Dodaj do ulubionych

Luksusowe marki ślubne

24.06.10, 00:53
które marki ślubne (suknie, miejsca, produkty) uważacie za luksusowe i dlaczego?
czy uważacie że osoba je wybierająca jest po prostu snobem, czy wybiera
produkty najwyższej jakości? a może po prostu kieruje się modą?
Obserwuj wątek
    • lili-2008 Re: Luksusowe marki ślubne 24.06.10, 08:55
      To badanie opinii ma jakiś konkretny cel?wink
      Ja zawsze marzyłam o sukience Very Wang, ale marzenia marzeniami, a
      rzeczywistość trochę innawink
      Pewnie różne są sytuacje, jedni kupują, bo bardziej się podoba, inni bo uznają
      tylko drogie marki. Przypuszczam, że jeśli chodzi o suknie, jakość wykonania
      jest nieporównywalna z tymi "zwykłymi". Ja interesuję się modą, więc jakby mnie
      było stać to chyba głównie dlatego kupiłabym suknię ślubną od Very.
      I miałabym na nogach Blahniki, a nie buty z Zarybig_grin
      • jazzygirl Re: Luksusowe marki ślubne 24.06.10, 11:49
        w sukienki Very Wang można kupić w PL?

sonduję rynek wink a serio to zastanawiałam się ostatnio co już jest snobizmem a
        co jeszcze nie w tych tematach ślubnych wink
        pierwsze co mi przyszło do głowy to kiecki, bo jednak masa dziewczyn kupuje
        sukienki Pronovias, które zwykle do tanich nie należą, ale czy z drugiej strony
        wydatek rzędu 6 tysięcy na sukienkę to dużo czy mało to dość subiektywna ocena
        w każdym razie Pronovias i San Patrick jakiś czas temu zrobiły się dość
        popularne/modne. Zaczęłam się zastanawiać czy to ich urok czy po prostu chęć
        imponowania drogą suknią to sprawia wink jak myślicie?
        • lili-2008 Re: Luksusowe marki ślubne 24.06.10, 12:01
          Przypuszczam, że nie można, ale jak pisałam, to były tylko marzeniawink
        • lvivianka Re: Luksusowe marki ślubne 24.06.10, 12:03
          ja nie wiem, ale w zyciu bym nie wydala 6K zl na cos, co zaloze na jeden wieczor
          smile no tyle ze ja biore pod uwage swoja sytuacje finansowa smile
          z 2 strony, jezeli ktos ma pieniadze, to dlaczego nie?
          mysle, ze w wiekszosci przypadkow to nie jest chec zaimponowania innym, bo
          przeciez ludzie nie chodza z dyndajaca metka z cena
          drozsze suknie sa zwyczajnie lepszej jakosci, tylko czy cena to miarodajnie
          odzwierciedla? Chodzi mi o to, ze i tak wszystkie produkty slubne maja
          wielokrotnie zawyzona wartosc realna, ale jak widac popyt na nie jest.
          • jazzygirl Re: Luksusowe marki ślubne 24.06.10, 12:42
            no zgadzam się że ceny są zwykle mocno przesadzone
            ale umówmy się, że o ile nie chodzisz z dyndającą metką, to jeśli powiesz
            koleżance, że masz suknię Pronovias czy żeby nie męczyć jednej marki np Jesus
            Peiro to osoba w temacie będzie miała świadomość ile to kosztowało wink
            • gryzikiszka Re: Luksusowe marki ślubne 24.06.10, 12:51
              Tylko ile osób siedzi w temacie sukien ślubnych? O ile można szpanować
              dobrym samochodem (bo wszyscy widzą, że dana marka jest droga), to
              chyba sukniami już niespecjalnie. Raczej liczy się wrażenie: ciekawy
              krój, dobry materiał. A tak się składa, że za to trzeba słono zapłacić.
              • jazzygirl Re: Luksusowe marki ślubne 24.06.10, 14:14
                siedzą w temacie nasze rówieśniczki a z nimi głównie na ten temat się dyskutuje...
                na szczęście facetów ten temat zwykle nie interesuje i bardzo dobrze, mniej
                wiesz-lepiej śpisz wink

a wracając do tematu, to jakie produkty ślubne są wg Was już tymi z wyższej półki?
                możecie podać przykłady? czy tylko kryterium ceny czy prestiż marki się liczy?
                • lvivianka Re: Luksusowe marki ślubne 24.06.10, 14:23
                  ok, niech bedzie smile dla mnie to np suknie Cymbeline smile
                • lili-2008 Re: Luksusowe marki ślubne 24.06.10, 15:55
                  Dopóki nie miałam w planach ślubu nie siedziałam w temaciewink
                  Część kojarzyłam, ale nie miałam pojęcia co to Pronoviaswink
                  A byłam jedną z ostatnich dziewczyn wśród swoich znajomych, która wyszła za mąż,
                  więc styczność ogólnie ze ślubami miałam.
                  • emily_valentine Re: Luksusowe marki ślubne 24.06.10, 16:26
                    hehe, a ja nie wiedziałam, co to jest ta cała Madonna tongue_out
                    Kiedyś była taka polska firma odzieżowa i coś mi nie pasowało, że
                    teraz suknie ślubne szyją. Myślałam też, że może te kiecki mają coś
                    wspólnego z TĄ Madonną, ale to było jeszcze bardziej
                    nieprawdopodobne big_grin W końcu odkryłam, że to nazwa salonu jest.
                    Edukacja na forum - bezcenna wink
                    • lvivianka Re: Luksusowe marki ślubne 24.06.10, 19:24
                      emily_valentine napisała:

> Kiedyś była taka polska firma odzieżowa i coś mi nie pasowało, że
                      > teraz suknie ślubne szyją. Myślałam też, że może te kiecki mają coś
                      > wspólnego z TĄ Madonną, ale to było jeszcze bardziej
                      > nieprawdopodobne big_grin
                      haha, to tak jak ja Emi big_grin ja nawet z tej polskiej Madonny mialam sukienke na
                      studniowke tongue_out
                      • jazzygirl Re: Luksusowe marki ślubne 24.06.10, 22:50
                        a macie salony Madonna w swoich miastach?
                        ja też dowiedziałam się przypadkiem ale wynikało to z tego że w naszym mieście
                        tych salonów nie ma wink

nie powiem, mnie bardzo pomogło w uświadomieniu forum, bez netu nie wiedziałabym
                        że da się zrobić ślub bez kiczu wink
                        • emily_valentine Re: Luksusowe marki ślubne 25.06.10, 08:19
                          Ja mieszkam w Warszawie. Z racji tego, że to największe miasto w PL
                          to i największy rynek ślubny tu jest i nie tylko, najwięcej firm
                          itd. Więc mnie nic nie zaskakuje, nie uważam za luksusowe. Może ja
                          jakaś zblazowana jestem czy co? big_grin
                          Natomiast słyszałam opinie od gości, że nasze wesele było
                          ekskluzywne. Dla mnie było całkiem noramlne wink
                          • violetlake Re: Luksusowe marki ślubne 18.02.11, 10:19
                            Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia smile
                            Myśle, że dla różnych ludzi, luksusowość zaczyna się na różnych pułapach.
    • razwzyciu Re: Luksusowe marki ślubne 24.06.10, 23:30
      Sukien Very Wang w Polsce nie ma i w najbliższym czasie nie będzie.

Z tego, co piszecie, wynika że właściwie wszystkie suknie
      zagraniczne wydają się części z Was luksusowe - Madonna/Pronovias
      czy Cymbeline sprzedają też suknie o przeciętnych cenach.

Wchodzą (lub już weszły) na rynek marki szczególnie luksusowe -
      wspomniany już Jesus Peiro, ale też Pepe Botella, Fabio Gritti, Rosa
      Clara.

Dla mnie miernikiem luksusu jest pochodzenie sukni (nie z Chin),
      wzornictwo (odróżniające się od większości) i jakość obsługi przed-
      i posprzedażnej.

W Polsce chyba każdy luksus łatwo skojarzyć ze snobizmem (tzn są
      tacy którzy i luksusowe auta i wyjazdy i meble itd. uznają za
      snobizm) ale są też ludzie, którzy naprawdę cenią sobie jakość, a ta
      bywa w przypadku różnych przytoczonych tu marek bardzo różna.
    • zia86 Re: Luksusowe marki ślubne 25.06.10, 12:45
      Moim zdaniem suknie z Madonny nie są luksusowe. To bardzo ładne
      dobrze wykonane suknie ale raczej ze średniej półki światowej.
      Niestety nie mamy dostępu do wielu ciekawych marek w Polsce(nie tylko
      jeśli chodzi o przemysł ślubny) i stąd może ten pogląd. Jak
      najbardziej luksusowa jest dla mnie Vera Wang już tutaj wymieniana i
      chętnie kupiłabym jej suknie jakby tylko była bardziej dostępna.
      Co do snobizmu to trzeba sobie zadać pytanie czy kupujemy daną rzecz
      bo ma metkę czy też dlatego, że nam się podoba, ma oryginalne
      wzornictwo jest zrobiona z dobrej jakości materiałów. Ja zawsze
      staram się kupować rzeczy które mi się podobają niezależnie jaką mają
      metkę.
      • jazzygirl Re: Luksusowe marki ślubne 25.06.10, 15:46
        Zia86, czuję się zaszczycona że się wypowiedziałaś w tym temacie! smile
        przyglądam się Twoim przygotowaniom i jestem pod wielkim wrażeniem
        niesamowicie podobają mi się Twoje inspiracje i naprawdę oglądam je z ogromną
        przyjemnością smile
        aż żałuję, że ja nie miałam tak wiele czasu na przygotowania do ślubu i nie
        mogłam aż tak zaszaleć
        co do meritum, to myślę że kwestia luksusu to również kwestia statusu
        materialnego z poziomu którego oceniamy co jest dla nas luksusem a co nie
        jeśli ktoś ma dochody na poziomie 2 tys miesięcznie, suknia za 5 tysięcy będzie
        dla niego luksusowa z racji jej wartości

co do estetyki, to dla mnie szlachetne tkaniny, niespotykane i oryginalne
        wzornictwo, wyjątkowość to też pewnego rodzaju luksus, ale chyba niewiele osób
        tak podchodzi do tematu...

a gdybyście mogły sobie pozwolić na dowolną suknię ślubną to poza wspomnianą
        Verą Wang, jakie jeszcze brałybyście pod uwagę?
        myślicie że jest miejsce na naszym rynku dla luksusowych (w skali światowej)
        marek? czy tę lukę zapełniają znani polscy projektanci?
        Bo jednak wiele polskich gwiazd raczej wybiera projekty indywidualne niż
        światowe znane marki... (ale może się nie orientuję wink )

swoją drogą, właśnie zaczęłam się zastanawiać dokąd byłabym skłonna pojechać po
        kieckę marzeń, której nie mogłabym kupić w PL... smile
        Francja, Wyspy czy Niemcy, Rosja...? hmm
        • lvivianka Re: Luksusowe marki ślubne 25.06.10, 15:50
          ja mam juz swoja kiecke marzen i bynajmniej nie jest to zadna z "lusksusuowych"
          marek wink tyle, ze ja cenie sobie to, jak dana rzecz na mnie wyglada
          jak ktos kiedys madrze powiedzial, luksus to kategoria stworzona po to by na
          niej zbijac pieniadze, a ludzie wszystko zrobia, zeby ku niemu dazyc tongue_out
        • emily_valentine Re: Luksusowe marki ślubne 25.06.10, 15:57
          Jakiś czas temu w jednym z tygodników był artykuł na temat dóbr
          luksusowych. Ja nie czytałam, ale mąż mi streścił. No wiec, w PL ten
          rynek jest najmniejszy w Europie (bądź UE, ale nie pamiętam
          dokładnie). Zastanawialiśmy się z mężem z czego to wynika? Czy z
          tego, że w PL ludzie są biedni i ich nie stać, czy może nie jesteśmy
          snobami? Ja uważam, że i jedno i drugie. Wystarczy spojrzeć na
          ulicę, jak wiele osób nosi podróbki znanych projektantów, np.
          torebki LV.
          Z modą ślubną jest podobnie. Przykład - serwis kannaca i podróbki
          kiecek szyte w Chinach. Nawet wódkę można podrobić.
          • lvivianka Re: Luksusowe marki ślubne 25.06.10, 16:05
            Mnie sie Emi wydaje, ze to przede wszystkim sa powody finansowe
            jednak...Jakby ludzi co nosza podrobki bylo stac na oryginaly, to pewnie by
            kupili...wink
          • bramstenga Re: Luksusowe marki ślubne 25.06.10, 16:08
            No wiec, w PL ten
            > rynek jest najmniejszy w Europie (bądź UE, ale nie pamiętam
            > dokładnie).

Sorry, ale to jakaś bzdura. Nie wierzę, by w Polsce rynek dóbr luksusowych był
            mniejszy niż w Bułgarii, na Łotwie czy na Słowacji - wynika to choćby z liczby
            ludności.
            A podróbki nie są bynajmniej domeną Polski.
            ~bramstenga
            • emily_valentine Re: Luksusowe marki ślubne 25.06.10, 16:17
              Bram, właśnie że tak! U nas ten rynek jest najmniejszy, sama byłam
              zdziwiona. Zresztą wystarczy spojrzeć, gdzie są sklepy marek
              luksusowych. W Budapeszcie, w Bukareszcie, w Pradze, mimo że to
              nieduże kraje. A u nas? Ledwo kilka sklepów przy pl. 3 krzyży. Nasze
              gwiazdy wolą się ubierać u krajowych projektantów. Czasem ktoś
              pozwoli sobie na dodatki typu buty czy torebka, które można nosić
              długo, a nie jak sukienkę tylko raz.
              A podróbki, faktycznie są wszędzie. Nawet w Paryżu wink
              • bramstenga Re: Luksusowe marki ślubne 25.06.10, 17:35
                Ekhm, świadomie nie wymieniłam ani Węgier (bogate), ani Czech (jw.), ani Rumunii
                (spora). Więc pozwól, że pozostanę przy swoim zdaniu.
                ~bramstenga
                • emily_valentine Re: Luksusowe marki ślubne 25.06.10, 17:43
                  Ok, dla Ciebie Europa to nie Czechy, Węgry i Rumunia. Może jeszcze
                  jakieś wyjątki? tongue_out
                  • bramstenga Re: Luksusowe marki ślubne 25.06.10, 19:50
                    Sorry, ale z logiką u Ciebie kiepsko. Napisałaś, że polski rynek dóbr luksusowych jest najmniejszy w Europie. Dlatego wskazałam takie, a nie inne kraje.
                    ~bramstenga
                    • emily_valentine Re: Luksusowe marki ślubne 29.06.10, 21:03
                      Chyba miałyśmy taką samą geografię, a z tego co się orientuję, to Czechy
                      czy Węgry nie przeniosły się na Antypody.
                      Możesz mi wyjaśnić co jest nie tak z Twoją logiką? Bo z moją na pewno jest
                      wszystko ok tongue_out
                      Może jeszcze raz napiszę - w Europie rynek dóbr luksusowych jest
                      najmniejszy w PL. Mniejszy niż w innych krajach, w tym w Czechach i na
                      Węgrzech. Nie chodzi o obszar kraju czy ludność, tylko o sprzedaż. Mam
                      nadzieję, że tym razem dobrze zrozumiesz tongue_out
                      • bramstenga Re: Luksusowe marki ślubne 29.06.10, 22:00
                        > Możesz mi wyjaśnić co jest nie tak z Twoją logiką? Bo z moją na pewno jest
                        > wszystko ok tongue_out

Słowo daję, jeszcze kilka tego rodzaju Twoich postów i zacznę zgadzać się z osobami, które twierdzą, że ciąża wyrządza spustoszenie w mózgu kobiety. No więc od początku: aby obalić tezę o "najmniejszości" polskiego rynku dóbr luksusowych, wystarczy wymienić jeden kraj, w którym jest on mniejszy. No więc wymieniłam: Słowację, Bułgarię, Litwę. Ty skontrowałaś Węgrami i Czechami. Zupełnie bez sensu, bo nie chodzi o to, żeby wymieniać kraje, gdzie ten rynek jest większy. Potrafisz przedstawić dowody, że sprzedaż dóbr luksusowych na Słowacji jest większa niż w Polsce?
                        ~bramstenga
                        • asiu-la83 Re: Luksusowe marki ślubne 29.06.10, 22:12
                          Ja szczerze mówiąc w ogole się nie zastanawiam nad jakimiś luksusowymi markami.
                          Po prostu ustaliłam wstępny kosztorys i staram się go trzymać i szukać usług w
                          obrębie moich możliwości finansowych. Nie śni mi się żadna kiecka po nocach i w
                          sumie jeszcze nie dostałam (jak ktoś to pięknie ująłwink ) welonikowego zapalenia
                          mózgu, czy jakoś takwink. Oczywiście postaram się zrobić imprezę fajną i na
                          poziomie i też przykładam wagę to pewnych rzeczy , ale jakoś nie podniecam
                          specjalnie się tym wszystkim.
                          Co do samych sukni, to myślę, że te najdroższe nie zawsze muszą prezentować się
                          najlepiej. Przede wszystkim trzeba dopasować wszystko do typu urody i figury.
                          Potem dodatki, fryzura itd.
                          • asiu-la83 Re: Luksusowe marki ślubne 29.06.10, 22:14
                            Poza tym moje rodzinne miasto nie jest zbyt duże (ponad 100tys), więc tym samym
                            mój dostęp do pewnych usług też jest ograniczony...
                        • emily_valentine Re: Luksusowe marki ślubne 30.06.10, 10:57
                          A Ty potrafisz?
                          Przecież już na wstępie napisałam, że opieram się na artykule z gazety, a
                          nie na moim widzimisię. W Europie jest kilkadziesiąt państw i Polska jest
                          na końcu pod względem sprzedaży dóbr luksusowych. Ze WSZYSTKICH krajów,
                          tych które ja wymieniłam i tych które Ty wymieniłaś też. Naprawdę nie wiem
                          już, o co Ci chodzi? Jaśniej już nie umiem napisać, żebyś wreszcie
                          zrozumiała. Wratość rynku jest u nas najniższa. Przykro mi, że jesteś tym
                          faktem rozczarowana.
                          • bramstenga Re: Luksusowe marki ślubne 05.07.10, 11:57
                            "Jakiś czas temu w jednym z tygodników był artykuł na temat dóbr
                            luksusowych. Ja nie czytałam, ale mąż mi streścił."

Daj linka, bo może się okazać, że to tak jak w kawale radia Erewań, że w Moskwie
                            rozdają samochody.
                            ~bramstenga
          • lili-2008 Re: Luksusowe marki ślubne 25.06.10, 16:21
            Nie znoszę podróbek. Uważam, że jak mnie nie stać na oryginał to nie i już. Wg
            mnie część dziewczyn, noszących podrabiane torebki LV ma tendencje do
            snobowania. Nie każdy na pierwszy rzut oka jest w stanie stwierdzić, że to
            podróba, więc można poszpanować na ulicy, że nas stać na LV. Do tego buty z
            czerwoną podeszwą (oczywiście jakieś no name), których teraz jest podobno dużo w
            sklepach (ja nie wiem, bo nie kupuję w stacjonarnych). Przecież nikt im do
            środka nie zajrzy, by sprawdzić, czy znajduje się tam "magiczny" napis Louboutin.
            Część z pewnością kupuje takie podróby z niewiedzy. Podoba się, to kupuję, a jak
            na dodatek tanio...

U nas też jest masa snobów, tak samo jak w innych krajachwink
        • lili-2008 Re: Luksusowe marki ślubne 25.06.10, 16:13
          Ja po kieckę marzeń to i do USA bym poleciałatongue_out
        • zia86 Re: Luksusowe marki ślubne 25.06.10, 18:53
          Dziękuje bardzo. smile Cieszę się, że inspiruje inne PM, takie też jest
          moje zadanie.
          Oczywiście wszystko zależy od punktu siedzenia ale niektóre marki są
          po prostu luksusowe niezależnie od zarobków po prostu dla jednych są
          osiągalne bardziej a dla innych mniej.
          Co do sukni to na pewno brałabym pod uwagę Lacroix tylko tą
          poprzednią kolekcje Oscara de la Renta a z takich mniej znanych to
          Jenny Packhman. A po suknie marzeń jestem w stanie pojechać wszędzie.
          wink
          • easyluzak83 Re: Luksusowe marki ślubne 29.06.10, 20:41
            Bardzo ciekawy wątek smile A czy macie jakieś marki artykułów ślubnych
            innych niż suknie ślubne np: zaproszeń, orkiestry, sale, fotografów
            (marki na rynku lokalnym oczywiście smile ).
            • marmag2 Re: Luksusowe marki ślubne 05.07.10, 11:29
              dokładnie - "zacięłyście" się na sukniach, a są inne rzeczy - dla mnie obrączki
              Hadrysia i Bielaka, za pomysł, design, nowatorstwo i na dodatek normalne ceny -
              uważam że to decyduje o ekskluzywności a nie tylko cena z sufitu
              • krapheika Re: Luksusowe marki ślubne 20.08.10, 11:57
                nie znam zadnej i szczerze powiedziawszy wcale nie chce znac, ta
                Vera Wang czy jak tam jej jest dostepna u mnie, nawet nie jest droga
                straszliwie.Nie rozumiem dlaczego marka jest wyznacznikiem luksusu,
                luksus to dla mnie cos na co wiekszosci nie stac.Czyli jak uszyje
                sobie sukienke no name ale z tkaniny przetykanej zlotem to tez
                luksus bedzie.
                Nie bede miala nic markowego na slubie, no chyba, ze zdecyduje sioe
                na szpilki od pana B, ale to i tak nie marka slubna tylko marka
                butowbig_grin
                • violetlake Re: Luksusowe marki ślubne 18.02.11, 10:52
                  Masz rację, towary nie markowe też mogą być luksusowe, (tak samo jak i mogą być niegustowne wink ) Zapewne możesz zakupić luksusową suknie, tkaną ręcznie przy świetle księżyca przez japońskie artystki z nici najdelikatniejszego jedwabiu, i też będzie to pewien luksus. A jeśli chodzi o marki ślubne, to te z najwyższej półki cenowej i tyle.
                  Luksus to z definicji pewnien komfort, który sięga daleko ponad konieczności, jest to zbytek i dobra które kupowane są, za jednak niepomierne do jakości ceny, chociaż może być to jakość najwyższa.

Co innego, wydaje mi się, też luksus życia codziennego, który jest wynikiem statusu społecznego, gdzie taki luksusowy event nie będzie niczym wiele ponad norme. Co innego organizowanie luksusowego przyjęcia, jako czegoś na co nas normalnie nie stać. Zastanawiam się czy luksus wtedy jest bardziej luksusowy? wink

Ale jeśli chodzi akurat o ekskluzywny ślub i wesele, bez urazy dla nikogo wink, to dla mnie synonim przesytu i przerostu formy nad treścią, gdzie odchodzi się od budowania symboliki tego dnia na rzecz zbędnych dodatków, które nic nie znaczą, poza tym że upiększają. A przecież piękno tak często ma nie wiele wspólnego z ilością wydanej kasy. W wielu przypadkach można osiągnąć bardziej niezapomniany i niezwykły efekt, za śmiesznie koszty
    • agata_abbott Re: Luksusowe marki ślubne 18.02.11, 10:53
      Nie mam zdania na temat marek luksusowych. Jeśli chodzi o ślubne - to już w ogólesmile Myślę, że wybór danej - rozpoznawalnej - marki to przede wszystkim moda i chęć zaimponowania otoczeniu.

Jasne, bardzo często wysoka cena jest tożsama z wysoką jakością, ale nie jest to regułą. Nie musi być też tożsama z ładnym wzornictwem - przyznam szczerze, większości ubrań z ekskluzywnych butików, które mijam w drodze do i z pracy nigdy bym nie włożyłasmile Chociaż oczywiście łatwiej zrobić dobre zakupy mając nieograniczony budżet i mogąc zrobić research również i w takich sklepachsmile

Swoją drogą, dziwię się ciągle, co jest takiego fajnego w szarpnięciu się na super-hiper modną suknię ślubną, buty do ślubu czy zajechanie przed kościół w najnowszym modelu porsche. Przecież większością tych rzeczy nie można się zbyt długo "podelektować" - samochodem jedzie się chwilę, suknię zakłada tylko raz. O wiele bardziej wolałabym przejechać się do ślubu własnym samochodem (i tak też chcę zrobić - obecnie jest to Fiat Pandasmile), a miesiąc później zafundować sobie i Najdroższemu cały dzień na lotnisku w wynajętym Porschakusmile Albo kupić sobie normalne szpilki Manolo, do chodzenia do pracy. Wtedy mogę mówić, że zainwestowałam w drogie buty, bo chciałam luksusu i dobrej jakości - a nie po to, żeby koleżanki na weselu pękły z zazdrości, albo żeby jedno zdjęcie ze ślubu pokazywało modną metkęsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka