kania846 09.03.06, 13:04 Ile latek miałyście lub macie jak szłyście do ołtarza?? Czy 22 lata to nie za wcześnie czy jak w sam raz??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lena_lodz Re: Ile latek??? 09.03.06, 13:10 Twoje drugie pytanie jest troszkę "śmieszne" i chyba nie ma na nie odpowiedzi bo nie ma reguły że mając 22 lata to już w sam raz na małżeństwo. Do małżęństwa trzeba dojrzeć...często ludzie dopiero w wieku 30 lat decydują się na małżeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_lodz Re: Ile latek??? 09.03.06, 13:11 Poza tym ja będę miała 25 lat a moja druga połówka 29 lat Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Ile latek??? 09.03.06, 13:14 Zgadzam się z leną, nie każdy w wieku 20 lat czy wcześniej spotyka tę właściwą osobę.Ja dopiero w wieku 29 lat, a w dniu ślubu będziemy mieli po 30 i pół , rocznikowo 31. Nie żałuję, że dopiero teraz. Dla mnie to nie jest "dopierp", lecz "normalnie". Gdy 2 lata temu podawałam do chrztu drugie dziecko mojej kolezanki, to jej mama powiedziała tak: "Zobacz, jesteście w jednym wieku, ty studia skończyłaś, pracę masz, wyszalała się, świat zwiedziłaś, a moja córka co? Kuchnia i pieluchy". Wszystko jest kwestią wyboru w życiu. Oby był właściwy Odpowiedz Link Zgłoś
rozmowy_kontrolowane Re: Ile latek??? 09.03.06, 13:16 No biedna ta jej córka, kuchnia i pieluchy, no. [rotfl] Odpowiedz Link Zgłoś
freetybet Re: Ile latek??? 09.03.06, 13:55 Wiele zależy od dojrzałości emocjonalnej. Jeśli zadajesz takie pytanie, to znaczy, że czegoś się obawiasz. Jeśli tak jest, to już masz odpowiedź. Wbrew pozorom bardzo ważna jest też niezależność finansowa. Bycie małżeństwem "na garnuszku rodziny" to ani powód do dumy, ani sposób na szybki start i usamodzielnienie się. Odpowiedz Link Zgłoś
mariszka72 Re: Ile latek??? 09.03.06, 14:23 Kiedy wychodziłam zamąż po raz pierwszy 10 lat temu, miałam 24 lata i czułam się stanowczo "za młoda". Jednak wtedy to było jedyne rozwiązanie zeby być razem i na dodatek na tym samym kontynencie. Jednak zawsze czułam, że za wcześnie to zrobiłam... A może poprostu to nie była ta odpowiednia osoba z którą byłam wtedy związana... Teraz, 10 lat później, wychodząc zamąż po raz drugi, robię to z całą świadomością i, o dziwo, dzięki tej Miłości czuję sie o 10 lat młodsza Różnie to bywa... Ale myślę, że jeśli zjawiają się już na początku wątpliwości i obawy i podobne pytania, to nie jest zbyt dobry początek. Teraz z perspektywy tych 10 lat widzę różnicę i wiem, że te wczesne wątpliwości miały wielkie znaczenie... A w moim obecnym związku już od samego początku mieliśmy z moim Ukochanym 100% PEWNOŚĆ, że to jest właśnie TO, nie było ani chwili zwątpienia... Odpowiedz Link Zgłoś
aleks2539 Re: Ile latek??? 09.03.06, 15:42 ja będę mieć w dniu ślubu lat 24, narzeczony 27. I to jest właściwy moment, mimo że znamy się dopiero półtora roku. Ja jestem gotowa a mój T. twierdzi że siwy do kościoła nie chce iść (a już na skroniach troszkę tego ma ) Odpowiedz Link Zgłoś
magdziolek87 Re: Ile latek??? 09.03.06, 16:16 Ja w dniu ślubu będę miała 19 latek. Dla wielu osób to może być mało, ale czuje się do tego gotowa i to jest najważniejsze. Nie zamierzam chodzić ze swoim narzeczonym np. jeszcze 5 lat tylko dlatego że ludziom się tak podoba Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Ile latek??? 09.03.06, 16:17 I bardzo dobrze Jeśli tylko chociaż jedno z Was ma porządne wykształcenie i jest samodzielne finansowo, to dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
wezyr17 Re: Ile latek??? 10.03.06, 21:23 Mariszka72 masz rację.Jesli na początku jest jakikolwiek cień wątpliwości to znaczy, że to nie ten człowiek. Wiem coś o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Ile latek??? 09.03.06, 16:23 Madziolek, właśnie sobie uświadomiłam, że jestem aż 12 lat starsza od Ciebie Ale szmat czasu Potem spotykają się takie mamy w przedszkolu, jedna ma lat 20, a druga 40 Też mnie to czeka, ja będę raczej ta starsza Odpowiedz Link Zgłoś
magdziolek87 Re: Ile latek??? 09.03.06, 16:33 Nie chce czekać np. do 23 roku życia, tylko po to żeby ludzie nie gadali albo coś tam jeszcze. Kochamy się, chcemy być ze sobą i nie zamierzamy dłużej z tym czekać. Aha, i jeszcze jak mówie komuś że wychodze za mąż to pierwsza reakcja jest taka :"Jesteś w ciąży?" Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Ile latek??? 09.03.06, 16:37 Reakcją się nie przejmuj, po prostu w obecnych czasach jest moda na singli, na długą młodość, na studiowanie, robienie kariery. Każdy ma prawo wyboru swojej drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
adelheid Re: Ile latek??? 09.03.06, 23:17 no wlasnie... widze takie pytania u dziewczyn: czy nie za wczesnie i chyba rozumiem o co chodzi... ja bede miec 23 lata... dopuki rozmawialam o slubie z moim narzeczonym to wydawalo mi sie ze to wiek ok, nie za wczesnie itd (moja mama miala tyle jak brala slub i na dobre jej to wyszlo) ale jak sie zaczelo wszystko oficjalne, to ku mojemu ogrpmnemu zdziwieniu ludzie zaczeli mowic: a nie zawczesnie... poczekaj do konca studiow... itd. jak tak wszyscy dookola gadaja to naprawde w koncu czlowiek sam zaczyna sie zastanawiac... ale nie mozna sie poddawac opinii innych. my i tak przesunelismy date o rok pozniej, ze wzgledu na rodzicow... moich oczywiscie (grrrr) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 Re: Ile latek??? 10.03.06, 07:55 Hej, to czy za wcześnie to sama musisz ocenić nie patrząc, na to, co inni mówią. Ja będę miała 22 lata, Narzeczony 24. Nie czuje sie za młoda. Jak narazie nikt mnie o nic takiego nie pytał ...no może zostałam lekko "skarcona" tu na forum, ale tym tez się nie przejmuję. To jest Twoje życie i nie zwracaj uwagi na osoby trzecie. Pozdrawiam i życzę trafnych decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
magdziolek87 Re: Ile latek??? 10.03.06, 08:07 Właśnie nie rozumie co ludzie mmają z tymi studiami. Że lepiej najpierw skończyć studia, znależć nie wiadomo jaką pracę żeby zarabiać jak np. dyrektor Orlenu, odłożyć pieniądze i dopiero wyjść za mąż czyli najlepiej około 35 roku życia. Przecież małżeństwo nie przeszkadza w studiowaniu. Normalne że ma się obowiązki typu obiadek, sprzątanie, pranie itd, ale jak to mój tata mówi "Dla chcącego nic trudnego". Owszem jak by się miało już dziecko to troche trudniej byłoby ze studiami, ale tak to ja nie widze żadnych przeszkód Odpowiedz Link Zgłoś
lena_lodz Re: Ile latek??? 10.03.06, 08:22 Pewnie że studia nie przeszkadzają w zawarciu małżeństwa ale warto byłoby troszkę usamodzielnić się. Nie wyobrażam sobie wyjść za mąż i ciągnąc kasę od rodziców na utrzymanie. My po ślubie zamieszkamy u moich rodziców ale do czasu jak czegoś nie znajdziemy i zamierzamy jeszcze rodzicom dokładac do wspólnego mieszkania. Małżeństwo to nie tylo wspólne łózko ale również odpowiedzialność... Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Ile latek??? 10.03.06, 09:45 magdziolek87 napisała: > Właśnie nie rozumie co ludzie mmają z tymi studiami. Że lepiej najpierw > skończyć studia, znależć nie wiadomo jaką pracę żeby zarabiać jak np. dyrektor > Orlenu, odłożyć pieniądze i dopiero wyjść za mąż czyli najlepiej około 35 roku > życia. Przecież małżeństwo nie przeszkadza w studiowaniu. Normalne że ma się > obowiązki typu obiadek, sprzątanie, pranie itd, ale jak to mój tata mówi "Dla > chcącego nic trudnego". Owszem jak by się miało już dziecko to troche trudniej > byłoby ze studiami, ale tak to ja nie widze żadnych przeszkód To ja Ci wytłumaczę, dlaczego czasem warto poczekać. Gdy miałam 19 lat, byłam ledwie po LO i bez perspektyw na pracę, a o własnym mieszkaniu nie miałam co marzyć. Miałam chłopaka, ale oboje byliśmy zajęci nauką, egzaminami, nie pracowaliśmy i nie chcieliśmy mieszkać kątem u rodziców i być na ich garnuszku. Na studiach miałam zajęcia od 8.00 do 20.00, żadnych szans na dodatkową pracę. Gdy je skończyłam, pół roku szukałam pracy, a gdy znalazłam, dostałam tyle, że starczyło mi na czynsz i na jedzenie. Może i wspólne biedowanie z mężem jest romantyczne, ale ja dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
kulac Re: Ile latek??? 10.03.06, 12:32 Ja będe miała 23 lata, narzeczony 25. Zaplanowaliśmy tak, nie ze wzgledu na studia, tylko dlatego, że sami zbieramy na wesele i potrzebujemy tych dwóch latek, żebu zebrać pieniążki. Ja jestem na drugim roku studiów, narzeczony na pierwszym studium. Nie pracuję, zbieram ze stypendium. Zacznę szukac pracy za parę miesięcy, ale w mojej małej miejscowości mogę liczyć jedynie na posadę w sklepie spożywczym ewentualnie staż 6 m-cy. Nie chodzi tu o wykształcenie, tak już jest- bez znajomości nie masz nic. Nie widzę wiec sensu w czekaniu 5-10 lat by się dorobić, jezeli się kochamy i chcemy być razem. Za 10 lat prezydentem nie zostanę Odpowiedz Link Zgłoś
pipsia5 Re: Ile latek??? 10.03.06, 09:08 Ja mam 22 lata i wyszłam za mąż jak miałam 21. Wszyscy ciągle mnie dręczyli że to za wcześnie, że wszystko przed nami, po co pchać się już w obowiązki. Nie żałuję tego że się pobraliśmy i zrobiłabym to jeszcze raz! Ludzie chyba zazdroszczą szczęścia i dlatego tak gadają, lepiej niech patrzą się na siebie a nie wtrącają w nie swoje sprawy! Rób tak abyś Ty była szczęśliwa i miej gdzies co ktoś myśli. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 do pipsia5 10.03.06, 10:08 jestem tego samego zdania. Mieszkamy teraz ze sobą i obowiązki pewnie po slubie się nie zmienia. Równo się podzieliliśmy i każdy sie z nich wywiązuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pipsia5 Re: Ile latek??? 10.03.06, 10:22 Bo tak jest że ludzie zawsze będą wtykać swoje nosy w nie swoje sprawy! Tylko zastanawiam się dlaczego to robią, z troski o mnie? Chyba nie. Jeśli będzie mi źle to będe miała pretenje tylko do siebie bo nikt nie namawiał nas do małżeństwa. Kochamy się i chcemy być razem. Teraz mam przykład na sobie, pamiętam jak wszyscy się dowiedzieli że planujemy się pobrać to normalnie czułam się jakbym chciała popełnić jakieś przestępstwo. PARANOJA! Jeśli ktoś będzie mówił że za wcześnie, że trzeba skończyć szkołę itp. to oczywiście ma prawo tak myśleć bo to prawda, ale my pracujemy, jesteśmy w stanie się utrzymać (dalej studiuję zaocznie) to co kogo to interesuje?! Odpowiedz Link Zgłoś
toffi25 Re: Ile latek??? 10.03.06, 21:42 Hello!!! Ja i narzeczony będziemy mieli po 26 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
elle2006 Re: Ile latek??? 10.03.06, 22:01 Ja bede miala 25(czyli za rok), a narzeczony 26. Zgadzam sie ze do malzenstwa trzeba dojrzec. Mam kolezanke ktora wyszla za maz w wieku 21 lat i jest szczesliwa w malzenstwie,ja wtedy majac 21 czulam sie nadal dzieckiem.Teraz dojrzalam do tej decyzji i na poczatku przyszlego roku wychodze za maz. Uwazam tez ze trzeba sie dobrze poznac i wg mnie pomieszkac ze soba.Pogodzenie 2 osob z róznych domow z roznymi przyzwyczajeniami nie jest latwe Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia_232 Re: Ile latek??? 10.03.06, 22:01 ja też mam 22 lata, i za pół roku też wychodzę za mąż, mój przyszły mąż ma 27. oboje mamy pracę, ja jeszcze studiuję, jesteśmy w trakcie urządzania naszego wspólnego mieszkania. oczywiście z duża pomocą rodziców. dokładnie "dla chcącego nic trudnego". Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka05052007 Re: Ile latek??? 10.03.06, 22:56 A u nas bedzie tak: ja - 29, przyszły mąż - 27 Odpowiedz Link Zgłoś
szklarenka Re: Ile latek??? 10.03.06, 23:16 ja bede miała 25, mąż 31. moim zdaniem jednak wiek wiele tu nie ma do powiedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
evka_e Re: Ile latek??? 11.03.06, 09:51 Ja 22 mąż 23. Pisze mąż, bo w październiku mieliśmy ślub cywilny. Była to wyłącznie nasza decyzja i zaskoczyła wszystkich, nawet rodzice dowiedzieli się miesiąc przed.. wszyscy myśleli, że nam sie "nie śpieszy", a my jesteśmy pewni siebie i tego co do siebie czujemy, wiec na co mamy czekać?! We wrześniu Kościelny) Odpowiedz Link Zgłoś
mysza_klapsiara Re: Ile latek??? 11.03.06, 10:14 Obydwoje będziemy mieć po 23 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
zitke Re: Ile latek??? 11.03.06, 13:57 Ja mam 21,5 lat maz 26 jestemy rok po slubie Odpowiedz Link Zgłoś
rozmowy_kontrolowane Re: Ile latek??? 11.03.06, 20:34 22 to zdecydowanie za wczesnie na małżeństwo, zwłaszcza, jeśli się zakłada wątek z takim idiotycznym pytaniem. To świadczy o wyjątkowej pustocie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasila Re: Ile latek??? 12.03.06, 11:09 cześć! ja będę mieć 23, a mąż 24. trzeba być zdecydowanym, że to właśnie ta osoba. mój przyszły mąż zaproponował małżeństwo w wieku 22lat, wiele osób powiedziałoby, że to za wcześnie [musi się wyszumieć i takie tam] jeśli się wie, że to ta osoba i żadna inna, to nie ma na co czekać(ja tak uważam). ostatnio spotkałam znajomego i gdy dowiedział się o moim ślubie "już? nie, ja to jeszcze nie.. i to raczej nie prędko"-jesteśmy w podobnym wieku. to bardzo indywidualna sprawa. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś