Gość: hhhhhh Re: jaka latwa - A ZA ROK? IP: *.master.pl 05.05.09, 12:19 Brylowania w towarzystwie? jakim przepraszam? Humanistów? Jeśc mi to nie da, znam je na tyle, że kojarzę o co chodzi. Z "talentów" mam już indeks na Politechnikę Wrocławską, do czego mi ten polski? Przyjmując, że przez Polski miałbym nie zdac matury i mimo nieprzeciętnej wiedzy z zakresu matematyki i fizyki, nie mógłbym rozwijac się w interesującej mnie dziedzinie, to absurd. Podstawa obowiązkowa, bo wypada napisac język ojczysty, ok, więc bardzo dobrze, że się robi łatwiejszy. Kto chce się wykazac, niech wybiera rozszerzenie. Teraz i tak poziom podstawowy przepustki na żadną renomowaną uczelnie nie daje, podstawa jest po to, żeby zaliczyc, rozszerzenie żeby pokazac co się potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad rem hhhhh Re: jaka latwa - A ZA ROK? IP: *.swietojanska.net 05.05.09, 13:16 jesli jestes polakiem/polka to twoim obowiazkiem jest znac jezyk ojczysty, wiedza w zakresie znajomosci jezyka i historii literatury sie wykazac w formie egzaminu dopuszczajacego do kontynuowania nauki na studiach wyzszych. umiejetnosc poslugiwania sie jezykiem polskim, a takze znajomosc historii literatury daje mozliwosc umyslom scisym formulowac mysli w sposob nie tylko zrozumialy innym (komunikacja), ale rowniez ciekawy, intrygujacy (nauczanie, popularyzacja). brak takich umiejetnosci skazuje nawet najbardziej zdolne jednostki na marginlizacje. nikt nie potraktuje serio aspirujacego nukowca, ktory nie potrafi poslugiwac sie swoim jezykiem ojczystym w zakresie szerszym niz podstawowym. byl taki system pare lat temu, ktory promowal jednostki w ogole podstawowe z wyksztalcenia, kultury, wiedzy, obycia. do dzisiaj kraza anegdoty dotyczace ich oszalamiajacych wypowiedzi... wiedza, nawet ta nieprzecietna, nie znaczy nic jesli nie mozna jej przekazac. a przekazac ja mozna mowiac lub piszac. no chyba, ze nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssss Re: jaka latwa - A ZA ROK? IP: *.master.pl 05.05.09, 14:41 Tak, ale czy jesli czas, który miałbym poświęcic na czytanie Potopu (jakie znaczenie patriotyczne maja wątki miłosne, no proszę, a o historii to sobie czytam na forach historycznych z zamiłowania, gdzie dostaje obiektywną wiedzę, a nie przemalowaną obronę Częstochowy. Czytam też wiele innych rzeczy rowijających mnie nie tylko w dziedzinie budownictwa. Poza tym czytając np. Pana Tadeusza niekoniecznie wzbogacę swój język, bo trzynastozgłoskowcem posługiwac się nie będe. Jednak jeśli mam poświecic czas dla analizy jakiegos wiersza miłosnego z przed 200 lat (co mnie obchodzą czyjes uczucia, ludzie, to mi zalatuje dzisiejszymi moherami ogladajacymi seriale, bo interesuje ich jak tam żyją bohaterowie, czy się znowu zeszli czy rozeszli), kiedy to natrafię na ciekawy artukuł dotyczący budownictwa w rejonach narażonych na wstrząsy, to ciężko pogodzic świadomosc, że zamiast stawac sie lepszym w tym, co zamierzam robic w przyszłosci muszę czytac o czyjesc miłosci. Żeby nie było, sam czasami piszę, ale dla siebie i dla Niej, bo co to interesuje kogo. Propo polskiego i matury, to chciałbym zauważyc, ze prawdopodobnie żadna uczelnia techniczna nie wymaga konkretnych wyników z języka polskiego. Chyba głupcami nie są, wiedzą, że taka selekcja mogłaby przyczynic się do podziękowaniu wielu zdolnym uczniom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris na studiach wyższych, tak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.09, 14:45 a studia niższe to które? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 12:19 Może i była łatwa ale to nie powód żeby robic z tego wielki problem.To chyba dobrze że dużo osób ją zda i będzie miało dobry start w zycie.Nie rozumiem tych ludzi.Zawsze znajdą sobie jakiś problem. To jest właśnie nasz polski naród.Wiem ze niektórzy chcieli by żeby w Polsce była mniejsza zdawalność matur bo "podobno"jest zbyt duż tylko wtedy też będzie źle bo będziemy źle postrzegani przez inne kraje.To pewnie dlatego ode przyszłego roku jest obowiązkowea matura z matematyki żeby dużo osób jej nie zdało i wylądowało w jakiś sklepach za kasa zamiast rozwijać się i żyć na godnych warunkach.Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
czaromir Nowa matura - reprodukcja polskiego zaścianka 05.05.09, 12:31 Kształcimy prymitywne roboty, nie prawdziwych ludzi, ucząc ich przy tym cwaniactwa w zdawaniu egzaminów, konformizmu i lizusostwa, aby utrafić w gust i skojarzenia jakiegoś socjalistycznego pryka układającego egzamin. Te tematy to skandal. Kogo obchodzi porównanie Zosi z Telimeną. Reprodukcja zaścianka i polskich kompleksów zamiast próba ich przewalczenia. Państwo z MEN-u! Mam nadzieję, że wasz czas niebawem się skończy! Mamy XXI wiek, a wy wciąż tkwicie w XIX-tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 12:37 Czytając to można dojść do jednego wniosku, że nasi kochani nauczyciele pragną nas za przeproszeniem "udupić". Matura nie była trudna, nie przecze, ale żeby od razu jakiś skandal wznosić?! Matura ma być sprawdzianem wiadomości a nie jakąś grą "kto wygra - maturzysta czy komisja?". Naprawde przykro jest wiedzieć że dorośli zamiast pomoc nam w starcie z dorosłe zycie chcą nam tylko przeszkodzić. Straszne. I do przemyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
przechlapany_czas Re: Poloniści: matura była zbyt łatwa 05.05.09, 12:43 matura powinna być sprawdzianem UMIEJĘTNOŚCI nie wiadomości... wiadomości to można sobie bez liku upchać na byle jakim dysku twardym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aer Re: Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: *.cable.smsnet.pl 05.05.09, 13:29 niby tak niby nie, bo żeby o czymś się wypowiedzieć, za nim znajdziesz na tym dysku twardym dany temat to ja zasnę, choć popieram twoją wypowiedź, potrzebny złoty środek Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Poloniści: matura była zbyt łatwa 05.05.09, 17:45 A co zrobisz z samymi umiejetnosciami, bez wiedzy? W kazdej pracy jest potrzebna wiedza oraz umiejetnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
przechlapany_czas Re: Poloniści: matura była zbyt łatwa 06.05.09, 07:37 posiadając umiejętności wiedzę, zwłaszcza w dzisiejszym "informacyjnym" świecie zdobędę... posiadając wiadomości, informację bez umiejętności jej wykorzystania będę jak ten cymbał brzmiący ;-).. bez mała na poziomie notebooka z którego teraz piszę :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soe Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: *.nplay.net.pl 05.05.09, 12:42 Nie była wcale zbyt łatwa. Była na optymalnym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosia Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: *.botany.gu.se 05.05.09, 12:45 " Najpierw się mówi, że jakiś egzamin jest za łatwy, a potem mamy ogonek tych, którzy go nie zdali - komentuje" A w czym problem? Gdyby wszyscy zdawali egzaminy, to w ogole nie trzeba bylo by ich przeprowadzac. Nie wszyscy musza zdac mature. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mysza Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: 92.4.244.* 05.05.09, 12:46 System edukacyjny w Polsce jest beznadziejny. Wymaga sie od mlodych ludzi uczenia setki bzdur na pamiec. Pozniej zdaja mature, ktora do niczego w zyciu nie jest potrzebna, ida na studia, kuja kolejna mase rzeczy na pamiec, czesto bez zrozumienia a pozniej w zyciu totalna klapa. Bo w prawdziwym zyciu nikt nie wymaga od nikogo wykutych na pamiec regulek i znajomoscia lektur sie na zycie nie zarabia. Skonczylam studia i z perspektywy czasu moge powiedziec, ze matura to tylko niepotrzebne nerwy, bzdet wymyslony przez nauczycieli by mogli sie poczuc troche lepiej, ze znaja zywot Zosi, Telimenty czy jeszcze innej postaci lepiej od uczniow. Ludzie! Czas najwyzszy zaczac sie uczyc praktycznie a nie robic problem z tego kto jak porowna Telimene do Zosi. Liczy sie prawdziwe zycie, a nie wymyslanie matur i robienie z tego wydarzenia roku. Maturzysci jeszcze dojrzalosci zyciowej nie maja i to czy w zyciu beda dojrzali i jakie beda podejmowali decyzje nie zalezy od tego jak dobrze zinterpretuja wiersz. Glupi ten caly system edukacji i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aer Re: Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: *.cable.smsnet.pl 05.05.09, 13:23 wymyśl lepszy, wychowanie seksualne i podstawy ekonomii? to chyba w zawodówkach, system probuje zainteresowac kulturą wyższą, tak żeby samemu sięgać po lepsze i trudniejsze książki, samemu zacząć myśleć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mysza Re: Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: 92.4.244.* 05.05.09, 14:52 `System probuje zainteresowac kultura wyzsza`... Prosze Cie, nie rozsmieszaj mnie! To bardzo dziekujemy za system, ktory tylko probuje i nic mu z tego nie wychodzi. A moze system powinien raczej nie probowac tylko rzeczywiscie cos robic, a przede wszystkim polaczyc te `kulture wyzsza` z praktyka tak aby na koniec nie wypuszczac na rynek stada ludzi z papierkiem w reku nie wiedzacych od czego zaczac swoje dorosle zycie. Znajomoscia Zosi, Tosi i Telimeny nie zarobisz na chleb! Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Poloniści: matura była zbyt łatwa 05.05.09, 17:48 No coz, nie samym chlebem czlowiek zyje. Bez jezyka polskiego pracy nie znajdziesz. Jak napiszesz cv, list motywacyjny? Jak przebrniesz przez rozmowe kwalifikacyjna? Nie mowiac juz o pojmowaniu jezyka ciala i sygnalow niewerbalnych w ogole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aer Re: Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: *.cable.smsnet.pl 05.05.09, 18:47 wydaje mi się że nasz system podobny jest do pierwotnego założenia systemu "Studiów" tzn najpierw przygotowuje, daje narzędzia do indywidualnego poszerzania wiedzy czyli studium sensu stricto i ja popieram ten system, ale wyłącznie wtedy gdy nauczyciel (profesor) rzeczywiście uczy a nie wychodzi z założenia że uczeń (student) jest w stanie sam się nauczyć pewnych rzeczy... z tego względu że zaoszczędza to czas a w konsekwencji jednak prowadzi do samodzielnego wykorzystywania wiedzy a być może i nowych myśli, wynalazków, idei... dwie rzeczy które mnie drażnią w Polsce to: 1. System podstawówka/gimnazjum - głupia reforma, zamiast skrócić czas nauki w podstawówce z 8 na 7 lat i przeznaczyć rok więcej na naukę w liceum to zrobili odwrotnie ;/ wg mnie jak najwcześniej należy oddzielać dzieci chcące się uczyć od tych drugich, to wyszłoby na dobre wszystkim 3 stronom, a nawet 4 - pracodawcom 2 Wyższe uczelnie płatne... płace żądam... porażka, mam znajomych na takich studiach, dużo z nich nie wynoszą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsdd Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: *.nycmny.east.verizon.net 05.05.09, 12:51 Społeczeństwo głupie jest łatwiejsze do kontrolowania. Polacy nie mogą być za mądrzy dlatego z roku na rok poziom nauczania w szkołach się obniża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzzzz Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: *.sgh.waw.pl 05.05.09, 12:53 Matura powinna być nieobowiązkowa. Wtedy poloniści mieli by moralne prawo powiedzieć, że matura była za łatwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość/zawiedziona Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 12:55 Nie wiem jak można oceniać stopień trudności na podstawie sformułowania tematu. Istotą jest jak ten nawet najłatwiejszy temat zostanie opracowany. O Zosi i Telimenie można na kilka sposobów pod warunkiem,że jest się dobrze przygotowanym w całym zakresie wiedzy ogólnej.Myślę, że autor tematu trochę liczył na fantazję zdających. Bardzo ciekawe jak abiturienci podeszli do tematu? A wiedza nabyta i w szkole i w życiu bardzo pomaga w uporaniu się z niezliczonymi trudnościami jakie się zdarzają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komplikator Poloniści chętnie by nas spolonizowali do cna! IP: *.acn.waw.pl 05.05.09, 13:01 Poloniści chętnie by nas spolonizowali do cna! Zamiast hipermarketów mielibyśmy wtedy "wielkopowierzchniowe sklepy samoobsługowe", a zamiast internetu "sieć telekomunikacyjną o zasięgu globalnym" i inne tego typu bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InoX Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 13:02 Przecież to proste!!! Niedługo wybory ;) Nic Wam to nie mówi??? Odpowiedz Link Zgłoś
123456ag Poloniści: matura była zbyt łatwa 05.05.09, 13:06 jedno, to dobór lektur i tu chyba czas byłoby wznowić publiczną dyskusję. drugie to sformułowanie pytania w oparciu o jakiś konkretny zamysł, chociażby dla sprawdzenia czy lektura została w ogóle przeczytana i w jakimś stopniu zrozumiana - mój syn pochwalił się ostatnio, że potopu wcale nie przeczytał a maturę zdał obejrzawszy film i wysłuchawszy opowiadania starszego kolegi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.09, 13:09 gadanie że była zbyt łatwa może i trudna nie była, ale trzeba znac całego pana tadeusza zeby dobrze napisac wypracowanie jesli ktos korzystał z fragmentów to moze dostac tylko kilka punktów. A jak bedzie klucz to wtedy sie okaże że wiele osób nie wbiło sie w niego i nie zda matury Odpowiedz Link Zgłoś
stratosek Poloniści: matura była zbyt łatwa 05.05.09, 13:12 wałkują w tą i z powrotem "Dziady", "Pana Tadeusza", "Chłopów" na tej maturze a znajomość dzieł literatury współczesnej, jak zauważyli krakowscy poloniści kuleje; nie jest ona przerabiana w liceum, bo ważniejsza okazuje się historia literatury, od wartości jakie przekazuje. To prawda, że wiele pozycji kanonu przekazuje wartości uniwersalne, ale czy np. romantyzm na który poświęca się niesamowitą ilość czasu nie zalatuje już stęchlizną? Mesjanizm, poeci na czele narodów, duszki i zjawy? naprawdę nie wystarczy treściwa synteza, wybrane fragmenty literatury romantyzmu a zaoszczędzony czas poświęcić np na "Ulissesa" Joyce'a czy "Proces" Kafki? Przecież potrzeba więcej czasu by zrozumieć wiersze Barańczaka niż Mickiewicza, a w programie na tego pierwszego są chyba dwie godziny lekcyjne, nie więcej. moją intencją jest by lekcje języka polskiego nie były katorgą dla uczniów, czego przyczyną jest odbiegający od naszych czasów i życia duchowego młodzieży wybór tematów. wielu nauczycieli nie pozostawia przy tym miejsca na jakąkolwiek dyskusje, stawia przed uczniami zadania miałkie takie właśnie jak porównanie Telimeny i Zosi na maturze. kocham literaturę, bez niej brakuje mi w życiu czegoś istotnego, pozostaje tylko zwyczajna egzystencja; dom, studia, praca. na lekcjach języka polskiego zaś umierałem z nudów, podobnie jak większość nie mogłem doczekać się dzwonka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyswiniopas Re: Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: *.swietojanska.net 05.05.09, 13:24 bez znajomosci historii literatury, bez umiejetnosci "przebrniecia" przez nudy romantyczne, czy pozytywistyczne nie ma szans na zrozumienie czegos nowszego. to wlasnie trudny, inaczej pisany tekst zmusza do zrozumienia tresci. kto nie zrozumial starszych tekstow nie da rady przebrnac przez pierwsza strone ulysses'a, bo tu poziom trudnosci czytanie vs zrozumienie rosnie gwaltownie ponad przecietnosc. pewnie, ze nie ma modelu idealnego, ale jesli traktujemy liceum jako stopien wyzszy edukacji od podstawowego, to chyba historia literatury wlasnego kraju powinna miec miejsce w zakresie nauki jezyka tego kraju. a, ze ramoty... no coz, takie dziedzictwo... Odpowiedz Link Zgłoś
stratosek Re: Poloniści: matura była zbyt łatwa 05.05.09, 15:43 nie zgadzam się z tym, że romantyczne i pozytywistyczne teksty są konieczne do zrozumienia czegoś nowszego z literatury światowej. Amerykanie nie mieli takiej epoki literackiej jak romantyzm. nie chciałbym aby z programu wywalono całkiem historię literatury ale by zmieniono proporcje między czasem jak się poświęca na historię literatury a czasem przeznaczonym na interpretację współczesnych tekstów, których nie sposób poznać nawet ogólnie na lekcjach języka polskiego! Poza tym skupiając się wyłącznie na literaturze własnej tworzymy świadomie zaścianek. Jeżeli na lekcjach języka polskiego ma być jedynie to co napisano po polsku to niech zostanie utworzony przedmiot: literatura obcojęzyczna Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Poloniści: matura była zbyt łatwa 05.05.09, 17:49 A moze historii nalezaloby uczyc od XVIII w., bo wczesniej USA nie istnialy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baalsaack A może zlikwidować? IP: *.btsnet.pl 05.05.09, 13:21 W obecnej formie matura z polskiego to kpina z intelektu i to niezależnie od tego, czy wymaga znajomości lektur, czy nie. Zamiast wypaczać naukę języka polskiego, zmuszając nauczycieli do "przygotowywania do matury" zamiast prawdziwego uczenia, lepiej byłoby zrezygnować z obowiązkowej matury z tego przedmiotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyswiniopas poniekad racja IP: *.swietojanska.net 05.05.09, 13:30 czytam wlasnie pytania z zeszlorocznego egzaminu dla gimnazjow, oraz pytania z tegorocznej "matury". jak boga kocham gimnazjalistom bylo ciezej, przynajmniej w rozszerzonym zakresie. matura powinna byc jakims momentem przelomowym, "bariera odsiewu", a nie jakims niezrozumialym aktem o charakterze bardziej tradycjonalnym niz praktyznym. jesli dzisiaj posiadacz matury idzie po prostu na studia, a na jakies sie zawsze dostanie, to jaki bedzie poziom ostateczny tych rzesz absolwentow, ktorzy w starych, zlych czasach nawet nie probowaliby wybierac liceum po szkole podstawowej. liceum do diabla to szkola, ktora miala przygotowywac do studiow. dzisiaj konczy sie egzaminem, ktory ma za zadanie udowodnic, ze arbiturient rozumie co przeczytal, przy czym wystarczy mu uzyskac 30 punktow na 100? po co taka szopka? jaka ma byc wartosc takiej matury. faktycznie, lepiej zlikwidowac. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak A może poprawić? 05.05.09, 14:09 Chcesz likwidacji matury, bo jest kiepska. To trochę jak zrezygnować np. prac domowych, bo uczniowie nagminnie robią w nich błędy. Maturę (jeżeli jest kiepska) poprawić. Można też zastąpić obecną formę egzaminu punktami, które się zdobywa w czasie całej nauki. Rozsądnie wprowadzony system byłby takim niekończącym się sprawdzianem, KAŻDEGO DNIA. W sumie nasze życie pozaszkolne to taki właśnie egzamin z umiejętności prowadzony na bieżąco... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baalsaack Re: A może poprawić? IP: *.btsnet.pl 05.05.09, 14:16 Ale spójrzmy prawdzie w oczy - matura sama w sobie nie ma żadnej wartości, jest tylko egzaminem na studia. Idea matury z polskiego jest taka, że każdy ma ją zdać, więc równie dobrze można pozwolić uczniom zdawać tylko te przedmioty, które są im potrzebne na studia. Przynajmniej będzie taniej i spadną dochody sprzedawców opracowań (czyt. streszczeń) lektur. Po drugie, co takiego sprawdza (lub ma sprawdzać) matura z polskiego, żeby to akurat ona była obowiązkowa? Teoretycznie wymaga pewnej znajomości literatury i języka, każdy jakąś powinien posiadać... Ok, temu nie przeczę, tylko że równie dobrze można to powiedzieć o każdym innym przedmiocie. Więcej sensu miałaby obowiązkowa matura z wosu, bo ta przynajmniej sprawdza trochę ogólną wiedzę o świecie. Skoro mamy powszechne prawo wyborcze, to chyba logicznym byłoby, że każdy powinien wynieść ze szkoły "wiedzę o społeczeństwie". Natomiast nie widzę powodu, żeby za tak istotną uznać wiedzę o Mickiewiczu i Słowackim. Może trochę chaotycznie napisałem, ale sam jestem dopiero co po maturze z angielskiego i czuję się trochę zmęczony. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Re: A może poprawić? 05.05.09, 14:33 Pytanie po co jest matura należy zaliczyć do gatunku pytań podstawowych, co wcale nie znaczy łatwych - bo dotyka całego ustroju naszego i nie tylko naszego szkolnictwa. Nad tym bym się nie rozwodził, bo to temat-rzeka, a ja nie czuję się przygotowany. ;-) Druga sprawa - zgadzam się, trudno uznać znajomość literatury za najważniejszą rzecz na świecie. Kiedyś obowiązkowe były polski i matma (lub przedmiot rozszerzony dla klas profilowanych). Uważam, że matma jest ważniejsza od literatury, ALE - no właśnie: jest jakieś ALE - ale matura z polskiego to również sprawdzian znajomości języka, formułowania myśli, wypowiadania poglądów, argumentowania, itd. I to jest ważna umiejętność! Żebyś widział, jakie czasem ludzie popełniają pisma... Jak nie potrafią sklecić trzech zdań na krzyż... P.S. Piszesz całkiem składnie. P.P.S. Powodzenia na dalszych egzaminach! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saracen Wydaje się, iż będzie jeszcze gorzej... IP: *.chello.pl 05.05.09, 13:31 Jeśli matka do dwulatka na placu zabaw mówi zamiast: "zostaw ten kamień" - "nu, nu, nu, be,ati, ati", to można sobie wyobrazić poziom takiego dziecka za kilkanaście lat. Generalnie idzie ku gorszemu - bezstresowe wychowanie, ułatwianie dzieciom i młodzieży wszystkiego, nie zamęczanie wiedzą, propozycja spędzania wolnego czasu jako zakupy z rodzicami w markecie, odmóżdżające gry komputerowe "zastępujące" zainteresowanie rodziców dzieckiem, które nierzadko w wieku 6 lat, kiedy teoretycznie mogłoby już zostać pierwszoklasistą w podstawówce, nie umie mówić pełnymi zdaniami tylko rzuca hasła albo "glugla" coś tam niewyraźnie pod nosem, bo tata z mamą nie mają czasu z nim porozmawiać, a jak już rozmawiają to od jego urodzenia zdrabniają wszystko włącznie z jedzeniem tak, że znam ośmiolatki pijące jeszcze z butelki ze smoczkiem i wcinające na obiad zupki "Gerber". Córka znajomego ma 9 lat, na komunię zażyczyła sobie wypasiony model komórki (na tym się zna i to jak!), w pokoju ma plakat "Feel", choć nie rozumie, o co chodzi w piosenkach tego zespołu, a nie potrafi pisać bez błędów, sepleni i nie ma nic ciekawego do powiedzenia na zadany temat odpowiadający poziomem drugoklasiście. Takich dzieciaków jest multum. Dzieci 3-, 4- letnie powinny już formułować zdania, a bełkoczą bez sensu. Znajomy obraził się na mnie, bo powiedziałem, żeby poszedł z synem do logopedy, gdyż prawie 5-letnie dziecko mówi tak, że nie można zrozumieć, o co chodzi. Full-tolerancja, także dla postępującego zidiocenia i matolstwa. Tylko tak dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyswiniopas to sie nazywa konserwatzm IP: *.swietojanska.net 05.05.09, 13:46 strasznie to niepopularna postawa, zeby od ludzi mlodych, ba dzieci nawet, wymagac czegokowiek. mam za soba kilka rozmow z osobnikiem przystepujacym do matury w tym roku. "zdruzgotany" to bylby eufemizm okreslajacy moj stan po rozmowach. odprezony mlodzian, bez sladu wiedzy w jakimkolwiek zakresie, wie, ze zda mature. no bo jak nie zdac czegos co glownie polega na poslugiwaniu sie fragmentami tekstow zamieszczonych na arkuszu egzaminacyjnym? jak nie zdac czegos co moze stanowic problem dla osob (z przeproszeniem) z intelektualnymi wadami rozwojowymi? bez sensu i ta matura i ta dyskusja, bo nikt nie zamierza niczego zmieniac. wazne jest ilu to osobnikow otrzyma "swiadectwo dojrzalosci". takiej urawnilowki nie udalo sie nawet komunistom wprowadzic w zycie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saracen Produkcja taśmowa IP: *.chello.pl 05.05.09, 15:01 Hurtownia maturzystów, hipermarket magistrów. I gdzie te czasy, że trzeba było napisać kilkunastostronicowy esej na zadany temat posługując się nie tylko kanonem obowiązkowych lektur lecz również własną biblioteczką, bo jak mawiał mój polonista - "nie musicie przychodzić na lekcje, ale czytajcie, czytajcie, czytajcie". Mawiał też, że on żadnego bubla maturalnego nie przepuści, a dziś gimnazjalistki na zadany temat: "Mój relaks - formy spędzania wolnego czasu" podają, że lubią włóczyć się po galeriach handlowych i przymierzać ciuchy. Boże! Ty widzisz i nie grzmisz?! Odpowiedz Link Zgłoś
przechlapany_czas Re: Produkcja taśmowa 06.05.09, 07:51 hahahaha... przypomnijcie mi drodzy Internauci który to ze Starożytnych popełnił był słowa ... O tempora, o mores! ;-)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: formozjusz Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 13:40 a dlaczego nie było tematów takich jak : Co ci dał JP II , Męska miłość Karola i Stasia lub Czarne jest piękne - uzasadnij na przykładzie ze swojej parafji . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Areo Re: Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: *.cable.smsnet.pl 05.05.09, 13:49 bo lepiej pisać o tym dlaczego Czerwone jest lepsze, albo dlaczego wstydzę się przeszłości ojca, albo Stringi czy Figi, co lepsze dla Paris i jak to oceniają ludzie z jej epoki na Pudelek.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.05.09, 13:44 zgadzam się z opinią Veara :)a poza tym to : Matura nie była łatwa ! dzisiaj pisałam maturę z języka angielskiego i przed rozpoczęciem matury Pani z komisji spytała nas "jak tam po wczorajszej maturze z polskiego? widziałam tekst na którym pracowaliście i był naprawde prosty a odpowiedzenie na pytania typu : "każdy głupi potrafi" :/ " strasznie sie zdenerwowałam gdy to usłyszałam ...:| ciekawe czy ten "każdy głupi" jak ona to nazwała potrafił by odpowiedziec na pytanie "jaki to środek stylistyczny i do czego on służy?" bądź "czemu służy zabieg językowy posługiwania się czasownikami w 1 os.lm.?" przez całe technikum do którego uczęszczałam żadnen z moich nauczycieli nie omawiał ze mną środków stylistycznych i tego typu rzeczy :/ były tylko lektury lektury i lektury :/ niektóre "głupie jak but":/ Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 obecna matura jest na poziomie głąbów 05.05.09, 13:58 do przygotowania do niej żadnych książek maturzyści czytać nie muszą, bo wystarczą opracowania,a myśleć samodzielnie i logicznie też nie muszą, bo przecież klucz mają wyższy poziom był kiedyś na egzaminie z jęz. polskiego do liceów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halina bratkowsk Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 14:01 Ta łatwa a ja to oblałam pewnie! No super... Hello ludzie to wszyscy som muzgami z języka ojczystego tak? A może ja lubie biologie i co mam nie dostać się na medycyne bo nie umiem pisać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steel Re: Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: *.chello.pl 05.05.09, 14:10 Dokładnie tak.. Parając się tak odpowiedzialnym stanowiskiem jak pielęgniarka, TRZEBA reprezentować sobą odpowiedni poziom.. Ty olewasz polski i swój "muzg", kto wie, czy kiedyś nie olejesz pacjenta bo będzie ciężkim przypadkiem a tobie nie będzie się chciało? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Poloniści: matura była zbyt łatwa 05.05.09, 14:14 Gość portalu: Halina bratkowsk napisał(a): > Ta łatwa a ja to oblałam pewnie! No super... Hello ludzie to wszyscy som > muzgami z języka ojczystego tak? A może ja lubie biologie i co mam nie dostać > się na medycyne bo nie umiem pisać? ............................ obyś się na medycynę nie dostała , bo z takim "muzgiem" to co najwyżej salową możesz zostać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pik Re: Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: *.chello.pl 05.05.09, 14:24 Do wynoszenia kaczek wiedza nie potrzebna :) Wystarczy sama świadomość, że tego się nie pije tylko wylewa. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak A dlaczego ma być trudna? 05.05.09, 14:05 Pytam na poważnie: czy matura to ma być coś nie do przejścia, coś co można zdać raz w życiu poświęcając miesiące ciężkiego rycia? Czemu ma służyć taka matura? Po co w takim razie gradacja ocen? Ja zawsze słyszałem "uczcie się normalnie, to do matury nie będziecie się musieli specjalnie przygotowywać". I prawie tak było. Co do samych tematów - faktycznie jakieś trywialne. Może i zbyt trywialne... Co do zasady - matura powinna być do przejścia dla trójkowego ucznia i to bez ekstra przygotowań! (hint: dwója obecnie zalicza). Aha, i ma być SAMODZIELNA. Bo drzewiej to różnie z tym bywało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tegoroczna maturz Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: 89.234.192.* 05.05.09, 14:12 mówią że łatwa,że banał ale jak w tamtym roku przy Łęckiej znaleźli haczyk to płakali,że dużo młodzieży nie zda......I jak ich tu zadowolic? Osobiście uważam że proste ale żeby podejśc klucza i 'nie opowiadac' za co mozna nie znadc trzeb miec umiejętności. A reszta dobrze,że tylko z tekstu. Przynajmnje wykarza się umiejętnością pisania. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: Poloniści: matura była zbyt łatwa 05.05.09, 14:26 Wybacz, ale w ogóle nie zrozumiałam Twojej wypowiedzi, tegoroczna maturzystko. Interpunkcja i ortografia leżą i kwiczą. Mam nadzieję, że maturę napiszesz lepiej, niż tego posta. Można psioczyć na poziom tegorocznych matur pisemnych z polskiego (poziom trudności jest wśród samych maturzystów czysto subiektywną kwestią (jedni czytali lektury i powtarzali materiał na pół roku przed, inni bazowali na opracowaniach, przygotowując się na kilka dni przed egzaminem, a jeszcze inni, czytając lektury, nie zdołali po prostu "wbić się" w klucz), ale dla mnie większym skandalem jest matura ustna z polskiego w obecnej formie. Nie sprawdza umiejętności poprawnego wysławiania się, tylko umiejętność zapamiętywania i szybkiego mówienia, byle tylko zmieścić się w 15 minutach. Formą egzaminu ustnego, sprawdzającą przy okazji znajomość lektury, mogłoby być losowanie albo wybór przez maturzystę kilku zagadnień do rozwinięcia. Co do pisemnych, uważam, że znajomość lektur, zamiast wypracowania, gdzie liczy się tylko, by trafić w klucz powinny sprawdzać fragmenty utworów z celowymi błędami merytorycznymi do wychwycenia. Plus zadania z poprawianiem błędów ortograficznych, stylistycznych, interpunkcyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bober90 Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: 195.150.226.* 05.05.09, 14:22 a ja już wcześniej wiedziałem co będzie na maturze. to wszystko dzięki przeciekom: www.przecieki.boberek.net Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dibaj Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: *.adm.agh.edu.pl 05.05.09, 14:33 W końcu lepiej dowodzić stadzie baranów niż myślącym:( Komuś w tym naszym kraju bardzo zależy na obniżeniu poziomu inteligencji Polaków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alain Re: Poloniści: matura była zbyt łatwa IP: *.toya.net.pl 05.05.09, 15:05 Stalinowi swego czasu chodziło właśnie o to... Odpowiedz Link Zgłoś