guru133 03.09.09, 15:11 Przywrócić pręgierz na krakowskim Rynku i tam publicznie w obecności miejscowych gapiów i turystów wymierzać kary chuliganerii - na goły tyłek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: przejazdem Kraków zrobił się jakiś taki - IP: *.prz.com.pl 03.09.09, 15:18 plebejski .. urbanistycznie zagracony, ciasny, pstry i mało bezpieczny .. Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista Made in USA 03.09.09, 15:22 Podczas tegorocznego pobytu w Bostonie miałem krótką lekcję tego, jak działa policja Stanu Massachusetts. W samym centrum uciekał kieszonkowiec, który próbował okraść klienta sklepu z biżuterią. Uciekał całe 10 metrów, ponieważ za chwilę został powalony na ziemię przez 3 osiłków z policji. Mieszkańcy ze satysfakcją oglądali, jak delikwent jest najpierw prewencyjnie "uziemiany", a następnie wyłamano mu ręce do tyłu i założono kajdanki. Następnego dnia w telewizji pokazano, co zrobiła policja pewnemu smarkaczowi, który nieuprzejmie odpowiedział policjantom, gdy zatrzymali mu wóz do kontroli. W skrócie - został ostro poturbowany, bo tam z policją się nie dyskutuje. Tylko się jej słucha. Czy takie interwencje byłyby możliwe w Krakowie? Myślę że nie i to z 2 powodów. Po pierwsze, w policji w wyniku niskich pensji istnieje selekcja negatywna. Za 1500 złotych brutto nikt nie będzie ryzykował interwencji przeciwko pijanym awanturnikom. Lepiej poczekać, aż kogoś pobiją i dopiero ofiarę spytać co się stało. Po drugie - wyobrażam sobie oburzenie RPO, polityków i mediów gdyby jakimś cudem policjanci zainterweniowali i spuścili przykładny łomot takim chuliganom. Oczywiście padłyby zarzuty od nadużycie siły i łamanie praw obywatelskich. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiu_bez_pelerynki faktycznie, wpisałem GOOGLE i misię Windows na 03.09.09, 15:31 klawiaturę wysypał ... Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Jetes pewien że to Windows a nie popsute resztki 03.09.09, 15:53 twoich szarych komórek? Odpowiedz Link Zgłoś
jasiu_bez_pelerynki 133 to wiek, waga czy wzrost ? .. bo 03.09.09, 16:29 domyślam się, że nie chodzi o jakiś wskaźnik poczucia humoru adekwatny przykładowo do IQ .. Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui tęski się za komuną, nie? 03.09.09, 22:11 bo takie uprawnienia żeby skopać dziecko to pały mają tylko w państwach policyjnych lub totalitarnych. wielkie uprawnienia, bezkarność i brutalizacja policji dają tylko to, że bandyci zaczynaja masowo do niej wstępować, na równi z sadystami i innymi zbokami. amerykańskiej rewizji osobistej życzę Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista no właśnie o takie komentarze mi chodziło 03.09.09, 22:38 "brutalizacja policji", "państwo totalitarne". Dokładnie to samo by się działo, gdyby jednak jakimś cudem ci policjanci zareagowali tak, jak od nich tego wymagamy. Ja nie nawołuje do tego, by policja była bezkarna i brutalna. Chodzi tylko o przywrócenie równowagi. Obecnie zawód policjanta nie cieszy się szacunkiem społecznym i jest fatalnie wynagradzany. To nie jest normalne, w cywilizowanych krajach stróże prawa są powszechnie szanowani i cenieni. Zwracam tylko uwagę, że przyczyna tego że na mieście jest niebezpiecznie jest głębsza niż autorzy artykułu wskazują. Owszem, policja jest bierna i jest to złe. Ale należało by też zapytać: dlaczego jest bierna? Dlaczego policjanci nie reagują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość A czy ul. Gertrudy to jest w NH??? IP: *.128.35.39.static.crowley.pl 03.09.09, 15:28 Z opisu zdarzeń wynika,że tak :)) Pozdrawiam wszystkich którzy twierdzą że NH jest najniebezpieczniejszą dzielnicą.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aloha >>>MMM>>> IP: *.cityconnect.pl 03.09.09, 15:30 ..oraz policjantom i strażnikom NIEROBOM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Listy. O chuliganach w centrum Krakowa IP: 62.121.129.* 03.09.09, 15:44 Trzy tygodnie temu byłem świadkiem napadu na krakowskim Kazimierzu, poszkodowany z którym razem zglaszałem zajście zadzwonił pod numer alarmowy 112 - jakie było jego zdziwienie kiedy przyjmujący zgłoszenie kazał mu zadzwonić pod 997 - bo oni nie mogą przyjąć tego zgłoszenia- ja zniecierpliwiony zacząłem dzwonić pod 997 - tymczsem za rogu zaczęła zbliżać grupa wygolonych na łyso jegomośći w dresach. Pani odbierająca zgłoszeni poprosiła abym opisał całą sytuację - ja na to że w tej chwili zbliążają się do nas potencalnni znajomi bandyty i proszę o przyjazd patrolu na róg Pl. Wolnicy i Krakowskie- oczywiście zgłasząjąc fakt wcześniejszego napadu. Pani na to zaczęła się dąsać że musi się dowiedzieć tego i tego... ja na to faktycznie się wściekłem i o dziwo Pani nagle przyjęła zgłoszenie. Po 15 minutach zgłoszenie zostało przyjęte- cóż pozostało czekać na patrol- na pewno chwilę -komisariaty na Zamojskiego i Szerokiej są blisko. Nic bardziej mylnego ! Po 20 minutach oczekiwania nikt nie przyjechał, poszkodowany któremu starałem się pomóc podziękował za pomoc, czekał już sam na przyjazd Policji i pomoc w odzyskaniu portfela... który został zbrany przez bandytę z nożem. Ja udałem się domu,kładę się spać nagle telefon z dyżurki policji ( minęło około 40 minut od pierwszej próby zgłoszenia) dyżurna pyta- patrol jest na miejscu gdzie dokładnie jest poszkodaowany... Hm mam nadzieję że jednak znalazł gdzieś pomoc. Nie chcę sobie wyobrażać co było z osobą bitą, gwałconą po 40 minutach. P.S Odradzam okolice placu zabaw na ul. Bożego Ciała, po 1 w nocy przesiadują tam raczący się alkoholem "agresywni bliźni" lub polecam odzwidziny tym którzy chcą tam zaprowadzić prawość i elektryczność Leon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pendula Re: Listy. O chuliganach w centrum Krakowa IP: 83.13.74.* 03.09.09, 15:53 Podpisuję się oboma rękami. W Skandynawii już się publicznie piętnuje przestępców każąc im np. chodzić w kamizelkach z informacją o popełnionych czynach. Ja bym jeszcze dołożyła kopanie tuneli. Od razu autostrady zrobią się tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turyści Listy. O chuliganach w centrum Krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 16:10 W kamienicy , w której mieszkam , jakiś cwaniak zrobił w podnajmowanym od miasta mieszkaniu hostel. Turyści mylą mieszkania, próbują otwierać drzwi do innych lokali - policja rozkłada ręce - nic się nie stało , nic nie możemy zrobić. O różnych porach dnia i nocy chodzą po schodach obce osoby , dzwonią do domofonów mieszkańców - chcą wejść do hostelu , taka informacja jest na stronie internetowej. Zanieczyszczają schody , hałasują w ciągu dnia i nocy,śmieci wywożone są na koszt lokatorów , itd. Proceder kwitnie , nikt mieszkańców nie pytał o zgodę , urzędnicy wiadomo gdzie mają sprawę , cwaniak zarabia i pośrednio miasto też - dostają pieniądze za dzierżawę lokalu . Wszyscy szczęśliwi i zadowoleni oprócz mieszkańców ,ale kogo oni obchodzą . Takich lokali w całym Krakowie jest mnóstwo i mieszkańców , którzy nie mają poczucia bezpieczeństwa . Bo z nimi nikt się nie liczy , nie mają kasy , tak jak hostel , więc można ich mieć w .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikey Listy. O chuliganach w centrum Krakowa IP: *.krakow.pl 03.09.09, 17:06 2 dni temu pod kinem wanda był wypadek samochodowy a nie bójka! ludzie, nie wiecie to nie piszcie! stał samochód, technik badał ślady z przodu auta i plama krwi przy krawężniku. a co do pręgieża to sie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat dyby i baty IP: *.multi-play.net.pl 03.09.09, 19:43 miejscowi gapie to nic, ale turistas to by dopiero było, a ile kasy, miejski herold, plakaty, miejscówki, wideofilmowanie, po prostu czad.., jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3X Listy. O chuliganach w centrum Krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 22:09 Jak w każdym mieście i w Krakowie jest kilka newralgicznych punktów. I najprostszym rozwiązaniem byłoby ustawienie patroli w okolicach takich właśnie miejsc lub zamontowanie tam stałego monitoringu. Czasem wystarczy postawienie latarni żeby zniechęcić potencjalnych rozbójników do przesiadywania i czatowania na swoje ofiary :) Jak chodzi o śródmieście to moim zdaniem krytyczne miejsca to Szewska, Floriańska, Sławkowska, Zwierzyniecka, Sary Kleparz i okolice tzw. Lotu, Bagatela, Poczta Główna, ostatnio widziałem że pod galerią krakowską zaczyna się dziać. Mieszkam w śródmieściu, ale na pewno każda dzielnica ma swoje "ciemne miejsca". Jestem przekonany, że rozwiązanie problemu bezpieczeństwa nie jest uzależnione od budżetu tylko od dobrej woli krakowskich Komendantów /Straży i Policji/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3X Listy. O chuliganach w centrum Krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 22:12 Jeszcze jedno w temacie. Policja nie została wymyślona żeby likwidować skutki przestępstw /ścigać sprawców itd/, tylko żeby im zapobiegać. Tak więc chłopaki do roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miezkaniec Listy. O chuliganach w centrum Krakowa IP: *.chello.pl 04.09.09, 00:14 ,,..matołkom z podgolonymi głowami..,, ????? zastanówcie sie co wy piszecie? to ze ktos ma wlosy ostrzyzone to nie znaczy ze jest BANDYTA!! Odpowiedz Link Zgłoś