bucniebuc 13.11.06, 23:56 Пусть всегда будет солнце Пусть всегда будет небо Пусть всегда будет Иза Пусть всегда буду я! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leniak Re: ИЗА! ИЗА! 14.11.06, 00:02 no i proszę kandydatka o międzynarodowej sławie... thx Bucniebuc thx Odpowiedz Link Zgłoś
krt_czart Nie naruszaj Netykiety! 14.11.06, 00:04 Postaraj się, by tytuł wątku, który zakładasz był czytelny i zrozumiały. Nie każdy obecnie zna cycrylicę i język rosyjski. Zgodnie z Regulaminem Forum wypowiedzi naruszające Netykietę mogą być usuwane. Odpowiedz Link Zgłoś
krt_czart Re: Nie naruszaj Netykiety! 14.11.06, 00:05 Oczywiście chodzi o "cyrylicę", to był błąd z klawiatury. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak ten bład był sympatyczny ;-) jak w allo allo 14.11.06, 00:10 a swoją drogą fakt ze znajomością języków kiepsko u nas... kto może czytać Puszkina w oryginale? a Szewczenkę? a Conrada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeanne Marie Re: ten bład był sympatyczny ;-) jak w allo allo IP: *.globalconnect.pl 14.11.06, 16:53 Jestem zaskoczona znajomością rosyjskiego w wielu miastach europejskich. W hotelach, instytucjach, aussi aux magasins. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: ten bład był sympatyczny ;-) jak w allo allo 14.11.06, 22:32 aussi aux magasins, vrement? To chyba nie w Polsce jeszcze... przynajmniej nie powszechnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bucniebuc Nie każdy zna też język angielski. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 00:47 I nie ma zakichanego o-bo-wiąz-ku znać tego plebejskiego języka dla prostaków - tak jakby tego chciała Wyborcza! Bardzo często pojawiają sie całe cytaty po angielsku i co? Wtedy milczysz! Odpowiedz Link Zgłoś
krt_czart Re: Nie każdy zna też język angielski. 14.11.06, 00:56 Gość portalu: bucniebuc napisał(a): > I nie ma zakichanego o-bo-wiąz-ku znać tego plebejskiego języka dla prostaków - > tak jakby tego chciała Wyborcza! Bardzo często pojawiają sie całe cytaty po > angielsku i co? Wtedy milczysz! Proszę wskazać jako dowód powyższego "oskarżenia" tytuł któregoś wątku na Forum GwL w języku obcym, szczególnie w angielskim - od momentu przejęcia nad tym Forum opieki przez moderatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
bucniebuc Kaczuszka nie tez nie lubi "ruskich" 14.11.06, 01:03 Widzę że chyba bardzo nie lubisz "ruskich"? Czy musisz być taki skrupulatny jak PIS albo rząd Łotwy co się uparł jak głupi osioł, że język rosyjski nie będzie drugim językiem urzędowym kraju? Mimo wszystko większość co bardziej rozgarniętych internautów pokapowała się o co chodzi w tytule i to b.szybko! A ty nawet że jest to cyrylica! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Kaczuszka nie tez nie lubi "ruskich" IP: *.lublin.enterpol.pl 14.11.06, 17:05 bucniebuc napisał: > Widzę że chyba bardzo nie lubisz "ruskich"? nie lubi ich bo go wyzwolili ze szponów faszyzma > Czy musisz być taki skrupulatny jak PIS albo rząd Łotwy co się uparł jak głupi > osioł, że język rosyjski nie będzie drugim językiem urzędowym kraju? w Polsce też język rosyjski już nie jest urzędowym, ale zawsze możesz sobie powspominać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bucniebuc Gdyby był urzędowy to każdy by go znał! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 19:32 Widzę Aronku że zmuszali cię pasem do nauki tego "wieśniackiego" języka! Potworrrnie się nacierpiałeś! Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Daleko siegasz Aronku 14.11.06, 19:49 Gość portalu: aron napisał(a): > w Polsce też język rosyjski już nie jest urzędowym, ale zawsze możesz sobie > powspominać Faktycznie kiedyś był, na terenie Królestwa Polskiego (Царство Польское)- Kraju Przywiślańskiego. W 1866 10 guberni Królestwa Polskiego włączono bezpośrednio do cesarstwa rosyjskiego, a w 1867 zakazano używania języka polskiego w administracji i szkolnictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Daleko siegasz Aronku 14.11.06, 20:03 A wiesz Aronku, o co poszło w słynnym strajku szkolnym w Królestwie Polskim w 1905 roku? Te strajki były także w Lublinie, więc to również nasza najbliższa historia. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Daleko siegasz Aronku 14.11.06, 22:31 dociek napisał: > A wiesz Aronku, o co poszło w słynnym strajku szkolnym w Królestwie Polskim w > 1905 roku? Podejrzewam że ówczesna polska prawica chciała zakazać nauki rosyjskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Daleko siegasz Aronku 15.11.06, 00:13 Dmowski zakazać rosyjskiego - mylisz się Aron... a propos zaborów moja prababcia uczyła się jeszcze w carskiej szkole i to ona pierwsza czytała mi piękne wszak rosyjskie bajki w oryginale - miałem szczęscie być jako dziecko być pod jej opieką... ech to były lata... Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Nie każdy zna też język angielski. 14.11.06, 01:01 nio chyba się rozpedziłeś nieco... przykazanie brzmi szanuj admina swego jak siebie samego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: БУ To bardzo źle że nie każdy obecnie zna cyrylicę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 00:52 NO TO NIECH SIE NAUCZY jak jest takim osłem że jeszcze nie kupił sobie samouczka do rosyjskiego! A to że nie każdy ją zna - to wynik propagandy że jedynym językiem obcym, którego warto się uczyć jest angielski - tak jak za "komuny" "ruski"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: са Re: To bardzo źle że nie każdy obecnie zna cyryli IP: 195.205.71.* 16.11.06, 09:17 ты не пизди молодой человек. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Nie naruszaj Netykiety! 17.11.06, 02:55 Nie tylko mogą, ale powinny być usuwane. W końcu pisze na portalu polskim a nie sowieckim. Jest to najzwyklejsza prowokacja i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman a od kiedy to edicku.... IP: 217.116.110.* 21.11.06, 10:45 rosyjski znaczy sowiecka - ignorancja twoja jest tak wielka ja debilizm Wierzejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: ИЗА! ИЗА! 14.11.06, 00:21 nie każdy bucniebuc wie, że wykonawczynią tego utworu była polska piosenkarka Edyta Piecha. Zamieszkiwała w Rosji z powodu swego męża Rosjanina. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: ИЗА! ИЗА! 14.11.06, 00:26 kolejna za menżem pojechała...ech, romantyczne jak rosyjskie romanse:))) ech Wertyński... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvaldi Re: ИЗА! ИЗА! IP: *.blue-net.com.pl 14.11.06, 00:27 empi napisał: > nie każdy bucniebuc wie, że wykonawczynią tego utworu była polska piosenkarka > Edyta Piecha. Zamieszkiwała w Rosji z powodu swego męża Rosjanina. > pzdr. Ładnie to ująłeś "z powodu męża". Kojarzy się ze: z powodu choroby, z powodu huraganu, z powodu obfitych opadów, z powodu kontuzji, z powodu gołoledzi itd. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak postmodernizm? 14.11.06, 00:29 jakiś z tą deprecjacją małżeństwa i roli męża? Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: ИЗА! ИЗА! 14.11.06, 00:29 waldi, pomimo że się piszesz jak z Mniszkównej, to w zyciu nie zrozumiesz, ze tak bywało, jest i będzie...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Satan of Swing Re: ИЗА! ИЗА! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 10:35 A kto tę pioseneczkę napisał? No kto? SZPILMAN! :D Odpowiedz Link Zgłoś
kadafi123 Re: ИЗА! ИЗА! 14.11.06, 07:36 bucniebuc napisał: > Пусть всегда > будет солнце > Пусть всегда > будет небо > Пусть всегда > будет Иза > Пусть всегда > буду я! wreszcie coś w moim ulubionynm języku ;) а Прушковски - ПРОЧЬ !! Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi Re: ИЗА! ИЗА! 14.11.06, 11:55 Biegła znajomosc rosyjskiego przez prezydenta Lublina to wielki plus dla miasta no i mozliwosc wzmożenia handlu- język plus urok pani Izy to juz coś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wania [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 16:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: ИЗА! ИЗА! 14.11.06, 22:25 Dziwi mnie Twoja dobra znajomość radzieckich piosenek, przypuszczam że musiałeś mieć z nimi kiedyś sporo do czynienia. Swoją drogą wcale nierzadko najwięksi antykomuniści byli kiedyś komunistami,najbardziej religijni grzeszyli najwiecej itp, a tropiciele gejów...itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bucniebuc Wolę radzieckie piosenki od tych kretynów Bitlesów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 00:06 Tej bandy durnych koczkodanów. I nie mów mi że "oni byli pierwsi" - bo to bzdura na kółkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: са Re: ИЗА! ИЗА! IP: 195.205.71.* 16.11.06, 09:13 Сейчас можно свободно разговаривать.:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jokepiotr Re: ИЗА! ИЗА! IP: 212.182.94.* 16.11.06, 10:44 Poproś wujka Putina napewno ci podeśle,on tak kocha Polaków którzy uwielbiają Rosję że nie odmówi.Współczuję co niektórym osobom albo jesteście młodzi i nie pamiętacie tych czasów ,,dobrobytu''albo jesteście starymi czekistami .Tych pierwszych rozumiem bo nie pamiętają tych czasów i niech się cieszą że nie musieli żyć w tym wspaniałym zakłamanym systemie.A co do tej czerwonej zbieraniny,to im żal straconej nieograniczonej władzy ,dochodów,przekrętów ,mordowania rodaków za to że mieli inne poglądy,kłaniania się carom wschodu wiernopoddańczymi ukłonami i lizaniem d....Ale dzięki bogu do tego nie ma już powrotu.Więc jeśli młodym co niektórym marzy się ten wspaniały świat,to mają jeszcze kilka krajów jak Korea Północna czy Kuba do wyboru,pojedźcie kochani i zobaczcie ten raj na ziemi gdzie wszyscy mają pracę i żyje im się dostatnie,gdzie partia jest przewodnią siłą narodu i państwa.Biedny ten kraj ale powoli się to zmieni coraz mniej zostaje starych baronów lewicy ,na szczęście oni też są śmiertelni i złodziejstwo im nie da nic bo po śmierci to co ukradli i tak zostanie na ziemi i nie zabiorą tego ze sobą do piekła :) Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: ИЗА! ИЗА! 16.11.06, 10:52 Nie rozumiem co takiego złego widzisz w tym że chce mieć w kompie alfabet rosyjski. POdobno mozna go skąds ściagnąć. Co do reszty Twojej wypowiedzi to nie odpowiem, ponieważ nie jest ona do mnie skierowana (ja nie popieram Sierakowskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jokepiotr Re: ИЗА! ИЗА! IP: 212.182.94.* 16.11.06, 10:57 nie pisałem tego do ciebie a cyrylicy nie ma w windowsie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: ИЗА! ИЗА! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 11:03 U mnie na pewno nie ma, wszelkie porady w tej sprawie prosze na priv Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: ИЗА! ИЗА! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 11:03 W sumie to ja sie tragicznie znam na kompach Odpowiedz Link Zgłoś
kadafi123 Re: oki Agatko 20.11.06, 09:27 na allegro można kupić klawiatury rosyjskie (ok 30zł) albo naklejki z cyrylicą (10zł) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bucniebuc Acha, bo dla ciebie znajomość rosyjskiego to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 21:35 To równa się popieranie Putina? Pewnie uważasz że pradziwy Polak to powinien znać tylko polski? Sam pewnie żadnego nie znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bucniebuc Trzeba było zainstalować wszystkie pisma europejsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 21:33 A nie taką "faszystowską" wersję że tylko polski i angielski USA. Odpowiedz Link Zgłoś
jazalogowana Re: Trzeba było zainstalować wszystkie pisma euro 16.11.06, 21:42 Moja rusycystka na studiach mawiała , ze język wroga trzeba znać. Kto wie, może pani Sierakowska też uczyla na takiej zasadzie ? :) to do przeciwników wszystkiego, co zza wschodu Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: Trzeba było zainstalować wszystkie pisma euro 16.11.06, 23:10 Joaśka, Ty sugerujesz, że Iza to nie Iza tylko Konrad? Weź nie gadaj tego, bo przypną kobicie dodatkowo, że nie dość, że czerwona to jeszcze pedał:) Swoją drogą jak ja kocham takie myślenie "na wprost":)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Trzeba było zainstalować wszystkie pisma euro 16.11.06, 23:17 Polak, który nie zna ruskiego nawet w minimalnym stopniu - to kaleka. Przykro mi jezeli kogoś uraziłam, ale tak sądzę. Swego czasu zorganizowałam wycieczke do Lwowa dla studentów z UMK. Byli to ludzie młodsi ode mnie raptem o trzy - cztery lata, i już wystarczyło, ze nie uczyli się nigdy w zyciu tego języka. Ile było takich sytuacji, kiedy musiałam w knajpie odczytywać cennik każdemu z osobna, pomagać przy zakupach etc. Ludzie ci chyba poczuli, że dość poważnie zostali skrzywdzeni. W drodze powrotnej uczyli się czytać z różnych etykiet i widokówek. Odpowiedz Link Zgłoś
bucniebuc Jeszcze potrafią robić taki cyrk, że jada do Rosji 16.11.06, 23:30 I jako Polacy udają Anglików, a "Ruscy" w kułak się śmieją! Co za bzdura, być Słowianinem i z Rosjanami gadać po angielsku! Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Jeszcze potrafią robić taki cyrk, że jada do 16.11.06, 23:48 Ależ oczywiście. Mi było kiedyś bardzo wstyd, jak pewien Rosjanin zaproponował mi przejście na angielski po krótkiej rozmowie. Cóż, ja z językiem rosyjskim nie mam na codzień kontaktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca prawicy Re: IZA, IZA, IZA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.06, 07:59 Róbcie sobie drwiny a IZA i tak wygra. Teraz ja sam na Nią zagłosuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Trzeba było zainstalować wszystkie pisma euro IP: *.lublin.enterpol.pl 19.11.06, 08:13 we Lwowie mówi się po ukraińsku a nie po rosyjsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Trzeba było zainstalować wszystkie pisma euro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 22:33 To znaczy, Aronie, częściej mozna tam usłyszec rosyjski, nie zapominaj ze był to język urzedowy ZSRR. Literacki ukraiński wciąż jest rzadkością. Odpowiedz Link Zgłoś
kadafi123 Re: Trzeba było zainstalować wszystkie pisma euro 20.11.06, 09:36 Mimo wszystko na Zachodniej Ukrainie z wiadomych przyczyn lepiej nie mowic po rosyjsku, co jest jednak niełatwe przy zerowej znajomosci języka ukrainskiego. Dobrze ze na Białorusi juz nie ma tego problemu i mają rosyjski jako urzędowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Trzeba było zainstalować wszystkie pisma euro 20.11.06, 11:31 Gość portalu: aron napisał(a): > we Lwowie mówi się po ukraińsku a nie po rosyjsku. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Potrzebny jest czas 20.11.06, 11:56 We Lwowie ciągle słyszy sie na ulicach jezyk rosyjski, po ukraińsku (i to kalecząc) mowią glownie babcie wygladające na dawne pracownice kołchozów. To sie zmieni, ale na to potrzebny jest czas, zresztą- cokolwiek tu twierdzic - język rosyjski jest z załozenia piękniejszy niz ukraiński. który Polkę moze czasem i smieszyc, zwłaszcza np. przy pewnym słowie na d. w tłumaczeniu na ukrainski. A Dmowski do pewnego czasu był bardzo oddany Rosji carskiej, to jednak wymagałoby osobnego wątku - była tu o tym polityku mowa. Co zas do piosenek rosyjskich - rzadko byuwają piękniejsze (pomijam te polityczne!). Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Potrzebny jest czas 20.11.06, 23:28 joannabarska napisała: > We Lwowie ciągle słyszy sie na ulicach jezyk rosyjski, po ukraińsku (i to > kalecząc) mowią glownie babcie wygladające na dawne pracownice kołchozów. =================== Oraz młoda inteligencja. Polacy, którzy ucza sie ukraińskiego (np. studenci odpowiednich filologii) czesto mówią lepiej w tym języku niz niejeden Ukrainiec. Odpowiedz Link Zgłoś
zawrotniak Re: Potrzebny jest czas 21.11.06, 05:20 Niestety na Ukrainie popularny jest surżyk, czyli mieszanka rosyjsko-ukrainska.Wypiera on literacki rosyjski i ukrainski jezyk.Coraz czesciej slysze go w zachodnich obwodach Ukrainy,gdzie do do tej pory niepodzielnie zdawaloby sie krolowal czysty ukrainski.Surżyk wiele ulatwia bo jest zrozumialy tak dla Ukrainca jak i i Rosjanina. Ewolucja taka konczy sie w rezultacie zanikaniem ojczystego jezyka, przyklad to Bialorus, gdzie trasianka (mieszanka bialorusko-rosyjska) w chwili obecnej jest jezykiem panstwowym, prezydent Luka posluguje sie glownie ta mowa:))). Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Potrzebny jest czas 21.11.06, 09:24 Ale słyszałam też, że język, uzywany przez Łukę jest powodem do kpin. Odpowiedz Link Zgłoś
zawrotniak Re: Potrzebny jest czas 21.11.06, 19:11 Tak, bo to jest jezyk wsi.Mimo,ze znam rosyjski stosunkowo dobrze, musze bardzo dokladnie wsluchiwac sie w to co on mowi.Dziwnie akcentuje.Leksyka takze uboga. Powiem inaczej, nie przystoi badz co badz glowie panstwa, tak sie kompromitowac,jak robi to Luka. Odpowiedz Link Zgłoś