Dodaj do ulubionych

Foty GT6 i E1

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.03, 22:22
Kto nie widział, a jeśli już widział, to może zobaczyć jeszcze raz, w każdym
razie umieściłem na swojej stronie foty wszystkich czterech nowych GT6 oraz
dwóch wiedeńczyków.

www.psmkms.ipx.pl
Michał Wojtaszek
Obserwuj wątek
    • Gość: kofi Re: Foty GT6 i E1 IP: *.um.krakow.pl 04.12.03, 11:55
      Mimo wszystko nie podoba mi się takie sprowadzanie złomu, widać wyraźnie że MPK
      nie ma długofalowej polityki wymiany taboru tramwajowego. Zastępowanie 25
      letnich 105N, 40 - letnimi złomami nie ma żadnego sensu. Nie wierzę że są to
      wagony nowoczesne. Są za to napewno solidnie wyeksploatowane i "wytłuczone".
      Zachód cieszy się bo pozbywa się złomów, nie płacą za utylizację, a polacy
      chętnie "łykają" złom. Parodia.
      • Gość: havi Re: Foty GT6 i E1 IP: *.wmgalicja.krakow.pl 04.12.03, 16:08
        a polacy nie muszą płacic za utylizacje, i pewnie dlatego bierzemy wszystko jak
        leci,jak sie wiedeńczyki rozlecą to sie odda do huty (a może sprzeda po cenie
        złomu?)i po sprawie!
        • Gość: ADAŚ Re: Foty GT6 i E1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 21:05
          Jak my je wytłuczemy w Krakowie, to chętnie je GOP weźmie hehehe
      • Gość: Michał Wojtaszek Re: Foty GT6 i E1 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 16:48
        > Mimo wszystko nie podoba mi się takie sprowadzanie złomu, widać wyraźnie że
        > MPK nie ma długofalowej polityki wymiany taboru tramwajowego.

Jak można mieć długofalową politykę wymiany taboru, jeżeli co roku trzeba
        walczyć o pieniądze nie wspominając już o tym, że miasto samo nie realizuje
        tego, co kilka lat temu uchwaliło.

> Zastępowanie 25 letnich 105N, 40 - letnimi złomami nie ma żadnego sensu. Nie
        > wierzę że są to wagony nowoczesne. Są za to napewno solidnie wyeksploatowane
        > i "wytłuczone".

Na podstawie czego tak uważasz? Pamiętaj, że na Zachodzie mają torowiska w
        lepszym stanie i przez te 40 lat eksploatacji na pewno lepiej dbali o tabor niż
        u nas jeszcze 10 lat temu.

> Zachód cieszy się bo pozbywa się złomów, nie płacą za utylizację, a polacy
        > chętnie "łykają" złom. Parodia.

Zachód na pewno się cieszy. Za to my będziemy mogli wygodnie jeździć na
        przykład siódemką.

Poza tym pamiętajcie, że jest to jedyne tak tanie źródło pozyskania taboru,
        który względnie jest w dobrym stanie.

Michał Wojtaszek
        • Gość: Cityrunner Tramwaje krakowskie widziane z innych miast. IP: *.cable.wanadoo.nl 04.12.03, 17:40
          Ja uważam,że Kraków ma najlepiej utrzymane tramwaje w Polsce.Wagony z Wiednia
          czy z Norymbergi moze są starsze ale na pewno są wygodniejsze od konstalowskich
          konstrukcji.Jeżeli eksploatacja, z ekonomicznego punktu widzenia, takiego
          taboru jest uzasadniona to można Krakowskie MPK jeszcze lepiej oceniać. Owe
          wagony (nie jestem z Krakowa) z punktu widzenia pasażera na pewno są lepsze od
          taboru używanego w innych miastach. Jeżeli miałbym wybierać między podróżą w
          jednej z krakowskich GT6 a warszawskich Bulw, bez wachania wybrałbym pierwszy
          wagon...
      • krzysiek111 Re: Foty GT6 i E1 04.12.03, 22:19
        Gość portalu: kofi napisał(a):

> Mimo wszystko nie podoba mi się takie sprowadzanie złomu, widać wyraźnie że
        MPK
        >
        > nie ma długofalowej polityki wymiany taboru tramwajowego. Zastępowanie 25
        > letnich 105N, 40 - letnimi złomami nie ma żadnego sensu. Nie wierzę że są to
        > wagony nowoczesne. Są za to napewno solidnie wyeksploatowane i "wytłuczone".
        > Zachód cieszy się bo pozbywa się złomów, nie płacą za utylizację, a polacy
        > chętnie "łykają" złom. Parodia.

ja tam sie na technice nie znam, ale gdyby nie zmiany w elektronice wagonow
        105N to te wagony non-stop byłyby na hali napraw. Pierwsze 105tki mialy
        zupelnie inaczej rozwiązaną elektrykę. Wystarczy sięgnąć do materiałów
        historycznych i poczytać jakie problemy były z tymi wagonami i są nadal choć z
        pewnością mniejsze. Stawiam na GT6 ze choć starsze przeżyją niejedną młodszą
        105tkę.
    • Gość: Cityrunner Pytanie o krakowski tabor. IP: *.cable.wanadoo.nl 04.12.03, 17:53
      Na stronie swej piszesz, że mozliwe jest iż Kraków uzyska tramwaje typu GT6
      ze "wstawką" niskpodłogową. Z jakiego miasta miałyby przyjechac te wagony?
      • pavlack Re: Pytanie o krakowski tabor. 04.12.03, 19:07
        Także z Norymbergi. I to nie są GT6 tylko N8S. Wagony pochodzące z lat 70-tych
        ubiegłego stulecia, początkowo były to N6S i nie posiadały niskiej podłogi, w
        roku 1992/1993 zmodernizowano je na N8S, dodając środkowy niskopodłogowy człon.
        Jest ich w Norymberdze 12.
        • pavlack Re: Pytanie o krakowski tabor. 04.12.03, 19:11
          Aha, zapomniałem dodać, że one są dwukierunkowe. W sumie fajnie by było, gdyby
          przyjechały do Krakowa, ponieważ możnaby przykładem Śląska na czas różnych
          remontów robić linie wahadłowe :)
          • Gość: Cityrunner Re: Pytanie o krakowski tabor. IP: *.cable.wanadoo.nl 04.12.03, 19:36
            Pięknie dziekuję za odpowiedź.Trzymam kciuki aby do Krakowa sprowadzić i te
            wagony.
            Proponuję również zajrzeć do wątku co chwilę podbijanego przeze mnie, a tak
            powszechnie ignorowanego...
          • Gość: mouset Re: Pytanie o krakowski tabor. IP: *.ghnet.pl 04.12.03, 23:00
            A jaka jest ich pojemność Paweł?
            • Gość: Karolek Re: Pytanie o krakowski tabor. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.03, 23:24
              Ja wyczytałem w dzienniku,że w tym tygodniu przybyły do Krakowa 4 ostatnie
              norymbergii i na tym koniec.
              Poza tym MPK chce kupić 50 wiedeńczyków w ciągu 5 lat.
              Dwa będące w Ujastku jak piszą wyjadą na ulice miasta lub posłużą za czę
              ści zapasowe do norymberg sic!!
              • Gość: ADAŚ Re: Pytanie o krakowski tabor. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 05:10
                Tak się składa, że znam autora tego artykułu.
                Nie jest to wiarygodne źródło.

Ja np. słyszałem, że jedne Wiedeńczyk będzie jeździł (ten pierwszy co
                przyjechał), a drugi posłuszy jako MW (magazyn wyda).
                • pavlack Re: Pytanie o krakowski tabor. 07.12.03, 18:16
                  Pojemność N8S to 50 miejs siedzących + 98 stojących (przy założeniu 6os/m2).
                  Także w tłoku przyjmując 8os/m2 to pewnie ze 180 pomieści :D

Aha, kiedy w tym Dzienniku pisali o tych norymbergach? Bo się nie mogę doszukać.
                  • Gość: christoph Re: Pytanie o krakowski tabor. IP: *.autocom.pl 07.12.03, 23:44
                    pavlack napisał:

>
                    > Aha, kiedy w tym Dzienniku pisali o tych norymbergach? Bo się nie mogę doszukać

dzis.dziennik.krakow.pl/?2003/12.03/Krakow/c2/c2.html
                    • pavlack Re: Pytanie o krakowski tabor. 08.12.03, 16:04
                      Dzięki.
          • Gość: Locutus Re: Pytanie o krakowski tabor. IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 05.12.03, 00:09
            Eee... jak dwukierunkowe, to trzeba by się męczyć i przerabiać na
            jednokierunkowe... gra niewarta świeczki :-P

Pzdr.
            LOKI
            • Gość: mouset Re: Pytanie o krakowski tabor. IP: *.ghnet.pl 05.12.03, 13:54
              Albo zróbmy jeden tor na Ruczaj, będzie oszczędniej
              • Gość: Clint Re: Pytanie o krakowski tabor. IP: *.crowley.pl 05.12.03, 15:24
                Wogole te Wiedenczyki smiesznie wygladaja, zupelnie jakby 102Na nalozyc z
                przodu kaptur :)
            • Gość: Michał Wojtaszek Re: Pytanie o krakowski tabor. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 16:40
              > Eee... jak dwukierunkowe, to trzeba by się męczyć i przerabiać na
              > jednokierunkowe... gra niewarta świeczki :-P

A na cholere przerabiać. Nic się nie będzie z nimi robić, najwyżej się wstawi w
              miejsce schodów metalowe płyty, tak jak jest z piątymi drzwiami w GT6, a w
              razie remontu będzie można wykorzystywać jako jednokierunkowe.

Michał Wojtaszek
              • Gość: Cityrunner Re: Pytanie o krakowski tabor. IP: *.cable.wanadoo.nl 05.12.03, 17:07
                Po co właściwie w GT6 są te piąte drzwi? I dlaczego w Krakowie je zablokowali?
                • Gość: Locutus Re: Pytanie o krakowski tabor. IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 06.12.03, 03:43
                  Drzwi mają, żeby nimi wsiadać/wysiadać, a zablokowali je, bo są wbrew przepisom
                  bhp na skosie pudła w takim miejscu, że motorman ich nie widzi. Chociaż ze
                  względu na fotokomórki wydaje mi się to cokolwiek absurdalnym uzasadnieniem...

Pzdr.
                  LOKI
                  • Gość: christoph Re: Pytanie o krakowski tabor. IP: *.autocom.pl 07.12.03, 16:26
                    Tylko, że fotokomórki czasem się psują i lepiej , żeby motorman widział dzwi
                  • wpk Re: Pytanie o krakowski tabor. 08.12.03, 00:50
                    Gość portalu: Locutus napisał(a):

> Drzwi mają, żeby nimi wsiadać/wysiadać, a zablokowali je, bo są wbrew
                    przepisom
                    >
                    > bhp na skosie pudła w takim miejscu, że motorman ich nie widzi.

W 102N/105N też nie widzi czwartych drzwi i nikt ich nie blokuje. Chociaż jak u
                    nas jeździły swego czasu 2x102N to IV drzwi w drugim wagonie były zablokowane.
          • kuba203 Re: Pytanie o krakowski tabor. 07.12.03, 11:29
            pavlack napisał:

> ponieważ możnaby przykładem Śląska na czas różnych
            > remontów robić linie wahadłowe :)

Możnaby, tylko po co? :D U nas nie ma takiej potrzeby, bo 1) odcinki wyłączane
            z ruchu w czasie remontów nie są na tyle długie, żeby opłacało się je
            dodatkowo dzielić i kazać ludziom się jeszcze raz przesiadać (po prostu sieć
            jest gęsta, w GOPie nie), oraz 2) ta sama firma zajmuje się komunikacją
            autobusową i tramwajową, więc nie ma takich jak w GOPie problemów z wynajęciem
            autobusów dla komunikacji zastępczej :)
            • pavlack Re: Pytanie o krakowski tabor. 07.12.03, 13:05
              To przepraszam, w zeszłym roku linie kursujące z Bieżanowa i Kurdwanowa na
              Dworcową podczas któregoś remontu to co było? :D Wiem, że to nie były linie
              wahadłowe sensu stricte, ale już do trójkątowania na Dworcowej taki wagonik jak
              N8S jest dużo lepszy niż np. stopiątka :)
              • kuba203 Re: Pytanie o krakowski tabor. 07.12.03, 21:17
                pavlack napisał:

> Wiem, że to nie były linie
                > wahadłowe sensu stricte, ale już do trójkątowania na Dworcowej taki wagonik
                jak
                >
                > N8S jest dużo lepszy niż np. stopiątka :)

Dlatego też nie jeździły tam stopiątki, tylko T4 i NGT6 :D
    • Gość: Gicek Re: Foty GT6 i E1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 18:19
      Spoko strona
      • Gość: gicek Re: Foty GT6 i E1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 18:22
        Czy niewiesz co z norymb.187
        • Gość: mouset Re: Foty GT6 i E1 IP: *.ghnet.pl 07.12.03, 20:35
          W piachu
          Czeka tam na norymbergi 428/2, 428/4, 428/6 i 428/8
          • Gość: ADAŚ Re: Foty GT6 i E1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.03, 20:37
            Mouset - konam ze śmiechu błuhahahahaha
            • defi2 Re: Foty GT6 i E1 07.12.03, 22:05
              nie wiem co w tym takiego smiesznego, zostawic 428 w spokoju!
              • Gość: Meg Re: Foty GT6 i E1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.03, 23:54
                Ale Ty jesteś świadomy tego, że to jest właśnie główny postulat Klubu428?
                Czyli "428 do piachu!"... :-) (ja tylko tak w gwoli wyjaśnienia ;-D)
    • Gość: maj Re: Foty GT6 i E1 IP: 2.5.2.* / 212.50.186.* 08.12.03, 19:31
      dzieki za swietne zdjecia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka