Dodaj do ulubionych

Zespol czy DJ ??

23.08.05, 12:17
Witam,
prosze o opinie osob ktore byly obecne na weselach gdzie gral zespol albo DJ.
Co sie lepiej sprawdza w praktyce.
NIe moge sie zdecydowac, rodzina chce zespol a ja DJa.

Prosze rowniez o namiary dobrych, sprawdzonych zespolow lub Djow z okolic
Bielska-Bialej, Cieszyna, Wisły.
Pozdrawiam i zycze udanych przygotowan
Obserwuj wątek
    • m_wait Re: Zespol czy DJ ?? 23.08.05, 12:39
      Mój kolega dość dobrze zna się na muzyce i przygotuje kilka płyt CD,które będzie
      puszczał w trakcie zabawy(teraz z netu możesz mieć wszystko)
      Byłam na kilku weselach dla mnie zespół to niestety tandeta.Ostatnio goście
      musieli śpiewac pieśni biesiadne przez 40 min.,rodzice państwa młodych
      (po rozwodzie w nienajlepszych stosunkach)zostali wręcz zmuszeni do wspólnego
      tanca i pocałunków,o piciu alkoholu(po godz.1)przez zespół i jedzeniu co 45
      minut nie wspomnę.
      Jeżeli wybierasz zespół spisz dokładnie umowę.
      Moja koleżanka chciała miec u siebie wylącznie polskie przeboje -a zespół i tak
      grał co chciał.Gdy zagroziła ,że nie zaplaci za usługę ,której nie
      chce-zagrozili ,że przestaną grać i pójdą.Dla mnie to była abstrakcja.Zpłacić
      2,5 tys.za pracę ,którą ktoś robi z łaski.
      Z doświadczenia wiem ,że goście tańczą przy tym co dobrze znają-lepiej wybrać
      osoby,które nie fałszują...
      • stokrotkaa3 Re: Zespol czy DJ ?? 23.08.05, 14:34
        cześć mam pytanie czy kolega,który bedzie puszczał muzę ma doświdczeni? My też
        nie mamy ani dj ani kapeli. Postanowiliśmy, że ktoś z gości będzie puszczał
        muzykę. Nawet zaczeliśmy sciagać muzę z netu.Ale ja się obawiam czy to się uda.
    • poziomka76 Re: Zespol czy DJ ?? 23.08.05, 13:33
      I zespół, i dj mogą być zarówno dobrzy jak i kiepscy. Nie ma reguły smile U nas
      wybór był oczywisty (dj), bo po pierwsze tniemy koszty, po drugie chcemy, aby
      muzyka grała non stop, po trzecie nie chcemy oczepin (dj nie będzie miał
      odpowiednich przyśpiewek a zespołowi nikt nie uwierzy, że nie znają - to na
      wypadek, gdyby nasi goście próbowali nam te oczepiny zorganizować smile, po
      czwarte nie lubimy coverów ani szybkich kawałków śpiewanych w zwolnionym
      tempie.
    • szaruga Re: Zespol czy DJ ?? 23.08.05, 15:52
      Zdecydowanie DJ!!!!!!!!!!!
      my mielismy perfekcyjnego DJa i kazdemu go polecę smile
      miał swietne poczucie humowu i bardzo powaznie potraktował nasze preferencje (o
      8 rano było prodigy wink ) a jednoczesnie poprowadził imprezę dla 3 pokoleń smile
    • misia_pysia79 DJ 23.08.05, 15:57
      • misia_pysia79 Re: DJ 23.08.05, 16:00
        sorrry za szybko kliknełam ......

U nasz był DJ - 5 razy taniej niz orkiestra ( nie licząc jedzenia dla nich),
        przeboje w wersji oryginalnej, ciocie (60 -latki) szalały na parkiecie i mówiły
        ze muzyka super!!! To było pierwsze wesele w rodzinie bez orkiestry, zabaw,
        oczepin i przyspiewek. Wszyscy mówili że było inaczej, ale bardzo fajnie.
    • monikaa13 Re: Zespol czy DJ ?? 23.08.05, 17:15
      Pisałąm już nie raz ale napiszę jeszcze jeden, dla mnie osobiście, nie ma
      wesela bez dobrego zespołu, bez weselnych zabaw, typowych oczepin, itp., zabawa
      przy dj, to zupełnie nie dla mnie, ale polecam dj na poprawiny, tam sprawdzi
      się idealnie
    • paula.anna DJ 23.08.05, 18:48
      chociaż nasz ślub dopiero za miesiąc a na pierwsze wesele z DJem idziemy w
      sobotę, wybór był prosty- DJ. nie znosimy kapel, zawsze są mniej lub bardziej
      tandetne, a byliśmy na wielu weselach. poza tym nie lubimy się zastanawiać : co
      to za piosenka? lubimy oryginalne wykonania, w różnych językach, chcemy
      repertuar w naszym stylu, przynajmniej w większości. nie będzie przyśpiewek i
      tym podobnych "typowo weselnych przyjemności". nasz DJ poprowadzi imprezę,
      powie co trzeba i kiedy trzeba, zachęci gości do zabawy, dobierze muzykę do
      nastroju gości itp.
      dla nas wybór był oczywisty, ale to kwestia gustu
    • aleksandra2525 Re: Zespol czy DJ ?? 23.08.05, 19:46
      My wybieraliśmy długo, jeżdziliśmy, słuchaliśmy zespołów, oglądaliśmy kasety z
      wesel. Każda orkiestra obiecywała super zabawę, niestety przedstawione materiały
      nie spełniały naszych oczekiwań. W końcu wybraliśmy DJ-a. Przsądziło, to że,
      może zaoferować nam każdy utwór, jaki tylko sobie wymyślimy, nie ma problemu, że
      nie ma czasu nauczyć sie tekstu.
      Będzie to pierwsze w naszej rodzinie wesle bez orkiestry, ale mamy nadzieję, że
      wybralismy profesjonalistę, który będzie umiał tak zorganizować zabawę, aby
      każdy wybrał coś dla siebie, a dodatkowo DJ nie robi zbędnych przerw i małe jest
      prawdopodobieństwo, że będzie pił alkohol, w końcu kieryje samochodem i ma ze
      sobą sprzęt za ładne pieniądze, którego musi pilnować.
      Pozdrawiam
      • harniss Re: Zespol czy DJ ?? 23.08.05, 20:07
        my też bedziemy mieli DJ-a. Widziałam go "w akcji" kilka razy i wiem, ze na
        pewno rozerwie gości i będzie wesoło. poza tym na codzień prowadzi imprezy w
        klubach m. in. w stylu retro party, a takiej muzyki tez chcielibysmy mieć
        trochę. poza tym taniej. mam nadzieję, ze wybór był dobry.
        • kruszynka79 Pytanie do szarugi, misi_pysi79 i harniss 23.08.05, 21:08
          A pytanie jest następujące: w jakich miastach urządzałyście / uczestniczyłyście
          w weselach i skąd są Wasi DJ`e? Ja będę miała wesele na Dolnym Śląsku, może
          mogłybyście jakiegoś polecić?

Pozdrawiamsmile)
          • kasia_na_102 Re: Pytanie do szarugi, misi_pysi79 i harniss 23.08.05, 21:17
            A czy ja mogę prosić o jakieś namiary na sprawdzonego warszawskiego DJa? Po
            mału zaczynam się rozglądać, ale wiadomo, że wypróbowany pewniejszy.
          • misia_pysia79 Re: Pytanie do szarugi, misi_pysi79 i harniss 24.08.05, 10:45
            Mój Dj był z Przemyśla, jeżeli ktoś chce namiary to odpowiem na mejla:
            variuss@wp.pl
    • nisiabu Re: Zespol czy DJ ?? 24.08.05, 13:36
      Jeszcze nie widziałam dobrego zespołu na weselu. Zawsze panowie potrzebują sporo przerw (trudno się zresztą dziwić), grają to co chcą i brzmienie jest znacznie uboższe od nagrania w studio. My zrobiliśmy tak: przez wiele godzin zbieraliśmy mp3-ójki, sporo musieliśmy własnoręcznie skomresować z posiadanych płyt, ale sporo też dostaliśmy od znajomych. Ułożyliśmy też playlistę, podłączyliśmy do komputera duże głośniki (wypożyczone). Pracy było sporo, ale było warto goście świetnie się bawili. No i koszty żadne.
      Pozdrawiam
      nisiabu
    • lady_of_avalon Re: Zespol czy DJ ?? 24.08.05, 15:47
      A czy nie ma takiej opcji żeby DJ był jednocześnie wodzirejem i np oczepiny
      poprowadził. Bo ja orkiestr serdecznie nie znosze, ale juz oczepiny bym chciała
      miec...
      • misia_pysia79 Re: Zespol czy DJ ?? 24.08.05, 15:53
        Jest taka opcja, byłam na weselu, gdzie był DJ i wodzirej. Wesele było jak
        najbardziej tradycyjne: oczepiny, podziękowania dla rodziców itp.
      • monkamaj Re: Zespol czy DJ ?? 24.08.05, 15:54
        sądzę że jest-to tylko kwestia dogadania z DJ-em, u nas też będzie Dj, a
        właściwie DJ-ejka smile, poczatkowo mielismy puszczac muzę z kompa i także
        kompletowalismy utqory, teraz także jej to zaniesiemy - w zasadzie tylko po to,
        zeby nasza praca nie poszła na marne
    • m_wait Do stokrotki 3 24.08.05, 20:50
      Kolega od lat śpiewa.Moim zdaniem ma dobry gust jeżeli chodzi o poprowadzenie
      kameralnego przyjęcia i wiem ,że wybrane utwory będą w stylu ,który wymarzyłam
      sobie na wesele-nie mam pamięci do nazwisk,ale będzie między innymi duet ojca z
      córką"When I fall in love",jakaś kobieta;'You make me feel like a natural
      woman"-listę poznam w połowie września.
      Za nic w świecie nie chcę ,by po mszy wódka lała się strumieniami,a goście
      śpiewali "Na lewo ,na prawo ...",albo "Jesteś szalona".Ma być uroczyście ,a nie
      prymitywnie-jak kogoś uraziłam -mam to w nosie-nie każdy musi mieć taki sam gust.
      • radiowiec_wawa Re: Do stokrotki 3 25.08.05, 08:20
        o nas sie nie martw smile pomartw sie o swoich gosci, bo moze sie okazac, ze oni
        sa jednak troszke bardziej prymitywni niz ty, a wtedy beda sie bardzo zle
        bawili, i wiele lat pozniej opowiadali, jaka to slaba impreza byla.... chyba,
        ze to tez masz w nosie smile
        • adrian4u Re: Do stokrotki 3 25.08.05, 11:12
          Mariusz, zachowuj sięsmile
          byle jak, ale się zachowujsmilesmilesmile
          • radiowiec_wawa Re: Do stokrotki 3 25.08.05, 11:40
            staram sie jak moge smile jesli kogos urazilem to przepraszam, bo wcale nie mam
            tego w nosie. pozdrawiam.
            • adrian4u Re: Do stokrotki 3 25.08.05, 12:05
              no - trzeba by mieć pojemny nossmile
      • stokrotkaa3 Re: Do m_wait 26.08.05, 10:27
        Jesteś w lepszej sytuacji ja jeszce nie wiem kto bedzie puszczał muze. Na razie
        ściagamy i robimy sobie pliki zobaczymy jak to wyjdzie.
    • muszalik20051973 Re: Zespol czy DJ ?? 26.08.05, 00:50
      Tylko komputer-sama z mezem kompltujesz muzyke-miks taki jaki chcesz a koszty
      zadne-n moze 203 cd. Po co wywalac kase na DJ czy zespol?
    • j30 Re: Zespol czy DJ ?? 26.08.05, 13:15
      Zdecydowanie DJ
    • sonrisa3 Zdecydowanie zespół 28.08.05, 03:35
      Ale koniecznie dobry (są takie)i sprawdzony albo polecany przez kogoś, kto go
      słyszał "w akcji".
      Ewentualnie można pooglądać kasetę demonstracyjną.
      DJ kojarzy mi się raczej z dyskoteką. Na dyskotekę można się wybrać w każdy
      weekend a wesele powinno być wyjątkowe.
      Tu przepraszający uśmiech w stronę wszystkich, którzy wybrali na swoje wesela
      DJ-a; tym zdaniem powyżej nie oceniam Waszych wesel -każdy ma własny gust i
      wybiera to, co mu odpowiada.

• paula.anna Re: Zdecydowanie zespół 05.09.05, 17:54
        sonrisa3, dlaczego zakładasz, że tylko z orkiestrą wesele może być wyjątkowe?
        my na dyskoteki nie chodzimy, a poza tym repertuar na przyjęciu będzie daleki
        od dsykotekowego łomotu.
        nasze przyjęcie będzie wyjątkowe właśnie dlatego, że będą nasze ulubione utwory
        w oryginale, że poprowadzi je facet "na poziomie", który wie, co i kiedy
        powiedzieć.
        nie każdy jest fanem dyskotek i kapel weselnych, ja ich nie znoszę (bez urazy)
        • sonrisa3 Re: Zdecydowanie zespół 05.09.05, 20:25
          Paula.anna, w odpowiedzi na Twoje pytanie:
          >dlaczego zakładasz, że tylko z orkiestrą wesele może być wyjątkowe?

wkleję Ci coś z mojego poprzedniego wpisu

>tym zdaniem powyżej nie oceniam Waszych wesel -każdy ma własny gust i
          wybiera to, co mu odpowiada."

Otóż - nie "zakładam", że tylko wesele z zespołem może być wyjątkowe.
          Stwierdzam, że MNIE wesele z zespołem bardziej odpowiada.
          Widzisz subtelną różnicę w tych dwóch zdaniach? smile
          Twoje wesele będzie z DJem, bo taki typ przyjęcia bardziej Ci odpowiada.
          Ja wolę się bawić przy dobrym zespole.
          I żadne z tych dwóch przyjęć nie będzie - obiektywnie rzecz biorąc - gorsze ani
          lepsze. A tylko dopasowane do gustów "organizatorów".

• iiwonii Re: Zespol czy DJ ?? 05.09.05, 13:37
      zdecydowanie polecam dj-a. My nie mieliśmy problemu, zepół odpadał bo nie
      chcieliśmy mieć przerw co godzinę, głupich konkursów i tandetnych przyśpiewek.
      Mieliśmy takiego dja-wodzireja który poprowadził cale nasze wesele tak jak
      chcieliśmy (było nawet kilka miłych zaskoczeń-po prostu z inwencją) Świtna
      muzyka i prowadzenie. Cały czas rodzinka tańczyla, konkursy, tańce wszystkich
      gości na raz. Godny polecenia, przyjechał do nas z Olsztyna (my Warszawa,
      wesele pod)razem z głośnikami i światełkami jakimiś kręconymi. Szcxzerze
      polecam i mam nadzieje bawić się u brata bo widział i mu siępodobało.
      A i jeszcze jedno tak ogólnie dj jest chyba tańszy niz zespół (dla nas to była
      połowa ceny bo ok 1500 (i umowa), zespoły chodzą tak po 3tys. Polecam gorąco, o
      tym trzeba pisać, zobacz sobie www.rrmusic.prv.pl Pozdrawimy wszystkich przedsmile!
      • sonrisa3 Re: Zespol czy DJ ?? 05.09.05, 15:23
        "A i jeszcze jedno tak ogólnie dj jest chyba tańszy niz zespół (dla nas to była
        połowa ceny bo ok 1500 (i umowa), zespoły chodzą tak po 3tys"

Z tego co tu na forum czytam, to ceny są bardzo różne. Zależą nie wiem dokładnie
        od czego - od ilości osób w zespole, czy może od regionu.
        Zespół który polecałam w innym wątku, to dwie osoby, cena - 1000 zł. za wesele.
        Region - Śląsk i Zagłębie.
        Grają bardzo dobrze, trudno się do nich "wstrzelić" z wolnym terminem.
        DJe na weselach mnie nie przekonują.
        • joniu Re: Zespol czy DJ ?? 13.09.05, 18:39
          Hmm zespol dwie osoby - czyli niech zgadnę, jeden pan za klawiszem (zazwyczaj
          nie podlaczonym nawet) i obok (nie za wysoko, zeby nie trzeba bylo reki
          podnosic) odtwarzacz MD. Na dyskietkach ponagrywane podklady karaoke, ktorych w
          sieci pelno i dziewczynka przy mikrofonie z wielkimi segregatorami pelnymi
          kartek z zapisanym tekstem. Tak wlasnie na 99% bedzie wygladal ten zespol.
          Zreszta niestety podobnych jest coraz wiecej, i to nie za 1000zl, tylko znacznie
          drozszych.A po trzech godzinach spiewania biedna dziewczynka nie ma juz glosu, i
          stad polgodzinne przerwy co 40 min. Nie wypada mi troszke zachwalac pracy DJ
          (wole slowo prezentera) bo sam sie tym zajmuje, ale obserwujac rynek na ktorym
          troszke juz sie udzielam, to coraz wiecej osob decyduje sie na prezentera.
          Muzyka taka jaka chcesz, co do piosenki!! Konkursy, ustalane wczesniej,
          zatwierdzane, itd. "wywiad srodowiskowysmile" zeby nie bylo wpadek (a propos
          wywolywania na srodek niezyjacego od miesiaca ojca panny mlodej - co sam
          widzialem kiedys na weselu - tragedia!!!) A co do zabaw tzw" biesiadnych" to
          przeciez dostep do takiej muzyki tez jest i DJ/Prezenter tez moze zagrac to z plyty.
          Ze swojego doswiadczenia moge powiedziec, ze nie zdarzylo sie jeszcze, zeby
          komus sie nie podobalo (nawet w malych miejscowosciach/wsiach, gdzie ludzie
          raczej do zespolow sa przyzwyczajeni, do przeciagania jajka przez nogawke i tego
          typu "interesujacych" zabaw.)
          Tematow tego typu strasznie duzo ostatnio na forum - uwierzcie ze to naprwde
          wyglada fajnie.
          My robimy we dwie osoby, dwa sprzety do grania, i zawsze jedna osoba moze
          poprowadzic zabawy, a druga gra.
          W razie jakichkolwiek pytan...odpowiem na wszystko
          p.janczyk@tak.fm

Pozdrawiam
          • sonrisa3 Re: Zespol czy DJ ?? 13.09.05, 20:28
            Oj Joniu, robienie sobie reklamy przez dyskredytowanie pracy innych to trochę
            nieładny proceder smile

Zespół o którym mówię, to dwóch panów, z których jeden rzeczywiście gra na
            organach (podkreślam - gra a nie puszcza z dyskietek, możesz to poznać, bo
            słyszysz dużo solówek, wstaweczek itd, akurat jestem po szkole muzycznej i na
            takie rzeczy jak brzmienie czy czystość w śpiewie zwracam uwagę)) a drugi, w
            zalezności od utworu, gra na gitarze lub saksofonie.
            Śpiewają obaj. Byłam na kilku imprezach, na których grali i zapewniam Cię, ze
            nie zauważyłam, żeby robili czterdziestominutowe przerwy. Nie zauwazyłam, żeby
            mieli problemy ze śpiewem po kilku godzinach.

> Nie wypada mi troszke zachwalac pracy DJ
            Ależ owszem, wypada. Ale może zachwalaj te dobre strony a nie rób sobie reklamy
            w ten sposob, ze przedstawiasz czarny obraz "konkurencji" której nie znasz, nie
            słyszałeś i tak naprawdę swoje osądy opierasz wyłącznie na swoich domysłach i
            moze doświadczeniu po uslyszeniu jednego czy dwóch zespołów.
            Ale jeden, dwa czy nawet kilka to nie znaczy " wszystkie".
            • adrian4u Re: Zespol czy DJ ?? 13.09.05, 21:06
              no to ja swoje kilka groszy:
              znam kilka zespołów z okolic wawy, z czego z czystym sercem mogę polecić 2. I
              to nie dlatego, że je lubię, a innych nie, lecz dlatego, że słyszałem i
              widziałem, jak potrafią rozruszać gości. I nie są to 2 osoby, lecz w razie
              życzenia nawet składy 5-osobowe.
              Zakładając, że śpiewa nie tylko 1 osoba, przerwy są minimalne, ale oczywiście
              są. No i największy plus zespołów - więcej ludzi na scenie i przywiązanie wielu
              osób do tradycji muzyki na żywo.

O plusach i minusach - i zespołów i DJ'ów/prezenterów/"wodziryjów" (cudne
              określenie zasłyszane od taty jednej panny młodej) pisałem parę miesięcy temu,
              trzebaby przekopać forum ,a chwilowo nie mam niestety czasusad

DJ - jedna osoba starczy za cały zespół, 2 dobre osoby to już sukces
              gwarantowany. Ale - nie wystarczy mieć sprzęt i muzykę, tak samo jak nie
              wystarczy mieć skład. ZAWSZE ważne jest to, co i jak się puszcza.

Nigdy nie ma recepty uniwersalnej, oczekiwania są różne i trzeba się do nich
              dostosowywać - często na bieżąco. To przewaga dobrego (podkreślam - dobrego)
              DJ'a nad zespołem - większy repertuar.

Nie ma jednoznacznej i OBIEKTYWNEJ odpowiedzi: kto lepszy.
              Są subiektywne odpowiedzi każdej/każdego z Was. I właśnie one się liczą - sami
              podejmujecie decyzje, co dla was najlepsze - tak jak z wyborem: sala czy
              plener, wódka czy wino, samochód czy bryczka...

Zakładając, że i DJ i kapela są dobrzy, wybór jest już kompletnie subiektywny.

jeszcze pozostaje kwestia ceny, ale i tu rozpiętość jest strasznie różna - w
              zależności od klasy, czasem od "reputacji", na której się jedzie, regionu kraju
              czy determinacji (znam zespoły/osoby, które grają praktycznie po kosztach,
              byleby zarobić cokolwiek - no comments).

Mam nadzieję, że nie namąciłem wam, a jeśli - to mogę sprostować - tu, na
              forumwink

pozdrawiam wszystkichsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka