17.06.15, 13:33
Dziewczyny, poradźcie proszę. Wkrótce mam ślub, cywilny, w gronie najbliższej rodziny. Będę miała bukiet i czy powinnam również kupić bukiet dla świadkowej? Nie mam pojęcia jakie są zwyczaje w tej kwestiismile.
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: ślub 17.06.15, 13:49
      No daj spokój, nawet kwiaty dla Ciebie to pomieszanie tradycji, ale skoro sobie chcesz, to miej, ale jeszcze kwiaty dla świadków... Pewnie, że można i kwiaty, i suknie z welonami, ale pytania czy "powinnaś"?
      • goodnightmoon Re: ślub 17.06.15, 15:12
        mary_lu napisała:

> nawet kwiaty dla Ciebie to pomieszanie tradycji

Boszzz, ja wlasnie nie wyrobilam sie z zamowieniem bukietu na slub cywilny, to mnie kolezanka z pracy zaciagnela do kwiaciarni i kazala zamowic. "No jak to bez kwiatow?!?!?!"
        Fakt, ze przez piorunski bukiet omal na wlasny slub sie nie spoznilam, bo swiadkowa miala odebrac po drodze do USC i utknela w korku.
      • marychna31 Re: ślub 17.06.15, 21:02

> No daj spokój, nawet kwiaty dla Ciebie to pomieszanie tradycji,

Serio?? Nigdy ie byłam na ślubie cywilnym, na którym panna młoda nie miałaby bukietu ślubnego.
    • premeda Re: ślub 17.06.15, 14:21
      U nas nawet świadkowa na kościelnym bukietu nie ma, więc na cywilnym tym bardziej jej niepotrzebny.
    • ashraf Re: ślub 17.06.15, 15:17
      Nic nie musisz, ale jeśli pytasz o zwyczaje, to mnie jest znany ten z kupowaniem małego bukietu dla świadkowej i ew. kwiatów do butonierki pana młodego i świadka. Ale to mocno opcjonalna wersja smile
    • numbertheory Re: ślub 17.06.15, 20:53
      Ja kupiłam mojej świadkowej taki kwiatek na tasiemce do zawiązania na nadgarstku. Uznałam, że chcę, żeby w razie czego miała wolne ręce wink Takie same kwiatki ja miałam w bukiecie, a panowie (młody i świadek) w butonierce.
    • angeika89 Re: ślub 17.06.15, 21:48
      U nas panuje zwyczaj że na cywilnym to kwiatki ma tylko wychodząca za mąż,a świadkowa już nie. Gdy brałam ślub kościelny to i owszem zamówiłam malutki bukiecik dla świadkowej i butonierki dla męża i świadka.
      Ale jeśli chcesz możesz kupić bukiecik też dla świadkowej, to Twoja indywidualna sprawa,rób jak uważasz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka