Dodaj do ulubionych

Zielone prezenty dla gości

08.01.10, 22:15
Podobno wraz z trendami na ekotorby i ekożycie pojawiły się trendy na
ekośluby. Jednym z ich przejawów są roślinki lub torebki z nasionami kwiatów w
prezencie dla gości. Co Wy na to? Ucieszyłybyście się, gdybyście na ślubie
zostały obdarowane czymś takim? A może widzicie w tym pomyśle więcej wad niż
zalet?

https://www.marthastewartweddings.com/article/succulent-favors?&backto=true&backtourl=/photogallery/spring-good-things#slide_16

https://z.about.com/d/poolandpatio/1/0/w/1/-/-/momsucculents496x499.jpg

https://i212.photobucket.com/albums/cc12/toastandtables/1-90.jpg

https://img.photobucket.com/albums/v189/johncusackrules/2720100471_3c27dfb5b2-1.jpg

https://images.marthastewart.com/images/content/tv/ms_living_tv/2007Q1/tvs2781b_l.jpg

https://images.marthastewart.com/images/content/pub/weddings/2008Q3//mwa103910_sum08_think_grn_l.jpg

https://images.marthastewart.com/images/content/pub/weddings/1998Q3/4_fal98_l.jpg
Obserwuj wątek
    • zia86 Re: Zielone prezenty dla gości 08.01.10, 22:22
      Spotkałam się z takim czymś, uważam, że jeśli całe wesele jest w takiej
      konwencji to ok. smile Ja bym się ucieszyła z takiego prezentu. smile
      • zoselin1987 Re: Zielone prezenty dla gości 08.01.10, 22:23
        Inne. Tylko szczerze mówiąc już widzę konsternację moich gości,którym wręczam
        takie mini drzewko wink
        • sajolina Re: Zielone prezenty dla gości 08.01.10, 22:40
          Ja bym się ucieszyła, zdecydowanie jest to lepszy pomysł od mydełka, jakiejś
          durnostojki, czy tych supersłodkich migdałów, które mnie raczej odstraszają. I
          dłużej postoi (kaktus). Ale podejrzewam, że większość moich gości byłaby
          totalnie skonsternowana wychodząc z wesela z kaktusem w rękubig_grin

W tą konwecję można wpisać też te małe miodki - to chyba pomysł Caprichito?

A tak a propos - czy wszyscy goście są przygotowani na prezenty i nie dziwią
          się, że mają coś zabrać do domu z wesela? bo ja się z tym nigdy nie spotkałam,
          pytałam rodzinę i koleżanki - oni też nie. W moim przypadku goście byliby chyba
          zaskoczeni czymkolwiek.....
          • zoselin1987 Re: Zielone prezenty dla gości 08.01.10, 22:42
            sajolina napisała:
            > A tak a propos - czy wszyscy goście są przygotowani na prezenty i nie dziwią
            > się, że mają coś zabrać do domu z wesela? bo ja się z tym nigdy nie spotkałam,
            > pytałam rodzinę i koleżanki - oni też nie. W moim przypadku goście byliby chyba
            > zaskoczeni czymkolwiek.....

Nie zdarzyło mi się być na weselu, na którym goście dostawali jakiś upominem. Od
            czego to zależy?
            • misself Re: Zielone prezenty dla gości 08.01.10, 22:48
              Ja też nigdy nic nie dostałam - poza "gościńcem", czyli resztkami - ale
              pomyślałam, że można by wykorzystać te roślinki do dekoracji, a później dawać
              gościom przy pożegnaniu. Byłoby bardziej eko niż cięte kwiaty wink

Zresztą w ogóle mam problem, bo my żyjemy częściowo eko, a częściowo
              slowfoodowo. Nie sposób zorganizować slowfoodowego posiłku w Krakowie sad
              • zoselin1987 Re: Zielone prezenty dla gości 08.01.10, 23:14
                misself napisała:

> Ja też nigdy nic nie dostałam - poza "gościńcem", czyli resztkami - ale

Nawet nie wiem jak w moich stronach się na to mówi, ale jestem prawie pewna,że '
                gościniec' to nie jest wink
                • misself Re: Zielone prezenty dla gości 08.01.10, 23:25
                  Gdyby tak samo mówiło się w Twoich stronach i w moich, to by oznaczało, że
                  Polska się zamienia w tygiel kulturowy wink

Ślązacy dają w prezencie kołocz, ale to przed ślubem. Ja użyłam słownikowego
                  znaczenia. Nie wiem, jak i czy to się w ogóle jakoś nazywa.
                  sjp.pwn.pl/lista.php?co=go%B6ciniec
              • aiczka Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 23:40
                W moim otoczeniu nie ma zwyczaju wręczania czegokolwiek, więc samo to by mnie
                skonsternowało nieco. W przypadku nasion bardzo bym się nie przejęła - po prostu
                pewnie nic bym z nimi nie zrobiła. W przypadku roślinek - byłabym po cichu
                niezadowolona z kolejnej rzeczy, której nie wypada wyrzucić i nie wypada zaniedbać.
                Jeśli bardzo chcecie wręczać coś takiego i w dodatku cenicie idee slow-food, to
                może mogłyby to być małe doniczki z ziołami (podpisanymi) żeby można było
                wykorzystać i wyrzucić.
                • misself Re: Zielone prezenty dla gości 10.01.10, 11:48
                  aiczka napisała:
                  > Jeśli bardzo chcecie wręczać coś takiego i w dodatku cenicie idee slow-food, to
                  > może mogłyby to być małe doniczki z ziołami (podpisanymi) żeby można było
                  > wykorzystać i wyrzucić.

Nie wiem jeszcze, czy i jakie prezenty dostaną nasi goście. Chciałam wiedzieć,
                  jak wam się taki pomysł podoba, może ktoś skorzysta smile Na razie jest
                  fifty-fifty za i przeciw.

Te podpisane zioła są dobrym pomysłem, ale:
                  - do małej doniczki zmieści się tylko jeden gatunek - to różne zrobić czy
                  wszystkie takie same? jeśli wszystkie takie same, to nie trzeba podpisywać,
                  chyba że np. miętę na żołądek damy gościom wink
                  - kilka rodzajów wymaga większej doniczki, a to już trochę psuje samą ideę pomysłu

Widziałam jeszcze coś pośredniego - roślinki w puszce. Daje się gościom puszkę,
                  w której jest ziemia i nasiono/nasiona roślinki jednorocznej. W domu puszkę
                  otwieramy (jak taką z napojem) i podlewamy zawartość.

https://picco.pl/img/towar/bratki.jpg
                  https://picco.pl/img/towar/slon.jpg
            • zia86 Re: Zielone prezenty dla gości 08.01.10, 22:51
              Od tego, ze forum nie jest miarodajne. wink Większość wesel w Polsce jest
              jednak mocno, nazwijmy to tradycyjne.
          • madziaq Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 10:26
            O właśnie - ja też nigdy nic nie dostałam, nawet resztek big_grin U mnie też nie było
            upominków dla gości, bo w ogóle nie wiedziałam o takim zwyczaju. Ale takie małe
            zielone - fajne smile ja bym się ucieszyła. Tylko trzeba to trochę przemyśleć, bo
            np. widziałam gdzieś propozycje, żeby w ramach eko-wesela dać gościom sadzonki
            drzew. No więc nie każdy ma gdzie posadzić drzewo wink Ale jakieś kwiatki, które
            potem można w domu hodować to fajny pomysł smile Dłużej przetrwa niż czekoladki
            itp. (o ile nowi właściciele go nie uśmiercą wink) i będzie przypominał o weselu smile
            • misself Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 11:31
              Sadzonki drzew są dobre dla gości, którzy mają ogrody smile Choć i balkon
              wystarczy, ja mam drzewo na balkonie.
      • dorothy_mills Re: Zielone prezenty dla gości 08.01.10, 22:27
        Zgadzam sie z Zia. Jesli całe wesele jest eco, wtedy taka sadzonka
        to super prezent wink
        Ja niestety bym ją ususzyła, zanim by wyrosła uncertain

Ps.
        eco wesele
        • misself Re: Zielone prezenty dla gości 08.01.10, 22:37
          Dzięki za link, Dorothy - mnie wtedy jeszcze nie było na forum smile

Pierwsze zdjęcie nie weszło, a moim zdaniem jest najsłodsze.
          https://images.marthastewart.com/images/content/pub/weddings/1999Q1/succulents_spr99_l.jpg

Rojniki mają to do siebie, że nie potrzebują dużo wody, no i powoli rosną, więc
          nie wyrzucają gości z mieszkania.

Mnie się ten pomysł podoba, ale... KOTY. Większość moich znajomych ma koty i w
          związku z tym nie hodują żadnych roślin w mieszkaniach. Chyba więc w moim
          przypadku odpada.
          • dorothy_mills Re: Zielone prezenty dla gości 08.01.10, 22:58
            ja tylko podrzuciłam link do poczytania - bez podtekstów wink
            • misself Re: Zielone prezenty dla gości 08.01.10, 23:01
              dorothy_mills napisała:

> ja tylko podrzuciłam link do poczytania - bez podtekstów wink
              >

Ależ ja się bardzo cieszę, poczytałam sobie smile
          • lili-2008 Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 10:37
            Mam kota i miałam rośliny (w nowym mieszkaniu jeszcze ich nie posiadamy), kot się znęcał tylko nad jednym - wielką Juką, inne go nie obchodziły. Jak mieszkaliśmy razem w domu rodzinnym rośliny doniczkowe miał w głębokim poważaniu.
            Znajomi pewnie się boją, że kot zeżre trującą dla niego roślinę, ale jest sporo roślin obojętnych dla zdrowia kota.
            • misself Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 11:34
              lili-2008 napisała:
              > Znajomi pewnie się boją, że kot zeżre trującą dla niego roślinę, ale jest sporo
              > roślin obojętnych dla zdrowia kota.

Nie, znajomi próbowali mieć rośliny w domu - z opłakanym skutkiem dla siebie
              (sprzątanie wymiotów) i dla roślin (po paru dniach zostawał badyl). Koty
              niewychodzące zeżrą wszystko, od kwiatów ciętych po poinsencję, przynajmniej te
              koty moich znajomych. Moi Rodzice mają dom pełen roślin i kotę wychodzącą, która
              traktuje rośliny jak elementy wystroju: stoją i już, a nie jak sałatkę wink
              • lili-2008 Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 13:17
                wystarczy, że zasieją dla kota kocią trawkę, kot zacznie ją zżerać i powinien zostawić inne kwiaty

mój jest niewychodzący, ale kwiaty go tak bardzo nie interesują, kota można tego nauczyć
                • misself Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 20:45
                  lili-2008 napisała:

> wystarczy, że zasieją dla kota kocią trawkę, kot zacznie ją zżerać i powinien z
                  > ostawić inne kwiaty

Ja nie bez powodu napisałam akurat o kotach moich znajomych. Kocia trawka była w
                  robocie - stoi i gnije, za to w wakacje było codzienne modlenie się do moich
                  kwiatów stojących u nich na balkonie.

A co do "nauczyć"... Nie mówię innym, jak mają wychowywać swoje zwierzęta domowe
                  smile Moi znajomi twierdzą, że kota nie da się niczego nauczyć. Mam się z nimi
                  kłócić o to?
                  • lili-2008 Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 21:30
                    Oj Miss, dokładnie pamiętam jak w jakimś wątku na WDPD pisałaś o oduczaniu kotów łażenia po stole/blacie, bądź konsekwentnawink
                    • misself Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 21:38
                      lili-2008 napisała:

> Oj Miss, dokładnie pamiętam jak w jakimś wątku na WDPD pisałaś o oduczaniu kotó
                      > w łażenia po stole/blacie, bądź konsekwentnawink

Bo swojego kota umiem oduczyć, ale czyjegoś... Delikatna sprawa, jeśli
                      właściciel nie chce tego robić.
    • ni24 Re: Zielone prezenty dla gości 08.01.10, 22:52
      fajne mi sie podoba, i bardzo bym sie ucieszyla z takiego "podarka"
    • gazeta_mi_placi Re: Zielone prezenty dla gości 08.01.10, 23:07
      Mnie się nie podoba,ale ja generalnie nie znoszę roślin doniczkowych i nie mam do nich "ręki".
      • misself Re: Zielone prezenty dla gości 08.01.10, 23:22
        gazeta_mi_placi napisała:

> Mnie się nie podoba,ale ja generalnie nie znoszę roślin doniczkowych i nie mam
        > do nich "ręki".

Tego też bym się obawiała - aż tak dobrze nie znam moich gości, żeby wiedzieć,
        kto ma zielone ręce. Poza tym ci, którzy lubią i umieją się zajmować roślinami,
        zwykle mają ich pełne domy (np. moja Mama, moja przyszła teściowa czy ja), a ci,
        którzy nie mają roślin, mają ku temu powody.

A może zamiast zwykłych roślinek - zioła w doniczkach? W sam raz na slowfoodowy
        ślub (a Slow Food jest nam bliższy niż eko). Taki bardziej długotrwały prezent
        niż standardowe słodkości.
        • lvivianka Re: Zielone prezenty dla gości 08.01.10, 23:50
          Jak dla mnie to ten drugi pomysl jest niezbyt dobry. Z kwiatka
          doniczkowego bym sie nie ucieszyla, z ziol tak (bo lubimy dobra
          kuchnie),ale nie sadze, aby wiekszosc (przynajmniej moich) gosci
          wiedziala co zrobic z takim podarkiem. Moze w Twoim przypadku jest
          inaczej.
          • misself Re: Zielone prezenty dla gości 08.01.10, 23:58
            To już zależy od gości smile
            Chyba każdy wie, do czego służy pietruszka wink

No i to by załatwiało kwestię zjedzenia przez wspomniane koty.
            • monikapers Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 00:20
              chyba czas opuscic juz to forum, powtorki, powtorki, powtorki
              Emi przed m-cami poruszyla ten sam temat, oj alez jej zmyto glowe za te
              nasionka/drzewka/sadzonki...
              potem hitem byla sztaluga na wejsciu...
              Emi-emerytko, pamietasz te czasy???
              smile
              • dorothy_mills Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 00:30
                Monika co z tą moja @, czekam i czekam... wink
                • monikapers Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 00:42
                  oj przepraszam... obiecuje usiasc ale cigale cos mi wypada
                  skrotem moge powiedziec Ci,z e nie ma lepszego miejsca na podroz poslubna
                  bo
                  jest upalnie, wkolo blekit, a bardziej lazur morza, obezwladniajaca cisza i ....
                  nuda
                  a zatem oprocz zajadania sie smakolykami i plywania w morzu co mozna robic?
                  zgaduj-zgadula

oczywiscie, jesli nurkujesz to bedzie dodatkowy raj, nie ma lepszych warunkow

slowem, na wakacje 2 tyg dla aktywnych troche nudnawo, dla Pary IDEALNIE

wiadomo, ze wszystko zalezy rowniez od miejsca, w ktorym jestes, jaka maja
                  oferte hotelowa, rozrywkowa etc

• herbaataa Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 06:01
                    ja bym sie nie ucieszyla. Po pierwsze migdaly, miodek czy aniolka wychodzac
                    mozna wrzucic do torebki a z takim kwiatkiem trzeba jednak delikatnie. Po drugie
                    migdaly mozna zjesc, aniolka wrzucic do szuflady a kwiatek trzeba pielegnowac
                    ewentualnie znalezc mu wlasciciela.
                    • misself Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 11:36
                      Paczuszkę z nasionkami spokojnie możesz wrzucić do torebki i trzymać w szufladzie.
              • zia86 Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 10:48
                Ja wam dam opuścić. wink Zaraz coś znajdę, czego jeszcze nie było. wink
                Poza tym jest przecież rotacja dziewczyn, więc niektóre tematy można
                odświeżać.
            • lvivianka Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 12:44
              Myslalam o jakis bardziej wyrafinownaych ziolach. wink Jakbym dostala pietruszke, to pomyslalabym, ze ktos robi sobie ze mnie zarty. Ale to moja opinia. smile
              • misself Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 13:07
                lvivianka napisała:

> Myslalam o jakis bardziej wyrafinownaych ziolach. wink Jakbym dostala pietruszke,
                > to pomyslalabym, ze ktos robi sobie ze mnie zarty. Ale to moja opinia. smile

Są różne odmiany pietruszki smile
                • lvivianka Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 13:30
                  Pewnie tak. Tylko widzisz, jak ktos nie jest kucharzem, albo jakos specjalnie nie fascynuje sie gotowaniem (jak ja; ja lubie dobrze zjesc, jakies ziola rozpoznaje, a to moj N jest w tych sprawach fachowcem) nie bedzie pewnie potrafil wykazac roznicy miedzy poszczegolnymi odmianami pietruszki. Chyba, ze gdzies przy doniczce doczepisz karteczke opisujaca co to jest i do czego sluzy. Co do zwyklej odmiany rzeczonej pietruszki, W Pl ma ona raczej konotacje swojskiego ziola, takiego co to sie wrzuca do rosolu. Natomiast juz np bazylia w swiadomosci ludzi jest bardziej egzotyczna.
                  Ogolnie jestem raczej przeciwko wreczaniu ludziom takiego upominku, ale jezeli juz to wreczalabym raczej ziola tego typu. smile
    • lili-2008 Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 10:32
      Ja się cieszę z byle czego, więc nasionka też by mnie uradowały. Lubię naturę, roślinki, więc chętnie bym tych nasionek użyławink To MZ o wiele lepszy prezent dla gości, niż czekoladki lub jakiś kurzołap. Kto zechce to zasieje roślinkę i będzie miał miłą pamiątkę na długi czassmile
    • mancipi Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 19:39
      najlepszą rzeczą jaką dostaliśmy była butelka nalewki wiśniowej (taka 0,5 l) z karteczą zawierającą dedykację od młodych. potem dowiedzieliśmy się że mody przez tydzień zacieśniał więzie z przyszym teściem drylując wisnie, o degustacjach nie wspomnę smile
      • misself Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 20:47
        Niestety to drzewko, które mam na balkonie, to nie wiśnia, a ja nie robię
        nalewek smile
        • mancipi Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 22:35
          misself napisała:

> Niestety to drzewko, które mam na balkonie, to nie wiśnia, a ja nie robię
          > nalewek smile

wiśnie można kupić, a robienie nalewek to moze byc nowy doskonaly sposób na spędzanie wspólnego czasu z TŻ nawiązując do wątku z WDPD smile
          • misself Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 23:12
            mancipi napisała:
            >
            > wiśnie można kupić, a robienie nalewek to moze byc nowy doskonaly sposób na sp
            > ędzanie wspólnego czasu z TŻ nawiązując do wątku z WDPD smile

Z kupionych wiśni to już nie jest "zielony" prezent smile
            A my nie jesteśmy nalewkowi nie bez powodu - mamy wiecznie pełny barek i
            musielibyśmy chyba chlać od rana do nocy, żeby to przepić wszystko. Nie mam
            pojęcia o nalewkach.
          • misself Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 23:24
            mancipi napisała:

> wiśnie można kupić

Poza tym planujemy ślub na maj smile
            Pomysł jest dobry, ale ja go nie wykorzystam na pewno.
    • zielone_jablko Re: Zielone prezenty dla gości 09.01.10, 23:33
      ja hoduje sukulenty więc ucieszyłabym się bardzo smile
      pomysł jest fajny jednak nie wiem czy podobałby się np moim gosciom.
    • groszek-5 Re: Zielone prezenty dla gości 10.01.10, 11:29
      Nie widzi mi sie to.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka