Dodaj do ulubionych

protokół-kiedy?

29.05.07, 11:51
cześć dziewczyny!
Wiem, że protokół ma być podpisany 3 m-ce przed ślubem. moje pytnie dotyczy
tego czy to musza być dokładnie 3 m-ce? Czy jeśli przykładowo mam ślu 8
września to protokół musze podpisać 8 czerwca? Jakie może być ewentualne
odstępstwo w tył lub w przód?
Obserwuj wątek
    • pronovia Re: protokół-kiedy? 29.05.07, 12:15
      Witam
      Protokół musi być spisany NIE WCZEŚNIEJ NIŻ NA 3 MIESIĄCE przed ślubem, a nie
      dokładnie 3 miesiące. My spisywaliśmy miesiąc przed i to jest NA STYK.
      Najlepiej iść jakieś dwa miesiące przed, żeby załatwić to na luzie.
      pozdr
      • kingadaw Re: protokół-kiedy? 29.05.07, 12:30
        my mamy do ślubu 6 tyg i w tym tyg idziemy do księdza.
        • sandstorm86 Re: protokół-kiedy? 29.05.07, 12:57
          To wcześniej nie można? My chcieliśmy teraz na początku czerwca spisać bo
          później z różnych przyczyn nie możemy a jeśli juz to pod koniec sierpnia a ślub
          w październiku. Czyli musze pod koniec sierpnia? Bo teraz zostało 4 miesiące do
          ślubu
          • bystra_26 do 6 miesięcy przed ślubem ??? 29.05.07, 13:17
            Mimimum 3 miesiące przed TRZEBA zgłosić zamiar zawarcia związku małżeńskiego
            (poinformować proboszcza), czyli udać się do kancelarii parafialnej z dowodami
            i aktami chrztu wystawionymi nie wczesniej niż 3 miesiące przed tą wizytą i nie
            wcześniej niz 6 miesięcy przed ślubem. Wtedy ksiądz zazwyczaj wypełnia tylko
            pierwszą, formalną stronę protokołu.

Według mnie i doświadczeń opisanych na forum, można protokół wypełnić do 6
            miesięcy przed ślubem. Taką ważnośc też mają wygłoszone zapowiedzi.
            Zasadniczo warunkiem wygłosznia zapowiedzi jest ukończenie kursu
            przedmałżeńskiego ;/ Najlepiej dowiedzieć się u księdza, bo co parafia to
            obyczaj - bywają gorliwsi od kodeksu prawa kanonicznego.
    • suziliu Re: protokół-kiedy? 29.05.07, 13:58
      My mamy ślub na koniec sierpnia, a protokół właśnie spisalismy - taki termin
      nam wskazał na spisanie protokołu. Chcielismy ze względów organizacyjnych
      spisać go pod koniec czerwca, ale ksiądz stwierdzil że to zdecydowanie za
      późno. Pewnie to też kwestia parafii
    • zemfiroczka Re: protokół-kiedy? 30.05.07, 00:40
      slub 14 lipca- protokol spisany wczoraj
      • tiliam jakie dokumenty? 30.05.07, 10:23
        Jakie dokumenty należy zabrać na spisanie protokołu??
        • bystra_26 dokumenty 30.05.07, 10:38
          1. dowody osobiste
          2. aktualne akty chrztu - wystawione nie wczesniej niż 3 miesiące przed wuzytą
          w kancelarii i nie wcześniej niż 6 miesięcy przed ślubem; do pobrania w
          parafiach chrztu - trzeba księdzu powiedzieć, że mają być do ślubu - wówczas
          dopisze fakt bierzmowania i że nie braliście innych ślubów

mniej konieczne, czyli można donieść później:

3. świadectwo nauki religii ostatnie posiadane - na maturalnym jest ocena, ale
          może też być z II LO
          4. zaświadczenie z kursu przedmałżeńskiego - w niektórych parafiach nie
          wystawiają zapowiedzi bez ukończenia kursu
          5. zaświadczenie z poradni rodzinnej - my pokazaliśmy je 15 minut przed ślubem
          6. przy konkordatowym - zaświadczenie o braku przeszkód do zawarcia związku
          małżeńskiego wystawione przez USC nie wcześniej niż 3 miesiące przed ślubem
          (musi być ważne w dniu ślubu), można je uzyskać stawiając się z aktami
          urodzenia razem (USC miesjca urodzenia wystawia) w miejscu zameldowania jednego
          z narzeczonych (tymczasowe chyba wystarczy)

przy kościelnym - 1 egzemplarz skróconego aktu małżeństwa

7. w dniu ślubu - kartki od spowiedzi
          • zosiaczek25 Re: dokumenty 30.05.07, 10:59
            To wszystko tak formalnie. A i tak koniec koncow zalezy wszystko od ksiedza. Mi
            kazal przyniesc akt chrztu- juz wzial i akt zawarcia zw. malzensk. z USC. Nic
            wiecej.
            • bystra_26 ??? 30.05.07, 12:10
              Mhmm... a na spisanie protokołu innych rzeczy nie kazał przynieść? Czy
              spisujesz protokół w Niemczech? Bo to od episkopatu danego kraju zależy, jak
              formalności będą wyglądać. I w przypadku slubu jednostronnego pewnie są trochę
              inne zasady.
              • zosiaczek25 Re: ??? 30.05.07, 12:22
                Spisuje protokol w Niemczech wlasnie. I tak, jak mowie, jakis czas temu po mszy
                poszlam porozmawiac z proboszczem o tym, ze planujemy z mezem sie pobrac. Tak
                sobie luzno pogadalismy. A ze mialam przy sobie odpis aktu chrztu, bo chcialam
                sie zapytac, czy musze tlumaczyc, to wzial go od razu i bez tlumaczenia.
                Powiedzial, ze mi we wszystko wierzy. Zreszta prawie wszystko jest tam po
                lacinie, wiec chyba tak czy inaczej rozumie. Pytalam, co przyniesc na protokol,
                to odparl, ze zaswiadczenie, czy jakkolwiek sie to nazywa, o chrzcie meza i akt
                malzenstwa z USC, bo w miedzyczasie zdazylismy sie pobrac cywilnie. Na moje
                pytanie o swiadectwa z Religii i o zaswiadczenie o tym, czy maz nie jest zonaty
                koscielnie (bo w Polsce takie mi kiedys ksiadz polecil zalatwic), odparl, ze to
                mu nie potrzebne. Nie bede tego teraz wyjasniac, bo to ma swoje uzasadnienie w
                przepisach ewangelickich. W kazdym razie, moj ksiadz stwierdzil, ze niezbedne do
                spisania protokolu sa tylko te 3 dokumenty. Mozliwe, ze potem posle nas na jakis
                kurs a mnie do spowiedzi, ale poki co mowa byla tylko o tym. Zobaczymy 11.06.
    • zosiaczek25 Re: protokół-kiedy? 30.05.07, 10:55
      Nie znam sie na tych przepisach, ale tez slyszalam cos o 3 miesiacach przed
      slubem. Nam termin protokolu ustalil ksiadz, a on chyba wie najlepiej, ile czasu
      to wszystko zabierze. Protokol mamy za niecale 2 tygodnie- slub koscielny za
      niecale 2 miesiace. Czyli widocznie nie musi byc dokladnie na 3 miesiace przed
      slubem. Ale, jak mowie, to juz lezy w gestii ksiedza. Najlepiej isc juz teraz,
      jesli tego jeszcze nie zrobiliscie i poinformowac go o planowanej dacie slubu.
      Jesli ma sie jakies szczegolne okolicznosci, nawet jakby to mialo byc jakies
      glupstwo, a mysli sie, ze moze to wplynac na zalatwianie formalnosci (moj maz
      jest np. ewangelikiem, bierzemy slub w Polsce a mieszkamy w Niemczech), to
      zapytac sie od razu, czy przez to potrzebne beda jakies szczegolne dokumenty i
      co wogole jest potrzebne do protokolu (bo rozni ksieza roznie wymagaja). Ksiadz
      Wam od razu powie i mozecie na spokojnie sie do tego protokolu przygotowac. A
      jak pojdziecie z kompletem dokumentow, to wszystko powinno pojsc gladko. smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka