jannik 18.07.06, 13:15 Mam pytanko, czy zapis "dnia ... zawrzemy zwiazek malzenski" jest poprawny? czy powinno byc "zawieramy" zamiast "zawrzemy"? dzieki za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
burleska Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:18 Obie formy sa poprawne, ta pierwsza bardziej uroczysta. Natomiast nie jest poprawne stwierdzenie: 'zawrzemy dnia 18 lipca 2006'- tylko po prostu 'zawrzemy 18 lipca 2006' Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:20 "zawrzemy" jest jak najbardziej prawidłowe. tylko moim zdaniem kiepsko brzmi i można to ładniej ująć ale to oczywiście kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
jannik Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:24 czyli zamiast "w dniu 18 lipca zawrzemy związek małżeński" napisac "18 lipca zawrzemy zwiazek malzenski" ?. A "lipca" lepiej napisac slownie, czy po prostu 18.07.2006? przygotowuje tekst na zaproszenia, wiec nie chce strzelic bledu Odpowiedz Link Zgłoś
esaga Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:26 może tak? 18 lipca odbędzie się uroczystość zawarcia związku małżeńskiego albo uroczystość zaślubin PS "zawarcie" kojarzy mi się z dawnym ustrojem, choć jak najbardziej jest poprawne Odpowiedz Link Zgłoś
esaga Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:28 ja miałam na swoich zaproszeniach tak: "(data i miejsce) miłość i wierność ślubować sobie będą...(imiona i nazwiska) tak mi się podobało Odpowiedz Link Zgłoś
jannik Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:34 no ale mi wlasnie to zawrzemy musi tutaj gdzies przypasowac, bo pisze w pierwszym zdaniu, ze okres narzeczenstwa dobiega konca. potem pisze, ze zawrzemy ten zwiazek a dalej mam, ze ceremonia, podczas ktorej powiemy sobie "tak" odbedzie sie w takim kosciele o godz. 16.00 Idac za ciosem zadam nastepne pytanie - czy male przyjecie po slubie moge nazwac "obiadem rodzinnym"? bo nie chce uzyc slowa "przyjecie" Odpowiedz Link Zgłoś
burleska Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:35 Lepiej chyba obiad weselny, chciaz jezeli w gronie rodzinnym, to czemu nie Odpowiedz Link Zgłoś
jannik Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:42 hm, no wlasnie, bo bedzie kilku znajomych - nie rodziny.. to moze oni się zle poczują, jak napisze "rodzinny"? ale "weselny" to mnie sie kojarzy z wystawnym weselem, przyjeciem, no a ja chcialam tego uniknac, bo to jest skromna impreza, ale nie moge przeciez zaprosic na "skromna imprezkę"... Odpowiedz Link Zgłoś
burleska Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:45 To tym lepiej: znajomi poczują się rodziną Mozesz napisac, jak chcesz. To Wasza uroczystosc Odpowiedz Link Zgłoś
horkruks Re: pytanie do polonistek 19.07.06, 22:00 jannik napisała: > no ale mi wlasnie to zawrzemy musi tutaj gdzies przypasowac, bo pisze w > pierwszym zdaniu, ze okres narzeczenstwa dobiega konca. > potem pisze, ze zawrzemy ten zwiazek a dalej mam, ze ceremonia, podczas > ktorej powiemy sobie "tak" odbedzie sie w takim kosciele o godz. 16.00 > > Idac za ciosem zadam nastepne pytanie - czy male przyjecie po slubie moge > nazwac "obiadem rodzinnym"? bo nie chce uzyc slowa "przyjecie" jeśli już chcesz używać poprawnej polszczyzny, to nie "bo pisze w pierwszym zdaniu," tylko jest napisane (bo kto albo co pisze ?) jannik napisała: Idac za ciosem zadam nastepne pytanie - czy male przyjecie po slubie moge > nazwac "obiadem rodzinnym"? bo nie chce uzyc slowa "przyjecie" mi się nie podoba nazwa "wesele" i wymyśliłam "przyjęcie poślubne", tak jak podróż czy noc poślubna, ale go nie użyłam w końcu w zaproszeniach. szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
aska90 Re: pytanie do polonistek 19.07.06, 23:12 > mi się nie podoba nazwa "wesele" i wymyśliłam "przyjęcie poślubne" A propos poprawnej polszczyzny. raczej "Mnie się nie podoba", a nie: "Mi się nie podoba" Odpowiedz Link Zgłoś
burleska Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:27 Proponuję "zawrzemy 18 lipca 2006 roku" Odpowiedz Link Zgłoś
golinda Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:23 polonistką nie jestem, ale było mi dane studiować ten piękny kierunek jakieś dwa lata... zawrzemy jest w czasie przyszłym (i jest czasownikiem z rodzaju dokonanych, tzn. zawrzemy, a więc jesteśmy pewni, że ta czynność zostanie ukończona, zawieramy jest w czasie teraźnieszym, ale może też się odnosić do przyszłości, jak np. "w przyszłym tygodniu jedziemy nad morze", "będziemy zawierać" oznaczałoby, że ta czynność będzie miała miejsce, ale nie wiadomo, czy się skończy..., co jest oczywiście trochę nielogiczne w tym przypadku) reasumując: poprawniej stylistycznie brzmi: "zawrzemy" "zawieramy" jest bardziej potocznie Odpowiedz Link Zgłoś
pati_m Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:40 Co prawda, polonistykę skończyłam już parę lat temu i nie mam kontaktu z tą dziedziną nauki , ale z tego, co pamiętam, to "zawrzemy" jest w czasie przyszłym (i jest czasownikiem dokonanym, jak napisała golinda), a zawieramy jest w teraźniejszym. Lepiej więc napisać "zawrzemy" PS. To mi się trochę z "wrzeniem" kojarzy, ale - biorąc pod uwagę emocje dnia, no i perspektywę nocy poślubnej - to chyba nie tak dalekie skojarzenie )) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jannik Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:48 dziekuje za wszystkie podpowiedzi dzisiaj ustalam ostateczny tekst, bo wysylka do konca lipca musi nastapic - slub poczatkiem wrzesnia Odpowiedz Link Zgłoś
arieska Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:49 jannik napisała: > Mam pytanko, czy zapis "dnia ... zawrzemy zwiazek malzenski" jest poprawny? > czy powinno byc "zawieramy" zamiast "zawrzemy"? > dzieki za odpowiedz Zdecydowanie "zawrzemy". Aczkolwiek najczesciej spotykam forme "dnia.....pani x i pan y wstąpią w zwiazek malzenski" Odpowiedz Link Zgłoś
jannik Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:52 aaa, "wstapimy" to tez dobre slowo! moze zmienie? Odpowiedz Link Zgłoś
arieska Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:55 jannik napisała: > aaa, "wstapimy" to tez dobre slowo! moze zmienie? Mnie sie wlasnie takie najbardziej podoba i ,jak wspomnialam, najczesciej wlasnie taka forme spotykam Odpowiedz Link Zgłoś
burleska Re: Burleska, a Ty jak sadzisz? 18.07.06, 15:07 Jedno i drugie sformułowanie jest ładne. Wybierz, które Ci się bardziej podoba Sprawdziłam na zaproszeniu mojej kuzynki- ona robiła obiad na 30 osób i w zaproszeniu było napisane: "po uroczystości zapraszamy na obiad do..."- bez weselny, rodzinny itp. więc jak widac wszystko jest dopuszczalne Odpowiedz Link Zgłoś
jannik Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 15:21 dziekuje jeszcze raz wszystkim za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś