Dodaj do ulubionych

poradnia przedmalzenska

10.05.07, 14:15
czy robiliscie wykresy smile ?? ja bylam wczopraj na spotkaniu i babbka kazala
robisz mi tabele czyli zmierzyc temper. i sluz i to jest takie glupie sad( i
to przez caly miesiąc sad(
Obserwuj wątek
    • biedrona82 Re: poradnia przedmalzenska 10.05.07, 14:43
      ja też byłam wczoraj w poradni rodzinnej i nic nie zamierzam robić - żadnych
      wykresów ani mierzyć temp. smile
      • magda999943 Re: poradnia przedmalzenska 10.05.07, 14:47
        Ja również nie robiłam. Też kazali, ale potem się jakoś wytłumaczyłam pani
        która prowadziła te spotkania w poradni.
    • bystra_26 wykresologia 10.05.07, 15:11
      Bynajmniej to nie jest głupie. Żyjesz w XXI w. to chyba powinnaś trochę znać
      swój organizm.

Może być bezcelowe, jeśli bierzesz tabletki antykoncepcyjne. Wtedy jakies
      obserwacje będziesz miała, ale nie da się ich zinterpretować.

WYKRESY nie gryzą, a poznawanie NPR (naturalne planowanie rodziny) może być
      bardzo interesujące. Poza tym wiedza o NPR bardzo się przydaje, jak się w końcu
      starasz o dzieck. Wczesniej pozwala przez analizę samych tylko wykresów wykryć,
      jeśli istnieją, wiele nieprawidłowości i zacząć je w czas leczyć, aby potem nie
      mieć problemów z płodnością.

Im dłużej się prowadzi obserwacje, tym bezpieczniej się człowiek czuje stosując
      NPR w celu odłożenia poczęcia.
    • novinka1 Re: poradnia przedmalzenska 10.05.07, 22:41
      Ja sie w sumie przekonalam do tych wykresow, kiedy mialam problemy hormonalne.
      polecam strone www.fertilityfriend.com
      Jest super, komputer za was wszystko wylicza i pokazuje co i jak. Dla mnie
      bomba. W wersji platnej dochodzi kilka gadzetow w stylu przewidywania kiedy
      kolejna @, odlicza ile dni DPO itp itd.
    • novinka1 fertilityfriend 10.05.07, 22:42
      Jedynym mankamentem dla niektorych moze byc to, ze stronka jest po angielsku.
    • sisigma Re: poradnia przedmalzenska 11.05.07, 10:22
      Nie robię. Nie tłumaczę się. To moja sprawa.
    • bzzz12 Re: poradnia przedmalzenska 11.05.07, 15:20
      to nie jest bez sensu. Tez je robiłam, chociaż też na początku nie miałam na
      to specjalnej ochoty. Pomyślałam, że natysuję sobie sama jakich wykresić
      podpatrzony w książe i już. Jakoś jednak mierzyłam temperaturę przez miesiąc i
      wyszło, że mam zaburzenia hormonalne, co potwierdziły późniejsze badania...
      Inna sprawa, że warto poznać swoje ciało, szczególnie jak bedziecie planowali
      dziecko, a to wcale nie jest takie proste jakby mogło sie wydawać.
    • luliluli Re: poradnia przedmalzenska 11.05.07, 19:33
      to dopiero przede mna, powiedzcie ile to trwa???? ile to spotkan i czy to chodzi
      wylacznie o npr
      • bystra_26 Re: poradnia przedmalzenska 11.05.07, 19:40
        Planowo są 3 spotkania, w tym 1 wykładowe zwykle o podstawach NPR (zwykle dla
        większej grupy) i 2 indywidualne - powinno się na nim z instruktorem analizować
        wykresy sporządzone na podstawie obserwowania siebie przynajmniej przez miesiąc.

Jak ktoś chce stosować NPR w celu odłożenia poczęcia dziecka, to powinien NPR
        nauczyć się jak najwcześniej, ponieważ większa ilość obserwacji pozwala na
        wynzaczenie większej ilości dni bezpiecznych, czyli z minimalną lub zerową
        szansą na zostanie rodzicami.

W niektórych parafiach, na szczęście, osoba z poradni rozmawia też o innych
        aspektach małżeństwa np. kominukacji czy rozwiązywaniu konfliktów.
        • bb90 Re: poradnia przedmalzenska 12.05.07, 09:02
          hej hej
          ja robię wykresy od września zeszłego roku. Zawsze wiedzieliśmy że nie będziemy
          stosować żadnej antykoncepcji tylko NPR. Mój narzeczony kupił mi książki,
          szablony wykresików, usiadłam, nauczyłam się, zaczęłam stosować, choć badam w
          zasadzie tylko temperaturę. Boję się tylko, że z tych moich wykresów to niczego
          nie widać sad Mam jakiś wyjątkowo zmienny organizm.. jaka jest szansa że kobieta
          w poradni pomoże mi zinterpretować te dotychczasowe wykresy? ślub w sierpniu..
          więc mało czasu wink
          • novinka1 Re: poradnia przedmalzenska 12.05.07, 11:30
            Jesli masz dziwne wykresy, nie wskazuja wyraznie owulacji to lepiej pojdz do
            ginekologa a nie jakiejs paniusi w poradni. Ginekolog lepiej sie na tym zna i
            moze sie okazac, ze skieruje cie na dokladne badania.
          • bystra_26 NPR problemy 14.05.07, 10:14
            Popieram - idź do lekarza.

Jednak powody mogą też być inne.

Może to wina metody. Proponuję przestawienie się na metodę objawowo-temiczną
            np. angielską lub Roetzera, bo przy dwóch objawach zazwyczaj więcej widać.

Jeśli stosujesz termometr elektroniczny, to możesz mieć jakiś felerny
            egzemplarz. Wniosek - zmienić termometr.

Do poradni bym też poszła - może popełniasz jakieś błędy w obserwacjach czy
            interpretacji wykresów, albo coś źle zrozumiałaś z książek. Kontakt z osoba
            dobrze obeznaną w NPR, zwłaszcza jak się ma wątpliwości, jest lepszy od książki.

Jeśli rzeczywiście chcecie stosować tylko NPR, również w celu odłożenia
            poczęcia, to radzę udać się do poradni i do lekarza migiem, to samo z
            termometrem. Im więcej posiadasz wykresów (przy prawidłowych cyklach), tym
            więcej dni niepłodnych w cyklu możesz potem wyznaczać.

A zanim zajdzie się w ciążę, trzeba się przez dłuższy czas poobserwować, bo te
            obserwacje bardzo się przydają po porodzie, gdy organizm zachowuje się zupełnie
            inaczej i na dni bezpieczne czasem się wręcz "poluje", a nie chce się przezywać
            schiz ciążowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka