Dodaj do ulubionych

polterabend

06.02.06, 14:35
Jestem ze slaska i u nas do dnia dzisiejszego panuje zwyczaj tluczenia szkla
przed weselem u panny molodej. Tradycja ta wrecz wrocila ze zdwojona sila do
lask, poniewaz dzis sam polter jest nieraz bardziej huczny niz cale wesele.
Zamawia sie zespol i ludzie w ogrodzie bawia sie na wolnym powietrzu. Nikogo
sie nie zaprasza a jednak gosci jest nieraz kolo setki. Kto zna polter
niechaj wpisuje sie i podda ciekawe pomysly!
Obserwuj wątek
    • piekna555 Re: polterabend 06.02.06, 15:33
      Hi!
      Ja tez jestem ze Slaska i znam ta tradycje, ale mam nadzieje, ze mi nikt tego
      nie zorganizuje bo mi sie ta zabawa nie podoba, tym bardziej, ze mieszkam w
      bloku...to niby gdzie maja tluc to szklo?! Pozdrawiam
    • anulka_1 Re: polterabend 06.02.06, 15:52
      W moim regionie nie ma takiego zwyczaju. Dowiedziałam się o jego istnieniu
      niedawno, gdy czytałam o obyczajach weselnych w Niemczech.
      • epox123 Re: polterabend 06.02.06, 15:58
        Witam smile ja również mieszkam na śląsku,moja koleżanka mieszka w bloku na 7
        piętrze i też tłukliśmy szkło(porcelane),po tłuczeniu przyszła młoda para
        sprząta,a potem w podzięce dawają po butelce wódki smile

Pozdrawiam
        • dzewko_jasnosci Re: polterabend 06.02.06, 16:38
          W sumie nie dziwie sie dziewczynom ktore mieszkaja w bloku i nie lubia tego-ja
          bym tez nie chciala zeby mi na klatce robili jakies cyrki. Osobiscie mieszkam
          na wsi i jak siostra wychodzila za maz to zorganizowalismy taki polter.
          Sadzilismy ze przyjedzie rodzina i beda sasiedzi. A w efekcie bylo kolo 80 osob
          wszyscy poprzebierani, Mielismy dwoch grajkow, zamowionych na 2 godziny, w
          koncu jak zaczeli o 17:00 grac to skonczyli o 3:00 w nocy. Bardzo sie wszystkim
          podobalo, bylo wesolo i nie mozna powiedziec zeby zwyczaj byl glupi, bo ludzie
          coraz chetniej biora udzial w takich imprezach i to nie tylko Ci ze wsi. Tlucza
          szklo, smieja sie, tancza. Nie uwazam zeby byl to jakis obciach i juz niedlugo
          tez bede miec swoj polter..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka