laura1231 19.06.06, 12:08 Ksiądz z urzędu wymaga tylko zaświadczenia o braku powodów do zawarcia związku małżeńskiego a po co i dla kogo i kiedy ten odpis aktu urodzenia ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
svidy Re: co z tym aktem urodzenia 19.06.06, 12:11 Akt urodzenia (i dowód osobisty) potrzebny do USC, żeby mogli wydać zaświadczenie o braku przeszkód do zawaracia związku małżeńskiego. I z tym zaświadczeniem dopiero do księdza. Można się zamotać, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
laura1231 Re: co z tym aktem urodzenia 19.06.06, 14:57 no ale przecież mój akt urodzenia to oni mają nie ? zgłupieli do reszty Odpowiedz Link Zgłoś
twitti a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 14:59 Chcemy niedlugo isc do usc i mymy tylko odpisy aktow urodzenia (moj to nawet ma tyle lat co ja).. czy wystarczy czy musi byc oryginal? Odpowiedz Link Zgłoś
librea Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:04 tak to właśnie chodzi o odpis, bo akt urodzenia jest w księdze urodzeń w USC, a Ty możesz dostać tylko odpis aktu uroidzenia (i tu są dwa rodzaje: skrócny i zupełny) do ślubu wystarczy skrócony Odpowiedz Link Zgłoś
svidy Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:05 twitti napisała: > Chcemy niedlugo isc do usc i mymy tylko odpisy aktow urodzenia (moj to nawet ma > > tyle lat co ja).. czy wystarczy czy musi byc oryginal? Jeśli jest na nim znaczek skarbowy, a sam akt jest czytelny i w dobrym stanie, to wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
librea Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:05 ale znacze musi mieć wartość 15 zł Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:07 ups to moj znaczek kosztuje 50 zl bo jest z 1982 roku to moze w takim razie nie jest aktualny..hmmm zobaczymy.. Odpowiedz Link Zgłoś
rzymianka3 Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:16 ja jestem z 1980 i mialam stary akt gdzie np.byly tez zawody rodzicow(taki masz?) i musialam wymienic.Ale bez problemu na miejscu Pani mi wypisala nowy (oczyiwscie musialam uiscic oplaty) Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:20 u mnie nie ma zawodow.. wyglada prawie jak nowy, tylko znaczek ma przekreslony (ciekawe czemu?).. tylko ze akt chrztu mam z Warszawy-wola, a idziemy do usc na prage.. Odpowiedz Link Zgłoś
librea Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:21 znaczki kreśli urzędni, fachowo:kasuje Odpowiedz Link Zgłoś
rzymianka3 Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:27 moj tez wygladal jak nowy...i sie zdziwilam jak musialam wyrobic nowy (praktycznie przepisala dane ze starego) bo przeciez nic sie nie zmienilo w moich danych ) ale gadaj im...Ja jestem z Krakowa,moze tu sa bardziej postrzeleni Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:29 dzis idziemy zobaczyc ile ludzi bedzie bo tylko w poniedzialki do 18 pewnie nic nie zalatawimy, ale zobaczymy jak to jest ps. a mozna sobie ewentualnie bez kolejki papiery zabrac do wypelnienia ? Odpowiedz Link Zgłoś
rzymianka3 Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:33 wiesz mi poszlo wszystko gladko ,a mialam sporo papierkow..bo cywilny mialam zagranica.i na wypelnienie o pozwolenie na slub zagranica moglam uzupelnic na zewntarz,a raszte mile pamnie zrobily za mnie.Usmiechaj sie do nich jak wariatka i daj im poczuc ze one wiedza wszystko a ty nic...to bede nawet po pietrach za ciebie latac ) Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:38 nie wiem czy tak umiem ale dzieki za rade oby tylko ludzi za duzo nie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
rzymianka3 Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:40 jestes z krakowa?standart to 2 godz kolejki(minimum) a jeszcze teraz okres slubow Odpowiedz Link Zgłoś
svidy Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:09 librea napisała: > ale znacze musi mieć wartość 15 zł Nam powiedzieli w USC, że nieważna jest wartość znaczka - ważne, żeby był. I mieliśmy jakieś stare znaczki (lata 70-te)i odpisy nam przyjęli. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:09 o to jestescie lepsi niz ja pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
librea Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:23 tak odpisy Wam przyjmią, ale opłatę pobiorą, jeżeli nie ma takiej jak trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: a czy w USC moze byc odpis aktu urodzenia? 19.06.06, 15:06 jest czytelny znaczek jest wiec jest ok dzieki za info pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
svidy Re: co z tym aktem urodzenia 19.06.06, 15:03 Nie wiem, czy mają czy nie... Ale Twoi rodzice powinni mieć Twój akt. Odpowiedz Link Zgłoś
librea Re: co z tym aktem urodzenia 19.06.06, 15:05 jeżeli idziesz po zapewnienie do USC, w którym jest Twój akt urodzenia, to mają. Odpowiedz Link Zgłoś
nikusia1986 Re: co z tym aktem urodzenia 19.06.06, 15:12 Kiedy ja załatwiałam swój odpis aktu urodzenia to musiałam mieć aktualny (też posiadałam odpis z roku mojego urodzenia), pani w USC powiedziałą, że ma być nowy i już. Jeśli jednak bierzesz zaświadczenie z USC, w którym jest Twój akt urodzenia to nie musisz go pobierać (tak było w przypadku mojego P). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: co z tym aktem urodzenia 19.06.06, 15:13 no to moze byc problem.. zalezy na kogo sie trafi.. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_1609 Re: co z tym aktem urodzenia 19.06.06, 15:41 A u nas akt urodzenia jest ważny rok (bezsens!!!!)i po roku trzeba mieć nowy, w USC potrzebują skróconego odpisu do wydania dokumentu o braku przeciwwskazań do zawarcia małżeństwa. A do tego odpis aktu urodzenia w Sosnowcu można również odebrać w dziale ewidencji ludności Urzędu Miejskiego, a w Katowicach tylko w USC. Same widzicie, same płotki na drodze )))) Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
twitti udalo sie:) chyba.. 19.06.06, 19:14 Udalo nam sie wejsc przed samym zamknieciem wypelnilismy formularze i teraz mamy odbior dokumentow w srode czy wy od razu odbieraliscie czy tez musieliscie czekac? w kazdym razie trzymajcie kciuki zeby sie udalo pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nikusia1986 Re: udalo sie:) chyba.. 19.06.06, 21:35 twitti no jasne, że będziemy trzymać kciuki ja jestem z małego 100-tysięcznego mista, więc dokumenty mieliśmy w przeciągu 15 minut , ale i tak będzie dobrze zobaczysz a i jak z tymi dokumentami Ci powiedzieli?? Musiałaś mieć nowe czy wystarczył ten stary akt urodzenia?? Pozdrawiam PS. Przepraszam za wszelkiego rodzaju błędy, ale jestem padnięta Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: udalo sie:) chyba.. 19.06.06, 21:42 ja tam na bledy nie zwracam uwagi sama troche ich robie, ale szybko odpisuje czasem po czasie jak drugi raz przeczytam widze jakie glupoty pisze wystarczyl stary akt urodzenia teraz jeszcze troszke i trzeba isc do kosciola a tu sie stresuje, mam nadzieje ze mamy jeszcze zarezerwowany termin, bo we wrzesniu rezerwowalismy Odpowiedz Link Zgłoś