Dodaj do ulubionych

psyllium husk

27.10.12, 23:23
Miwah wiem, ze rozmawialysmy juz o psyllium husk i dojrzalam do tego, zeby kupic i sprobowac. Wiem, ze mozna go kupic w calosci i jako powder. W przepisach marii wystepuje jako powder zazwyczaj. Czy mozna go jakos latwo zmielic na proszek samemu czy lepiej kupic gotowy proszek?
Pytam, bo robie wlasnie zakupy w buywholefoodsonline i tam jest tez psyllium husk, ale wlasnie nie jako proszek, wiec nie wiem czy brac ten co jest czy zamawiac lepiej proszek gdzie indziej.
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • wiwi1 Re: psyllium husk 27.10.12, 23:37
      miwah jeszcze Ci glowe pozawracam, maja tez na stronie w buywholefoodsonline stevie i stevie crystals (z erythritolem) kupowalas moze do nich? Jesli tak, to ktora do wypiekow?
      • miwah Re: psyllium husk 28.10.12, 01:52
        wiwi, jak juz pisalam w in watku ( tym w ktorym wspominalas o psyllium husk), ten sklep buywholefoodsonline mam w poblizu i raz sie umowilam na odbior dzieki czemu bylo taniej ( bo przesylka wliczona w koszt produktow wiec przy osobistym odbiorze odjeli jakis %) ale i tak drozej niz na justingredients gdzie zwykle zamawiam.
        Ci ostatni maja psyllium i w proszku i w postaci lusek.
        Jaka forma... to zalezy do czego choc
        ja nawet w wypiekach wole raczej to niesproszkowane a do platkow sniadaniowych czy smoothies w szczegolnosci- bardzo przypomina kleik ryzowy
        Proszek na justingredients jest tanszy niz luski wiec jesli wolisz to tym bardziej tam polecam
        Wiem ze Maria wspomina o proszku ale probowalam i z jednym i z drugim i nie widze specjalnie roznicy. Bo i tak po dodaniu plynow, jedno i drugie pecznieje i wchlania ww
        Z proszku wychodza wypieki takie a la chleb zytni ( ciemne). Na luskach nierozgromnionych msz lepiej wyrasta i jest jasniejsze.
        Do zageszczania deserow tez msz luski lepsze. Podobnie do dumplings.
        Ale mam w domu i jedno i drugie na wypadek gdyby proszek sie przydal i proszek tez dluzej sie uchowa u nas ( bo luski znikaja na sniadanie).
        we wspomnianym watku podawalam link bezposredni wiec mozesz porownac ceny ale proszek chyba ok £8/kg, luski chyba £9 z hakiem
        Tak czy owak, w `twoim` sklepie bodajze co najmniej 3x tyle

Uwazaj tylko by przez pomylke nie kupic nasion :)
        Znajoma z forum nabyla i postanowila wykorzystac skoro juz miala.
        Nabyla tez stewie w nieoczyszczonej postaci ( zielona)
        Upiekla z tego sernik a la Shrek :) ( zielony w czarne kropki ;) ). Rodzina ponoc odmowila wspolpracy przy spozyciu, ale ona sie tak nastawila na konsumpcje ze zjadla i ponoc nawet smakowal nie najgorzej :)

aha, stevie kupowalam w buywholefoodsonline ale zielona ktorej uzywan do przetworow i wypiekow niektorych
        Cena akurat atrakcyjna ale ilosci ogromne. Chyba na sto lat mi wystarczy
        Tej z erythrinolem wtedy nie widzialam. Wolalabym chyba jednak czysty erithrinol jesli juz. I stevie osobno ( mam tez biala, w czystej postaci ktora jest niesamowicie wydajna).
        • wiwi1 Re: psyllium husk 28.10.12, 19:47
          Dzieki miwah, czyli jednak kupie te, ktore polecalas w justingredients ze wzgledu na cene i to, ze sa w formie powder. Myslalam, ze zrobie w jednym sklepie cale zakupy. Acha i dzieki, ze zwrocilas uwage, zeby nie kupowac nasion. Na to uwagi bym pewnie nie zwrocila.
          Tak przy okazji mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie odnonie gofrownicy, tej co masz zeliwnej. Ja kupilam jedna , ale nie mam do niej instrukcji, czy trzeba ja przed pieczeniem gofrow wysmarowac w srodku olejem i potem piec z obu stron? Na logike tak, ale wole sie upewnic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka