Dodaj do ulubionych

Ludzie, zejdźcie z rowerowej drogi!

• quartis Park Jordana 28.05.09, 11:15
      Ja proponuję zamontowanie świateł na scieżce rowerowej przed
      wejściem do Parku Jordana.
      Wieczorem jak wychodzę z dziećmi z Parku nie sposób przejść przez
      ścieżkę rowerową w kierunku Błoń.
    • Gość: Ermann Ludzie, zejdźcie z rowerowej drogi! IP: *.bj.uj.edu.pl 28.05.09, 11:33
      A rowerzysci nie boja sie pieszych na chodnikach i wjezdzaja!
      skutecznie-najwiecej poszkodowanych w wypadkach0-to piesi potraceni
      na chodnikach przez ROWERZYSTOW!
      PIESI NIE WYCHOZCIE PIESZO Z DOMOW!
      Swiat dla pojazdow!
    • Gość: Swawolnik Po co wojna Pieszo-Rowerowa, pod flagą Krakowa? IP: *.chello.pl 28.05.09, 12:03
      Nigdy jeszcze na moje "dzyn-dzyn" (modulowane głosem, jako że nie mam dzwonka) i szybkie "dzięki", nie było agresywnego odzewu ze strony pieszego, maszerującego ścieżką rowerową. Toleruje ich na "naszych ścieżkach" ponieważ sam korzystam z "ich" chodników.

Ponad pół roku temu zostałem potrącony bez mojej winy przez kierowcę samochodu na jednej z krakowskich ulic - od tamtej pory (po 3 miesiącach wracania do zdrowia) ulicami nie jeżdżę. Na trasie moich codziennych szlaków - ZE STRACHU O ŻYCIE - większość czasu spędzam na chodniku. Na "ich" trakcie jestem gościem, czekam spokojnie na metrowy przesmyk między ścianą a zaparkowanym autem.

Niech miasto wybuduje więcej ścieżek?! Nie żartujcie...

Wniosek: Wystarczy, że mamy wojnę Auto-Rowerową, po co nam jeszcze bić się z pieszymi? Agresja wyzwala agresję. Po co irytacja, skoro nawet "dresiki" ustępują miejsca, gdy krzykniesz "sory chłopaki"...
    • fakt_fakt Ludzie, zejdźcie z rowerowej drogi! 28.05.09, 12:14
      każdemu to, co mu się należy
      • Gość: pik Re: Ludzie, zejdźcie z rowerowej drogi! IP: *.arch.pk.edu.pl 28.05.09, 12:27
        dziś rano pewna satrsza pani popsuła mi krwi na pół dnia, nie
        podobało jej się, że powolutku jechałam za synem po szerokim
        chodniku (dzieliła nas odległość ok 1,5m, a ani ja, ani ona nie
        przyklejałyśmy się do ściany). I po co ta agresja?
        Chwilę później jakiś buc zepchnął mnie na chodnik na Sławkowskiej
        (jechałam od rynku), szkoda, że go nie kopnęłam.
        Apel do wszystkich: nie róbcie na złość rowerzystom!!!
    • Gość: kOOlarz Poczytajcie sobie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.09, 12:33
      Oto taryfikator

www.v10.pl/prawo/Taryfikator,mandatow,10.html
    • Gość: alix Ludzie, zejdźcie z rowerowej drogi! IP: *.xdsl.centertel.pl 28.05.09, 12:34
      Gwoli ścisłości - mandat za jazdę po chodniku rowerem to obecnie 100 złotych,
      a nie 50. Dziennikarska niestaranność może być potem przyczyną konfliktów
      między rowerzystami a funkcjonariuszami, którzy będą chcieli ich karać za
      jazdę po chodniku.
      • Gość: Joanna Jałowiec wysokość mandatu IP: *.ghnet.pl 29.05.09, 12:29

Gwoli ścisłości...
        prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/34510,nowy_taryfikator_mandatow.html
        tabela B (część J czyli dotycząca ruchu rowerów)
        Naruszenie przez kierującego rowerem przepisów
        o korzystaniu z chodnika - 50 zł
    • Gość: lusia Ludzie, myślcie!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.09, 12:36
      Piesi to takie Święte Krowy. Wszystko im się należy, a od siebie nie dają nic w zamian.

Jeżeli ktoś nie wierzy, to polecam przejechać się na przykład ulicą Pawią i puścić pieszego na przejściu dla pieszych - można tak stać i stać, a ludzie będą leźli i leźli raz z tej raz z tamtej, bez ładu i składu, nieprzerwanie - nikt nie stanie chociaż na chwilę. Nikt się nawet nie obejrzyy na prawo i lewo - wszycy lezą...

Morał z tego taki, że brak nam kultury i wzajemnego poszanowania. I nie tylko rowerzyści są źli, czy kierowcy samochodów /busów / autobusów. Piesi także mają swój udział w komunikacyjnym chamstwie.
    • Gość: Paul Jestem rowerzystą IP: *.fdk.airbites.pl 28.05.09, 13:03
      I z jednej strony trudno winić pieszych o to co się dzieje na rondzie
      Mogilskim, bo te chodniki i ścieżki są poprowadzone kretyńsko! Rowerową jest
      krócej z przystanku na przystanek i tyle!
      Z drugiej strony kretyńskie zarzuty pieszych wobec rowerzystów-z jednej strony
      że pędzą drogami a z drugiej że "wpychają się" na chodniki. To czym mają
      jeździć jak nie ma drogi rowerowej?! Przecież nie pofrunę!
      • Gość: Z MOGILSKIEGO R. Re: Jestem rowerzystą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.09, 15:54
        MOGILSKIEGO RONDAAleś wymyslił(a)..krócej..Ilez to kilometrów krócej? Poprostu bydło chodzi ściezkami rowerowymi.Obok scieżki jest chodnik wiec co? Muszą chodzic na niewielkie skróty?Na Rondzie jestem codziennie,jako piesza.Szlak mnie trafia jak widze bezmyslnych na czerwonym szlaku, a miejsca dla pieszych jest bardzo dużo..
        • tbarbasz Re: Jestem rowerzystą 28.05.09, 16:38
          Gość portalu: Z MOGILSKIEGO R. napisał(a):

> MOGILSKIEGO RONDAAleś wymyslił(a)..krócej..Ilez to kilometrów krócej? Poprost
          > u bydło chodzi ściezkami rowerowymi.Obok scieżki jest chodnik wiec co? Muszą ch
          > odzic na niewielkie skróty?Na Rondzie jestem codziennie,jako piesza.Szlak mnie
          > trafia jak widze bezmyslnych na czerwonym szlaku,

Kolejny "COOLTURALNY inaczej" rowerzysta!
          Trafić to Cię może co najwyżej SZLAG (bo SZLAK to ulica w Krakowie ew.
          określenie nieutwardzonej drogi). Ale nazywanie ludzi "bydłem" nie uchodzi
          Mocium Panie!!!
        • tbarbasz Re: Jestem rowerzystą 28.05.09, 16:42
          Na Rondzie jestem codziennie,jako piesza.Szlak mnie
          > trafia jak widze bezmyslnych na czerwonym szlaku, a miejsca dla pieszych...

Przepraszam, nie zauważyłem, że "bywasz jako piesza..." Ale wybacz, po Damie
          porównywania ludzi do bydła w ogóle się nie spodziewałem!
    • Gość: heniek Ludzie, zejdźcie z rowerowej drogi! IP: *.ists.pl 28.05.09, 13:14
      Tak zgadzam się jest to problem i to duży sam dużo czasu spędzam na
      rowerze i kilka razy miałem ten problem (paniusie z wózkami i pieskami)
      a nawet raz zaliczyłem wywrotkę przez taką damę z wózkiem środek
      ścieżki rowerowej.
    • Gość: gniewko_syn_ryba Dać ludziom broń i pozwolić na swobodny IP: *.autocom.pl 28.05.09, 13:25
      ostrzał pieszych na ścieżkach rowerowych oraz rowerzystów na chodnikach...
      Ciekawe których będzie więcej... ? ;)))
    • Gość: rowerzysta nie mam nic przeciwko IP: *.chim.unifi.it 28.05.09, 14:06
      jako rowerzysta nie mam nic przeciwko, żeby piesi poruszali się po ścieżkach
      rowerowych, a jako pieszy, żeby rowerzyści poruszali się po chodnikach. tak
      naprawdę wystarczy tylko trochę wzajemnego zrozumienia i szacunku. przecież
      możemy jakoś wszyscy razem funkcjonować, jeśli zachowamy choć trochę zdrowego
      rozsądku, nie? niech pieszy na ścieżce rowerowej pamięta, żeby zrobić miejsce
      rowerzyście, a rowerzysta na chodniku, że tutaj pieszy ma pierwszeństwo i
      wszystko będzie jak należy. po jaką cholerę się spierać, że to moje tamto
      twoje. skończcie wreszcie z tym egoizmem i kłótliwością.
      • tbarbasz Re: nie mam nic przeciwko 28.05.09, 14:51
        Gość portalu: rowerzysta napisał(a):

>... możemy jakoś wszyscy razem funkcjonować, jeśli zachowamy choć trochę zdrowego
        > rozsądku, nie? niech pieszy na ścieżce rowerowej pamięta, żeby zrobić miejsce
        > rowerzyście, a rowerzysta na chodniku, że tutaj pieszy ma pierwszeństwo i
        > wszystko będzie jak należy. po jaką cholerę się spierać, że to moje tamto
        > twoje. skończcie wreszcie z tym egoizmem i kłótliwością.

O wreszcie ktoś dobrze prawi!
    • Gość: urzędnik Ludzie, zejdźcie z rowerowej drogi! IP: *.ghnet.pl 28.05.09, 19:28
      nie tylko piesi na ścieżkach rowerowych, rowerzyści na chodnikach...ale także
      motocykliści nie przestrzegających przepisów ruchu drogowego a już nagminnie
      parkujący samochodami gdzie popadnie ....to powinno być karane !!!!!!
      Strażnicy Miejscy i Policjanci róbcie co do Was należy wreszcie bo sam
      wielokrotnie widziałem obojętność służb porządkowych !!!!! Dlaczego?????
    • Gość: kOOlarz czytajcie colera IP: *.chello.pl 28.05.09, 23:09
      www.v10.pl/prawo/Taryfikator,mandatow,10.html
    • Gość: kOOlarz colera IP: *.chello.pl 28.05.09, 23:23
      Największe zagrożenie stanowią studentki na tych swoich rozpadających się rowerach.
      Taka moda na Holland bike baba ze, studia w krakowie i rower za 150 PLN to
      krakowska rowerzstka pełną parą! Jedzie taka pipka bez
      świateł bez dzwonka i jeszcze pojęcia niema że jej koleżanka obok niej zajmuje
      miejsce na drodze rowerowej!A można gęsiego jeden za drugim !
      Przez takie BEZMYŚLNE STUDZIENCINKI my rasowi kolarze trafiamy do jednego worka
      z tym plebsem.

ps. jestem kolarzem od DZIEWIĄTEGO roku życia
      • tbarbasz Re: colera 29.05.09, 08:59
        To jedź się sprawdzić na Giro lub u Mistrza Langa. To miejsce dla Kolarzy.
        Droga tylko dla rowerów jest dla ROWERZYSTÓW - a nie dla ZAWODNIKÓW. W tym także
        70-cio latków (a znam takich, dla których trasa Kraków-Łopuszna na rowerze to
        betka).
        Ale na szybko jeżdżące po mieście samochody to pewnie narzekasz, że to "piraty
        drogowe" ;) :)
    • jukka2003 A niech se chodza... 29.05.09, 09:24
      Przeciez piesi robia to z tego samego powodu co rowerzysci. Po
      prostu im krocej!
      To jest efekt wprowadzania rozwiazan eksperymentalnych. Kochani
      drogowcy zrobcie sobie delegeacje do Belgii, Holandii i Szwecji.
      Pouczcie sie a potem zacznijcie projektowac u nas. Bedzie naprwde
      lepiej i taniej.
    • Gość: Piotrusiek Ludzie, zejdźcie z rowerowej drogi! IP: *.proton.net.pl 01.06.09, 13:17
      Brakuje znaków ! Jestem pieszym i nie widze ze wchodze na trase o malo mnie nie zabili!!!
      • Gość: ko-yama Re: Ludzie, zejdźcie z rowerowej drogi! IP: *.vsoft.pl 02.06.09, 10:31
        Gdyby rzeczywiście brakowało znaków to i rowerzysta nie wiedziałby, że jedzie
        drogą dla rowerów. Po prostu piesi nie mają nawyku patrzenia na znaki na
        początku drogi na którą wchodzą. Tego trzeba się nauczyć. To nie jest
        umiejętność wrodzona.
        • Gość: John Re: Ludzie, zejdźcie z rowerowej drogi! IP: 213.199.225.* 16.07.09, 18:08
          naucz się że chodnik jest do chodzenia a wyznaczanie na dróg rowerowych to to
          brak piątej klepki dlaczego nie można było np.na placu Matejki zrobić szerszej
          jezdni i tam wyznaczyć pas dla rowerów???no dlaczeeego??????
    • Gość: piter-s Ludzie, zejdźcie z rowerowej drogi! IP: *.multi-play.net.pl 16.07.09, 17:45
      Jadąc po drodze rowerowej i widząc pieszego idącego tą ścieżką, oprócz dzwonka
      używam także słowa "przepraszam". I w zasadzie jest po problemie :-)
    • Gość: John Ludzie, zejdźcie z rowerowej drogi! IP: 213.199.225.* 16.07.09, 18:03
      INTELIGENCJA ROBOTNICZO CHŁOPSKA wyznaczyła "drogi-ścieżki" rowerowe na
      chodnikach a pytam dlaczego nie na jezdni? jezdnia służy do jeżdżenie a jak się
      ktoś boi samochodów to spacer chodnikiem pozostaje.Kraj inteligentnych inaczej
      po kursach "wyższego wykształcenia"
    • tbarbasz Ludzie, zejdźcie z rowerowej drogi! 16.07.09, 18:19
      Droga dla rowerów jest drogą tylko dla rowerów! Tak mówi prawo. I kropka.
      Ale również mówi dość dokładnie, jak ma postępować w ruchu rowerzysta - zarówno
      na chodniku, drodze dla rowerów i pieszych oraz na jezdni (i poboczu!!!).
      Co prawda nie lubię prawników - ale dość ścisłe przepisy są potrzebne jeśli nie
      jesteśmy w stanie być dla siebie po prostu życzliwi. Jeśli chcemy korzystać z
      regulacji prawnych - to nie wybiórczo. Są ścieżki prowadzące do zmian w prawie -
      można i trzeba z nich korzystać, a nie twierdzić: "ten przepis jest głupi, to go
      olewam, a ten mądry, więc wymagam (najczęściej od innych ;) ) jego przestrzegana"...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka