Dodaj do ulubionych

Chcą oświetlić krzyż na Giewoncie

• Gość: bona Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 10:51
      W ten sposób pan senator szkodzi wierze, katolikom i kościołowi w
      Polsce.Podpieranie się naszym kochanym Papieżem przy realizacji
      głupich pomysłów, to robienie złej roboty.
    • pakulec proponuje zamontować tam senatora Skorupę 06.07.09, 10:51
      niech świeci oczami,
      • megasceptyk z akumulatorem na jajcach 06.07.09, 13:47
        tururu
    • Gość: anja a Caraiman w Bucegi jest oswietlony ? IP: 89.238.215.* 06.07.09, 10:54
      jest tez chyba duzo wiekszy od naszego, prawda?
      • Gość: divak2 Re: a Caraiman w Bucegi jest oswietlony ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 11:53
        Człowieku! To nędzna prowokacja! Po pierwsze nie "w Bucegi" tylko "w Bucegach" -
        domiana
        Przecież ten krzyż w Rumunii (nazywa się Monumentul Eroilor - Pomnik Bohaterów,
        acaraiman to nazwa szczytu) ma postument, który nie zmieściłby się na Giewoncie.
        jego oświetlenie ma moc 150 kW, co daje średnio 2000 kWh na jedną (12h) noc.
        Poza tym Bucegi to są góry, gdzie w każdym miejscu znajdziesz wystający z ziemi
        rurociąg, niezasypany rów, wyłażące z ziemi kable i kupę niedokończonych budowli
        - spadek po wujku Nicolae. Ja nie wiem czy Tatry miałyby w ten sposób wyglądać.
        Rumuni też nie wiedzą czy chcą takiego syfu i starają się to w miarę możliwości
        sprzątać. Oprócz tego da się (co nie znaczy wolno) na nie wjechać maluchem albo
        kolejką, a terenówką dotrzesz do samego krzyża - takiego luksusu nie ma na
        Giewoncie, nie ma nawet miejsca, żeby śmigłowcem usiąść, wszystkie materiały
        trzeba dygać na plecach i odpowiednio za to płacić. Zapłacisz?
    • Gość: billy Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary IP: *.itform.pl 06.07.09, 10:55
      Krzyż na Giewoncie jest z tą góra nierozerwalnie związany i nie ma nic złego w
      jego oświetleniu i do tego nie trzeba żadnych wzniosłych uzasadnień.Jak miałby
      szkodzić przyrodzie nie pojmuję- chyba tak jak krzyż w Oświęcimiu. Rozumiem
      dyskomfort Gazety Wyborczej, która najchętniej by ten krzyż usunęła a w
      najgorszym wypadku zasłoniła.Jest to po prostu nasz polski narodowy symbol i
      dlatego nie podoba się kosmopolitom.
      • crame Re: Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary 06.07.09, 11:41
        Co Ty piszesz? Jak on jest nierozerwalnie zwiazany? Postawiono go tam sto lat
        temu i to wszystko. Miliony lat gora stala sobie bez dekoracji. Nie wmawiaj mi,
        ze pan Bog Giewont razem z krzyzem stworzyl!
      • Gość: johnny Re: Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary IP: *.152.155.184.dsl.dynamic.eranet.pl 06.07.09, 11:45
        Gość portalu: billy napisał(aJest to po prostu nasz polski narodowy
        symbol i> dlatego nie podoba się kosmopolitom.

Tymi waszymi "symbolami narodowymi" upszczyliście Polskę jak muchy
        gównem padlinę. Zamiast "symbolami", których wszędzie jest już
        pełno, zajmijcie się w końcu swoimi chorymi głowami co wyjdzie na
        pożytek i wam i wierze na punkcie której straciliście rozum.
        • maura4 Re: Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary 06.07.09, 12:09
          Nasze symbole narodowe to godło i flaga. Zmieniło sie coś ? Czyzby
          juz nas ze wszystkim sprzedali Watykanowi, a ja nie wiem ?
      • rysiopysio @billy - następna Skorupa 06.07.09, 12:57

• Gość: uchat narodowym symbolem Polski IP: *.gl.digi.pl 06.07.09, 15:05
        jest orzel ( anie krzy) ty NIEDOUCZONY PROWOKATORZE.Jestes IMBECYL.
    • Gość: Rycho Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary IP: *.igloonet.pl 06.07.09, 10:57
      Ja bym chciał oświetlić i wykonać gwiazdę Dawida na Kasprowym!!!!! Oraz
      oświetlić ciemnotę Pana Posła PIS
    • Gość: Emeryt Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary IP: *.sta.asta-net.com.pl 06.07.09, 10:59
      Dlaczego w tym Pisie są sami idioci? Ludzie olejcie to oszołomstwo bo niedługo pisowskie gnidy zmuszą nas do modlitw w pracy, przemianują wszystkie ulice na ulice świętych, pracować będą tylko osoby niewierzące lub innej wiary. Nawet idiotyzm ma swoje granice.
    • Gość: mat31 Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary IP: 81.210.87.* 06.07.09, 11:00
      Myślę, że JPII, który bardzo lubił Tatry posłałby go do diabła z
      takim pomysłem.
    • Gość: dert Ukrzyżowana Polska! Jak ciężko żyć w strachu, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 11:01
      i ciebie i mnie w końcu ukrzyżują niezależnie do jakiej organizacji
      religijno-politycznej należysz czy też nie należysz.
    • prawdziwy-moher ..Swietny pomysl.... 06.07.09, 11:01
      Trzeba szukac nowoczesnych rozwiazan do propagowania danych terenow.Kazdy przyjezdny to po prostu dodatkowe euro dla regionu.Jezeli ktos tego nie rozumie jest zwyklym frajerem.
      • pakulec co do tego mają przyjezdni? 06.07.09, 11:06
        chyba że będą przyjeżdżać podziwiać polską głupotę
        • prawdziwy-moher Re: co do tego mają przyjezdni? 06.07.09, 11:13
          Przyjezdni?.Jestes ciemny jak but.Z tego sie zyje.W moim miescie wyremontowano i oswietlono most spuszczany.Nieuzywany.Stal jak szkielet.Turystow pelno bo zwiazano to z historia ze jednym z tworcow byl Eiffel, ten od paryskiej wiezy.Ze wzgledow politycznych juz rzucono sie na niszzenie projektow.Wygral z wami Rydzyk bo w odwiertach jest goraca woda, wygral Rydzyl z telefonia komorkowa.Biznes z idiotami wygra.Ale psuc musicie .Taka komusza zasada.
          • pakulec hm.. dosyć płytkie masz przemyslenia 06.07.09, 11:38
            po pierwsze w Zakopanym jest już tak malo miejsca i tak dużo
            przyjezdnych że zachęcanie ich do do przyjazdu dewastowaniem
            przyrody Parku Narodowego nie ma najmniejszego sensu - juz lepiej
            było by przebudować wreszcie zakopankę.
            Co do Rydzyka - on z nikim nie wygrał bo pod Toruniem nie ma żródeł
            wody termalnej - na głębokości 1500 m panuja takie ciśniena, że
            żadna woda się nie utrzyma, a w każdym razie nie w takiej ilości by
            ekdsploatacja była oplacalna. Owszem można tą wode tłoczyc pod
            ziemię aby sie tam ogrzewała a następnię ją wypompowywać - tak się
            robi np w Tatrach ale nie na taką duża głebokość.
            Co do telefonii komórkowej to nie wiem w czym on miałby ze mną
            wygrać?
            ja od niego telefonu nie kupię
            • prawdziwy-moher Re: hm.. dosyć płytkie masz przemyslenia 06.07.09, 11:45
              Krzysztof Masiuk jest członkiem rady nadzorczej Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska z ramienia organizacji pozarządowych, przewodniczącym Centrum Wspierania Inicjatyw Pozarządowych, członkiem Platformy Obywatelskiej.
              ---------------------------
              Krzysztof Masiuk;
              - Z punktu widzenia członka rady nadzorczej Funduszu wniosek fundacji "Lux Veritatis" nie wzbudza żadnych zastrzeżeń. Według mnie projekt jest przygotowany perfekcyjnie i ma pełne uzasadnienie.
              Do wniosku są dołączone ekspertyzy wybitnych naukowców z krakowskiej szkoły geotermii, które wskazują, że w miejscu planowanego odwiertu są gorące źródła. W lutym głosowałem za przyznaniem tej dotacji, bo w Polsce złoża geotermalne nie są wykorzystywane, a Unia Europejska przygotowała na to specjalne środki.

A czy jest możliwość, że "Lux Veritatis" będzie wydawać te pieniądze niezgodnie z przeznaczeniem?
              Na żadnym etapie wykorzystywania tych środków nie ma możliwości popełnienia nadużyć. Umowa jest tak zawarta, że fundacja nie otrzyma gotówki, lecz Fundusz będzie spłacał faktury za już wykonaną pracę, dokładnie sprawdzając, czy są one zgodne z umową.

Dlaczego więc wnioskiem zainteresowało się ministerstwo?
              Kontrowersje wzbudza nie wniosek,
              tylko osoba o. Rydzyka,
              który wywołuje zainteresowanie opinii publicznej. Gdyby odwierty geotermalne robił jakiś zwykły człowiek, nie byłoby w ogóle tematu. W momencie składania wniosku o dotacje przez "Lux Veritatis" nie było żadnych innych, na początku roku nikt w Polsce nie był zainteresowany prowadzeniem odwiertów geotermalnych, a środki czekały.

Wygląda więc na to, że w Toruniu powstanie nowoczesna elektrociepłownia geotermalna, która będzie produkować ciepło dla imperium o. Rydzyka. Zdoła je ogrzać w całości?
              Na pomieszczeniach o. Rydzyka plan się zapewne nie kończy. Według szacunków, oprócz ciepła, może ona rocznie produkować energię elektryczną na poziomie ok. 2 megawatów, czyli o wartości ok. 7 mln złotych. Fundacja będzie mogła więc sprzedawać ciepło czy energię elektryczną na przykład mieszkańcom Torunia.

Czyli o. Rydzyk za unijne pieniądze stworzy elektrociepłownię, z której jego fundacja będzie czerpać zyski?
              Dokładnie tak. Na tym właśnie polega genialność pomysłu o. Rydzyka. Niewątpliwie ma on doskonały zmysł biznesowy. Ta elektrociepłownia zapewni mu olbrzymie dochody na długie lata. Co więcej, ponieważ Unia Europejska stawia na energię odnawialną, o. Rydzyk może liczyć stale na unijne dotacje na ten cel. O. Rydzyk okazał się człowiekiem na czasie, jak były wiceprezydent USA Al Gore, który dostał w tym roku Pokojową Nagrodę Nobla za zaangażowanie ekologiczne.
              • pakulec szkoda że Pan Bóg tego nie przewidział 06.07.09, 11:54
                cóż z tego że Rydzyk wymyslił źródła termalne pod Toruniem a jakiś
                naukowiec stwierdził że ta może być woda- jeżeli otwory wykonane
                dotychczas nie stwierdziły istnienia tam wody w ilości
                umozliwiającej eksploatację?
                jeżeli w już odwiewrconych do głebokości 1500 m otworach wody nie ma
                to głebiej jej też nie będzie - jest mało prawdopodobne by z uwagi
                na ciśnienia panujące na takich głebokosciach znajdowały się tam
                odpowiednio porowate skały.
                Więc czy uważasz że Pan Bóg który ukształtował skorupę ziemska w
                okolicach Torunia zrobił to na złośc Rydzykowi?
                • prawdziwy-moher Re: szkoda że Pan Bóg tego nie przewidział 06.07.09, 11:57
                  Widzisz dalej nie rozumiesz.Wie dla jasnosci ci powiem.Lepszy jeden Rydzyk w Polsce niz stu liberalow zwanych Donaldem Tuskiem.Ten pierwszy cos robi, tych stu-odpoczywa.I czeka na cuda.A bez roboty-nic nie bedzie.Zacytowalem ci wypowiedz czlonka PO.Takze znawcy tematu.Rydzyk minal PO o lata swietlne.
                  • pakulec nie chodzi o to by robić cos głupiego 06.07.09, 12:03
                    wiesz, czasem lepiej nie robić nic niż robić coś głupiego.
                    Co do projektu Rydzyka - jest to typowa robota głupia w którą
                    wpakowano kupe kasy. Gdyby Tusk robił takie głupoty - np. realizując
                    pomysły Pisu czy Pisprezydenta to dopiero były by straty i wtedy byś
                    nam tu ryczał jaki to Tusk jest niegospodarny
                    • prawdziwy-moher Re: nie chodzi o to by robić cos głupiego 06.07.09, 12:08
                      Przeciez Tusk przegra.Bedac antypisowski musi stac sie antypolski.I narazie idzie wielkimi krokami w tym kierunku.
                      • adkalin Re: nie chodzi o to by robić cos głupiego 06.07.09, 12:17
                        Antypisowski to raczej propolski. a wracając do meritum, jeśli chcemy jeszcze
                        bardziej zniszczyć przyrodę w Tatrach to pomysł na oświetlenie krzyża na
                        Giewoncie jest krokiem w dobrym kierunku.
                      • pakulec nie ma co, znakomity agument ;-)))) 06.07.09, 12:20
                        prawdziwy-moher napisał:

"Bedac antypisowski musi stac sie antypolski"

to jak nie było Pisu to nie było Polski?
                        a mówiąc powaźnie - to Pis jest najbardziej antypolski
                      • maura4 Re: nie chodzi o to by robić cos głupiego 06.07.09, 12:31
                        Tusk moze i przegra, ale nie na korzyść rydzykowych. To poddani
                        Rydza tak zmobilizowali ludzi w ostatnich wyborach do głosowania nie
                        za Tuskiem, a przeciw PiS.
          • tw_wielgus Puk… puk… 06.07.09, 11:48
            - Kto tam? -zapytał presentation1 z zainteresowaniem w głosie.
            - To ja wygłodzony mózgojad, a ty kto?
            - Jak to kto... presentation1 - the best of the presentation on the
            world!!!
            - A przepraszam, w takim razie to pomyłka – odpowiedział
            sfrustrowany mózgojad.
            • prawdziwy-moher Re: Puk… puk… 06.07.09, 11:52
              Ja przez ten czas sie nie zmienilem.Operuje faktami.Ty stales sie w krotkim czasie ideologicznym trolem.Wiesz wiec teraz dlaczego tak dlugo przetrwal PRL?.Jestes jednym z tych, ideologicznie okraszonych.
              • pakulec Re: Puk… puk… 06.07.09, 11:56
                wybacz, ale to co piszesz to nie są fakty to są pobożne życzenia
              • battosai Re: Puk… puk… 06.07.09, 18:58
                To dlaczego nicka zmieniliście, towarzyszu Wajdzik? Czyżby antypisowski i
                antypolski admin zbanował? Czy może uznaliście, że jako prezentejszyn aż nadto
                się już skompromitowaliście?
      • maura4 Re: ..Swietny pomysl.... 06.07.09, 12:28
        To ten świecący krzyz byłby dla kogoś atrakcją ? Turysty całe noce
        pod Giewontem miałyby siedzieć i modły wznosić ?
      • mariuszet Re: ..Swietny pomysl.... 06.07.09, 22:07
        Pewnie jestem frajerem, ale nie sadzę by dla oświetlonego krzyża przybył
        dodatkowo choć jeden turysta. Dla mnie to niepotrzebne psucie krajobrazu. Kto
        chce oglądać neony, niech idzie na Krupówki.
    • amirez Giewont jak... drogowskaz 06.07.09, 11:02
      Nie mam nic przeciwko,jestem nawet gorąco za!
      Pod jednym warunkiem, za inwestycje zapłaci osobiście ze swojej kieszeni
      senator "pomysłodawca". Ja nie mam najmniejszej ochoty dopłacać do głupich
      pomysłów tego pajaca.
      • Gość: Też dureń A ja chcę postawić na Giewoncie wiszącą oponę od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 11:05
        od auta i ją oświetlić laserami z dołu. Kto się dołączy?
    • Gość: Gość Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary IP: *.itcomp.pl 06.07.09, 11:02
      Proponuję aby pan senator nałożył na siebie światełka i chodził
      po górach przebrany za choinkę jako baran z rogami.
    • Gość: divak2 ten senator to jakiś troll medialny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 11:05
      Idioci prześcigają się w co bardziej kuriozalnych pomysłach, żeby tylko o nich
      nikt nie zapomniał. Czy on pomyślał o tym, ILE kosztować będzie funkcjonowanie
      takiej choinki, ILE kosztować będzie doprowadzenie zasilania na Giewont i co
      trzeba będzie zniszczyć, żeby położyć kable? A w końcu kto będzie płacił
      rachunki za prąd i kto sfinansuje montaż oświetlenia krzyża? Tatrzański Park
      Narodowy, parafie z Zakopanego, biskup z Krakowa czy sam pomysłodawca? Pisanie o
      takich głupkach i ich pomysłach to jak karmienie trolla na forum.
    • Gość: bo Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary IP: 84.203.152.* 06.07.09, 11:08
      Ty palancie. Oswietl sobie najpierw mozg. Co za kraj, ja pierd
    • Gość: Mario Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.07.09, 11:09
      Jeśli senator Skorupa jest taki zamożny, że z własnej kieszeni za to
      wszystko zapłaci a później za eksploatację a władze pakru się zgodzą
      to czemu nie. Ale pewnie senatorowi nie o to chodzi.
      • Gość: Lucjusz Re: Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary IP: *.152.155.184.dsl.dynamic.eranet.pl 06.07.09, 12:09
        Jak taki święty to pewnie i aureolę ma nad głową. Zatem niech
        ściągnie tą aureolę z pustego łba i zawiesi na krzyżu, zrobi się
        wtedy w nocy jasno jak w dzień i problem oświetlenia zostanie
        rozwiązany. Jest tylko jeden problem, czy mimo, że taki święty i
        nawet ma aureole to będzie chciał ją oddać na oswietlenie krzyża, bo
        pewnie wzorem swoich przewodnikow duchowych inwestycje dokonuje
        zawsze kosztem innych, nigdy swoim.
    • Gość: juras Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary IP: *.icpnet.pl 06.07.09, 11:09
      zamontuj sobie w domu PiSowski głupku!!!
    • guido_contini Giewont jak oświetlony drogowskaz niekoniecznie wi 06.07.09, 11:13
      W Alpach i nie tylko uzywa sie iluminacji swietlnych wlasnie dla
      nadania specyfiki miejsca. Sam pomysl oswietlenia krzyza jest dobry
      i niekoniecznie trzeba argumentowac to drogowskazem wiary.
      Natomiast ludzie, wydajacy opinie ekologiczne na temat
      przedsiewziecia sa wstecznymi oszolomami i nie majacymi pojecia o
      ochronie srodowiska. No coz kiedy zna sie tylko technologie stsowane
      za krola Cwieczka, to wcale sie nie dziwie takiej postawy. Przy
      dzisiejszej technice mozna zastosowac technologie bezprzewodowa i
      zastsowac cele swietlene, ktore w ciagu dnia sa ladowane przez
      swiatlo aby po zapadnieciu zmierzchu oswietlac ow krzyz. Owszem nie
      bedzie to ilumincja jak objawienie o polnocy, a raczej malutkie
      swiatelko w tunelu kiedy pulap chmur na to pozwoli.
      • albacor Re: Giewont jak oświetlony drogowskaz niekonieczn 06.07.09, 11:14
        Kolejny skretyniały PISdzielec
      • prawdziwy-moher Re: Giewont jak oświetlony drogowskaz niekonieczn 06.07.09, 11:16
        I to jest wlasnie to.Takie miejsca przyciagaja turystow.Dla jednych wiara, dla innych atrakcja turystyczna.Strzal w dziesiatke.Serce regionu ze swoim znakiem.
        • prawdziwy-moher ..Do frajerow..... 06.07.09, 11:24
          Jak nie wiecie jak sie promuje, spojrzcie na to foto.
          http://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.photos4travel.com/rio-de-janeiro-travel-guide/brazil_Rio-de%2B-janeiro_travel_.jpg&imgrefurl=http://www.photos4travel.com/rio-de-janeiro-travel-guide/rio-de-janeiro-travel-photo-guide.asp&h=768&w=1024&sz=203&tbnid=nv6oglGiijbs6M:&tbnh=113&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3Drio%2Bde%2Bjanerio&usg=__9oTVbhi48Wlr1lKp9T-vDRIl1GY=&ei=kMJRSu_BC6WsjAfG_sWrBQ&sa=X&oi=image_result&resnum=7&ct=image
          • prawdziwy-moher Re: ..Do frajerow..... 06.07.09, 11:26
            www.paralympic.ca/app/ImageRepository/1/Rio/Rio%20-%20Christ%20the%20Redeemer%20&%20Sugarloaf%20057_resize.jpg
            Tu jest szybciej.
            • Gość: serti I co w tym ciekawego. Takich obrazków miliony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 11:31
              i to wszędzie w najbiedniejszych krajach.
            • g_no-prawda Re: ..Do frajerow... - frajer odpowiada 06.07.09, 13:54
              Giewont leży na terenie Parku Narodowego. To są jedyne takie góry w naszym
              kraju. Wyjątkowe są. Szczególne. Rzadkie. Może nie jakiś ewenement na skalę
              światową ale w Polsce jedyne.

A wzgórza dookoła Rio są wyjątkowe przyrodniczo? Należy im się jakaś szczególna
              troska?

Zastanów się co porównujesz.
              Chrzanię kolejny krzyż czy ponik JPII, jeden więcej czy mniej nie robi mi
              różnicy. Ale skoro nie budujemy mostu przez Rospude to nie róbmy szopki z Giewontu!
          • crame Re: ..Do frajerow..... 06.07.09, 11:43
            Co ty czlowieku porownujesz? Rio z Zakopanym?
        • Gość: serti Narzędzie zbrodni lepiej widoczne. Wystraszy turys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 11:25
          tów z Zakopca.
      • crame Re: Giewont jak oświetlony drogowskaz niekonieczn 06.07.09, 11:37
        Setki krzyzy na alpejskich szczytach widzialem. Drewniane, metalowe, kamienne,
        ale zaden z nich nie byl podswietlany!
        Widzialem za to walace sie koscioly, w Dolomitach, gdzie w 2003 przebywal JPII.
        /Val Visdente/
        • Gość: scooby13 Re: Giewont jak oświetlony drogowskaz niekonieczn IP: *.cust.tele2.se 06.07.09, 15:35
          > Setki krzyzy na alpejskich szczytach widzialem. Drewniane,
          metalowe, kamienne,
          > ale zaden z nich nie byl podswietlany!
          > Widzialem za to walace sie koscioly, w Dolomitach, gdzie w 2003
          przebywal JPII.
          > /Val Visdente/
          To znaczy ze jeszcze malo widziales, czas zauwazyc te podswietlone
      • Gość: enteguano w winie Re: Giewont jak oświetlony drogowskaz niekonieczn IP: *.152.155.184.dsl.dynamic.eranet.pl 06.07.09, 12:16
        guido_contini napisał: > dzisiejszej technice mozna zastosowac
        technologie bezprzewodowa i > zastsowac cele swietlene, ktore w
        ciagu dnia sa ladowane przez > swiatlo aby po zapadnieciu zmierzchu
        oswietlac ow krzyz. Owszem nie > bedzie to ilumincja jak objawienie
        o polnocy, a raczej malutkie > swiatelko w tunelu kiedy pulap chmur
        na to pozwoli.

O,O!, w druzgocącej głupotę krytyce, już następuje jak widzę spadek
        gigantomanii, ale zachowawczo stosuje się cieniutki strumyczek
        moczu, żeby chociaż trochę zaistnieć i zasmrodzić. Tylko
        psychiatryczne i przymusowe leczenie może pomóc tym biednym a i
        niebezpiecznym dla otoczenia ludziom.
      • Gość: Remote Re: Giewont jak oświetlony drogowskaz niekonieczn IP: 195.117.227.* 06.07.09, 15:50
        Porównaj sobie chłopie wielkość Tatr i Alp (całe polskie Tatry zmieściłyby się w
        jednej dolinie alpejskiej). Poza tym większość polskich Tatr jest objęta
        obszarem Parku Narodowego. Mamy tak mało tych wysokich gór, i tak są zadeptane
        przez chmary turystów, po co je jeszcze zaśmiecać jakimiś kablami i naruszać
        spokój zwierząt silnym nocnym oświetleniem. Nie sądzę, żeby w Alpach na terenach
        chronionych pozwalali sobie na taką ingerencję w przyrodę.
    • Gość: x Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 11:13
      Kolejny genialny parlamentarzysta PiSu...

Powinni zdemontować ten stalowy krzyż - piorunociąg.

Jak już społeczeństwo wyrazi zgodę - należałoby postawić tam krzyż z jakiegoś wytrzymałego tworzywa (a obok Gwiazdę Dawida, półksiężyc i... cyrkiel ;) ).
      • crame Re: Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary 06.07.09, 11:46
        Nareszcie madry glos w dyskusji!
      • Gość: autor Re: Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary IP: *.elblag.dialog.net.pl 06.07.09, 13:03
        dodał bym sierp i młot i może jeszcze jakiś totem
        potem bym oświetlił to,takimi zajebistymi reflektorami żeby z Warszawy było widać coby posłowie po posiedzeniu wieczornym mogli z pałacu kultury podziwiać swoje zajebiste dzieło

głupich nie sieją a szkoda...
    • Gość: paluszek Tadzia C. Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 11:14
      Wszystkie krzyże w Polsce winny być oświetlone bo są wszystkie
      symbolami wiary. Dlaczego tylko ten na Giwoncie? A w Sejmie na
      przykład ? Oczywiście nie dotyczy to krzyżackich i tych podwójnych -
      tylko polskich.
      • Gość: noga Edzia B. Re: Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary IP: *.152.155.184.dsl.dynamic.eranet.pl 06.07.09, 12:19
        Gość portalu: paluszek Tadzia C. napisał(a):> Wszystkie krzyże w
        Polsce winny być oświetlone bo są wszystkie
        > symbolami wiary. Dlaczego tylko ten na Giwoncie? A w Sejmie na
        > przykład ? Oczywiście nie dotyczy to krzyżackich i tych
        podwójnych - > tylko polskich.

Krzyż jest krzyżem i nie wolno rozdzielać na lepsze i gorsze więc i
        krzyż żelazny też powinien być oświetlony.
    • Gość: dialektyka obok oświetlonego krzyża staną ... IP: 193.23.174.* 06.07.09, 11:14
      ... dwie 500W kolumny, przez które co 1 godz. nadawana będzie "Barka".
      Zwierzęta dość szybko się przyzwyczają i po jakimś czasie same będą intonować tę
      piękną pieśń.
      • Gość: kulawywikary Re: obok oświetlonego krzyża staną ... IP: *.152.155.184.dsl.dynamic.eranet.pl 06.07.09, 12:29
        Gość portalu: dialektyka napisał(a):

> ... dwie 500W kolumny, przez które co 1 godz. nadawana
        będzie "Barka".> Zwierzęta dość szybko się przyzwyczają i po jakimś
        czasie same będą intonować t> ę> piękną pieśń.

Po niedługim czasie do śpiewu polskich zwierząt dołączą zwierzęta ze
        strony czeskiej i słowackiej i w ten oto sposób powstanie nowy
        wielki ruch katolicko - międzynarodowy i zostanie ujawniona "wielka
        tajemnica wiary". Mówiąc jaśniej, zostanie rozszyfrowany tajny
        sposób powstawania i rozwijania się głupoty, ciemnoty i zacofania,
        na który, jedynym lekarstwem jest przymusowe leczenie w zamkniętych
        ośrodkach psychiatrycznych.
    • Gość: bleee Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 11:17
      A może by tak za te pieniądze utworzyć rodzinny dom dziecka?
    • Gość: sv pozorna wiara IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 11:19
      Papież by to wyśmiał. I kto tego nie rozumie, jest katolikiem tylko
      na pokaz, tak jak szanowny pan senator.
      • maura4 Re: pozorna wiara 06.07.09, 12:21
        Nie jestem pewna. Nie pamiętam , aby wysmiewał stawiane mu za
        życia pomniki, nazywane jego imieniem ulice, place, szkoły. Każda
        tak inicjatywa , to zawłaszczanie coraz większej połaci przestrzeni
        publicznej przez watykańską opcję.
    • Gość: Goral Krzysz na Giewoncie IP: *.pools.arcor-ip.net 06.07.09, 11:22
      ma sie swiecic i krencic. I juz.
    • Gość: marcyl Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary IP: 213.136.229.* 06.07.09, 11:29
      góry sa neutralne ideologicznie i religijnie więc to tylko następny
      pomysł propagandowy
    • g.r.a.f.z.e.r.o Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary 06.07.09, 11:29
      Proponuję wziąć pana senatora, załadować mu do plecaka ze 3 akumulatorki i niech
      na Giewont wnosi.. Ale uczciwie - niech następnego dnia z nimi schodzi do
      ładowania i pod wieczór wnosi spowrotem. Jak da radę przez miesiąc, to będzie to
      najwyraźniej symbol woli bożej i zgoda na oświetlenie się pojawi. Jesli rady nie
      da to znaczy że wiara jego za małą była.
      • Gość: debil Im biedniejszy kraj tym więcej krzyży, a jak oświe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 11:33
        tlimy tobedzie jeszcze biedniejszy.
        • Gość: debil Im więcej krzyży tym biedniejszy kraj; jeszcze tę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 11:35
          biedę oświetlać aby wszyscy widzieli?
      • Gość: dziad Re: Giewont jak oświetlony drogowskaz wiary IP: 212.160.234.* 06.07.09, 12:40
        Przedni pomysł, podoba mnie się,a jak mu nie pasi to niech kręci przez noc korbą
        od dynama
    • dexterek011 Nie chce mi się z tobą gadać. 06.07.09, 11:30
      Zwłaszcza na tym poziomie. Wcale nie odniosłeś się do mojej poprzedniej
      wypowiedzi, tylko zacząłeś wylewać żółć na forum.
      • Gość: Jojo Re: Nie chce mi się z tobą gadać. IP: 212.120.136.* 06.07.09, 11:37
        szkoda tylko, że ty nie odnosisz sie do artykułu, tylko bredzisz.
      • Gość: . Masz oczywiście rację że GW prowokuje wyciągając IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 11:39
        co głupsze pomysły jako popierane przez KK. Ostatnio była rewela z objazdem
        relikwii JP po Polsce-pomysł prowokatorów Berlusconiego. Pomysł debila Górskiego
        z mianowaniem Chrystusa na Króla Polski też chętnie podjęli. Ciekawe, jaki jest
        cel tego? Rozgrywki wewnętrzne w Kościele? Chyba nie...
        • maura4 Re: Masz oczywiście rację że GW prowokuje wyciąga 06.07.09, 11:59
          Do kogo pretensje , jak KK wychowuje takich mędrców ? Pisac jak
          najwiecej o tych wszystkich wymyślanych glupotach, to może narod
          zacznie wybierac do parlamentu tych , co rzeczywiscie chcą coś robić
          dla niego a nie dla kościola.
          • Gość: autor Re: Masz oczywiście rację że GW prowokuje wyciąga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 12:21
            Problem w tym, że głupotę zawsze można znaleźć, u redaktorów GW też, i pokazać
            to jako ich wizytókę. Ot chocby dzisiejszy tytuł "Legenda czegos tam
            ZASTRZELONY"...Mała rzecz a głupia.
        • finish1 Rozgrywki wewnętrzne w Kościele? Chyba nie...Chyba 06.07.09, 13:37
          tak.
      • megasceptyk Kolejna prośba o czytanie ze zrozumieniem 06.07.09, 11:55
        która być może jest ponad twoje siły intelektualne.
        Odniosłem się do twojej wypowiedzi
        a konkretnie do rzekomej nagonki na sektę katolicką.
        (a przy okazji, czy wasza sekta podstępnie nie zwalcza innych sekt ?)
        • prawdziwy-moher Re: Kolejna prośba o czytanie ze zrozumieniem 06.07.09, 12:06
          chodzi ci o sekte Michnika?.Nie wiem.Ja akurat jestem katolikiem, nie praktykujacym.W kosciele bylem ostatni raz , chyba z 10 lat temu.Ale nie pozwole obrazac ludzi , dlatego ze wyznawcy waszej sekty ich nie nawidza.Kochacie inne sprawy i to wasz problem.Zanim zdechniesz, przypomnisz sobie cos na co bedziesz mial nadzieje.A moze Bog jest?.I ta nadzieja trzymala cale pokolenia.Dzis-bez nadzieji, jest jak w czasach zimnej wojny.Wracajac do religii.Mieszkamy na planecie Ziemia.Jestesmy jedynym tak inteligentnym tworem w skali naszych mozliwosci nauki czy techniki.Oprocz Ziemii sa miliardy planet.W jakim celu?.Wielki wybuch?.Przeciez to wszystko bez sensu.Kto stworzyl wybuch?W jakim celu zyjemy?.Na zadne z pytan nie odpowiesz sensownie.A wiesz dlaczego?Bo kazde otoczone jest pylem tajemniczosci i mozna zadac pytanie o poprzednie zycie.I dlaczego wlasnie te zycie?
          • impostor Re: Kolejna prośba o czytanie ze zrozumieniem 06.07.09, 12:55
            po pierwsze: to TY mowisz o nienawisci
            po drugie: to TY uzywasz slow "kiedy zdechniesz"
            po trzecie: to TY twierdzisz, ze w obliczu smierci wszyscy jak jeden
            maz maja psi obowiazek sie przestraszyc i uwierzyc w boga.

w zwiazku z tym 3 pytania:

ad 1. kto ci powiedzial ze ktos tu nienawidzi wierzacych? nie mozna
            po prostu nazywac po imieniu czyichs durnych pomyslow jednoczesnie
            zachowujac pelen szacunek dla ludzi szczerze wierzacych i
            stosujacych sie
            do przykazan ktore wyznaja?

ad 2. tak cie bozia nauczyla rozmawiac z innymi? ksizik na pielsi
            dobzie, a lesta to kulwy?

ad 3. po czym wnosisz? pozzerales wszystkie rozumy? a moze to
            kolejna oczywista oczywistosc i skoro tak powiedziales to tak ma byc
            i mauczac sabaki?
          • Gość: gari Re: Kolejna prośba o czytanie ze zrozumieniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 12:57
            > Kto stworzyl wybuch?W jakim celu zyjemy?.Na zadne z
            > pytan nie odpowiesz sensownie

Jasne, na te pytania da odpowiedź podświetlony krzyż na Giewoncie.
          • megasceptyk Re: Kolejna prośba o czytanie ze zrozumieniem 06.07.09, 13:13
            Nie spodziewałem się niczego więcej
            poza chamstwem
            od osoby wierzącej w brednie, kłamstwa i oszustwa
            sprytnych rządnych władzy i pieniędzy cwaniaków.

To, że dla ciebie to jest owiane "pyłem tajemnicy"
            i tego nei jesteś w stanie pojąć
            nie oznacza, że stoi za tym magocza istota.

Dla człowieka myślącego nie ma w tym żadnego pyłu ani tajemnicy.
            Katolicki szaman mówi ci włóż rękę w ogień.
            Katolicki szaman bierze pieniądze od niewolników sterowanych psychicznie.

Człowiek myślący samodzielnie nie chpodzi na sznurku u boku szamana
            i potrafi używać rozumu.
            Dlatego ludzie myślący i zadający pytania są samodzielnymi istotami
            i nie musza się zrzeszać w stadach hien czy baranów.

Nie istnieją sekty składające się z ludzi myślących samodzielnie.
            Sekta to organizacja realizująca swoje zachcianki
            z wykorzystaniem ludzi niemyślących samodzielnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka