Dodaj do ulubionych

co z tym aktem urodzenia

19.06.06, 12:08
Ksiądz z urzędu wymaga tylko zaświadczenia o braku powodów do zawarcia
związku małżeńskiego a po co i dla kogo i kiedy ten odpis aktu urodzenia ?
Obserwuj wątek
    • svidy Re: co z tym aktem urodzenia 19.06.06, 12:11
      Akt urodzenia (i dowód osobisty) potrzebny do USC, żeby mogli wydać
      zaświadczenie o braku przeszkód do zawaracia związku małżeńskiego.
      I z tym zaświadczeniem dopiero do księdza.
      Można się zamotać, nie? smile
      • laura1231 Re: co z tym aktem urodzenia 19.06.06, 14:57
        no ale przecież mój akt urodzenia to oni mają nie ? zgłupieli do reszty
        • twitti a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 14:59
          Chcemy niedlugo isc do usc i mymy tylko odpisy aktow urodzenia (moj to nawet ma
          tyle lat co jawink).. czy wystarczy czy musi byc oryginal?
          • librea Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:04
            tak to właśnie chodzi o odpis, bo akt urodzenia jest w księdze urodzeń w USC, a
            Ty możesz dostać tylko odpis aktu uroidzenia (i tu są dwa rodzaje: skrócny i
            zupełny) do ślubu wystarczy skrócony
          • svidy Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:05
            twitti napisała:

> Chcemy niedlugo isc do usc i mymy tylko odpisy aktow urodzenia (moj to nawet ma
            >
            > tyle lat co jawink).. czy wystarczy czy musi byc oryginal?

Jeśli jest na nim znaczek skarbowy, a sam akt jest czytelny i w dobrym stanie,
            to wystarczy.
            • librea Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:05
              ale znacze musi mieć wartość 15 zł
              • twitti Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:07
                upssmile to moj znaczek kosztuje 50 zlsmile bo jest z 1982 rokusmile to moze w takim
                razie nie jest aktualny..hmmm zobaczymy..
                • rzymianka3 Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:16
                  ja jestem z 1980 i mialam stary akt gdzie np.byly tez zawody rodzicow(taki
                  masz?) i musialam wymienic.Ale bez problemu na miejscu Pani mi wypisala nowy
                  (oczyiwscie musialam uiscic oplaty)
                  • twitti Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:20
                    u mnie nie ma zawodow.. wyglada prawie jak nowy, tylko znaczek ma przekreslony
                    (ciekawe czemu?).. tylko ze akt chrztu mam z Warszawy-wola, a idziemy do usc na
                    prage..
                    • librea Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:21
                      znaczki kreśli urzędni, fachowo:kasujesmile
                    • rzymianka3 Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:27
                      moj tez wygladal jak nowy...i sie zdziwilam jak musialam wyrobic nowy
                      (praktycznie przepisala dane ze starego) bo przeciez nic sie nie zmienilo w
                      moich danych smile) ale gadaj im...Ja jestem z Krakowa,moze tu sa bardziej
                      postrzeleni smile
                      • twitti Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:29
                        dzis idziemy zobaczyc ile ludzi bedzie bo tylko w poniedzialki do 18sad pewnie
                        nic nie zalatawimy, ale zobaczymy jak to jestsmile
                        ps. a mozna sobie ewentualnie bez kolejki papiery zabrac do wypelnieniasmile ?
                        • rzymianka3 Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:33
                          wiesz mi poszlo wszystko gladko ,a mialam sporo papierkow..bo cywilny mialam
                          zagranica.i na wypelnienie o pozwolenie na slub zagranica moglam uzupelnic na
                          zewntarz,a raszte mile pamnie zrobily za mnie.Usmiechaj sie do nich jak
                          wariatka i daj im poczuc ze one wiedza wszystko a ty nic...to bede nawet po
                          pietrach za ciebie latac smile)
                          • twitti Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:38
                            nie wiem czy tak umiemsmile ale dzieki za radesmile oby tylko ludzi za duzo nie
                            bylosmile
                            • rzymianka3 Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:40
                              jestes z krakowa?standart to 2 godz kolejki(minimum) a jeszcze teraz okres
                              slubow
              • svidy Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:09
                librea napisała:

> ale znacze musi mieć wartość 15 zł

Nam powiedzieli w USC, że nieważna jest wartość znaczka - ważne, żeby był. I
                mieliśmy jakieś stare znaczki (lata 70-te)i odpisy nam przyjęli.
                • twitti Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:09
                  o to jestescie lepsi niz jawink pozdrawiam
                • librea Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:23
                  tak odpisy Wam przyjmią, ale opłatę pobiorą, jeżeli nie ma takiej jak trzeba
            • twitti Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:06
              jest czytelnysmile znaczek jest wiec jest oksmile dzieki za infosmile pozdrawiam
        • svidy Re: co z tym aktem urodzenia 19.06.06, 15:03
          Nie wiem, czy mają czy nie... Ale Twoi rodzice powinni mieć Twój akt.
        • librea Re: co z tym aktem urodzenia 19.06.06, 15:05
          jeżeli idziesz po zapewnienie do USC, w którym jest Twój akt urodzenia, to mają.
    • nikusia1986 Re: co z tym aktem urodzenia 19.06.06, 15:12
      Kiedy ja załatwiałam swój odpis aktu urodzenia to musiałam mieć aktualny (też
      posiadałam odpis z roku mojego urodzenia), pani w USC powiedziałą, że ma być
      nowy i już. Jeśli jednak bierzesz zaświadczenie z USC, w którym jest Twój akt
      urodzenia to nie musisz go pobierać (tak było w przypadku mojego P).

Pozdrawiam
      • twitti Re: co z tym aktem urodzenia 19.06.06, 15:13
        no to moze byc problem.. zalezy na kogo sie trafi..
    • ania_1609 Re: co z tym aktem urodzenia 19.06.06, 15:41
      A u nas akt urodzenia jest ważny rok (bezsens!!!!)i po roku trzeba mieć nowy, w
      USC potrzebują skróconego odpisu do wydania dokumentu o braku przeciwwskazań do
      zawarcia małżeństwa. A do tego odpis aktu urodzenia w Sosnowcu można również
      odebrać w dziale ewidencji ludności Urzędu Miejskiego, a w Katowicach tylko w
      USC. Same widzicie, same płotki na drodze smile))))
      Pozdrawiam!!
    • twitti udalo sie:) chyba.. 19.06.06, 19:14
      Udalo nam sie wejsc przed samym zamknieciemsmile wypelnilismy formularze i teraz
      mamy odbior dokumentow w srodesmile czy wy od razu odbieraliscie czy tez
      musieliscie czekac? w kazdym razie trzymajcie kciuki zeby sie udalosmile pozdrawiam
      • nikusia1986 Re: udalo sie:) chyba.. 19.06.06, 21:35
        twitti no jasne, że będziemy trzymać kciuki big_grin ja jestem z małego
        100-tysięcznego mista, więc dokumenty mieliśmy w przeciągu 15 minut smile, ale i
        tak będzie dobrze zobaczysz smile a i jak z tymi dokumentami Ci powiedzieli??
        Musiałaś mieć nowe czy wystarczył ten stary akt urodzenia??

Pozdrawiam

PS.
        Przepraszam za wszelkiego rodzaju błędy, ale jestem padnięta smile
        • twitti Re: udalo sie:) chyba.. 19.06.06, 21:42
          ja tam na bledy nie zwracam uwagismile sama troche ich robie, ale szybko
          odpisujesmile czasem po czasie jak drugi raz przeczytam widze jakie glupoty piszesmile

wystarczyl stary akt urodzeniasmile teraz jeszcze troszke i trzeba isc do
          kosciolasmile a tu sie stresuje, mam nadzieje ze mamy jeszcze zarezerwowany
          termin, bo we wrzesniu rezerwowalismysmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka