Dodaj do ulubionych

pytanie do polonistek

18.07.06, 13:15
Mam pytanko, czy zapis "dnia ... zawrzemy zwiazek malzenski" jest poprawny?
czy powinno byc "zawieramy" zamiast "zawrzemy"?
dzieki za odpowiedz wink
Obserwuj wątek
    • burleska Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:18
      Obie formy sa poprawne, ta pierwsza bardziej uroczysta. Natomiast nie jest
      poprawne stwierdzenie: 'zawrzemy dnia 18 lipca 2006'- tylko po prostu 'zawrzemy
      18 lipca 2006'
    • lacitadelle Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:20
      "zawrzemy" jest jak najbardziej prawidłowe.

tylko moim zdaniem kiepsko brzmi i można to ładniej ująć smile ale to oczywiście
      kwestia gustu.
      • jannik Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:24
        czyli zamiast "w dniu 18 lipca zawrzemy związek małżeński" napisac "18 lipca
        zawrzemy zwiazek malzenski" ?. A "lipca" lepiej napisac slownie, czy po prostu
        18.07.2006? przygotowuje tekst na zaproszenia, wiec nie chce strzelic bledu wink
        • esaga Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:26
          może tak?
          18 lipca odbędzie się uroczystość zawarcia związku małżeńskiego
          albo
          uroczystość zaślubin

PS "zawarcie" kojarzy mi się z dawnym ustrojem, choć jak najbardziej jest poprawne
          • esaga Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:28
            ja miałam na swoich zaproszeniach tak:
            "(data i miejsce) miłość i wierność ślubować sobie będą...(imiona i nazwiska)
            tak mi się podobało
            • jannik Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:34
              no ale mi wlasnie to zawrzemy musi tutaj gdzies przypasowac, bo pisze w
              pierwszym zdaniu, ze okres narzeczenstwa dobiega konca.
              potem pisze, ze zawrzemy ten zwiazek wink a dalej mam, ze ceremonia, podczas
              ktorej powiemy sobie "tak" odbedzie sie w takim kosciele o godz. 16.00

Idac za ciosem zadam nastepne pytanie - czy male przyjecie po slubie moge
              nazwac "obiadem rodzinnym"? bo nie chce uzyc slowa "przyjecie" wink
              • burleska Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:35
                Lepiej chyba obiad weselny, chciaz jezeli w gronie rodzinnym, to czemu niesmile
                • jannik Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:42
                  hm, no wlasnie, bo bedzie kilku znajomych - nie rodziny.. to moze oni się zle
                  poczują, jak napisze "rodzinny"? ale "weselny" to mnie sie kojarzy z wystawnym
                  weselem, przyjeciem, no a ja chcialam tego uniknac, bo to jest skromna impreza,
                  ale nie moge przeciez zaprosic na "skromna imprezkę"... wink
                  • burleska Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:45
                    To tym lepiej: znajomi poczują się rodzinąsmile Mozesz napisac, jak chcesz. To
                    Wasza uroczystoscsmile
              • horkruks Re: pytanie do polonistek 19.07.06, 22:00
                jannik napisała:

> no ale mi wlasnie to zawrzemy musi tutaj gdzies przypasowac, bo pisze w
                > pierwszym zdaniu, ze okres narzeczenstwa dobiega konca.
                > potem pisze, ze zawrzemy ten zwiazek wink a dalej mam, ze ceremonia, podczas
                > ktorej powiemy sobie "tak" odbedzie sie w takim kosciele o godz. 16.00
                >
                > Idac za ciosem zadam nastepne pytanie - czy male przyjecie po slubie moge
                > nazwac "obiadem rodzinnym"? bo nie chce uzyc slowa "przyjecie" wink

jeśli już chcesz używać poprawnej polszczyzny, to nie "bo pisze w
                pierwszym zdaniu," tylko jest napisane (bo kto albo co pisze ?)

jannik napisała:
                Idac za ciosem zadam nastepne pytanie - czy male przyjecie po slubie moge
                > nazwac "obiadem rodzinnym"? bo nie chce uzyc slowa "przyjecie" wink

mi się nie podoba nazwa "wesele" i wymyśliłam "przyjęcie poślubne", tak jak
                podróż czy noc poślubna, ale go nie użyłam w końcu w zaproszeniach. szkoda sad
                • aska90 Re: pytanie do polonistek 19.07.06, 23:12
                  > mi się nie podoba nazwa "wesele" i wymyśliłam "przyjęcie poślubne"
                  A propos poprawnej polszczyzny. raczej "Mnie się nie podoba", a nie: "Mi się nie
                  podoba"smile
        • burleska Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:27
          Proponuję "zawrzemy 18 lipca 2006 roku"
    • golinda Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:23
      polonistką nie jestem, ale było mi dane studiować ten piękny kierunek jakieś dwa
      lata...
      zawrzemy jest w czasie przyszłym (i jest czasownikiem z rodzaju dokonanych, tzn.
      zawrzemy, a więc jesteśmy pewni, że ta czynność zostanie ukończona, zawieramy
      jest w czasie teraźnieszym, ale może też się odnosić do przyszłości, jak np. "w
      przyszłym tygodniu jedziemy nad morze", "będziemy zawierać" oznaczałoby, że ta
      czynność będzie miała miejsce, ale nie wiadomo, czy się skończy..., co jest
      oczywiście trochę nielogiczne w tym przypadku)
      reasumując:
      poprawniej stylistycznie brzmi: "zawrzemy"
      "zawieramy" jest bardziej potocznie
    • pati_m Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:40
      Co prawda, polonistykę skończyłam już parę lat temu i nie mam kontaktu z tą
      dziedziną nauki wink, ale z tego, co pamiętam, to "zawrzemy" jest w czasie
      przyszłym (i jest czasownikiem dokonanym, jak napisała golinda), a zawieramy
      jest w teraźniejszym. Lepiej więc napisać "zawrzemy" smile
      PS. To mi się trochę z "wrzeniem" kojarzy, ale - biorąc pod uwagę emocje dnia,
      no i perspektywę nocy poślubnej - to chyba nie tak dalekie skojarzenie wink))
      Pozdrawiam
    • jannik Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:48
      dziekuje za wszystkie podpowiedzi wink dzisiaj ustalam ostateczny tekst, bo
      wysylka do konca lipca musi nastapic - slub poczatkiem wrzesnia wink
    • arieska Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:49
      jannik napisała:

> Mam pytanko, czy zapis "dnia ... zawrzemy zwiazek malzenski" jest poprawny?
      > czy powinno byc "zawieramy" zamiast "zawrzemy"?
      > dzieki za odpowiedz wink

Zdecydowanie "zawrzemy". Aczkolwiek najczesciej spotykam forme "dnia.....pani x
      i pan y wstąpią w zwiazek malzenski" smile
      • jannik Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:52
        aaa, "wstapimy" to tez dobre slowo! moze zmienie?
        • arieska Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 13:55
          jannik napisała:

> aaa, "wstapimy" to tez dobre slowo! moze zmienie?

Mnie sie wlasnie takie najbardziej podoba i ,jak wspomnialam, najczesciej
          wlasnie taka forme spotykam smile
          • jannik Burleska, a Ty jak sadzisz? 18.07.06, 13:57
            "wstapimy w" czy "zawrzemy"?
            • burleska Re: Burleska, a Ty jak sadzisz? 18.07.06, 15:07
              Jedno i drugie sformułowanie jest ładne. Wybierz, które Ci się bardziej podobasmile
              Sprawdziłam na zaproszeniu mojej kuzynki- ona robiła obiad na 30 osób i w
              zaproszeniu było napisane: "po uroczystości zapraszamy na obiad do..."- bez
              weselny, rodzinny itp. więc jak widac wszystko jest dopuszczalnesmile
    • jannik Re: pytanie do polonistek 18.07.06, 15:21
      dziekuje jeszcze raz wszystkim za pomoc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka