Gość: Ania IP: *.crowley.pl 11.03.05, 16:00 Jak wygląda załatwianie formalności w przypadku ślubu osoby ochrzczonej i nieochrzczonej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szaruga Re: Ślub mieszany 11.03.05, 16:18 próbowałąm się też tutaj czegos dowiedziec.... ale.... tylko kilka osób mi odpowiedziało - poszukam link i ci wkleje wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
szaruga Re: Ślub mieszany 11.03.05, 16:19 oto link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=21206262&a=21206262 ja tez taki ślub biorę - własnie zaraz jedziemy pierwszy raz do kancelarii parafialnej... ciekawe jak będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalique Re: Ślub mieszany IP: 213.134.155.* 11.03.05, 16:23 Po prostu idź do swojej parafii. Będziecie musieli dostać dyspensę czy coś takiego, żeby wziąć ślub. Ale to wszystko powie Ci ksiądz. Osobę ochrzczoną nadal obowiązują bierzmowanie, nauki przedmałżeńskie i spowiedź. I podczas przysięgi małżeńskiej będzie wypowiadała słowa "Tak mi dopomóż Panie Boże Wszechmogący, w trójcy Jedyny i Wszyscy Święci". A osoba nieochrzczona te słowa pominie, no i nie przyjmie komunii podczas ceremonii. Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: Ślub mieszany 11.03.05, 16:27 dodam pytanie- twoj narzeczony zadnych slubow nie mial - nie wazne czy cywilne czy koscielne? Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: Ślub mieszany 11.03.05, 17:31 to nie powinno byc zadnych problemow.nawet mniej papierow bo beda tylko twoje jak do normalnego slubu koscielnego. nie wiem jak z cywilnym. napewno tlumaczenia jezeli to obcokrajowiec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Ślub mieszany IP: *.range81-152.btcentralplus.com 11.03.05, 18:53 A jak przedstawia sie sutajca gdy chodzi o slub z osoba niewierzaca, ale ochrzczona (brak innych skaramentow). Moze kots wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Ślub mieszany IP: *.media4.pl 11.03.05, 23:24 Wpisz w google "prawo kanoniczne" tam powinno być w jakimś rozdziale o małżeństwie..i wiesz co Ci radzę, wejdz na strony kosciolow i napisz maile do kilku księży...ktoś na 100% odpowie Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Ślub mieszany 12.03.05, 02:17 Gość portalu: sexista napisał(a): > no coz masz chyba problem, Akurat żadnego. Trzeba pójść do parafii, proboszcz napisze (musi napisać) wniosek o dyspensę (zezwolenie na ślub jednostronny) i ta dyspensa bez żadnych dodatkowych kopert będzie. > ale w naszych realiach slub dadza nawet jesli chcesz to zrobic z koniem, Nie wypowiadaj się o sprawach, o których nie masz pojęcia. To, że w tramwaju powiedzieli albo (co wychodzi na jedno) we "Faktach i Mitach" napisali, że > wszystko zalezy od grubosci koperty nie znaczy, że tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś