cukiereczek851 10.05.07, 14:15 czy robiliscie wykresy ?? ja bylam wczopraj na spotkaniu i babbka kazala robisz mi tabele czyli zmierzyc temper. i sluz i to jest takie glupie ( i to przez caly miesiąc ( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
biedrona82 Re: poradnia przedmalzenska 10.05.07, 14:43 ja też byłam wczoraj w poradni rodzinnej i nic nie zamierzam robić - żadnych wykresów ani mierzyć temp. Odpowiedz Link Zgłoś
magda999943 Re: poradnia przedmalzenska 10.05.07, 14:47 Ja również nie robiłam. Też kazali, ale potem się jakoś wytłumaczyłam pani która prowadziła te spotkania w poradni. Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 wykresologia 10.05.07, 15:11 Bynajmniej to nie jest głupie. Żyjesz w XXI w. to chyba powinnaś trochę znać swój organizm. Może być bezcelowe, jeśli bierzesz tabletki antykoncepcyjne. Wtedy jakies obserwacje będziesz miała, ale nie da się ich zinterpretować. WYKRESY nie gryzą, a poznawanie NPR (naturalne planowanie rodziny) może być bardzo interesujące. Poza tym wiedza o NPR bardzo się przydaje, jak się w końcu starasz o dzieck. Wczesniej pozwala przez analizę samych tylko wykresów wykryć, jeśli istnieją, wiele nieprawidłowości i zacząć je w czas leczyć, aby potem nie mieć problemów z płodnością. Im dłużej się prowadzi obserwacje, tym bezpieczniej się człowiek czuje stosując NPR w celu odłożenia poczęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
novinka1 Re: poradnia przedmalzenska 10.05.07, 22:41 Ja sie w sumie przekonalam do tych wykresow, kiedy mialam problemy hormonalne. polecam strone www.fertilityfriend.com Jest super, komputer za was wszystko wylicza i pokazuje co i jak. Dla mnie bomba. W wersji platnej dochodzi kilka gadzetow w stylu przewidywania kiedy kolejna @, odlicza ile dni DPO itp itd. Odpowiedz Link Zgłoś
novinka1 fertilityfriend 10.05.07, 22:42 Jedynym mankamentem dla niektorych moze byc to, ze stronka jest po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
sisigma Re: poradnia przedmalzenska 11.05.07, 10:22 Nie robię. Nie tłumaczę się. To moja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
bzzz12 Re: poradnia przedmalzenska 11.05.07, 15:20 to nie jest bez sensu. Tez je robiłam, chociaż też na początku nie miałam na to specjalnej ochoty. Pomyślałam, że natysuję sobie sama jakich wykresić podpatrzony w książe i już. Jakoś jednak mierzyłam temperaturę przez miesiąc i wyszło, że mam zaburzenia hormonalne, co potwierdziły późniejsze badania... Inna sprawa, że warto poznać swoje ciało, szczególnie jak bedziecie planowali dziecko, a to wcale nie jest takie proste jakby mogło sie wydawać. Odpowiedz Link Zgłoś
luliluli Re: poradnia przedmalzenska 11.05.07, 19:33 to dopiero przede mna, powiedzcie ile to trwa???? ile to spotkan i czy to chodzi wylacznie o npr Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 Re: poradnia przedmalzenska 11.05.07, 19:40 Planowo są 3 spotkania, w tym 1 wykładowe zwykle o podstawach NPR (zwykle dla większej grupy) i 2 indywidualne - powinno się na nim z instruktorem analizować wykresy sporządzone na podstawie obserwowania siebie przynajmniej przez miesiąc. Jak ktoś chce stosować NPR w celu odłożenia poczęcia dziecka, to powinien NPR nauczyć się jak najwcześniej, ponieważ większa ilość obserwacji pozwala na wynzaczenie większej ilości dni bezpiecznych, czyli z minimalną lub zerową szansą na zostanie rodzicami. W niektórych parafiach, na szczęście, osoba z poradni rozmawia też o innych aspektach małżeństwa np. kominukacji czy rozwiązywaniu konfliktów. Odpowiedz Link Zgłoś
bb90 Re: poradnia przedmalzenska 12.05.07, 09:02 hej hej ja robię wykresy od września zeszłego roku. Zawsze wiedzieliśmy że nie będziemy stosować żadnej antykoncepcji tylko NPR. Mój narzeczony kupił mi książki, szablony wykresików, usiadłam, nauczyłam się, zaczęłam stosować, choć badam w zasadzie tylko temperaturę. Boję się tylko, że z tych moich wykresów to niczego nie widać Mam jakiś wyjątkowo zmienny organizm.. jaka jest szansa że kobieta w poradni pomoże mi zinterpretować te dotychczasowe wykresy? ślub w sierpniu.. więc mało czasu Odpowiedz Link Zgłoś
novinka1 Re: poradnia przedmalzenska 12.05.07, 11:30 Jesli masz dziwne wykresy, nie wskazuja wyraznie owulacji to lepiej pojdz do ginekologa a nie jakiejs paniusi w poradni. Ginekolog lepiej sie na tym zna i moze sie okazac, ze skieruje cie na dokladne badania. Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 NPR problemy 14.05.07, 10:14 Popieram - idź do lekarza. Jednak powody mogą też być inne. Może to wina metody. Proponuję przestawienie się na metodę objawowo-temiczną np. angielską lub Roetzera, bo przy dwóch objawach zazwyczaj więcej widać. Jeśli stosujesz termometr elektroniczny, to możesz mieć jakiś felerny egzemplarz. Wniosek - zmienić termometr. Do poradni bym też poszła - może popełniasz jakieś błędy w obserwacjach czy interpretacji wykresów, albo coś źle zrozumiałaś z książek. Kontakt z osoba dobrze obeznaną w NPR, zwłaszcza jak się ma wątpliwości, jest lepszy od książki. Jeśli rzeczywiście chcecie stosować tylko NPR, również w celu odłożenia poczęcia, to radzę udać się do poradni i do lekarza migiem, to samo z termometrem. Im więcej posiadasz wykresów (przy prawidłowych cyklach), tym więcej dni niepłodnych w cyklu możesz potem wyznaczać. A zanim zajdzie się w ciążę, trzeba się przez dłuższy czas poobserwować, bo te obserwacje bardzo się przydają po porodzie, gdy organizm zachowuje się zupełnie inaczej i na dni bezpieczne czasem się wręcz "poluje", a nie chce się przezywać schiz ciążowych. Odpowiedz Link Zgłoś