Dodaj do ulubionych

Wesele bez zespołu

30.11.09, 22:57
Witam.
Pomysł może i nietypowy, ale... doszlismy do wniosku z narzeczonym, że zespoł na weselu jest niepotrzebny. Forsa dodatkowa nam pojdze (wolę przeznaczyć ją na urządzanie mieszkania, podróż poślubną) a i tak naszych ukochanych piosenek nie zagrają. Mysleliśmy o DJ, ale puscic muzykę z komputera to każdy potrafi smile Bedzie zatem komputer z zapuszczona playlista i muzyka taka na jaką my i goście bedziemy miec ochote^^ Koleżanki i nasze mamy trochę krytukują nasz pomysł, że tak to bedzie wygladac itp. A jakie sa wasze opinie?
Obserwuj wątek
    • nerri Re: Wesele bez zespołu 30.11.09, 23:14
      My tak mieliśmysmileChociaż tak jakby mieliśmy DJawink

Za kasę którą wywalilibyśmy na zespół kupiliśmy wypasione kino
      domowewink Ale mieliśmy wodzireja-DJa który(a raczej która) rozkręcała
      imprezę i obsługiwała sprzętwink

Płyty z muzyką przygotowaliśmy sami wg naszych i gości gustówwink
    • k.l2 Re: Wesele bez zespołu 30.11.09, 23:16
      MZ bedzie ciezko.
      DJ na weselu to nie tylko "puszczacz" piosenek,ale osoba,ktora zacheca
      do wyjscia na parkiet, zapowiada punkty programu wink ew. prowadzi
      zabawy.
      No i kwestia naglosnienia - komputer raczej nie wystarczy.
    • agatita82 Re: Wesele bez zespołu 30.11.09, 23:18
      Będzie dobrze. Ale MUSICIE mieć kogoś kto będzie tą muzyką zarządzał
      i pilnował. Podczas wesela sa momenty kiedy trzeba muzykę ściszyż,
      zmienić, powiedzieć coś do gości, np: że właśnie są oczepiny, albo
      tort itp.
      Też planowaliśmy muzykę z komutera puścić, ale serio musi być ktoś
      kto to monitoruje. Jak goście się zmęczą zejdą, z parkietu trzeba
      wrzucić coś wolniejszego, To samo podaczas posiłku, itp. My w końcu
      wzięliśmy pana od muzyki.
    • misself Re: Wesele bez zespołu 30.11.09, 23:25
      Tak - jeśli zatrudnicie wodzireja. Bo tak to nie ma kto prowadzić imprezy.
    • lili-2008 Re: Wesele bez zespołu 30.11.09, 23:30
      Nie wyobrażam sobie wesela, na którym muszę się martwić o muzykę, czy odpowiednia gra, czy nie za cicho, czy nie za głośno, że umca-umca gra do kotleta (moim zdaniem taka muzyka nie sprzyja dobremu trawieniuwink), a jak nie będziecie mieć chociaż wodzireja to będziecie się denerwować.
      Ja też nie chciałam wywalać kupy kasy na zespół i wzięliśmy DJ, polecanego przez hotelową restaurację. Byliśmy bardzo zadowoleni, a zapłaciliśmy niedużo. Nie musiałam przynajmniej o muzyce tego dnia myśleć.
      Aha, pan miał swój sprzęt, a muzyki nie puszczał z komputera, tylko z płyt CD. I nagłośnienie też on zapewniał. Gdzieś jeszcze o takich rzeczach myśleć w dniu ślubuwink

Gdybym natomiast organizowała mniejsze przyjęcie weselne/obiad/kilkugodzinną nasiadówkę to wtedy zdecydowałabym się na muzykę z laptopa.
      • nerri Re: Wesele bez zespołu 01.12.09, 00:19
        lili-2008 napisała:
        a muzyki nie puszczał z komputera, tylko z płyt CD.

Lili...a powiedz mi jaka różnica?smile

Muzyka nagrana na kompa a na płytę?smile

Ważny jest raczej sprzęt z jakiego leci muzyka wink
        Lapka też można podłączyc pod dobry sprzęt nagłaśniającywink

Sorry,że się czepiam ale ja nie widzę różnicysmile

Z jednym się tylko muszę zgodzić...ktoś kto "zarządza" muzyką jest
        potrzebnywink
        • misself Re: Wesele bez zespołu 01.12.09, 00:34
          Różnica jest taka, że muzyka z płyt jest puszczana "ręcznie" i legalna, a muzyka
          z mp3 w komputerze puszczana automatycznie i zwykle piracka.

No i trzeba pamiętać o opłatach dla ZAIKSu. Profesjonalny DJ je uiszcza, a jeśli
          DJ nie ma, to trzeba samemu się tym zająć. Czyli dodatkowa rzecz do załatwienia
          przed ślubem.
          • nerri Re: Wesele bez zespołu 01.12.09, 00:49
            Muzyka z płyt ręcznie?smile Muzyke z kompa można tak samo "ręcznie"
            puszczac,nie z automatuwink

O ile masz pewność,że te płyty CD są wszystkie legalne i
            oryginalnewink A nie nagrane przez DJawink

Hmmmmm...no właśnie a jak robisz imprezę w domu to lecisz uiścić
            opłatę do ZAIKSu?smile
            I jak to się ma do imprezy typu wesele gdy muzykę puszczasz sama?

To juz z ciekawości pytam,bo nie wiem smile

DJ owszem bo pracuje i muzyke puszcza w pracy...a jeśli DJa nie ma?smile
            • lili-2008 Re: Wesele bez zespołu 01.12.09, 08:25
              Nam DJ powiedział, że on pracuje tylko na legalnie kupionych CD. I tak też było.
            • rzmija Re: Wesele bez zespołu 01.12.09, 09:37
              Jak kupisz płyty i chcesz ich słuchać w towarzystwie swoich bliskich na weselu
              to nie musisz nic płacić. Tak jak możesz swoją płytę pożyczyć koleżance, tak
              możesz odtwarzać na swojej imprezie. Masz prawo dysponować egzemplarzem za który
              zapłaciłaś. Nie wolno go jedynie wykorzystywać do celów komercyjnych i
              udostępniać za opłatą czy odtwarzać na imprezie komercyjnej.
            • misself Re: Wesele bez zespołu 01.12.09, 12:08
              1. Można ręcznie z komputera, ale z płyt nie da się automatycznie. Trzeba
              wkładać te płyty do odtwarzacza i zapuszczać muzykę. To wymaga jakiegoś minimum
              wysiłku smile A jak zostało powiedziane, DJ, który siedzi tylko przy komputerze,
              nie musi być wielkim DJ, bo dwukliku potrafi używać dwuletnie dziecko, a Winamp
              sam sobie umie poradzić z odtwarzaniem piosenek według listy smile Tylko o to mi
              chodziło.

2. Nie mam pewności, że płyty CD są legalne, ale to widać, czy masz oryginał,
              czy nagraną płytę. Nie wiem, jak postępują DJ w tej kwestii, ale jeśli puszczają
              piracką muzykę, to naprawdę się cieszę, że nie będę miała wesela.

3. Chyba się nie orientowałaś, jak z tym ZAIKSem jest. ZAIKS pobiera opłatę za
              PUBLICZNE odtwarzanie utworów muzycznych objętych prawami autorskimi. (Można
              puszczać utwory na licencji typu Creative Commons, i wtedy już się nie płaci
              ZAIKSowi.) To publiczne odtworzenie zależy chyba od miejsca i od ilości ludzi,
              którzy słuchają. W domu możesz puszczać ile chcesz, to jest tzw. użytek własny i
              za to się nie płaci, bo nie jest publiczny. Natomiast wesele zawsze jest
              publicznym odtworzeniem utworu i jeśli puszczasz muzykę sama w lokalu, możesz
              się spodziewać pisma od ZAIKSu w tej sprawie, chyba że to jest restauracja,
              która uiszcza tę opłatę co miesiąc (a nie jest ona niska).
              • nocarka O ZAIKS-ie 01.12.09, 19:12
                Zaiksowi płaci się wtedy, gdy zarabia się na puszczanej muzyce. Wesele samo z
                siebie nie jest imprezą komercyjną, nie sprzedaje się na nie biletów, więc się i
                nie płaci. Na imieninach u cioci też się ni epłaci. Ta sama zasada.
                • lili-2008 Re: O ZAIKS-ie 01.12.09, 20:59
                  Ale, ale, ale... DJ, puszczając muzykę zarabiasmile Przecież nie płacimy mu za ładny wyglądwink nie jest dla nas dekoracją tylko usługodawcą. Powinien w związku z tym zapłacić Zaiksowi.
                  • misself Re: O ZAIKS-ie 01.12.09, 21:02
                    I restauracja/dom weselny zarabia...
                    • agatita82 Re: O ZAIKS-ie 01.12.09, 23:36
                      hmmm w moim "salonie piękności" panie też musiały płacić zaiksowi za
                      granie nieswoich utworów... Nie wiem jak się to ma do tezy, że trzeba
                      zarabiac na tym. To chodzi raczej o puszczanie w miejscu publicznym.
                      • nocarka Re: O ZAIKS-ie 02.12.09, 07:20
                        Ty jako organizator imprezy nie płacisz, bo nie zarabiasz. Jeśli puszczasz
                        muzykę z komputera, to nie płacisz, zapłaciłaś kupując płyty, czy ściągając
                        muzykę z sieci za pieniądze (są zespoły, które za grosze sprzedają mp3).

Jeśli wynajmujesz DJa, zespół, to oni zarabiają i to oni regulują wszystko z
                        zaiksem. Warto to zawrzeć w umowie.

Wiem, bo mój teść przyszły jest kompozytorem i należy do zaiksu smile
                        • radiowiec_wawa Re: O ZAIKS-ie 02.12.09, 08:26
                          Normalnie jak grochem o sciane. Ale skoro tak trudno odszukac te informacje w
                          sieci to pomoge:

www.zaiks.pl

Czy zespół muzyczny, zabawiający gości weselnych w czasie przyjęcia musi opłacać
                          tantiemy?

Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych nie określa w sposób precyzyjny,
                          kto w opisanym powyżej przypadku jest zobowiązany do wniesienia opłat z tytułu
                          honorariów autorskich. Tym samym daje uprawnionym prawo do ubiegania się o
                          wynagrodzenie zarówno od właściciela sali wynajmowanej na ten cel, zespołu
                          muzycznego wykonującego utwory na weselu, jak i od samych Państwa Młodych (ale
                          oczywiście tylko od jednego, a nie od wszystkich tych podmiotów równocześnie).
                          Najczęściej jednak w przypadku organizacji wesela, opłatę taką wnosi właściciel
                          sali, któremu zespół powinien wręczyć wykaz wykonywanych utworów z nazwiskami
                          autorów.
                          • nocarka Re: O ZAIKS-ie 02.12.09, 12:06
                            Czyli jak by nie patrzeć, PM nie płacą smile a nie prościej by było jakby zespół
                            sam opłacił wiedząc, co będzie grać? a poza tym co z piosenkami których nie ma w
                            planie a goście sobie zażyczą? tongue_out
                            • misself Re: O ZAIKS-ie 02.12.09, 12:10
                              Po imprezie się płaci, podając listę wykonawców i tytuły piosenek, które zostały
                              zagrane.

Najwygodniej jest jednak, jak lokal płaci, oni mają zryczałtowane te opłaty i
                              wtedy nie ma problemu dla DJ/zespołu z robieniem listy piosenek.
                              • lili-2008 Re: O ZAIKS-ie 02.12.09, 12:19
                                A ktoś wie ile mniej więcej się płaci? Z ciekawości pytam.
                                • tomekxyz Re: O ZAIKS-ie 02.12.09, 12:54
                                  50zł-300zł w zależności od standardu i lokalizacji sali.

"...Po imprezie się płaci, podając listę wykonawców i tytuły
                                  piosenek..."

Listy wykonawców się nie podaje, tylko tytuł, autora tekstu i muzyki.
                                  Nie ważne kto wykonywał dany utwór, tylko kto go napisał. Wiele
                                  utworów miało różnych wykonawców. Bez znaczenia, którą wersję
                                  odtworzył DJ, sama włączyłaś, czy zespół zagrał swoją interpretację.
                            • tomekxyz Re: O ZAIKS-ie 02.12.09, 12:46
                              "...Zaiksowi płaci się wtedy, gdy zarabia się na puszczanej muzyce.
                              Wesele samo z siebie nie jest imprezą komercyjną, nie sprzedaje się
                              na nie biletów, więc się i nie płaci..."

Nieprawda. Za imprezy charytatywne też się płaci. ZAIKS może zwolnić
                              z takiej opłaty, ale nie musi. Od wesel się płaci. Nie wiem
                              dokładnie jakich interpretacji użyto przy tej ustawie, ale można np
                              stwierdzić, że na weselu zarabiasz, bo otrzymujesz prezenty i
                              pieniądze (od których też powinnaś zapłacić podatek od darowizny,
                              ale to już inny temat).

"...Ty jako organizator imprezy nie płacisz, bo nie zarabiasz. Jeśli
                              puszczasz muzykę z komputera, to nie płacisz, zapłaciłaś kupując
                              płyty..."

Nie zapłacisz, jeśli zespół będzie grał utwory nieobjęte licencją
                              ZAIKS albo np własne kompozycje. Ty jesteś licencjobiorcą. Ty chcesz
                              na swom weselu usłyszeć np utwory z repertuaru np K.Krawczyka. Cz.
                              Gitar, które ktoś skomponował, napisał tekst i zgłosił do
                              licencjonowania. Poza tym jest to odtwarzanie publiczne. Za muzykę z
                              radia u fryzjera też jest opłata, chociaż z tego powodu fryzjer nie
                              podniósł cen usług i nie robi biletów na słuchanie radia.
                              Ja płacę również za fragmenty utworów na stronie www, gdzie nie ma
                              możliwości pobrania i wykorzystania ich do innych celów, niż tylko
                              do zapoznania się z brzmieniem zespołu. Na tym nie zarabiam, bo ktoś
                              kto usłyszy takie demo, nie musi zostac moim klientem, a płytkę mogę
                              mu wysłać pocztą, czy zaprezentować w domu. Jednak jest to
                              odtwarzanie publiczne i też podlega opłacie.

Podstawowa sprawa, to w przypadku wesel opłata ZAIKS jest naliczana
                              indywidualnie dla każdego lokalu. Zależy od lokalizacji, standardu,
                              liczby miejsc itp. Zespół przeważnie gra co tydzień gdzie indziej,
                              więc nie ma możliwości naliczenia stałej opłaty ryczałtowej. Jeśli
                              sala nie ma umowy, wtedy MP powinna wystąpić o jednorazową licencję.

Wg twojego myślenia zespół powinien zapłacić więcej za to, że robisz
                              wesele np w hotelu w stolicy, a nie w remizie na wsi, bo opłaty będą
                              różne przy takiej samej muzyce. Zespół jest tylko źródłem dźwieku i
                              nie ma znaczenia, czy odtwarza to DJ czy ktoś inny, bo tak samo
                              wykorzystywane są dzieła, które ktoś stworzył - muzyka i tekst.

W przypadku odtwarzania nagrań jest nie tylko ZAIKS, ale również
                              ZPAV Związek Producentów Audio Video(tantiemy dla producentów
                              nagrań) oraz STOART (tantiemy dla muzyków, któzy nagrali dane
                              utwory).

• lili-2008 Re: O ZAIKS-ie 02.12.09, 12:54
                                Z tego co wiem podatek od darowizny płaci się, gdy przekracza ona jakąś ustaloną
                                kwotę (jaką - nie wiem). I to raczej nie jest 1000 czy 2000.
        • lili-2008 Re: Wesele bez zespołu 01.12.09, 08:34
          Różnica dla mnie jest taka, że mniej wysiłku się wkłada puszczając muzę z
          komputera. Komputer prawie każdy teraz ma, ściągnąć piosenkę z sieci to żaden
          problem. Nasz DJ nie dość, że ma specjalistyczny sprzęt do odtwarzania muzyki z
          płyt i miksowania kawałków to jeszcze musiał te płyty gdzieś kupić.
          Czy to nie wystarczająca różnica?
          • radiowiec_wawa Re: Wesele bez zespołu 01.12.09, 08:52
            A ja zawsze swoim klientom powtarzam, ze nie placa mi za to czy gram z plyt czy
            z komputera ( swoja droga laptop ma wielka zalete - mozna na nim miec ogromnie
            wiecej muzyki niz na plytach cd ) tylko placa mi za to, ze wiem co zagrac i
            kiedy zagrac smile Tylko tyle i az tyle. Bo samo "posiadanie" laptopa z muza
            sciagnieta z netu to niewiele.

I jeszcze apropo profesjonalnych djejow ktorzy placa zaiks. Rozumiem, ze Ci
            ktorzy nie placa sa nieprofesjonalni? Ale moze warto sie zainteresowac tematem
            zanim bzdury sie bedzie pisalo. Ustawa nie precyzuje jasno kto ma wniesc taka
            oplate. Tym samym nie wskazuje na djeja. Malo tego, wykladnia zaiksu jest taka,
            ze placic powinien organizator! wesela = wlasciciel lokalu. Przewaznie jednak
            nikt nie placi... tyle w tamacie smile
            • lili-2008 Re: Wesele bez zespołu 01.12.09, 09:04
              A czy wiesz, że ściąganie muzyki z sieci to kradzież? Czy dobrze się czujesz,
              wiedząc, że masz tak bogaty zbiór muzyki czyimś kosztem?big_grin
              • radiowiec_wawa Re: Wesele bez zespołu 01.12.09, 09:11
                A czy gdziekolwiek napisalem, ze muzyke ktora mam to ja ukradlem??????
                Wytlumacze to: masz np w domu 5 tysiecy plyt kompaktowych. Zabierzesz je
                wszystkie na impreze?? Nie, bo jest to fizycznie niemozliwe. A czy mozesz zgrac
                5 tysiecy plyt do laptopa i zabrac go na impreze? Mozesz! I wyobraz sobie, ze
                jest to nawet legalne smile
                • lili-2008 Re: Wesele bez zespołu 01.12.09, 09:15
                  Spoko, nie unoś sięsmile
                  • radiowiec_wawa Re: Wesele bez zespołu 01.12.09, 10:03
                    Spoko, jestem daleki od unoszenia sie smile
            • misself Re: Wesele bez zespołu 01.12.09, 12:11
              radiowiec_wawa napisał:
              >
              > Ustawa nie precyzuje jasno kto ma wniesc taka oplate. Tym samym nie wskazuje
              na djeja. Malo tego, wykladnia zaiksu jest taka,
              > ze placic powinien organizator! wesela = wlasciciel lokalu. Przewaznie jednak
              > nikt nie placi... tyle w tamacie smile

Spotkałam się z tym, że DJ dolicza opłatę dla ZAIKSu do kosztów swojego
              wynagrodzenia, zdejmując tym samym młodym z głowy ten obowiązek. Masz rację, nie
              musisz płacić - ale uczciwie byłoby, żebyś wyjaśnił organizatorom, że zapłacić
              powinni.

Właściciel lokalu płaci, bądź pewien. Do lokalu usługowego zawsze przylezie ktoś
              z ZAIKSu i będzie się dopytywał.
              • radiowiec_wawa Re: Wesele bez zespołu 01.12.09, 12:19
                misself napisała:

> Właściciel lokalu płaci, bądź pewien. Do lokalu usługowego zawsze >przylezie
                ktoś z ZAIKSu i będzie się dopytywał.

No i tu niestety sie mylisz... znam okolo 200 lokali w woj mazowieckim i stala
                oplate zaiksowa placa nieliczni. Cala reszta ma to gdzies.
                • misself Re: Wesele bez zespołu 01.12.09, 12:54
                  Nie wiem, jak jest w mazowieckim, ale w Krakowie ZAIKS tego strasznie pilnuje smile
    • dorothy_mills Re: Wesele bez zespołu 30.11.09, 23:56
      Dla mnie na weselu najważniejsza jest muzyka,nigdy nie
      zrezygnowałabym z zespołu(lub dj).
      Jesli wyprawiacie przyjecie to jak najbardziej playlista bedzie
      ok,ale na weselu sie to nie sprawdzi...
      wink
      • beattta1 Re: Wesele bez zespołu 01.12.09, 09:44
        ja też uważam, ze to zły pomysł. muzyka na weselu jest bardzo wazna
        a jeszcze wazniejsza jest osoba ktora to wesele prowadzi a zazwyczaj
        jest to dj lub ktos z zespolu. na twoim miejscu szukalabym
        oszczednosci gdzie indziej.
    • rzmija Re: Wesele bez zespołu 01.12.09, 10:23
      Ja bym postawiła jednak na dj. Raz, że komputer to za mało, trzeba mieć jeszcze
      sprzęt nagłaśniający itd. Dwa, że chyba sama nie będziesz biegać do kompa by
      zmienić piosenkę. Przyda się ktoś kto będzie obsługiwał sprzęt i PROWADZIŁ
      imprezę. Myślę, że dj zapewni Ci to czego oczekujesz - oszczędność (bo to tańsza
      opcja niż zespół) oraz repertuar jakiego oczekujecie. Ale to wagi dot. wesela z
      tańcami. Jeśli urządzasz przyjęcie/obiad dla kilkunastu najbliższych osób i
      chodzi raczej o tło muzyczne do kotleta to sam komputer będzie ok.
    • szampanna Re: Wesele bez zespołu 01.12.09, 11:50
      Pomysł nie jest ani trochę nietypowy wink My właśnie mieliśmy muzę z
      laptopa i nie mieliśmy osoby nadzorującej to grające ustrojstwo.
      Rzecz jest możliwa moim zdaniem tylko w wypadku małego przyjęcia
      (jak nasze) i w swobodnej atmosferze, kiedy można sobie podejść i
      kliknąć z playlisty co się chce, jeśli nie ma lecieć po kolei.
      Natomiast przy większym weselu, jeśli nie dj, to przynajmniej
      potrzebna będzie osoba, która tego doglądnie.
      • najta Re: Wesele bez zespołu 01.12.09, 12:05
        Warto wziąć choćby dj-a. Mimo wszystko on obserwuje gości i ich nastroje i
        potrafi dopasować do tego odpowiednią muzę - czy to szybką, czy spokojną. Poza
        tym wielu dj-w jest niezłymi wodzirejami i potrafią rozkręcić imprezę, kiedy
        trzeba smile
    • martina.15 Re: Wesele bez zespołu 01.12.09, 13:21
      my nawet wolimy dj a nie zespol- taniej i mniej tandetnie, bez popisow czy
      szeptnego angielskiego...
    • foczkaka Re: Wesele bez zespołu 01.12.09, 14:11
      Przyłączę się do dyskusji, bo sama miałam na welesu puszczaną muzyke z laptopa
      (oczywiście podłączoną do niezłego sprzętu nagłaśniajacego, ktorym dysponowała
      restauracja). I byłam z tej formy bardzo zadowolona. Sami ułozylismy playlistę,
      zakładając odpowiednie utwory na kolację, odpowiednie na zabawe po niej. ALE, my
      mieliśmy przyjęcie na 30 gości. Gdybym robiła większe przyjęcie, od 50 os wzwyż,
      to raczej zatrudniłabym DJa/wodzireja aby dostosowywał muzyke do tego co się
      dzieje, do tego jak goście się bawia, troche tez ich bawił, wyciagał na parkiet itd.

Jeszcze co do ZAiKSu - niektórzy faktycznie wnoszą opłate na okolicznosc
      odtwarzania muzyki na weselach, inni nie. Jak ktoś ZAiKSowi płaci, to sie nie
      obrazi przeciez i kase wezmie, ale nie jest to konieczne. Przeczytajcie sobie na
      oficjalnej stronie, co to jest dozwolony uzytek utworów:
      ZAiKS

Dotyczy "dotyczy on wykorzystania twórczości w ramach użytku prywatnego (kręgu
      krewnych, powinowatych i przyjaciół)" a wesele pod ten uzytek prywatny jak
      najbardziej podchodzi, nie jest przeciez jakas impreza masową, komercyjna itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka