Dodaj do ulubionych

ILE KUPIĆ WSZYSTKIEGO????

04.02.05, 12:53
Pomocy, zamierzamy zorganizować wesele na własną rękę tzn. wynajmiemy remizę -
wszystko musimy kupić sami.
Poradźcie ile, czego????
Dodam, że mamy ograniczone fundusze. Woleliśmy mieć lepszą orkiestrę niż
salę - stąd ta remiza.
Alkohol?
Mięso? 3 dania ciepłe,
Owoce?
Wędliny?
Warzywa?
Napoje?
Inne...
Wesele będzie w sierpniu...
Pomocy! Zakupy czekają...
Obserwuj wątek
    • iloneczka27 Re: ILE KUPIĆ WSZYSTKIEGO???? 04.02.05, 12:54
      ups planujemy 85 osób
      • amalita Re: ILE KUPIĆ WSZYSTKIEGO???? 04.02.05, 15:05
        To o co prosisz, jest chyba niemozliwe, tzn, nie wiem, czy ktos bedzie w stanie
        oszacowac, ile kg miesa, ile kg owocow, itd.
        Mysle, ze najlepiej, jak poszukasz jakiejs firmy cateringowej (jest ich
        mnostwo), podasz zaporowa cene jaka zamierzasz przeznaczyc na osobe, i oni Ci
        zaproponuja menu.
        Mozna sie w takich przypadkach, bez picia, zmiescic w dowolnej kwocie
        (przykladowo od 50 PLN - kiedys za taka kase urzadzala moja szefowa bankiecik
        dla corki). Do tego dojdzie koszt tortu (moze ta firma i to zrobi?) oraz
        napojow, ktore zakupicie w hurtowni (licz pol litra wodki na pare, butelka wina
        na 8 osob, jak z sokami, to nie wiem, ale moze ta firma Ci poradzi, wszak maja
        doswiadczenie).
    • Gość: yskyerka Re: ILE KUPIĆ WSZYSTKIEGO???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 21:02
      Pytanie, czy piec i gotować też będziecie sami?
      Jeśli nie, radziłabym poszukać firmy albo nawet kucharki, która zajęłaby się
      stroną logistyczno-organizacyjną całego przedsięwzięcia. Kiedyś znajomi wzięli
      kucharki z zaprzyjaźnionej szkoły. Nie dość, że świetnie gotowały (nie było to
      typowo stołówkowe jedzenie wink, to jeszcze miały doświadczenie i "oko".
      Wiedziały, ile czego potrzeba.
    • Gość: Magda Re: ILE KUPIĆ WSZYSTKIEGO???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 16:16
      Przypuszczam, że sami wink gotowac nie musiscie, i że będzie to robić za was
      raczej kucharka. I ona powinna podac Wam orientacyjną listę zakupów, która
      ustali na podstawie tego, jakie będziecie chcieli miec menu.

Ja mogę podać tylko takie standardowe przeliczenia alkoholu, napojów i ciasta na
      osobę, z którymi spotkałam się na róznych forach - jeśli ma byc to wesele na
      całą noc, to zwykle kupuje się:
      -ok 1,5 - 2 litry róznych napojów na osobę ( najlepiej nie tylko gazowane, ale
      też lub tylko soki, mienralna, może ice-tea)
      -ok. 0,5 litra wodki na osobę ( wliczając wszystkich, i pijących, i niepijących
      - wtedy na pewno nie zabraknie). Niektórzy licza po 0,75 na lebka - ale to już
      chyba dla wybitie pijących rodzin... Zawsze przeciez można zakupić kilka
      zapasowych butelek - na jakieś konkursy etc.
      -ok. 100 gram tortu na łebka
      -inne ciatsa - ja liczyłabym po 2 kawałki na łebka - taki kawałek to ok. 100
      gram o ile się nie mylę, i tak wiadomo, że nie każdy je ciasta, a inni zjedzą i
      po 4 kawałki - więc się wyrówna
      -owoce - tu chyba trudno przesadzić, zwłaszcza jak wesele będzie latem i będzie
      ciepło. Ja policzyłabym po 250-300 gram na osobę - czyli w sumie przy 85 osobach
      jakieś 25 kg róznych owoców - najlepiej tych soczystych, ale nie psujących się:
      czyli zdrowe świeże winogrona, mandarynki, jabłka, nektarynki. Mniej bananow i
      raczej nie arbuzy - chyba mają zadanie raczej dekoracyjne.
      • iloneczka27 Re: ILE KUPIĆ WSZYSTKIEGO???? 07.02.05, 15:58
        Dziekuje bardzo. Tak gotowac bedzie kucharka, piec ciasta tez, ale jak narazie
        jeszcze sie z nia nie skontaktowalam i chcialam wczesniej oszacowac koszty.
        mam nadzieje, ze bedzie okej.
        pozdrawiam
        Ilona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka