Dodaj do ulubionych

slub poza usc - klopot

20.01.06, 12:58
Wiem, ze mozna wziac slub poza usc, pytanie tylko czy zalezy to od dobrej woli
kierownika urzedu czy sa do tego jakies przepisy. Moja mama obdzwonila 3
najblizsze urzedy w okolicy ich domu (tam chcemy slub) i wszystkie odmowily.
Kiedys czytalam na jakims forum, ze sa przepisy wydane przez ministerstwo,
ktore jasno mowia, ze urzad sie musi zgodzic.
Jesli ktos cos wie to prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • lanka_cathar Re: slub poza usc - klopot 20.01.06, 13:45
      Po pierwsze: polskie prawo zabrania osobom trzecim (Twoja mama)wystepowania w
      imieniu osób zainteresowanych (czyli ty i Twój narzeczony). To Wy musicie
      zadzwonić do urzędu.

Kwestię ślubów cywilnych w plenerze reguluje Prawo o aktach stanu cywilnego,
      pkt.3: 'Jeżeli zachodzą uzasadnione przyczyny kierownik Urzędu Stanu Cywilnego
      może przyjąć oświadczenia o wstąpieniu w związek małżeński poza lokalem stanu
      cywilnego'.

Za uzasadnione przyczyny uznaje się m.in. pragnienie młodej pary, aby ślub
      odbył się w miejscu związanym z ich hobby, albo ważnymi wydarzeniami z
      przeszłości. Należy opisać to w podaniu do kierownika USC, z prośbą o
      oddelegowanie urzędnika na taki ślub. I trzeba dołączyć zgodę właściciela
      terenu, na którym ten ślub ma się odbyć. Musi być miejsce na godło i znak USC.

wszystko jest opisane w najnowszej 'Modzie na ślub".
      • kajusieczka Re: slub poza usc - klopot 21.01.06, 00:30
        problem w tym ze kierownik usc uwaza, ze uzasadnione przyczyny to ciezka choroba
        lub odbywanie kary pozbawienia wolnosci w wiezieniu. Pytalam czy sa jakies
        rozpozadzenia albo wiazace interpretacje przepisu o "uzasadnionych przyczynach",
        ktore moglabym mu przedlozyc. Bo jak na razie wyglada na to, ze wszystko zalezy
        od jego widzimisie.

Co do wystepowania w imieniu osob trzecich to uwazasz ze moja mama nie moze
        zadzwonic do urzedu i sie o cos zapytac??
        • sandraa3 Re: slub poza usc - klopot 22.01.06, 19:24
          Niestety w małych miasteczkach, wsiach tak jest. Pozostaje albo szukanie
          znajomości, albo pójście do wójta z podaniem i łzami w oczach wink
          • feiniel Re: slub poza usc - klopot 24.01.06, 08:56
            albo poszukać USC w innej miejscowości
    • lanka_cathar Re: ślub poza usc - kłopot 23.01.06, 08:20
      Podałam Ci treść artykułu na temat ślubów poza USC, interpretacja zależy na
      pewno od dobrej woli urzędnika, ale próbować warto. Ewentualnie, jeśli macie
      pieniądze na weeding plannera, to on może Wam podpowiedzieć z kim pogadać, bo
      pewnie nie jeden taki ślub już urządził. Dawania w łapę nie popieram,
      aczkolwiek pewnie załatwiłoby to sprawę od ręki.

Twoja mama może, jak najbardziej, zadzwonić do USC i się zapytać, ale polskie
      prawo jest jakie jest, mama nic za Was nie załatwi, bo jest osobą trzecią, to
      mniej więcej tak samo, jakbyś Ty była w szpitalu (odpukać), a Twój narzeczony
      przyjechałby Cię odwiedzić, na 90% nie zostałby wpuszczony, bo nie należy do
      rodziny. I nie ważne, że mielibyście brać ślub np. za dwa dni, zaprosiliby go
      właśnie za te dwa dni. uncertain
      • asiulek03 Re: ślub poza usc - kłopot 23.01.06, 12:58
        Ja tez prosze o jakies dobre rady jak taki slub zorganizowac. Chce troche odejsc
        od tradycji, poza tym urzedy mnie odstraszaja. Moze ktos ma juz doswiadczenie w
        organizacji takiej imprezy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka