basiczek13 14.05.07, 13:34 Jaki bedziecie miec koszt strojenia kosciola zywymi kwiatami i co bedzie wliczane w cene? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bystra_26 zależy do wielu czynników 14.05.07, 13:55 1. Musisz wiedzieć na co pozwala proboszcz parafii, w której jest ślub. Czasami nie można np. stroić krzeseł narzeczonych lub rozstawiać szpaleru kwiatków wzdłuż ławek. W niektórych parafiach też trzeba skorzystać z usług parafialnej stroicielki lub zakrystianki, bo na firmy zewnętrzne się nie zgadzają. 2. Dobrze wiedzieć, czy w wybranym przez Was dniu ślubuje więcej par - wtedy najlepiej się z nimi dogadać i podzielić koszty, gdyż trudno jest przestrajać kościół, jak śluby są "na styk" 14, 15, 16, 17, 18. 3. Koszty zależeć będą więc od Waszej wizji, ilości kwiatów, wynagrodzenia dekoratora (zwykle wliczone w kwiaty), pory roku - dostępności kwiatów, miasta - poza Warszawą bywa połowę taniej. 4. Czyli o konkretnych sumach będziesz wiedzieć, jak porozmawiasz z dekoratorem i będziesz wiedzieć przez ile par podzielić tę kwotę. P.S. Są okresy w roku, gdzie przystrojenie kościoła po prostu jest i często nie można do niego nic dodać - Boże Narodzenie, sobota po Bożym Ciele. Wtedy najczęsiej koszt to 0 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
monitchka26 Re: zależy do wielu czynników 14.05.07, 14:05 Ja zdecydowałam, że nie będę przystrajać Kościoła. On sam w sobie jest piękny i nie potrzebuje sztucznych kwiatów, czy stroików. Ale co zrobić, jak para przede mna ma ślub o 14 i przystraja kościół a ja mam swój o 15 i nie chcę przystrojenia. Co wtedy?? Kazać im sciągać wszystko?? Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 być asertywnym 14.05.07, 14:45 Prawdopodobnie ta para sama będzie chciała podzielić z Wami koszty, bo trudno im będzie zmienić wystrój jak pomiędzy ich wyjściem a waszym wejściem będzie 5 minut. Chociaż.... jesli mają formę zewnętrzną, to ona dbając o swój interes, ściagnie wszystko w 5 minut. Ksiądz też Wam może głowę suszyć, że to nie bardzo tak Msza przy nieprzystojonym ołtarzu, ale obowiązku chyba nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
basiczek13 Re: zależy do wielu czynników 14.05.07, 14:08 masz racje. Napewno porozmawiam dokladnie jeszcze, ale narazie chcialabym sie dowiedziec jakie wy mieliscie koszty strojenia kosciola i co bylo wliczane w cene- czyli czy tylko strojenie oltarza, czy naw bocznych tez itd... Pytam z ciekawosci bo mojej znajomej pani kwiaciarka (z malej miejscowosci - wesele bedzie w lipcu)zaspiewala 300 zl od pary i tylko strojenie oltarza w tej cenie.. A najbardziej dziwne jest to ze w tym dniu maja miec slub 2 inne pary i wszystkim powiedziala po 300 zl... Nie wydaje Wam sie to troche drogo? Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 droga jak cholera 14.05.07, 14:42 Duzy kościół w nowoczesnym stylu, Wrocław. Koniec sierpnia (koleżanka). Wielki stroik pod ołtarzem, koło ambony wielki na stojaku, stroik na póleczce na tabernakulum. Koniec sierpnia 600PLN za wszystko - przy podziale na 3 pary, to po 200PLN. Powinniście spotkać się z tymi innym parami i razem pójść do stroicielki, niech nie zdziera! Może próbuje wykorzystać waszą niewiedzę co do tego, że są w tym dniu inne pary i że z pewnością 3 różnych wystroi nie zrobi. Strojenie bocznych naw mija się z celem, chyba że jedną, do którj pójdziecie się po slubie pomodlić - czasami pary idą do nawy maryjnej. No i dowiedzcie się, czy ta pani ma na pewno stojaki/urządzenia by przystroić tę alejkę, którą będziecie iść do ołtarza, jeśli coś takiego chcecie - najlepiej pójść na jakiś ślub, do którego ona robi dekoracje, by się przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
adamarianska Re: Jaki koszt strojenia kosciola? 14.05.07, 14:18 W mojej parafi nie mamy , żadnego problemu jeżeli chodzi o wystrój Kościoła , a oplata to 500zł , żywe kwiaty. Odpowiedz Link Zgłoś
kingadaw Re: Jaki koszt strojenia kosciola? 14.05.07, 15:07 hmm, a co mam zrobić skoro ślub o 16 i nie chcę stroic koscioła, a sluby są i przed nami i po nas. jesli jedni i drudzy będą chcieli stroić i można liczyć ze dekorator zdąży zebrac dekorację na nasz ślub? Nie chcę stroic kościoła, bo sam w sobie jest ładny, sanktuarium, na ołtarzu zawsze są piekne kwiaty, szpaler tylko zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
monitchka26 Re: Jaki koszt strojenia kosciola? 14.05.07, 15:12 kingadaw, dosłownie to samo myślę. Jade w sobotę do księdza spisywać protokół, zapytam go o tę kwestię i wezmę numer tel pary przed nami biorącej ślub, zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać. Odpowiedz Link Zgłoś
kingadaw Re: Jaki koszt strojenia kosciola? 14.05.07, 15:26 wiesz, tylko właśnie nie chce, żeby inne pary nie miały do nas pretensji, moze sądzą, że koszt się zmniejszy, jak weźmie na spółkę więcej osób, a to taki zonk... Nie zamierzam sie pod tym uginać, tylko dekorator niech sie z tym uwinie. A już wiem że tego dnia będą conajmniej 4 śluby... Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 lepiej na to nie liczyć 14.05.07, 15:27 kingadaw napisała: > hmm, a co mam zrobić skoro ślub o 16 i nie chcę stroic koscioła, a sluby są i > przed nami i po nas. jesli jedni i drudzy będą chcieli stroić i można liczyć > ze dekorator zdąży zebrac dekorację na nasz ślub? Jak to jest np. wystrój ołtarza, to raczej zostanie. Jak te inne pary będą oburzone, że z nimi kosztów nie dzielicie, to znajdą pomocników, by wszystko (zostaje "łysy: ołtarz!) ściągnąć. > Nie chcę stroic kościoła, bo sam w sobie jest ładny, sanktuarium, na ołtarzu > zawsze są piekne kwiaty, szpaler tylko zaszkodzi. Nie liczyłabym na wystrój, jesli to jest w sezonie ślubnym i śluby w tym sanktuarium to normalka. Trzeba mieć świadomość, że przez połowę roku, jak są śluby, to właśnie młodzi strojący kościół na swój ślub są sponsorami niedzielnego wystroju kościołów. Przy moim ślubie, pani dekoratorka sama miesiąc przed do mnie dzwoniła natarczywie, że musimy się umówić na strojenie i koszty, bo akurat tydzień wczesniej już zdąża zdjąć wystrój bozonarodzeniowy (zgrozą mnie przejmuje jak zamiast do Trzech Króli zostaje to do 2.lutego!). Zaśpiewała dość dużo pośrednio sugerując na moją wzmiankę, że przecież na niedzielę zawsze ołtarz itp. jest przybrany kwiatami, że jak my nie damy na to pieniędzy, to będziemy mieć łysy ołtarz, choć ona w czwartek na giełdzie kwiaty kupi, zrobi bukiety, ale postawi je dopiero w sobotę wieczór, po naszym ślubie. Odpowiedz Link Zgłoś
kingadaw Re: lepiej na to nie liczyć 14.05.07, 15:42 Wstępnie rozmawiałam z księdzem i powiedział mi, że do ślubu mam zapewniony ubrany w żywe kwiaty ołtarz, tabernakulum i boczne ołtarze oraz dywan i jak dla mnie to może wystarczyć. Szczerze- nie podobają mi się te szpalery, np. kwiaty na ołtarzu są czerwone a szpaler biały (???) i nie jest to aż tak bardzo dla mnie ważne. Zastanawiam się, czy ktos mógłby być aż tak bezczelny, żeby zabrać nawet dekorację przygotowaną przez zakrystiana... Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 Re: lepiej na to nie liczyć 14.05.07, 16:05 Fajnie, że macie podstawową dekorację kościoła w standardzie. Nie zawsze tak jednak jest Jak kwiaty są w standardzie, to nikt tego nie zabierze, bo każda para z dnia za to zapłaciła. Ale jak para A zapłaciła zakrystianinowi ekstra (bo strojenie kościoła jest osobno), a para B po nich nie chciała się dołożyć, to para A wyznaczy kogoś, by "odstroił kościół" po ślubie, a zakrystianin wieczorem wstawi kwiaty z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
maga801 Re: lepiej na to nie liczyć 14.05.07, 17:01 aż mi się nie chce wierzyć, że tak jest!!! My ślubowaliśmy w sierpniu, przed nami była jedna para. Oni chcieli wystrój, który był, czyli wieniec ze zboża, kalarepki, marchewki i jabłuszka. Mnie to przeraziło, bo nie wyobrażałam sobie ślubu wśród warzyw. Pogadałam z tą parą, czy nie dorzucą się do kwiatów. Nie... Zamówiłam gladiole koloru białego. W dniu ślubu wstawiłyśmy je z przyjaciółka do dużego wazonu przed ołtarzem, przyczepiłyśmy do ławek kokardki, które sama zrobiłam. Para przed nami powiedziała, że ładnie, ale pieniędzy nie dali. Skorzystali z naszego, trudno. Przynajmiej nie miałam kalarepek. Do głowy by mi nie przyszło, żeby to montować tuż przed naszym ślubem. Ale zawiść! Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Jaki koszt strojenia kosciola? 14.05.07, 16:31 Nam kobieta, stale strojąca kwiatami kościół, policzyła 150 zł od pary (tego dnia były dwie), bo: - przed ołtarz i tak robi zawsze bukiet, więc za to nam liczyć nie będzie - za bluszcz (którym oplecione były kolumny w kościele) też nie policzy, bo zrywa go z własnej działki. - za robociznę też nie, bo "nie godzi się na Młodej Parze sępić" - i jeszcze uszyła nowiutkie białe pokrowce na krzesła i klęcznik, za co też nam nie policzyła, bo to był jej dar dla Kościoła. W efekcie dostaliśmy od niej dwa szpalery z wysokich, metrowych wazonów z kwiatami, połączony białymi wstęgami, przepięknie udekorowane na zielono słupy, przeogromniaste i przepiękne bukiety przy klęczniku, ołtarzu i ambonie, a że wszystkie kwiaty były białe, to wspaniale grało to zielenią bluszczu i białymi pokrowcami. Do tej pory jestem za to tej pani PRZEOGROMNIE wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
mysza1418 Re: Jaki koszt strojenia kosciola? 15.05.07, 09:28 Czy mogłabym poprosić o zdjecia dekoracji koscioła w dniu Waszych Ślubów na maila?? Byłabym bardzo wdzięczna Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś