Dodaj do ulubionych

Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 23:32
Nareszcie jakiś sposób na kierowców, którzy z uporem maniaka łamią przepisy! Czekam na takie same listki na Kalwaryjskiej.
Obserwuj wątek
    • Gość: ktos inny wywalcie te cholerne tramwaje z centrum Krakowa IP: *.chello.pl 21.05.09, 23:41
      tramwaje pod ziemie albo won z centrum Krakowa
      • Gość: sushi Re: wywalcie te cholerne tramwaje z centrum Krako IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 01:50
        Zalecam lewatywę, senes oraz spacer. O pardon, rozumiem że spacer odpada bo nóżki funkcjonują tylko w kontakcie z pedałem gazu, więc zamiast spaceru niech będzie druga lewatywa.
      • Gość: dario Re: wywalcie te cholerne tramwaje z centrum Krako IP: *.chello.pl 22.05.09, 10:44
        JESTEŚ IDIOTĄ!!!!
        • Gość: prawdaaa centrum wymiera, restauracje padaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 11:24

centrum wymrze, juz teraz sklepy padaj tam jeden po drugim.
          Ja wole na kawe na kazimierz labo do pogorza jechac bo tam sobie
          zaparkuje przynajmniej bez problemu i za darmo.
          • Gość: McDrive Re: centrum wymiera, restauracje padaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 11:51
            Burak z Ciebie. Po gazetę do kiosku też jeździsz samochodem?? Typowo wiejski
            zwyczaj, wszędzie pchać się własnym autem. Co z tego że technicznie doganiamy
            zachód jak nawet kiedy będziemy mieć kiedyś metro lub naprawdę szybki tramwaj to
            i tak takie buraki wszędzie będą chciały wjechać samochodem. Może jestem dziwny
            ale tak zostałem wychowany że samochodem to się jedzie np. z Borku Fałęckiego do
            nowej Huty czy z Bronowic do Swoszowic itd czy gdzieś za Kraków gdzie nie
            dociera sensowna komunikacja miejska ale do centrum nie jeździ się samochodem
            tylko tramwajem.
      • Gość: krakuska.pl Re: wywalcie te cholerne tramwaje z centrum Krako IP: *.236.spine.pl 22.05.09, 22:09
        Jesteś jednym z tych, którzy najchętniej to by samochodem wjechali
        na 5 piętro wprost do swojego mieszkania.
        Samochody won z centrum Krakowa !
    • Gość: konowal Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory IP: *.chello.pl 21.05.09, 23:48
      goździkowa tableta i lulu bo stan ciężki
    • Gość: jeżdże tamtędy Re: Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory IP: 77.236.0.* 21.05.09, 23:52
      Z moich codziennych obserwacji 90% samochodów które łamały tam w ten sposób przepisy to taksówki i fury za minimum 80tys. zł. A straż miejska stoi ZAWSZE po drugiej stronie (na przeciw księgarni technicznej) i łapie zwyłke auta popełniające niesamowite przestępstwo pt. wjazd do strefy B. Tam gdzie jest nagminnie przekraczana linia ciągła i blokowane tramwaje nie widziełem ich nigdy.
      • Gość: kar_ma Re: Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory IP: *.chello.pl 25.05.09, 08:56
        Straż miejska nie może wystawiać mandatów za łamanie przepisów ruchu drogowego,
        bo to nie wchodzi w zakres ich kompetencji - od tego jest policja! Straż miejska
        może jedynie karać za łamanie przepisów miejskich - strefa B, brak opłaconego
        parkingu itp.
        • tbarbasz Ale tam jest strefa "B"!!! 25.05.09, 12:23
          Ale na Dunajewskiego JEST strefa "B" - a więc wjazd w nią jest naruszeniem
          przepisów miejskich - czyli kompetencja SM jest pełna!
          Chyba, że "Oficjalna" informacja o tym, że powiększono strefę B jeszcze do Pań i
          Panów z SM jeszcze nie dotarła!
          W ogóle działanie tej "formacji" jest co najmniej dziwne - ocean niemożności,
          skuteczność tylko wobec tych, co nie uciekają (babiny z oscypkami, studenci
          pijący piwo na trawce...) - ale już przeklinający menel czy gość wjeżdżający w
          strefę B bez identyfikatora i na krakowskiej rejestracji jest nie do ruszenia..
    • Gość: smif Re: Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory IP: *.ghnet.pl 21.05.09, 23:58
      Takie listki, chyba ogólnie są lepsze i bezpieczniejsze od separatorów
      betonowych, jak na westerplatte etc. Może to jest rozwiązania a nie te
      separatory, które uniemożliwiają przejście i przejazd?
      • Gość: krakus Re: Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.09, 08:05
        może i tak ale separatory były by zamontowane, gdyby było miejsce, a
        ulica jest wąska i się nie da
    • Gość: benio 90 procent aut tam niema prawa być IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 00:02
      Gdyby strażaki stały na skrzyżowaniu przy banku i przy Piłsudskiego to większość
      tych aut tam by nie wjeżdżała.
      Ale stoją przy św. Anny i za placem Matejki by kasować mandaty od turystów,
      swoich nie ruszają.
    • Gość: 3X motorniczy nie wjeżdżajcie na zielonym! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 00:10
      Ciekawe czemu nikt nie zauważył że motorniczy też nie są bez winy. nagminnie
      wjeżdżają na ten przystanek i inne przy włączonym dla kierowców zielonym
      świetle?! Albo skręcają w prawo w karmelicką gdy dla kierowców świeci się
      zielona, a sami mają już zakaz jazdy. Wyrozumiałość przydałaby się z obu stron.

Swoją drogą podobny problem pojawia się na basztowej przy skręcie w lewo w
      sławkowską, gdzie moim zdaniem przydałby się lewoskręt.
      • Gość: perdito Ogólnie przydałaby się walka z cwaniactwem IP: *.chello.pl 22.05.09, 01:42
        Motorniczy bywają złośliwi, fakt, ale samochody, które omijają nielegalnie korki
        i wpychają się na sam przód, doprowadzają mnie do białej gorączki, niezależnie
        od tego, czy są to fury za 80 tys., czy stare polonezy. W Polsce przydałaby się
        szkoła obywatelskiej uczciwości i życzliwości. Ta ostatnia nie polega bowiem na
        wpuszczaniu cwaniaka, tylko na respektowaniu praw innych: jakim prawem
        wpychający się cwaniak uważa, że jego czas i pośpiech są ważniejsze od czasu i
        pośpiechu ludzi, których wymija?

Gdyby tacy, co się np. pchają na wprost po pasach do skrętu i w ostatniej chwili
        "orientują się", że chcieli jechać gdzie indziej, nie byli wpuszczani przez
        nadmiernie "życzliwych" i musieli jeździć dookoła, szybko by się przekonali, że
        takie cwaniactwo nie popłaca.

A jeśli chodzi o przepisy i ich przestrzeganie, to jest w Krakowie jeszcze jedna
        grupa, którą należałoby się pod tym względem zająć - rowerzyści, którym się
        wydaje, że im wszystko wolno, a obowiązuje ich kodeks drogowy tak samo jak
        innych użytkowników ruchu.
        • Gość: wm23 Re: Ogólnie przydałaby się walka z cwaniactwem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.09, 11:26
          No to teraz będziesz miał _legalnie_ i _przepisowo_ jadących w tym miejscu
          rowerzystów których nie będziesz mógł wyprzedzić (przepisowy odstęp)- to samo
          jest na westerplatte. Gratuluję kolejnego miejsca "przyjaznego" rowerom w
          Krakowie. No chyba że wolno mi _legalnie_ jechać plantami ?
      • Gość: kierowca Re: motorniczy nie wjeżdżajcie na zielonym! IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.09, 08:34
        > Ciekawe czemu nikt nie zauważył że motorniczy też nie są bez winy. nagminnie
        > wjeżdżają na ten przystanek i inne przy włączonym dla kierowców zielonym
        > świetle?!

A znasz jakiś przepis, który by tego zabraniał?

> Swoją drogą podobny problem pojawia się na basztowej przy skręcie w lewo w
        > sławkowską, gdzie moim zdaniem przydałby się lewoskręt.

Szczerze pisząc przydałoby się raczej dokładniejsze i bardziej regularne sprawdzanie, kto jeździ po strefie B.
        • Gość: motorniczyKrak Re: motorniczy nie wjeżdżajcie na zielonym! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 20:08
          przepisy nie zabraniają nam wjezdzania na przystanek na zielonym,
          tylko rozsądek i uprzejmość sprawia że czekamy, ale czasem
          przez innych kierowców jeżdżących po torach jestem opózniony
          po kila albo i więcej minut,więc wtedy nie mam czasu na uprzejmość
          skoro ktoś inny jej nie miał wcześniej. Dlatego proszę podziekować
          swoim kolegą kierowcą ;-))
    • Gość: Marc Re: Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory IP: 83.238.175.* 22.05.09, 00:38
      Faktem jest, że Kalwaryjską ciężko jest przejechać bez wjeżdżania na torowisko,
      bo na poboczu parkują samochody i inaczej nie da się ich ominąć, ale
      jednocześnie zauważ że nie ma tam linii ciągłej (jak na Dunajewskiego) co
      oznacza, że można po torowisku jechać zgodnie z przepisami.
      • mn Re: Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory 22.05.09, 00:46
        Dokładnie. Na Kalwaryjskiej jest tylko jedno miejsce, gdzie ruch po torowisku
        jest zabroniony - pod Koroną w kierunku Rynku Podgórskiego (i tam rzeczywiście -
        przynajmniej z moich obserwacji - praktycznie nie zdarza się wjazd samochodów na
        wyłączoną z ruchu część). W pozostałych miejscach ruch samochodów po torowisku
        jest dozwolony. Inna sprawa, że może powinno być inaczej, może nie. Ale póki co
        jest tak, jak napisałem.
    • Gość: jared Re: Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory IP: 195.205.24.* 22.05.09, 07:12
      Korek samochodów się wydłuży! Teraz przejeżdżają przez skrzyżowanie
      najwyżej 4 auta na cykl, bo tramwaje skręcające w Karmelicką blokują
      przejazd na Podwale. Samochody, które ustawiały się za tramwajami
      teoretycznie zmniejszały kolejkę i zwiększały przepustowość. Zdjęto
      takie separatory na Straszewskiego(przed skrętem w Piłsudskiego), bo
      powodowały korki aż za Filharmonię. Liczę, że szybko zostaną zdjęte..
      • Gość: edward Re: Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory IP: *.chello.pl 22.05.09, 08:00
        Problemem z opóźnieniami tramwajów na Straszewskiego/Karmelicjkiej samochody
        przede wszytskim same tramwaje... Pracuje niedaleko i widze jak kolejka
        tramwajów ciągnie sie czasami aż po zakręt - w kolejce na przystanek czeka ich
        nawet pięć. Za dużo ich jest skierowanych w tę strone! Inna sprawa, to kierowcy,
        którzy nagminnie zatrzymują sie "na sekunde" na jezdni - pozostali muszą omijac
        ich torowiskiem. Mnie się to po prostu w głowie nie mieści!
    • Gość: Hermenegilda_jaga Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory IP: 149.156.58.* 22.05.09, 08:03
      Ogólnie popieram, tylko może warto pomyśleć też i o autobusach miejskich. Pod
      Bagatelą często czeka się wieki na autobus który utknął w korku. Czemu nie może
      jechać po torach tak jak np. na Grzegórzeckiej ?
      • Gość: aagata Re: Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 13:47
        Popieram pomysł!! Na Dunajewskiego autobusy na tory!! Wściec się
        można kiedy czas przejazdu autobusem od banku na przystanek koło
        Rossmanna zajmuje ok. 10 minut.
    • zeneq771 Separatory się łąmią 22.05.09, 08:18
      Wszystko pięknie. tylko wczoraj po południu widziałem już jeden zniszczony
      separator. W takim tempie to długo się one nie utrzymają
      • Gość: hmmm Szkoda ze nie sa gietke, bylo by po problemie... IP: *.betanet.pl 22.05.09, 10:22
        • Gość: McDrive Re: Szkoda ze nie sa gietke, bylo by po problemie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 10:55
          one są giętkie (uchylne) ale jak jakiś artysta przejedzie po nim na skos to go
          po prostu złamie
    • tbarbasz Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory 22.05.09, 08:53
      Coś mi się zdaje, że już od banku w stronę Karmelickiej zaczyna się strefa "B". Z drugiej strony podobnie, Szewska zamknięta, Karmelicka też! To skąd tam się bierze tyle samochodów? To tam powinno się pojawić pod znakiem "zakaz wjazdu" 2 panów ze Straży Miejskiej i problem od razu zostałby zredukowany. Chodzę tam dość często i gołym okiem widać, że co najmniej 60% samochodów nie ma plakietki "B".
      Jak wiecie, jestem przeciwnikiem ograniczania ruchu, ale "mądry władca nie wydaje rozkazów, których przestrzegania nie potrafi dopilnować!" (Makiewelli - "Książę").
      Co do meritum - też już pisałem: Karmelicką jedzie 6 linii tramwajowych!!! I z tym skrętem pod "Bagatelą" zawsze były problemy, nawet jak jeszcze można było jeździć samochodami po Rynku Głównym i ruch aut był śladowy. Tramwaj to nie "Fiacik 500" - swoją długość posiada, trzeba przełożyć zwrotnicę, skręt jest ostry, więc musi jechać powoli...A jeszcze pasażerowie się "łajzują" - a w końcu tramwaj jest dla ludzi - nie odwrotnie.
      Korki tramwajów można tam zmniejszyć tylko optymalizując ich ruch. Miało być cudownie po zamknięciu Karmelickiej - a wyszło "jak zwykle". Miało być wspaniale po zamknięciu "Szczepańskiego" i poszerzeniu strefy "B" - i znów wyszło "jak zwykle". Może więc "zamykacze" i "uspokajacze" zastanowią się nad optymalizacją ruchu, bo przy takiej polityce zamknie się wszystko i "nie będzie niczego" oprócz korków tramwajów!
      • Gość: McDrive Re: Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 11:01
        Wreszcie mądrze piszesz tbarbasz , Problem dużej ilości tramwajów na
        Karmelickiej może zredukować przede wszystkim budowa linii w aleji Słowackiego
        , którą naszczęście bierze pod uwagę plan przebudowy Nowego Kleparza
        • Gość: :) Linia przez Aleje Slowackiego nie powstanie, nie.. IP: *.betanet.pl 22.05.09, 15:25
          wiesz, ze pomysl zostal odrzucony ze wzlegu na protesty, plan moze
          uwzgledniac nawet zlota gore :)
          • Gość: McDrive Re: Linia przez Aleje Slowackiego nie powstanie, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 18:45
            Mieszkańcy w tym kraju protestuja na każde wbicie łopaty. Ta linia powstanie
            prędzej czy później, niekoniecznie jako naziemnna może jako kolejny tunel albo
            nawet odcinek metra. wiem że to nie jest kwesta 5 czy dziesięciu tylko niestety
            raczej parunastu lat.
            • Gość: klops McDrive ty to jestes marzyciel :) IP: *.betanet.pl 22.05.09, 20:29
            • Gość: klops Cruzz i wlasnie przez takich cwaniakow jak ty... IP: *.betanet.pl 22.05.09, 20:30
              jezdzi sie po tym miescie jak sie jezdzi, ale jak mandat na Ciebie nie dziala, to jak Ci moze kiedys odbiora prawo jazdy to sie opamietasz...
    • Gość: dario Brawo zikit<brawo!!!jescze prosimy o starowiślną! IP: *.chello.pl 22.05.09, 10:43
      Zgadzam się bardzo dobrze że w końcu ktoś pomyślał sam jestem
      kierowcą ale nie mogę patrzeć jak niektórzy cwaniacy za kierownicą
      łamią prszepisy.może to ich w końcu czegoś nauczy i kultury jazdy

Proponuje jeszcze takie separatory na Starowiślnej , Kalwaryjskiej
    • Gość: cruzz Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.05.09, 17:36
      Ktos ktos kto jest odpowiedzialny za komunikacje miejska w Krakowie juz dawno
      powinien zaczac zajmowac sie czyms innym!!!!!!Dlaczego nie mozna zrobic jednej
      lini ktora jezdilaby tylko wokol plant? Takie circle line.Reszta tramwajow
      dojezdzalaby do konca ulic dochodzacych (np karmelickiej ) i wracalaby z
      powrotem. Oczywiscie kwestia zrobienia mijanek ale to chyba nie problem...
      byloby to duuuuuuuuzym ulatwieniem.Wiekszosc motorniczych to zwykle "buce"
      ktorzy specjlanie podjezdzaja na zielonym siwetle i wysadzaja pasazerow. Przez
      co my kierowcy musimy czekac dwa cykle swietlne aby przejechac stad korki m in
      na dunajewskiego! Gdzies mam jakies ograniczniki dopoki takie chamy beda
      prowadzily tramwaje i specjalnie beda robily nam na zlosc ja rowniez bede im
      robil pod gore chocbym mial co jakis czas placic mandaty!!!!!!!!!!
      • Gość: Be Re: Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.09, 20:30
        Wiekszosc motorniczych to zwykle "buce"
        > ktorzy specjlanie podjezdzaja na zielonym siwetle i wysadzaja pasazerow. Przez
        > co my kierowcy musimy czekac dwa cykle swietlne aby przejechac

A wytłumacz mi czemu niby pasażerowie mają czekać zamknięci w tramwaju? Ich jest więcej i każdemu sie spieszy. Poza tym, zgodnie z twoim tokiem myślenia pasażerowie (często starsze osoby) nie mialyby jak wysiąść z tarmwaju, bo w momencie gdyby nawet motorniczy poczekal z otwarciem drzwi, większość "inteligentnych inaczej" kierowców widząc je zamkniete najzwyczajniej w świecie zastawiłaby wyjście z tramwaju. Myślenie nie boli, moze warto spróbować?
      • Gość: dario Re: Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory IP: *.chello.pl 22.05.09, 22:59
        BRAWO BURAKU!!!Zastanów się gdzie jest przepis że tramwaj nie może
        podjeźdżać na zielonuym.Człowieku a jak ci nie pasują tramwaje ,
        ludzie , autobusy to wracaj na swoją wioske tam sobie pojeżdzisz jak
        ci sołtys zrobi skrzyżowanie z piasku bucu>>!!!!
    • Gość: cruzz Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.05.09, 23:32
      heheheheh rozbawil mnie twoj post...dziekuje ze mi poprawiles humor:P Proponuje
      zamiane pietnastki czy innego tramwaju ktorym dojezdzasz ze swojej wioski na
      bardziej przystepny srodek lokomocji to wtedy zrozumiesz "BURAKU" hahahahahah a
      swoja droga jak tak dalej pojdzie to mozesz naprawde dlugo podrozowac bo
      niedlugo cale misato stanie w korkach wlasnie tramwajow:D a poki co niezmierna
      radosc sprawi mi sam fakt , ze zajezdzajac dorge tramwajowi, pomysle ze wlasnie
      ty siedzisz w tym skladzie....zyc nie umierac
      • Gość: dario Re: Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory IP: *.chello.pl 23.05.09, 09:47
        Widzisz buraczku już nie długo poczekaj na lepsze separatory to
        wtedy tym swoim bmw kupionym za grosze wjezdziesz jedynie do swoejgo
        sołtysa bo wieśniakom nie dadzą zezwolenia hehe.a co do tego to
        uwierz mi wali mnie to że zajedziesz drogę tramwajowi ja nim nie
        jeżdze tylko samochodem hehe tylko ja jestem normalnym kierowcą i
        stosuje się do mprzepisów a nie idiotą dla którgo samochód służy do
        powiększenia swego penisa żeby go laski podsziwiały .eh żal mi
        Ciebie, dość że masz małego to jeszcze bezmózg
        • Gość: hehehe!! BMW=Banditen Motor Vagen..pozdrawiam IP: *.betanet.pl 23.05.09, 11:30
          cwaniakow, ktorzy nie umieja jezdzic swoim bardzo maly pe... przepraszam wozem :)
        • Gość: wika Re: Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory IP: *.236.spine.pl 23.05.09, 12:29
          Panowie, to może ja rozstrzygnę spór, który z Was ma
          jakiego "wacusia"?
          Bo inaczej to będziecie się spierać jeszcze z tydzień.
          • Gość: :) Ty juz wiesz najlepiej tyle wasusiow widzialas... IP: *.betanet.pl 26.05.09, 11:35
            ze hoho.
            • Gość: wika Re: Ty juz wiesz najlepiej tyle wasusiow widziala IP: *.236.spine.pl 26.05.09, 15:19
              Widzę , że kolega dużo o mnie wie .

P.S. Jak ktoś ironii nie łapie , to co ja na to poradzę....
    • ww_lodz Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory 23.05.09, 00:01
      Ale beznadziejne te separatory. Zobaczcie jakie są u nas w Łodzi i kierowcy się stosują. A są jeszcze bardziej pożyteczne jak karetka czy policja chce ominąć korek.
      Pzdr :-)
    • Gość: mleko buhaahaaahaaaaahaa IP: *.net.autocom.pl 23.05.09, 00:30
      Do artykułu faktycznie pasuje to pierwsze zdięcie, na którym to kolo stoi przed przejściem dla pieszych na...torach, wbrew logice, wbrew jakże przecież skutecznym separatorom, normalnie wbrew wszystkiemu...
      :D
    • Gość: szturman Ul. Dunajewskiego: nie wjeżdżaj na tory IP: *.telpol.net.pl 11.06.09, 17:31
      Ciekawe... najbardziej podoba mi się widok mających jak zwykle
      wszystko w bardzo głębokim poważaniu policjantów i wspaniałych
      ochroniarzy oraz "uprzywilejowanych" pod każdym względem taksówkarzy
      jeżdżących po torowisku środkiem jezdni. Frajerzy niech stoją na
      pasie ruchu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka