3cik 03.07.09, 07:09 Znowu się skończy strajkiem busiarzy - miast jak zwykle zmięknie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: francjosef Busy dalej od centrum Krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 07:31 Dworzec przesiadkowy w tym miejscu to nieporozumienie. Nie dość, że korki w tym rejonie są olbrzymie ze wszsytkich stron to jeszcze tłumy przesiadkowiczów. A ja myślałem, że wyburzenia w rejonie tego skrzyżowania to przygotowanie do budowy drugiej estakady. Jedna to nieporozumienie przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Busy dalej od centrum Krakowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.09, 09:04 > A ja myślałem, że wyburzenia w rejonie tego > skrzyżowania to przygotowanie do budowy drugiej estakady. I przejazd kolejowy ze szlabanem na środku tejże. > Jedna to nieporozumienie przecież. No, taki przejazd na środku to by było dopiero porozumienie. A akurat w tym miejscu zbudowanie estakady w drugą stronę i tak niewiele by zmieniło, bo znacząca część ruchu od Tandety skręca w lewo w Wielicką. A tego estakadą na wprost nie rozwiążesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francjosef do kr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 11:25 Pierwotnie miała byc podwójna estakada. Potem ograniczono rozmach ze względu na koszty. A co do skręcających w Wielicką, nie ma to nic wspólnego z moją chęcią jazdy na wprost. Ja muszę czekać. A nie chcę mysleć nawet co będzie kiedy udrożni się skrzyżowanie z Klimeckiego. Tam ma byc estakada w obie strony. Więc kolego- jeśli już coś piszesz- to więcej wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: do kr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.09, 08:55 > Pierwotnie miała byc podwójna estakada. Pierwotnie - znaczy się kiedy? Bo nigdy (poza spekulacjami na forach) nie było mowy o podwójnej estakadzie. > Potem ograniczono rozmach ze względu na koszty. Nie ze względu na koszty, tylko ze względu na planowany łącznik linii kolejowej który będzie przebiegał praktycznie nad środkiem skrzyżowania. Dlatego nie ma tam miejsca (i nigdy nie było) na estakadę w drugą stronę. Owszem, wspomina się co najwyżej o robieniu tunelu w tej relacji. > A co do skręcających w Wielicką, nie ma to nic > wspólnego z moją chęcią jazdy na wprost. Ja muszę czekać. Chcieć sobie możesz. Jak na razie priorytetem jest drożność skrzyżowań, a na tym wybudowanie estakady drożności nie poprawi (ze względu właśnie na pozostawienie obciążonego lewoskrętu). > mysleć nawet co będzie kiedy udrożni się skrzyżowanie z Klimeckiego. > Tam ma byc estakada w obie strony. I ulica Kuklińskiego, do tego docelowo łącznik w kierunku Wielickiej i Kurdwanowa. > Więc kolego- jeśli już coś piszesz- to więcej wyobraźni. Wyobraźnia to za mało - potrzebna jest jeszcze WIEDZA. A właśnie wyobraźnia połączona z WIEDZĄ o planowanych inwestycjach podpowiada mi, że jak będzie estakada kolejowa w poprzek skrzyżowania to budowa estakady dla samochodów jest co najmniej wątpliwa. Wiem, oczywiście teoretycznie można wyciągnąć ją na "drugi" poziom - ale wtedy żeby każdy samochód mógł na nią podjechać musiałbyś ją zacząć od Tandety (za torami byłoby za mało miejsca, więc już przed nimi musiałbyś się "wydźwignąć" nad nie). No chyba że rzeczywiście jesteś zwolennikiem estakady z przejazdem kolejowym na środku :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francjosef Re: do kr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 01:22 Wiesz, masz rację. Pozostawię cię w tym mniemaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjezdny Nie wim gdzie to zmieszaczą IP: *.chello.pl 03.07.09, 07:39 Nie wiem gdzie oni tam chcą zbudować to miejsce przesiadkowe, bo nigdzie nie widzę wolnej przestrzeni poza zarośnietym płatnym parkingiem, z którego nikt nie korzysta. Jedno jest pewne, w tym miejscu korki są zawsze, a z takim dworcem (małym, o małej przepustowości) przy takiej intensywności busów zakorkuje się to jeszcze bardziej. A poza tym busiarze to z reguły niewykształcone barany bez kultury jazdy i śmierdzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angol Busy wracają nielegalnie do centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 07:56 Ostatnio zauważyłem coraz więcej busików w około Plant, np. na Św. Gertrudy. Zazwyczaj jadą w kierunku Myślenic. Czy działają nielegalnie? Jeżeli tak to do kogo trzeba to zgłośić? Niestety kierowcy tych busików reprezentują bardzo niski poziomy kultury drogowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Busy wracają nielegalnie do centrum IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.09, 08:52 A czy ktos widzial projekt? Czemu nie bylo konkursu architektonicznego? Czemu nie moze powstac cos fajnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Busy wracają nielegalnie do centrum IP: *.chello.pl 03.07.09, 08:56 Gość portalu: gosc napisał(a): > A czy ktos widzial projekt? Czemu nie bylo konkursu architektonicznego? Czemu > nie moze powstac cos fajnego? Jaki projekt??????? Jaki konkurs??????? Na jedną wiatę, 4 ławki i dwa słupy z rozkładem jazdy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kar_ma Re: Busy wracają nielegalnie do centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.09, 12:12 Powinien być jeszcze szalet i jakiś bar.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Busy wracają nielegalnie do centrum IP: 83.1.103.* 03.07.09, 09:02 chyba masz jakieś omamy. Busy z Myślenic jadą trasą Borek-mateczny-konopnicka-dietla-wielopole-westerplatte-galeria i jest część lini jadaca alejami trzech wieszczów. Co do tych, którzy mówią o wieśniakach jadących do miasta - nie będę zabierał o nich głosu. Nie od dziś wiadomo, że Ci co głośno krzycza o wieśniactwu, noszą w swoich butach tony słomy z obornikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angol Re: Busy wracają nielegalnie do centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 11:42 Jednak busy nieustannie jeżdżą ulicą Św. Gertrudy. Do kogo zgłośic? Odpowiedz Link Zgłoś
dzikus999 Re: Busy wracają nielegalnie do centrum 03.07.09, 11:56 wszystko jest legalnie :-] nic ci zglaszanie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: commuter Busy dalej od centrum Krakowa IP: *.ghnet.pl 03.07.09, 08:58 Przystanek pod Herbewem. Nadjeżdza 164.. i nie może podjechać po pasażerów bo ci przeklęci busiarze zajmują cały przystanek! Wynocha z miasta! Jak już wsiowi jadą to od razu do centrum i najlepiej na pięterko gdzie pracują... Odpowiedz Link Zgłoś
juba1254 Re: Busy dalej od centrum Krakowa 05.07.09, 21:06 Mnie takie sytuacje też drażnią, ale to nie busiarze są tu winni. Wystarczy przecież ustawić znak Przystanek komunikacji zbiorowej z tablicą inni przewoźnicy 10-15 m delej od skrzyżowania. Wtedy żaden pojedynczy bus zatrzymujący się 5 m od skrzyżowania nie zablokuje autobusom wjazdu na ten przystanek Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Przesiadki 03.07.09, 09:11 Warto sobie powiedzieć otwarcie - nie da się utrzymać takiej sytuacji, że wszędzie dojedzie się bez przesiadek! Efektem takiej polityki, jak obecnie jest "wpychanie" dużego ruchu do centrum miasta, powielanie się tras linii (po samej Karmelickiej jedzie ich 6!!!). Niektórzy pragną metra - to proszę wziąć pod uwagę, że metro z góry zakłada przesiadki. Takie centra przesiadkowe oraz parkingi P+R powinny powstawać przy końcówkach tramwajowych i być zorganizowane w taki sposób, aby przesiadanie było jak najwygodniejsze. Warto również pomyśleć o biletach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Busy dalej od centrum Krakowa IP: *.ghnet.pl 03.07.09, 09:33 Kampania wyborcza sie zbliza to Majchrowski chce troche glosow w krakowie zdobyc i wciska wam ze komunikacja zbiorowa tworzy korki. W kazdym busie siedzi kilkanascie lub kilkadziesiat osob (nie od dzis wiadomo ze busy sa przeladowane, jesli ci ludzie przesiada sie do samochodow to beda mniejsze korki?? Ostatnio czytalem ze wakacyjny rozklad MPK powoduje ze autobusy sa przepelnione, gdzie sie maja zmiescic kolejni pasazerowie?? A moze to tylko szukanie dodatkowych dochodow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Busy dalej od centrum Krakowa IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.09, 09:56 Uważam że większość problemów związanych z wyrzuceniem busów z centrum miasta leży w przyzwyczajeniu ludzi do tego typu komunikacji i mentalności ludzi ale czemu całe miasto ma stać zakorkowane bo mi zależy na tym by bezpośrednio dojechać do centrum. Jeśli tylko pasy komunikacji miejskiej będą wystarczająco drożne i będzie ich dostatecznie dużo to dojazd do centrum może być nawet szybszy komunikacją miejską niż busami. Ponadto jeśli dobrze zostanie to rozegrane to może być prawdziwa rewolucja komunikacyjna i Kraków może mieć najlepszą komunikacje w całej Polsce(wszyscy narzekają na nią ale często bywam w innych większych miastach polski i nie wiem czy już w tym momencie tak nie jest). Chociaż nie wiem czy dla osób przybywających do Krakowa ze strony Wieliczki nie jest w tym momencie zrobienie bezpośredniej drogi na Rybitwy dość dużo osób tam dojeżdża do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dario Busy dalej od centrum Krakowa IP: *.chello.pl 03.07.09, 10:25 Busiarze a po co wam pozwolić jeżdzić po pasach dla MPK? Przecież wy to robicie nagminnie łamiąc przepisy ruchu drogowego,wpychacie się, blokujecie skrzyżowania , przystanki, wyprzedzacie na trzeciego, walicie na oślep przez uliczki ośiedlowe Busiarze smierdzący!!!Wy macie w dupie swoich p[asażerów dla was liczy się tylko kasa Busy -parking zrobić w okolicach Bieżanowa i nigdxzie więcej tych chamów nie wpuszczać - chodzi o kierowców!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .(( Re: Busy dalej od centrum Krakowa IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.09, 22:05 Al.Trzech Wieszczów,pasem uprzywilejowany był blokowany przez busiarzy jak zwykle.To co niby miasto im zabroniło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Busy dalej od centrum Krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 12:58 Zazwyczaj jeżdżę busami - karta na miesiąc kosztuje 80 zł, dojeżdżam 25 km w 45 min w klimatyzowanym busie, rzadko na stojąco. Ostatnio jechałem z Dietla/ Starowiślna przepełnionym tramwajem, smród, nieklimatyzowany, pod M1 czytli jakieś 5 km w 25 min. Szok. Gdzie ludzie z busów mają się zmieścić?? na rowery jak ta banda zielonomózgowców chce przeforsować? najlepiej może jeszcze w burzę z dwójką małych dzieci. Przesiądę się do samochodu, będę jechał sam, a nie w gronie 25 innych pasażerów. I będę generował korki. Z radością. wolę zapłacić tyle samo co w MPK (koszt dojazdu poza strefą), ale jechać wygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: netiu Re: Busy dalej od centrum Krakowa IP: *.152.157.196.dsl.dynamic.eranet.pl 03.07.09, 19:45 Zgadzam sie w 100%. Od dwóch lat jeżdżę busami na trasie Jubilat -Zabierzów: z Krakowa dojeżdżam do Business Parku. I ciesze się, że są busy, które wjeżdżają do centrum - inaczej już dawno przesiadłabym sie na samochód a osób w podobnej co ja sytuacji jest wiele. Tylko dlatego, że są busy, które dojeżdżają z Zabierzowa pod Jubilat i zajmuje im to ok 25-30 minut zwyczajnie nie opłaca mi się wsiadać w samochód. Kilka razy próbowałam pokonac ta trasę autobusami MPK: najpierw 173 na rondo Kraka (25-30 min), potem przemarsz przez całe rondo, aby dostać się na przystanek, z którego odjeżdżają autobusy MPK w stronę Zabierzowa (4 min jeśli zakładam, że przechodze tylko na "zielonym"), następnie oczekiwanie na autobus MPK (do 25 minut) i podróż do Zabierzowa (15 minut). Czyli ok 3 razy dłużej. Nie wspominając o kosztach (MPK: 2,5 + 2,6 za bilet normalny czyli dwa razy więcej niż bus). Dlatego śmieszy mnie opinia, że busy w centrum to powód korków w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Busy dalej od centrum Krakowa IP: *.multimo.pl 03.07.09, 10:31 Jak to stoją busy w korkach w centrum. Busem jadąc od ronda matecznego do dworca głównego dojeźdżam dużo szybciej niż autobusem miejskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pengos Busy dalej od centrum Krakowa IP: *.multimo.pl 03.07.09, 10:53 Ciekawi mnie jedno: busy przewożą mały % pasażerów... to co powiedzieć o taksówkach które mają prawo do jazdy po dodatkowych pasach? :) Poza tym - popieram budowę punktów przesiadkowych, ale: - gdzie do jasnej cholery kolej aglomeracyjna? Gdyby została uruchomiona, nikt by nawet nie mówił o metrze... - bilet dojazdowy na parking przesiadkowy albo wykupiony parking powinien pozwalać na darmowe poruszanie się komunikacją miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mj Re: Busy dalej od centrum Krakowa IP: *.chello.pl 03.07.09, 11:04 Na razie nie wiedzą, jak zmieścić dodatkowe dwa tory między Dworcem Głównym i Grzegórzecką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kyziu Busy dalej od centrum Krakowa IP: *.chello.pl 03.07.09, 11:27 Nie tkwię mocno w temacie, choć busami jeżdżę często-jeszcze nie dawno pisano o dworcu dla przewoźników prywatnych na miejscu zapuiszczonej pętli na N. Kleparzu. Lokalizacja super, dla wszystkich kierunków. Ale teraz już czytałem o wyłącznie parkingu podziemnym, a dworzec dla busów-na wielickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korwit Re: Busy dalej od centrum Krakowa IP: *.lan4all.pl 03.07.09, 14:29 Dziwi mnie ta lokalizacja, bo przecież najlepsze miejsce to parking na matecznym w miejscu dawnej stacji benzynowej. Doskonały punkt przesiadkowy, węzeł z wylotem na kierunek "myślenicki" i kierunek "wielicki". Duża pojemność placu, miejsce na infrastrukturę towarzyszącą (szalet, kioski spożywcze czy nawet dużą a wręcz bardzo dużą wiatę przystankową) Każdy tramwaj jedzie do centrum, itd. Dziwi mnie ślepota decydentów, mają doskonałą lokalizację a wymyślają kwadratowe jaja.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macko tylko czy MPK bedzie w stanie...... IP: *.compower.pl 03.07.09, 12:29 przewieść tych wszystkich ludzi do centrum !?!?!? obawiam sie ze nie bo branie pieniedzy,albo inne problemy na to wplynie Odpowiedz Link Zgłoś
polak_kr i tak będę wjeżdżać do centrum bo tam są instytucj 03.07.09, 14:26 do których chcą sie dostać ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.do Usunąć badziewie z centrum już 03.07.09, 14:58 Kraków wygląda dzięki busiarzom jak miasto w kraju trzeciego świata: niezliczone ilości rozklekotanych, poobijanych, brudnych i śmierdzących gratów a w nich stłoczeni ludzie jak sardynki. Obciach za dwa złote. Trzba jak najszybciej z tym skończyć. Poza tym jaki rozsądny zarząd miasta pozwoliłby sobie na to, by dotowana komunikacja miejska była okradana przez wolną amerykanke busiarzy - odbierają klientów, korzystają z infrastruktury drogowej i przystankowej i niszczą ją. Nielegalnie jeżdżą pasami wydzielonumi dla MPK, zatrzymują się w dowolnym miejscu, łamiąc przepisy ruchu drogowego, stwrzają zagrożenie, utrudniają ruch, przysparzają korków - i wszystko przy bezradności władz miejskich i bierności policji drogowej. Dość tego! Koniec z tą bezkarnością! A mrzonki o wspólnym bilecie wlóżcie sobie panowie z magistratu między bajki - busiarze na to nie pójdą: jaki mieliby w tym interes. Teraz mają eldorado. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIOTR-KRK 3 x tak IP: *.mp.pl 03.07.09, 15:27 dokładnie sie zgadzam - chamstwo busiarzy to jakiś koszmar - taksówkarze przy nich to porządni goście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he? Re: 3 x tak IP: *.55.classcom.pl 03.07.09, 22:32 a kierowcy MPK to niby pełna kultura? Wszystkich grzecznie przepuszczają, są mili i uprzejmi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Busy dalej od centrum Krakowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.09, 15:18 ten prezydent chba nie ma pojecia o komunikacji miejskiej-wystarczy popatrzeć ile osób jeździ busami;Busy po Krakowie wożą ludzi za 2 zł!!!to jest konkurencja dla mpk!!!a dlaczego bilety aglomeracyjne z wieliczki kosztują 3 zł?lepiej jechać busem za 2,50,miało byc taniej i komfortowo a jest jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikus999 Przeanalizujcie CENY 03.07.09, 15:38 Dlaczego mam płacić za nieudolność miasta Krakowa, co? Z Myślenic busem do Krakowa, zapłacę 4zł i podjadę pod dworzec główny, co jest mi bardzo na rękę, bo pracuje niedaleko. Wysiadając w Borku, też bym zapłacił 4 zł + 2,50zł za bilet na tramwaj numer 19. Obecnie dziennie wydam 8 zł na dojazd, z wydzimi się Krakusów zaplaciłbym 13 zł. Prawda jest taka, że busem do Matecznego szybciej dojadę niż komunikacją miejską, niejednokrotnie będę mógł spokojnie siedzieć, bo busów jest rzeczywiście dużo i nie będę musiał podwójnie wydawać pieniędzy. A że nie wydaję ich na komunikację miejską, to mnie to kompletnie nie interesuje. Jej poziom jest żenujący, a jeśli będę musiał się przesiadać to po prostu wsiądę w auto i pojadę autem do miasta. Tym samym kółko się zamknie i będzie więcej korków, czego życzę wszystkim utyskującym na busy. Niestety nie każdy, może tak jak wy mieszkać na 38m2 w "mieście", już wole dojazdy i dom z ogrodem! Farawell frajerzy :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Przeanalizujcie CENY IP: *.autocom.pl 03.07.09, 18:22 > Dlaczego mam płacić za nieudolność miasta Krakowa, co? >wole dojazdy i dom z ogrodem! Dlaczego mieszkańcy Krakowa mają płacić za twoją wygodę i twoje widzimisię? Odpowiedz Link Zgłoś
dzikus999 Re: Przeanalizujcie CENY 03.07.09, 18:33 A w jakiż to oni sposób niby płacą;-)?Płacą mi za bilet może? W imię czego mam jechać 30 minut do dworca głównego z Borku tramwajem 19, skoro tą trasę pokonam w 12-15 minut busem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Przeanalizujcie CENY IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.09, 22:10 > W imię czego mam jechać 30 minut do dworca głównego z Borku tramwajem 19, skoro > tą trasę pokonam w 12-15 minut busem? W 12 minut busem??? Chyba helikopterem. A nie, sorry, przecież busiarze na Zakopiańskiej olewają korki i jeżdżą po chodnikach (np. przez CH Zakopianka, potem z parkingu na dziko na chodnik, po nim do Shella i przez Shella wracają na Zakopiańską. No taką techniką jazdy rozganiając pieszych na chodniku (skąd oni się tam wzięli - uciekać! tera JA jade!!!) to może w 12 minut im się uda dojechać. PS. #19 jedzie z Borku do Dworca 25 minut, a nie 30. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziokus Re: Przeanalizujcie CENY IP: 83.1.103.* 06.07.09, 15:21 Skarbeczku ty mój kochany! Nie jezdza po chodnikach, nie wiem skad masz takie informacje, jezdze codziennie i pierwszy raz slysza tak niedorzeczne slowa od ciebie. Misiaczku 19 jedzie do dworca 30 minut, wiem, bo kilkunastokrotnie musialem skorzystac z "uslug" tej lini + do tego czas OCZEKIWANIA na linie. I wszystko przemawia misiaczku za tym, by podjechac tam busem. pseudo-kierowco, milcz bo nie masz pojecia o czym mowisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm dopłacasz do busów ?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.09, 14:57 przemyśl jeszcze raz co chciałeś powiedzieć !! bo chyba się skompromitowałeś ! hahaha ! Odpowiedz Link Zgłoś
fakevilg Re: Busy dalej od centrum Krakowa 03.07.09, 15:42 Widac kulture ludzi ktorzy mieszkaja z "miasta" i wszystko im przeszkadza i wszystko IM sie nalezy... sorry , mieszkam przed wieliczka ,pracuje pod olkuszem . wg tych bucow ktorzy chca ukrocic ten "proceder" liczy sie tylko kasa dla MPK , a co ja z tego mam ? jakbym jezdzil MPK do roboty to by mi to zajelo ok 2-3h w jedna strone , a tak to jestem w 1-1.5h w robocie . Widzicie tylko siebie a nie to co sie dzieje , czy to ze poczekasz na przystanku na 164 przez te 2-3 minuty to az taki problem ( wez pod uwage ze w tym busie jedzie 30 osob z jednym malym szyberdachem gotujacych sie i jadacych godzine do Bochni) to dla Ciebie az taki wielki problem egoisto ? busiarze nie stoja dlugo na przystankach ,zgarniaja ludzi jak najszybciej i jada . Prywatni przedsiebiorcy i tak placa na drogi etc etc , wiec dlaczego mam stac w korkach ? nie dosc ze place poronione podatki na bog wie co , to jeszcze mam stac w korkach bo MPK daje w lape komu popadnie zeby tylko nie spadl im obrot ?! Owszem moze kierowcy sa starymi smierdzacymi capami , niejednokrotnie sie o tym przekonalem . Ale to nie jest powod zeby dac zarabiac tylko jednej firmie . Winicie busiarzy za to co robił nasz cudowny Prezydent przez ostatnie pare lat ,zero rozwoju drog w krakowie wczesniej , mamy stara infrastrukture na ktora nie poradzimy za wiele ,ktos poprostu olał sprawe wczesniej , zrobił sie boom samochodowy i prosze mamy teraz za swoje . Dalej wybierajmy ludzi ktorzy robia bezsensowne decyzje i probuja Ci wykrac pieniadze z portfela bo biedne MPK traci klientow . Odpowiedz Link Zgłoś
mam.problem Re: Busy dalej od centrum Krakowa 03.07.09, 16:17 Ja juz jezdzilem wszystkim po Krakowie: -mpk -rower Rozklad mpk to zagadka. W tym roku mieszkalem ok. 4 przystanki od dwoch petl autobusowych i w 80-90% na 4 kursujace linie 2-3 pojazdy przyjezdzaly jeden po drugim generujac luki po 10-15 minut. Do tego dodam, ze jadac na rowerze Armii Krajowej w kierunku AGH dojezdzalem szybciej (nie spieszac sie) na rowerze na Czarnowiejska. Powod: troche korek, ale glownie ilosc przystankow, ktore sobie wybudowaliscie. przeciez autobus zwalnia, zatrzymuje sie (wolno, bo przystanki maja nierowna nawierzchnie), otwiera, wymiana, zamyka, wlacza sie, rusza. To trwa wiecej niz przejazd. O ilosci przystankow tramwajowych wole nie wspominac, bo po prostu od Bronowic do bagateli jest ich mnostwo. i z Krakowa: - pkp - busy Pkp troche sie poprawilo, zauwazajac ze wiecej osob jedzie czw-pt w kierunku z Krakowa i wraca nd-pon - puszcza sklady pietrowe. Nie wiem gdzie jezdza te busy, o ktorych tutaj pisaliscie. Do Olkusza (wsiadam po makro) jezdza prawie nowe busy. Jezdza zgodnie z przepisami (ograniczenia predkosci na trasie Krk->Olk) i zjezdzaja na pobocze by ulatwic wyprzedzanie. I co najwazniejsze, jezdza tak by nie trzeba bylo dlugo czekac na przystanku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Busy dalej od centrum Krakowa IP: 94.230.21.* 03.07.09, 19:35 a czy busy z poludniowego wschodu nie moga po prostu zawracac na RDA tak jak to robia busy z polnocnego zachodu (Olkusz, Wolbrom, Miechow, Kielce itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll Busy dalej od centrum Krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 20:42 Nie myślałem że to powiem, ale zgadzam się z wiceprezydentem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znawca Busy dalej od centrum Krakowa IP: *.chello.pl 04.07.09, 00:03 I bardzo dobrze, busy to komunikacja rodem z 3 świata. Powinny mieć możliwość dojazdu jedynie do końcowych pętli tramwajowych, a w miejscowościach gdzie są tory całkowicie zlikwidowane na rzecz szybkiej koleji miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikus999 Re: Busy dalej od centrum Krakowa 04.07.09, 00:14 skarbie polska kolej jest gorsza, niż ta w krajach trzeciego świata. Więc już zamknij pyszczek, bo ze swoimi pogladami daleko nie zajedziesz, no chyba, żew pole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Busy dalej od centrum Krakowa IP: 94.230.21.* 06.07.09, 19:37 powinno się ograniczyc wjazd do centrum Krakowa dla samochodów osobowych, w pierwszej kolejnosci dla starych smrodziuchów pow. 10 lat. Miastowe głupki wierzą w to że busy im korkują ulice, podczas gdy busy nie stanowią nawet 1% pojazdów na terenie miasta Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Busy dalej od centrum Krakowa 07.07.09, 19:11 zgadza sie, busiarki plebs nie powinien miec wstepu do miasta, ja jestem za likwidacja patologicznej busiarskiej drobnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Busy dalej od centrum Krakowa IP: *.multi-play.net.pl 05.07.09, 11:25 Ciekawe gdzie Ci ludzie z busów bedą wsiadali, do zatłoczonych tramwajów czy napchanych autobusów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarnowidz Re: Busy dalej od centrum Krakowa IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.09, 18:08 > Ciekawe gdzie Ci ludzie z busów bedą wsiadali, do zatłoczonych tramwajów czy > napchanych autobusów... A nie... po każdego przyleci helikopter Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: far "Aron" czyli ty swoim szrotem tez nie... IP: *.betanet.pl 08.07.09, 19:47 wjedziesz do miasta. Co za koles.... brak mi slow. Odpowiedz Link Zgłoś