Gość: WIERCIOCH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 05:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: baisa Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.cityconnect.pl 13.05.09, 07:52 Z takimi dziećmi nie ma co robić. Ich zdolności stają się przekleństwem. Niektóre diamenciki w szkołach podstawowych mają wiedzę większą od nauczyciela. I owszem są doceniani przez tydzień, gdy wygrywają olimpiady, ale w trakcie roku szkolnego postrzegani jako balast, zagrożenie, lub wręcz mobbowani przez nauczycieli. Przy takim uczniu trzeba się do zajęć przygotować. Potem na studiach schemat się powiela. Ćwiczenia prowadzą niekoniecznie tacy którzy mają wiedzę. Np. zderzenie wiedzy olimpijczyka z chemii, z wiedzą przeciętniaka po wydziale chemii. A trzeba studenciakowi pokazać kto tu rządzi. W pracy to samo Pochwal się komuś że jesteś członkiem Mensy. Trzeba ludzi do roboty a nie zagrażających dyrektorowi. itp. itd. Przerabiam to na bieżąco z moim dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 08:20 Projekt świetny bo od lat zdolni uczniowie są traktowani po macoszemu przez nasz system edukacyjny, bo i tak sobie poradzą. Problemem wydaje mi się kwalifikowanie przez nauczycieli do testów. Odpowiedz Link Zgłoś
wiecejrealizmu Re: Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów 01.06.09, 12:27 co to za projekt,jest jakiś artykuł na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informacja tylko informacje wygodne IP: *.anonymouse.org 08.01.10, 15:47 Jakiś miesiąc/dwa miesiace wstecz w Telewizji Krakow wypowiadala sie Pani z tego projektu i brakowało im chetnych na kursy. To juz chyba standard w GW, że pisze się te informacje które są wygodne dla Pani Redaktor. Gdzie informacja ilu jest przeszkolonych nauczycieli (jakich: licencjatów, magistrów, profesorów, samouków), gdzie informacja o siedzibach POWUZow (jeszcze ich chyba nie utworzyli), gdzie informacja o konkursie (egzaminie) dla zdolnych. Ale tu nie chodzi o taką informację ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarzyna Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.146.229.74.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.01.10, 12:30 Projekt,projekt....i co dalej? Obiecanki cacanki.... Niech ktoś coś wreście zrobi,i nie powinno mieć znaczenia do której klasy chodzi dziecko jeśli jest zdolne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chemik Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.chello.pl 08.01.10, 15:38 "Mają łowić zdolnych" ale tylko z wybranych kierunków: Matematyka, język angielski, przedsiębiorczość i technologia informacyjno-komunikacyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Re: Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.147.75.53.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.01.10, 11:13 A język polski już się nie liczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkm Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.10, 18:51 A ja mam dylemacik, bo wytypowano mnie w szkole w 2 dziedzinach - przedsiębiorczości i angielskim (mogę wybrać tylko jedno) i nie wiem co zrobić. Myślę że nie ma co iść na angielski, bo po prostu wystarczy umieć język, nie ma się w co zagłębiać, a co do przedsiębiorczości to się czegoś dowiem przynajmniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xoxo Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.10, 18:17 w mojej szkole wytypowano mnie do angielskiego.Jednak wolała bym być w przedsiębiorczości. Tam bym się bardziej nadawała,nauczyciele którzy to typowali nie wiedzą ale jestem kreatywna lubię takie sprawy jak zarządzanie. Mogę jakoś zmienić ten werdykt nauczycieli? Zresztą moim zdaniem nauczyciele powinni tylko typować a każdy z "wybrańców" sam powinien oceniać gdzie by chciał należeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Innowacje 2010 14. Konferencja Project Management \\ IP: 81.21.194.* 27.10.10, 11:21 Innowacje siłą rozwoju UE – czyli gdzie spotkać najbardziej innowacyjnych ludzi w Polsce ? W dniach 7-9 Listopada 2010 w Rzeszowie, spodziewanych jest ponad 400 uczestników 14. Konferencji Project Management odbywającej się pod hasłem: Innowacje siłą rozwoju Unii Europejskiej. Innowacyjny program, przemówienia najwybitniejszych osobistości świata biznesu, 6 interaktywnych paneli dyskusyjnych, warsztaty oraz liczne imprezy towarzyszące pozwolą na zdobycie cennej wiedzy i poszerzenie swojej sieci kontaktów. Oganizatorem jest Stowarzyszenie Project Management Polska, Stowarzyszenie Dolina Lotnicza oraz Grupa A-05. Patronat nad wydarzeniem objęło ponad 40 partnerów medialnych i instytucji otoczenia biznesu. Szczegóły konferencji na stronie: www.innowacje2010.pl Do zobaczenia w Rzeszowie – Stolicy Innowacji! Uwaga!!! Ostatnie dni rejestracji!!! Specjalna oferta dla studentów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sensacja Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 00:41 Rok minął i już nie ma sensacji ? Moim zdaniem warto promowac ten program, ale widocznie autorka myśli inaczej. Czyzby szukała kolejnej taniej sensacji? Odpowiedz Link Zgłoś
ladygrey Re: Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów 25.03.10, 16:45 W tym roku własnie w marcu, dzieci we wszystkich szkołach dostały nominacje nauczycielskie do 4 przedmiotów, 12 maja nominowane dzieci piszą test kwalifikacyjny, a nuczyciele przedmiotowi idą na szkolenie. Nie zawsze więc dziennikarze szukacją "taniej sensacji" jak niesprawiedliwie piszesz, a w temacie dzieje się cały czas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sensacja Re: Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: 79.189.129.* 25.03.10, 18:30 to dlaczego umilkli bo temat już nie nośny może wypadałoby napisać co się dzieje w tej sprawie bo warto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.chello.pl 30.03.10, 09:51 Co słychać w tym projekcie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brookpetit Re: Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.10, 12:20 www.diament.edu.pl/ Tu macie. Mnie wytypowali wszędzie, wybrałem królową nauk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EdEN Re: Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: 213.25.102.* 20.04.10, 23:45 Krolowa nauk, czyli PRZEDSIEBIORCZOSC ? JA tez przynaleze do tejze genialnej grupy. w ogole jestem genialny, inteligentny, kreatywny- mam ogromne szanse. i oczywiscie dostane AWANS do kolejnego etapu. pozdrawiam goraco samego SIEBIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brookpetit Re: Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.10, 17:38 Chodziło o matematykę. To, że wyznaczyli mnie wszędzie to przecież żadne osiągnięcię, więc nie musisz się nabijać. Moja szkoła nie jest duża, nie ma aż tylu dobrych uczniów. Pisałem już z matematyki i było bardzo trudne, ale na pewno testy były bardzo oryginalne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: 195.205.67.* 21.04.10, 20:22 ja także pisałem z matematyki , nie był on za łatwy ale mam nadzieje że się dostane , a nie wie ktoś ile procent osób zgłoszonych przechodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jmj Re: Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.10, 03:07 Coś ok 3,5% do 6,5% więc przesiew jest i to duży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brookpetit Re: Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.10, 19:12 Ja zawaliłem pierwszą część, jestemw II gimnazjum,a miałem funkcje i zadania na dowód, a tego w programie nie ma ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oioii Re: Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: 213.25.102.* 24.04.10, 18:33 nie nabijam sie. ale powinienes doceniac nawet te najmniejsze sukcesy. tak jak JA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fc barcelona Re: Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.10, 14:07 ja jestem w szóstej klasie i pisałam z matematyki i był bardzo trudny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leśniczy Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.chello.pl 26.04.10, 11:48 gdzie są wyniki łowów ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.chello.pl 27.04.10, 09:00 Gdzie sa wyniki ? Ciekawe ilu trenerów przeszkolili ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania 20 milionow zostanie roztwonione :( IP: *.centertel.pl 03.05.10, 10:13 Za projektem stoi prywatna szkola - jaki jest poziom zajec prowadzonych przez programy unijne wszyscy wiemy zajecia beda prowadzic nauczyciele ktorzy beda chcieli sobie dorobic Zajecia pozalekcyjne w szkolach sa jak wszyscy wiemy na marnym poziomie a jak chcesz zeby dziecko nauczylo sie jezyka i tak trzeba go wyslac do porzadnej szkoly - dziwie sie ze za tym stoi kuratorium oswiaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: 20 milionow zostanie roztwonione :( IP: *.xdsl.centertel.pl 03.05.10, 14:47 Założenia programu piekne,natomiast szkolenie w którym uczestniczyłem okazało sie porażką,nie przygotowujace do pracy z uczniem zdolnym (głównie teoria, brak praktycznych ćwiczeń). Wiele nieścisłości,niejasności organizacyjnych i przede wszystkim brak solidnych materiałów. Większość materiałów musi zakupić sobie (do wyboru) uczeń lub nauczyciel,chyba że większość czasu spędzą przy internecie, do którego dostęp na zajęciach może okazać się teoretyczny.Przykładowe (śladowe) materiały metodyczne to raczej nadają się dla uczniów mało zdolnych. Wszystko zależeć bedzie od nauczyciela, a temu raczej wynagrodzenia zabraknie na organizację atrakcyjnego dla geniuszy warsztatu pracy, aby sprostać ich potrzebom ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel002 Re: 20 milionow zostanie roztwonione :( IP: *.intan.pl 06.05.10, 19:18 a ja mam duże wątpliwości czy w ogóle wziąć udział w tych warsztatach, różne opinie na ten temat słyszę, że założenia piękne ale nic poza tym żadnych konkretów, a to jednak bardzo ważne, a może ktoś z Was był już na szkoleniu z języka angielskiego? podzielcie się wrażeniami;)) czy warto brać udział w takim szkoleniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śpioch Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.chello.pl 13.05.10, 08:17 Testy się odbyły do Diamentu, a redaktorzy "śpią". Chyba czekają na sensację teraz z igłami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaga Re: Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: 188.33.46.* 15.05.10, 23:13 nie warto brac udzialu w tych niby szkoleniach nic nie dajacych, materialow nauczyciele tez nie dostali, maja scenariusze zajec ukladac sami, zenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śpioch Projekt Diament: minął rok IP: *.chello.pl 17.05.10, 15:21 Minął rok a redaktorka wciąż nic nie pisze o "Diamencie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziennik Re: Projekt Diament: minął rok IP: *.chello.pl 18.05.10, 10:13 wyślij sprawe do konkurencji GW z działu edukacji to tania sensacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: 80.54.117.* 05.06.10, 21:05 Ten projekt to lipa! Nauczycielom oferuję 50 zł brutto za godzinę lekcyjną prowadzoną zgodnie z przygotowanymi wcześniej materiałami. Do tego, zgodnie z informacją miało dość prowadzenie dziennika i przeprowadzenie ankiety. Po samym szkoleniu dowiedzieliśmy się jednak, że do tego dochodzi samodzielnie opracowanie projektu i przygotowanie jego dokładnego opisu, praca z uczniami on-line za pomocą platformy edukacyjnej. Generalnie wychodzi na to, że godzina pracy nauczyciela oszacowana jest na około 10 zł!!! Sorry. Ja gościowi, który mi łopata pomagał na budowie nie oferowałem mniej niż 30 zł, żeby go nie obrazić bo się solidnie napracował, choć kwalifikacji nie wymagałem żadnych, a tutaj... ŚMIECH NA SALI! Najgorsze jest to, że po 20 godzinach szkolenia przyszła dziwna pani i kazała podpisać lojalkę w której deklarujemy się na prowadzenie tych zajęć, bez zapoznania z dokładnym zakresem obowiązków. W przypadku naszej rezygnacji mamy oddać 250 zł za koszty szkolenia! To jakiś przekręt do kwadratu. Podziękowałem pani grzecznie i poprosiłem panią o zwrot kosztów mojego dojazdu i straconego czasu. Wyceniam mój czas na 30 zł za godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milkiłej Re: Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.chello.pl 05.06.10, 23:58 Nieważne, że można cos zrobić dla dzieci, nie, trzeba sie nachapać. To po co zgłaszał sie do diamentu? śniły Ci sie diamenty malkontencie? To sa właśnie nauczyciele bez powołania, zgryźliwi, wiecznie niezadowoleni, nauczyciele z przypadku i przez pomyłkę. Zal mi naszych dzieci jak widze kto ich uczy - i dziwić się, że dzieci nie mają za grosz respektu przed takimi, bo i przed kim? Taki nauczyciel to lipa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diamenciak Re: Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.eu 06.06.10, 16:07 Edukacja KOSZTUJE i to duuużo... Nauczyciel to zawód a nie społecznik. Należy mu się godziwe wynagrodzenie za WIEDZĘ, która przekazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.chello.pl 07.06.10, 15:33 50zł brutto, to chyba całkiem przyzwoicie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasa Re: Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.chello.pl 14.06.10, 12:02 Jasne, za 18godz. tygodniowo to wyjdzie 900zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia Re: Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: 212.244.210.* 27.11.10, 12:04 Skoro tak świetnie potrafisz kalkulować, to dolicz sobie przygotowanie się do tych zajęć + analizę wyników uczniów +wypełnianie ankiet + itp. itd. Na to wszystko też potrzeba 'trochę' czasu.. A jeśli nadal wydaje Ci się to super, to sam zostań nauczycielem! Proste! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany wyniki IP: *.chello.pl 09.07.10, 09:33 W diamencie sa wyniki od kilkunastu dni, ale u Pani Szpunar o tym chyba nie przeczytacie. Pewnie Pani Teodozja nie ma co powiedziec w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tryk Re: wyniki IP: *.chello.pl 09.07.10, 14:40 to nie jest tania sensacja wiec nikogo nie interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Projekt Diament: Łowią zdolnych uczniów IP: *.chello.pl 12.07.10, 11:39 ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Projekt Diament: kiepsko działa IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.10, 15:39 kiepsko idzie z tym projektem spora ilośc zajęć się nie odbywa wysyłane sa informacje, że może w przyszłości czyzby brakło pieniędzy na tak szumnie zapowiadany projekt ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic z Olkusza Re: Projekt Diament: kiepsko działa IP: *.ip.netia.com.pl 08.03.11, 16:27 Witam wszystkich zainteresowanych tematem.... Nie chcę wypowiadać się za całą Małopolskę, ale w naszym powiecie projekt unijny Diament to WIELKA PORAŻKA. Nie wiem na co idą pieniądze i przede wszystkim kto to koordynuje, jak dla mnie wygląda to jakby ktoś koniecznie chciał wycisnąć z unii kasę kosztem naprawdę zdolnych dzieci. Zajęcia owszem odbywają się, choć zaczęli z duzym opóźnieniem, jednak podstawowym problemem jest KADRA.... A podobno to właśnie na dobrą, znającą się na rzeczy kadrę wykładowców/nauczycieli miały być te pieniądze, aby ktoś (fachowcy) poprowadzili interesujące, nowatorskie zajęcia z młodzieżą. Kazano nam, rodzicom, podpisać dokumenty, że dzieci podejmują się uczęszczać przez 2 LATA na te zajęcia... Teraz delikatnie mówiąc szlag mnie trafia kiedy moje dziecko chodzi na 5 godzin w sobotę po to by grać na komputerze lub oglądać filmy!!!!!! MOJE PYTANIE BRZMI - KTO ZA TO ODPOWIADA???? Gdzie ta fachowa kadra??? Gdzie to nowatorstwo??? Moje dziecko akurat trafiło na przedsiębiorczość, pani prowadząca to po prostu nauczycielka z biblioteki, która zrobiła 'podyplomowo' kursik z przedsiębiorczości jednak nie ma wcale pojęcia jak stworzyć firmę, poprowadzić ją, napisac dobry biznes plan itp. Nie ma pojęcia o burzy mózgów czy kierowaniu zespołem, albo o marketingu. Dzieci przychodzą siedzą przez kilka godzin na 'naszej klasie', trochę pogadają o firmie i tak za każdym razem. Nie mam nic osobiście do tej czy innej pani, ale po co zabierać się za wielkie projekty kiedy wiadomo, że nie ma kadry ? Wkurza mnie jeszcze fakt, że teraz moje dziecko musi chodzić przez dwa lata, bo inaczej rodzice zwracają pieniądze. Za co? Tego nikt nie wie. Bardzo proszę aby ktoś zajął się tematem, bo kosztem czasu dzieci ktoś zbija kasę, która mogłaby być wykorzystana lepiej np. na stypendia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ladygrey Re: Projekt Diament: kiepsko działa IP: *.connected.pl 09.03.11, 21:45 u mnie w krakowie KICHA na całego!! Porażka, córka (finalistka wielu konkursów z angielskiego) do chwili obecnej nie ma zajęć. Wymieniałam korespondencję z pania dyrektor dot. pomyłek adresu, zakwalifikowania mojej córki w miejscu zamieszkania, ale pani dyrektor i jej pracownicy (kompletnie niekompetentni) nie dają sobie nic powiedzieć. Są bez skazy - sorry za słownictwo ale piep rze ten interes. Na początku walczyłam o swoje racje i dobro dziecka, ale zdałam sobie sprawę, że z diamentem to nie ma sensu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicky Re: Projekt Diament: kiepsko działa IP: 212.244.210.* 04.06.11, 10:21 Twoja córka przynajmniej ma szanse jechać na tydzień w wakacje na kurs angielskiego (ok. 8 godz.dziennie) za to że została zakwalifikowana a nie zapewniono jej zajęć. Moje dziecko do lutego nie chodziło na zajęcia bo nie było kadry, nie było miejsca. Nagle, kiedy to okazało sie, że dzieci zakwalifikowane, które nie uczęszczają na zajęcia od października z powodu braku kadry (nie było dla nich miejsca), mają jechać w ramach rekompensaty podczas wakacji na tydzień do jakiegoś ośrodka w Małopolsce i tam będą mieć "skondesowane" lekcje, które miały mieć w ramach projektu zagwarantowane, nagle okazało, że MIEJSCA SĄ. I TO W TEJ GRUPIE, KTÓRA FUNKCJONOWAŁA OD PAŹDZIERNIKA, I TO AŻ DLA 6 DZIECI, KTÓRE POCZUŁY SIĘ - I SŁUSZNIE - "OPÓŹNIONE" W STOSUNKU DO DZIECI, KTÓRE BYŁY TAM OD 1/2 ROKU. WSZYSTKO PO TO ABY W RAMACH PROJEKTU NIE MIAŁY MIEJSCA WYJECHAĆ NA KURS WAKACYJNY. DODAM, ŻE Z LEKCJI OPRÓCZ KOMPLEKÓW MOJE DZIECKO NIC NIE WYNIOSŁO. GRATULUJE ORGANIZATOROM !!!!!!!!!!!! POZBAWIAJĄ DZIECI-W RAMACH PROJEKTU MOTYWACJI DO NAUKI. A KTO POJECHAŁ NA KURS- MOŻNA PRZYPUSZCZAĆ TYLKO, ŻE CI "WYBRANI". TOTALNA PORAŻKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teżmama Re: Projekt Diament - pat??? IP: *.devs.futuro.pl 12.07.11, 15:01 rodzic z Olkusza napisał(a): >Bardzo proszę aby ktoś zajął się tematem, bo kosztem czasu dzieci ktoś zbija kasę, która >mogłaby być wykorzystana lepiej np. na stypendia. Całkowicie się zgadzam. A zapowiadało się całkiem, całkiem... Pozostaje nam szturmowanie mediów, aby nagłośnić sprawę. Spróbujmy!!! (każdy może nawet indywidualnie we własnym zakresie) Gdybyśmy środki przeznaczone na papierze na ucznia otrzymali w gotówce, z pewnością byłyby one lepiej, z pożytkiem edukacyjnym dla dziecka wydane przez rodziców. A tak to miliony pożera administracja. No ale może jakoś da się ją szumem medialnym zobligować do rozsądnych działań? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jana Re: Projekt Diament: kiepsko działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 21:50 Witam, jestem prowadącym zajęcia z diamentu, mam świadomość bezcelowości projektu m.in dlatego, że uczniom NIE CHCE SIĘ pracować metodą PROJEKTU,nic nie muszą, ani przygotowywać się do zajęć (tzn.powinni, ale jak nie przyniosą nic, to ja im mogę..), jeden gościu ma chyba ADHD, do niczego się nie przykłada, olewa notorycznie zajęcia. Już chyba lepiej dla pozostałych by był,o gdyby został w domu, i tam wymyślił biznesplan (przecież jest zdolny...). Podstawowy błąd ucznió i rodziców to oczekiwania, że podam im gotowce, a przecież to jest PROJEKT!!! oni muszą SAMI sie przyłożyć. Do rodzica z Olkusza - tam nie ma przedsiębiorczości:) Odpowiedz Link Zgłoś
ladygrey Re: Projekt Diament: kiepsko działa 10.09.11, 10:13 z całym szcunkiem.... ale gdyby Twoje zajęcia byłyby odkrywcze, były prowadzone ciekawie, inspirowały, motywowały itd to gwarantuję, że dzieci/młodzież "waliłyby" drzwiami i oknami. Dzieci chcą sie uczyć, są niesamowicie inteligentne i chłoną wiedzę jak gąbka wodę ale trzeba dać im szansę - przeciez te dzieci do projektu były wybierane jako najlepsze z najlepszych. A to, że chłopak zachowuje sie jakby miał adhd to świadczy raczej o poziomie Twoich zajęć niż o jego niedomaganiach. Czy dzieci mają się domyślić, że to jest właśnie "wielki projekt" i powinny inaczej pracować niz w szkole (nota bene tam gdzie je takiego podejścia do nauki nauczono przecież)? Ten "wielki projekt" zawalony jest od samego początku do samego końca. I ten Twój post jest właśnie na to doskonałym przykładem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NICKY Re: Projekt Diament:kiepsko działa-Totalna Porażka IP: 212.244.210.* 04.06.11, 10:56 Moje dziecko do lutego nie chodziło na zajęcia bo nie było kadry, nie było miejsca. Nagle, kiedy to okazało sie, że dzieci zakwalifikowane, które nie uczęszczają na zajęcia od października z powodu braku kadry (nie było dla nich miejsca), mają jechać w ramach rekompensaty podczas wakacji na tydzień do jakiegoś ośrodka w Małopolsce i tam będą mieć "skondesowane" lekcje, nagle okazało, że MIEJSCA SĄ. I TO W TEJ GRUPIE, KTÓRA FUNKCJONOWAŁA OD PAŹDZIERNIKA, I TO SĄ MIEJSCA AŻ DLA 6 DZIECI, KTÓRE POCZUŁY SIĘ - I SŁUSZNIE - "OPÓŹNIONE" W STOSUNKU DO DZIECI, KTÓRE BYŁY TAM OD 1/2 ROKU. WSZYSTKO PO TO ABY W RAMACH PROJEKTU NIE MIAŁY SZANSY WYJECHAĆ NA KURS WAKACYJNY. DODAM, ŻE Z LEKCJI OPRÓCZ KOMPLEKSÓW MOJE DZIECKO NIC NIE WYNIOSŁO. GRATULUJE ORGANIZATOROM !!!!!!!!!!!! POZBAWIAJĄ DZIECI-W RAMACH PROJEKTU MOTYWACJI DO NAUKI. A KTO POJECHAŁ NA KURS- MOŻNA PRZYPUSZCZAĆ TYLKO, ŻE CI "WYBRANI". TOTALNA PORAŻKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ladygrey Re: Projekt Diament:kiepsko działa-Totalna Porażk 15.06.11, 21:05 tez jestem wkurzona i bardzo zniesmaczona tym diamentem. Dałam sobie z nim spokój, tylko zastanawiam się po co się robi dzieciom nadzieję, a potem robi z ich rodziców głupków. Dlaczego? Otóż wprawdzie moja córka dostała informację o mozliwości wyjazdu, ale do końca maja nic nie było wiadomo o terminach. Zapisałam ją na wyjazd w dogodnym dla nas terminie , bo trudno czekać do ostatniej chwili kiedy okaże się, że miejsc juz nie ma, a diament jak zwykle nie wypalił. Wysłałam także doo diamentu zgłoszenie córki i prośbę o uwzględnienie terminu jej wyjazdu wakacyjnego. Dostałam odpowiedz, że została przydzielona do grupy dokładnie z takim terminem jak nasz, mimo, że innych terminów było ze cztery i nie ma mozliwości zmiany. Prowadziłam korespondenję z pania Dąbrowska, ale niestety nic dobrego o niej powiedziec nie mozna. Pytanie (raczej retoryczne) - po jaką cholerę zawracają głowę?? Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Projekt Diament:kiepsko działa-Totalna Porażk 25.06.11, 19:07 My zrezygnowalismy z Diamenta zaraz po kwalifikacji. Punkt konsultacyjny dziecko dostało na drugim końcu Krakowa mimo że przystanek dalej w szkole tez taki był ale przenieśc dziecka nie mozna było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teżmama Re: Projekt Diament:kiepsko działa-Totalna Porażk IP: *.devs.futuro.pl 12.07.11, 14:29 Tak, to niewypał!!! Po prostu pod hasłem 'pomoc zdolnym dzieciom", ktoś chce nieźle zarobić. Ważne, aby na siłę wydać przyznane środki (bo urzędnicy wtedy zarobią), a czy dzieci cokolwiek skorzystają,to już nikogo nie obchodzi. Dużo szumu, przerost formy nad treścią, zajęcia beznadziejne, papierkologia sięga zenitu. I po to płacimy skladki do UE, aby otrzymywać tego typu dotacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mejson Projek Diamet: Śmiech na sali IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.11, 00:10 Ja pierdo** co za bagno. Nie dość że o obozie dowiedziałem się przez e-mail(zaglądam raz na miesiąc), to już sam wyjazd do Zakopanego był porażką. Opiekunowie totalnie nie zorganizowani, a lekcje szkoda gadać! Będąc w 2 gimnazjum obliczałem procenty na poziomie podstawówki, po czym robiłem projekt, mało związany z matematyką, czyli Polska w liczbach. Wypisaliśmy najważniejsze informacje z neta i tyle. 8 godzin dziennie! Nic prawie nie robiliśmy!! Pojechaliśmy do Zakopanego i oprócz bycia w ośrodku i w szkole, tylko raz byliśmy na krupówkach. Żadne wyjścia w góry czy coś. Totalna klapa. Jestem pewien, że jakiś sku...syn się nieźle dorobił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Projek Diamet: Śmiech na sali IP: *.84.radiotel.com.pl 10.08.11, 14:33 >Totalna klapa. Jestem pewien, że jakiś sku...syn się nieźle dorobił mejson, dokładnie zamykać dzieci/młodzież na 8 godz. dziennie w czasie wakacji, żeby marnowały czas na jakieś durne "projekty" i mogły sobie poszperać w internecie na tematy średnio interesujące. I ktoś za takie nauczanie i organizowanie kasę zbija! a tak w ogóle, ten projekt to bardziej dla opóźnionych i wolno kumających (bez obrazy), a nie dla wybitnie zdolnych, bo pozytek byłby ten sam, gdyby dziennie max 2 godz. na zajęcia poświęcić. Kurcze, i znowu nie opłaca się być zdolnym ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Projek Diamet: Śmiech na sali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 16:15 A ja prowadziłem zajęcia z języka angielskiego w jednym z ośrodków i wcale się nie przejmowałem, że ma to być metoda projektu, tylko robiłem takie zajęcia, żeby dzieci jak najwięcej skorzystały i przyjemnie spędziły wakacje. Niestety, oberwało mi się za to przy okazji hospitacji. Pani, która obserwowała moje zajęcia, nie była nawet anglistką! Przyznała wprawdzie, że zajęcia bardzo jej się podobają i że dzieci wspaniale pracują, ale lekcja nie spełniała wszystkich wymogów pracy metodą projektu... I oczywiście zostało to odnotowane w moim arkuszu hospitacji... Czyli nie dość, że organizatorzy każą dzieciakom w wakacje przez 7 godzin dziennie się uczyć, to jeszcze nie pozwalają nauczycielowi uczyć tak, by było ciekawie... W dodatku największy zarobek w całym projekcie mają właśnie panie pracujące w administracji i (bardzo rozbudowanym) kierownictwie projektu, pochodzące z Małopolskiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli oraz z prywatnej uczelni z Nowego Sącza. Zadania w projekcie są podzielone między te dwie instytucje (bez żadnej głębszej logiki) i stąd ogromny bałagan organizacyjny. Chaos jaki istnieje wokół dokumentacji projektowej dla nauczycieli jest już męczący. Tydzień po zakończeniu pracy na obozie dostaliśmy maila, że organizatorzy zapomnieli nam powiedzieć, że trzeba wypełnić jeszcze jeden papierek, a bez niego nie otrzymamy wynagrodzenia. Nic ich nie obchodzi, że ludzie wyjeżdżają na urlopy - każą nam ten papierek przekazać niezwłocznie... Ktoś z organizatorów się pomylił czy zapomniał i i teraz kilkuset nauczycieli z całego województwa rzuca wszystko i czym prędzej leci na pocztę wysyłać im ten brakujący świstek... Co ciekawe, było to przed miesiącem, a wynagrodzeń do dziś nie ma! Podobno mają być na początku września. To po co nas tak pospieszali? Główny problem w projekcie DiAMEnt polega na tym, że podczas przygotowywania go nie zapytano o opinie uczniów, nauczycieli czy rodziców, a o wszystkim zadecydowały panie z MCDNu, które z prawdziwym uczniem, a tym bardziej zdolnym, mają zerowy kontakt, bo pracują za biurkiem. Stąd wzięły się problemy ze zbyt niskimi wynagrodzeniami (za pracę w sobotę!), brakiem chętnych nauczycieli (bo kazali z góry zobowiązać się na 2 lata i wprowadzili za rezygnację w trakcie projektu kary niewspółmierne do wynagrodzenia), zniechęceniem uczniów do nieciekawie prowadzonych zajęć (bo szkoleniem nauczycieli zajmowali się ludzie "z łapanki") i złą reputacją całego projektu. Zabawne jest przy tym, że organizatorzy idą w zaparte i nie potrafią przyznać się do błędów. To nauczyciele są winni, bo są pazerni i niezaangażowani społecznie; to rodzice są winni, bo nie chce im się wozić dzieci w soboty do ośrodków (a co z obiecywanym dowozem? zabrakło pieniędzy? ale na wynagrodzenia kierownictwa nie zabrakło!); to organy prowadzące są winne, bo nie potrafią zmusić nauczycieli do pracy w projekcie. Generalnie wszyscy są winni, tylko nie ci, którzy biorą od dwóch lat co miesiąc grube pieniądze za zarządzanie projektem! Odpowiedz Link Zgłoś
ladygrey Re: Projek Diamet: Śmiech na sali 15.08.11, 11:15 granda! mam tylko nadzieję, że ktoś ten projekt rozliczy i szanowni państwo z mcdn dostaną audyt o poziomie odwrotnie proporcjonalny do poziomu jaki sobą zaprezentowali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Projek Diamet: Śmiech na sali IP: *.84.radiotel.com.pl 17.08.11, 12:17 Miki, dzięki za cenny głos z drugiej ( a właściwie z trzeciej) strony barykady. Ręce opadają ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Selekcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 22:31 i usuwanie chuliganów i leni no i przygłupów . Wtedy nauka idzie do przodu o wiele szybciej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Bo takich uczniów łatwiej uczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.11, 16:44 co najmniej nie ma problemów z dyscypliną , może większy wysiłek , bo już o podstawach się nie mówi ale o zaawansowanej wiedzy . Ale to chyba nie jest tak stresujące jak nauka w klasie przygłupów i chuliganów stadionowych . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: komentarze IP: *.84.radiotel.com.pl 12.09.11, 11:56 Ostatnio w prasie pojawił się artykuł z opiniami "tych co na górze" (zachwyt) i "tymi maluczkimi" (krytyka). Grunt to samozadowolenie;) Odpowiedz Link Zgłoś