Dodaj do ulubionych

Od czego zacząć ? Ślub kościelny

22.09.06, 09:49
Dziewczynki kochane, zupełnie nie wiem od czego mam zacząć jeżeli chodzi o
ślub Kościelny. Chcemy brac ślub w innej parafi niż nasza i z tym wiąze się
moje pytanie. Czy powinniśmy najpierw iść do naszej parafi czy do tej w
której chcielibyśmy mieć ślub? O co pytać tu i tu? Co mówić?
Jestem w tej sprawie kompletnie zielona a już chyba czas iść do Kościoła
zarezerwować termin.
Dzięki za rady!!!
Obserwuj wątek
    • spodnica_w_kratke Re: Od czego zacząć ? Ślub kościelny 22.09.06, 10:02
      my zalatwialismy wiekszosc spraw na wariackich papierach,ale zaczelismy od
      wizyty w kosciele, w ktorym bierzemy slub. Przede wszystkim sprawdzcie, czy
      maja wolny termin. Z tego co pamietam, na licencji udzoielanej przez kosciol
      parafialny, jest informacja gdzie slub zostanie zawarty, tak wiec musicie
      wiedziec, gdzie bedzeicie slubowac.
      A co mowic?-po prostu, ze chcecie wziac slub tu, bo.. ja chcialam w TYM
      kosciele, bo to moja dawna parafia, i jestem z nia emecjonalnie zwiazana. Ale
      powodow jest mnostwo, lacznie za takim, ze dany kosciol jest urokliwy. A moze
      po porstu powiedziec, ze o tym od dawna marzylas, nie wchodzac w szczegoly?
      W parafii wystarczy chyba powiedzeic, ze chcecie wziac slub w innym kosciele i
      juz. Mi w kazdym razie parafia nie robila problemow ani o powody nie pytala.
      POwodzenia.
    • mia1986 Re: Od czego zacząć ? Ślub kościelny 22.09.06, 10:37
      najpierw to idz do tego kościoła gdzie chcesz wziąć ślub i zapytaj o datę czy
      maja wolne a później szybko szukaj sali
      • misumi Re: Od czego zacząć ? Ślub kościelny 22.09.06, 10:55
        Już salę i w związku z tym termin mamy. Tylko głowne pytanie do którego
        kościoła iść najpierw.. do parafi czy do tego w którym chcemy ślub i czy jakieś
        papiery od razu są potrzene? Wiem że termin będzie napewno bo w tym kościele
        jest akurat mało ślubów wiec tym się nie martwie.
    • asiek06 Re: Od czego zacząć ? Ślub kościelny 22.09.06, 10:56
      Najpierw zarezerwujcie termin w parafii, w której chcecie wziąźć ślub. Później
      możecie zacząć gromadzić wszystkie potrzebne dokumenty-czyli świadecwto religii
      Twoje i narzeczonego z liceum-albo ze szkoły, w której ostatnio mieliście
      religię. Możecie zapisać się na nauki przedmałżeńskie-po których dostaniecie
      dokument stwierdzający, że je odbbyliście i 3 spotkania w poradni małżeńskieteż
      dostaniecie karteczkę, że braliście udział. Potem każde z Was musi się udać do
      parafii, w której odbył się Wasz chrzest po-po odpis aktu chrztu z
      zaznaczeniem, że do ślubu-oraz wzmianką o tym kiedy było bierzmowanie-w Waszych
      parafich będą wiedzieli wszystko. Tylko jeśli chodzi o odpis aktu chrztu to ma
      on ważność 3-miesięczną od daty wystawienia-więc najlepiej się wybrać niecałe 3
      miesiące przed ślubem. Później jeszcze musicie się udać do Urzędu Stanu
      Cywilnego po zaświadczenie. Jak już to wszystko będziecie mieli idziecie do
      Twojej parafii ze wszystkim-spisujecie protokół i dostajecie karteczki na
      zapowiedzi-Ty do Twojej parafii, narzeczony do swojej oraz karteczki do
      spowiedzi. Dajecie na zapowiedzi-czekacie aż będzie po-i wracacie do Twojej
      parafii-narzeczony ze swoją karteczką z zapowiedzi podpisaną przed proboszcza w
      jego parafii. Dostajecie licencję, z którą idziecie do proboszcza parafii, w
      której bierzecie ślub-oraz bierzecie ze sobą zaświadczenie z urzędu stano
      cywilnego-to jakieś 2/3 tygodnie przed ślubem. Karteczki ze spowiedzi bierzecie
      se sobą w dniu ślubu. I to tylesmileA właściwie ażsmileMy to już mamy za sobąsmile
      • sub69 Re: Od czego zacząć ? Ślub kościelny 22.09.06, 11:00
        o rany,sporo tego,mnie tez to czekasmilepozdrawiam
        • misumi Re: Od czego zacząć ? Ślub kościelny 22.09.06, 12:17
          Świadectwo religi? Jak ja tego nie posiadam!!! U mnie w liceum niestety nie
          było komu prowadzić takie lekcje i była etyka.
          Więc co teraz?
          • asiek06 Re: Od czego zacząć ? Ślub kościelny 22.09.06, 13:06
            Ja też nie miałam religii w liceum-bo nie było po prostu-chodziłam do liceum
            wieczorowego bo już pracowałam. A świadectwo dałam po prostu z podstawówki i
            zostało przyjęte.
            • asiek06 Re: Od czego zacząć ? Ślub kościelny 22.09.06, 13:08
              I jeszcze dodam, że chrzest miałam w parafii A, komunię w parafii B-za granicą
              zresztą, bierzmowanie w parafii C-w której był ślub a oboje z mężem jesteśmy z
              parafii D i E smile
    • zoofka Re: Od czego zacząć ? Ślub kościelny 22.09.06, 12:58
      Nie Pękaj smile
      Ja biorę ślub w parafii "A" w której się chcrzciłam.
      Moją parafią jest inny kościół - dajmy na to "B" (w miejscu gdzie się
      przeprowadziłam w wieku 6 lat).
      Licencję mam z parafii "C" - mojego narzeczonego (nie chciałam iść do swojej
      parafii "B" - tej po przeprowadzce)
      Moje zapowiedzi wyszły w parafii "D" - kościół do którego uczestniczyłam przez
      ostatnie 2 lata po kolejnej samodzielnej i dorosłej przeprowadzce smile
      Nauki robiłam w parafii "E" - bo akurat tam się zaczynały kiedy się
      decydowałam smile

I wszystko pogodziłam, dałam radę i żaden ksiądz nie robił mi problemu, pomimo
      że każdy papierek potrzebny do ślubu mam z innej parafii. W sumie z pięciu cos
      potrzebnego posiadam.

Głowa do góry - pierwsza rzecz:
      ruszaj do kościoła w którym chcesz powiedzieć to sakramentalne TAK. Ksiądz
      pokieruje Cię ktok po kroku i zanim sie obejrzysz, to już wszystko będzie
      załatwione.

Trzymam kciuki i jakby co służę radą i pomocą smile
      • misumi do zoofka 22.09.06, 13:02
        zoofka u mnie własnie bedzie podobnie...
        Chrzest miałam w powiedzmy parafi A, komunie w parafi B, bierzmowanie w parafi
        C, ze względu na zamieszkanie mam parafie D a ze względu na zameldowanie
        parafie E a chce ślub brać w jeszcze innej parafi wink Trochę tego bedzie w
        związku z tym do załatwiania wink Zreszto nauki przedmałżeńskie też chce robić
        jeszcze w zupełnie innej parafi....
        dzięki za odpowiedź w razie co będę jeszcze Ciebie podpytywać.
        pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka