Dodaj do ulubionych

Wawel-Service - Kurdwanów

IP: *.starnet.pl / *.podgorze.pl 06.12.03, 13:11
Mam pytanie do mieszkańców budynków wybudowanych przez Wawel-Service.
Planuję kupić mieszkanie tej firmy na ul Halszki. Do tej pory znalazłem
posty tylko o kotłowni na ul Borkowskiej. Nie ma nic natomiast na temat
samej firmy. Napiszcie, proszę, czy jest solidna, dotrzymuje terminów. Co z
jakośćią oddawanych mieszkań i ewentualnych końcowych rozliczeń. Z góry
dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • chrisk Re: Wawel-Service - Kurdwanów 10.12.03, 14:32
      Ja kupiłem mieszkanko właśnie w tej nowej lokalizacji i na razie nie mam się do
      czego przyczepić... No może z wyjątkiem "lekkiego" bałaganu organizacyjnego
      (jeśli chcesz jakieś zmiany to sam musisz cisnąć kiedy trzeba je zgłaszać żeby
      nie było za późno) na razie wszystko OK w sobotę na moim budynku stała
      wiecha :))
      Mnie niepokoiła trochę cena ale jak się przyjrzeć bliżej to okazuje się że jest
      to raczej chwyt marketingowy bo do niskiej ceny m2 trzeba doliczyć balkon i
      piwnicę dodatkowo grunt na którym powstaje inwestycja jest w użytkowaniu
      wieczystym (początkowo mnie to niepokoiło ale po kilku konsultacjach się
      uspokoiłem..)
      Co do jakości to się jeszcze nie wypowiadam bo odbieram dopiero w lipcu to samo
      w temacie końcowych rozliczeń. Ogólnie cały czas staram się trzymać rękę na
      pulsie (choć z tymi zmianami to trochę zaspałem...)
      Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś pytanka to chętnie na nie odpowiem.
      Pozdrawiam
      Chrisk
      • Gość: madix Re: Wawel-Service - Kurdwanów IP: *.starnet.pl / *.podgorze.pl 12.12.03, 17:02
        Dzięki za odpowiedź. Rozumiem, że twoje mieszkanie będzie w
        pierwszym "puchatku". Budynek ma już wszystkie piętra:) Swoją drogą w biurze
        powiedziano mi, że kupił go jeden inwestor... Ja mam mieć mieszkanie w
        ostatnim "puchatku" - na razie stan "O". Napisz czy negocjowałeś z Wawelem
        treść umowy, bo dla mnie była nie do przyjęcia. Jestem po wstępnej rozmowie z
        prezesem i widzę, że co nieco można ponegocjować. Swoją drogą jak to możliwe,
        że twój budynek będzie oddany w lipcu (budowa jest już naprawdę zaawansowana),
        mój natomiast we wrześniu a nawet nie wyszli ze stanu zerowego?
        Pozdrawiam
        • chrisk Re: Wawel-Service - Kurdwanów 13.12.03, 16:28
          Gość portalu: madix napisał(a):

> Dzięki za odpowiedź. Rozumiem, że twoje mieszkanie będzie w
          > pierwszym "puchatku".
          Zgadza się!
          > powiedziano mi, że kupił go jeden inwestor...
          ??? Z moich informacji napewno przynajmniej 3 mieszkania należą do osób
          prywatnych w tym moje. Nie wiem co to za jeden inwestor?
          > Ja mam mieć mieszkanie w
          > ostatnim "puchatku" - na razie stan "O".
          Dzisiaj byłem i są postawione szalunki pod "wylewanie" piwnicy

>Napisz czy negocjowałeś z Wawelem
          >treść umowy, bo dla mnie była nie do przyjęcia.
          Nie za bardzo rozumiem co w tej umowie jest takiego strasznego i nie do
          przyjęcia ja w lipcu zastanawiałem się nad kupnem mieszkania w Prembudzie lub w
          SM Salwator i tam dopiero były pochrzanione umowy! Parę zapisów udało mi się w
          tej umowie zmienić była to głównie kosmetyka i jeden istotny zapis dotyczący
          odbioru mieszkania mianowicie że ostatną ratę zapłacę dopiero po podpisaniu
          bezawaryjnego protokołu odbioru (niestety prezes nie chciął się zgodzić żeby
          nie podpisywać protokołu odbioru jeśli będą usterki więc z tąd ten zapis) i mam
          konkretną datę do kiedy ma nastąpić podpisanie aktu notarialnego a nie do 6
          miesięcy. Oczywiście umowę spożądziłem w formie notarialnej (jeśli masz
          możliwość to też tak zrób najlepiej u swojego notariusza chociaż słyszałem że
          teraz jeśli ktoś chce sporządzić u notariusza to musi to zrobić u ich
          notariusza który miestety nie należy do najtańszych...).
          Dodatkowo w momencie kiedy ja podpisywałem umowę (koniec lipca) nie było
          jeszcze księgi wieczystej teraz już jest (muszę się przejść po ksero odpisu)
          jeśli masz możliwość i czas to sprawdź sobie w sądzie księgi czy nie ma na nich
          jakiś nowych wpisów dotyczących obciążeń nieruchomości (dz. III) lub zmiany
          właściciela (dz.II), ale przygotuj się na cały dzień stania chyba że załatwi to
          za ciebie notariusz.
          >Jestem po wstępnej rozmowie z
          > prezesem i widzę, że co nieco można ponegocjować. Swoją drogą jak to możliwe,
          > że twój budynek będzie oddany w lipcu (budowa jest już naprawdę
          > zaawansowana),
          W momencie podpisywania umowy też miałem taki dylemat bo gotowe były tylko
          piwnice (czyli etap taki jak u ciebie) ale w połowie sierpnia wszystko ruszyło
          z kpyta no i na dziś już prawie dach jest gotowy. Myślę że miałem szczęście
          zarówno do pogody jak i do faktu że wszystkie mieszkania w moim budynku
          rozeszły się b.szybko i było za co budować. Co do lipcowego terminu oddania to
          mnie powiedziano że może on ulec zmianie tzn że mieszkania być może będą
          wcześniej... Pożyjemy zobaczymy na razie idzie expresowo wybudowanie jednego
          piętra zajmuje im ok. 2,5 tygodnia. W twoim wypadku wszystko zależy od pogody,
          jeśli temp. nadal będzie powyżej 0 to prace powinny się posuwać gożej jak
          przyjdą mrozy. Jak chcesz mogę cię informować o postępach bo mieszkam niedaleko
          i codziennie tamtędy przechodzę tylko zostaw maila.

Pozdrawiam również
          napisz co udało ci się wynegocjować
          • Gość: madix Re: Wawel-Service - Kurdwanów IP: *.starnet.pl / *.podgorze.pl 14.12.03, 00:01
            Witam,
            Zmieniłem zapisy dot. : ewentualnej zmiany powierzchi lokalu z 5% do 2%,
            odsetek z tytułu zwłoki z 0,2% za każdy dzień zwłoki na ustawowe, zwrotu całej
            wpłaconej kwoty wraz z zadatkiem w przypadku opóźnień inwestycji powyżej 6
            miesięcy (było bez zadatku - podobno błąd w druku ;)Zmieniłem też trochę
            proporcje w wielkości spłat. Podobnie jak Ty zamierzam zawrzeć umowę w formie
            aktu not. i z tego co powiedział mi prezes mogę wybrać sobie notariusza (może
            masz kogoś do polecenia?)Napisz na którym piętrze będziesz mieszkał (ja na
            ostatnim). Oczywiście z góry dziękuję za wszelkie informacje dot. budowy (mój
            e-mail:madix@interia.pl)Skoro mieszkasz w tych okolicach napisz na ile
            prawdziwa jest zła sława Kurdwanowa. Z tym inwestorem to faktycznie dziwna
            sprawa bo o tym,że budynek kupiony jest przez jedną osobę powiedziała mi pani
            w biurze Wawelu. No cóż, to pewnie efekt bałaganu organizacyjnego, o którym
            pisałeś. Pozdrawiam
          • dextus Re: Wawel-Service - Kurdwanów 14.12.03, 23:26
            Witam,
            Zastanawiam sie nad kupnem mieszkania od SM Salwator...Jednak mam dosc spore
            obawy co wplaty pieniedzy przed otrzymaniem mieszkania. Trzeba w tym momencie
            wplacic dosc spora sume pieniedzy, a co bedzie jesli firma zwinie interes?
            Zainteresowala mnie szczegolnie wzmianka o "pochrzanionej" umowie w
            Salwatorze. Bardzo bym prosil o wyjasnienie swoich obaw, gdyz jestem w tych
            sprawach laikiem...Jakie sa zagrozenia ze strony tego typu spolek? Pozdrawiam
            • chrisk Re: Wawel-Service - Kurdwanów 15.12.03, 11:09
              W umowie sp. Salwator nie było np. wzmianki na temat kar za niedotrzymanie
              terminu oddania mieszkań lub możliwości odstąpienia od umowy (stan na czerwiec
              br. może teraz coś zmienili) dość mało konkretnie była opisana też kwestia
              zmiany ceny m2 (choć podobno cena ta miała być stała) nie za bardzo chceli też
              podpisać ze mną tą umowę u notariusza.
              Polecam zabranie wzoru umowy i przedyskutowanie z jakimś zmnjomym prawnikiem a
              następnie przedstawienie jej zmodyfikowanej wersji do podpisania.
              Ja nie próbowałem jej negocjować bo uznałem że za dużo trzeba by było zmieniać
              ale jeśli tobie uda się wynegocjować lepsze warunki...
              Pozdrawiam
              PS.
              Poszukaj też maili na forum developerzy i dom na temat tej spółki
    • dextus Re: Wawel-Service - Kurdwanów 15.12.03, 16:11
      Dziekuje za szybka odpowiedz...Bede chyba musial poszukac jakiegos dobrego
      prawnika:-( Bo chyba samemu lepiej sie nie ladowac w kupno mieszkania...
      • chrisk Re: Wawel-Service - Kurdwanów 15.12.03, 23:17
        Spróbuj na początek poszukać w GW był kiedyś poradnik jak sprawdzić developera
        przed kupnem mieszkania. Szkoda odrazu wydawać kasę na prawnika. Jeśli już
        będziesz zdecydowany pokaż umowę prawnikowi albo notariuszowi.
        Pozdrawiam
    • kt99 Re: Wawel-Service - Kurdwanów 28.12.03, 09:10
      witam
      Ja także planuje kupić mieszkanie na ul.Halszki tylko że w klatkowcu( termin
      oddania 12 2004). Ciekawa jestem czy zebraliście jakieś nowe informacje o tej
      firmie. Udałao mi się porozmawiać z mieszkańcem bloku przy ul. Wysłouchów -
      niestety on kupił mieszkanie gotowe, więc nie przechodził przez cały etap
      "nadzorowania przebiegu budowy". Mieszka pół roku i jest zadowolony - mieszkanie
      ładne, ściany nie odpadają.
      Chciałabym Cię zapytać odnośnie zmiany terminu podpisania aktu notarialnego
      końcowego. Piszesz że ustaliłeś konkretną datę. Odbiór masz na lipiec- jką więc
      datę ustaliłeś?
      • chrisk Re: Wawel-Service - Kurdwanów 29.12.03, 11:26
        Pierwotnie w umowie było że podpisanie aktu ma nastąpić nie później niż 6
        miesięcy po oddaniu mieszkania a ja zmieniłem że nie później niż do 31.12.2004
        czyli można powiedzieć że na to samo wychodzi z tym że jeśli będą opóźnienia to
        termin w tym przypadku nie ulega zmianie.
        Jeśli chodzi o nadzorowanie przebiegu budowy to widzę że prace postępują dość
        szybko w "klatkowcu" pościągane są szalunki w piwnicach i w ok 50% zrobiona
        jest izolacja piwnic pewnie lada dzień zaczną stawiać parter. Podobnie sytuacja
        wygląda w drugim puchatku. W moim puchatku kończą "wygładzać" kominy.
        Pzdr.
        Chrisk
        • Gość: abc Re: Wawel-Service - Kurdwanów IP: *.ifpk.pk.edu.pl 29.12.03, 11:42
          Akt notarialny do 6 m-cy???
          Dlaczego tak długo???
          Nie pamiętam dokładnie ale w umowie miałem 14 dni.
          Muszę to jeszcze sprawdzić.
        • kt99 Re: Wawel-Service - Kurdwanów 29.12.03, 11:43
          Dzięki za odpowiedź.
          Mieszkam w poblizu budowy i także ją "nadzoruję" ale Ty chyba jesteś wiekszym
          fachowcem bo uzywasz branżowych terminów które dla mnie brzmia obco ( szalunki
          itp), tym bardziej cieszę się że "Cię znalazłam". Chciałabym Cię zapytać o to
          jakiego typu zmiany chciałeś wprowadzić w swoim mieszkaniu a "zaspałeś" Czy
          dostrzegłeś jakieś złe rozwiązania techniczne w układzie mieszkania ?. Ja
          zastanawiam się nad zmianą układu okien( okno balkonowe mam pomiedzy dwoma
          oknami" zwykłymi a chyba bardziej odpowiadałoby mi gdyby dwa małe okna były obok
          siebie, a okno balkonowe na lewo od nich. Obawiam się tylko zapisu w umowie
          który mówi iz zmiany konstrukcyjne kosztują mnie 7 % wartości mieszkania ( ale
          co to są zmiany konstrukcyjne?)
          Pozdrawiam KT
          • chrisk Re: Wawel-Service - Kurdwanów 29.12.03, 12:07
            Nie jestem znowu takim fachowcem ale obserwuję postępy robót b. uważnie co do
            szalunków to są to takie formy w które wlewa się beton a kiedy zastygnie to się
            je rozkłada. Co do zmian to po pierwsze wszystko na piśmie po drugie w moim
            przypadku to było tak że na początku chciałem "wykonać" wszystkie zmiany
            (układ, elektryka, drzwi) ale były jakieś poprawki w planach i nie zabardzo
            było się do czego odnieść natomiast kiedy były już plany to okazało się że
            wszystkie zmiany należało podać dużo wcześniej (trochę się wkurzyłem)
            ale "wyjątkowo" mi je uwzględniono tak więc polecam jeszcze raz żeby wszystko
            mieć na piśmie!
            Co do odróżnienia zmian konstrukcyjnych od innych to na mój rozum wszystko co
            wykracza poza zmianę ścianek działowych, położenia gniazdek, wymianę drzwi czy
            okien będzie zmianą konstrukcyjną a wszczególności w twoim przypadku będzie to
            zamiana okien miejscami. Myślę że może się to wiązać ze zmianą w projekcie. Z
            resztą raczej wątpię żeby wyrazili Ci na taką zmianę zgodę (nawet za dopłatą)
            bo ja nie mogłem nawet wymienić okien (architekt jest b.czuły na punkcie bryły
            budynku i taka zmiana psuła by mu koncepcję bo jak by to wyglądało że ty masz
            układ okien inny niż sąsiad nad albo pod tobą???)
            Pozdrawiam
            Chrisk
            • kt99 Re: Wawel-Service - Kurdwanów 29.12.03, 12:26
              Jeszcze jedno pytanie przyszło mi do głowy jeśli mozna Cie ponudzic.
              Pisałeś o notariuszu. Chciałabym podpisać umowę przedwstepną i uwazam że nie
              koniecznie dobrym pomysłem jest robić to u notariusza firmy WS.Podzwoniłam
              jednak troche po kancelariach i usłyszałam iz to duzo pracy wymaga( zebranie
              dokumentacji całej inwestycji itp), notariusz krzyczał więc sobie maxymalną
              stawkę ( 1300 zł + Vat), zadzwoniłam do notariusza WS a tam usłyszałam 840
              brutto. Optymalnym rozwiązaniem dla mnie byłby notariusz z zewnatrz ale nie za
              maxymalną stawkę. Może kogoś polecisz?
              Pozdrawiam Kt
              • chrisk Re: Wawel-Service - Kurdwanów 29.12.03, 12:46
                Do notariuszy lepiej przejść się osobiście a nie dzwonić... Zawsze można
                wynegocjować stawkę niższą ale raczej nikt nie ponegocjuje telefonicznie. Co do
                dokumentacji to przecież ksero wyciągu z ksiąg wieczystych i pozwolenia na
                budowę możesz dostarczyć notariuszowi sama a orginały dostarczy prezes jak
                przyjdzie na podpisanie aktu. Jedyna trudność to że notariusz musi (powinien)
                wysłać kogoś do sądu i sprawdzić wpisy w KW ale to powinien zrobić też
                notariusz z WS (chociaż teoretycznie może ufać developerowi i niczego nie
                sprawdzać) dlatego argument że trzeba gromadzić całą dokumentację wydaje mi się
                trochę bezzasadny faktem jest natomiast że notariusz nie zna treści umowy i
                musi się z nią dokładnie zapoznać...
                Pozdrawiam
    • kt99 Re: Wawel-Service - Kurdwanów 29.12.03, 12:57
      Dzieki za wszystkie cenne uwagi.
      Pozdrawiam
    • Gość: KT99 Re: Wawel-Service - Kurdwanów IP: 5.2.* / *.chello.pl 01.01.04, 13:18
      HEJ CHRISK
      Znalazłam posta odnośnie WS na forum
      "... grunt nie jest
      własnością developera tylko Skarbu Państwa (albo gminy) a oni kupili tylko
      użytkowanie wieczyste (25% ceny gruntu) reszta spadnie na miszkańców
      (spadkobierców prawa) co roku trzeba płacić 1% wartości gruntu chyba że
      wcześniej wspólnota (jeśli taka się zawiąże) zdecyduje o odkupieniu tego gruntu.
      ...."
      Sprawdziłeś może czy to prawda i z jakimi kosztami to się wiążew złotówkach a
      nie w %?
      Pozdrawiam
      • chrisk Re: Wawel-Service - Kurdwanów 01.01.04, 16:22
        Kiedyś też interesowałem się tym tematem i zadałem nawet pyanie na forum z
        którego wynikało że np. w Warszawie większość budynków jest budowana na
        gruntach w użytkowaniu wieczystym i jest ok. z resztą rata roczna użytkowania
        wieczystego wynosi ok.40PLN (zależna jest min. od rejonu) a i tak w unii nie ma
        czegoś takiego jak użytkowanie wieczyste (ciekawe co z tym zrobi rząd???) na
        razie planuje się coś w rodzaju wykupu przy czym cena była by uzależniona od
        okrezu przez jaki użytkownik wieczysty był tym użytkownikiem (mówiono coś o 60%
        wartości i to miało być rozłożone na 10 lat ale jak to zawsze w przypadku
        naszego rządu nic nie wiadomo). Z resztą własność gruntu też nie jest
        najciekawsza szczególnie jeśli wźiąć pod uwagę podatek katastralny którym mają
        nas uszczęśliwić już wkrótce ciekawe co zrobią w tej sytuacji z użytkownikami
        wieczystymi???. Co do wspólnoty mieszkańców to podobno zawiązuje się ona na
        pierwszym zgromadzeniu mieszkańców które o ile mi wiadomo powinien zwołać
        developer... W WS użytkowanie wieczyste grunu jest zapewnione do 2078 r narazie
        jest przepis że można je przedłużyć na kolejne 99 lat ale co będzie po wejściu
        do unii???
        Mam nadzieję że trochę rozjaśniłem??

PS.
        U mnie już wstawiają okna :))
        Muszę się powoli rozglądać za jakimś kredytem może masz jakiś bank na oku???
        Jak dla mnie na razie najkorzystniejsza wydaje się oferta Kredyt Banku chociaż
        PKO BP też ma dość ciekawy kredyt...

Pozdrawiam
        Chrisk
        Acha i szczęśliwego nowego roku!
        • kt99 Re: Wawel-Service - Kurdwanów 02.01.04, 19:46
          Nie interesowałam się na razie konkretnymi ofertami kredytowymi(niestety zostało
          mi trochę więcej czasu niż Tobie). To co Ci mogę doradzić to napewno nie bierz
          kredytu w euro ( wg analityków wkrótce kurs może osiagnąc ponad 5 zł), nie daj
          się zwieść niskim oprocentowaniem CHF-ów (franków szwajcarskich) bo w Polsce
          nie ma notowania bezpośredniego tylko cross przez Dolara ( spłata raty wyglada
          tak: sprzedajesz bankowi złotówki i kupujesz za nie dolary, nastepnie
          sprzedajesz dolary i kupujesz CHF)- masz wiec podwójne ryzyko walutowe i róznice
          kursową. Pamiętaj także że w kredytach walutowych haczyk jest w cenie waluty.
          Kurs przyjmowany do przeliczenia rat czasem znacznie odbiega( wiadomo w którą
          stronę) od kursu NBP. Ostatnie wydarzenia w USA, ciagły spadek usd/Euro i plany
          odniośnie zamiany rezerw banków światowych daje do myślenia nad kredytem w USD.
          Warto jednak dokładnie przeliczyć koszty i zastanowic się nad kredytem
          walutowym. Porównanie ofert kredytów złotówkowych jest łatwiejsze. Warto zwracać
          uwagę nie tylko na oprocentowanie, ale też na marżę przy udzieleniu kredytu,
          "karę" za wczesniejszą spłatę kredytu i inne opłaty dodatkowe( np opłata za
          rozpatrzenie wniosku). Teoretycznie bank ma obowiązek poinformować Cię o
          wszystkich kosztach kredytu, no ale jak nie zapytasz o szczegóły to...
          Cieszę się razem z Toba że już wstawiają Ci okna (też je widziałam). Pani w
          biurze WS mówiła że Twój budynek miał być na czerwiec a pewnie będzie na kwiecień.
          Powodzenia w wyborze oferty kredytowej.
          • chrisk Re: Wawel-Service - Kurdwanów 02.01.04, 20:32
            odpowiedziałem Ci na kt99@gazeta.pl
            Pozdrawiam
    • chrisk Re: Wawel-Service - Kurdwanów 06.01.04, 22:43
      Na stronie WS można już oglądnąć sobie rzuty mieszkań

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka