Dodaj do ulubionych

plz, szybciutko: co powiedziec ksiedzu na...

27.06.07, 09:02
do wiedzenia? Musze do niego teraz szybko zadzwonic i zawsze sie czuej glupio,
jak koncze rozmowe, bo nie wiem, co powiedziec. Swieckie "do widzenia"
przeciez nie wypada...
Obserwuj wątek
    • np1979 Re: plz, szybciutko: co powiedziec ksiedzu na... 27.06.07, 09:05
      może "Bóg zapłać"
    • gioseppe Re: plz, szybciutko: co powiedziec ksiedzu na... 27.06.07, 09:05
      no jak to!?!
      szczesc Boze smile
      Bóg zaplac etc
    • justyna.e Re: plz, szybciutko: co powiedziec ksiedzu na... 27.06.07, 09:05
      szczęść Boże albo z Panem Bogiem
    • magda_ok Re: plz, szybciutko: co powiedziec ksiedzu na... 27.06.07, 09:05
      "Z Bogiem" sie chyba mowi ... wink
    • madziulka1108 Re: plz, szybciutko: co powiedziec ksiedzu na... 27.06.07, 09:06
      Ja w takich wypadkach mówię "Szczęść Boże"
      Pozdrawiam
    • monia_look Re: plz, szybciutko: co powiedziec ksiedzu na... 27.06.07, 09:07
      I może jeszcze bierzesz ślub kościelny???

Rozwaliłaś mnie tym pytaniem!!!!!!!

Jeśli jesteś ateistką to powiedz :do widzenia", a jak katoliczką lub innego
      wyznania powiedz "szczęść Boże" lub "z Bogiem".
      • memphis90 Re: plz, szybciutko: co powiedziec ksiedzu na... 27.06.07, 10:37
        Taaa, precz z kościoła, grzesznico...
    • cinnamon_woman Re: plz, szybciutko: co powiedziec ksiedzu na... 27.06.07, 09:08
      a ja mówię "dziękuję" i "do widzenia" - ksiądz to też człowiek smile i nie żyjemy
      w XIX wieku - to nie ksiądz dobrodziej smile
    • zosiaczek25 zawsze mowie 27.06.07, 09:10
      Szczesc Boze. Ale brzmi mi to troche dziwnie, bo mowi sie to przeciez na
      powitanie... A Ty monia uwazaj, jak bedziesz chodzila, skoro tak latwo sie
      rozwalasz... Nawet nie wiesz, ile ludzi chodzacych co niedziele do kosciola nie
      zna wyznania wiary, nie mowiac juz o powitaniach czy pozegnaniach.
      • monia_look Re: zawsze mowie 27.06.07, 09:23
        No właśnie wiemwink Czytałam już tu o takich co nie potrafią pacieża a do ołtarza
        do sakramentu małżeństwa się pchają. Obłuda!!!!
        A jeszcze pacież jak pacież, ale nie wiedzieć jak się witać??? Sorry, ja może
        co niedzielę do kościoła nie biegam, ale podstawy jakieś znam...
        • zosiaczek25 Re: zawsze mowie 27.06.07, 09:26
          Ja tez co nie dziele nie biegam. Dwa, nie mieszkam od jakiegos czasu w Polsce i
          po polsku, oprocz tego forum smile, zadko mowie. Trzy, nigdy niczego z ksiedzem nie
          zalatwialam, wiec nie wiem jak sie zegna ksiedza. Dziwne to takie?
          • monia_look Re: zawsze mowie 27.06.07, 09:36
            No dla mnie dziwne.
            Do domu moich rodziców raz w roku przychodził ksiądz "po kolędzie", chodziłam
            na religię, oglądałam TV gdzie czasem pojawia się taka fraza, zdarzało się
            spotkać księdza na ulicy, a moi rodzice wychowywali mnie w tej wierze i uczyli
            jak zwracać się do osób duchownych.

Niemieszkanie w Polsce nie usprawiedliwia Twojej niewiedzy, niemówienie po
            polsku jest żałosne jeśli jesteś Polką (ja tak uważam, bo jest we mnie trochę
            patriotyzmu chybawink), a jeśli nie miałaś kontaktu z księdzem to
            tylko "pogratulować".
            • zosiaczek25 Re: zawsze mowie 27.06.07, 09:47
              "oglądałam TV gdzie czasem pojawia się taka fraza"

No, niestety TV Trwam nie ogladalam. I nie naleze do tych, ktore godzinami
              siedza co dziennie przd tv.

"zdarzało się
              > spotkać księdza na ulicy,"

Mi sie tez zdarzylo, ale zegnac sie nie zegnalam.

"niemówienie po
              > polsku jest żałosne jeśli jesteś Polką"

Ze co? Co w tym jest zalosnego, ze nie mam polskiej tv, nie czytam polskich
              gazet, nie mam polskich przyjaciol itp. Nie mieszkam w polskim gettcie, wiec
              niestety mam kontakt z tubylcami i porozumiewam sie w tutejszym jezyku. Ale to
              straszne!
              • memphis90 Re: zawsze mowie 27.06.07, 10:39
                Ach, Zosiaczku, nie wysilaj się- już jesteś przeklęta i nic Ciebie nie uratujesmile)
              • agaa-hcm kontakt z księdzem 27.06.07, 14:34
                hmmm, badz co badz to dziwnie mi sie skojarzylo wink))) moze juz glupieje od tej
                roboty!!

pozdrawiam i wyluzujcie dziewczyny wink
        • czarnasia13 Re: zawsze mowie 27.06.07, 09:31
          No i właśnie dlatego że nie "biegasz" co niedzielę do kościoła to nie umiesz
          komuś pomóc tylko sobie kpiny urządzasz. Moim skromnym zdaniem to forum jest po
          to żeby pomagać a nie wyśmiewać co ty monia ewidentnie robisz.
          • monia_look Re: zawsze mowie 27.06.07, 09:39
            Nie miałam zamiaru nikogo wyśmiewać. Poprostu dziwi mnie że można tego nie
            wiedzieć i tyle...
            A pomóc chyba pomogłam pisząc co ma odpowiedziećwink)) Chyba przeczytałaś i
            zrozumiałaś to co chciałaś..

Dziewczyny, co Was prawda w oczy kole?
            • zuzia_8 Re: zawsze mowie 27.06.07, 10:12
              monia, lepiej lecz swoje frustracje gdzie indziej.
              Zosiaczek po prostu zapytała. A ty zamiast pomóc - obśmiewasz? po co jesteś na
              tym forum? w tym wypadku nie było prośby o opinie a o pomoc. Jak nie chcesz jej
              udzielić - to bądź cicho. Po co nawarstwiać przykrości?
            • memphis90 Re: zawsze mowie 27.06.07, 10:43
              A mój facet mówił do ksiedza "proszę pana", bo tak mu się wydawało grzeczniej. W
              kosciele był ostatnio przy okazji komunii, ksiądz ich bloku nie odwiedzał
              podczas kolędy (blok wojskowych), rodzice do religijnych nie należą, TV trwam
              nie ogląda. I pewnie też by nie wiedział, jak ma się z ksiedzem witać, a jak
              żegnać. I co? To ma go automatycznie skreślać jako katolika i skazywać na
              potępienie kościółkowych dewotek? Podczas przygotowań do ślubu przeszedł
              naprawdę długą drogę- i bardzo go za to cenię.
        • golinda Re: zawsze mowie 27.06.07, 09:45
          monia_look napisała:

> No właśnie wiemwink Czytałam już tu o takich co nie potrafią pacieża a do
          ołtarza
          >
          > do sakramentu małżeństwa się pchają. Obłuda!!!!
          > A jeszcze pacież jak pacież, ale nie wiedzieć jak się witać???

Chyba pacieRZ.
          Ktoś tu pisał o posługiwaniu się językiem polskim...
          • zosiaczek25 Re: zawsze mowie 27.06.07, 09:48
            hehe. O patriotyzmie tez pisala. To sie nazywa milosc do ojczystego jezyka...
            • czarnasia13 Re: zawsze mowie 27.06.07, 09:54
              Nie przejmuj się Zosiaczek ona chyba jakiś kompleks ma i chce go zagłuszyć wink
              • monia_look Re: zawsze mowie 27.06.07, 09:55
                wink
              • czarnasia13 To było do zosiaczek 27.06.07, 09:58
                trzymaj się dzielnie i nie daj się złośliwcom.
                • zosiaczek25 Re: To było do zosiaczek 27.06.07, 10:00
                  ech, to tylko internet. Czym mam sie przejmowac?
              • golinda Re: zawsze mowie 27.06.07, 10:03
                ja pierd....! dziewczyna zapytała, jak powinna zwracać się do księdza na
                pożegnanie, a tu już jakaś stos dla niej zapaliła...
                to są właśnie polscy katolicy...
          • monia_look Re: zawsze mowie 27.06.07, 09:53
            Przepraszam, faktycznie błądwink I przyznaję się do niego!

Gratuluję uszczypliwości. Ja już zostałam przez Ciebie uznana za tą złą, ale
            myślałam że w związku z tym że Ty kogoś osądzasz, sama jesteś bez skazywink))))
            Oj, pomyliłam się...

No nic, jeśli kogoś uraziłam swoim zdziwieniem, że można nie wiedzieć jak
            zwracać się do księdza to sorry. Życzę Wam wszystkim udanych ślubów i
            małżeństwwink I oczywiście jak najmniej problemów, a jeśli już, to tylko takiego
            kalibru.
        • iosellin Re: zawsze mowie 27.06.07, 12:58
          monia_look napisała:
          > No właśnie wiemwink Czytałam już tu o takich co nie potrafią pacieża a do
          > ołtarza do sakramentu małżeństwa się pchają. Obłuda!!!!
          > A jeszcze pacież jak pacież, ale nie wiedzieć jak się witać??? Sorry, ja może
          > co niedzielę do kościoła nie biegam, ale podstawy jakieś znam...

A co powiedziec o takich, co nie wiedza jak poprawnie napisac wyraz "pacieRZ"
          (a nie "pacieŻ", jak piszesz, na litosc!) a chwala sie, ze go znaja, ze znaja
          podstawy i wytykaja to i owo innym? big_grin big_grin big_grin To dopiero obluda big_grin big_grin big_grin
          Żdźbło w oku bliźniego dostrzeze, ale w swoim belki... ;P
    • zuzia_8 Re: plz, szybciutko: co powiedziec ksiedzu na... 27.06.07, 09:14
      jam ówię "szczęść boże" i on mi odpowiada tym samym.
      • esiaesia Re: plz, szybciutko: co powiedziec ksiedzu na... 27.06.07, 09:15
        ja tam mówię 'do widzenia' - ateistką nie jestem smile
        • czarnasia13 Re: plz, szybciutko: co powiedziec ksiedzu na... 27.06.07, 09:19
          Na powitanie mówi się "szczęść Boże" a na pożegnanie " z Panem Bogiem" pozdrawiam
          • zosiaczek25 Re: plz, szybciutko: co powiedziec ksiedzu na... 27.06.07, 09:21
            No wlasnie, o to mi chodzilo. Mi sie zawsze chrzani.
          • brawurka132 Re: plz, szybciutko: co powiedziec ksiedzu na... 27.06.07, 09:32
            studiuję na katolickiej uczelni i zawsze mowię "do widzenia", jakoś nie miałam
            ochoty powiedzieć "Bóg zapłać" po tym jak mnie oblał na ostatnim ezaminie.smile
            życie...
            • jestynka Re: plz, szybciutko: co powiedziec ksiedzu na... 27.06.07, 09:39
              na UKSW ?smile
            • memphis90 Re: plz, szybciutko: co powiedziec ksiedzu na... 27.06.07, 10:45
              Trzeba było powiedzieć "Pan Bóg w dzieciach wynagrodzi" he, hesmile)
    • polabb Re: plz, szybciutko: co powiedziec ksiedzu na... 27.06.07, 10:43
      Jako Dzień dobry - Szczęść Boże
      Jako dziekuje - Bóg zapłać
      Jako Do widzenia - Z Bogiem
      • zosiaczek25 Re: plz, szybciutko: co powiedziec ksiedzu na... 27.06.07, 11:00
        Kolejny dowod na to, ze niektorzy wnikliwie czytaja watki. A chodzilo tylko o
        "do widzenia". wink
      • kasia-k Re: plz, szybciutko: co powiedziec ksiedzu na... 27.06.07, 14:30
        polabb napisała:

> Jako Dzień dobry - Szczęść Boże
        > Jako dziekuje - Bóg zapłać
        > Jako Do widzenia - Z Bogiem

mnie zawsze mówili aby sie witać słowami:
        Niech bedzie pochwalony ...

Dłuższa wersja:
        Niech bedzie pochwalony Jezus Chrystus

i jeszcze słyszałam jeszcze dłuższą
        ... i Maryja ...(nie pamietam dalej)

U mnie na Bemowie na Drzwiacj zakrystii wisi kartka z instrukcją typu:
        Wchodząc do kancelarii na powitanie mówimy ... (któraś z wersji przytoczonych
        przez polabb)
        a wychoddząc na pożegnanie mówwimy ...(jw.)

moim zdaniem zwykłe dzień dobry czy do widzenia jest zawsze na miejscu, bez
        wzgledu czy zwracamy si do osoby swieckiej czy do duchownej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka