Dodaj do ulubionych

formalności po ślubie

27.10.04, 07:42
jak to jest z tymi formalnościami po ślubie? mam już odpis aktu ślubu i nie
wiem co z tym teraz zrobić, wszystko jest dla mnie? a co z dowodem osobistym?
kiedy go wymieniać? a czy zmieniacie sobie nazwisko w paszporcie? pomocy!!!
jestem juz w tym pogubiona.
Obserwuj wątek
    • essa Re: formalności po ślubie 27.10.04, 09:17
      Witam!
      Może uda mi się trochę pomóc. Jeżeli chodzi o odpisy aktu to wszystkie są
      Twoje. Z dowodem osobistym jest tak, że im szybciej go zmienisz tym lepiej dla
      Ciebie. Ja wlasnie zmienilam ( po roku od ślubu ), bo mialam już dość tego, że
      część spraw zalatwialam na stare nazwisko a część na nowe. Teraz wszystko
      wyjaśniam i zmieniam !! Po zmianie dowodu jest 30 dni na zgłoszenie do Urzędu
      Skarbowego, że nastąpiła zmiana danych osobowych.

POZDRAWIAM
      essa
      • ania.de Re: formalności po ślubie 27.10.04, 10:29
        dzieki za odpowiedz. a co robilas z paszportem? bo zastanawiam sie nad wymiana.
        • Gość: Aneta Re: formalności po ślubie IP: 81.15.254.* 27.10.04, 11:48
          Ja od 4 miesięcy jestem mężatką i wszystko pozmieniałam oprócz paszportu i też
          się nad tym zastanawiam, co z tym zrobić.
          • Gość: mężatka Re: formalności po ślubie IP: *.net-serwis.pl 27.10.04, 18:09
            ja właśnie dziś byłąm w urzędzie po zmiane dowodu (miesiąc po ślubie) i nie
            mogę się doczekać jak wszystko bedę miała na stare nazwisko, bo juz mnie wkurza
            ten stan zawieszenia. A co do paszportu to też myśle, czy wymieniać, tym
            bardziej, ze mam podw. nazwisko. Czy któraś z Was miał jakieś problemy z
            niewymienionym paszportem?
        • essa Re: formalności po ślubie 27.10.04, 21:09
          Witam!!!
          Paszport mam na stare nazwisko ale będę zmieniać na nowe nazwisko przed
          wyjazdem za granicę.

POZDRAWIAM
          essa
        • Gość: deca Re: formalności po ślubie IP: *.c153.petrotel.pl 27.10.04, 22:20
          drogie panie, jeżeli wymieniacie dowód, zgłosiliście zmianę nazwiska w urzędzie
          skarbowym, banku i wszędzie tam, gdzie uznaliście, że zgłoszenie jest konieczne
          to zmieńcie i paszport. jako dokument potwierdzający stan rzeczywisty jest
          nieważny, bo przecież już się nie nazywacie tak jak jest w nim zapisane.
    • annb nie zapomnijcie 28.10.04, 07:54
      poinformować waszego OFE
      sprawdzcie na ich stronach internetowych czy nie maja formularzy do wydruku smile
      wydrukujcie, wypełnijcie , zmieńcie osobę uposażoną(mąż) jesli chcecie i
      wyslijcie smile
    • Gość: AsiaB Re: formalności po ślubie IP: 212.160.172.* 28.10.04, 09:24
      To ja dodam od siebie: wymiana prawka (80zł), wymiana dowodu rejestracyjnego
      (60zł)... A jeżeli chodzi o NIP3, to u mnie w urzędzie można go wypełnić i
      złożyć przy odbiorze nowego dowodu i tym samym odpada wizyta w US!!! smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka