i uśmiałem się przy tych waszych przekrętach,a w szczególności związanych z pieśniami religijnymi.Super! dzieci to jednak mają fantazję.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba a co powiecie na: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 17:57 Czeput-keczup, koszula mocna( nocna), listonosz(biustonosz),tato śpi ościany(od ściany) :):),o jakoimach w pacierzu nie wspomnę:) Odpowiedz Link Zgłoś
skrzych Re: a co powiecie na: 26.04.09, 17:06 Ketchup w wykonaniu moich Bliźniaczek - KEPUĆ Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: 153.19.202.* 25.04.09, 19:10 bo uboga była, rondel z głowy zdjęła... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karpik Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: *.broker.com.pl 25.04.09, 19:37 A w wyborczej jak to w wyborczej, antyreligijne hasła kwitną, niby żartem, niby przypadkiem, ale jak sie tylko da, to ateizm wypromować i podac w formie lukrowanych pościków-ciasteczek, przykre... Sytuacja autentyczna: jeden z redaktorów wyborczej w pewnym lokalnym oddziale musiał zająć się tematem pielgrzymek pieszych do częstochowy - poglądy poglądami, ale spory event, więc rzucił wydruk z zaproszeniem od biskupa dziennikarzowi z hasłem : "Ty, X, zajmujesz sie turystyką, więc napisz coś o tym..." No comment. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty 25.04.09, 19:46 Gość portalu: karpik napisał(a): > Sytuacja autentyczna: jeden z redaktorów wyborczej w pewnym lokalnym > oddziale musiał zająć się tematem pielgrzymek pieszych do > częstochowy - poglądy poglądami, ale spory event, więc rzucił wydruk > z zaproszeniem od biskupa dziennikarzowi z hasłem : "Ty, X, > zajmujesz sie turystyką, więc napisz coś o tym..." ************************ To przecież turystyka. W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
madissa Re: Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty 25.04.09, 23:38 Też coś - to są fakty! Przez całe lata jako dziecko powtarzałam z dziecięcą wiarą "...hymnku Twojej chwały..." i przez całe lata dręczyło mnie w czasie i po Mszy św., cóż to jest ten HYMNKU. Tak się składa, że w religijnej pielgrzymce pieszej do Częstochowy raz szłam. I kiedy znalazłam się w dużej potrzebie (nagła i niespodziewana choroba) kochani współpielgrzymi i organizatorzy, z nielicznymi wyjątkami,okazali tak całkowitą obojętność, że, prawdę mówiąc, z lekka mną, nastoletnią katoliczka przekonaną o swoistej aurze wszelkich cnót chrześcijańskich unoszącej się wokół nas, wstrząsnęło. A ponieważ chodziłam też trochę po górach - to mam porównanie - w górach człowieka w potrzebie nie zostawia się samego na szlaku. Więc może człowieku, zostaw te święte pielgrzymki na boku i zamiast krytykować przejęzyczenia dzieci, lepiej pomódl się o łaskę poczucia humoru dla siebie, ewentualnie o łaskę wiary dla ateistów. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty 27.04.09, 22:46 Ale z czym masz właściwie problem? Pielgrzymki są bez cienia wątpliwości turystyką - mianowicie religijną. Na dobrą sprawę są historycznie zalążkiem turystyki masowej we współczesnym kształcie. Współcześnie też używa się określenia (choć o nieco odmiennym znaczeniu) "turystyka pielgrzymkowa". Odpowiedz Link Zgłoś
wielkie.nieba Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty 26.04.09, 00:25 I jeszcze: zamiest pod ponckim Piłatem - pod pączkiem Piłatem (usłyszane parę lat temu, ale powtarzam co rok w okolicach tłustego czwartku zwłaszcza). Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Z Jana Brzechwy: 26.04.09, 02:51 Jestem plama na podłodze, siedzę tutaj, mocno smrodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilia Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: 80.54.26.* 26.04.09, 14:34 uśmiałam się szczerze,dorosły nie wymyśli takich słownych łamańców:do dziś przy rodzinnych okazjach wspominamy te perełki,np kasza brzęczana-gryczana,pinczis-prysznic,ament oczywiście,samochód pisze sie przez "ó" bo wymienia sie na auto.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: 80.54.48.* 26.04.09, 15:06 A róra piszemy przez Ó bo ma okrągły przekrój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 15:30 a mój synek mówi "Kropla bez kitu" zamiast "Kropla Beskidu" Odpowiedz Link Zgłoś
aisha.baranowska Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty 26.04.09, 15:49 Powinnismy raczej dzieci poprawiac, a nie przyzwyczajac do bledów i jeszcze jezachecac do tego! Bo neologizmy sa w porzadku, jezeli dziecko rozumie, ze takiego slowa jeszcze w jezyku nie ma i ma swiadomosc, ze wymyslilo cos nowego. Natomiast jesli dziecku pozwolimy mówic cos w stylu 'Kopiec Kopciuszki' i nie poprawimy go na 'Kosciuszki', bo chcemy go zachecic do tworzenia neologizmów jezykowych i znaczeniowych, to dziecko wyrasta w blednym przekonaniu i bedzie mialo potem problemy z wlasciwym poslugiwaniem sie jezykiem polskim i z zapamietaniem trudnych slów i nazw wlasnych poprawnie. Co zas do przekretów religijnych, to bardzo wazne, zeby dziecko porawiac kiedy przekreca slowa o znaczeniu religijnym. Nie wolno dziecku pozwolic na bluznierstwo, nawet nieswiadomie. Bo nie wierze, zeby nawet male dziecko nie bylo w stanie wymówic poprawnie danego slowa z terminologii religijnej i zeby z 'Chrystusa' zrobilo nagle 'Chytrusa'! Musimy uczyc dziecko, ze tak nie mozna i tlumaczyc mu, ze to wazne, aby na takie rzeczy zwracac szczególna uwage. To sie tyczy nie tylko katolików. Ja sama jestem muzulmanka, ale muzulmanie szanuja Jezusa jako proroka i wierza w jego poslannictwo, tylko w inny sposób. Dla nas tez bluznierstwo ma charakter zupelnie inny niz dla przecietnego katolika, gdyz w Islamie bluznierstwo, nawet nieswiadome czy 'w zartach', bo nie zartuje sie z religii - po prostu przekresla nas jako muzulmanów, automatycznie. Muzulmanin, który popelni bluznierstwo, musi sie od razu nawracac na Islam (bo zostaje automatycznie ekskomunikowany - bez orzeczenia duchownych). Dlatego tak wazne jest, aby dziecku uswiadomic, jezeli popelnia takie bledy, które nie sadze, aby wynikaly z nieumiejetnosci wymówienia 'trudnego' wyrazu - jest to raczej dziecieca przekora, i tyle - nalezy mu uswiadomic, ze nie wolno tak mówic, i tyle. Zaden muzulmanin nie odwazylby sie powiedziec nic zlego o Jezusie Chrystusie, gdyz jest on dla nas prorokiem, tak samo jak Muhammad, pokój z nimi. Nie pozwólmy tez naszym dzieciom na cos takiego!... To nie jest smieszne, naprawde. I jak slusznie autor zauwazyl - niebezpieczne... Jezeli chcesz, by twoje dziecko bawilo sie jezykiem, musisz je najpierw tego jezyka nauczyc... Aisha Odpowiedz Link Zgłoś
skrzych Re: Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty 26.04.09, 17:15 Aicha - wyluzuj, proszę... Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek oksymoron 26.04.09, 17:25 "Nie wolno dziecku pozwolic na bluznierstwo, nawet nieswiadomie." Nie chcę się czepiać, ale "nieświadome bluźnierstwo" do dość wyrazisty przykład wyrażenia wewnętrznie sprzecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 18:39 Aisha, nie sądzę by dzieci specjalnie popełniały pomyłki w tekstach religijnych.To raczej wina mechanicznego powtarzania tychże tekstów przez ogół-mało kto zastanawia się nad znaczeniem tego co mówi, bo nauczył się dawno temu i teraz poprostu powtarza za innymi.Niestety. Nie tyle jest to kwestia poprawianie pomyłek , ile tłumaczenia dziecku znczenia wypowiadanych słów, co niestety rzadko się zdarza nawet na religii. Ja mówiłam "nie racz gardzić" zamiast "racz nie gardzić"- tak jakoś w tłumie uchodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty 26.04.09, 19:08 Klasyk: "nie ma korony, ni berła, ni dzieży..." Dziś już z kolei nikt nie wie, co to dzieża Inne: "módl się za nami grzecznymi" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd dzieży? ha ha IP: 82.177.125.* 28.04.09, 19:03 Zenek, ejze, ejże - berła to on raczej "nie dzierży" hi hi ale Ci się psrzękręciłło :-0) Odpowiedz Link Zgłoś
majself Re: Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty 26.04.09, 17:43 Moja Siostra w dzieciństwie modliła się "Aniele Boży, strusiu mój". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 18:32 Ach, jeszcze jedno mi się przypomniało, ale mistrzowskie-mój siostrzeniec zobaczył pociąg przejeżdżający wiaduktem pociąg i krzyknął :patrzcie-PRZECIĄG JEDZIE PO TORTACH. Dla jego ojca chrzestnego pociąg to kiedyś była DUNGA-LALA, a siostra pobiła sie z nim prawie w sporze o to że nie mówi się POćTA tylko POćTA- obydwoje mieli braki w wymawianiu CZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninc Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: *.devs.futuro.pl 26.04.09, 18:35 Rusinek to ten od Szymborskiej? Więc jeśli chce iść jej drogą to musi napisać kilkadziesiąt wierszydeł na cześć obecnej władzy, poparcie socjalizmu, ect. A swoją drogą na czym polega to sekretarzowanie tej starszej pani? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 18:42 a taka miła dyskusja była...SIO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksandra Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.09, 18:42 w pieśni kościelnej 'on chcę chlebem nas nakarmić..' zawsze śpiewałam 'on sweterek ma zabawny' ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama braci Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: *.acn.waw.pl 27.04.09, 19:13 Ja dodam dwa warszawskie - ulica Wyrwidęba i Waligóry (Żwirki i Wigury) i szpital Banana. Z literackich 2 warianty Harrego Potera - Chory Poter, Happy Poter, Heli Kopter. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babeczka Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.09, 19:55 a ja śpiewałam "Ale wuja" (zamiast Alleluja) :D Odpowiedz Link Zgłoś
symulacrum Re: Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty 27.04.09, 22:41 zamiast "przyjął ciało z Maryi Dziewicy" mówiłam "przyjął ciało zmarłej Dziewicy" - i wyobrażałam sobie Chrystusa jak zabiera do nieba w ramionach dziewczynę, żeby ożyła - tak na wzór piety w dodatku w obłokach :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama 3,5 latki Kopiec Kopciuszki, czyli dziecięce przekręty IP: *.83.230.31.149.debacom.pl.e-zabrze.pl 27.04.09, 23:16 moja 3,5 letnia córka " mamo zapomniałam imie ojca" - odpowiadam jej - Dawid, a ona na to " nie ten, ten od amena" " mamo zobacz jak gła oło omnie" ( mgła koło mnie ) Odpowiedz Link Zgłoś