molle 26.07.07, 15:25 czy ktoraś z Was brała, bierze lub zamierza brać ślub w "towarzystwie" aparatu ortodontycznego? jak wyglądały u Was zdjęcia? był jakiś retusz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
owieczka.k Re: porcelanowe czy srebrne zamki? 26.07.07, 15:34 Ja będę miała aparat na ślubie srebne zamki i przezroczyste ligatury Jakoś się tym nie przejmuje wole aparat na zdjęciach niż krzywe zęby Odpowiedz Link Zgłoś
martha82 Re: porcelanowe czy srebrne zamki? 26.07.07, 15:37 a ja właśnie z tego powodu jeszcze zwlekam ze ślubem... Nie widziałam jeszcze Panny Młodej w aparaciku. Chociaż kto wie, może jak Ty się zdecydujesz to ja nabiorę odwagi... Z drugiej jednak strony zdjęcia ślubne to pamiątka na całe życie i raczej chciałabym już mieć na nich uśmiech bez zarzutu Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: porcelanowe czy srebrne zamki? 26.07.07, 15:39 Z własnego doświadczenia mówię, że nawet jak się ma jeden jedyny krzywy ząb, to na ślubnych zdjęciach znakomicie jest widoczny To już lepiej w aparacie, serio-serio. Odpowiedz Link Zgłoś
molle Re: porcelanowe czy srebrne zamki? 26.07.07, 16:36 nie jestem jedyna, to naprawdę dodaje otuchy, trochę się martwie że to tak wyszło, planowałam tak ślub żeby było już po zdjęciu aparatu, ale niestety zęby mają mój ślub gdzieś śmiejemy się z N. że aparat mam srebrny i srebrne dodatki do sukni więc jest ok macie rację dziewczyne, że nie mam się czym przejmować, ktoś idzie ze złamaną ręką do ślubu a ktoś z aparatem ortodontycznym Odpowiedz Link Zgłoś
zulkatx Re: porcelanowe czy srebrne zamki? 30.07.07, 17:23 Brałam ślub 20 lat temu ( bez aparatu na zębach )i teraz nie mogę na te zdjęcia patrzeć. Sukienka - pożal się Boże, fryzura - fe, mąż - jak mogłam wyjść zamąż za takiego nieopierzonego małolata? A kto tam będzie Twoje zdjęcia ślubne oglądał? Wogóle robienie zdjęć w takiej ilości jaką się teraz praktykuje, to głupota. Kogo za pięćdziesiąt lat będzie obchodził Twój ślub. A aparat na zębach, to jest akurat coś ciekawego. Progenitura za 100 lat umrze ze śmiechu, jak zobaczy w jakich dybach w uzębieniu musiał chodzić ich przodek. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalinska Re: PM w aparacie ortodontycznym 26.07.07, 15:44 mialam ten problem... slub zaczelismy planowac troche wczesniej niz zdecydowalam sie na aparat, a ze mam niewielka wade zgryzu, to zdecydowalam, ze jak obeszlam sie bez niego tyle lat to i pare mcy wytrzymam. tak wiec wolalam przesunac zalozenie aparatu niz slub no i czekam juz ponad rok... jeszcze 2 mce i pedze do ortodonty no ale jak masz juz zalozony, to przeciez go nie sciagniesz.. (chyba ze mozna-ale nie wiem) pewnie fotograf jakos to podretuszuje i bedzie ok, teraz to cuda robia) Odpowiedz Link Zgłoś
kocica27 Re: PM w aparacie ortodontycznym 26.07.07, 15:58 Aparat można zdjąć na ślub i założyć z powrotem. Ale ja mam do ślubu miesiąc i już mi się nie opłaca "cudować". Więc poczekam i założę po ślubie. Odpowiedz Link Zgłoś
jusgoz Re: PM w aparacie ortodontycznym 26.07.07, 15:59 mój Mąż ma aparat i jak się pobieraliśmy też go miał mało tego, miał bardzo dużą wadę i stopniowo przesuwają mu zęby za pomocą jakiś sprężynek (nie znam się na tym), więc na zdjęciach były one widoczne. My się zupełnie tym nie przejmowaliśmy i chyba nawet przez to nikt po prostu ani o tym nie mówił, ani nie zauważył. Po prostu dla nas to normalne. Pzdr. Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
laramia Re: PM w aparacie ortodontycznym 26.07.07, 16:10 Też myślę, że nadprawdę nie masz sie czym przejmować, aparat na zębach wygląda całkiem sympatycznie, przynajmniej widać, że człowiek o siebia dba. Odpowiedz Link Zgłoś
biedroneczqa Re: PM w aparacie ortodontycznym 26.07.07, 17:21 Ja nosze od ponad 1,5 roku porcelanowy. Może i jest mniej widoczny, ale jak nałożą łańcuszek, modulek kilka, krewetek (tych drucików) to i tak zamków nie widać, więc co za różnica ja czekałam na ślub do zdjęcia aparatu... tak chciałam. Zdejmują mi w poniedziałek (niecałe 2 tygodnie przed slubem). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
biedroneczqa Re: PM w aparacie ortodontycznym 26.07.07, 17:25 właśnie a'propos ściągania... pytałam orto i powiedział, że zamki metalowe bez problemu można ściągnać i założyć po 2-3 tygodniach. Gdybym miała metalowe, to załozyłabym jeszcze po ślubie, bo kurcze wolałabym "utrwalić efekt". Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
molle Re: PM w aparacie ortodontycznym 26.07.07, 17:41 a ponowne założenie ile kosztuje? i chyba odpada coś takiego jak się jeszcze kontynuuje leczenie... godze sie z faktem aparatu na slubie... Odpowiedz Link Zgłoś
molle Re: porcelanowe czy srebrne zamki? 26.07.07, 16:32 niestety mam srebrne, porcelanowe świetnie wyglądają a właściwie to prawie wcale ich nie widać, ale jak zakładałam aparat to był to dla mnie za duży koszt Odpowiedz Link Zgłoś
slona28 Re: PM w aparacie ortodontycznym 26.07.07, 21:26 Mam porcelanowe zamki (aparat od 1,5 roku) i ściągam na ślub 6 górnych zamków. Niby porcenalonowych nie widać, ale... chcę mieć idealne zdjęcia, więc uzgodniłyśmy z moją orto (przekochana kobieta), że najpierw mam zobaczyc jak beda wygladały bez drucików, a jesli nie będzie mi odpowiedać - to zdejmujemy. Problem polega na tym, że raz założonych porcelanowych zamków nie można założyć ponownie, więc prawdopodobnie po ślubie założę już tańsze kryształowe (na ostatnie 3 miesiace). Uwielbiam swój aparat, ale tego jednego dnia chcę być wolna od mysli jak sobie poradzi z retuszem fotograf. Mój mężczyzna też jest za zdjęciem Odpowiedz Link Zgłoś
owieczka.k Re: PM w aparacie ortodontycznym 27.07.07, 08:08 Mi moja orto powiedziała ze nie może mi zdjąć aparatu, a pozatym koszt założenia od nowa to znowu bardzo duża kwota, więc jakbym nawet mogła zdjąć to chyba wolłabym te pieniżąki przeznaczyć na coś innego Odpowiedz Link Zgłoś
samson.miodek Re: PM w aparacie ortodontycznym 27.07.07, 19:12 Mozna sciagnac, a mozna tez wynajac dobrego fotografa, ktory pracuje z aparatem cyfrowym i do obrobki zdjec wyk. Adobe.Uwierzcie -aparat na waszych zebach niknie po kliknieciu myszka.No moze kilku kliknieciach.... Ale najwazniejsze zeby czuc sie swobodnie w tym dniu bo to WASZ dzien i nic nie ma prawa Wam go zepsuc. pozdrawiam wszystkie przyszle panny mlode Odpowiedz Link Zgłoś
gabip1 Re: PM w aparacie ortodontycznym 27.07.07, 10:50 Ja bede brac ślub w towarzystwie aparatu. Mam porcelanowy i tylko na górze. Miał byc ściagniety w lipcu ale mam uparte zęby i zostaje prawdopodobnie do grudnia. Moge ściagnąc na dwa dni i zalożyc w poniedziałek po slubie, ale co tam. Przyzwyczaiłam sie już do niego, to tak jakby był cząstką mnie. Nikomu nie przeszkadza. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
np1979 Re: PM w aparacie ortodontycznym 27.07.07, 10:59 popieram, nie można dać się zwariować! ja też mam ceramiczny aparat, co prawda do ślubu pewnie już będę miała zdjęty, ale ja mogłabym brać ślub w aparacie Odpowiedz Link Zgłoś
ballbina3 Re: PM w aparacie ortodontycznym 27.07.07, 14:59 Mój narzeczony, teraz mąż) brał ślub w aparacie,możę dlatego iż nie był on bardzo widoczny i nawet go na zdjęciach nie widać.Bywa czasem jednak tak że aparat jest bardzo widoczny a do tego glos się zmienia, a nawet aparat powoduje ze posiadacz mówi niewyrażnie wtedy może to być klopotliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
slona28 Re: PM w aparacie ortodontycznym 27.07.07, 15:05 Ech znam to - ja się uśmiecham "od ucha do ucha" więc górne zęby widać w pełnej krasie, dolnych zupełnie - zatem dolnego łuku nie ruszam, nawet nie wyjmuję drucika na ślub, tylko te sześc górnych zamków - tył zostaje na miejscu. Moja orto mówi, że mogą się odrobinę rozjechać - ale nie przeszkadza mi to - na tyle jestem przyzwycza do aparatu, że następne pół roku nie jest mi straszne. Zresztą ostateczną decyję podejmę tuz przed ślubem. Odpowiedz Link Zgłoś
328i Myślę że to maks 1 dzien roboty dla grafika 27.07.07, 15:47 Mowię maks, bo może 2 godziny Odpowiedz Link Zgłoś
wlodeusz Pan Młody z aparatem... 27.07.07, 18:14 to znak dzisiejszych czasów.To znacznie lepsze niż Pan Młody z przeciągiem w pysku,co druga sztacheta. Odpowiedz Link Zgłoś
trottel Re: PM w aparacie ortodontycznym 27.07.07, 20:02 jak ktoś w wieku 20, 30 lat nosi aparat na zębach to ma w wieku 40, 50 lat paradontoze na bank i to są efekty i skutki durnej mody, gratulacje dla waszych dentystów za siłe przekonywania i zarabiania kasy na cudzej głupocie. Odpowiedz Link Zgłoś
mw1969 [...] 27.07.07, 21:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
molle do trottel 27.07.07, 21:53 "(..)gratulacje dla waszych dentystów za siłe przekonywania i zarabiania kasy na cudzej głupocie." o nie ! wypraszam sobie! jak nie wiesz po sie nosi aparat to zachowaj te cenne uwagi dla siebie! Odpowiedz Link Zgłoś
kleopatryx Paradontoza? 28.07.07, 11:07 A kto tak mówi, że ma się paradontozę? Czyja to opinia? Jakie są wyniki badań? Gdzie są publikacje na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
pigulka1 do trottel 31.07.07, 23:40 Widzę że się świetnie znasz na aparatach..... jednym ze sposobów leczenia parodontozy jest właśnie noszenie aparatu. Odpowiedz Link Zgłoś
bibbi5 czy zdjęcia są najważniejsze? Sądzę, że nie, bo 27.07.07, 21:39 najważniejsza jest miłość i tyle. A te zdjęcia... czy ktoś potem je kiedy ogląda? Rzadko, gdyż nie mamy czasu. Są ważniejsze codzienne sprawy, a przede wszystkim miłość małżeńska, ok? Te zdjęcia de facto (moi znajomi mają ich kilka tysięcy)i tak pójdą do lamusa. Ważne, że młodzi się kochają, to wszystko co chcę powiedzieć, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
molle Re: czy zdjęcia są najważniejsze? Sądzę, że nie, 27.07.07, 21:57 oczywiscie najwazniejsza jest milosc, i dlatego wychodze za maz, martwie sie o zdjecia ale juz tego tak nie przezywam, choc dla mnie zdjecia sa wazne(uwielbiam je robi i ogladac i dostrzegac coraz to nowe szczegoly), takze u mnie zdjecia do lamusa nie odchodza i bedziemy sie z nich cieszyc - ja i moj aparat na zebach Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: czy zdjęcia są najważniejsze? Sądzę, że nie, 27.07.07, 22:02 a swoją drogą tak się zastanawiam, ja można było dotrwać do ślubu z krzywymi zębami... Odpowiedz Link Zgłoś
molle Re: czy zdjęcia są najważniejsze? Sądzę, że nie, 27.07.07, 23:38 a kto ma krzywe zeby? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: PM w aparacie ortodontycznym 28.07.07, 09:33 Moja kolezanka brala slub w aparacie. Wygladala przepieknie, ale kiedy sie usmiechnela, to troche dziwnie wygladalo, ale! Bylo to 9 lat temu i wtedy aparaty byly cale z metalu...Teraz sa znacznie delikatniejsze i dyskretniejsze. Moja szwagierka ma przednie zeby przebarwione od prochnicy - to wyglada naprawde zle, a nie nowoczesny aparat! Odpowiedz Link Zgłoś
trinity84 Re: PM w aparacie ortodontycznym 30.07.07, 17:30 "Moja szwagierka ma przednie zeby przebarwione od prochnicy - to wyglada naprawde zle, a nie nowoczesny aparat!" jesli mialaby prochnice to te zeby szybko by jej wylecialy... moze ma fluoroze tak czesta w naszych czasach z powodu nadmiaru fluoru w wodzie... na takich zebach staly aparat sie nie trzyma (wiem cos o tym), pozostaje zadbac tylko w sposob wybielania, a wlasciwie nalozenia materialu lub nawet koronek porcelanowych... to jest dopiero problem... Odpowiedz Link Zgłoś
kleopatryx Ha ha ha...! 28.07.07, 11:02 Ubawił mnie ten wątek. Sama noszę aparat. Słuchajcie,a jak ktoś ma faceta w srebrnych okularkach to też mu robicie retusz? Bo moim zdaniem to ten sam druciany styl A tak poważnie: tysiące osób bierze ślub w aparatach, tylko na prowincji stanowi to jakiś problem. Wejdźcie sobie na forum ortodoncja lub aparat ortodontyczny i sprawdźcie Odpowiedz Link Zgłoś
molle Re: Ha ha ha...! 28.07.07, 12:50 rozpoczelam te watek bo zastanawialam sie czy ktos z forum jest/byl lub bedzie w podobnej sytuacji do mojej,ma jakies pomysly, moze cos doradzic albo odradzic problemu nie ma, bo problem to ja mialam i dlatego zalozylam aparat podobno da sie zrobic niezly retusz i moze porosze o to naszego fotografa, ale bedzie to pewnie kilka zdjec ... bo chce za rok, dwa, 10, 20 poogladac siebie na zdjeciach bez i z aparatem i szczerze sie z nich cieszyc Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Wyrzuć tego faceta! 28.07.07, 22:09 Znajdź na ulicy dowolnego innego, byle miał zęby i wygląd. W końcu nie liczy się człowiek/uczucie, tylko zdjęcia... (jak się potem chwalić koleżankom?) ;>>> Odpowiedz Link Zgłoś
proxima77 Re: PM w aparacie ortodontycznym 29.07.07, 16:09 Witam! Ja brałam ślub w aparacie, był cały metalowy i bardzo widoczny Na zdjęciach miałam zamkniętą buzię i aparatu nie było widać, ale na kamerze już tak Jednak wszyscy wiedzieli, że noszę aparat i nikogo nie dziwił ten widok Wolałam założyć aparat, choć ślub był planowany, niż czekać rok albo i dłużej Poza tym całą ciąże nosiłam aparat i urodziłam mojego synka w aparacie Od półtora roku nie mam już aparatu, synek niedługo ma 2 latka i cieszę się że mogę sie do niego uśmiechać prostymi zębami A to, że aparat powoduję paradontozę to pierwsze słyszę, moja ortodontka jest po 50-tce i niedawno założyła sobie aparat Pozdrawiam wszystkich "druciaków" Odpowiedz Link Zgłoś
trzezwa_puenta Re: PM w aparacie ortodontycznym 29.07.07, 21:50 heh, czarowny musi być usmiech. taki od ucha do ucha lub od szyny do szyny fuga.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
bunkowa Re: PM w aparacie ortodontycznym 30.07.07, 07:24 Ja brałam ślub w aparacie tradycyjnym - sam metal. Ortodontka poradziła mi białe gumki zamiast np. popularnych w takich chwilach przezroczystych. Do zdjęć starałam się uśmiechać tak żeby nie było widać aparatu - łatwo nie było bo w sumie zdjęć są setki . Nie było tak źle. Na koniec fotograf specjalnie mnie rozśmieszył do tego stopnia, że "widać ósemki" z całą biżuterią. Ot tak na pamiątkę. Teraz z perspektywy czasu to zdjęcie wydaje mi się nawet sympatyczne Odpowiedz Link Zgłoś
idoli Re: PM w aparacie ortodontycznym 30.07.07, 18:27 ja brałam ślub w aparacie. uśmiechałam się od ucha do ucha a zdjęcia mam fantastyczne. bez przesady! Odpowiedz Link Zgłoś
diastema Re: PM w aparacie ortodontycznym 30.07.07, 21:20 Przeciez mozna zdjac na kilka dni i potem znowu zalozyc bo rzeczyweiscie aparat wyglada fatalnie na zdjeciach, osobiscie znam 6 osob ktore zdjely aparat na slub. kwestia dogadania z ortodonta. Odpowiedz Link Zgłoś
owieczka.k Re: PM w aparacie ortodontycznym 31.07.07, 08:48 diastema napisała: > Przeciez mozna zdjac na kilka dni i potem znowu zalozyc bo rzeczyweiscie aparat > wyglada fatalnie na zdjeciach, osobiscie znam 6 osob ktore zdjely aparat na > slub. kwestia dogadania z ortodonta. Ja nie moge zdjąć rozmawiałam z orto. Zależy to też od wady itd. Pozatym jakbym zdjęła i załozyła to bym musiała zapłacić jak za nowy aparat a 1500 zł wywalać tylko po to żeby ładniej wyglądac to bez przesady. Mi sie podoba mój usmiech w aparacie i nie mam zamiaru błagać orto żeby mi zdjęła. Odpowiedz Link Zgłoś
diastema Re: PM w aparacie ortodontycznym 31.07.07, 19:57 Zalezy to glownie od dobrej checi lekarza bo zakladasz reteiner na tydzien i masz spokoj. mowie to jako stomatolog. i nie znam ani jednej ortodontki ktora by wziela za to 1500 zl ewentualnie biora tylko za materialy. Odpowiedz Link Zgłoś
biedroneczqa zdjęty w 1/2 ;) 30.07.07, 22:36 Mi dziś zdjął mój orto dół, ząbki są równiuteńkie i trzymają się, bez łuku retencyjnego, więc nie bylo potzreby jego zakładania ale powiem wam, że jak zdejmował, to myślałam, że mu przyłożę, to ch... boli !!! dziąsła mam obok dwójki poharatane, obolałe, starał się jak mógł, ale porcelanowe zamki się łamie, a potem szlifują cudami.... chyba ze 4 wiertełka, polerki, cuda brał.... i niestety zahaczył raz o dziąsło, bo klej sięga nisko..... COŚ WAM PORADZĘ.... nie godź cie się na zdejmowanie tuż przed slubem..... Polecam z miesiąc przed na spokojnie. Jak zdejmiecie dzień przed, to katastrofa, współczuję, dziąsła sa opuchnięte,,, to naturalne.Kilka dni dochodzą do siebie i dziąsła i zęby. ps. Ale dziwnie mi bez tego aparatu.... czuję się jakby mi pół szczęki zabrali ;/ pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
np1979 Re: zdjęty w 1/2 ;) 31.07.07, 09:29 hmmm, nie ma potrzeby zakładać łuku retencyjnego? bardzo to dziwne, bez retencji zęby znowu zaczną się "rozjeżdzać", dostałaś chociaż taki wyjmowany aparat? Odpowiedz Link Zgłoś
biedroneczqa Re: zdjęty w 1/2 ;) 31.07.07, 13:02 nie, nie dostałam. Ale moje ząbki na dole były od prawie roku w "bezruchu" więc jestem spokojna ani drgną. Na dole leczenie polegało jedynie, na zsunięciu dwóch szpar i potem wyciąganiu gumkami siudemek, (bo szóstek brak i te siudemki krzywo wchodziły na ich miejsce - pod skosem. A teraz stoją prosto Toteż cały przód na dole jest "utrwalony porządnie. A jak coś, to się łuk załozy po slubie. Górę mi w czwartek zdejmują i na bank musze mieć łuk, bo na górze co tydzień cos nowego mi ciągnął więc mogą "wajherkować" troszkę pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sisigma Re: PM w aparacie ortodontycznym 30.07.07, 23:09 Możesz sobie jeszcze na ten temat poczytać tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23692&w=54554175 Ja mam jeszcze miesiąc do ślubu i ponad rok do zakończenia leczenia. Cieszyłabym się, gdybym nie musiała wogóle nosić aparatu. Skoro muszę - trudno. Mam teraz ciekawsze sprawy na głowi niż to jak wyjdę na zdjęciach. Co do paradontozy - mając krzywy zgryz, paradontozę masz jak w banku w wieku 35 lat. Wśród liczynch przyczyn paradontozy ostatnią jaką brałabym pod uwagę jest noszenia aparatu orto. Odpowiedz Link Zgłoś
fresh022 Re: PM w aparacie ortodontycznym 31.07.07, 12:48 a nie mógłby na tę cudowna uroczystosc go sciagnać?? Odpowiedz Link Zgłoś
stormy1 Re: PM w aparacie ortodontycznym 31.07.07, 17:29 ja mam zamiar, tyle ze osobiscie. ale jakos nie schizuje mnie taka, opcja, musze sie w koncu "wyprtostowac" Odpowiedz Link Zgłoś
tornado81 Re: PM w aparacie ortodontycznym 31.07.07, 22:38 Dzięki za ten wątek!!! Wszyscy mnie przekonują żebym nie zakładała aparatu na rok przed ślubem "bo jak to będzie na zdjęciach wyglądało" a ja myślę że chyba jednak lepszy kawałek metalu niż krzywe zęby... Pozdrawiam wszystkie "buźki metal", niedługo do tego zaszczytnego grona dołączę Odpowiedz Link Zgłoś