Dodaj do ulubionych

jaki prezent od swiadka?

05.04.06, 11:22
w maju ide na wesele moj chłopak bedzie swiadkiem ile teraz daje sie mlodym w
kopercie?
Obserwuj wątek
    • twitti Re: jaki prezent od swiadka? 05.04.06, 11:25
      tyle ile jest w staniesmile nie ma obowiazku dac tyle lub tyle! ale na pewno nie
      pusta koperte (jak niektorym sie zdarzalo) smile
      • azanna Re: jaki prezent od swiadka? 05.04.06, 11:28
        Całkowice popieram Twitti - jeśli Państwo Młodzi są w porządku to ucieszą się
        nawet z drobiazgu. Natomiast puste koperty są nie do przyjęcia, lepiej
        przynieść same kwiaty.
    • golinda Re: jaki prezent od swiadka? 05.04.06, 11:44
      daje się 1000zł
      przynajmniej w moim gronie znajomych
      • orangewhatever Re: jaki prezent od swiadka? 05.04.06, 11:48
        oczy mi wyszły na wierzch...
      • twitti Re: jaki prezent od swiadka? 05.04.06, 11:49
        no to bogatych masz znajomychsmile cieszylabym sie jakbym 400 zl dostalasmile moi
        znajomi (swiadkowie tez) nie maja duzo kasy, jeszcze studiuja i niektorzy
        pracuja..
        • mariolkka Re: jaki prezent od swiadka? 05.04.06, 11:50
          Wow chcialabym tyle dostac od znajomych, bo sporo ich zapraszam hihihi
          A na serio to ja jako swiadowa ze swoim chlopakiem w zeszlym roku dalam 300 zl
          • kfiatek11 Re: jaki prezent od swiadka? 05.04.06, 12:27
            ja jako świadkowa miałam dać 300zł (potem dodałam jeszcze 100zł ale to dlatego
            że po rozmowie z Panną Młodą uzgodniłyśmy, że nie dam jej kwiatków tylko to co
            wydałabym na kwiatki też im dam (no i jeszcze trochę dorzuciłam)
      • anulka80 Re: jaki prezent od swiadka? 05.04.06, 11:53
        o kurde 1000?? strasznie duzo kasy od swiadka?? na pewno
        u nas swiadkiem jest mlody kuzyn i nie wyobrazam sobie zeby tyle dal
        zreszta kazdy daje tyle ile moze i juz
        a jak od swiadka nic nie dostaniemy to tez nic sie nie stanie bedzie naszym
        szoferem hehehesmile
        a swiadkowa to moja siostra ktora studiuje i nawet jej powiedzialam ze ma sie
        nie wyglupiac tylko kupic cos skromnego jka chce to jej podpowiem co
    • annanaba Re: jaki prezent od swiadka? 05.04.06, 11:54
      a jaka jest różnica między świadkiem a resztą gości, to też mój gość, ile
      będzie mógł bądz chciał, to da. a może to my młodzi powinniśmy mu dopłacić??? w
      końcu robi nam przysługę (moi świadkowie robią to z prawdziwym zadowoleniem).
      • askiem Re: jaki prezent od swiadka? 05.04.06, 12:05
        Powinno się dać tyle, żeby młodym "zwróciło się" za wasze miejsca + dobrze
        cosik dorzucić. Jeżeli jest to bliski przyjaciel - miłe są upominki na wieczną
        pamiątkę (np. książka, album na zdjęcia, modne ostatnio- dwie filiżanki, płyta,
        obraz...)
      • golinda Re: jaki prezent od swiadka? 05.04.06, 12:09
        ja tylko powiedziałam, ile u mnie się daje
        jak idziemy na wesele, gdzie jesteśmy "zwykłymi" gośćmi, to dajemy prezent za
        500zł
        nie wiem, ile dostaniemy od naszych świadków, ale nie obrażę się jak dostanę o
        wiele mniej...
    • bacha1979 Re: jaki prezent od swiadka? 05.04.06, 12:04
      Niemal trzy lata temu byłam świadkiem, zgodnie z Jej zyczeniem dałam własnie
      kaskę.
      Byłam sama, tzn. bez osoby towarzyszącej- dałam 500 zł.
      • magdaliena1 Re: jaki prezent od swiadka? 05.04.06, 12:17
        My stwierdziliśmy, że świadkowie i tak angażują się w jakimś stopniu w nasz ślub
        i wesele, poświęcą trochę swojego wolnego czasu, pewnie bardziej niż inni
        wykosztują się na ubrania - są bardziej "na świeczniku"), że poprosiliśmy, żeby
        nie dawali nam żadnych prezentów. Ich prezentem bedzie ich zaangażowanie.

Podobnie rzecz ma się z rodzicami. Choć wesele organizujemy zupełnie sami (tzn.
        ja i Narzeczony), zapowiedzieliśmy rodzicom, żeby nawet nie myśleli o
        prezentach. Dosyć się wykosztowali na mnie przez ostatnie 25 latsmile

Tym samym ograniczamy sobie łączną kwotę z "prezentów". Trudno!
    • dreamstar Re: jaki prezent od swiadka? 05.04.06, 12:35
      dzieki dziwczyny za wszystkie odpowiedzi teraz chyba nalezy zaczac choc troche
      odlozyc bo do maja malo czasu zostałosmile
      • caroline257 Re: jaki prezent od swiadka? 05.04.06, 13:13
        dziewczyny mam takie do was pytaniesmile
        jestesmy zaproszeni na slub i wesele bratanicy mojego taty. moja siostra ma byc
        swiadkowa, idzie sama. czy wedlug was powinna ona dac od siebie prezent/kase?
        czy ja dostajac osobne zaproszenie z osoba towarzyszaca tez powinnam dac
        prezent? obie pracujemy za granica, ale formalnie mieszkamy z rodzicami, tzn.
        jestesmy u nich zameldowane.
        z gory dziekuje za odpowiedzismile
        • bacha1979 Moje zdanie ejst takie, że 05.04.06, 13:20
          ja bym dała, albo pieniadze albo prezent -to już wedle gustu i powiedzmy
          życzenia kuzynki.
        • justm do caroline 06.04.06, 08:00
          za każdym razem idąc na slub i wesele wypada dać prezent.
          jeśli tylko na slub - czesto daje się kwiaty, czekoladki, skromne prezenty w
          przypadku dalszej rodziny
          jeśli na wesele - prezent lub pieniądze praktycznie zawsze, niezależnie od tego
          czy idzie się samemu czy nie.

co do kwoty.
          swojej najbliższej przyjaciółce, (byłam świadkową) prawie 7 lat temu dałam
          tysiąc złotych - miałam dobrą pracę i niewiele wydatków. mogłam sobie na to
          pozowlić i odłożyć przez parę miesięcy bez specjalnego bólu głowy.

kuzynowi na ostatnim weselu - 400 (i jest mi źle psychicznie, że tak mało, ale
          nie mogłam więcej)

sama nie mam oczekiwań co do swoich gości jesli chodzi o pieniądze i bardzo
          boję się, zeby nie spędzało im to snu z powiek.
        • kiwigirl Re: jaki prezent od swiadka? 06.04.06, 17:00
          nie wiem co ma do rzeczy "formalne zameldowanie z rodzicami"?
          pezenty nie sa obowiązkowe, wiadomo ze każdy daje to/tyle co/ile może. czy to
          bedzie drobiazg jak ramka na zdjęcia czy wakacjie na Karaibach to zalezy od
          zasobności portfela dawającego. rozumiem ze dzieci lub "młodzi dorośli" którzy
          faktycznie mieszkają z rodzicami, studiują i nie zarabiają mogą mieć problem z
          kaską, i dlatego uważam ze moga albo podłączyć się pod prezent rodziców (dać
          całą rodziną) albo - jeśłi są zaproszeni osobno - jak dorośli nie jak dzieci, i
          to z osobą towarzysząca jeszcze, dać drobny prezent od siebie. lub malusia
          "kopertkę".

za to jeśłi mówisz ze faktycznie pracujesz za granicą , czyli pieniążków
          zakładam masz wiecej niz osoby pracujące i zarabiające w PLN, to nie powinaś
          mieć problemu z kupnem prezentu, ani "dylematu" czy w ogóle coś dać czy być
          "dzieckiem rodziców" i przyjść z pustymi rękami.

prezent nie musi być drogi - wazne by się młodym podobał, był dany "od serca" a
          nie kupiony "na odczepnego". jak ktoś nie ma pomysłu to juz dawno przyjęto ze
          daje sie kopertke. my np. prosimy wszystkich o kopertki bo dzięki nim mamy
          szanse zrealizowac marzenie o wspaniałej podróży.
    • dexterowa Re: jaki prezent od swiadka? 05.04.06, 12:46
      Moj chłopak był Światkiem we wrzesniu. Oboje studiujemy więc wiadomo, że dużo
      kasy nie mamy. Młodzi zamiast wesele kupili sobie mieszkanie, wiec potrzebali
      duzó nowych rzeczy. Kupiliśmy im duży zestaw garnków i zestaw noży. Wydalismy
      na to 250 zł i oni i my są szcześliwi.
      • golinda Re: jaki prezent od swiadka? 05.04.06, 12:50
        duży zestaw garnków i do tego noże za 250zł??? gdzie?
        • dexterowa Re: jaki prezent od swiadka? 05.04.06, 13:01
          w makro
          w zestawie było 6 garków, 3 miski metalowe, podstawka pod gorący garnek, zestaw
          13 noży i zestaw łyżek teflonowych oraz trzy małe łyżeczki miarki. W sumie 40
          rzeczy. Od 8 miesięcy na nich gotują i nie narzekają.
        • azanna Re: jaki prezent od swiadka? 05.04.06, 13:06
          Ja też sobie coś takiego kupiłam, bo jak się urządza mieszkanie od zera to
          ciężko od razu kupować wszystko drogie i porządne. Skutek jest taki, że bardzo
          często mam ochotę wywalić te noże i garnki przez okno. Porządny zestaw jednego
          i drugiego jest na czele mojej listy rzeczy do kupienia w tym roku.
          • qchara Re: jaki prezent od swiadka? 05.04.06, 13:27
            idziemy na slub i wesele w czerwcu. moj chlopak jest swiadkiem i bedzie rowniez
            kierowca - wezmiemy 3 gosci ze soba i zawieziemy ich z kosciola na sale ok 80
            km. Planujemy dac razem 500 zl - oboje studiujemy.
          • dexterowa Re: jaki prezent od swiadka? 05.04.06, 20:43
            Nie wiem czy kupiłaś ten sam zestaw co ja. Ale oni na swój nie narzekają.
            Sprawdziły się i garnki i noże w wielu okazjach.
            • azanna Re: jaki prezent od swiadka? 06.04.06, 10:08
              Czy mam taki sam to nie wiem, ale wiesz co? Jakby mi ktoś kupił na ślub nowy
              taki sam zestaw to bym się ucieszyła, bo wywaliłabym ten obecny, a nowy by
              znowu starczył na jakieś 3-4 lata.
    • malgoszac Re: jaki prezent od swiadka? 06.04.06, 10:11
      u mnie w rodzinie/gronie znajomych nie wypada dac mniej niz 400zl od pary.
      Zwykle daje sie 500-600.
    • karolata 1000 ? whoa! 06.04.06, 13:46
      TEż chce takich świadków co dadzą mi 1000 PLN a najlepiej niech każdy z gości
      da po tyle. Jeju - kto ustala cenniki? Chyba że to kasa od świadka dla tej
      Panny Młodej która tu na forum pytała czy 61 tys. zł za wesele to dużo?!
      Zejdźmy na ziemię! mam nadzieję że moi świadkowie nie zastawią się z powodu
      pełnienia tej funkcji - dla mnie najważniejsze jest to że będą, a kasa się nie
      liczy! jestem zdrowa to sobie zarobie.
    • caroline257 Re: jaki prezent od swiadka? 06.04.06, 22:44
      chyba musze sie wytlumaczycsad
      otoz niedawno skonczylam studia, i zaczelam pracowac. i wlasnie do mnie dotarlo,
      ze ja jestem osoba usamodzielnionabig_grin zarabiam i probuje sie utrzymac. a nigdy
      nie bylam na weselu w swym doroslym zyciu. tak wiec jak sobie czytalam ten watek
      o prezentach to do mnie dotarlo. i bylam troche zaskoczona i zszokowanatongue_out ale
      mile. chetnie bym kupila prezent, ale nigdy nie wiadomo czy sie trafi w gusta.
      dlatego poprzestane na gotowce. a co powiecie gdybyscie dostaly zamiast gotwki
      karte imienna, badz kwotowa, ktora mozna placic w sklepach, dziala jak karta
      debetowa i tak wyglada. taki troche inny sposob dania pieniedzysmile
      dodam jeszcze, ze te stawki, ktore podalyscie. to mnie troche zaskoczyly. moja
      mama bedac chrzestna 3 lata temu dala 1000zl. a 2 lata razem z moim tatem byli
      chrzestnymi na slubie kuzynki to dali chyba 1500zl lub ciut wiecej. moze to
      zalezy od regionu??
      ja bym nie chciala dac za malo, ale za duzo tez nie bo pomysla, ze sie chwale
      jaka mam kase. a tak nie jest. owszem wiecej sie zarabia za granica niz w
      Polsce, ale nie mozna zapomniec, ze tam drozsze jest utrzymaniesad
      pozdrawiam
      • a1ma Re: jaki prezent od swiadka? 06.04.06, 22:50
        caroline257 napisała:
        > mama bedac chrzestna 3 lata temu dala 1000zl. a 2 lata razem z moim tatem byli
        > chrzestnymi na slubie kuzynki to dali chyba 1500zl lub ciut wiecej. moze to
        > zalezy od regionu??

Chyba raczej od zasobności portfela wink
      • justm Re: jaki prezent od swiadka? 07.04.06, 13:22
        myślę, że 1000pln to na dzisiejsze czasy nadal bardzo dużo, zwłaszcza od jednej
        osoby.
        zależy jak blisko jesteś z młodymi, w jakim kontakcie, czy chcesz tyle dać, czy
        stać cię na to oraz od mlodych - jesli mieszkają z rodzicami, czy nie utrzymują
        się samodzielnie tym większa jest dla nich wartość takiej kwoty wink itd.
        ja bym była jednak za pieniędzmi niż kartą.
    • marwinka8 Re: jaki prezent od swiadka? 09.07.16, 16:31
      Niby najlepiej dać tyle, na ile nas po prostu stać - nie ma co się zadłużać "bo wypada". Ja też idę na ślub za dwa miesiące i również mam dylemat z prezentem. Para młoda założyła sobie listę prezentów ślubnych online i muszę coś wybrać z niej - pozycje są w różnych cenach, więc mogę wybrać to co nie nadwyręży szczególnie mojego budżetu. Jesteśmy bliskimi znajomymi, można powiedzieć, że się przyjaźnimy. Wydaje mi się, że to co wybraliśmy będzie ok, jeśli chodzi o wartość, jak myślicie?
      www.whitedreams.pl/ekspres-przelewowy
      Idziemy w dwie osoby, a za talerzyk wiem, że płacą ok. 130 zł. My ten ekspres upatrzyliśmy na liście a on kosztuje 450 więc wychodziłoby, że będzie ok...
      • kaga9 SPAM, wątek z 2006 09.07.16, 23:22
        Ten sklep bije rekordy w żałosnym spamowaniu. Wyciąganie wątku sprzed 10 lat... Szkoda czasu.
        forum.gazeta.pl/forumSearch.do?pageNumber=1&query=&author=marwinka8&title=&forum=
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka