Dodaj do ulubionych

PM w aparacie ortodontycznym

26.07.07, 15:25
czy ktoraś z Was brała, bierze lub zamierza brać ślub w "towarzystwie" aparatu
ortodontycznego?
jak wyglądały u Was zdjęcia? był jakiś retusz?
Obserwuj wątek
    • owieczka.k Re: porcelanowe czy srebrne zamki? 26.07.07, 15:34
      Ja będę miała aparat na ślubie srebne zamki i przezroczyste ligatury smile
      Jakoś się tym nie przejmuje wole aparat na zdjęciach niż krzywe zęby smile
      • martha82 Re: porcelanowe czy srebrne zamki? 26.07.07, 15:37
        a ja właśnie z tego powodu jeszcze zwlekam ze ślubem... Nie widziałam jeszcze
        Panny Młodej w aparaciku. Chociaż kto wie, może jak Ty się zdecydujesz to ja
        nabiorę odwagi... Z drugiej jednak strony zdjęcia ślubne to pamiątka na całe
        życie i raczej chciałabym już mieć na nich uśmiech bez zarzutu smile
        • ashton Re: porcelanowe czy srebrne zamki? 26.07.07, 15:39
          Z własnego doświadczenia mówię, że nawet jak się ma jeden jedyny krzywy ząb, to
          na ślubnych zdjęciach znakomicie jest widoczny wink To już lepiej w aparacie,
          serio-serio.
      • molle Re: porcelanowe czy srebrne zamki? 26.07.07, 16:36
        big_grin nie jestem jedyna, to naprawdę dodaje otuchy, trochę się martwie że to tak
        wyszło, planowałam tak ślub żeby było już po zdjęciu aparatu, ale niestety zęby
        mają mój ślub gdzieś
        śmiejemy się z N. że aparat mam srebrny i srebrne dodatki do sukni więc jest ok
        macie rację dziewczyne, że nie mam się czym przejmować, ktoś idzie ze złamaną
        ręką do ślubu a ktoś z aparatem ortodontycznym
      • zulkatx Re: porcelanowe czy srebrne zamki? 30.07.07, 17:23
        Brałam ślub 20 lat temu ( bez aparatu na zębach )i teraz nie mogę na te zdjęcia
        patrzeć. Sukienka - pożal się Boże, fryzura - fe, mąż - jak mogłam wyjść zamąż
        za takiego nieopierzonego małolata?
        A kto tam będzie Twoje zdjęcia ślubne oglądał?
        Wogóle robienie zdjęć w takiej ilości jaką się teraz praktykuje, to głupota.
        Kogo za pięćdziesiąt lat będzie obchodził Twój ślub. A aparat na zębach, to jest
        akurat coś ciekawego. Progenitura za 100 lat umrze ze śmiechu, jak zobaczy w
        jakich dybach w uzębieniu musiał chodzić ich przodek.
    • magdalinska Re: PM w aparacie ortodontycznym 26.07.07, 15:44
      mialam ten problem... slub zaczelismy planowac troche wczesniej niz
      zdecydowalam sie na aparat, a ze mam niewielka wade zgryzu, to zdecydowalam, ze
      jak obeszlam sie bez niego tyle lat to i pare mcy wytrzymam. tak wiec wolalam
      przesunac zalozenie aparatu niz slubsmile no i czekam juz ponad rok... jeszcze 2
      mce i pedze do ortodontysmile no ale jak masz juz zalozony, to przeciez go nie
      sciagniesz.. (chyba ze mozna-ale nie wiemsmile) pewnie fotograf jakos to
      podretuszuje i bedzie ok, teraz to cuda robiasmile)
      • kocica27 Re: PM w aparacie ortodontycznym 26.07.07, 15:58
        Aparat można zdjąć na ślub i założyć z powrotem. Ale ja mam do ślubu miesiąc i
        już mi się nie opłaca "cudować". Więc poczekam i założę po ślubie.
    • jusgoz Re: PM w aparacie ortodontycznym 26.07.07, 15:59
      mój Mąż ma aparat i jak się pobieraliśmy też go miałsmile mało tego, miał bardzo
      dużą wadę i stopniowo przesuwają mu zęby za pomocą jakiś sprężynek (nie znam
      się na tym), więc na zdjęciach były one widoczne.
      My się zupełnie tym nie przejmowaliśmy i chyba nawet przez to nikt po prostu
      ani o tym nie mówił, ani nie zauważył. Po prostu dla nas to normalne.

Pzdr. Justyna
      • laramia Re: PM w aparacie ortodontycznym 26.07.07, 16:10
        Też myślę, że nadprawdę nie masz sie czym przejmować, aparat na zębach wygląda
        całkiem sympatycznie, przynajmniej widać, że człowiek o siebia dba.
        • biedroneczqa Re: PM w aparacie ortodontycznym 26.07.07, 17:21
          Ja nosze od ponad 1,5 roku porcelanowy. Może i jest mniej widoczny, ale jak
          nałożą łańcuszek, modulek kilka, krewetek (tych drucików) to i tak zamków nie
          widać, więc co za różnica wink ja czekałam na ślub do zdjęcia aparatu... tak
          chciałam. Zdejmują mi w poniedziałek (niecałe 2 tygodnie przed slubem).
          Pozdrawiam
          • biedroneczqa Re: PM w aparacie ortodontycznym 26.07.07, 17:25
            właśnie a'propos ściągania... pytałam orto i powiedział, że zamki metalowe bez
            problemu można ściągnać i założyć po 2-3 tygodniach. Gdybym miała metalowe, to
            załozyłabym jeszcze po ślubie, bo kurcze wolałabym "utrwalić efekt". Pozdr smile
            • molle Re: PM w aparacie ortodontycznym 26.07.07, 17:41
              a ponowne założenie ile kosztuje? i chyba odpada coś takiego jak się jeszcze
              kontynuuje leczenie... godze sie z faktem aparatu na slubie...
    • molle Re: porcelanowe czy srebrne zamki? 26.07.07, 16:32
      niestety mam srebrne, porcelanowe świetnie wyglądają a właściwie to prawie wcale
      ich nie widać, ale jak zakładałam aparat to był to dla mnie za duży koszt
    • slona28 Re: PM w aparacie ortodontycznym 26.07.07, 21:26
      Mam porcelanowe zamki (aparat od 1,5 roku) i ściągam na ślub 6 górnych zamków.
      Niby porcenalonowych nie widać, ale... chcę mieć idealne zdjęcia, więc
      uzgodniłyśmy z moją orto (przekochana kobieta), że najpierw mam zobaczyc jak
      beda wygladały bez drucików, a jesli nie będzie mi odpowiedać - to zdejmujemy.
      Problem polega na tym, że raz założonych porcelanowych zamków nie można założyć
      ponownie, więc prawdopodobnie po ślubie założę już tańsze kryształowe (na
      ostatnie 3 miesiace).
      Uwielbiam swój aparat, ale tego jednego dnia chcę być wolna od mysli jak sobie
      poradzi z retuszem fotograf.
      Mój mężczyzna też jest za zdjęciem smile
      • owieczka.k Re: PM w aparacie ortodontycznym 27.07.07, 08:08
        Mi moja orto powiedziała ze nie może mi zdjąć aparatu, a pozatym koszt
        założenia od nowa to znowu bardzo duża kwota, więc jakbym nawet mogła zdjąć to
        chyba wolłabym te pieniżąki przeznaczyć na coś innego smile
      • samson.miodek Re: PM w aparacie ortodontycznym 27.07.07, 19:12
        Mozna sciagnac, a mozna tez wynajac dobrego fotografa, ktory pracuje z aparatem
        cyfrowym i do obrobki zdjec wyk. Adobe.Uwierzcie -aparat na waszych zebach
        niknie po kliknieciu myszka.No moze kilku kliknieciach....
        Ale najwazniejsze zeby czuc sie swobodnie w tym dniu bo to WASZ dzien i nic nie
        ma prawa Wam go zepsuc.
        pozdrawiam wszystkie przyszle panny mlode
    • gabip1 Re: PM w aparacie ortodontycznym 27.07.07, 10:50
      Ja bede brac ślub w towarzystwie aparatu. Mam porcelanowy i tylko na górze.
      Miał byc ściagniety w lipcu ale mam uparte zęby i zostaje prawdopodobnie do
      grudnia. Moge ściagnąc na dwa dni i zalożyc w poniedziałek po slubie, ale co
      tam. Przyzwyczaiłam sie już do niego, to tak jakby był cząstką mnie. Nikomu nie
      przeszkadza. pozdrawiam
      • np1979 Re: PM w aparacie ortodontycznym 27.07.07, 10:59
        popieram, nie można dać się zwariować! ja też mam ceramiczny aparat, co prawda
        do ślubu pewnie już będę miała zdjęty, ale ja mogłabym brać ślub w aparaciesmile
    • ballbina3 Re: PM w aparacie ortodontycznym 27.07.07, 14:59
      Mój narzeczony, teraz mążwink) brał ślub w aparacie,możę dlatego iż nie był on
      bardzo widoczny i nawet go na zdjęciach nie widać.Bywa czasem jednak tak że
      aparat jest bardzo widoczny a do tego glos się zmienia, a nawet aparat powoduje
      ze posiadacz mówi niewyrażnie wtedy może to być klopotliwe.
      • slona28 Re: PM w aparacie ortodontycznym 27.07.07, 15:05
        Ech znam to - ja się uśmiecham "od ucha do ucha" więc górne zęby widać w pełnej
        krasie, dolnych zupełnie - zatem dolnego łuku nie ruszam, nawet nie wyjmuję
        drucika na ślub, tylko te sześc górnych zamków - tył zostaje na miejscu.
        Moja orto mówi, że mogą się odrobinę rozjechać - ale nie przeszkadza mi to - na
        tyle jestem przyzwycza do aparatu, że następne pół roku nie jest mi straszne.
        Zresztą ostateczną decyję podejmę tuz przed ślubem.
    • 328i Myślę że to maks 1 dzien roboty dla grafika 27.07.07, 15:47
      Mowię maks, bo może 2 godziny
    • pukacz80 Oby 27.07.07, 17:04
      ...wasze problemy byly zawsze tak male smile
    • wlodeusz Pan Młody z aparatem... 27.07.07, 18:14
      to znak dzisiejszych czasów.To znacznie lepsze niż Pan Młody z przeciągiem w
      pysku,co druga sztacheta.
    • trottel Re: PM w aparacie ortodontycznym 27.07.07, 20:02
      jak ktoś w wieku 20, 30 lat nosi aparat na zębach to ma w wieku 40, 50 lat
      paradontoze na bank i to są efekty i skutki durnej mody, gratulacje dla waszych
      dentystów za siłe przekonywania i zarabiania kasy na cudzej głupocie.
      • mw1969 [...] 27.07.07, 21:11
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • molle do trottel 27.07.07, 21:53

"(..)gratulacje dla waszych dentystów za siłe przekonywania i zarabiania kasy na
        cudzej głupocie."

o nie ! wypraszam sobie!
        jak nie wiesz po sie nosi aparat to zachowaj te cenne uwagi dla siebie!
      • kleopatryx Paradontoza? 28.07.07, 11:07
        A kto tak mówi, że ma się paradontozę? Czyja to opinia? Jakie są wyniki badań?
        Gdzie są publikacje na ten temat? suspicious
      • pigulka1 do trottel 31.07.07, 23:40
        Widzę że się świetnie znasz na aparatach..... jednym ze sposobów leczenia
        parodontozy jest właśnie noszenie aparatu.
    • bibbi5 czy zdjęcia są najważniejsze? Sądzę, że nie, bo 27.07.07, 21:39
      najważniejsza jest miłość i tyle. A te zdjęcia... czy ktoś potem je kiedy
      ogląda? Rzadko, gdyż nie mamy czasu. Są ważniejsze codzienne sprawy, a przede
      wszystkim miłość małżeńska, ok? Te zdjęcia de facto (moi znajomi mają ich kilka
      tysięcy)i tak pójdą do lamusa. Ważne, że młodzi się kochają, to wszystko co
      chcę powiedzieć, ok?
      • molle Re: czy zdjęcia są najważniejsze? Sądzę, że nie, 27.07.07, 21:57
        oczywiscie najwazniejsza jest milosc, i dlatego wychodze za maz,
        martwie sie o zdjecia ale juz tego tak nie przezywam, choc dla mnie zdjecia sa
        wazne(uwielbiam je robi i ogladac i dostrzegac coraz to nowe szczegoly), takze u
        mnie zdjecia do lamusa nie odchodza i bedziemy sie z nich cieszyc - ja i moj
        aparat na zebach wink
        • gringo68 Re: czy zdjęcia są najważniejsze? Sądzę, że nie, 27.07.07, 22:02
          a swoją drogą tak się zastanawiam, ja można było dotrwać do ślubu z krzywymi
          zębami...
          • molle Re: czy zdjęcia są najważniejsze? Sądzę, że nie, 27.07.07, 23:38
            a kto ma krzywe zeby?
    • annajustyna Re: PM w aparacie ortodontycznym 28.07.07, 09:33
      Moja kolezanka brala slub w aparacie. Wygladala przepieknie, ale kiedy sie
      usmiechnela, to troche dziwnie wygladalo, ale! Bylo to 9 lat temu i wtedy
      aparaty byly cale z metalu...Teraz sa znacznie delikatniejsze i dyskretniejsze.
      Moja szwagierka ma przednie zeby przebarwione od prochnicy - to wyglada naprawde
      zle, a nie nowoczesny aparat!
      • trinity84 Re: PM w aparacie ortodontycznym 30.07.07, 17:30
        "Moja szwagierka ma przednie zeby przebarwione od prochnicy - to wyglada
        naprawde zle, a nie nowoczesny aparat!"

jesli mialaby prochnice to te zeby szybko by jej wylecialy... moze ma fluoroze
        tak czesta w naszych czasach z powodu nadmiaru fluoru w wodzie... na takich
        zebach staly aparat sie nie trzyma (wiem cos o tym), pozostaje zadbac tylko w
        sposob wybielania, a wlasciwie nalozenia materialu lub nawet koronek
        porcelanowych...

to jest dopiero problem...
    • kleopatryx Ha ha ha...! 28.07.07, 11:02
      Ubawił mnie ten wątek. Sama noszę aparat. Słuchajcie,a jak ktoś ma faceta w
      srebrnych okularkach to też mu robicie retusz? smile Bo moim zdaniem to ten sam
      druciany styl smile

A tak poważnie: tysiące osób bierze ślub w aparatach, tylko na prowincji stanowi
      to jakiś problem. Wejdźcie sobie na forum ortodoncja lub aparat ortodontyczny i
      sprawdźcie smile
      • molle Re: Ha ha ha...! 28.07.07, 12:50
        rozpoczelam te watek bo zastanawialam sie czy ktos z forum jest/byl lub bedzie w
        podobnej sytuacji do mojej,ma jakies pomysly, moze cos doradzic albo odradzic
        problemu nie ma, bo problem to ja mialam i dlatego zalozylam aparat
        podobno da sie zrobic niezly retusz i moze porosze o to naszego fotografa, ale
        bedzie to pewnie kilka zdjec ... bo chce za rok, dwa, 10, 20 poogladac siebie na
        zdjeciach bez i z aparatem i szczerze sie z nich cieszyc smile
    • naprawdetrzezwy Wyrzuć tego faceta! 28.07.07, 22:09
      Znajdź na ulicy dowolnego innego, byle miał zęby i wygląd.
      W końcu nie liczy się człowiek/uczucie, tylko zdjęcia...
      (jak się potem chwalić koleżankom?)

;>>>
    • proxima77 Re: PM w aparacie ortodontycznym 29.07.07, 16:09
      Witam!
      Ja brałam ślub w aparacie, był cały metalowy i bardzo widoczny
      Na zdjęciach miałam zamkniętą buzię i aparatu nie było widać, ale na kamerze
      już tak
      Jednak wszyscy wiedzieli, że noszę aparat i nikogo nie dziwił ten widok
      Wolałam założyć aparat, choć ślub był planowany, niż czekać rok albo i dłużej
      Poza tym całą ciąże nosiłam aparat i urodziłam mojego synka w aparacie
      Od półtora roku nie mam już aparatu, synek niedługo ma 2 latka i cieszę się że
      mogę sie do niego uśmiechać prostymi zębami
      A to, że aparat powoduję paradontozę to pierwsze słyszę, moja ortodontka jest
      po 50-tce i niedawno założyła sobie aparat wink
      Pozdrawiam wszystkich "druciaków"
    • trzezwa_puenta Re: PM w aparacie ortodontycznym 29.07.07, 21:50
      heh, czarowny musi być usmiech. taki od ucha do ucha lub od szyny do szyny wink

fuga.blox.pl/html
    • bunkowa Re: PM w aparacie ortodontycznym 30.07.07, 07:24
      Ja brałam ślub w aparacie tradycyjnym - sam metal. Ortodontka poradziła mi
      białe gumki zamiast np. popularnych w takich chwilach przezroczystych. Do zdjęć
      starałam się uśmiechać tak żeby nie było widać aparatu - łatwo nie było bo w
      sumie zdjęć są setki smile. Nie było tak źle. Na koniec fotograf specjalnie mnie
      rozśmieszył do tego stopnia, że "widać ósemki" z całą biżuterią. Ot tak na
      pamiątkę. Teraz z perspektywy czasu to zdjęcie wydaje mi się nawet
      sympatyczne big_grin
      • idoli Re: PM w aparacie ortodontycznym 30.07.07, 18:27
        ja brałam ślub w aparacie.
        uśmiechałam się od ucha do ucha a zdjęcia mam fantastyczne.

bez przesady!
    • diastema Re: PM w aparacie ortodontycznym 30.07.07, 21:20
      Przeciez mozna zdjac na kilka dni i potem znowu zalozyc bo rzeczyweiscie aparat
      wyglada fatalnie na zdjeciach, osobiscie znam 6 osob ktore zdjely aparat na
      slub. kwestia dogadania z ortodonta.
      • owieczka.k Re: PM w aparacie ortodontycznym 31.07.07, 08:48
        diastema napisała:

> Przeciez mozna zdjac na kilka dni i potem znowu zalozyc bo rzeczyweiscie
        aparat
        > wyglada fatalnie na zdjeciach, osobiscie znam 6 osob ktore zdjely aparat na
        > slub. kwestia dogadania z ortodonta.

Ja nie moge zdjąć rozmawiałam z orto. Zależy to też od wady itd. Pozatym jakbym
        zdjęła i załozyła to bym musiała zapłacić jak za nowy aparat a 1500 zł wywalać
        tylko po to żeby ładniej wyglądac to bez przesady. Mi sie podoba mój usmiech w
        aparacie i nie mam zamiaru błagać orto żeby mi zdjęła.
        • diastema Re: PM w aparacie ortodontycznym 31.07.07, 19:57
          Zalezy to glownie od dobrej checi lekarza bo zakladasz reteiner na tydzien i
          masz spokoj. mowie to jako stomatolog. i nie znam ani jednej ortodontki ktora by
          wziela za to 1500 zl ewentualnie biora tylko za materialy.
    • maraxela pani lili ten watek to prosze na forum dentystyczn 30.07.07, 21:47

• biedroneczqa zdjęty w 1/2 ;) 30.07.07, 22:36
        Mi dziś zdjął mój orto dół, ząbki są równiuteńkie i trzymają się, bez łuku
        retencyjnego, więc nie bylo potzreby jego zakładania smile ale powiem wam, że jak
        zdejmował, to myślałam, że mu przyłożę, to ch... boli !!! dziąsła mam obok
        dwójki poharatane, obolałe, starał się jak mógł, ale porcelanowe zamki się
        łamie, a potem szlifują cudami.... chyba ze 4 wiertełka, polerki, cuda brał....
        i niestety zahaczył raz o dziąsło, bo klej sięga nisko..... COŚ WAM PORADZĘ....
        nie godź cie się na zdejmowanie tuż przed slubem..... Polecam z miesiąc
        przed smile na spokojnie. Jak zdejmiecie dzień przed, to katastrofa, współczuję,
        dziąsła sa opuchnięte,,, to naturalne.Kilka dni dochodzą do siebie i dziąsła i
        zęby. ps. Ale dziwnie mi bez tego aparatu.... czuję się jakby mi pół
        szczęki zabrali ;/ pozdrawiam
        • np1979 Re: zdjęty w 1/2 ;) 31.07.07, 09:29
          hmmm, nie ma potrzeby zakładać łuku retencyjnego? bardzo to dziwne, bez
          retencji zęby znowu zaczną się "rozjeżdzać", dostałaś chociaż taki wyjmowany
          aparat?
          • biedroneczqa Re: zdjęty w 1/2 ;) 31.07.07, 13:02
            nie, nie dostałam. Ale moje ząbki na dole były od prawie roku w "bezruchu" więc
            jestem spokojna wink ani drgną. Na dole leczenie polegało jedynie, na zsunięciu
            dwóch szpar i potem wyciąganiu gumkami siudemek, (bo szóstek brak i te siudemki
            krzywo wchodziły na ich miejsce - pod skosem. A teraz stoją prosto smile Toteż
            cały przód na dole jest "utrwalony porządnie. A jak coś, to się łuk załozy po
            slubie. Górę mi w czwartek zdejmują i na bank musze mieć łuk, bo na górze co
            tydzień cos nowego mi ciągnął uncertain więc mogą "wajherkować" troszkę wink pozdrawiam
    • sisigma Re: PM w aparacie ortodontycznym 30.07.07, 23:09
      Możesz sobie jeszcze na ten temat poczytać tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23692&w=54554175
      Ja mam jeszcze miesiąc do ślubu i ponad rok do zakończenia leczenia. Cieszyłabym
      się, gdybym nie musiała wogóle nosić aparatu. Skoro muszę - trudno. Mam teraz
      ciekawsze sprawy na głowi niż to jak wyjdę na zdjęciach.

Co do paradontozy - mając krzywy zgryz, paradontozę masz jak w banku w wieku 35
      lat. Wśród liczynch przyczyn paradontozy ostatnią jaką brałabym pod uwagę jest
      noszenia aparatu orto.
    • fresh022 Re: PM w aparacie ortodontycznym 31.07.07, 12:48
      a nie mógłby na tę cudowna uroczystosc go sciagnać??
    • stormy1 Re: PM w aparacie ortodontycznym 31.07.07, 17:29
      ja mam zamiar, tyle ze osobiscie. ale jakos nie schizuje mnie taka, opcja, musze
      sie w koncu "wyprtostowac"big_grin
    • tornado81 Re: PM w aparacie ortodontycznym 31.07.07, 22:38
      Dzięki za ten wątek!!! Wszyscy mnie przekonują żebym nie zakładała aparatu na
      rok przed ślubem "bo jak to będzie na zdjęciach wyglądało" a ja myślę że chyba
      jednak lepszy kawałek metalu niż krzywe zęby... Pozdrawiam wszystkie "buźki
      metal", niedługo do tego zaszczytnego grona dołączę wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka