Dodaj do ulubionych

ile za ślub?

22.05.06, 10:10
dziewczyny jaka jest stawka cenowa w kosciele za ślub? co łaska? tylko jak
rozumiec "co łaska"? pomozcie mi, wybieramy sie do ksiedza na podpisanie
protoklu i nie wiemy ile dac sad Jestem z Warszawy (o ile ma to znaczenie).
Czy to jest oplata za caly slub czy dodatkwo trzeba organiscie i koscielnemu
dac? Nie wiem jak to jest w Warszawie. Moj brat mieszka 100 km od Warszawy
(wioska) i tam nie dosc ze dali kase za msze to jeszcze do tego oddzielnie
oragniascie i koscielnemu. Dla mnie w glowie sie to nie miesci, kasa
wszystkim swietym. Skoro place za slub to chyba jasne powinno byc ze chce
miec organiste(no chyba ze znaznaczylabym na poczatku rozmowy ze NIE, bo mam
znajomego ktory zagra i zaspiewa). Ach...
Obserwuj wątek
    • bacha1979 Re: ile za ślub? 22.05.06, 10:18
      Stawka??Niby "co łaska". Nib, bo np. u mnie kiedy dawaliśmy na zapowiedzi i
      narzeczony spytał ile- proboszcz stwierdził- skoro masz taki dobry zawód,to 100
      zł i coś na kościól. W efekcie narzeczony zapłacił dwie setki.
      Ciekawe ile sobie za ślub zażyczy, tym bardziej, że po pierwsze chcielibyśmy
      mieć znajomego skiędza, który by nam udzielał ślubu,a dwa- za organistę i tak
      trzeba zabulić dodatkowo.
    • librea Re: ile za ślub? 22.05.06, 10:38
      płaci się księdzu co łaska, czyli u nas, tzn. w świętokrzyskiem - od 300 do
      500zł.to zależy u mnie ksiądz ma ceny promocyjnesmile więc daje mu się 300zł za
      ślub i zapowiedzi. do tego kościelny (za to że klęczniki postawi)-150zł,
      organista-150zł.i tych dwóch ostatich musisz poprosić (tak!), żeby pojawili się
      w dniu Twojego slubu. Moja koleżanka nie poprosiła szanownego kościelnego, więc
      nie postawił im klęczników, weszli do kościoła, a tam pusto, nie ma klęczników
      ani krzeseł. siostry Panny Młodej już w trakcie mszy ustawiały wszystko bo
      szanowny pan kościelny się obraził. pozdr.
      • bacha1979 librea 22.05.06, 10:41
        ja też ze świetokrzyskiego. smile
      • anetgmu Re: ile za ślub? 22.05.06, 10:48
        ja nie moge...chyba żart??? szkoda gadać! to nie dość ze idę do księdza i płacę
        za ślub to jeszcze wszystkich świętych musze prosić żeby łaskawie przyszli i
        zrobili co mają zrobić! Paranoja!!!!!! Mam nadzieję ze w mojej parafii sa
        normalni księża. Wiem jedno że nie są wyzyskiwacze. Tak jak pisałam moj brat
        mieszka w niewielkiem miejscowości i w takich właśnie mieścinach jest
        najgorzej, za wszystko trzeba płacić. Chore!!! a jak młodych nie stać zeby np.
        zapłacić za msze, to co? ksiądz nie udzieli ślubu?
        Ksiądz mojemu bratu powiedział że skoro stac ich na wyprawienie wesela to
        powinno ich stac na oplate za msze, niezle co? Normalnie jestem
        zbulwersowana!!!!!!
        • kfiatuszek1903 Re: ile za ślub? 23.05.06, 19:21
          a U mojego misia 1200,podobno PARANOJA!!!!!!
          • dzieszczynka Re: ile za ślub? 24.05.06, 20:37
            Ja biorę ślub w Warszawie, a konkretnie w Wilanowie. Ponieważ nasłuchaliśmy
            się, że jakiś niebotycznych sum żąda proboszcz, to chociaż to parafia
            narzeczonego, to początkowo nie chcieliśmy tam, ale okazało się, że proboszcz
            się zmienił w czerwcu. Ksiądz, który będzie nam udzielał ślubu okazał się
            bardzo fajny. Kiedy zapytaliśmy go o ofiarę, to powiedział 'co łaska', ale
            ponieważ nie byliśmy zupełnie zorientowani 'w stawkach' i nie chcieliśmy się
            wygłupić, to zapytaliśmy o przedział (jak dają inni. Usłyszeliśmy, że 200 zł(z
            zaznaczeniem, że para była niezwykle biedna) do 3 tys.!!! Wiem, że brała tam
            ślub Sandra Walter (więc to pewnie ona zawyżyła statystykę wink)i nota bene 3/4
            kazania proboszcz grzmiał, że jest ubrana nieprzyzwoicie. Zdecydowaliśmy więc,
            że zapłacimy 1 tys., ale rodzice narzeczonego jak usłyszeli, że osobno za
            kwiaty (100 zł), kościelnego- nie wiem ile i organistę (co najmniej 100 zł) i
            że ksiądz powiedział, że na zapowiedzi ofiara 50-100zł (daliśmy 100), a jeszcze
            do tego ja płacę w swojej parafii za zapowiedzi (50 zł) to razem wyniesie 1500
            zł. Postanowiliśmy zatem dać 500 zł i mam nadzieję, że będzie OK. Zaznaczam, że
            nie jesteśmy bogaci, ja jeszcze studiuję i bardzo lubimy księdza, który będzie
            udzielał nam ślubu, więc postanowiliśmy zaprosić go na wesele.
    • monikaa13 Re: ile za ślub? 22.05.06, 10:41
      Zapowiedzi 20 zł
      Organista 50 zł
      ślub 200 zł

Kościelny po co tam
      • anetgmu Re: ile za ślub? 22.05.06, 10:48
        a skad jestes monikaa13?
        • monikaa13 Re: ile za ślub? 22.05.06, 10:51
          No ja akurat z Wejherowa, więc w dużych miastach może być faktycznie drożej,
          ale to też śmieszne, bo przeciez kościół w POlsce jest jeden i nie ważne gdzie
          sie znajduje.

Co do ceny za ślub to nie było to co łaska, poprostu w maszym kościele taka
          stawka jest ustalona odgórnie, zapowiedzi co łaska
          • justm Re: ile za ślub? 22.05.06, 12:00
            u nas ksiądz zażyczył sobie 700 (w tym już organista, kościelny, dekoracja)
            ale jak chcę 'swoje' skrzypce dodatkowo to dodatkowo 200 pln organiście sad
    • mrowka05052007 Re: ile za ślub? 22.05.06, 12:06
      My na razie w Łodzi zapłaciliśmy - 50zł za rezerwację terminu.
    • ebromba1 Re: ile za ślub? 22.05.06, 12:16
      Wydaje mi sie, ze czym dalej od Warszawy tym drozej. Ja mam do W-wy ok. 40 km i
      zaplace minimum:
      -400 zl ksiadz (zapowiedzi dodatkowe od 50 do 100 zl)
      -300 zl organista
      -150 zl koscielny
      i w tym nie ma kwiatow do kosciola (oczywiscie w kosciele zawsze jakies sa, ale
      nie jest to dekoracja slubna).
      • aw122 Re: ile za ślub? 22.05.06, 13:24
        Parafia niedaleko od Warszawy:
        - slub - 500
        - organista - 150 (bez wzgledu na to czy gra na slubie czy masz znajomych,
        ktorzy zrobia to za niego)
        - koscielna 150 pln (wystawi kleczniki, rozlozy dywanik)
        - dekoracja koscielna 100 - 200 pln (jesli masz szczescie i jest w danym dniu
        wiecej niz jeden slub mozna "zaoszczedzic" i podzielic sie kosztami z innymi
        parami)
        - zapowiedzi 100 - 150 pln (na jednego mlodego)

Jednym slowem tzw "co laska" wychodz okolo 1000 pln
        Dla pocieszenia rezerwacja terminu jest za darmo smile
        • anetgmu Re: ile za ślub? 22.05.06, 13:44
          dzieki dziewczyny za opinie, czekam na dalsze. Czy nie uwazacie ze to jest
          lekka przesada z tymi opłatami??????? robią kase na czym się da!!! wkurza mnie
          to!
          • aw122 Re: ile za ślub? 22.05.06, 13:57
            Na pocieszenie chrzciny sa tansze smile
            a swoja droga macie racie lekka przesda, tym bardziej, ze czesto zadne
            negocjacje nie wchodza w rachube.
            • tadaam Re: ile za ślub? 22.05.06, 14:40
              Jezus maria, czytam czytam i gały mi na wierzch wychodzą. Mafia. A jak dalej
              będziecie płacić, dalej bedą żądać. Tak jak z łapówkami.
    • celina.j Re: ile za ślub? 22.05.06, 14:48
      my za ślub zaplaciliśmy 250 zl, 50 dla organisty, za zapowiedzi i inne takie
      nie zapłaciliśmy ani zlotówki,
    • adzik27 Re: ile za ślub? 22.05.06, 14:49
      aw122 skąd jesteś?
      bo w kościele w którym bierzemy ślub (w Zielonce) też jest kościelna.
      • anna7755 do adzik27. 22.05.06, 14:50
        • anna7755 Re: do adzik27. 22.05.06, 14:51
          sorrki, zaszybko przycisknęłam, ile sobie życzy ksiądz w miejscowości Z???
          • anna7755 Re: do adzik27. 22.05.06, 14:52
            co za pośpiech?, przepraszam wszyskich za błędy, szefowa na karku... sami
            wiecie.
      • aw122 Re: ile za ślub? 22.05.06, 15:28
        BINGO Pisalam o Zielonce. Parafia MB Czestochowskiej (tzw duzy kosciól).
        • adzik27 Re: ile za ślub? 22.05.06, 15:33
          wiedziałam!!!! my bierzemy tam ślub 8 lipca
          • aw122 Re: ile za ślub? 22.05.06, 15:42
            Moze uda sie Wam cos uszczuplic, przynajmniej z zapowiedzi. Moze tez z kwiatami
            jakos uda sie zaoszczedzic - lipiec to bardzo popularny miesiac, wiec macie
            spore szanse na to, ze jeszcze ktos bedzie bral slub w tym samym dniu.
            Powodzenia. a moze to zalezy na jakiego ksiedza sie trafi?
            • adzik27 Re: ile za ślub? 22.05.06, 15:46
              rezerwowaliśmy datę u proboszcza. W najblizszym czasie wybieramy się z
              dokumentami i pewnie wtedy dowiemy sie jakie są "opłaty". A wy z jakim księdzem
              rozmawialiście?
          • aw122 Re: ile za ślub? 22.05.06, 15:44
            na pocieszenie . Katedra we Wroclawiu: stawka 800 - 1000pln. I cale szczescie
            ze ceny sa w PLN a nie EUR smile
            • justm do aw122 23.05.06, 07:37
              przynajmniej jest to katedra a nie kościółek jeden z wielu na wwskiej pradze...
        • anna7755 Re: ile za ślub? 22.05.06, 15:37
          dekoracja swoją drogą, ja mam w planie podzielić kościelną, logicznie rzecz
          ujmując, mnie nikt nie płaci 2 -a razy za raz wykonaną pracę, mój ślub jest
          pierwszy po mnie ma jeszcze jedna para, jeśli ja nie zapłacę za dywan,
          klęczniki, to co ona za moimi plecami będzie to rozstawiać, albo na odwrót, za
          moimi plecami zwinie dywan, bo następna para nie zapłaci? co innego organista
          ona na zagra na pierwszym i drugim ślubie itp.

P.s. ja nie mam w planach dać księdzu 500,-
          kiedy ślub? pozdrawiam
    • azanna Re: ile za ślub? 22.05.06, 14:53
      A u nas było "co łaska". Daliśmy 1.000zł, bo tak chcieliśmy...i... proboszcz do
      mnie zadzwonił i zapytał czy to aby nie pomyłka, bo daliśmy taką dużą ofiarę i
      czy nam się przypadkiem nie pomyliły koperty, bo jeśli to pomyłka to on nam
      zwróci pieniądze. Jak widać nie wszyscy są zachłanni.
      • anetgmu Re: ile za ślub? 22.05.06, 14:56
        ile?????????????????????????? o rany! a skąd jestescie?
      • bacha1979 Re: ile za ślub? 22.05.06, 14:57
        No popatrz. Mnie osobiście nieco irytuje ta "nagonka" ile to księża sobie nie
        liczą. W konncu na suknię wydajemy kilkakrotnie więcej i jakoś nikt nie płacze
        i nie żałuje.
        • anna7755 Re: ile za ślub? 22.05.06, 14:59
          a ja płaczę i płacę, zarówno jeśli chodzi o suknie i księży surprised)
      • azanna Re: ile za ślub? 22.05.06, 15:01
        Powiem tak - daliśmy tyle, bo chcieliśmy. Bo uważam, że moim obowiązkiem jest
        utrzymywanie Kościoła Katolickiego (w granicach rozsądnych możliwości
        oczywiście). Ale w naszej parafii nie usłyszeliśmy słowa na temat tego ile mamy
        dać.
        To co robię ze swoim pieniędzmi to moja sprawa.
    • monikaa13 Re: ile za ślub? 22.05.06, 15:04
      Boże jakie ceny, aż się nie chce wierzyć 700zł, chyba powariowali ci księża,
      robią kasę i tylko to sie dla nich liczy a tak naprawde to ślub to sakrament i
      w sumie powinien byc co łaska
      • anetgmu Re: do azanna 22.05.06, 15:08
        skad jestes jesli moge wiedziec?
        • azanna Re: do azanna 22.05.06, 15:11
          U nas pary dają 250-300zł. Tak jak napisałam wyżej to był nasz wybór, a nie
          ogólna tendencja. A mieszkam w dwustutysięcznym mieście na Górnym Śląsku.
      • anna7755 Re: ile za ślub? 22.05.06, 15:09
        no przecież jest "co łaska" surprised)
        • adzik27 Re: ile za ślub? 22.05.06, 15:43
          czy dobrze zrozumiałam? ty też bierzesz ślub w tym kosciele w Zielonce?
        • anna7755 Re: ile za ślub? 22.05.06, 15:44
          MB Częstochowskiej w Zielonce, tak.
          • adzik27 Re: ile za ślub? 22.05.06, 15:47
            my w 8 lipca a wy?
            • anna7755 Re: ile za ślub? 22.05.06, 15:48
              my dopiero we wrześniu surprised(
              • adzik27 Re: ile za ślub? 22.05.06, 15:53
                nie martw się szybko zleci!!!! smile
                mamy jeszcze masę spraw do załatwienia. Ślub coraz bliżej a my nawet u księdza z
                dokumentami jeszcze nie byliśmy. Mój M. ma taką pracę że nie bardzo kiedy mamy
                iść. Jeszcze musimy poszukać jakiejś kwiaciarni w której za rozsądną cenę zrobią
                bukiet no i załatwić masę innych spraw.
                • anna7755 Re: ile za ślub? 22.05.06, 15:58
                  już szybko leci, a poradnia z głowy? my mamy zamówiąną wizytę na 8 czerwca
                  (zrobiliśmy to jakieś dwa tygodnie temu)
                  • adzik27 Re: ile za ślub? 22.05.06, 16:02
                    na szczęście to już za nami. nauki i poradnię "odbębniliśmy" w zeszłym roku u
                    nnie w parafii. Poradnia nie była taka straszna pani która ją prowadziła nie
                    wymagała żadnych wykresów.
            • ladybird4 Re: ile za ślub? 24.05.06, 21:07
              my rowniez 8 lipcasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka