galgo 01.08.08, 11:39 Napiszcie prosze, ile wydaliscie lub planujecie wydac na fotografa i co ta usluga obejmuje (czy caly dzien, czy tylko kosciol, etc.) Wyslalam kilka maili z zapytaniem ofertowym i to co dostalam w odpowiedzi to kosmos!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bakali Re: ile za fotografa? 01.08.08, 11:50 Wszystko zależy od tego, jakiego fotografa weźmiesz, są drożsi i tańsi, a cena wcale nie świadczy o jakości. Uważam, że na zdjęciach ślubnych nie ma co oszczędzać, choć ceny z kosmosu to też przesada. Najlepiej popytaj znajomych, którzy niedawno brali ślub, obejrzyj ich zdjęcia i weź kogoś poleconego, którego technika Ci się podoba. Co do ceny: u mnie ceny to 500 - 1200 zł, zależnie od tego, co sobie kto zażyczy i ile trwa ślub i wesele. Sam ślub, sesja i 1-2 godziny przyjęcia to 500 - 800 zł. Z kolei 800 - 1200 zł to cena za ślub, sesję i wesele do nocy wraz z oczepinami, zabawami itp. Fotograf daje 100 odbitek 15x21 cm i kilka płyt DVD z pozostałymi zdjęciami. Ja sama płacę 500 zł za ślub cywilny, sesję i przyjęcie (standardowo 100 odbitek + płyty), ponieważ fotograf jest moim znajomym i nie chchiał słyszeć o normalnej cenie. Ale zapłąciłabym nawet 700-800 zł za ładne zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: ile za fotografa? 01.08.08, 12:09 ja zapłaciłam 1200 zł za: 100 odbitek 9x13 w wklejonych już w album ślubny 70 min. fimu zdjęcia i fimowanie odbywało się w kościele (nie chciałam przygotowań), wesele, kilka fotek w plenerze - głównie wszystko było w formie reportażu ślubnego i bardzo ta forma nam odpowiadała. Fotograf i kamerzysta byli praktycznie do damego końca na weselu (do 2 w nocy). Ale zaraz pewnie usłyszysz od zawodowych fotografów, że to nie uczciwe, że taka niska cena, bo oni ponoszą duże koszty jakieś tam i cena 3000 jest jak najbardziej uzasadniona, a za 1200 to masz tylko nieuczciwych amatorów burzących rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: ile za fotografa? 01.08.08, 12:36 Według mnie właśnie ci za 3000 zł są nieuczciwi, rozumiem poniesione koszty, robociznę i czas przeznaczony na wykonanie zdjęc, ale bez przesady. Jeśli chodzi o materiały: koszt odbitek i albumu to max. 200 - 250 zł, do tego płyty dvd po 5 zł sztuka, niektórzy nakładają jeszcze na płyty ładną fotografię ślubną, do tego ew. koszt dojazdu na ślub i nie wiem co jeszcze. Materiałów wychodzi więc 300-400 zł. Robocizna, zaangażowanie, czas, umiejetności - w porządku, też są w cenie. Ale 3000? Szok. Według mnie taka cena jak właśnie 600-1200 zł jest jak najbardziej uzasadniona. Odpowiedz Link Zgłoś
agajac Re: ile za fotografa? 01.08.08, 17:33 bakali napisała: > Jeśli chodzi > o materiały: koszt odbitek i albumu to max. 200 - 250 zł, do tego płyty dvd po > 5 > zł sztuka, niektórzy nakładają jeszcze na płyty ładną fotografię ślubną, do teg > o > ew. koszt dojazdu na ślub i nie wiem co jeszcze. No właśnie - nie wiesz. Podpowiem Ci: aparat, który trzeba zmieniać średnio co dwa lata lub częściej: cena od 5-10 tys. za szt. lub nawet drożej, to zależy od wyboru fotografa Warto mieć dwa. Obiektywy - minimum trzy, ale lepiej jest mieć więcej. Profesjonalny obiektyw to wydatek od 1 tys. nawet do 6-7 tys. czy więcej. Lampa - ok. 1tys. Komputer z bardzo dobrym monitorem + oprogramowanie to kolejne 10 tys. Do tego dolicz ZUS, podatki, VAT. itd. Materiałów wychodzi więc > 300-400 zł. Robocizna, zaangażowanie, czas, umiejetności - w porządku, też są w cenie. A teraz przelicz sobie jeszcze raz uwzględniając moje dane. Pozdrawiam JT. Odpowiedz Link Zgłoś
nawarro Re: ile za fotografa? 15.08.08, 01:54 dokładnie ! wszyscy myślą że bierzemy XXzł. za dzien pracy, ew. poskrobiemy coś przy komputerze - i mówicie: Ci to mają dobrze... tymczasem: - u mnie wesele i plener (innego dnia) to "bity" tydzien pracy !!! i to nie 5 dniowy po 8 godzin... (dla porównania w warszawie np. warsztat samochodowy bierze ok. 80zł za roboczogodzinę!) - sam ZUS wychodzi ok. 200zł tygodniowo - w dodatku gigantyczne koszty eksploatacji sprzętu (zakup, wymiana, naprawy) - zauważcie też że jest to praca sezonowa - w dodatku pracując legalnie bierzemy kwotę netto (a nie brutto) - do tego dojazdy, telefony, ogłoszenia itp. jeżeli piszecie że uczciwa cena za pełen pakiet to 600 czy 800zł to wynikało by z tego, że stawka za godzinę pracy wychodzi nam niższa niż godzinówka "ciecia parkingowego" (nie uwłaczając) Odpowiedz Link Zgłoś
foto_slubik Re: ile za fotografa? 15.08.08, 11:03 nawarro przeglądnąłem cennik na Twojej stronie i muszę stwierdzić, że 1200 zł za cały dzień to też na pograniczu działalności charytatywnej. Podnieś ceny i nie chwal się "profesjonalnym" sprzętem, który wcale profesjonalny nie jest (Canon 40D) Odpowiedz Link Zgłoś
nawarro Re: ile za fotografa? 15.08.08, 12:42 dokładnie - 1200zł to jest na pograniczu działalności charytatywnej... ale jest to cennik obowiązujący tylko na 2008r. (musiałem w twn sposób zbierać portfolio) natomiast canon 40d jest to sprzęt absolutnie wystarczający, sprzęty typowo "profesjonalne" potrzebne są do codziennej reporterki, gdzie robi się 2tys. zdjęć dziennie...(najważniejsze zresztą są szkła) - a te mam 3x droższe niż body ! Zresztą czekam na następcę canona 5d, i pewnie od przyszłego sezonu - z innym już cennikiem, będe focił właśnie na tym Odpowiedz Link Zgłoś
sammanta Re: ile za fotografa? 15.08.08, 17:03 Kiedy przygotowywałam się do własnego ślubu to najwięcej czasu poświęciłam wyborowi fotografa bo przecież nic innego jak zdjęcia będą naszą pamiątką za 10, 20 i może nawet 50 lat Dla mnie to nie mogły być zdjęcia byle jakie, a to jest dość oczywiste, że za jakość się płaci - także techniczną. Gdybym musiała wybierać to wolałabym zaoszczędzić na dekoracji, a nawet sukience bo to są rzeczy, o których po latach się zapomina, a zdjęcia i uchwycone na nich szczęście zostaje. Przykro się czyta jak piszecie, że fotograf, który robi dobre zdjęcia, ale wymaga za nie sporo kasy postępuje nieuczciwie. A Wy sami nie chcecie być dobrze wynagradzani za swoją dobrze wykonaną pracę? Jak Wam pracodawca płaci mało to zaraz lament, więc zauważcie może, że teraz to Wy jesteście przez moment pracodawcą i zatrudniacie specjalistę, dodatkowo w ważnej dla Was sprawie. Ci wszyscy, którzy tak marudzą sprawdziliby najpierw ile kosztuje legalne oprogramowanie komputerowe - a przecież każdy fotograf prowadzący firmę musi mieć takie, ile z tego trzeba odprowadzić do US i tak dalej. Na cenach aparatów się nie znam, ale dla mnie to normalne, że porządny sprzęt to inwestycja, która później musi się zwrócić. Zastanówcie się nad tym, naprawdę nie można patrzeć w tej sprawie tylko na to czy dwie stówy w jedną czy dwie w drugą. Ślub się bierze tylko raz. Odpowiedz Link Zgłoś
meguni Re: ile za fotografa? 15.08.08, 07:44 podobnie jak bakali, ślub w urzędzie, plener i przyjęcie. 100-150 fotek, cena 300 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
evrin Re: ile za fotografa? 01.08.08, 12:58 wrocław, dobry fotograf, w czolowce wroclawskich 2300 zl - przygotowania, slub, wesele do poznej nocy. Za to nie bierzemy kamerzysty bo juz nas nie stac Odpowiedz Link Zgłoś
galgo Re: ile za fotografa? 01.08.08, 14:47 No mnie wlasnie podano takie ceny 2500-3000! Dobrze wiedziec, ze siwat jeszcze calkiem nie zwariowal i ze mozna znalezc cos taniej. Polecacie kogos na Slasku? Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: ile za fotografa? 01.08.08, 15:58 W necie jest pełno ofert fotografów, którzy przyjeżdżają w każde miejsce Polski i proponują kompletne sesje za 1500 - 2000 zł. Poszukaj w Google, nie znam nikogo na Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
marina111 Re: ile za fotografa? 02.08.08, 19:51 2500-3000 to raczej mało. za czołowke w kraju trzeba liczyć 4000 Odpowiedz Link Zgłoś
melanika Re: ile za fotografa? Warszawa 01.08.08, 16:07 wiele można by pisać o cenach. Dobry fotograf bierze w Warszawie od 1500 do 2000 zł za sam ślub, 2000-3000 za ślub + wesele , i od 3000 zł do góry za komplet. To nie są wygórowane ceny za bardzo dobrą jakość i pomysły. Wiele z tych firm robi naprawdę niesamowite zdjęcia. Co jest w cenie? Zwykle album, zdjęcia na płycie, czasem dwóch fotografów, galeria w internecie... Jest z czego wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś
innerium Re: ile za fotografa? Szczecin 01.08.08, 20:52 2200zł, w cenie są przygotowania, reportaż z kościoła i wesele do oczepin oraz sesja w plenerze innego dnia, do tego album i 400-500zdjęć na płycie, może i drogo ale na prawdę podobały mi się zdjęcia tego Pana, Odpowiedz Link Zgłoś
miranddd Re: ile za fotografa? Szczecin 01.08.08, 22:12 poszaleliście ludziska...Nie wyobrazacie sobie ile to jest pracy i stresu.Praca fotografa nie kończy się na 2ej w nocy, nad materiałem pracuje potem srednio 1-2 tygodnie.I to nie praca 8 godzin dziennie jak w normlanych zakłądach pracy,a le od rana do wieczora. 1000 zl?? To jakas bzdura.No chyba ze ktos sie ucza i nabiera doswiadczenia.Ale na slub chcemy chyba kogos sprawdzonego, doswiadczonego, prawda???? Odpowiedz Link Zgłoś
7martius Re: ile za fotografa? Szczecin 02.08.08, 00:55 Wódka wypita, kwiaty zwiędnięte, goście wyszli... i co zostaje po tym całym bajzlu ? Tylko zdjęcia... momenty... chwile.. warto na tym szukać oszczędności i ryzykować kiepską pamiątkę ? I po refleksji Są tacy, którzy wołają 3 - 4 tys. Wydaje mi się, że za 1.5 tys można znaleźć dobrego fotografa. Ci nie schodzą niżej, przynajmniej Ci, którzy w miarę znają wartość swoich umiejętności. To jest bardzo tanio, kropla w morzu całego przedsięwzięcia jakim jest ślub i wesele. Polecam lekturę do poduszki www.cyberfoto.pl/tematy-ogolne/87688-slubny-biznes.htm Odpowiedz Link Zgłoś
godzillaku Re: ile za fotografa? Szczecin 13.08.08, 16:40 > Wódka wypita, kwiaty zwiędnięte, goście wyszli... i co zostaje po > tym całym bajzlu ? mi zostanie mąż Odpowiedz Link Zgłoś
granatix87 Re: ile za fotografa? Szczecin 05.11.14, 17:33 hej możesz napisać jakiego fotografa miałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
marina111 Re: ile za fotografa? 02.08.08, 19:46 My w warszawie płacimy 3000 za sesje narzeczeńską,przygotowania,ślub, wesele do oczepin,sesja narzeczeńska w innym dniu. Kobieta robi moim zdaniem bardzo fajne zdjecia. Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmarta Re: ile za fotografa? 02.08.08, 20:01 My płacimy za ceremonię i plener 550zł - tak tak, wiem - nasz fotograf to kiepski amator mnóstwo naszych znajomych ma od niego zdjęcia - są przepiękne i nietuzinkowe. Każdy ma inne, my też będziemy mieli. Nie wiem, może ten Pan pracuje hobbystycznie w każdym razie cena i jakoś bardzo nam się podobają. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmarta Re: ile za fotografa? 02.08.08, 22:04 No kurde płaci nie wiem jak z VAT-em Odpowiedz Link Zgłoś
j_karola Re: ile za fotografa? 15.08.08, 21:06 A skąd ten fotograf? Bo cena naprawdę kusząca. Odpowiedz Link Zgłoś
mike2005 Re: ile za fotografa? 04.08.08, 09:15 Nie oszczędzajcie na fotografie. Dobry fotograf - jak każdy dobry fachowiec - ceni się i ma do tego prawo. Jak któraś z forumek słusznie zauważyła, zawodowy fotograf ponosi znaczne koszty. Ja akurat param się fotografią amatorsko, ale jako że kupuję sprzęt z górnej półki, idzie na to sporo kasy. Za kilkaset złotych to można kupić statyw, ale nie aparat. Jak kogoś nie stać na fotografa za 2-3 tysiące zł, to nie powinien brać ślubu ani wyprawiać wesela. Do tego trzeba dojrzeć, także finansowo. Odpowiedz Link Zgłoś
betinka6 Re: ile za fotografa? 04.08.08, 11:58 My placimy za przyszły rok - czerwiec za fotografa 2300 w tym sesja plenero wa w dowolnym dniu i w dniu ślubu od przygotowań do godz 1. Odpowiedz Link Zgłoś
sunflower111 Re: ile za fotografa? 04.08.08, 13:09 Album na zdjęcia nie kosztuje 250zł!!!! No chyba że jakiś badziew z media markt. Ja za swój płacę 600zł. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulina_lina Re: ile za fotografa? 13.08.08, 14:33 Po umieszczonej opinii właśnie widać Twoja dojrzałość... miernota i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
foxy Re: ile za fotografa? 13.08.08, 18:15 Hmmm...dwa dni temu odebrałam moje zdjęcia i film. Fotograf zawodowy. Dostaliśmy 3 albumy takie same- dla nas i dla rodziców głównie ślub i plener+ duży piękny album dla nas tylko tutaj dochodzą zdjęcia z wesela, życzeń itp.+ na płytach CD pokaz fotografii i zdjęcia-około 500+ dwie kopie DVD film ślub i wesele+ film z pleneru. Jakość bez zarzutu, piekne zdjęcia. Cena 2800. Nie tanio ale uważam że warto i liczyłam sie z takim wydatkiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: ile za fotografa? 13.08.08, 20:28 Równie dobrze możecie zapytać: Ile za sukienkę, albo ile za welon? Jedni kupują go za 20 złotych inni za 300. Ale właściwie nie możecie tak zapytać! Bo welon i sukienka, to rzeczy, których prawdopodobnie się pozbędziecie i nigdy więcej nie zobaczycie(no, chyba, że na zdjęciach )a zdjęcia zostaną z Wami. I jeszcze jedno, proszę, nie ośmieszajcie się argumentami, że "pstryknąć", to każdy może. Płacicie za umiejętności wybranego fotografa, jego czas poświęcony doborowi materiału i obróbce (często 2-3 tygodnie jeśli dużo zdjęć i nie mam na myśli jakichś wymyślnych kolaży tylko zwykłe redukcje), jego umiejętność zachowania się w kościele (np bycie w cieniu, a nie wpychanie się pomiędzy księdza a młodą parę, żeby lepsze zdjęcia zrobić, strój (jak widzę "fotografa" w stroju nazwijmy to: luźnym to mam ochotę go uświadomić, że jest delikatnie mówiąc - niewychowany) i za wiele wiele rzeczy. A jak czytam, że album nie kosztuje 250 złotych więc fotograf zdziera... Propozycja: Kupcie sobie najtańszy aparat i pstrykajcie zdjęcia spod sukienki, wywołajcie je w Media ( jak promocja to 14 groszy za odbitkę wezmą!) Czysty zysk. P.S.mój post nie ma namawiać do wydawania pieniędzy. Każdy niech zapłaci tyle, ile warte są dla niego najpiękniejsze wspomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: ile za fotografa? 13.08.08, 20:36 sunflower11 akapit o albumie i jego cenie nie jest do Ciebie, zainspirowałam się podanymi przez Ciebie kwotami i mnie poniosło, bo słyszałam różne opinie - co jest drogie i ile to ludzie zdzierają. A uważam, że jak kogoś nie stać, to nie od razu znaczy, że sprzedający ( np usługę) od razu zdziera, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
wreszcie_szczesliwa_kobieta Re: ile za fotografa? 14.08.08, 15:16 wilowka, czy ty robisz foty slubne?? bo widze, ze masz strone wstawiona Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: ile za fotografa? 14.08.08, 23:00 Nie robię Ja jestem dziewczynka, a foty ślubne (i inne jak widać w galerii) robi pan. Odpowiedz Link Zgłoś
granatix87 Re: ile za fotografa? 05.11.14, 17:36 możesz podać namiary na tego fotografa? Odpowiedz Link Zgłoś
szymonnet Re: ile za fotografa? 20.11.14, 21:48 polecam się - www.szymonfraczyk.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kamisiunia Re: ile za fotografa? 14.08.08, 15:33 My też wzielismy tylko fotografa, bo na kamerzyste juz nie mielismy kasy. A i tak z ok. 2500 spuscil nam na 1500 bo jest naszym znajomym. Ale materiały, na których robi sa bardzo dobrej jakości a co za tym idzie bardzo drogie i zdajemy sobie z tego sprawę. Slyszal ktos o metalicznym papierze? No wlasnie. Kilka razy drozszy od zwyklego. Odpowiedz Link Zgłoś
nawarro Re: ile za fotografa? 15.08.08, 02:07 z fotografem jest jak z restauracją: w jednej wydacie 180zł za kolację, w innej 70zł, ale też można pójść do MC i wydać 25zł za 2 zestawy ! Zawsze się trafi doradca, który wam powie: słuchajcie, ja to chodzę na super kebaba po 8zł i jestem najedzony i w ogóle zaje%$ście, po co wam jakieś restauracje... Musicie sami określić jakie są Wasze oczekiwania ! Są też osoby które po prostu "nie widzą różnicy" - a jeżeli nie widac różnicy to po co przepłacać... Ale jeżeli chcecie mieć na prawdę fajne zdjęcia to radzę się pozbyć złudzeń co do ofert za 600 czy 800zł. Przeczytajcie moją odpowiedź na tego samego posta nieco wyżej, dowiecie się dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: ile za fotografa? 15.08.08, 13:11 Ludzie, trudno tak generalizować, przeciez każdy jest z innego miasta, gdzie są różne realia, ma innego fotografa, zamówił co innego, a poza tym jedni mają slub w USC i szybką sesję, a inni ślub w kościele i całe wesele! Możemy tylko dzielić się tym, na co się zadecydowaliśmy i w jakiej cenie, ale trudno to do siebie porównywać. Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe za dobre zdjęcia trzeba zapłacić :) 17.08.08, 13:26 pomyslcie ile PM wydają na suknie ślubna = 1 dzień a zdjęcia są pamiątką na całe życie ja wychodzę z tego założenia, że warto zainwestować więcej kasy i miec super pamiątkę, niż wybrać byle co i potem żałować bo chwil ze ślubu nikt nie wróci a czasu się nie cofnie poza tym trzeba brać pod uwagę to, że każdy profesjonalny fotograf poświęca dużo więcej czasu niż nam się wszystkim wydaje - dzień slubu + plener to nie jedyna praca fotografa. Do tego dochdozi selekcja zdjęć, obróbka, wydruki, wklejanie do albumu... masa roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: za dobre zdjęcia trzeba zapłacić :) 17.08.08, 13:28 nie mowiac juz o kosztach sprzetu, jakim sie posluguja przeciez to chyba tez trzeba co jakis czas wymieniac, ulepszac itp itd Odpowiedz Link Zgłoś
marina111 Re: za dobre zdjęcia trzeba zapłacić :) 17.08.08, 13:36 Sa tacy którzy tego czasu poswiecaja bardzo duzo i sie cenią, sa tacy którzy czasu poswiecaja niewiele Np 3-4 fotki na tle makiedty z zamkiam i biora mało, a sa tez tacy którz obrabiają zdjęcie w 5min w photoshopie i tez się cenia. Tak jak ktos tu juz napisał... jesli nie widać róznicy to po co przepłacać. Nie kazdy kto się ceni ma wspolmierne umiejętnosci i wkłada w to wystarczająco duzo trudu. Byłam ostatnio na slubie gdzie fotografowie naciskali guziki w swoich cyfrówkach i seriami strzelali zdjęcia w kościele a wiem od znajomych ze policzyli sobie za to naprawde słono. BYc moze własnie niektorzy dlatego tak się tu oburzaja kiedy słysza 3-4 tyś. Jest chyba zbyt wielu pseudo fachowcow wyłudzających pieniadze u których w ich pracach nie widać wielogodzinnych selekcji zmudnego obrabiania. Odpowiedz Link Zgłoś
betiss Re: ile za fotografa? 20.08.08, 12:08 U dobrego fotografa w Knurowie cena za album od 600 do 1000 w zależności co wybierzemy + 300 zł za reportaż z Kościoła To akurat mój narzeczony sie uparł - przynajmiej nikt nie będzie "latał" po Kościele Odpowiedz Link Zgłoś
nawarro Re: ile za fotografa? 20.08.08, 12:30 z tymi albumami to bym aż tak tego nie licytował, kto daje ile zdjęć itp., poniważ albumy/zdjęcia to tylko dodatek, tak na prawdę fotograf ma dostarczyć jak najlepszy materiał do zdjęć. tym bardziej że np. odbitki 13x18 można mieć po 32gr. a można też zapłacić 2,6zł za odbitkę ! W cenę usługi fotografa wchodzi głównie robocizna (wielodniowa), a także inne koszty niż odbitki foto (one to tak na prawdę pikuś). O tym pisałem już więcej w poście trochę wyżej. p.s. Pomyślcie tak na zdrowy rozsądek jakiej jakości odbitki dostaniecie u "taniego" fotografa: te za 32gr. czy te za 2,6zł ? Laik pewnie będzie zadowolony z tych tanich, przecież na zdjęciach wszystko będzie widać... Chyba że wierzycie, że dobry fotograf będzie pracował za 8zł za godzinę (a tyle by ~wyszło biorąc 800-1000zł za pełen pakiet i dając drogi album) Odpowiedz Link Zgłoś
betiss Re: ile za fotografa? 20.08.08, 15:05 nawarro napisał: > > Chyba że wierzycie, że dobry fotograf będzie pracował za 8zł za > godzinę > (a tyle by ~wyszło biorąc 800-1000zł za pełen pakiet i dając drogi > album) > czyli co Ty uważasz ze 1000 zł to malo za album? "drogi album" w hurtowni kupiony nie jest taki drogi > Odpowiedz Link Zgłoś
nawarro Re: ile za fotografa? 20.08.08, 15:49 za album drogo - ale albumy to się kupuje w sklepie, a tutaj mówimy o pełnej usłudze fotograficznej a nie o kartkach papieru... zrozumcie: biorąc 1000zł za ślub, wesele i plener, do tego zdjęcia w albumie, to zarabiali byśmy za godzinę pracy tyle co stróż w hipermarkecie albo mniej! I to nie jest przenośnia, tak by było dosłownie ! Odpowiedz Link Zgłoś
foto_slubik Re: ile za fotografa? 20.08.08, 15:53 nawarro - szkoda słów tłumaczenia i twojego czasu. Takiego nagromadzenia glupoty w jednym miejscu jak na tym forum ne znajdziesz w całym internecie Odpowiedz Link Zgłoś
nawarro Re: ile za fotografa? 20.08.08, 16:32 wiem, to taka trochę walka z wiatrakami ale też takie fora są po to, żeby komuś doradzić albo coś wytłumaczyć: - uważam że kwestię "stawek" należy wyjaśnić na forum, ponieważ większość osób nie ma pojęcia skąd biorą się wysokie na pierwszy rzut oka ceny i uważa nas za dzierców. Standardowa osoba myśli kategoriami: nieźle biorą za dwa dni pracy... a ile jest to dni, i za co się płaci i jakie mamy koszty wyjaśniałem mam nadzieje dość dokładnie wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
marina111 Re: ile za fotografa? 20.08.08, 17:04 a ja utwierdziłam się wczoraj w przekonaniu ze fotografowanie to ciezka praca. Razem z narzeczonym robilismy kilka zdjęc znajomym. po południu mieli plener wiec wykorzystalismy to ze sa w stroju slubnym i pojechalismy na starówke. Bieganie po starówce ze statywami, aparatami, obiektywami, rozstawianie tego i składanie co chwila po to zeby się przenieść, czekanie az ludzie przejda, samochody przejada itp. mysląłm ze pobawimy się poł godzinki i juz a tu wyszło nam 3godz. Bylismy padnieci. Mieliśmu duzo pomysłow na zdjęcia ale sił coraz mniej. Ja naprawde wspolczuje fotografowi który jest przez ok 12 godzin z parą w dniu slubu a w tygodniu kilka godz na sesji i który po tym wszystkim zamiast odpoczywac (i cieszyć się tymi zarobionymi "lekko" pieniedzmi) to siedzi przed komp. i obrabia. Odpowiedz Link Zgłoś
miranddd Re: ile za fotografa? 25.08.08, 08:05 no wlasnie...najlepiej wziąśc kogos zeby zobczył na własne oczy. Moj mąż też zawsze twierdzil ze skoro kocham swoją pracę to dla mnie w takim razie relaks jest i nei rozumie dlaczego przychodze zmęczona, ale na ostatni plener wzięłam go do wrocławia i nosił za mną tlyko torbę i blendę, po trzech godzinach był wykończony....a gdzie jeszcze myśleć o zdjęciach!!!! a co do obrobki-masakra, pierwszy moj sezon i od razu tyle pracy, od ok 2 miesięcy kładę się spać o 2 w nocy zeby wstac o 6-7 rano, w tym czasie miałam tlyko jeden dzień wolnego, pojechalam z moim maluchem do wesołego miasteczka...nawet ja sama nie zdawałam sobie sprawy w co wchodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
galgo Re: ile za fotografa? 25.08.08, 10:12 Dziekuje Wam wszystkim za te komentarze, dalo mi to niezly poglad na sprawe i pozwolilo nam wybrac odpowiedniego do naszych potrzeb fotografa. Stanelo na 2400, czyli postanowilismy wydac zdecydowanie wiecej niz poczatkowo przewidywalismy. No ale tak jak wielu z Was pisalo: my widzimy roznice i chcemy miec te lepsze zdjecia. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś