lajkomik 18.08.09, 12:16 Cieszę się, że dożyłem czasów, w których głupota sama się zabija Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasica Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.09, 12:17 Patrzac na to, jak jezdza motocyklisci po Krakowie takich wypadkow bedzie wiecej. Wszedzie ich pelno i przepychaja sie miedzy samochodami w korku. Troche wyobrazni ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.net.autocom.pl 18.08.09, 12:19 Przepychanie się w korku, jeśli jest przy niewielkiech prędkości, jest dozwolone i wskazane. Oczywiście zawsze potrzebny jest rozsądek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.09, 14:16 dozwolone i wskazane? Pokaż przepis PoRD, który o tym mówi? pewnie ie pokażesz, bo zarówno motocykliści, jak i cykliści bez silnika uważaą, że PoRD obowiązuje tylko kierowców samochodów, a ich nie. A prędkość tego 22-latka nie była "niewielka", bo gdyby taka była, to po uderzeniu w ruszający dopiero autobus najwyżej by się potłukł. na marginesie PoRD wyraźnie zabrania wyprzedzania z prawej strony za wyjątkiem sytuacji, gdy pojazd blokujący stoi i sygnalizuje zamiar skrętu w lewo. Ale jak stoi to racze jest omijanie, a nie wyprzedzanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.net.autocom.pl 18.08.09, 14:44 To że jest dozwolone to usłyszałem kiedyś z wypowiedzi policjanta. A to że wskazane to moja opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 14:48 To że jest dozwolone to usłyszałem kiedyś z wypowiedzi policjanta. > A to że wskazane to moja opinia. http://tiny.pl/8rwj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lok Słyszałem ostatnio wypowiedź chirurga zajmującego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.09, 09:08 się na co dzień wypadkami. Według jego statystyk, najgroźniejsze są menedżerki ok. 30-35 roku życia w służbowych samochodach na pasach...Motocyklisci są na pewno najbardziej upierdliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Obowiazek oddawania organow przez motocyklistow IP: *.acn.waw.pl 18.08.09, 20:50 Od motocyklistow jezdzacych na scigaczach, podczas rejestracji ich motocykli, powinno sie wymagac zgody na pobranie organow. Szkoda tylu narzadow, ktore sie marnuja na naszych drogach. Oczywiste jest przeciez, ze prawie kazdy kierujacy scigaczem znajdzie sie kiedys w sytuacji, kiedy jego organy nie beda mu juz potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pro Nerki i wątrobę pobrali... IP: *.ists.pl 19.08.09, 12:11 Zmarnowali głównie serce. Zmarnowali też genitalia, paznokcie, włosy, nos, w ogóle skórę, kości, kolana, uszy, oczy, kawałki mózgu, itp. A przecież ilu panów chciałoby sobie wmontować np. nowe genitalium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxcxvz Re: Nerki i wątrobę pobrali... IP: 217.147.104.* 20.08.09, 10:34 A olu politykom przydałoby się wmontować choćby kawałek, choćby potarganego mózgu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxcxvz Re: Nerki i wątrobę pobrali... IP: 217.147.104.* 20.08.09, 10:35 *ilu Odpowiedz Link Zgłoś
zz26 Re: Obowiazek oddawania organow przez motocyklist 19.08.09, 18:42 Od motocyklistow jezdzacych na scigaczach, podczas rejestracji ich motocykli, > powinno sie wymagac zgody na pobranie organow. > Szkoda tylu narzadow, ktore sie marnuja na naszych drogach. to jest wielka bzdura jak motocyklista sie zabije to z reguły nie ma co z niego zbierac. organy nie nadaja sie do pszeszczepu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Obowiazek oddawania organow przez motocyklist IP: *.eltronik.net.pl 29.09.10, 03:20 "Realista IP: *.acn.waw.pl 18.08.09, 20:50 Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz Od motocyklistow jezdzacych na scigaczach, podczas rejestracji ich motocykli, powinno sie wymagac zgody na pobranie organow. Szkoda tylu narzadow, ktore sie marnuja na naszych drogach. Oczywiste jest przeciez, ze prawie kazdy kierujacy scigaczem znajdzie sie kiedys w sytuacji, kiedy jego organy nie beda mu juz potrzebne. " z chęcią ci oddam roztrzaskane płuco albo mielona wątrobę jesli z połamanych kosci tez cos zrobisz to prosze bardzo xD Btw Bezsens ,widziałem kiedyś ciało po wypadku motocyklowym ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Wypowiedzi policjanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 23:14 - nie są źródłem prawa. Kolega motocyklista jechał po pasie dla taksówek i autobusów. Dla poczynań motocyklistów to standard. Dziękuję bardzo. Koniec rozmowy Natychmiastowy. Opatrzność Na baczność. Odpowiedz Link Zgłoś
havokkk Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista 18.08.09, 16:47 > dozwolone i wskazane? Pokaż przepis PoRD, który o tym mówi? Żaden nie mówi ale też żaden nie zabrania aby na jednym pasie znajdowaly sie dwa pojazdy, ergo o ile motocklista nie jedzie po linii rozdzielajacej pasy, wsyzstko jest jak najbardziej legalne. I tobie nie wolno otworzyc drzwi w takiej sytuacji :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.09, 04:09 na pasie przeznaczonym WYŁĄCZNIE dla autobusów, taxi i policji, co wskazują odpowiednie znaki? ciekawa interpretacja... (pewnie jesteś motocyklistą) i nie pisz, że "może chciał skręcić w prawo", bo przystanki na Alejach są wszędzie ZA skrzyżowaniami, a nie przed nimi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxcxvz Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: 217.147.104.* 20.08.09, 10:37 > na pasie przeznaczonym WYŁĄCZNIE dla autobusów, taxi i policji, co > wskazują odpowiednie znaki? Tego chyba artykuł nie wspomniał? Nie każdy mieszka w krakowie, żeby wiedzieć jak ta aleja wygląda. Jak było na pasie dla autobusów to masz rację - po cholerę on tam w ogóle był. Jak było na innym - to być mógł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aurora Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.icpnet.pl 19.08.09, 21:09 można wyprzedzać z prawej strony: na jezdni jednokierunkowej i jeżli sa wyznaczone pasy ruchu:dwa w obszarze zabudowanym, trzy poza obszerem zab. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: David. Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.eltronik.net.pl 29.09.10, 03:17 Uparci jestescie... "dozwolone i wskazane? Pokaż przepis PoRD, który o tym mówi? pewnie ie pokażesz, bo zarówno motocykliści, jak i cykliści bez silnika uważaą, że PoRD obowiązuje tylko kierowców samochodów, a ich nie. A prędkość tego 22-latka nie była "niewielka", bo gdyby taka była, to po uderzeniu w ruszający dopiero autobus najwyżej by się potłukł. na marginesie PoRD wyraźnie zabrania wyprzedzania z prawej strony za wyjątkiem sytuacji, gdy pojazd blokujący stoi i sygnalizuje zamiar skrętu w lewo. Ale jak stoi to racze jest omijanie, a nie wyprzedzanie. " "wyprzedzanie z prawej strony jest dopuszczalne: * na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, * na jezdni jednokierunkowej, * na jezdni dwukierunkowej jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku. " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Przepychanie się w korku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 23:11 ...jest niedozwolone i niewskazane. Wiąże się z przejeżdżaniem po linii ciągłej lub przerywanej. Ona nie służy do tego, by po niej jeździć. Ta zabawa powtarza się za każdym razem. Druga ulubiona zabawa, to stawanie na pasach przed pierwszym samochodem - kiedy się już dopchało do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doc Re: Przepychanie się w korku IP: *.acn.waw.pl 19.08.09, 19:29 Puszkarze jak zwykle nie znają kodeksu drogowego. Cóż nawet jak jedziesz 60 km/h motocyklem z lat 30' i tak dla nich lecisz co najmniej 200 km/h. Odpowiada podinspektor Krzysztof Burdak, szef sekcji Ruchu Drogowego krakowskiej Komendy Miejskiej Policji: Wielu kierowców nie zna i nie respektuje praw motocyklistów. Co ważne, motocykliści nie potrzebują do wyprzedzania całego wolnego pasa (zresztą podobnie jak samochody). Motocykle przeciskając się środkiem pomiędzy stojącymi bądź poruszającymi samochodami, nie naruszają przepisów! Kodeks drogowy opisuje dokładnie taką sytuację: ,,Uczestnik ruchu może wyprzedzać prawą stroną jeśli porusza się w terenie zabudowanym drogą o dwóch pasach w jednym kierunku i poza miastem, jeśli jedzie drogą o trzech pasach w jednym kierunku". Ten przepis dotyczy wszystkich pojazdów. Oczywiście motocykliści powinni zachować szczególną ostrożność, przestrzegać znaków drogowych (zakaz wyprzedzania, linia ciągła itp.) i zachować bezpieczny odstęp, jednak nie jest on określony. Tymczasem kierowców aut przepisy zobowiązują do zachowania metrowego odstępu podczas wyprzedzania motocykla. Dlatego jeśli kierowca, który poruszając się w ramach jednego pasa ruchu, nagle zmieni kierunek (np. omijając dziurę w asfalcie) i zderzy się z wyprzedzającym go motocyklistą, ponosi winę za zdarzenie. Nawet jednak gdy motocyklista nie łamie przepisów, powinien pamiętać, że (szczególnie jadąc ze znaczną prędkością) może zostać niezauważony bądź dostrzeżony dopiero w ostatniej chwili przez kierowcę samochodu. Dlatego tak ważne są wzajemne zrozumienie i ostrożność wszystkich uczestników ruchu. Nie trudno znaleźć, ale trzeba pomyśleć, a nie być zadufanym kierowcą czterech kółek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Przepychanie się w korku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.09, 21:26 No wlasnie - nie jezdzic po ciaglej linii i w ogole po linii - a za huhu tego nie respektuja. Wyobraz sobie co bedzie jak bede chcial w obrebie mojego pasa ominac dziure i wjade w takiego chojraka. Nie moge miec oczu wszedzie i nie musze sie spodziewac jakiegos idioty jadacego 30 cm ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty ŻebyśTy jeszcze rozumiał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.09, 23:06 o czym ten przepis traktuje, to by źle nie było. Prawą stroną -i owszem - jeśli jest tam pas, słoneczko. Po tym samym pasie z prawej strony nie wolno. Jeśli przekroczył ciągłą linię wjeżdżając na pas dla autobusów, to Twój post jest nie na temat. A tak było. Przejeżdżanie między kolumnami możliwe jest tylko, jeśli nie przekracza się ciągłej linii. Takich wąskich motocykli nie robią. Przypominam, że ta jest zawsze bezpośrednio przed przejściem. Jeśli kierowca samochodu jadącego w kolumnie ominie dziurę w asfalcie, to nie on zderzy się z motocyklistą, tylko motocyklista z nim. Uważać ma ten, co z tyłu. I jakby co, to jego wina. A fragment o stawaniu na przejściu, po przepchaniu się na przód, to gdzie Ci się zgubił? Ucz mnie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Przepychanie się w korku 20.08.09, 10:20 Autobus ruszający z przystanku ma pierwszeństwo. Formalnie to on nawet nie włącza się do ruchu. Poza tym obowiązuje nadrzędna zasada zachowania bezpiecznej prędkości, dostosowanej do warunków ruchu plus zasada ograniczonego zaufania. O rozsądku nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: David.25 Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.eltronik.net.pl 29.09.10, 03:14 "Patrzac na to, jak jezdza motocyklisci po Krakowie takich wypadkow bedzie wiecej. Wszedzie ich pelno i przepychaja sie miedzy samochodami w korku. Troche wyobrazni ! " Moze nie wiesz jeszcze ze motocykl jako jednoślad może wyprzedzać w taki sposób ? gdyż jako jednoślad nie potrzebuje całego pasa ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoniszczak Jezusicku! David? Kto Ciebie wypuścił z piaskowicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.10, 08:31 Czyś Ty dziecko upadł na łeb? Motocyklista nie może tak wyprzedzać. Wpadnij do Krakowa (raz w życiu trzeba...) podjedź sobie na al. Mickiewicza. Chłopak (przykro mi) zabił się własną prośbę. Wyprzedzanie z prawej strony możliwe jest w innych okolicznościach. Jeżdżenie po liniach rozdzielających pasy ruchu nie jest dozwolone. Koniec. Pierdoły o zabronionym otwieraniu drzwi opowiadajcie komuś innemu. Zwyczajowo, zanim otworzę drzwi, to patrzę, czy coś nie jedzie, nie jestem bowiem samobójcą. No i rzadko otwieram drzwi w korku. Ale to COŚ nie może jechać szybciej, niż pozwalają na to przepisy, bo mi podjedzie pod drzwi pomiędzy spojrzeniem w lusterko a otwarciem drzwi. Podstawy matematyki. I nie gazować mi za uszami, żebym ustąpił miejsca, bo się Panu moturowi spieszy. I nie jechać mi 15 cm od tylnego, bocznego obrysu, bo jak się stanie byle co, to ja nadepnę na hamulec, a wy już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Kraków: Zginął 22-letni motocyklista 18.08.09, 12:18 Zrobił co chciał. Ot motocyklista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.um.krakow.pl 18.08.09, 12:25 Jeżdżę samochodem, rowerem i motocyklem i myślę Panie Lajkonik, że to jeszcze nie te czasy. Wszak Pan żyje..... Ja z Pana myśleniem zabiłbym się własną pięścią z rozpaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRK A tobie o co chodzi? IP: *.zax.pl 18.08.09, 12:42 Był głupi to zginął, pewnie prawko miał od tygodnia. Przynajmniej nie zrobił krzywdy innym i z tego się trzeba cieszyć. A pan "kierowca" to może pracuje w ZIKiT bo widzę, że z pracy pisze? Odpowiedz Link Zgłoś
lajkomik Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista 18.08.09, 12:42 I to mówi urzędas miejski (IP: ***um.krakow.pl? Jakie urzędasy takie miasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: 139.191.142.* 18.08.09, 13:42 Powiedzial polski frustrat. Jakby to zginal ktos z Twoich znajomych albo rodziny, to pierwszy bys krzyczal jak to on bezpiecznie jezdzil. A tak...ktos nieznany, to mozna go nazwac glupim. Ot...polska schizofrenia. Skad tyle jadu w was ludzie? Kompleksy? Frustracje? A moze sasiad ma fajniejsza zone? Odpowiedz Link Zgłoś
lajkomik Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista 18.08.09, 13:46 Nie ośmieszaj się, zabiła go jego własna głupota, czy byłby to mój syn czy obcy z Marsa uważałbym nadal tak samo. A ty kto? pan motorek? Pamiętaj kask nie kamufluje głupoty i nie chroni przed nią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: 139.191.142.* 18.08.09, 13:56 Jasne...uwazalbys tak samo zwlaszcza jakby to byl ktos bliski. Ale niewazne. Idac Twoim tokiem myslenia, jezeli jadac na rowerze przewrocisz sie i zrobisz sobie krzywde, to jestes glupi. Rozumiem, ze wsiasc na rower mozesz tylko i wylacznie wtedy gdy do perfekcji opanujesz umiejetnosc jazdy na nim. Ludzie czasem popelniaja bledy. Generalizowanie wszystkich wypadkow i nazywanie ludzi glupimi swiadczy o lekkim ograniczeniu w postrzeganiu swiata. Nie po raz pierwszy obserwuje wypowiedzi typu "Ja jezdze bezpiecznie, to wszyscy inni sa idiotami". Nie jezdze na motorze. Co wiecej, boje sie nawet po tym miescie jezdzic na rowerze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtrące się Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.chello.pl 18.08.09, 14:05 Przestan juz!!! Ten byl glupi o czym swiadczy opis zdarzenia, tylko czekac az napiszez, ze to tak naprawde wina kierowcy autobusu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: 139.191.142.* 18.08.09, 14:09 Ok, daje sobie juz spokoj, bo jeszcze nigdy nie spotkalem sie z sytuacja kiedy ktos komus przyznal racje na tym forum. Kazdy wie lepiej, a najlepsza obrona jest atak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoniszczak O nieszczęśliwy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.10, 08:42 To ja Ci przyznam rację. Natychmiast. Tylko napisz - w czym? Odpowiedz Link Zgłoś
zz26 Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista 19.08.09, 18:47 jak spadniesz z roweru to znaczy ze masz słabe umiejętności a jak jedziesz motorem z taka prędkością ze nie jesteś w stanie wyhamować tp znak że jesteś nieodpowiedzialnym kretynem widzisz ta różnice? czy dalej j3j nie dostrzegasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.subscribers.sferia.net 19.08.09, 19:35 prawda jest taka, że gdyby to był twój syn, to krzyczałbys że to kierowcy autobusów jeźdżą jak wariaci, a twój synallek to kryształowe dziecko. Co moralność Kalego typowego frustrata? lajkomik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.09, 14:00 Gościu "t", jeśli chcesz coś pisać na polskim forum, to pisz po polsku. Oczywiście, że był głupi, bo skąd nagle, rozpędzony wariat, wziął się na przystanku, z którego ruszał autobus? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: 139.191.142.* 18.08.09, 14:04 Wybacz, ale nie mam tutaj polskich liter i nic na to nie poradze ;) Sprawdz sobie IP to zrozumiesz. Jezeli przez brak polskich znakow nie zrozumiales mojej wypowiedzi, to bardzo mi przykro. Wydaje mi sie jednak, ze tresc byla dosc prosta do zrozumienia. Nawet bez polskich znakow. A jezeli ten rozpedzony wariat wpadl w zapadnieta studzienke kanalizacyjna, albo w koleine i go wyrzucilo na autobus? Nie znamy szczegolow sprawy, wiec trudno cokolwiek powiedziec. Ja naprawde nie bronie tego konkretnego przypadku, ale staram sie zmusic ludzi do myslenia, ze nie wszystko jest czarno-biale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoniszczak Szczegóły sprawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.10, 09:14 Tu mamy tekst: Motocyklista jechał środkowym pasem Al. Mickiewicza od strony ulicy Zwierzynieckiej w kierunku ul. Czarnowiejskiej. Mężczyzna zaczął wyprzedzać samochód z prawej strony. Podczas manewru najechał na tył ruszającego z przystanku autobusu linii 103. Zginął na miejscu. AL. Mickiewicza zaczyna się przy Piłsudskiego - kończy przy Karmelickiej. "103" skręca w Czarnowiejską w lewo. Do wypadku doszło zatem albo przy budynku seminarium katowickiego,czyli tu: 50.059919, 19.925012 autobus ma swój własny pas, to widać, i nie może zeń zjechać, bo ma ciągłą. Tu nie ma zatoki. albo tu: 50.064411, 19.924341 "stotrójka" ma zatokę i JESZCZE buspas. Musi przejechać przez dwa pasy ruchu, by skręcić w Czarnowiejską. W tym celu ma nawet przerywaną linię pomiędzy buspasem a pasem ruchu. Nie trzeba wielkiego rozumu, by dostrzec, że do wypadku doszło w tym właśnie miejscu. "strotrójka" wyjechała z zatoki na buspas. A śp. moturzysta zobaczył wolny pas (przecie buspas też jest dla ludzi, a dla moturzystów - szczególnie) i jaaazda! Wtedy "stotrójka wyjechała z zatoki na SWÓJ pas (na którym nie ma prawa być motocyklistów), żeby następnie przez dwa sąsiednie pasy znaleźć się na skręcie w Czarowiejską ( w lewo. Musiała przejechać tylko dwa pasy, bo jedzie prawym z dwóch do lewoskrętu, by za skrzyżowaniem i za Szymanowskiego stanąć w następnej zatoce. Jeszcze jakieś pytania? Zasadniczo mogę się założyć, że tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
vaxon Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista 18.08.09, 15:02 Jak jest napisane w artykule cyt. "Motocyklista jechał środkowym pasem Al. Mickiewicza od strony ulicy Zwierzynieckiej w kierunku ul. Czarnowiejskiej. Mężczyzna zaczął wyprzedzać samochód z prawej strony." Z tego jasno wynika, że ulica w tym miejscu ma trzy pasy ruchu, a autobus ma dodatkowo swoją własną zatokę, w której parkuje przy przystanku. Nie wiem też skąd określenie wariat. Mógł jechać z przepisową prędkością i efekt najechania na inny pojazd byłby taki sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.09, 23:26 > Z tego jasno wynika, że ulica w tym miejscu ma trzy pasy ruchu, ... z czego prawy to pas dla autobusów i TAXI. > a autobus ma dodatkowo swoją własną zatokę, w której parkuje przy przystanku. Gdybyś znał Kraków to wiedziałbyś, że nie ma odrębnej zatoki - na całej długości Alej przystanki są w ramach BUSpasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Błąd rzeczowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 23:37 Zatoka jest przy Czystej. Obok pasa dla autobusów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Be Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.09, 18:32 > > Gdybyś znał Kraków to wiedziałbyś, że nie ma odrębnej zatoki - na całej długośc > i > Alej przystanki są w ramach BUSpasu. Na przystanku pod AGH w stronę Kleparza jest zatoka. Nie zmienia to jednak faktu, że motocyklista znalazł się na pasie dla autobusów, na którym nie miał prawa być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoniszczak Nie ma zatok? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.10, 09:23 Co Ty powiesz? A dziś rano jeszcze była. vis a vis A-0, krakowianinie z bożej łaski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Zapraszamy do Krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 23:33 zrobi się wizję na miejscu. Jechał środkowym pasem, a zaczął wyprzedzać pojazd z prawej strony KORZYSTAJĄC Z PASA DLA TAKSÓWEK I AUTOBUSÓW NA KTÓRY MUSIAŁ WJECHAĆ PRZEKROCZYWSZY UPRZEDNIO CIĄGŁĄ LINIĘ. GRU-BĄ. Autobus wyjeżdżał z zatoki na ów pas. Ma pierwszeństwo. Proste? Proste. No i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pro Czy napisałeś wszystko? IP: *.ists.pl 19.08.09, 12:16 Przecież wypedek spowodowało głównie co innego: ZA-WROT-NA PRĘD-KOŚĆ autobusu. Motorek jechał pomału, nie więcej jak 5 na godzinę. A przecież droga publiczna służy do JAK-NAJ-SZYBSZEJ JAZDY. Proste?? Wszystkiego Dobrego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Czy napisałeś wszystko? IP: *.subscribers.sferia.net 19.08.09, 19:41 motor jechał sam?? hm, jeszcze takiego zjawiska niewidziałem. to tak samo jakby skrzynia biegów sama jeździła. Pozdro dla kumatych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Uważaj gościu "t" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 23:26 zadam Ci proste pytanie, pozbawione wątków frustracji, która tak Cię dotyka: Czy widziałeś kiedyś stołek, który stał na dwóch nogach i się nie przewracał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Uważaj gościu "t" IP: 139.191.142.* 19.08.09, 09:46 Wybacz, ale nie bede kontynuowal tej dyskusji. 90% postow na tym watku jest zalosna, glupia i pelna nienawisci. Szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.subscribers.sferia.net 19.08.09, 19:30 sąsiad ma fajniejszą żonę-lajkomik ma rękę sąsiad ma motocykl/samochód-lajkomik jeźdzzi komunikacja miejską sąsiąd ma dobrą pracę- lajkomik żyje z zapomogi lajkomik- typowy polski frustrat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karaczi♠ Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: 67.159.45.* 18.08.09, 15:48 urzędas, do roboty! won z forum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4koła jeżdżą coraz szybciej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 12:50 Tylu wyścigów motorami na Konopnickiej i Monte Cassino nigdy nie było. Widać młodzież się bogaci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.09, 13:38 To 43. wypadek z udziałem motocyklisty w samym Krakowie w tym roku. Czterech z nich zginęło, 42 zostało rannych. Wychodzi, że 3 zbitych lub rannych było bez wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OzzY Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.tktelekom.pl 18.08.09, 13:55 Raczej "gazeciarze" przy publikowaniu statystyk nie popatrzyli, że liczą się też pasażerowie motocykla... Odpowiedz Link Zgłoś
vaxon Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista 18.08.09, 14:58 Na motocyklu można jechać w dwie osoby - wydaje mi się, że wszystko jest jak najbardziej w porządku w tym zdaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jednak zasmucony Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.internetserviceteam.com 18.08.09, 13:56 Ludzi, pochylcie się nad tragedią tego mlodego człowieka i jego rodziny. Tryskacie jadem jakbyście znali tego nieszczęśnika i jego historię od początku do końca. Nie życzę nikomu, aby w chwili tragedii kogoś z bliskich oceniano i życzono mu tak wiele złego jak tutaj. Zastanówcie się nad sobą i własna dobrocią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy_wieliczka Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.zetosa.krakow.pl 18.08.09, 14:05 Panie ,to sie nazywa dobor naturalny .Slyszal Pan o tym ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.ghnet.pl 18.08.09, 23:03 to ewolucja a nie tragedia... moron... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.internet.dla.mnie.pl 18.08.09, 13:58 Rozsądni na motorach poprą to co napisze: Motor OK, ale max prędkość to 40km/h. Powyżej tej granicy konfiskata motoru i złomowanie. Nie niszcie życia innym, jak chcecie poczuć adrenaline to zapraszam na kursy szybowcowe do Pobiednika, zreszta nie tylko takie kursy, do wyboru i koloru. Wypadków lotniczych jest znacznie mniej, bezpieczniejsza forma podniesienia sobie adrenaliny, a znacznie mniejszy uszczerbek dla społeczenstwa. Cos z głupimi na motorach trzeba zrobic, tak nie moze byc zeby ludzie cierpieli przez wasza głupote. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: 139.191.142.* 18.08.09, 14:01 Yhm...zgadzam sie. Z tym, ze dla samochodow proponuje maksymalna predkosc na poziomie 30kmph. Wszak blaszana puszka mozesz zrobic wiecej krzywdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.internet.dla.mnie.pl 18.08.09, 14:05 chodzi tez o to, że ludzie tracą słuch! Niech ryczą sobie poza miastem! To jest nie do zniesienia. Poprzez takie podkręcanie motorków poprawia się ich ego? Czuja sie wtedy w centrum zainteresowania, tylko ze ludzie wtedy życża im jak najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: 139.191.142.* 18.08.09, 14:06 Ale to dotyczy wszsytkich uzytkownikow drog. Samochody tez sa podkrecane i tez rycza. I zgadzam sie - wypadaloby cos z tym zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.internet.dla.mnie.pl 18.08.09, 14:12 jasne, teraz akurat mówimy o motorach, ale również tyczy się to aut. Auta są do komunikacji, a nie do szpanu. Jak ktos ma poukładane pod sufitem, to nie potrzebuje pokazywac sie na siłe - "żeby inni go widzieli, co to nie on" :/ żałosne :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 14:39 > chodzi tez o to, że ludzie tracą słuch! Niech ryczą sobie poza miastem! To jest > nie do zniesienia. Poprzez takie podkręcanie motorków poprawia się ich ego? > Czuja sie wtedy w centrum zainteresowania, tylko ze ludzie wtedy życża im jak > najgorzej. Ja mam seryjny, sportowy wydech i jest głośny - ale nic nie było podkręcane. Mimo, że jest głośny mieści się w nornie która dla motocykli o pojemności powyżej 125ccm wynosi 96dB - to nie jest mało. Badania techniczne przechodzę bez problemu, jest głośny ale przepisowy. > dozwolone i wskazane? Pokaż przepis PoRD, który o tym mówi? Polecam lekturę np. tiny.pl/hh2n8 Co do wypadku nie uważam, żeby wyprzedzanie z prawej było rozsądne i zgodne z prawem, ale mimo wszystko szkoda chłopaka - 22 lata, całe życie przed sobą... PS. Nie wiem, czy bardziej żal mi jego rodziny po stracie bliskiego, czy frustratów, którzy tak plują jadem jak niektórzy na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy_wieliczka To sie nazywa dobor naturalny ... IP: *.zetosa.krakow.pl 18.08.09, 14:02 Dobrze ,ze zabil sie sam .Moja nominacja do Nagrody Darwina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: recenzent Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: 212.160.172.* 18.08.09, 14:05 nie twierdzę że wszyscy motocykliści to szaleńcy, ale ten 22 latek zginął wyłącznie z powodu własnej głupoty .... wielokrotnie jadąc samochodem obserwowałem szalejących na motocyklach "dawców organów", którzy gardzą innymi uczestnikami ruchu, za nic mają obowiązujące przepisy ruchu drogowego, to PLAGA i ZARAZA która ogarnęła nasze polskie (niestety nie najlepsze drogi), apel do policji: bezwzględnie tępić oszołomów grasujących nieprzepisowo po polskich drogach, wtedy będzie mniej takich TRAGEDII jak ta z ubiegłego poniedziałku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motocyklista Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: 188.33.35.* 18.08.09, 14:15 teraz jak bedziesz jechał samochodem , poobserwuj sobie dawców i biorców organów jeżdżących samochodami. Jeśli to nie da ci nic do myślenia, poczytaj statystyki dot wypadków drogowych... apel do policji: bezwzględnie tępić oszołomów grasujących nieprzepisowo po polskich drogach, wtedy będzie mniej takich TRAGEDII. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Na chodniki !!! Przenieść motury na chodniki !!! IP: *.ists.pl 19.08.09, 12:46 Jeździjcie chodnikami lub ścieżkami rowerowymi!!! Precz z jezdni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chopper 1 Re: Chińska motorynka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.09, 13:45 Prosiłem cię, żebyś nie wypowiadał się w imieniu Bractwa.Powtarzam - Twoja Chińska Motorynka nie jest motocyklem. Nawet jeśli kiedyś osiągnąłeś na niej 47 km/godz. Mogło być z górki. Misiu! Odpowiedz Link Zgłoś
the_rapist Mogl wyprzedzac od gory 18.08.09, 14:10 ale wtedy przypieprzylby w startujacy z Balic samolot. A kierowca autobusu powinien naklejac na boku przekreslone sylwetki pedzacych motocyklistow. P.S. Pewnie za chwile beda sie tu wpisywac znajomi tego nieszczesnika, twierdzac, ze to ''dobry chlopak byl i malo pil'', mial dziewczyne, krora teraz rozpacza i oni nie moga sie pogodzic z ta strata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2 kółka teraz rodzina żałuje, że go nie wychowali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.09, 16:01 Znam bardzo wielu motocyklistów, wszyscy mają własne rodziny i jeżdżą bezpiecznie. Sam zawsze staram się przepuszczać motocyklistów i to zarówno na trasie jak i wtedy gdy stoję w korku. Zawsze wyraźnie (odpowiednio wcześniej) daję znać kierunkowskazami jakie są moje zamiary. Szlag mnie jednak trafia, gdy widzę motocyklistę który śmiga pomiędzy samochodami jadącymi 50-60km/h, bez żadnego kierunkowskazu i zdaje mu się, że wszyscy wiedzą co on wymyśli za następne pół sekundy, czy dociśnie gaz w ciągu następnej pół sekundy będzie z mojej lewej czy z prawej strony. Kiedy czasem spotkam kogoś jadącego na motorze o pojemności ponad 1000cm^3, wtedy zwykle wiem, czego można oczekiwać i widzę (dzięki kierunkowskazom) co kierowca jednośladu ma zamiar zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eni Re: Mogl wyprzedzac od gory IP: *.autocom.pl 18.08.09, 16:51 >Pewnie za chwile beda sie tu wpisywac znajomi tego nieszczesnika, twierdzac, ze to ''dobry chlopak byl i malo pil'', mial dziewczyne, krora teraz rozpacza i oni nie moga sie pogodzic z ta strata. znałam tego chłopaka. nie będe go usprawiedliwiać, że to nie była jego wina albo coś w tym stylu. ale miejcie na tyle szacunku zeby nie obrzucac go błotem. chyba zaplacil juz wystarczajaca cene za to co zrobił. lepiej zamiast wyladowywac flustracje weźcie sobie to do serca i nie ważne czy bedziecie jechać samochodem, motorem, rowerem, czy przechodzić pieszo przez ulice - po prostu uważajcie na siebie i innych. P.S. to był naprawde dobry chłopak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Mogl wyprzedzac od gory IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.09, 00:40 Żal mi tego chłopca.Mam syna w jego wieku.Wyobrażam sobie co czuje teraz jego mama, ojciec,rodzina.Bardzo im współczuje i będę się modlić a nich i za ich syna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mil Re: Mogl wyprzedzac od gory IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.09, 19:45 A mama to wpływu nie miała na to czym jeździ jej syn? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Mogl wyprzedzac od gory IP: *.subscribers.sferia.net 19.08.09, 19:45 Musisz byc niezłym sku...synem jeśli dziwisz się że ktoś rozpacza po śmierci bliskiej osoby i nieważne jak ta osoba zgineła. Rozumiem że ty cieszyłbys sie ze śmierci matki, ojca, brata, siostry, itd?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jancio Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: 212.160.172.* 18.08.09, 14:15 popieream w 100% wypowiedź "lajkonika", problem jednak polega na tym, że ci szarżujący na motocyklach debile czasami zabijają również inne (niewinne) osoby .... czas położyć kres bandytyzmowi drogowemu i dotyczy to nie tylko motocyklistów lecz wszystkich uczestników ruchu drogowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szuja Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.08.09, 14:25 no coz, dzieki za pouczajaca lekture, teraz juz nie bede latal 180km/h po miescie. Nauczylem sie tez od was empatii, jest tak zarazliwa, ze wlasciwie przeszla na mnie jak wirus grypy. A teraz powazniej, czy chcecie czy nie, mlodosc ma swoje prawa i beda sie zdarzaly takie wypadki. Za zla ocene sytuacji na drodze chlopak zaplacil najwyzsza cene. Jego rodzina cierpi, a wy jeszcze go kopiecie po smierci. Czy wam juz gniew, zlosc, zawisc, zolc zalala mozgi? Znalezli sie moralizatorzy, wszyscy tacy praworzadni, polowa z was ma piraty na komputerach, a druga polowa sie nie myje. Dla chlopaka [*] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: 139.191.142.* 18.08.09, 14:29 Podzielam zdanie. "Nie pamietal wol jak cieleciem byl?" Wszyscy "moralizatorzy" za czasow mlodowsci siedzieli grzecznie na tyleczku i gapili sie w TV? Odpowiedz Link Zgłoś
gorcow Wyprzedzanie z prawej strony - kodeks drogowy. 18.08.09, 14:24 Dla niedoinformowanych. Czy można wyprzedzać inny samochód z prawej strony? Zgodnie z art. 24 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz.U. Nr 58 poz. 515 z 2003r - tekst jednolity), wyprzedzanie z prawej strony jest dopuszczalne: * na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, * na jezdni jednokierunkowej, * na jezdni dwukierunkowej jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku. Należy podkreślić, że kierowca przed wykonaniem tego manewru obowiązany jest w upewnić się szczególności czy: * ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu, * kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania, * kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu. Natomiast zabronione jest wyprzedzanie z prawej strony pojazdu silnikowego, jadącego po jezdni: * przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia, * na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi, * na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika, który sygnalizuje zamiar skręcania w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony. Wiele osób nurtuje pytanie - czy dopuszczalne jest wyprzedzanie na autostradzie z prawej strony? Ustawa prawo o ruchu drogowym w art. 2 pkt 3 w definicji autostrady (droga dwujezdniowa), nie precyzuje wprost poszczególnych jezdni jako jednokierunkowe, jednak art. 4 ust. 6 pkt a ustawy o drogach publicznych z 21.03.1985 Dz.U. nr 71 poz. 838, definiuje autostradę jako drogę, która powinna być wyposażona przynajmniej w dwie rozdzielone jezdnie jednokierunkowe. Z analizy literalnej wynika, że dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku autostrady z wyznaczonymi pasami ruchu. Biorąc jednak pod uwagę bezpieczeństwo własne i innych użytkowników autostrady wykonując taki manewr przy dopuszczalnej prędkości 130 km/h, należy rozważyć, czy warto stwarzać takie zagrożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikor Re: Wyprzedzanie z prawej strony - kodeks drogowy IP: *.salbis.petroinform.com 18.08.09, 15:40 Autobus stał na przystanku na prawym skrajnym pasie ruchu oznaczonym BUS/taxi. Wyprzedzanie jest dopuszczalne ale nie po pasie zarezerwowanym dla autobusów. Niestety przez głupotę tego chłopaka cierpią jego najbliżsi i rodzina, ale dlaczego nikt nie wspomina o kierowcy autobusu. On nic nie zawinił, a teraz będzie latał po przesłuchaniach. Czeka go także płacenie za badania dopuszczające do jazdy po wypadku śmiertelnym.A może stan psychiczny nie pozwoli mu już jezdzic autem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jednoślad To 22-letni trupek naruszył co najmniej 2 przepisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.09, 15:52 Skoro to był autobus 103 na Alei Mickiewicza, to może chodzić tylko i wyłącznie o przystanek na przeciw Muzeum Narodowego. Skoro tak to albo motocyklista naruszył następujące przepisy: a) Jadąc skrajnym prawym pasem przez skrzyżowanie 1) niezgodnie z prawem wyprzedzał na skrzyżowaniu 2) nie zastosował się do nakazu skrętu obowiązującego wszystkie pojazdy poza komunikacją miejską i TAXI 3) wyjechał ze skrzyżowania na pas przeznaczony tylko i wyłącznie dla komunikacji miejskiej i TAXI jeśli było inaczej, to znaczy że b) zmienił pas już po przejechaniu skrzyżowania, wówczas naruszył następujące przepisy: 1) przeciął linię ciągłą oddzielającą pasy ruchu 2) wjechał na pas przeznaczony tylko i wyłącznie dla komunikacji miejskiej i TAXI I to wszystko przy założeniu, że nie przekroczył maksymalnej prędkości dozwolonej w tym miejscu, w co szczerze wątpię, skoro się zabił uderzając w tył jadącego autobusu (a z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że jednak choć trochę wyhamował, zanim rąbnął w autobus). PS. Nie jestem wrogiem motocyklistów i nawet uważam, że powinni mieć prawo do korzystania z "trzeciego pasa" który jest przeznaczony dla komunikacji miejskiej i TAXI, gdyż prawie na nim nie zajmują miejsca (w porównaniu do chociażby samochodów osobowych) a przed skrzyżowaniem mogą ostrożnie i bezpiecznie zająć pas przeznaczony do jazdy na wprost. Jednak idioci pędzący na złamanie karku pasem który (jak na razie) nie jest dla nich przewidziany muszą się liczyć z tym, że kierowca kilkunastotonowego autobusu może nie zauważyć że tam, gdzie on ma wyłączne prawo poruszania się, pędzi samobójca który odcinek równy długości autobusu pokonuje w równe pół sekundy. Są dwie potencjalne sytuac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwina Re: To 22-letni trupek naruszył co najmniej 2 prz IP: *.ghnet.pl 18.08.09, 21:09 i na jakiej podstawie uwazasz ,ze wjazd na pas dla taxi i busow yl jego bledna decyzja skoro uciekal przed pojazdem ktory zajechal mu droge i uciekł ?? nie masz pojecia jak to wygladalo wiec prosze zachowaj swoje symulacje dla siebie. mial naprawde dwie mozliwosci uciekac na autobus albo wjechac na przystanek na ludzi ktorzy czekali na inny autobus. i jaka teraz opinia wasza?? brak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwina Re: To 22-letni trupek naruszył co najmniej 2 prz IP: *.ghnet.pl 18.08.09, 21:18 miał dwie opcje najechać na ludzi na przystanku lub wjechac na autbus, droge mu zajechał inny kierowca uciekał przed nim na pas dla autobusow...ehhh nie mam siły dyskutowac z brakiem wiedzy ,bazujecie na poszlakach i anonimowo oceniacie .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Be Re: To 22-letni trupek naruszył co najmniej 2 prz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.09, 18:50 Gość portalu: malwina napisał(a): > miał dwie opcje najechać na ludzi na przystanku lub wjechac na autbus, droge mu > zajechał inny kierowca uciekał przed nim na pas dla autobusow...ehhh nie mam > siły dyskutowac z brakiem wiedzy ,bazujecie na poszlakach i anonimowo oceniacie > .... Nawet jesli mu zajechał ten samochód (swoją drogą skąd wiesz, ze akurat tak było?), to bardzo dziwne wydaje mi sie to, ze wolał wjechac w znacznie większy i amsywniejszy autobus z którym ma mniejsze szanse niż w samochód, który mu zajechał. Ewentualnie mógł jechac tak syzbko, ze nie zauwazył stojącego autobusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Motur Mam pomysł - przenieść ich na ścieżki rowerowe!!! IP: *.ists.pl 19.08.09, 12:22 Na ulicach giną, nie znają przepisów i wpadają na auta. Jazdą pomału jak na motury ale za szybko dla aut. NA ŚCIEŻKI ROWEROWE ICH. GDZIE NIE MA ŚCIEŻEK - NA CHODNIKI !!!!! Motury na chodniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Mam pomysł - przenieść ich na ścieżki rowerow IP: 139.191.142.* 19.08.09, 14:09 Twoja stara przenies na chodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :> Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 15:26 udalo sie wyskrobac jakies organy czy szkoda autobusu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikor Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.salbis.petroinform.com 18.08.09, 15:41 Autobus stał na przystanku na prawym skrajnym pasie ruchu oznaczonym BUS/taxi. Wyprzedzanie jest dopuszczalne ale nie po pasie zarezerwowanym dla autobusów. Niestety przez głupotę tego chłopaka cierpią jego najbliżsi i rodzina, ale dlaczego nikt nie wspomina o kierowcy autobusu. On nic nie zawinił, a teraz będzie latał po przesłuchaniach. Czeka go także płacenie za badania dopuszczające do jazdy po wypadku śmiertelnym.A może stan psychiczny nie pozwoli mu już jeździć autem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.chello.pl 18.08.09, 17:07 Widziałem skutki tego dzwona. Wina motocyklisty jest ewidentna co wcale nie znaczy że powinno się nad nim tak pastwić jak kilku(nastu) przedmówców. Gość zapłacił najwyższą możliwą cenę za brak wyobraźni i tyle. Jakoś nie widzę tylu zjadliwych i kretyńskich komentarzy kiedy chodzi o wypadek samochodowy. Wtedy brak wyobraźni kierującego jest jakoś tak normalną rzeczą że nikt się nie wywnętrznia na forum. Koleś jechał "małym" motocyklem od którego spokojnie można zaczynać swoją naukę na motocyklu. Popełnił błąd, nie żyje. Pasem dla autobusów jeździ masa nieuprawnionych samochodów i co chwila są kolizje po drugiej stronie alej - na zawrotce pod muzeum narodowym. I nikt nie wyzywa dzwonkowiczów od idiotów czy nie próbujr nominować ich do nagrody Darwina, a zaraz przy jezdni jest chodnik po którym chodzą piesi - potencjalne ofiary. Co do "współpracy" kierujących moto, samochodami i rowerami to śmiało mozna powiedzieć że jest lepiej niz jeszcze stosunkowo niedawno ale zawsze znajdzie się jakiś burak który próbuje udowadniać swoją wyższość nad innymi (taki lajkonik za kierownicą to musi być coś). Czemu się nie dziwię czytając większość postów powyżej. PS. Używanie słów typu "urzędas" pięknie pokazuje jak się szanuje innych. Nędza intelektualna aż kipi. Odpowiedz Link Zgłoś
asasello_krakow Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista 18.08.09, 20:14 rozsądnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Nazwijmy rzeczy po imieniu: IP: *.77.classcom.pl 18.08.09, 18:03 Brak wyobraźni = głupota Brak doświadczenia = młodość Smierć chłopaka = dramat dla rodziny Tragedia na drodze = lekcja życia dla innych ludzi Wszystko jest dla ludzi na tym świecie, motory, samochody, tylko ludziom brak jest wyobraźni, przez to mogą doprowadzić do tragedii swojej czy innych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motor Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: 213.134.186.* 18.08.09, 19:04 sami jestescie glupotą kim jestescie zeby oceniac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: 195.242.108.* 18.08.09, 19:31 jednego szelenca mniej,jestesmy troszke bezpieczniejsi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwina Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.ghnet.pl 18.08.09, 21:03 jesteście wredni i opisujecie to z boku , nie macie pojęcia jaka to dla nas tragedia, wszyscy są najmąrdzejsi i wszyscy wiedzą najlepiej za te wasze "trupki" mam nadzieje zapłacicie we wlasnym życiu. czase człowiek podejmie zła decyzje i nie był on szaleńcem i nie zasłużył na śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: 195.242.108.* 18.08.09, 19:36 jednego szalenca mniej,jestesmy troszke bezpieczniejsi Odpowiedz Link Zgłoś
polak_kr Każde auto i motor powinien miec czip 18.08.09, 20:37 aby nie przekraczać 50km/h. Śmiertelność drastycznie by spadła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwina Re: Każde auto i motor powinien miec czip IP: *.ghnet.pl 18.08.09, 21:04 jechal 50 km/h... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.autocom.pl 18.08.09, 20:59 A ja chce zwrocic uwagę Policji kochanej na skrzyzowanko: ul. Krupnicza i Aleje. Na światłach do skrętu w prawo. Jest linia przerywana na jezdni. I zielona strzałka w prawo. Krakowianie chyba juz wiedzą, o co chodzi. Ale obcy podjezdzają pod linię przerywaną, bo ją mają I jak w tym momencie przejedzie autobus prawym pasem po Alejach, to zmiażdzy samochód, który podjechał do linii przerywanej, bo nie wiedział, ze pasem mogą jezdzić jakies pojazdy. Mam przeczucie, że tam wkrótce ktoś zginie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwina Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.ghnet.pl 18.08.09, 21:00 To był mój kuzyn idioto !!! ja nic nie wiesz to proszę się nie wypowiadaj po anonimowym nickiem , troche szacunku dla śmierci ! ciekawe jak byś się czuł jak by ci ktos bliski zmarł! kretynie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Re: Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: *.77.classcom.pl 18.08.09, 22:35 Jakbyś się czuła gdyby zginął ktoś dla Ciebie bliski, właśnie przez motocyklistę bez wyobraźni? W tej tragedii trzeba się cieszyć że nie zabił nikogo przy "okazji" tego wypadku... Dla rodziny to tragedia, ale bezmyślności nie można usprawiedliwiać, bo byśmy się wszyscy w ten sposób pozabijali, przykre... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derler przykre - ale będzie trochre bezpieczniej i ciszej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.09, 21:27 Pracowałem wczoraj przy ul. Dietla niedaleko Wisły i nie dało się otworzyc okna z powodu motocyklistów. Ja nie wiem jak to możliwe, że w mieście dopuszczalne jest poruszanie sie tak potwornie hałaśliwym pojazdem. Przeraźliwy wizg silnika, jakieś gwałtowne, ogluszające wycie. Wiele w tym zapewne chęci zwrócenia na siebie uwagi. Jak mozna zyc przy ruchliwej ulicy jak Dietla czy Aleje i co chwile być atakowanym nerwowym halasem rozpędzanego motocykla? Dla ukojenia nerwow wybralem sie rowerem piękną trasą do Tyńca i co mnie spotkalo? Jakis debil na motorze rajdowym sunie sobie ścieżką rowerową na jednym kole między rowerzystami! I znowu halas jak diabli i niebezpieczenstwo dla rowerzystów. Facet zjechał do tego osiedla domkow jednorodzinnych koło ścieżki i krzyża,moze tam mieszka? Dobrze by było aby rodzice poswiecili swojemu chamowi troche czasu zanim kogoś zabije. A tym, ktorzy żałują zabitego motocyklisty powiem tyle: widziałem w Milowce jak motocyklista nie opanował maszyny podczas wyprzedzania i spadł z motoru. Pojechał na dupie z 300 metrów i wstał. Ale jego motocykl jak rakieta strzelił w głeboki rów i ogrodzenie, tuz obok kilkorga dzieci idących chodnikiem ze szkoły. Pół metra dalej i byłoby kilkoro zabitych. Więc jeśli ktoś jeździ jak szaleniec, to kalkulacja jest prosta: im sie sam szybciej wyeliminuje, tym bezpieczniej dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Na chodniki !!! Na ścieżki rowerowe z motorami !!! IP: *.ists.pl 19.08.09, 12:48 No chodniki !!! Byle gdzie, byle z dala od jezdni !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Na ścieżki rowerowe z motorami !!! IP: *.subscribers.sferia.net 19.08.09, 19:20 troche ciężko byłoby jeździć na samym motorze, co innego na motocyklu. zgadzam się że motory na jezdni nie powinny leżeć, ale też nie powinno walać się na chodnikach i DROGACH dla rowerów. Pozdro dla kumatych Ch.j w d.. lamusom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macki Kraków: Zginął 22-letni motocyklista IP: 93.159.132.* 18.08.09, 22:44 Ja to się cieszę, że większość idiotów życzących innym śmierci to pasażerowie autobusów i piesi. Muszą to jakoś odreagować i piszą na forum. Coraz więcej realnych kierowców (tych na ulicach) widzi jednoślady w korkach i właściwie (moim zdaniem) na to reaguje. I Ich w szczególności serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś