Dodaj do ulubionych

Początki...

06.03.12, 15:14
To mój pierwszy post tutaj, także proszę o wyrozumiałość.

Ślub cywilny mam w PAŹDZIERNIKU. Planuję skromną uroczystość:
- ok. 30 osób (najbliższa rodzina i świadkowie)
- przyjęcie w restauracji: obiad + posiadówa przy jakimś dobrym jedzeniu (przekąski, ciasta, owoce) z muzyką w tle i ew. małym parkietem jakby ktoś miał ochotę potańczyć tongue_out

I teraz najważniejsze: NIE MAM JESZCZE NIC. Dopiero zaczynam tworzyć listę i mam nadzieję, że ze wszystkim zdążę.
Proszę o wypowiedzi, które wskażą mi jak krok po kroku przygotować się do ślubu. Co najpierw, co później...
Obserwuj wątek
    • chomiczkami Re: Początki... 06.03.12, 18:50
      No, witamy.
      Rozejrzyj się po forum, już to powinno ci dać sporo informacji.
      Od siebie dodam, że powinnaś jak najszybciej wyznaczyć termin i zorganizować restaurację wink a potem martwić się resztą.
    • maraviella Re: Początki... 06.03.12, 19:05
      Wszystkiego dobrego z okazji dnia kobiet. I nie martw się do października to można.... wielesmile
      • maraviella Re: Początki... 06.03.12, 19:07
        A tak na marginesie Loona to imię egipskiej księżniczki, (księżycowej księżniczki?).
    • martina.15 Re: Początki... 06.03.12, 21:36
      zarezerwuj restaurację i USC/kościół, to tak na początek smile
      • looona Re: Początki... 07.03.12, 08:37
        Termin w USC zarezerwowany smile Teraz tylko kwestia restauracji. Na oku mam 3-4, w przyszłym tygodniu jadę na rozmowy smile

Jak większość dziewczyn, które biorą ślub cywilny zastanawiam się nad sukienką i całą oprawą. Suknię chciałabym skromną, ale typowo ślubną - białą/ecru, długą. Myślę, że ok kwietnia będę robiła pierwszy rekonesans.

Rozejrzę się po forum i internecie w poszukiwaniu sukien, fryzur, makijażu, butów, bukietów, obrączek itd.

Nie mam koncepcji na zaproszenia/zawiadomienia oraz na fotografa (kamery nie chcę), zastanawiam się czy robić sobie sesje ślubną czy nie. Jak to było u Was? smile
    • konwalia2220 Re: Początki... 07.03.12, 10:47
      Gratuluję podjęcia ważnej decyzji w życiu! Polecam ci mojego bloga, bajkowechwile.blogspot.com. Znajdziesz tam dużo informacji na temat przygotowań ślubnych, a jeżeli masz jakieś pytania służę radą!
    • 83kimi Re: Początki... 07.03.12, 11:21
      Ja wychodzę za mąż w sierpniu, przyjęcie też na ok. 30 osób, jedyna różnica to ślub kościelny. Suknię już mam, bo na odbiór czeka się kilka miesięcy, ale jak nie chcesz typowej ślubnej, to nie musisz się stresować.
      Odpadają Ci nauki przedmałżeńskie, tylko pozostaje załatwienie wszystkiego w urzędzie.
      Z sesji bym nie rezygnowała, to pamiątka na całe życie. Najlepiej umówić się przed ślubem jak będziesz uczesana, umalowana itp.
      My chcemy zebrać wszystkie ulubione piosenki (nagrać je na jakiś duży pendrive) i muzyka będzie z komputera.
      Co do menu, to planujemy trochę przystawek, 1 zupa, 3 drugie dania do wyboru (każdy gośc wybiera w trakcie przyjęcia, co chce), 3 desery do wyboru (lody, ciasto lub owoce) + po kilku godzinach jeszcze jedno ciepłe danie barszczyk czerwony lub żurek do wyboru. Do tego tort.
      Jeszcze pozostają zaproszenia, jeśli chcesz winietki i jakiś bukiet.
      • looona Re: Początki... 07.03.12, 12:17
        A u Ciebie to będzie bardziej wesele, czyli tańce itd. czy raczej posiadówa z muzyką w tle? Ja sobie wyobrażam swoje przyjęcie, jako fajną imprezę w gronie najbliższych, czyli pojemy, pogadamy, a jak ktoś będzie miał chęć potupać nóżką to bardzo proszę smile

Nie wiem tylko jak z menu, czy trzymać się typowo 'weselnego' jaki proponuje restauracja czy samemu wybrać poszczególne potrawy (tak jak u Ciebie) i chyba ta druga opcja bardziej mi odpowiada.

Do sesji się przekonuje, może faktycznie przed ślubem, no jeszcze pomyślę smile
        • niebieski_lisek Re: Początki... 07.03.12, 18:21
          Ja mam wesele na 140 osób na początku października i mało co mam - tylko salę i księdza tak naprawdę. Szukam też intensywnie fotografa i zespół i o w ciekawych fotografach jest całkiem spory wybór, o tyle to drugie to załamka - nic mi się nie podoba, a jeśli jest w miarę znośne, to nie ma terminu. Moim zdaniem nie warto robić pleneru w dniu ślubu. Po pierwsze - wydaje mi się, że tego dnia każda minuta jest cenna. Po drugie - nie wiem jak ty, ale ja na pewno będę zdenerwowana, więc będzie widać to na zdjęciach - po ślubie pewnie będę już wyluzowana i bardziej spontaniczna. Po trzecie - przed ślubem trzeba uważać żeby sukienka się nie pogniotła, ubrudziła więc zdjęcia pewnie będą bardziej statyczne.
          • 83kimi Re: Początki... 08.03.12, 12:14
            niebieski_lisek napisała:

Po pierwsze - wydaje mi się, że tego dnia każ
            > da minuta jest cenna. Po drugie - nie wiem jak ty, ale ja na pewno będę zdener
            > wowana, więc będzie widać to na zdjęciach - po ślubie pewnie będę już wyluzowan
            > a i bardziej spontaniczna. Po trzecie - przed ślubem trzeba uważać żeby sukienk
            > a się nie pogniotła, ubrudziła więc zdjęcia pewnie będą bardziej statyczne.

Na pewno dużo zależy o której jest ślub. Jak o 12.00, to wiadomo, że z czasem może być ciężko. Jak po południu/wieczorem, to nie powinno być problemu. Dla mnie największym ZA, jest to, że tego dnia będę ładnie umalowana i uczesana, a potem musiałabym znowu iść do fryzjera i kosmetyczki. A poza tym zaraz po ślubie planuję pojechać w podróż poślubną i potem nie miałabym już za bardzo kiedy zrobić zdjęć.
        • 83kimi Re: Początki... 08.03.12, 12:10
          Loona, na pewno nie będzie to typowe wesele, bo będzie tylko ok. 30 osób, nie będzie zespołu, gier i zabaw. Zamierzamy puścić ulubioną muzykę z komputera, w restauracji, gdzie będzie przyjęcie, jest mały parkiet, więc kto będzie miał ochotę, będzie mógł potańczyć. Ale nie planujemy żadnych pierwszych tańców pokazowych itp. Myślę, że będzie fajnie jak ludzie trochę potańczą, bo inaczej sam obiad mógłby się skonczyć zbyt szybko, a chcielibyśmy posiedzieć chociaż do 1.00.
          • looona Re: Początki... 08.03.12, 13:25
            U mnie będzie podobnie smile
            Żadnego spinania się, po prostu dobra impreza smile
            Nigdy nie marzyłam o weselu na 100 par, po prostu źle się czuję na tego typu imprezach, gdzie każdego wypada obtańczyć, gdzie musisz brać udział w zabawach niekoniecznie w swoim guście (ale w guście gości np.) czy oczepinach.
    • looona Zaproszenia/zawiadomienia 08.03.12, 13:27
      Jak u Was wygląda opcja zaproszeń? Dostają je tylko Ci, którzy uczestniczą w ślubie i przyjęciu a reszta zawiadomiona słownie czy może wypada też przesłać zawiadomienia? Tylko, że tych zawiadomień strasznie dużo by trzeba było wyprodukować, bo wiadomo znajomi jednej i drugiej strony, ludzie z pracy itd.
      • 83kimi Re: Zaproszenia/zawiadomienia 08.03.12, 17:14
        W pracy dam jedno zaproszenie, na ręce mojego szefa. Wyślemy zaproszenia niektórym ludziom, którzy wiemy, że nie przyjdą, ale bez przesady, nie trzeba informowac o wydarzeniu kuzynki babci ciotki, ktora się widziało raz w życiu jak się miało 5 lat wink My chyba ok. 100 zaproszeń wydrukujemy, może trochę więcej.
    • mapet1111 [...] 08.03.12, 21:05
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • aaa11144 Re: Początki... 12.03.12, 15:35
      Witam i gratuluję!
      Jeśli chodzi o sesje ślubną to proponuję ją zrobić po weselu (będziecie się mogli spokojnie pobawić na przyjęciu no i gdyby sukienka podczas sesji miała się wybrudzić lub pomiąć to lepiej zrobić ją po ślubie).
      Proponuję się pospieszyć z rezerwowaniem sali. Jeśli nie chcecie orkiestry (co jest zrozumiałe kiedy robi się małe przyjęcie), można wynająć didżeja za nie duże pieniądze. Jeśli chodzi o menu to w restauracjach mają zwykle swoje propozycje ale wszystko jest kwestią dogadania się.
      Dużo podpowiedzi można znaleźć na typowo ślubnych portalach. Ja wpisałam w wyszukiwarce: "ślub i wesele" i znalazłam fajną stronę.
      Jeśli chodzi o zaproszenia to ja tym 30 osobom dałabym tradycyjne zaproszenie a przyjaciół powiadomiłabym telefonicznie albo przy okazji jakiegoś spotkania. Oczywiście zrobisz jak uważasz.
    • nowy_login123 Re: Początki... 18.03.12, 17:57
      Jak idą przygotowania?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka