Dodaj do ulubionych

Ile latek???

09.03.06, 13:04
Ile latek miałyście lub macie jak szłyście do ołtarza?? Czy 22 lata to nie za
wcześnie czy jak w sam raz???
Obserwuj wątek
    • lena_lodz Re: Ile latek??? 09.03.06, 13:10
      Twoje drugie pytanie jest troszkę "śmieszne" i chyba nie ma na nie odpowiedzi
      bo nie ma reguły że mając 22 lata to już w sam raz na małżeństwo. Do małżęństwa
      trzeba dojrzeć...często ludzie dopiero w wieku 30 lat decydują się na
      małżeństwo.
    • lena_lodz Re: Ile latek??? 09.03.06, 13:11
      Poza tym ja będę miała 25 lat a moja druga połówka 29 lat
      • agnrek Re: Ile latek??? 09.03.06, 13:14
        Zgadzam się z leną, nie każdy w wieku 20 lat czy wcześniej spotyka tę właściwą
        osobę.Ja dopiero w wieku 29 lat, a w dniu ślubu będziemy mieli po 30 i pół smile,
        rocznikowo 31.
        Nie żałuję, że dopiero teraz. Dla mnie to nie jest "dopierp", lecz "normalnie".
        Gdy 2 lata temu podawałam do chrztu drugie dziecko mojej kolezanki, to jej mama
        powiedziała tak: "Zobacz, jesteście w jednym wieku, ty studia skończyłaś, pracę
        masz, wyszalała się, świat zwiedziłaś, a moja córka co? Kuchnia i pieluchy".
        Wszystko jest kwestią wyboru w życiu. Oby był właściwy smile
        • rozmowy_kontrolowane Re: Ile latek??? 09.03.06, 13:16
          No biedna ta jej córka, kuchnia i pieluchy, no.
          [rotfl]
        • pantarejka Re: Ile latek??? 10.03.06, 16:43
          Poczułaś się lepsza?
    • freetybet Re: Ile latek??? 09.03.06, 13:55
      Wiele zależy od dojrzałości emocjonalnej. Jeśli zadajesz takie pytanie, to
      znaczy, że czegoś się obawiasz. Jeśli tak jest, to już masz odpowiedź.
      Wbrew pozorom bardzo ważna jest też niezależność finansowa.
      Bycie małżeństwem "na garnuszku rodziny" to ani powód do dumy, ani sposób na
      szybki start i usamodzielnienie się.
    • mariszka72 Re: Ile latek??? 09.03.06, 14:23
      Kiedy wychodziłam zamąż po raz pierwszy 10 lat temu, miałam 24 lata i czułam
      się stanowczo "za młoda". Jednak wtedy to było jedyne rozwiązanie zeby być
      razem i na dodatek na tym samym kontynencie. Jednak zawsze czułam, że za
      wcześnie to zrobiłam... A może poprostu to nie była ta odpowiednia osoba z
      którą byłam wtedy związana...

Teraz, 10 lat później, wychodząc zamąż po raz drugi, robię to z całą
      świadomością i, o dziwo, dzięki tej Miłości czuję sie o 10 lat młodsza smile

Różnie to bywa... Ale myślę, że jeśli zjawiają się już na początku wątpliwości
      i obawy i podobne pytania, to nie jest zbyt dobry początek. Teraz z perspektywy
      tych 10 lat widzę różnicę i wiem, że te wczesne wątpliwości miały wielkie
      znaczenie... A w moim obecnym związku już od samego początku mieliśmy z moim
      Ukochanym 100% PEWNOŚĆ, że to jest właśnie TO, nie było ani chwili zwątpienia...
      • aleks2539 Re: Ile latek??? 09.03.06, 15:42
        ja będę mieć w dniu ślubu lat 24, narzeczony 27. I to jest właściwy moment,
        mimo że znamy się dopiero półtora roku. Ja jestem gotowa a mój T. twierdzi że
        siwy do kościoła nie chce iść (a już na skroniach troszkę tego ma smile )
        • magdziolek87 Re: Ile latek??? 09.03.06, 16:16
          Ja w dniu ślubu będę miała 19 latek. Dla wielu osób to może być mało, ale czuje
          się do tego gotowa i to jest najważniejsze. Nie zamierzam chodzić ze swoim
          narzeczonym np. jeszcze 5 lat tylko dlatego że ludziom się tak podoba
          • agnrek Re: Ile latek??? 09.03.06, 16:17
            I bardzo dobrze smile Jeśli tylko chociaż jedno z Was ma porządne wykształcenie i
            jest samodzielne finansowo, to dlaczego nie?
      • wezyr17 Re: Ile latek??? 10.03.06, 21:23
        Mariszka72 masz rację.Jesli na początku jest jakikolwiek cień wątpliwości to
        znaczy, że to nie ten człowiek. Wiem coś o tym.
    • agnrek Re: Ile latek??? 09.03.06, 16:23
      Madziolek,
      właśnie sobie uświadomiłam, że jestem aż 12 lat starsza od Ciebie smile Ale szmat
      czasu smile
      Potem spotykają się takie mamy w przedszkolu, jedna ma lat 20, a druga 40 smile
      Też mnie to czeka, ja będę raczej ta starsza smile
      • magdziolek87 Re: Ile latek??? 09.03.06, 16:33
        Nie chce czekać np. do 23 roku życia, tylko po to żeby ludzie nie gadali albo
        coś tam jeszcze. Kochamy się, chcemy być ze sobą i nie zamierzamy dłużej z tym
        czekać.
        Aha, i jeszcze jak mówie komuś że wychodze za mąż to pierwsza reakcja jest
        taka :"Jesteś w ciąży?"
        • agnrek Re: Ile latek??? 09.03.06, 16:37
          Reakcją się nie przejmuj, po prostu w obecnych czasach jest moda na singli, na
          długą młodość, na studiowanie, robienie kariery. Każdy ma prawo wyboru swojej
          drogi.
          • adelheid Re: Ile latek??? 09.03.06, 23:17
            no wlasnie... widze takie pytania u dziewczyn: czy nie za wczesnie i chyba rozumiem o co chodzi... ja bede miec 23 lata... dopuki rozmawialam o slubie z moim narzeczonym to wydawalo mi sie ze to wiek ok, nie za wczesnie itd (moja mama miala tyle jak brala slub i na dobre jej to wyszlo) ale jak sie zaczelo wszystko oficjalne, to ku mojemu ogrpmnemu zdziwieniu ludzie zaczeli mowic: a nie zawczesnie... poczekaj do konca studiow... itd. jak tak wszyscy dookola gadaja to naprawde w koncu czlowiek sam zaczyna sie zastanawiac... ale nie mozna sie poddawac opinii innych. my i tak przesunelismy date o rok pozniej, ze wzgledu na rodzicow... moich oczywiscie (grrrr)
            pozdrawiam!
            • marcysia51 Re: Ile latek??? 09.03.06, 23:22
              Ja miałam 25 latek,mężuś 24
              • martyna1985 Re: Ile latek??? 10.03.06, 07:55
                Hej, to czy za wcześnie to sama musisz ocenić nie patrząc, na to, co inni
                mówią. Ja będę miała 22 lata, Narzeczony 24. Nie czuje sie za młoda. Jak
                narazie nikt mnie o nic takiego nie pytałsmile ...no może zostałam
                lekko "skarcona" tu na forum, ale tym tez się nie przejmuję. To jest Twoje
                życie i nie zwracaj uwagi na osoby trzecie. Pozdrawiam i życzę trafnych decyzji.
                • magdziolek87 Re: Ile latek??? 10.03.06, 08:07
                  Właśnie nie rozumie co ludzie mmają z tymi studiami. Że lepiej najpierw
                  skończyć studia, znależć nie wiadomo jaką pracę żeby zarabiać jak np. dyrektor
                  Orlenu, odłożyć pieniądze i dopiero wyjść za mąż czyli najlepiej około 35 roku
                  życia. Przecież małżeństwo nie przeszkadza w studiowaniu. Normalne że ma się
                  obowiązki typu obiadek, sprzątanie, pranie itd, ale jak to mój tata mówi "Dla
                  chcącego nic trudnego". Owszem jak by się miało już dziecko to troche trudniej
                  byłoby ze studiami, ale tak to ja nie widze żadnych przeszkód
                  • lena_lodz Re: Ile latek??? 10.03.06, 08:22
                    Pewnie że studia nie przeszkadzają w zawarciu małżeństwa ale warto byłoby
                    troszkę usamodzielnić się. Nie wyobrażam sobie wyjść za mąż i ciągnąc kasę od
                    rodziców na utrzymanie. My po ślubie zamieszkamy u moich rodziców ale do czasu
                    jak czegoś nie znajdziemy i zamierzamy jeszcze rodzicom dokładac do wspólnego
                    mieszkania. Małżeństwo to nie tylo wspólne łózko ale również
                    odpowiedzialność...
                  • agnrek Re: Ile latek??? 10.03.06, 09:45
                    magdziolek87 napisała:

> Właśnie nie rozumie co ludzie mmają z tymi studiami. Że lepiej najpierw
                    > skończyć studia, znależć nie wiadomo jaką pracę żeby zarabiać jak np.
                    dyrektor
                    > Orlenu, odłożyć pieniądze i dopiero wyjść za mąż czyli najlepiej około 35
                    roku
                    > życia. Przecież małżeństwo nie przeszkadza w studiowaniu. Normalne że ma się
                    > obowiązki typu obiadek, sprzątanie, pranie itd, ale jak to mój tata mówi "Dla
                    > chcącego nic trudnego". Owszem jak by się miało już dziecko to troche
                    trudniej
                    > byłoby ze studiami, ale tak to ja nie widze żadnych przeszkód

To ja Ci wytłumaczę, dlaczego czasem warto poczekać. Gdy miałam 19 lat, byłam
                    ledwie po LO i bez perspektyw na pracę, a o własnym mieszkaniu nie miałam co
                    marzyć. Miałam chłopaka, ale oboje byliśmy zajęci nauką, egzaminami, nie
                    pracowaliśmy i nie chcieliśmy mieszkać kątem u rodziców i być na ich garnuszku.
                    Na studiach miałam zajęcia od 8.00 do 20.00, żadnych szans na dodatkową pracę.
                    Gdy je skończyłam, pół roku szukałam pracy, a gdy znalazłam, dostałam tyle, że
                    starczyło mi na czynsz i na jedzenie. Może i wspólne biedowanie z mężem jest
                    romantyczne, ale ja dziękuję smile
                    • kulac Re: Ile latek??? 10.03.06, 12:32
                      Ja będe miała 23 lata, narzeczony 25. Zaplanowaliśmy tak, nie ze wzgledu na
                      studia, tylko dlatego, że sami zbieramy na wesele i potrzebujemy tych dwóch
                      latek, żebu zebrać pieniążki. Ja jestem na drugim roku studiów, narzeczony na
                      pierwszym studium. Nie pracuję, zbieram ze stypendium. Zacznę szukac pracy za
                      parę miesięcy, ale w mojej małej miejscowości mogę liczyć jedynie na posadę w
                      sklepie spożywczym ewentualnie staż 6 m-cy. Nie chodzi tu o wykształcenie, tak
                      już jest- bez znajomości nie masz nic. Nie widzę wiec sensu w czekaniu 5-10 lat
                      by się dorobić, jezeli się kochamy i chcemy być razem. Za 10 lat prezydentem
                      nie zostanęsmile
    • pipsia5 Re: Ile latek??? 10.03.06, 09:08
      Ja mam 22 lata i wyszłam za mąż jak miałam 21. Wszyscy ciągle mnie dręczyli że
      to za wcześnie, że wszystko przed nami, po co pchać się już w obowiązki. Nie
      żałuję tego że się pobraliśmy i zrobiłabym to jeszcze raz! Ludzie chyba
      zazdroszczą szczęścia i dlatego tak gadają, lepiej niech patrzą się na siebie a
      nie wtrącają w nie swoje sprawy! Rób tak abyś Ty była szczęśliwa i miej gdzies
      co ktoś myśli. Pozdrawiam smile
      • martyna1985 do pipsia5 10.03.06, 10:08
        jestem tego samego zdania. Mieszkamy teraz ze sobą i obowiązki pewnie po slubie
        się nie zmienia. Równo się podzieliliśmy i każdy sie z nich wywiązuje.
        Pozdrawiam
    • pipsia5 Re: Ile latek??? 10.03.06, 10:22
      Bo tak jest że ludzie zawsze będą wtykać swoje nosy w nie swoje sprawy! Tylko
      zastanawiam się dlaczego to robią, z troski o mnie? Chyba nie. Jeśli będzie mi
      źle to będe miała pretenje tylko do siebie bo nikt nie namawiał nas do
      małżeństwa. Kochamy się i chcemy być razem. Teraz mam przykład na sobie,
      pamiętam jak wszyscy się dowiedzieli że planujemy się pobrać to normalnie
      czułam się jakbym chciała popełnić jakieś przestępstwo. PARANOJA! Jeśli ktoś
      będzie mówił że za wcześnie, że trzeba skończyć szkołę itp. to oczywiście ma
      prawo tak myśleć bo to prawda, ale my pracujemy, jesteśmy w stanie się utrzymać
      (dalej studiuję zaocznie) to co kogo to interesuje?!
    • anusia29 Re: Ile latek??? 10.03.06, 21:06
      ja 30, mąż 35
      • toffi25 Re: Ile latek??? 10.03.06, 21:42
        Hello!!!
        Ja i narzeczony będziemy mieli po 26 lat.
        • elle2006 Re: Ile latek??? 10.03.06, 22:01
          Ja bede miala 25(czyli za rok), a narzeczony 26. Zgadzam sie ze do malzenstwa
          trzeba dojrzec. Mam kolezanke ktora wyszla za maz w wieku 21 lat i jest
          szczesliwa w malzenstwie,ja wtedy majac 21 czulam sie nadal dzieckiem.Teraz
          dojrzalam do tej decyzji i na poczatku przyszlego roku wychodze za maz. Uwazam
          tez ze trzeba sie dobrze poznac i wg mnie pomieszkac ze soba.Pogodzenie 2 osob
          z róznych domow z roznymi przyzwyczajeniami nie jest latwe smile
        • ewcia_232 Re: Ile latek??? 10.03.06, 22:01
          ja też mam 22 lata, i za pół roku też wychodzę za mąż, mój przyszły mąż ma 27.
          oboje mamy pracę, ja jeszcze studiuję, jesteśmy w trakcie urządzania naszego
          wspólnego mieszkania. oczywiście z duża pomocą rodziców. dokładnie "dla
          chcącego nic trudnego".
    • mrowka05052007 Re: Ile latek??? 10.03.06, 22:56
      A u nas bedzie tak: ja - 29, przyszły mąż - 27
    • szklarenka Re: Ile latek??? 10.03.06, 23:16
      ja bede miała 25, mąż 31.
      moim zdaniem jednak wiek wiele tu nie ma do powiedzenia
    • evka_e Re: Ile latek??? 11.03.06, 09:51
      Ja 22 mąż 23. Pisze mąż, bo w październiku mieliśmy ślub cywilny. Była to
      wyłącznie nasza decyzja i zaskoczyła wszystkich, nawet rodzice dowiedzieli się
      miesiąc przed.. wszyscy myśleli, że nam sie "nie śpieszy", a my jesteśmy pewni
      siebie i tego co do siebie czujemy, wiec na co mamy czekać?!
      We wrześniu Kościelnysmile)
    • mysza_klapsiara Re: Ile latek??? 11.03.06, 10:14
      Obydwoje będziemy mieć po 23 lata.
    • mariszka72 Re: Ile latek??? 11.03.06, 11:42
      Ja 34, Narzeczony 32 smile
    • inez_22 Re: Ile latek??? 11.03.06, 13:51
      Ja 25, mój Przyszły-27smile
      • zitke Re: Ile latek??? 11.03.06, 13:57
        Ja mam 21,5 lat maz 26 jestemy rok po slubie smile
        • ewcia_85 Re: Ile latek??? 11.03.06, 14:00
          Ja 22 mój przyszły mążwink 25! Pozdrawiam
          • rozmowy_kontrolowane Re: Ile latek??? 11.03.06, 20:34
            22 to zdecydowanie za wczesnie na małżeństwo, zwłaszcza, jeśli się zakłada
            wątek z takim idiotycznym pytaniem. To świadczy o wyjątkowej pustocie.
    • kasila Re: Ile latek??? 12.03.06, 11:09
      cześć! ja będę mieć 23, a mąż 24. trzeba być zdecydowanym, że to właśnie ta
      osoba. mój przyszły mąż zaproponował małżeństwo w wieku 22lat, wiele osób
      powiedziałoby, że to za wcześnie [musi się wyszumieć i takie tam] jeśli się
      wie, że to ta osoba i żadna inna, to nie ma na co czekać(ja tak uważam).
      ostatnio spotkałam znajomego i gdy dowiedział się o moim ślubie "już? nie, ja
      to jeszcze nie.. smile i to raczej nie prędko"-jesteśmy w podobnym wieku.
      to bardzo indywidualna sprawa.
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka