Dodaj do ulubionych

Świadkowa

21.06.12, 18:45
jakie zadania/obowiązki ma świadkowa?? wypada jej pić (nie że się upić!)? napiszcie, co ma robic oprócz pomagania młodej i czy drugiego dnia tez ma jakieś obowiązki, bo wesele to dwa dni plus poprawiny, czyli mega impreza i trochę się stresuję
Obserwuj wątek
    • niwius Re: Świadkowa 21.06.12, 22:28
      W moim regionie świadkowa (lub pierwsza drużka, jeśli takowe są) musi odbierać kwiaty i koperty/prezenty podczas składania życzeń.
      • niwius Re: Świadkowa 21.06.12, 22:30
        I jeszcze organizuje wieczór panieński lub polterabend.
      • aqua.0 Re: Świadkowa 21.06.12, 22:36
        Świadkowa musi mieć ze sobą dowód osobisty i złożyć podpis pod aktem ślubu, to tyle obowiązków. Zwyczajowo może, ale nie musi, pomóc przy odbieraniu kwiatów od gości. Poza tym ma sie bawić tak samo jak inni goście.
        Możesz oczywiście pomagac pannie młodej w potrzymaniu bukietu, poprawieniu welonu itp., o ile masz na to ochotę. Przymusu nie ma.
        Byłam świadkową kilka razy i gdybym miała mieć dodatkowe obowiązki, to podziękowałbym za przywilej świadkowania.
    • deszcz.ryb Re: Świadkowa 22.06.12, 08:33
      Zapytaj młodej, czego od ciebie oczekuje. Świadkowa jest po to, żeby mieć dowód i złożyć podpisy po ślubie, ale niekiedy "musi" robić też inne rzeczy. Np. organizował wieczór panieński, odbierać koperty pożyczeniach przy kościele, pomagać młodej w różnych czynnościach, których nie może wykonać sama. Najlepiej takie rzeczy wiedzieć zawczasu żebyś nie była zaskoczona.
    • sushi_girl Re: Świadkowa 22.06.12, 09:02
      U mnie oprócz oczywistego złożenia podpisu świadkowa zorganizowała mi wieczór panieński (z własnej inicjatywy), a podczas samego dnia wyznaczyłam jej kilka zadań - najważniejszym dla mnie jet by zachęcała gości do wpisywanai sie do księgi gosci, bo bardzo zależy mi na tej pamiątce. Oprócz tego wraz ze świadkiem pomagają nam orgniazacyjnie i logistycznie, bo chcą.
      Świadkową jest moja siostra z zacięciemy florystycznym i tanecznym i pomaga mi też w tych rejonach.
      Myślę, że ilośc obowiązków zależy od relacjio. Nigdy nie wzięłabym na świadka kogoś z nastawieniem aquy, że jak ma coś robić to ona dziękuje. Nie, że oceniam, tylko po prostu bardzo doceniam te drobne dodatkowe rzeczy, bo mam i tak dość an włąsnej głowie.
      • beatrix-kiddo Re: Świadkowa 22.06.12, 09:37
        W zasadzie podpisuję się pod postem Sushi.
        Od siebie dodam, że moja świadkowa - oczywiście poza złożeniem podpisu, wykonała takie czynności, jak: odbieranie kwiatów i wina pod kościołem (wspólnie z jej mężem), pomoc mnie w ubieraniu się do ślubu, na weselu pilnowanie, żeby mi się nos nie świecił wink, acha, jeszcze wspólnie dekorowałyśmy auto do ślubu (jechaliśmy własnym, tyle że umytym).
    • smoczy_plomien Re: Świadkowa 22.06.12, 09:52
      U mnie najważniejszą chyba rolą świadkowej (ale też i świadka) jest zarządzanie listą prezentów, tj. wysyłanie jej do chętnych i wykreślanie zajętych prezentów, abyśmy my mogli mieć niespodzianki. Poza tym standardowo wspieranie, doradzanie, wieczór panieński (ale nie planuję fajerwerków, raczej babski wieczór z lampką wina). Ja na szczęście mam świadkową, która czuje się swoją rolą zaszczycona i wyróżniona i bardzo chętnie się we wszystko angażuje.
    • too Re: Świadkowa 22.06.12, 11:29
      sprawdzaj jak się ma panna młoda, wykaż gotowość do pomocy, najlepiej pytaj takie rzeczy - jakie ma buty, czy była już na fryzurze, doradź coś - z własnego doświadczenia wiem, że to są rzeczy, nad którymi panna młoda się zastanawia a średnio ma z kim pogadać.

mnie moja świadkowa wyciągnęła z megakryzysu pt. "będę leżeć na podłodze i płakać, bo nie chcę żadnego wesela i umrę z głodu może przynajmniej schudnę!!!" przyjeżdżając do mnie i robiąc sobie ze mną maseczkę, odwiedzając jubilera itd (pomogło 1 popołudnie smile)

wieczór panieński - ale np. świadkowa mojej koleżanki powiedziała, że nie wie jak się tym zająć i nie zna się i zleciła to przygotowanie nam czyli grupie koleżanek pm ze starych czasów. także jeśli nie czujesz się na siłach możesz to zlecić komuś, kto się czuje, byle ktoś się tym zajął.

na weselu wypada pić i nawet zachęcać do picia innych, jak się czujesz na siłach to możesz trochę pomóc w integracji.

no i dobrze moim zdaniem żebyś miała przy sobie puder, wsuwki i białą nitkę z igłą i nadzorowała wygląd pm smile

to taki drobne rzeczy, ważne, żebyś dała odczuć pm, że jesteś blisko i że może na ciebie liczyć smile
    • wielowontkowa Re: Świadkowa 22.06.12, 16:22
      annniul napisał(a):

> jakie zadania/obowiązki ma świadkowa?? wypada jej pić (nie że się upić!)? napis
      > zcie, co ma robic oprócz pomagania młodej i czy drugiego dnia tez ma jakieś obo
      > wiązki, bo wesele to dwa dni plus poprawiny, czyli mega impreza i trochę się st
      > resuję

Obowiązek świadkowej to złożenie stosownego podpisu smile Reszta to jej dobra wola. W życiu by mi nie przyszło do głowy, żeby obarczać świadka innymi obowiązkami smile
    • nl_wychodzi_za_maz Re: Świadkowa 22.06.12, 18:00
      Przede wszystkim powinna się dobrze się bawić smile Oprócz złożenia podpisu od mojej świadkowej oczekuję że pomoże mi w trakcie życzeń z ogarnięciem kwiatów. Na sali chciałabym żeby miała oczy otwarte i jeśli zauważy jakieś niedociągnięcie np że ciasto się skończyło albo że w toalecie nie ma ręczników, to żeby zgłosiła to mi albo obsłudze - o to zamierzam też prosić najbliższą rodzinę, więc nie powinno być to zajęciem odciągającym ją od zabawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka